Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Φόρουμ των Αθηνών “Γυναίκες, Ειρήνη και Εξωτερική Πολιτική: Η Ευρωπαϊκή Προοπτική”

Είναι για μένα ξεχωριστή τιμή που σας καλωσορίζω εδώ, στην Αθήνα, όπου τους τελευταίους μήνες χτυπά η καρδιά της Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλές συναντήσεις, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Σε μια στιγμή που κοιτάμε και πάλι τις βασικές αξίες που μας ενώνουν και είναι και το σύνθημα της Προεδρίας μας, δημιουργώντας ένα Κοινό Μέλλον σε μια Κοινότητα Αξιών.

Θέλουμε την Ευρώπη που βασίζεται ακριβώς σε αυτές τις αξίες. Αυτή η Ευρώπη που έχει καταφέρει πραγματικά να συμβάλλει στο ξεπέρασμα πολέμων, στο ξεπέρασμα τειχών, που διαχωρίζουν χώρες και λαούς, στην εμπέδωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, με τον σεβασμό της διαφορετικότητας, τις πολιτιστικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την εγγύηση για την ελευθερία, την ασφάλεια, την οικονομική και κοινωνική συνοχή, καθώς επίσης και την ισότητα.

Ο ρόλος της Ευρώπης είναι ιδιαίτερος, και αυτή την εποχή όλοι μας συζητούμε πώς μπορεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο, με ισχυρότερη και πιο ενιαία φωνή στα θέματα της διεθνούς πολιτικής και της ασφάλειας, ανά τον κόσμο, στην ειρήνη, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ευημερία των πολιτών όχι μόνο των δικών μας, αλλά και αυτών σε πολλές περιοχές της γης.

Ζήσαμε πρόσφατα τις σημαντικές προσπάθειές μας, να αποτρέψουμε τον πόλεμο στο Ιράκ και να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο ζήτημα αυτό. Ζήσαμε την τραγωδία και βεβαίως ζούμε την τραγωδία της τρομοκρατίας σε πολλές περιοχές της γης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση, στο διεθνές επίπεδο, του ρόλου του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως μια σημαντική εγγύηση για τη νομιμότητα και την σωστή λειτουργία της διεθνούς Κοινότητας. Θα ήθελα κι εγώ να καλωσορίσω την κα Angela King, που είναι βοηθός Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ, εδώ στην Αθήνα.

Επίσης έχουμε ζήσει την τραγωδία στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, αλλά και της Μέσης Ανατολής και έχουμε δει ότι υπάρχει μία κινητικότητα της κοινωνίας των πολιτών. Ιδιαίτερα όμως, εσείς οι γυναίκες, όπως πάντα, έχετε πρωτοστατήσει, έχετε οργανωθεί, κινητοποιηθεί με δικές σας πρωτοβουλίες και είναι ένα δείγμα γραφής για εμάς τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις. Έχετε αποδείξει ότι η διπλωματία της κοινωνίας, η διπλωματία των πολιτών, έχει δυνατή φωνή και παρουσία, έχει πρόταση και το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε αυτή η δική σας φωνή να έχει πιο μεγάλη ισχύ και ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο εσείς θα συζητήσετε εδώ. Πώς δηλαδή, γυναίκες πολίτες της Ευρώπης ή και του κόσμου, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν αλλαγές στα διεθνή πράγματα, να συμμετέχουν σε κέντρα εξουσίας, όπου διαμορφώνεται η εξωτερική πολιτική, και πώς μπορούν να συμβάλλουν στις συνθήκες διαμόρφωσης προϋποθέσεων για την ειρήνη. Διότι, ειρήνη δεν σημαίνει απλώς να σταματήσουμε τον πόλεμο, αλλά να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες, όπως είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανάπτυξη, συνθήκες που θα εμπεδώσουν τη σταθερότητα και τη μόνιμη ειρήνη.

Ξέρω ότι εδώ, στο Φόρουμ των Αθηνών, στο οποίο σας προσκάλεσα εγώ και η κα Διαμαντοπούλου, θα καταθέσετε τις απόψεις σας για θέματα ασφάλειας, άμυνας, πρόληψης, επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων καθώς και στην οικοδόμηση της ειρήνης. Μέσα απ’ αυτό θα αναδείξετε και τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στα θέματα αυτά. Ένα θέμα το οποίο, όπως βλέπετε, απασχολεί την ανθρωπότητα από την αρχαία Ελλάδα.

Είναι ένα θέμα για το οποίο μπορώ να σας πω ότι έχετε την δική μου αμέριστη συμπαράσταση και η ευρύτατη ακριβώς αυτή ανταπόκριση, δείχνει την ανάγκη της έκφρασης των δικών σας προτάσεων, όπως και την ανάγκη μέσα στην Ευρώπη να διασφαλίσουμε την ισότητα των φύλων, κάτι το οποίο στο μελλοντικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε υποστηρίξει και ως χώρα και ως Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη θέρμη.

Θέλω να τονίσω επίσης, ότι η ανταπόκριση εδώ, στο Φόρουμ, από άτομα από τη διανόηση, την πολιτική, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις γυναικείες Οργανώσεις, δείχνει ποια ευθύνη έχουμε και εμείς και πόσο πρέπει να υποστηρίξουμε τις δικές σας προσπάθειες.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να αναφερθώ στο ότι μαζί μας σήμερα στο Φόρουμ αυτό, είναι γυναίκες που έζησαν ή και ζουν ακόμα τη φρίκη των συγκρούσεων, αλλά που αγωνίζονται και πιστεύουν στην ειρήνη, ακτιβίστριες, ακαδημαϊκοί που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και για την ειρήνη στις περιοχές τους. Γυναίκες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους, για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στη Μέση Ανατολή. Γυναίκες από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν, από την Κύπρο, από τις Αραβικές χώρες, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ελλάδα, που επέλεξαν το δρόμο του διαλόγου.

Σας τιμούμε όλες εσάς σήμερα για τον δικό σας αγώνα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μπορώ να σας πω ότι χωρίς τη δική σας φωνή, η δική μας δουλειά για τη διπλωματία, για την προσπάθεια αποφυγής συγκρούσεων και εμπέδωσης της ειρήνης, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Χρειαζόμαστε λοιπόν ακόμα πιο δυνατή τη δική σας φωνή και γι αυτό ακριβώς θέλουμε τη στενή συνεργασία μαζί σας.

Χαίρομαι και σας καλωσορίζω που βρίσκεστε εδώ κοντά μας, όλες εσείς οι γυναίκες που έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε τόσο δύσκολους αγώνες για την ειρήνη. Θέλω να πω ότι οι δικοί σας αγώνες δεν είναι χωρίς αποτέλεσμα. Έχουμε το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου του ΟΗΕ του 2000, για το ρόλο της γυναίκας στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, και πάλι τονίζω τη σημασία εδώ του ρόλου του ΟΗΕ. Έχουμε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2001, “Γυναίκες και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων”.

Επίσης, ως Ελληνική Προεδρία, πήραμε ορισμένες πρωτοβουλίες ακριβώς για να αναδείξουμε τον δικό σας ρόλο και να δούμε πώς μπορεί η δική σας δραστηριότητα να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο, προς τη διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας βλέπουμε λοιπόν ως εταίρους και γι αυτό καταθέσαμε, παρουσιάσαμε, πρώτα απ’ όλα, ως Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στις Βρυξέλλες, στις 19 και 20 Μαΐου, -δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα- πρόταση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών των 25 χωρών, σχετικά με την, όπως είναι ο τίτλος “Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Ελπίζουμε, ότι ακριβώς αυτή η συμβολή μας θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και από την Ιταλική Προεδρία βεβαίως, τους επόμενους έξι μήνες.

Στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, στην Κρήτη, παρουσίασα στους εταίρους πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, σχετικά με την ενδυνάμωση της διάστασης του φύλου στην ευρωμεσογειακή συνεργασία. Στις προτάσεις μας για τον διάλογο για τη νέα συνταγματική συνθήκη, όπως σας είπα, έχουμε συμπεριλάβει προτάσεις από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Έχουμε επίσης ως Προεδρία στηρίξει και συνεχίζουμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες γυναικείων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την ειρήνη. Υπάρχει η WINPEACE Γυναίκες Ελλάδας και Τουρκίας, η WINBALKANS, είναι πρωτοβουλία Γυναικών, Κοινοβουλίων Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την πρωτοβουλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών. Πριν από 15 ημέρες, επίσης, συναντήθηκα στα Ιεροσόλυμα με την JERUSALEM LINK, γυναίκες από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Προώθησα στους εταίρους μας, στο G8 την προηγούμενη εβδομάδα, μοίρασα ένα κείμενο της JERUSALEM LINK, λέγοντας ότι τώρα που ανοίγεται ο δρόμος για τον Οδικό Χάρτη, θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσουμε μια διαδικασία τακτικών διαβουλεύσεων, το λεγόμενο Κουαρτέτο, οι τέσσερις χώρες που έχουν συντάξει τον Οδικό Χάρτη, με την κοινωνία των πολιτών και ειδικότερα με τις γυναικείες οργανώσεις, που παλεύουν για την ειρήνη.

Αυτές οι τακτικές διαβουλεύσεις θα δώσουν και σε μας σημαντικές προτάσεις, αλλά και παράλληλα θα αναδείξουν και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και ειδικότερα των γυναικών, στην προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή. Μοίρασα λοιπόν αυτό το κείμενό τους. Επίσης, για το ίδιο αναφέρθηκα και χθές, στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, για τη δραστηριότητα αυτών των γυναικών.

Η πρόταση της JERUSALEM LINK ήταν για τη δίκαιη και μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, με τη δημιουργία της Διεθνούς Επιτροπής Γυναικών. Να ξέρετε επίσης ότι και ο Chris Patten στη χθεσινή συνάντηση, την Ευρωμεσογειακή, αναφέρθηκε ειδικότερα και στο UNDP Report που αναφέρεται και στο ρόλο των γυναικών στις Αραβικές χώρες και είναι από τα θέματα που θέλουμε να εντάξουμε όλο και περισσότερο στον Ευρωαραβικό διάλογο, αλλά και στον Ευρωμεσογειακό μας διάλογο.

Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, είχα την ευκαιρία να τις αναφέρω και στον Franco Frattini, ο οποίος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και αναλαμβάνει σε ένα μήνα Προεδρεύων του Συμβουλίου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω επίσης να αναφερθώ, πριν κλείσω, σε μια εμπειρία εσωτερικής λειτουργίας όπου αποδείχθηκε στην πράξη η σπουδαιότητα και η αποτελεσματικότητα μιας συντονισμένης και σύνθετης συνεργασίας με θέματα που ήθελε να αναδείξει η Eλληνική Προεδρία. Με έμφαση στη διάσταση του φύλου, φτιάξαμε μια ομάδα γυναικών από Μ.Κ.Ο, το ακαδημαϊκό, το συνδικαλιστικό, το κοινωνικό, το πολιτικό και το ειρηνευτικό κίνημα, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και εμπειρογνώμονες, για να υποβάλλουμε δράσεις από την οπτική του φύλου. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και έδειξαν πόσο είναι απαραίτητη η συμμετοχή των γυναικών στον εντοπισμό των αναγκών για την αλλαγή και προσαρμογή πολιτικών σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Θα ήθελα από την εμπειρία αυτή, να προτείνω εδώ στο Φόρουμ της Αθήνας μια πρόταση για την καθιέρωση ενός άτυπου συμβουλευτικού οργάνου γυναικών, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα πανευρωπαϊκό παρόμοιο όργανο για την εξωτερική πολιτική. Είμαι έτοιμος να δεχθώ, βεβαίως, τις δικές σας σκέψεις και τον προβληματισμό για τα θέματα αυτά.

Θέλω πριν κλείσω να πω ότι είναι εδώ και η Μαρία Δαμανάκη, που έχει κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας αναλάβει Πρεσβευτής για τα θέματα των προσφύγων και μεταναστών στα Βαλκάνια και βεβαίως και η δική της δουλειά στον τομέα των γυναικών στα Βαλκάνια, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Θέλουμε λοιπόν, νομίζω, με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες να αναδείξουμε μια νέα δυναμική και να δούμε πώς ακριβώς όλο αυτό το τεράστιο Κίνημα των γυναικών, το πολύ σημαντικό Κίνημα των γυναικών, μπορεί να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη διαμόρφωση πολιτικών γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική και να εξασφαλίσει στην Ευρώπη, στη νέα Ευρώπη που φτιάχνουμε, και σε όλον τον πλανήτη, ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε με τέτοια υπομονή. Ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης