Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Economist Conference

Κυρίες και κύριοι, εξοχότατοι, θα ήθελα να σας καλωσορίσω, ιδιαίτερα τους αλλοδαπούς προσκεκλημένους μας, κατ’ αρχάς, τον πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Εχούντ Μπαράκ, που βρίσκεται εδώ μαζί μας σήμερα σε αυτήν ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία.

Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω τους άλλους Πρωθυπουργούς, πολύ καλούς φίλους, προσωπικούς φίλους και γείτονες, τον κ. Παντελί Μάικο, και τον κ. Λιούπτσο Γκεοργκϊέφσκι, για την παρουσία τους εδώ απόψε. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της παρουσίας τους.

Να καλωσορίσω επίσης και τους ξένους επισήμους από άλλες χώρες, συναδέλφους από το Κοινοβούλιο, από το Κυπριακό Κοινοβούλιο τον κ. Παπαδόπουλο και πολλούς άλλους διακεκριμένους, προσκεκλημένους, επιχειρηματίες, καθώς και ξένες αποστολές.

‘Ας μου επιτραπεί να πω δύο λόγια στα ελληνικά. Ευχαριστώ την Οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου του Economist για την πρόσκληση να παρουσιάσω αυτή την συζήτηση, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Μαζί μας, όπως είπα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Εχούντ Μπαράκ, μας τιμά με την παρουσία του, και εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου, είναι επίσης και ο Πρέσβης Χισάμ Μπάντρ, ο οποίος είναι Διευθυντής του Διπλωματικού γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου «’Αμρ Μούσα».

Επίσης είναι μαζί μας και ο πρέσβης, εκπροσωπώντας την Παλαιστινιακή αρχή, ο Αμπτουλάχ Αμπτουλάχ, ο οποίος θα πει και αυτός δύο λόγια.

Είναι ίσως μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά είναι επίσης και πολύ γνωστοί οι προσκεκλημένοι μας, προσωπικότητες όπως ο Εχούντ Μπαράκ, που είναι μία προσωπικότητα της ειρήνης και της συνύπαρξης. Θέλω να τονίσω ότι, η Αθήνα έχει κάνει και αυτή τις προσπάθειες της, σε μικρή κλίμακα, φιλοξενώντας προσωπικότητες από τις δύο πλευρές. Την πρωτοβουλία της Αθήνας – όπως ονομάζεται – στο πρόσφατο παρελθόν, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, διανοουμένων, πολιτικών, εκπροσώπων Μέσων Ενημέρωσης.

Βεβαίως αυτές οι συναντήσεις διεκόπησαν με τις πρόσφατες εξελίξεις. Είναι, όμως, σήμερα ακόμα πιο αναγκαίο να συνεχιστούν τέτοιου είδους συναντήσεις, για να ξαναφτιαχτούν οι κατεστραμμένες γέφυρες.

Θέλω να τονίσω πόσο η Ελλάδα έχει οικοδομήσει ιστορικές σχέσεις με τους λαούς και του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. ‘Εχει σταθεί στο πλευρό τους, σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες και έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης.

Σταθήκαμε στο πλευρό των Εβραίων απέναντι στις διώξεις των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα διαμόρφωσε νόμο και ψήφισε νόμο, για την επιστροφή των περιουσιών στην εβραϊκή κοινότητα, μετά την απελευθέρωση μας από τη ναζιστική κατοχή.

Σταθήκαμε επίσης στο πλευρό των Παλαιστινίων στην πολιορκία της Βηρυτού το 1982, όταν με ελληνικά πλοία μεταφέραμε μεγάλους αριθμούς Παλαιστινίων στην Τυνησία.

‘Ισως αυτό μας επιτρέπει σήμερα να μιλήσουμε με ιδιαίτερη ειλικρίνεια και να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο, τους θανάτους αθώων πολιτών και από τις δύο πλευρές. Είτε είναι από τις μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, είτε είναι από τις τρομοκρατικές πράξεις, που οι βομβιστές αυτοκτονίας σκοτώνουν αθώα θύματα.

Η επιλογή της σύγκρουσης, της βίαιης σύγκρουσης, δεν έχει νικητές και ηττημένους. ‘Ολοι δυστυχώς είμαστε σήμερα ηττημένοι και κυρίως υπονομεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, με συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή μας. Σαφώς και για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά, η κοντινότερη χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης προς τη Μέση Ανατολή.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι, αποτελεί μια ψευδαίσθηση πολιτική για τη συντριβή και ταπείνωση της παλαιστινιακής Αρχής και του Προέδρου Αραφάτ, που αποτελεί τον νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων και έχει υψηλό βαθμό νομιμοποίησης και στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, αλλά και στη διεθνή Κοινότητα.

Δυστυχώς, αυτή η πολιτική γεννά απελπισία και αυτή την απελπισία φοβάμαι ότι κανένας στρατός δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Φοβάμαι ότι η συντριβή της παλαιστινιακής Αρχής θα γεννήσει την αναρχία, όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και ευρύτερα στις κοινωνίες των Αραβικών κρατών. Και ίσως, δώσει το έναυσμα να μιλά κανείς για την σύγκρουση των πολιτισμών.

Φοβάμαι επίσης ότι, τα δίκαια ιστορικά αιτήματα των Ισραηλινών για ένα κράτος με ασφαλή και εγγυημένα σύνορα, αλλά και των Παλαιστινίων για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, δεν προωθούνται, αλλά καταρρέουν μέσα από τέτοιου είδους πολιτικές.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, με ισχυρές δημοκρατικές δομές, για το οποίο μιλούν και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Δίχως τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη ασφάλεια για το Ισραήλ και αυτά τα δύο φοβάμαι ότι δεν μπορεί παρά να πάνε μαζί και όσο δεν προχωρούν, τόσο και οι ακραίες δυνάμεις μπορούν να υπονομεύουν αυτή την προοπτική.

Παράλληλα πιστεύω ότι και για να υπάρξει ειρήνη, αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν το Ισραήλ δεν αισθάνεται ασφαλές μέσα στα σύνορα του. Και εδώ, απευθυνόμενος προς τον αραβικό κόσμο, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη ευθύνη, ιστορική, για την στρατηγική της καταστροφής του κράτους του Ισραήλ.

Μια αδιέξοδη, μη ρεαλιστική τελικά στρατηγική. Γι’ αυτό, η πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, στη βάση του Σαουδαραβικού σχεδίου για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, την ομαλοποίηση των σχέσεων των Αραβικών κρατών με το Ισραήλ, με την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, νομίζω ανοίγει μια θετική προοπτική.

Ο Εχούντ Μπαράκ έχει πει πρόσφατα ότι, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι εικόνες που βλέπουμε, υπονομεύουν την ηθική υπεροχή του Ισραήλ. Ταυτόχρονα όμως και οι εικόνες από τις τρομοκρατικές ενέργειες, εναντίον αθώων πολιτών του Ισραήλ, υπονομεύουν και την υπόθεση των ίδιων των Παλαιστινίων.

Όσοι βρίσκονται εδώ στο τραπέζι, ξέρω ότι έχουν δώσει αγώνες για την ειρήνη. Έχουν συμβάλλει σε σημαντικές διεθνείς προσπάθειες και έχουν υπάρξει και χαμένες – δυστυχώς – ιστορικές ευκαιρίες. Γιατί η ιστορία του Μεσανατολικού, είναι ιστορία, έτσι φαίνεται, χαμένων ιστορικών ευκαιριών.

Πολλές φορές και εμείς εδώ στην Ελλάδα μιλούμε για τις χαμένες ιστορικές ευκαιρίες, για το Κυπριακό και ελπίζουμε ότι αυτή την στιγμή που ξεκινούν, που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες των δύο ηγετών, του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, εκπροσωπώντας την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ότι και αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν θα χαθεί. ‘Ισως το ότι γειτνιάζει τόσο η Κύπρος με τη Μέση Ανατολή, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να χάνονται ιστορικές ευκαιρίες. Και όταν χάνονται, τότε η δυναμική μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, προς πολύ διαφορετικές καταστάσεις.

Στην Κύπρο είμαστε μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία. Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις επίσης είμαστε μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία. Τόσο πολύ που ο κ. Τζέμ κι εγώ, με την σύμφωνη γνώμη των Κυβερνήσεων, των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, αποφασίσαμε ότι θέλαμε και για τη Μέση Ανατολή να δουλέψουμε μαζί. Συμβολική πράξη, δεν ξέρω αν μπορούμε οι δύο χώρες να συμβάλλουμε και ουσιαστικά, ελπίζουμε πως ναι. Αλλά σίγουρα συμβολικά, μπορούμε.

Δύο χώρες, που πολλές φορές μας θεωρούν ότι είμαστε προαιώνιοι εχθροί, πιστεύουμε ότι σήμερα κάνουμε μια προσπάθεια για μια διαφορετική προσέγγιση. Δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα μας, αλλά έχουμε δοκιμάσει έναν άλλο δρόμο, διαφορετικό, ο οποίος ήδη έχει φέρει μια νέα σχέση ανάμεσα μας και πολλές ελπίδες.

Έτσι λοιπόν αναλάβαμε οι δύο χώρες να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να επισκεφτούμε μαζί και τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, φέρνοντας αυτό το έστω μικρό μήνυμα ελπίδας από αυτή την περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ΟΗΕ και η Ρωσία, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία με την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ, μαζί και με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά και με τις δυνάμεις της κοινωνίας. ΄Oλοι προσπαθούν να σταματήσει αυτή η τραγική σύγκρουση και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας 1402 και 1403.

Υπάρχει τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ αυτό έχει κάθε λόγο να συμβάλλει και ζητά την βοήθεια όλων των πλευρών, προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει την σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης, για την επίλυση όλων των προβλημάτων και έχει εκφράσει με ιδέες και προτάσεις την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας οργανισμός, είναι μια οντότητα καινούρια, που έχει ευθύνη απέναντι στους λαούς και του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Έχει όμως και στρατηγικά συμφέροντα, οικονομικά, πολιτικά, για την ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτό είναι και θα είναι παρούσα, για να συμβάλλει όχι μόνο στην επίλυση της κρίσης, αλλά και όταν έρθει η ώρα στην ανασυγκρότηση της περιοχής και, αν θέλετε, να δώσει μια ουσιαστική ευρωπαϊκή προοπτική στις χώρες ευρύτερα της Μεσογείου, αλλά και ειδικότερα της Μέσης Ανατολής.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αλλά βεβαίως αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και το ξεκίνημα ενός ουσιαστικού πια διαλόγου, μιας ουσιαστικής διαδικασίας, για την ειρήνη στην περιοχή.

Διαφορετικά, θα ζήσουμε το τέλος ίσως μιας σαιξπηρικής τραγωδίας, όπου σ’ αυτές τις τραγωδίες η τελευταία σκηνή είναι σπαρμένη με πτώματα και ίσως, κάπου ψηλά, αιωρείται το φάσμα της δικαιοσύνης, όμως τότε δεν θα υπάρχουν και οι ζωντανές δυνάμεις για να την υποστηρίξουν.

Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να είμαστε βεβαίως πιο αισιόδοξοι και μια νότα αισιοδοξίας οπωσδήποτε δεν μπορεί παρά να είναι το ότι βρίσκονται εδώ μαζί μας ο πρώην Πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και μαζί και από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Αμρ Μούσα.

Ο Εχούντ Μπαράκ, -εδώ διαβάζοντας το βιογραφικό του λέει ότι-, είναι αρχηγός της χώρας του και σε περίοδο πολέμου και σε περίοδο ειρήνης. Αλλά ίσως αυτό το οποίο, πέραν της προσπάθειας που έκανε προσωπικά για την ειρήνη, δεν γνωρίζει κανείς τόσο πολύ λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή είναι ότι, ο Πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ οδήγησε το Ισραήλ να ξεπεράσει μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης, να προχωρήσει σε μια οικονομική άνθηση, με ανάπτυξη του ΑΕΠ στον αριθμό του 5,9% με τεράστιες ξένες επενδύσεις, με έναν πληθωρισμό περίπου κοντά στο 0% και με την μείωση κατά 50% των ελλειμμάτων της χώρας και της μείωσης του εξωτερικού χρέους.

Είναι μια πτυχή που στη διεθνή σκηνή ίσως δεν ακούγεται τόσο, διότι δέσποσαν τα γεγονότα της ειρήνης και του πολέμου. Ελπίζουμε ότι ακριβώς στην περιοχή μας, είτε είναι Βαλκάνια, είτε είναι Μέση Ανατολή, είτε αλλού, Μαύρη Θάλασσα, θα ξεπεράσουμε τα γεγονότα του πολέμου, δηλαδή της σύγκρουσης αυτής και να μπορέσουμε να έχουμε μια μόνιμη σταθερότητα, ώστε να ασχοληθούμε ακριβώς με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, με τις αναγκαίες οικονομικές προοπτικές για την κοινωνία της δημοκρατίας, την κοινωνία της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ανάπτυξης.

Πριν καλέσω τον πρώην Πρωθυπουργό να μας μιλήσει, να μην ξεχάσω ότι μαζί μας είναι και ο λόρδος George Robertson, ο οποίος είναι εδώ ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και αύριο. Έχουμε αρκετά θέματα. Τον ευχαριστούμε για την παρουσία του εδώ και ξέρουμε τη σημασία που έχει η συνεργασία μας για την σταθερότητα στην περιοχή.

Έχει έρθει και ο πολύ φίλος, ο Χαβιέ Σολάνα, που είναι ο Ύπατος Eκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως ξέρετε, έχει ασχοληθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με τα προβλήματα της περιοχής μας. Πρόσφατα, στα Σκόπια αλλά και στην Σερβία και στο Μαυροβούνιο, αλλά βεβαίως ακόμα περισσότερο και στη Μέση Ανατολή.

Είναι σίγουρο ότι κι αυτός με ιδιαίτερη αγωνία θα ακούσει τα λόγια του πρώην Πρωθυπουργού του Eχούντ Μπαράκ και είναι σίγουρο ότι κι αυτός με ιδιαίτερη προσμονή παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Δεν θα μιλήσω άλλο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας και να κλείσω με μια μεγάλη ευχή, ότι όλοι μας θα συμβάλλουμε με τον μικρό μας οβολό, με το πετραδάκι αν θέλετε, σ’ αυτή τη υπόθεση που λέγεται ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό καλώ αμέσως στο βήμα τον πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον κ. Εχούντ Μπαράκ.

Ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης