Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι αυτό το χειροκρότημά σας, είναι μήνυμα ενότητας, μήνυμα νίκης, είναι μήνυμα για τη μεγάλη νίκη της σημερινή του Συνεδρίου μας, είναι μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό Κώστα Σημίτη θα προχωρήσει σε μια καινούρια φάση και σ’ ένα νέο ξεκίνημα.Πρέπει φίλες και φίλοι, αδέλφια του ΠΑΣΟΚ, να μεταφέρουμε ένα μήνυμα αύριο, όταν τελειώσει το Συνέδριό μας στην ελληνική κοινωνία, που μας ζητάει ποιο είναι το μήνυμα. Πιστεύω ότι το μήνυμα πρέπει να είναι μήνυμα αισιοδοξίας, μια πρόσκληση, μια πρόκληση ώστε να ξεκινήσουμε και πάλι με μια δημοκρατική πορεία στη χώρα μας.Είμαστε περήφανοι για τα 20 χρόνια εξουσίας του ΠΑΣΟΚ. Αλλάξαμε την Ελλάδα. Από χώρα φτωχή, είμαστε παράδειγμα μεταξύ των πλουσιοτέρων. Από χώρα αστάθειας, είμαστε χώρα δημοκρατικής σταθερότητας. Από την ανυπαρξία, η ελληνική φωνή είναι δυνατή και σεβαστή.

Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος έσκυψε πάνω από τα προβλήματα του ελληνικού λαού, χωρίς διακρίσεις ταξικές ή κομματικές, διότι εμείς αντικαταστήσαμε τα προνόμια των προνομιούχων, με τα δικαιώματα του κάθε Έλληνα πολίτη. Φέραμε το χαμόγελο στο πρόσωπο του απλού Έλληνα.

Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει σε λίγες ημέρες τη 18η Οκτωβρίου όταν ανέλαβε τα ηνία της Κυβέρνησης ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ που κυβερνά σήμερα με τον Κώστα Σημίτη είναι ένα Κίνημα που παραμένει, όσο ποτέ άλλοτε ζωντανό, επίκαιρο, πρωτοπόρο. Παραμένει το Κίνημα του απλού Έλληνα και της Ελληνίδας, έτοιμο να αντιμετωπίσει τα νέα ζητήματα της εποχής.

Παραμένει το Κίνημα με το μεγάλο απόθεμα τόλμης, φαντασίας, εργατικότητας, ευαισθησίας, δημοκρατικής συνείδησης, που αντλεί δυνάμεις από την πείρα των παλαιοτέρων γενιών, που αντλεί δυνάμεις από την πρόταση των νεοτέρων στελεχών και την ενεργή και κριτική συμμετοχή των πολιτών. Εμείς είμαστε δημοκρατικό Κόμμα και θέλουμε την κριτική, την αναζητούμε την κριτική, μας βοηθά η κριτική. Σε αυτή την εποχή των νέων κινδύνων, αλλά και των νέων δυνατοτήτων και ανακατατάξεων, το ΠΑΣΟΚ παραμένει η αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας για τη χώρα, για την Ελλάδα.

Η Ν.Δ. επιδεικνύει μια στασιμότητα, μια στειρότητα σε νέα πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγραμματικές καινοτομίες, σε ικανότητα διεύθυνσης και διαχείρισης. Παλινδρομούν στη Ν.Δ. σημαντικά τμήματά της σε παλαιοδεξιές, αναχρονιστικές θέσεις, άλλων καταδικασμένων εποχών. Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να τροφοδοτεί δικές μας ψυχολογίες μονοπωλίου και κάστας της εξουσίας, αλαζονείας ή αυταρέσκειας.

Αντίθετα επιβάλλει στο ΠΑΣΟΚ αυξημένη ευθύνη, ικανότητα αυτοελέγχου και αυτοκριτικής, αξιοκρατία, ανοιχτή διαλεκτική επικοινωνία με την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις της, ισότιμες πολιτικές συνεργασίας στη βάση ώριμων προγραμματικών συγκλίσεων και ευκαιρίες για συμμετοχή νέων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Από αύριο το μήνυμα πρέπει να είναι ότι τους καλούμε όλους σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο για το νέο ξεκίνημα στη χώρα μας.

