Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά από τη μικρή ανάπαυλα του Αυγούστου. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε πάρει τις ανάσες σας, παρ’ ότι όλοι δουλεύαμε σκληρά αυτή την εποχή.

Οι υποχρεώσεις σε εθνικό επίπεδο, οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά και οι εσωτερικές ανάγκες μας κρατήσανε σε εγρήγορση. Έχουμε την ευρύτερη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά έχουμε και την πρόσφατη εξέλιξη και στη Λιβύη.

Θα ήθελα γι’ αυτό να πω δυο λόγια. Η στάση που κρατήσαμε από την αρχή της διαδικασίας αυτής, σε σχέση με τον αγώνα των λαών των αραβικών χωρών, ήταν στήριξης των πολιτών και των κινημάτων που ζητούσαν περισσότερη δημοκρατία, δικαιώματα, δικαιοσύνη, όπως βεβαίως και της ειρηνικής δημοκρατικής και ομαλής μετάβασης σε δημοκρατικά καθεστώτα, κάτι που είναι ακόμα ζητούμενο και στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου.

Αγωνιστήκαμε από την αρχή, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Στηρίξαμε προσπάθειες για δημοκρατικές και ειρηνικές εξελίξεις, στηρίξαμε ενεργά τις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων.

Πρωταγωνιστήσαμε στην ανθρωπιστική προσπάθεια. Θυμίζω ότι συμβάλλαμε στις επιχειρήσεις εκκένωσης χιλιάδων αμάχων, με πολλούς ξένους, όπως των Κινέζων, όχι μόνο Έλληνες.

Διαθέσαμε την Κρήτη ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο και βέβαια εγκαθιδρύσαμε διπλωματικές επαφές με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη.

Ακόμα και στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πραγματοποιήσαμε τη μεγάλη συζήτηση μεταξύ πολλών κομμάτων, ιδιαίτερα της Αφρικής και της Ευρώπης, με την παρουσία και εκπροσώπων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, για να βγάλουμε ένα κοινό ψήφισμα για τη στάση μας στη Λιβύη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, θυμίζοντας πάντα την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Λιβύης και της βούλησης του Λιβυκού λαού.

Εμείς, είμαστε έτοιμοι να σταθούμε πλάι στις νέες προσπάθειες που καταβάλει ο Λιβυκός λαός σε μια κρίσιμη νέα μεταβατική φάση, προς όφελος πάντα της Λιβύης, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή – είναι άμεσοι γείτονες μας – των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας που έχουμε με τον λαό αυτό, της συνεργασίας που έχουμε με τη χώρα αυτή, και βεβαίως της δυνατότητας της Ελλάδας να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη δημοκρατική μετάβαση, μέσα από τη δική της εμπειρία και τεχνογνωσία και ως χώρα που έχει περάσει τις δικές της περιπέτειες, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά και μέσω της εμπειρίας μας στα Βαλκάνια με τις «μεταβάσεις» σ’ αυτό τον χώρο.

Έχουμε επίσης αυτό το διάστημα συνεχίσει αμείωτα τις προσπάθειες μας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Όπως έχω ξαναπεί, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά. Έχουμε μια διευρυμένη κρίση στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, γύρω από το ζήτημα του χρέους, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Μπορούμε να ισχυριστούμε -και νομίζω χωρίς καμία αλαζονεία- ότι όσα έχουν συμβεί δικαιώνουν τα όσα λέγαμε από την αρχή αυτής της κρίσης, αλλά και όσες προτάσεις είχαμε καταθέσει εξ αρχής για σειρά θεμάτων.

Αναφέρομαι στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης της Ευρωζώνης, μεγαλύτερης, δηλαδή, εμβάθυνσης της λειτουργίας της Ε.Ε. γενικότερα, αλλά και ειδικότερα της Ευρωζώνης, των θεσμικών διαδικασιών, του συντονισμού, στην ανάγκη, επίσης, ρυθμίσεων στις αγορές και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να δημιουργήσουμε κλίμα, και στην Ευρώπη και διεθνώς, ηρεμίας και σιγουριάς στις αγορές, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.

Επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια στις αγορές, ακόμα και ο φόβος κι αυτό, βεβαίως, δεν βοηθάει επενδυτικά, δεν βοηθάει στην προώθηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Εμείς πρώτοι είχαμε μιλήσει για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ως τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, συμμετοχής του τραπεζικού τομέα, έχοντας τεράστιες ευθύνες το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την κρίση του 2008, αλλά και ως τρόπο να εξευρεθούν πόροι είτε για τη διαχείριση του χρέους μέσα από το γνωστό μηχανισμό του λεγόμενου EFSF, το μηχανισμό στήριξης, είτε ακόμα και πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη μόχλευση κεφαλαίων, για την ανάπτυξη σε τομείς, όπως στη ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα δίκτυα κ.ο.κ.

Μιλήσαμε από την αρχή για τη φύση της κρίσης, για τους οίκους αξιολόγησης, τα συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως παραδείγματος χάρη την έλλειψη σωστής εποπτείας, της οποίας ήμασταν κι εμείς θύμα με την προηγούμενη κυβέρνηση, που αν το είχε αντιμετωπίσει σωστά δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ένα τέτοιο χρέος και έλλειμμα, όπως όμως και την ανάγκη να μη μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές βεβαίως και σπεκουλάρισμα και κερδοσκοπία στην αγορά των ομολόγων.

Μέσα, δηλαδή, από ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, να μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί και να δώσει και μεγαλύτερη δύναμη, μεγαλύτερο βάθος, στην ίδια την αγορά των ομολόγων και αξία ακόμα περισσότερη και στο ίδιο το Ευρώ.

Όπως είπα, αυτή η αναταραχή εγκυμονεί πρόσθετες εξελίξεις. Εμείς θα πρέπει και θα είμαστε όχι μόνο παρόντες, αλλά και πρωτοπόροι, στις προτάσεις μας και στην όποια πολιτική πρωτοβουλία χρειάζεται. Φυσικά προϋπόθεση ήταν και είναι – και νομίζω και αυτό είναι που έχουμε πιστωθεί – η αξιοπιστία μας, η συνεπής τήρηση των δεσμεύσεων, των στόχων που έχουμε εμείς θέσει, να δουλεύουμε με τα σφιχτά, τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, όπως κάνουμε και τώρα.

Όπως τόνισα και στην παρέμβασή μου χθες στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, έχουμε την ανάγκη να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο στις μεγάλες αλλαγές απέναντι σε χρόνια προβλήματα, οι οποίες μας επιτρέπουν να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, όχι σε δάνειες δυνάμεις, στα δικά μας πόδια.

Γιατί αυτές οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την ανάγκη να μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια, απελευθερώνοντας παράλληλα και τις υπάρχουσες μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις, που κρύβει μέσα της η χώρα μας, ο Ελληνικός λαός.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση, όπως είπα και χθες είναι αυτή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτά θα συνεχίσουμε, για ευνομία, για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, με προσπάθειες όπως και στο χώρο του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού, και γενικότερα στα θέματα της διαφάνειας και της ορθής λειτουργίας των θεσμών.

Πέρασε και περνάει η χώρα μας Γολγοθά, αλλά δικαιώνεται η στρατηγική μας, βήμα – βήμα. Έχουμε σημαντικό έργο ακόμα μπροστά μας, αλλά δημιουργούμε ένα πλαίσιο ασφάλειας, απέναντι στον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίσαμε τη δημοσιονομική κρίση που παραλάβαμε.

Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχουμε και πολλές ευκαιρίες πολιτικής αντεπίθεσης, με τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε και που η κοινωνία στηρίζει.

Πέρα από αυτά τα θέματα που ανέφερα στην χθεσινή μου ομιλία, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να συζητήσουμε τόσο στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης μας σε μερικές μέρες στις 3 του Σεπτέμβρη, βεβαίως, και στη παρουσία μας στη ΔΕΘ, την μεθεπόμενη βδομάδα.

Θα ήθελα, όμως, πριν πάμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, να θυμίσω για την οργάνωση της δουλειάς μας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το κάθε Υπουργείο μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη.

Είμαστε σε ένα καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται η επαγρύπνηση.”

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. Σχέδιο νόμου: Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις.(Β. Βενιζέλος)

2. Σχέδιο νόμου: Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων. (Δ. Ρέππας)

3. Σχέδιο νόμου: Συγχώνευση οργανισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις. (Κ. Σκανδαλίδης)

4. Σχέδιο νόμου: Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις. (Κ. Σκανδαλίδης)

5. Σχέδιο νόμου: Σύσταση και λειτουργία επικουρικής ακτοφυλακής. (Χ. Παπουτσής)

6. Σχέδιο νόμου: Τροποποίηση διατάξεων του νόμου 2168/1993 και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση όρων για μεταφορές προϊόντων συνδεομένου με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας». (Μ. Χρυσοχοϊδης)

Διαβάστε επίσης