Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία σττην Επιτροπή για τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ευχαριστώ τον κ. Νικήτα Λιοναράκη για την εισαγωγή του, να σας καλωσορίσω εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών και να πω πόσο χαίρομαι που ανταποκριθήκατε, που ήρθατε στην πρόσκληση που κάναμε, για να συναντηθούμε εδώ σε αυτήν την αίθουσα που βεβαίως έχει μια απόσταση εδώ αυτή η θέση από εσάς που κάθεστε κάτω, αλλά και αργότερα επάνω όπου έχουμε κανονίσει μια μικρή δεξίωση κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και πιο προσωπικά, σε μια πιο προσωπική βάση.

Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας τονίσω ότι για μας είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτή η συνάντηση πρώτα από όλα διότι όπως είπε και ο Νικήτας πολύ σωστά και εγώ προσωπικά έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι έζησα κι εγώ ως μετανάστης σε διάφορες χώρες και άλλες εποχές και ως πρόσφυγας, δηλαδή σε μια οικογένεια που δεν μπορούσε να γυρίσει στην πατρίδα της λόγω των πολιτικών συνθηκών.

Οι εμπειρίες αυτές νομίζω ότι είναι κοινές, άσχετα από όποια χώρα έρχεται κανείς, και είναι πολλές –όπως βλέπετε- εδώ οι σημαίες, ελπίζω να είναι όλες οι σημαίες όσων βρίσκονται εδώ. Πολλές οι χώρες που εκπροσωπούνται, αλλά ξεπερνούν αυτές οι εμπειρίες, οι εμπειρίες του μετανάστη, οι εμπειρίες του πρόσφυγα δεν έχουν σύνορα.

Είναι εμπειρίες και δύσκολες, αλλά και ευχάριστες και γνώσης ίσως και απόγνωσης καμιά φορά, αλλά είναι κοινές οι εμπειρίες και νομίζω ότι αυτό μας ενώνει εδώ σε αυτή την αίθουσα.

Δεν είμαι μόνο εγώ ο Γιώργος Παπανδρέου ο Υπουργός Εξωτερικών, αλλά είναι και μια εμπειρία του ελληνικού λαού που σε πολλές περιόδους της νεότερης ιστορίας του βρέθηκαν Έλληνες ως μετανάστες ή και ως πρόσφυγες σε πάρα πολλές χώρες.

Η εμπειρία αυτή της μετανάστευσης είναι μία εμπειρία ελπίδας για το καινούριο, ελπίδας για την ελευθερία, ελπίδας για την οικονομική δυνατότητα μιας οικογένειας, ενός ανθρώπου να ζήσει με σεβασμό, με αξιοπρέπεια, να έχει τις βασικές συνθήκες για τη ζωή του. Συνήθως η ελπίδα πάντα του μετανάστη είναι κάποια στιγμή να μπορέσει να γυρίσει στην πατρίδα του.

Βεβαίως αυτό απαιτεί να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για την επιστροφή και οι πολιτικές και οι κοινωνικές και οι οικονομικές, που δεν είναι πάντα εύκολο. Αλλά νομίζω ότι όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό πάντα είχαν ως όνειρο να μπορέσουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα, έτσι κι εσείς θα έχετε την ίδια ελπίδα.

Όμως η ιστορία δείχνει ότι εν τέλει πάρα πολλοί μένουν στις χώρες όπου έρχονται ίσως για ένα προσωρινό διάστημα, κάνουν μόνιμη την πατρίδα τους αυτή, την καινούρια τους πατρίδα και ζουν πια σε αυτήν, μεγαλώνοντας οικογένειες, γίνονται πολίτες της χώρας όπου ήρθαν μόνο για προσωρινούς λόγους, συμμετέχουν όχι μόνο στην οικονομική ζωή, αλλά και στην πολιτική και την κοινωνική ζωή μαθαίνοντας, αλλά και δίνοντας από το δικό τους πολιτισμό.

Έτσι είναι σίγουρο ότι και πολλοί από εσάς, τα παιδιά, οι συγγενείς σας, οι φίλοι σας από τις Κοινότητές σας θα μείνουν, θα γίνουν Έλληνες πολίτες και θα είστε μέρος αυτής της ευρωπαϊκής πια χώρας και βεβαίως αυτό νομίζω ότι θα είναι ένα δείγμα της πολυπολιτισμικότητας που έχει η δική μας χώρα.

Αυτή όμως η εμπειρία, αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι μέσα από εμπειρίες πολλές φορές δύσκολες, υπάρχει το αίσθημα της αποξένωσης, το αίσθημα της νοσταλγίας για την πατρίδα, πολλές φορές βεβαίως και το αίσθημα της δυσκολίας, της προσαρμογής σε νέες συνθήκες και της αποδοχής από μία καινούρια κοινωνία.