Φίλες και φίλοι μετά τη βαρβαρότητα της 11ης Σεπτεμβρίου, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μπροστά σ’ ένα σημαντικό δίλημμα: ή θα εμβαθύνουμε τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, ώστε να εντάξουμε λαούς και κοινωνίες, λαϊκά στρώματα, τον κάθε πολίτη μας σε σοβαρές διαδικασίες συναπόφασης, ή θα γίνουμε μάρτυρες αυταρχικής και βίαιης αντίδρασης ενός απομονωτισμού, φανατισμού, ιδιότυπου φασισμού, που θα αμφισβητεί τις ίδιες τις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα.

Αν θέλουμε να απαντήσουμε στα μηνύματα των καιρών, πρώτη προτεραιότητά μας αύριο, όταν θα φύγουμε από αυτό το Συνέδριο, είναι το ανοιχτό και βαθιά δημοκρατικό Κίνημα. Ένα Κίνημα που θα εμπνέεται από τις παραδόσεις του, αλλά θα υπηρετεί και τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η κοινωνική δύναμη που μπορεί να εκφράσει γνήσιες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Το ΠΑΣΟΚ πράγματι θέλει και την ανανέωση. Ένα Κόμμα μηχανισμών χάνεται από την κοινωνία και χάνει την κοινωνία. Ένα Κόμμα μηχανισμών δεν μπορεί να συγκρουστεί, να αντιπαρατεθεί σε συμφέροντα, να διεξάγει έναν ανοιχτό διάλογο, δεν μπορεί να αποδεχτεί την αυτονομία της κοινωνίας, δεν μπορεί να συνθέσει διαφορετικές απόψεις.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ ως στόχο να λύνει τα θέματα των μηχανισμών, αλλά τα προβλήματα της κοινωνίας και του λαού. Το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη που θα δώσει στο λαό και στον πολίτη την ευκαιρία για να συνεχίσει ο εκσυγχρονισμός, αλλά απαιτεί μια κομματική Οργάνωση δημοκρατικά δομημένη και ταυτόχρονα σε πολύπλευρη σχέση με τον πολίτη.

Είναι το ΠΑΣΟΚ η συνεχής πρόσκληση στην Ελληνίδα, στον Έλληνα για συμμετοχή, για διαδικασίες διαμόρφωσης της πολιτικής στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας ένα ανοιχτό, ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό θα μπορέσει να σπάσει μηχανισμούς, να συνθλίψει μια αναχρονιστική πελατειακή νοοτροπία, να πολεμήσει τη διαφθορά, να φέρει το κράτος κοντά στον πολίτη, στην υπηρεσία του πολίτη.

Θέλουμε ένα Κίνημα συμμετοχής, ένα Κίνημα σύνθεσης, ένα Κίνημα ενότητας, ένα Κόμμα χωρίς στρατόπεδα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς λίστες. Ένα Κόμμα με νέα σχέση εξουσίας ανάμεσα στη βάση και την κορυφή, το κέντρο και την περιφέρεια.

Είναι γνωστό ότι κι εγώ έχω προτείνει μεταξύ πολλών άλλων αξιόλογων συντρόφων καθολικές ψηφοφορίες για την επιλογή της ηγεσίας και των υποψηφίων μας από τη βάση ο Πρόεδρος και από το Συνέδριο ο Γραμματέας του Κόμματος. Δυνατότητες εσωτερικών δειγματοληπτικών δημοψηφισμάτων, ειδικότερα με τη χρήση της νέας τεχνολογίας για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο.

Την μεταμόρφωση των τοπικών οργανώσεων σε κέντρα πολιτικής εκπαίδευσης, πολιτισμού και σταθμούς διαδικτύου για τη νεολαία και τα στελέχη μας. Τοπικές οργανώσεις που μπορούν να παράγουν πολιτική ιδιαίτερα για τις ανάγκες κάθε Δήμου.

Την αποκέντρωση και την περιφερειακή δομή της οργάνωσης. Τη συμμετοχή της περιφέρειας στα κεντρικά όργανα του Κινήματός μας. Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή των μαζικών οργανώσεων στα ανώτερα όργανα του Κινήματος και βεβαίως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συμφωνώ και με την Άννα, την υποστήριξη της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στις οργανώσεις και στα όργανα του Κινήματος. Τη δημιουργία ενός Εκπαιδευτικού Κέντρου και Προγράμματος για ενίσχυση των στελεχών, στελεχών που έχουν δημόσια αξιώματα ιδιαίτερα. Και βέβαια το άνοιγμα της κοινωνίας στην κοινωνία του ΠΑΣΟΚ, στην κοινωνία των μη κρατικών οργανώσεων και των πολιτών.

Φίλες και φίλοι, η συζήτηση για το καταστατικό δεν είναι μια συζήτηση εσωστρέφειας. Αντίθετα είναι η μόνη εξωστρεφής συζήτηση αφού αφορά τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, είναι ακριβώς η συζήτηση που αφορά την επανασύνδεσή μας με την κοινωνία. Ήδη το ’96 και το ’99 έχουμε μιλήσει γι’ αυτή την ανάγκη. Τώρα όμως είναι να την αντιμετωπίσουμε. Και η συζήτηση στην κοινωνία έχει ήδη αρχίσει.

Αν θέλουμε να αποδείξουμε τη βούλησή μας για μια ουσιαστική δημοκρατική ανανέωση του Κινήματός μας, τότε θα πρέπει να αποτυπώσουμε αυτή τη βούληση και να αποφασίσουμε και σήμερα αν γίνεται να προχωρήσουμε εντός του 2002 σε ειδικό Συνέδριο με αποκλειστικό αντικείμενο τις καταστατικές αλλαγές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Όσοι, φίλες και φίλοι, θεωρούν ότι η συζήτηση αυτή σχετίζεται με μικροπολιτικές βλέψεις για την ηγεσία του Κινήματος, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι. Θεωρώ άκρως αρνητική για το Κόμμα μας όλη αυτή η διαδοχολογία. Έχουμε Πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη και μάλιστα με νωπή την λαϊκή εντολή.

Και η δικιά μου θέση πιστεύω, ότι είναι επίσης ξεκάθαρη. Ποτέ μου δεν αρνήθηκα να αναλάβω ευθύνες όταν μου το ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν υπάρχουν φίλες και φίλοι υποψήφιοι διάδοχοι. Για μένα ο πιο τιμητικός τίτλος είναι ο τίτλος του μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Και όσοι φέρουμε και όλοι μας φέρουμε αυτό το τίτλο γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι για μας δεν συνιστά κανένα προνόμιο, συνιστά μόνον ευθύνη. Ευθύνη να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό με τον καλύτερο τρόπο απ’ όποιο πόστο και αν βρεθούμε.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει και πάλι νέα προοπτική στη χώρα. Να διαχειριστεί νέες ανάγκες. Να δώσει λύσεις σε νέα προβλήματα. Μπορεί να είναι πάντα ο φορέας νέου ήθους και ύφους. Και θέλω να πω, ότι σέβομαι κι αυτούς που σκέφτονται να ψηφίσουν λευκό. Αλλά θα τους καλούσα αντί του λευκού, να ενώσουμε τις καρδιές μας και όλοι μαζί από αύριο να αγωνιστούμε για την αναδιάρθρωση του Κινήματος, τον είναι ενεργό και όχι παθητικό αγώνα για αλλαγή και νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ.

Μια δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να κάνουμε το Κόμμα μας κόμμα διαλόγου και αλληλεγγύης είτε είναι το ασφαλιστικό, είτε την εκπαίδευση, είτε η εξωτερική πολιτική ο κοινωνικός διάλογος σημαίνει προστασία, αναβάθμιση της διαδικασίας συμμετοχής των κοινωνικών φορέων στη λήψη αποφάσεων. Εμπεδώνει την κοινωνική σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο πρώτος, λοιπόν, στόχος ενός τέτοιου διαλόγου και ενός τέτοιου Κόμματος θα πρέπει να ανοίξουμε διάλογο για κοινωνικές συμμαχίες, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ακόμα ζητάει η κοινωνία μας.

Δεύτερον να προετοιμάσουμε τον ελληνικό λαό για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται διεθνώς. Και αυτό σημαίνει παιδεία, αλλά παιδεία απελευθερωμένη από τον κρατισμό και τη γραφειοκρατική δομή και που θα βοηθά πραγματικά τον μη προνομιούχο Έλληνα να έχει πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα, όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να μετατρέψει το σχολείο από χώρο καταναγκαστικών έργων σε χώρο δημιουργίας, πολιτισμού και κριτικής σκέψης.

Πρέπει να συμβάλλουμε, τρίτον, στην κινητοποίηση του Έλληνα πολίτη και της Ελληνίδας, να σπάσουμε γραφειοκρατικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις, να βοηθήσουμε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις πιο προοδευτικές και παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουμε να τους απελευθερώσουμε. Και να δεσμευτούμε να προωθήσουμε την εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Σημαίνει όπως και μια ριζική αποκέντρωση των δομών μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που έχουμε κάνει τα τελευταία 20 χρόνια. Ριζική αποκέντρωση του διοικητικού και οικονομικού μας συστήματος, ώστε να προωθήσει αποκεντρωμένες αποφάσεις, τη διαφάνεια, την αποδοχή μιας νέας επιχειρηματικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες, τη νέα σχέση πολίτη και κράτους που θα σέβεται ακράδαντα τα δικαιώματα του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.

Μόνο έτσι θα υλοποιηθεί η βασική μας θέση, η εξουσία από το λαό για το λαό με το λαό. Και βέβαια η κοινωνία της αλληλεγγύης σημαίνει πάντα, ότι πρέπει να ανανεώνουμε το τι εννοούμε αυτή την αλληλεγγύη κάθε μέρα. Η ανεργία για μας δεν είναι ένα απλώς θέμα. Είναι και πρέπει να είναι πυρήνας της σοσιαλιστικής σκέψης και δράσης. Υγεία, ασφάλεια, σύνταξη, άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ουσία της κοινωνικής αλληλεγγύης από τις 3 Σεπτέμβρη και σήμερα.

Ερχονται μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα του αγρότη που είναι παραδοσιακά ο αγρότης βασικό στήριγμα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Να αναδείξουμε την οικονομία της επαρχίας και να βοηθήσουμε όμως μια μεγάλη επανάσταση στην επαρχία, είμαι σίγουρος ο σύντροφος Ανωμερίτης το προσπαθεί, αλλά χρειάζεται το Κίνημά μας, όλοι μας να συμβάλλουμε σ’ αυτή τη σύγχρονη αγροτική οικονομία.

Πρέπει να σκύψουμε κοντά στον εργαζόμενο που καλείται σήμερα να είναι συνυπεύθυνος στην παραγωγή, να συμμετέχει στον έλεγχο των παραγωγικών μέσων, να αναβαθμίζει συνεχώς τις γνώσεις τους και βεβαίως να έχει ευθύνη για ευρύτερα προβλήματα όπως είναι της ανεργίας, της μεταφοράς της τεχνολογίας και το περιβάλλον.

Πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των γυναικών για ισότιμη παρουσία στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων. Πρέπει να αναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με την εργοδοσία που καλείται να είναι κι αυτή υπεύθυνος εταίρος ενός κοινωνικού συμβολαίου, να συμβάλλει στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή στο εξωτερικό.

Πρέπει ξανά να θυμηθούμε τον Έλληνα της διασποράς. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στα νέα προβλήματα της κοινωνίας και είναι πολλά και καινούργια. Το οργανωμένο έγκλημα έχει κι αυτό παγκοσμιοποιηθεί με το αποτέλεσμα να βιώνουμε ανασφάλεια, το εμπόριο όπλων, λευκής σαρκός, ναρκωτικών, τρομοκρατίας, λαθρομεταναστών.

Προβλήματα περιβάλλοντος έχουν απειλήσει βασικά στοιχεία της ποιότητας ζωής μας: τον αέρα, το πόσιμο νερό, το κλίμα, τη θάλασσα. Οι πόλεις μας έχουν γίνει πατρίδες για μετανάστες από ολόκληρη την υφήλιο. Η ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, η ανοχή, η καταπολέμηση του ρατσισμού, η συμβίωση, αλλά και η αξιοποίηση των δικών τους πολιτιστικών διαφορών ως στοιχεία ωφέλιμα αποτελούν επίσης νέους δημοκρατικούς ορίζοντες για την κοινωνία μας, για το Κόμμα μας.

Και πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε κι εμείς στο Κόμμα μας το μετανάστη που εργάζεται δίπλα μας. Πρέπει να δούμε κι εμείς πως θα εντάξουμε ακόμα περισσότερο τη Μουσουλμανική μειονότητα στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Πρέπει να δώσουμε λόγο στη νεολαία, που μπορεί να αποτελέσει πηγή ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και δυναμικής εξέλιξης της Ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος πρέπει να δώσουμε και μια νέα ηθική διάσταση στη πολιτική. Ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Μια νέα σχέση κράτους με τον πολίτη. Την αλαζονεία να την αντικαταστήσουμε με την ευαισθησία, όπου υπάρχει. Πρέπει να παλέψουμε για την αναγέννηση της αλληλεγγύης. Να ξαναφτιάξουμε κοινωνικούς δεσμούς, με διάφορες μορφές αλληλοβοήθειας, εθελοντισμού, μέσα από την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Τέλος φίλες και φίλοι, θέλω να μιλήσω για την Ελλάδα της ειρήνης και την Ελλάδα του πατριωτισμού. Για το ΠΑΣΟΚ της ειρήνης και το ΠΑΣΟΚ του πατριωτισμού.

Και έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, μια Ελλάδα πραγματικά δημοκρατίας και αλληλεγγύης, είναι εκείνη η Ελλάδα, μιαν Ελλάδα η οποία έχει μια οικονομία σταθερή, ενταγμένη στην Ευρωζώνη, μιαν Ελλάδα όπου ο πολίτης αισθάνεται ασφάλεια, όπου αισθάνεται ότι πράγματι το κράτος, η πολιτεία, η κοινωνία προσφέρει τις απαραίτητες υποδομές, την απαραίτητη κοινωνική πρόνοια, το δικαίωμα της έκφρασης.

Αυτή η κοινωνία μπορεί να έχει δυνατή φωνή στο εξωτερικό. Μπορεί να έχει δυνατή παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι. Και αυτή, αγαπητοί φίλοι και φίλες, είναι η Ελλάδα που πιάνουμε σήμερα.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, η δύναμή σου δεν έρχεται, παρά μόνο, αν ακούγεται η φωνή σου. Αλλά μπορείς να φωνάζεις όσο θέλεις και να μην σ’ ακούει κανείς. Ή μπορεί να μιλάς χαμηλόφωνα και να αλλάζεις τον κόσμο.

Σήμερα η Ελλάδα ακούγεται. Σε ένα κόσμο μέσα στον οποίο τα πάντα αλλάζουν, την πιο δυνατή φωνή δεν την έχει ο πιο πλούσιος, ή ο πιο δυνατός. Την πιο δυνατή φωνή σε ένα κόσμο που αλλάζει, την έχει αυτός που μένει πιστός στις αρχές του. Και η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι πάντα πιστή στις αρχές της.

Προτεραιότητα και αξία, σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι να μην ξεχάσουμε την μεγάλη μας παράδοση, αυτή που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είμαστε το ΠΑΣΟΚ της ειρήνης. Είμαστε το ΠΑΣΟΚ του πατριωτισμού. Είμαστε το ΠΑΣΟΚ της δημοκρατίας.

Και αυτή την παράδοση την χτίσαμε με κόπο, με αυτοθυσία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μεγάλη μας παράδοση της ειρήνης, με την πρωτοβουλία των έξι; Ποιος θα ξεχάσει την στάση του απλού Έλληνα στους σεισμούς στη Τουρκία; Την προσφορά του φαντάρου μας στην ειρήνη στο Κόσοβο και στη FYROM.

Αλλά και σήμερα τον ανθρωπιστή των μη κυβερνητικών οργανώσεων που στέκεται δίπλα στον Αφγανό πρόσφυγα στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή η παράδοση είναι που κληροδότησε σε όλους μας ο Ανδρέας Παπανδρέου και συνεχίζεται με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Αλλά θέλω να μιλήσω ειλικρινά για ένα επίμαχο θέμα το οποίο μου έθεταν συνεχώς και στο εξωτερικό τις τελευταίες μέρες. Διαβάζω για τον αντιαμερικανισμό μας. Όπως κατά καιρούς ακούω φόβους για την Τουρκία. Σενάρια για τους στόχους των Αλβανών.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, όλοι μας έχουμε ζήσει την ιστορία αυτού του Κινήματος. Όλοι μας έχουμε ζήσει τις μεγάλες μάχες για την εθνική ανεξαρτησία, για τη λαϊκή κυριαρχία, για την Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες.

Τα φαινόμενα αυτά του αντιαμερικανισμού, έχουν τους ιστορικούς και τους ψυχολογικούς τους λόγους. Η πολιτική μας όμως δεν είναι πολιτική προκαταλήψεων και συναισθηματισμών.

Καλούμαστε να μάθουμε από την ιστορία. Καλούμαστε να μάθουμε από τις πληγές του παρελθόντος. Αλλά να μάθουμε αυτές, για να αλλάξουμε το παρόν και να φτιάξουμε ένα καλύτερο και καινούργιο μέλλον.

Συνεχίζουμε αυτή τη παράδοσή μας, της πολιτικής των αρχών. Είμαστε υπέρ της δημοκρατίας, διότι είναι οι αρχές μας. Είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, διότι είναι οι αρχές μας. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, διότι είναι οι αρχές μας. Είμαστε κατά της τρομοκρατίας και της βίας, διότι είναι οι αρχές μας, γιατί το βαθύτερο αποτέλεσμα της τρομοκρατικής δράσης, είναι η αποστέρηση της ασφάλειας, που συνδέεται άμεσα με την απόλαυση του δικαιώματος της ελευθερίας του λαού και του πολίτη.

Στις 11 Σεπτεμβρίου και ο τελευταίος σκεπτικιστής κατάλαβε ότι τα σύνορά μας, δεν μας απομονώνουν από τα προβλήματα της γης. Οι κίνδυνοι είναι παγκόσμιοι και οι ευκαιρίες είναι παγκόσμιες. Το εμπόριο της ντροπής, της πορνείας, των ναρκωτικών, των όπλων, η βία και η τρομοκρατία, η φτώχια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν έχουν πια σύνορα, δεν έχουν πατρίδα.

Πατρίδα δεν έχει η καταπίεση. Πατρίδα δεν έχει ούτε η τεχνολογία, με τις θετικές και τις αρνητικές της επιπτώσεις. Πατρίδες όμως δεν έχουν και τα μεγάλα ιδανικά, τα οράματα, τα όνειρα των νέων.

Και το 2003 όταν η Ελλάδα θα βρίσκεται στη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ακουστεί η φωνή των αξιών, η φωνή του ήθους, η φωνή της ειρήνης, σε κάθε άκρη της Ευρώπης.

Και το 2004 με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ακουστεί η Ελληνική φωνή, σε όλα τα μέρη, σε όλες τις άκρες του πλανήτη μας, η φωνή της ειρήνης, η φωνή της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

Με θάρρος θα ακουστεί, ότι η Ελλάδα θέλει ένα κόσμο ειρηνικό, δημοκρατικό, υπέρ των ελευθεριών του κάθε συνανθρώπου μας, υπέρ της ασφάλειας του κάθε πολίτη, είτε γεννήθηκε στην Αστόρια, είτε στη Γάζα, είτε στο Ανατολικό Τιμόρ.

Η αλλαγή της παγκοσμιοποίησης φίλες και φίλοι, δεν συνεπάγεται απώλεια της ταυτότητάς μας. Η ανυπαρξία των συνόρων, δεν σημαίνει ανυπαρξία ταυτότητας. Ταυτότητα είναι οι αξίες μας, η ιστορία μας, η παράδοσή μας και σήμερα η παράδοσή μας είναι το ΠΑΣΟΚ της ειρήνης και του πατριωτισμού, είναι το ΠΑΣΟΚ των πρωτοβουλιών για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο στη περιοχή μας.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ της ειρήνης και της συνεργασίας, ζητά να υπερασπίσουμε και αυτή την διαπολιτισμική επικοινωνία και κοινωνία. Την δυνατότητα ανθρώπων με διαφορετική εθνική καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία, να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται αρμονικά στην ίδια κοινωνία.

Είμαστε κατά της χρήσης της θρησκείας, για να φτιάχνουμε νέους τείχους να δικαιολογούμε τη βία, αντιθέτως, η δική μας παράδοση, η δική μας Ορθόδοξη παράδοση, είναι μια παράδοση που ανοίγει γέφυρες με διαφορετικούς λαούς, με διαφορετικούς πολιτισμούς, με διαφορετικές γλώσσες, με διαφορετικές εθνότητες.

Και πρόσφατα βρέθηκα στη Κωνσταντινούπολη με τον Παναγιότατο Βαρθολομαίο, ακριβώς για να συζητήσουμε μια σημαντική πρωτοβουλία διαλόγου των θρησκειών, διαλόγου των πολιτισμών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελειώνοντας φίλες και φίλοι, θέλω να τονίσω ότι, όπως το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα, εργάζεται συστηματικά, σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης, να αλλάξει σήμερα την γειτονιά της και σήμερα έχει αυτή την ευκαιρία, τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή, την Ευρώπη.

Προωθεί τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, προωθεί την ένταξη της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Κύπρος θα μπει με τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πράγματι και με το μεγάλο αγώνα, του αγωνιστή του Γιάννου Κρανιδιώτη, που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια. Θα μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε λυθεί το πρόβλημα, είτε δεν λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα όταν έλθει η ώρα της ένταξης.

Αλλά και το πρόβλημα της Κύπρου θα λυθεί. Θα υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Κι αυτό, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ως πρώτο στόχο και πρώτη προτεραιότητα. Το ΠΑΣΟΚ προωθεί μια ενωμένη βαλκανική φωνή, στα αχνάρια μιας μεγάλης ιστορικής μας φυσιογνωμίας, του Ρήγα Φεραίου, μια φωνή βαλκανική, μια κοινή βαλκανική φωνή, ώστε και τα Βαλκάνια επιτέλους, να ανήκουν στους βαλκανικούς λαούς.

Το ΠΑΣΟΚ προωθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Όλοι με ρωτούν. Γιατί; Διότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημαίνει πορεία σε μια κοινότητα αρχών, μια κοινότητα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Εάν είναι μια Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές αυτής της κοινότητας, που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αυτή η Τουρκία και φίλη μας θα είναι και υποστήριξη θα έχει από την Ελλάδα και υποστήριξη θα έχει από τον ελληνικό λαό. Αν δεν τα καταφέρει η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα δίκαιά της, το έδαφός της, τα σύνορά της, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.

Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα της ειρήνης. Η Ελλάδα της ειρήνης, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι. Ναι, το χέρι της ειρήνης, το τείνουμε, αλλά υπερασπιζόμαστε και τα δίκαιά μας και το έδαφος μας, με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ανοίξαμε μια νέα ευκαιρία για τη γειτονιά μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν αποκλείουμε κανέναν. Προωθούμε τη διακομματική συνεργασία, μια συνεργασία αναγκαία για τα θέματα εθνικής σημασίας. Και προσωπικά υπόσχομαι, να συνεχίσω τον διάλογο και τη συνεργασία, με όλα τα Κόμματα της χώρας μας και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους λαϊκούς Φορείς, στα θέματα της εθνικής σημασίας.

Κλείνοντας, αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, το ΠΑΣΟΚ αναβιώνει σήμερα μια παράδοση φιλίας και συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο. Και έχω καταθέσει και ένα ψήφισμα για τη Μέση Ανατολή. Αύριο θα βρίσκομαι στη Δαμασκό, στη Συρία. Η αποστολή μου είναι να συμβάλλει η Ελλάδα και αυτή με τον τρόπο της, στην παγκόσμια ειρήνη. Και θέλω από εδώ από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να απευθύνω χαιρετισμό στον φίλο λαό της Συρίας, να τιμήσω τους στενούς πολιτιστικούς μας δεσμούς και τις προσωπικές σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον πρώην Πρόεδρο κ.Ασάντ.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη στον αγώνα για την ειρήνη, το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να τιμήσει την μακρόχρονη παράδοση της ειρήνης και συνεργασίας των λαών.

Φίλες και φίλοι, όταν στη Μέση Ανατολή, επιτέλους επικρατήσει ειρήνη, όταν ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, θα είναι και πάλι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ,που θα φυτέψει μια ελιά, μια ελιά για την ειρήνη, στην Παλαιστίνη, στην πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου, θα τιμήσουμε την ειρήνη. Θα τιμήσουμε τη μεγάλη παράδοση του Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, την παράδοση της ειρήνης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, από αύριο, ένα νέο ξεκίνημα για ένα Κόμμα Δημοκρατικό, για ένα Κόμμα Αλληλεγγύης, για το Κόμμα της Ειρήνης, και του Πατριωτισμού. Γεια σας.

Διαβάστε επίσης