Η Ελλάδα είναι μία κοινωνία που μπορεί να έχει πρόσφατες εμπειρίες, πάρα πολλές, από Έλληνες που βρέθηκαν ως μετανάστες ή πρόσφυγες στο εξωτερικό, αλλά μόνο τη τελευταία δεκαετία έχουμε γίνει μία χώρα που έχει προσελκύσει τόσους πολλούς μετανάστες, τόσους ξένους να έρθουν στη χώρα μας.

Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας, για την ελληνική κοινωνία να μπορέσουμε πράγματι να δώσουμε ένα μέλλον και σε εσάς μέσα σε αυτή τη χώρα. Όπως είπα, πολλοί από εσάς θα γίνετε μέλη αυτής της κοινωνίας και ως πολίτες παίρνοντας την ελληνική υπηκοότητα, αλλά είσαστε ήδη μέλη αυτή της κοινωνίας με την εργασία σας, με τη συμμετοχή σας, με τον πολιτισμό σας που έχετε φέρει μαζί σας από την ιδιαίτερή σας χώρα.

Ίσως θα αναρωτιέστε «το Υπουργείο Εξωτερικών, τι ρόλο έχει σε αυτή την υπόθεση». Πιστεύω ότι πρώτα από όλα βεβαίως δεν έχουμε την αρμοδιότητα να εμπλακούμε σε θέματα όπως είναι η εγκατάσταση, η εργασία, τα δικαιώματα του εργαζομένου, η ασφάλιση, τα θέματα υγείας, τα σχολικά θέματα, όμως μας αφορούν και ως Υπουργείο Εξωτερικών διότι θέλουμε όλοι όσοι ζουν εδώ, να ζουν μέσα σε τέτοιες συνθήκες που να εκπροσωπούν τις αρχές της χώρας μας που εμείς εκπροσωπούμε στο διεθνές επίπεδο, τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλουμε επίσης να σας βλέπουμε ως ένα μέρος μιας κοινωνίας που αναπτύσσεται και που φέρνει νέα στοιχεία. Στοιχεία από πάρα πολλές χώρες, από τόσο μακρινές ή και κοντινές περιοχές, που εμπλουτίζουν τη δική μας χώρα.

Έτσι θα μπορούσε να πει κανείς ότι κι εμείς ως Υπουργείο Εξωτερικών σας βλέπουμε ως μια γέφυρα διαφόρων πολιτισμών. Μια γέφυρα, μεταξύ του πολιτισμού της Ελλάδας με τον πολιτισμό που φέρνετε από τη δική σας χώρα. Αυτή η συνάντηση, αυτός ο διάλογος των πολιτισμών είναι κάτι που πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την εποχή που πολλοί μιλούν για τις συγκρούσεις των πολιτισμών.

Θεωρούμε ότι ο διάλογος αυτός των πολιτισμών μας κάνει όλους καλύτερους. Μαθαίνουμε. Αλλάζουμε προς το καλύτερο, εφόσον έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες, εφόσον δεν έχουμε παρωπίδες, εφόσον δεν έχουμε ρατσισμό, εφόσον δεν έχουμε στερεότυπα και μπορούμε να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και να μάθουμε και για τον εαυτό μας και για τον άλλον που έρχεται από μια άλλη χώρα.

Πολλές φορές μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, μιλώντας με κάποιον που έρχεται από μια διαφορετική χώρα, διότι βλέπουμε ποιες είναι οι διαφορές και ποιες είναι οι δικές μας ιδιαιτερότητες. Έχουμε και πολλά να μάθουμε από όλους εσάς που έρχεστε από άλλες χώρες.

Αυτή η εμπειρία, που εγώ την έζησα –όπως σας είπα- και προσωπικά, έχει τις δυσκολίες της, αλλά μπορεί να είναι και μια πάρα πολύ θετική εμπειρία. Ξέρω βεβαίως ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε ως άμεσο πρόβλημα την οικονομική σας επιβίωση, τη δουλειά σας, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχει η οικογένεια, υπάρχει ο πολιτισμός και είναι αυτά τα οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.

Εγώ θέλω να σας βλέπω -και πιστεύω ότι αυτή είναι και η πολιτική της Κυβέρνησης- μέσα από ένα ανθρώπινο μάτι. Ένα μάτι της δικής σας συμβολής στην ελληνική κοινωνία. Σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δική σας συμβολή, όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, στις δουλειές τις οποίες έχετε αναλάβει που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και στις δικές σας ιδέες, στον δικό σας πολιτισμό που φέρνετε και που σμίγει με τον πολιτισμό της Ελλάδας. Είναι ένας πλούτος αυτός και νομίζω ότι μπορούμε να χαρούμε γι’ αυτό τον πλούτο που έχουμε εδώ μέσα στη χώρα μας.

Ξέρω βεβαίως ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν και είναι πολλά και βεβαίως θα ήθελα κι εγώ να τα ακούσω. Όμως, όπως σας τόνισα δεν είμαι ο αρμόδιος να μιλήσω για όλες τις πτυχές των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, θα ήθελα όμως πριν κλείσω να σας κάνω μια πρόταση συνεργασίας.

Πράγματι όπως είπε ο κ. Λιοναράκης αυτή η συνάντηση έχει το χαρακτήρα μιας πρώτης δικής μας συνεργασίας, μιας πρώτης συνάντησης. Ελπίζω και σε περισσότερες και νέες συναντήσεις, ώστε να δούμε πως ακριβώς οι Σύλλογοί σας μπορούν να γίνουν γέφυρες μεταξύ των χωρών, της χώρας όπου ζείτε, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας σας, όπου την έχετε αφήσει πίσω σας για να έρθετε να βρείτε δουλειά ή στέγη και προστασία.

Με αυτή την έννοια οι Σύλλογοί σας μπορούν να γίνουν πρεσβευτές, όπως κι εσείς να γίνετε πρεσβευτές μεταξύ των δύο πολιτισμών και βεβαίως το τι είναι Ελλάδα στη δική σας χώρα, αλλά και της γνώσης του δικού σας πολιτισμού στη δική μας χώρα.

Θα ήθελα πάνω σε αυτή την ιδέα να συζητήσουμε, να δούμε κι εμείς πως μπορούμε να βοηθήσουμε με τα όποια μέσα έχει το Υπουργείο Εξωτερικών, να συνεργαστούμε με τις Πρεσβείες μας, τις ελληνικές Πρεσβείες αλλά και τις Πρεσβείες των χωρών και να δούμε πως οι Σύλλογοί σας μπορούν να γίνουν αυτοί οι φορείς αυτής της αλληλογνωριμίας.

Τώρα βεβαίως είναι σίγουρο ότι για κάποιους οι πολιτικές δυσκολίες μπορεί να μην επιτρέψουν τόσο εύκολα τέτοιου είδους ιδέες. Υπάρχουν όμως δυνατότητες εμείς εδώ στην Ελλάδα να γνωρίσουμε το δικό σας πολιτισμό να τον αναδείξουμε, να τον αξιοποιήσουμε και πράγματι αυτό νομίζω θα είναι μια μεγάλη προσφορά, πέραν της δουλειάς που κάνετε και της οικονομικής βοήθειας όπως είπα, μια πάρα πολύ σημαντική πολιτιστική παρουσία για τη χώρα μας.

Θέλω να ξέρετε επίσης ότι βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών γεγονότων όπως είναι η Προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα συζητήσουμε στο θέμα της Προεδρίας μας, το θέμα της μετανάστευσης, το θέμα της λαθρομετανάστευσης επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων του ασύλου και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε και τις δικές σας απόψεις, τις δικές σας εμπειρίες, με ειλικρίνεια τις δυσκολίες που θα έχετε περάσει, για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε κι εμείς στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δεύτερον, έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Για μας, εδώ στην Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο γεγονός, διότι έρχονται στον τόπο γέννησής τους. Η Ολυμπιάδα όμως αυτή είναι ακριβώς που αναδεικνύει τη συνεργασία των λαών. Αυτό θέλουμε να είναι η Ολυμπιάδα.

Θα χρειαστούμε τη δική σας συνεργασία διότι θα έρθουν σίγουρα από πολλές χώρες, τις δικές σας χώρες πάρα πολλοί αθλητές, πάρα πολλοί επισκέπτες, επίσημοι, τουρίστες και άλλοι και είναι σίγουρο ότι και η δική σας συνεισφορά σε αυτό τον τομέα θα είναι πολύ χρήσιμη.

Για όλα αυτά δεν θέλω να μιλήσω πολύ ώρα, θα ήθελα να ακούσω κι εσάς και να έχουμε λίγη ώρα για να βρεθούμε πιο προσωπικά στον πάνω όροφο στη δεξίωση.

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την συμβολή σας εδώ στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη της χώρας μας και να ξέρετε ότι έχετε εδώ φίλους, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θέλει να σας συμπαρασταθεί, να μιλήσει μαζί σας, να συνεργαστεί μαζί σας και να σας καλωσορίσει.

Και πάλι καλωσορίσατε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης