Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Ρέθυμνο

Εδώ στην Κρήτη, φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, όπως λέει και η μαντινάδα, νομίζω πως αυτές τις μέρες αποδείξαμε, με πρώτους εσάς, ότι τα φτερά μας ανοίξανε και πάλι. Και πάλι πετάνε. Περήφανο το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία στον ελληνικό λαό. Η Κρήτη πάντα πρωτοπόρα. Να ευχαριστήσω για την τόσο ζεστή ανθρώπινη υποδοχή, για τον ενθουσιασμό, αλλά και για την προσφορά, γι αυτό τον αγωνιστικό παλμό, που δίνει πράγματι μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, για το μέλλον, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της χώρας. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές – δύσκολες εκλογές για το ΠΑΣΟΚ- το κόμμα ξαναζωντάνεψε, με τη συμμετοχή την προχθεσινή των πάνω από τριακόσιες χιλιάδες συμπολιτών μας, ξαναζωντάνεψε το ΠΑΣΟΚ και ξαναζωντάνεψε και η ελπίδα στη χώρα μας. Τι σήμαινε ακριβώς η παρουσία τόσων συμπολιτών μας, μελών, φίλων, προχθές την Κυριακή;

Στείλανε πρώτα απ’ όλα ένα ηχηρό μήνυμα στη ΝΔ. Ένα μήνυμα αποδοκιμασίας για την πολιτική της ΝΔ τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα. Είναι το πρώτο μήνυμα διότι η χρονιά του 2004 ήταν μια χρονιά με πολλές μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα μας. Την ευκαιρία του 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ευκαιρία του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, των ευρωτουρκικών σχέσεων. Της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Της αξιοποίησης του Γ’ ΚΠΣ και της νέας πρότασής μας για το Δ’ ΚΠΣ. Αλλά και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το νέο Ευρωσύνταγμα.

Τι έκανε η ΝΔ και ποια ήταν η σημασία αυτών που έκανε; Αξιοποίησε πραγματικά αυτές τις μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες; Φίλες και φίλοι, είδαμε ότι η ΝΔ, όχι μόνο δεν αξιοποίησε αυτές τις ευκαιρίες, αλλά έκανε κάθε τι για να υποβαθμίσει τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας για αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών.

Δεν ήθελε να τολμήσει, ήθελε απλώς να πάρει τον θώκο της εξουσίας. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, – η μεγαλύτερη ευκαιρία προβολής της χώρας μας – η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να δυσφημεί την χώρα μας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αφού πήραμε τα εύγε όλης της υφηλίου και όλης της ανθρωπότητας, αμέσως μετά, να ξαναδυσφημεί η Νέα Δημοκρατία τους αγώνες, λέγοντας ότι κοστίσανε και δεν μπορούμε να πληρώσουμε και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτούς τους αγώνες.

Και αυτοί οι αγώνες είχαν σημασία όχι μόνο για την Αθήνα και για την Αττική, ήταν η προβολή της χώρας μας από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο, από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, το Αιγαίο μέχρι τα Ιόνια νησιά, ήταν η προβολή του τουρισμού, του πολιτισμού, της οικονομίας της χώρας.

Και δεν κατάφεραν ούτε διαφήμιση να κάνουν. Κάνανε διαφήμιση νομίζω, αφού οι τουριστικοί πράκτορες είχαν ήδη διανείμει και πουλήσει τα εισιτήρια σε διάφορες χώρες, για διάφορους προορισμούς.

Ο κ. Καραμανλής είπε αποκαλυπτικά σε μια ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης: «μα τι περιμένατε, να λύσουμε εμείς προβλήματα που χρονίζουν 30 χρόνια;» Κύριε Καραμανλή, εμείς παλέψαμε για να τα λύσουμε τα προβλήματα. Εσείς αποφεύγετε ν’ αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Μήπως το Κυπριακό είναι πρόβλημα κάποιων άλλων λαών; ή μήπως είναι ένας αγώνας που εμείς στο ΠΑΣΟΚ κάναμε, έχοντας υπόψη μας τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όλα αυτά τα χρόνια;

(Ακούγεται το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ στην πρωτοπορία »)

Ξανά στην πρωτοπορία, το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Στην εξωτερική πολιτική, στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, είχαμε μια τεράστια ευκαιρία πριν από δυο μήνες στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Αντί να προετοιμαστεί η κυβέρνηση, να λύσει σημαντικά θέματα όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν ασχολήθηκε. Περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για κάποιες διατυπώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία. Δεν έβαλε μια προοπτική επίλυσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια νέα βάση, όπως κάναμε εμείς πριν πέντε χρόνια.

Και έτσι έμεινε η Ελλάδα χωρίς πυξίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πυξίδα, η Τουρκία χωρίς πυξίδα, στην επίλυση των μεγάλων θεμάτων του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας.

Ποια είναι όμως η σημασία της εξωτερικής πολιτικής; Γιατί πολλοί λένε για την εξωτερική πολιτική, «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει;» Δεν είναι έτσι. Η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει μεγάλη σημασία. Πρώτα απ’ όλα, για την σταθερότητα στη περιοχή. Δεύτερον, για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη. Τρίτον, για τα τεράστια ποσά που δαπανά ο ελληνικός λαός για την άμυνα της χώρας.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στη περιοχή, την οποία εμείς είχαμε καταφέρει να εμπεδώσουμε σε μόνιμη βάση, σημαίνει, ότι τα ποσά αυτά, θα μπορούσαν να πάνε στην νέα γενιά, στην παιδεία, στην υγεία, στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτός ήταν ο στόχος του ΠΑΣΟΚ και αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά η σταθερότητα στη περιοχή έχει μεγάλη σημασία και για άλλους λόγους. Μια κρίση, ένα πρόβλημα, γίνεται θέμα που δημιουργεί μια κακή εικόνα στον επενδυτή που θέλει να επενδύσει στη χώρα μας, ή στη περιοχή. Στον τουρίστα που θέλει να έρθει να περάσει διακοπές. Σε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει και ουσιαστικά να συμβάλει στην πρόοδο της χώρας μας.

Γι’ αυτό, και η ασφάλεια και η σταθερότητα στη περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας.

Το Γ΄ ΚΠΣ, είναι τεράστια ποσά τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε με σκληρές διαπραγματεύσεις να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα λεφτά, έπρεπε να απορροφώνται μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αντ’ αυτού έχουμε μείωση της απορρόφησης και δεν έχουμε κανένα έργο αγροτικό στο Γ΄ ΚΠΣ και στη περιφέρεια που να έχει δημοπρατηθεί τους τελευταίους ένδεκα , δώδεκα μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Αλλά που είναι η προετοιμασία για το Δ’ ΚΠΣ; Σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καμία προετοιμασία δεν υπάρχει. Χάνονται λεφτά για τον Έλληνα πολίτη. Χάνονται λεφτά για την περιφέρεια. Χάνονται ευκαιρίες για την Ελλάδα.

Αλλά και για το Ευρωσύνταγμα και τη διεύρυνση, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα θέση, με τη Βουλγαρία, και τη Ρουμανία να γίνονται μέλη. Με την Κύπρο, που είναι ήδη μέλος, χάρη μάλιστα και των ενεργειών στην εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Με την Κρήτη να μπορεί να αξιοποιήσει μια νέα προοπτική προς τη Μέση Ανατολή, προς την Αίγυπτο, προς τη Λιβύη. Που είναι η αξιοποίηση της νέας μας θέσης απ’ τη ΝΔ; Καμία αξιοποίηση. Όχι μόνο δεν αξιοποίησε η ΝΔ τις νέες συνθήκες, αλλά πάει την Ελλάδα πίσω. Και πάει την Ελλάδα πίσω για τους εξής λόγους:

Πρώτα απ’ όλα, να δούμε τι σημαίνει αυτή η απογραφή. Ποια είναι η αλήθεια. Γιατί ακούμε απ’ τον κ. Καραμανλή, «εμείς θέλαμε την αλήθεια». Κύριε Καραμανλή, την αλήθεια την ξέρατε. Η Ελλάδα πήγαινε μπροστά. Αυτό που δεν ξέρατε είναι ότι με τις μικροκομματικές σας πολιτικές θα κάνατε τόσο μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα.

Αλήθεια, είναι ότι όταν εγώ βρισκόμουν στην Πορτογαλία προχθές, στελέχη της ΝΔ πηγαίνανε για να συμμαχίσουν με την ΦΟΡΤΣΕ ΙΤΑΛΙΑ του κ. Μπερλουσκόνι. Χρειάζεται για να δει κανείς ποιους φίλους έχει, και ποιος είναι.

Αλλά και στην Πορτογαλία ακολούθησε μια απογραφή η κυβέρνηση, η νεοσυντηρητική κυβέρνηση τότε του Μπαρόζο. Το κάνανε ακριβώς, για να χτυπήσουν την κυβέρνηση του Γκουτιέρες του σοσιαλιστή της προηγούμενης κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα, να περάσει από οικονομική ύφεση η Πορτογαλία και ακόμα και σήμερα, να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Και τώρα, ο νέος ηγέτης, ο Ζοζέ Σώκρατες, ο οποίος εξελέγη προχθές, έχει ένα τιτάνιο έργο. Να ξαναστήσει την Πορτογαλία στα πόδια της.

Είναι αλήθεια ότι ξυπνά πάλι το σοσιαλδημοκρατικό, το κίνημα, το σοσιαλιστικό, και ξεκινά από την νότια Ευρώπη, απ’ την Ισπανία, τον Θαπατέρο, απ’ την Πορτογαλία, τον Ζοζέ Σώκρατες, σε λίγο ακολουθεί η Γαλλία και η Ιταλία, η Ελλάδα που θα είναι το επόμενο βήμα αυτής της ανάκαμψης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω είναι παρήγορο, ότι η νεολαία έχει αναλάβει την πρωτοπορία των ζητημάτων αλλά και της προσπάθειας στο Κίνημά μας.

Εμείς θα τα αλλάξουμε όλα. Αλλάζοντας πρώτα απ’ όλα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αλλάζουμε την Ελλάδα. Βεβαίως θα αλλάξουμε και την κυβέρνηση για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, θέλω όμως να πω δυο λόγια για το τι σημαίνει για την Ελλάδα το γεγονός ότι μπήκαμε σε καθεστώς επιτήρησης. Τι σημαίνει για μας. Θα προσπαθήσω με πολύ απλά λόγια να το εξηγήσω, για να καταλάβουμε τι σημαίνει.

Μέσα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, για να έχουμε ένα ενιαίο οικονομικό πλαίσιο για όλη την Ευρώπη, υπάρχουν κάποιοι όροι. Μέσα στους όρους αυτούς, είναι να μην ξεπεράσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3%. Το 3% είναι ένας αριθμός, τον οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει καμία χώρα.

Όταν δε το ξεπερνάς, – όπως καταφέραμε εμείς επί κυβερνήσεώς μας να είμαστε εντός αυτού του πλαισίου – σημαίνει ότι έχεις ένα τράτο. Είχαμε βάλει μια τάξη, είχαμε ένα τράτο. ένα περιθώριο, για κάποιο πρόβλημα, κάποια ανάγκη, για την περιφερειακή ανάπτυξη, για μία φυσική καταστροφή. Μπορούσαμε να έχουμε μια ευελιξία για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ή στην αντιμετώπιση κάποιων έκτακτων αναγκών.

Μπορούσαμε επίσης, να αποπληρώσουμε μέρος από το μεγάλο χρέος που υπάρχει στη χώρα μας. Απ’ τη στιγμή που περνάς το 3% γίνεται το αντίστροφο. Πρέπει να κόψεις χρήματα, αντί να έχεις ένα περιθώριο. Και τι έκανε η ΝΔ; Άλλαξε τους λογιστικούς κανόνες , διότι αυτό έκανε. Η ΝΔ, ούτε μαύρες τρύπες βρήκε, ούτε μυστικούς λογαριασμούς βρήκε.

‘Αλλαξε λοιπόν, τους λογιστικούς κανόνες και αξιοποίησε μάλιστα ένα ευαίσθητο στοιχείο, που όλοι μας ξέρουμε ότι είναι ευαίσθητο, αλλά το οποίο είχε αποδεχθεί νόμιμα, νομότυπα η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις στρατιωτικές δαπάνες. Ξέρει η ΝΔ, ότι οι στρατιωτικές δαπάνες είναι μεγάλες για τη χώρα μας και ξέρουμε γιατί είναι μεγάλες , γιατί εμείς έχουμε παλέψει για την άμυνά μας.

Αλλά αυτό το είχε αποδεχθεί η Ευρώπη. Αλλάζοντας τους κανόνες, κατάφερε η ΝΔ, να φανεί, ότι η χώρα μας έχει έλλειμμα. Και όχι μόνο έλλειμμα το 2003. Τώρα με την κακή της διαχείριση τους 12 μήνες αυτούς, με την κακή διαχείριση που έκανε, με την κομματικοποίηση όλων των μηχανισμών, με την κομματικοποίηση ακόμα και των φορολογικών υπηρεσιών, οδηγηθήκαμε σε μία αποδόμηση μιας έννομης τάξης, της λειτουργίας του διοικητικού ιστού της χώρας μας. Το αποτέλεσμα είναι να φτάσουμε σε ένα έλλειμμα ίσως στο 6, 6,5% για το 2004.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; 1% του ΑΕΠ σημαίνει περίπου 1,6 δις ευρώ. 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ξέρετε τι σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει κάτι παραπάνω από το να έχουμε μια ακόμα Αττική Οδό. Σημαίνει κάτι παραπάνω από το να φτιάξουμε δυο γέφυρες Ρίου – Αντιρρίου. Αντί να έχουμε τράτο ένα, δυο, τρία δισεκατομμύρια, έχουμε να πληρώσουμε και από πάνω. Κοντά σε όλα αυτά, μπορεί, – αν τα υπολογίσει κανείς – να πούμε ότι, αντί να έχουμε να παίρνουμε, έχουμε να δίνουμε κάπου δέκα δις, που θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον πάνω από δέκα γέφυρες Ρίου – Αντιρρίου.

Αυτά τα λεφτά, είναι λεφτά του ελληνικού λαού. Μπορούσαν να πάνε στην περιφερειακή ανάπτυξη, μπορούσαν να πάνε στην υγεία, στην παιδεία, στις υποδομές. Αυτό που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι εγκληματικό.

Για ποια ανάπτυξη λοιπόν μιλάνε; Και να δούμε, πόσο έχει μειωθεί η ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο. Φίλες και φίλοι, ο κατήφορος της χώρας μας είναι συγκλονιστικός με τη Νέα Δημοκρατία και ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα, δεν τα έχει αισθανθεί ακόμα ο Έλληνας, αν και έχει αισθανθεί την ακρίβεια, έχει αισθανθεί ο αγρότης τις τιμές του που είναι μειωμένες, τα εισοδήματα που είναι μειωμένα, την εισοδηματική πολιτική που είναι κάτω του πληθωρισμού.

Αλλά δυστυχώς, θα δούμε και την αύξηση της ανεργίας, την μείωση της ανάπτυξης και ακόμα μεγαλύτερο πληθωρισμό. Αυτά όλα, φίλες και φίλοι, ενώ υποσχέθηκαν πριν από ένα χρόνο, να δώσουν παραπάνω για το ΕΚΑΣ, όταν μας λέγανε ότι τα 30 ευρώ που εμείς δίναμε ήταν ψίχουλα. Και δώσανε φέτος 8 ευρώ.

Ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Νέα Δημοκρατία; Ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία; Η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια στον μισθωτό, στο συνταξιούχο, στην οικογένεια, στον καταναλωτή, στον άνεργο, στη περιφέρεια, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Ποιος θα επενδύσει στη χώρα μας; Θα έρθει ένας ξένος, ή ακόμα και ο Έλληνας επενδυτής, όταν βλέπει αυτή την αστάθεια, όταν δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον;

Άρα όχι μόνο έχουν πάει πίσω τη χώρα, αλλά έχουν δημιουργήσει συνθήκες ύφεσης για την χώρα. Η Νέα Δημοκρατία, εκεί που πηγαίναμε με δύσκολα βήματα, αλλά με βήματα στα οποία επέμενε ο ελληνικός λαός, με βήματα για τα οποία έδωσε τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός, και ανεβαίναμε σταθερά προς μια κορυφή, προς μια σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί που ανεβαίναμε, η Νέα Δημοκρατία μας πήγε πίσω, σε ένα γρήγορο κατήφορο.

Κατάφερε μέσα σε 12 μήνες η Ελλάδα, να γίνει το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν πριν είχαμε το κύρος να είμαστε και Προεδρία, να είμαστε και στην ΟΝΕ, να βάζουμε και την Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φίλες και φίλοι, γι’ αυτό είπα και προχθές στη Βουλή ότι, το μεγαλύτερο επενδυτικό αντικίνητρο για την χώρα μας, είναι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Αλλά η επιτήρηση έχει και μια ακόμα πτυχή. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ παλέψαμε από το 1974, με το σύνθημα που είχε ένα βαθύ νόημα που ανέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Τότε, αυτό το σύνθημα, σήμαινε να απεξαρτηθούμε από τα ξένα δεσμά, να απεξαρτηθούμε από την εξάρτηση σε ξένες δυνάμεις, όπως τις αμερικανικές δυνάμεις, και να μπορεί επιτέλους ο ελληνικός λαός να ορίζει την τύχη του.

Σήμερα, τι σημαίνει ανεξαρτησία σε έναν κόσμο όπου όλοι μας είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι; Σημαίνει να έχεις όλο και περισσότερο εσύ τις δυνάμεις, τις δυνατότητες να κάνεις τις δικές σου επιλογές για τη δικιά σου οικονομία, για το δικό σου λαό, για τους δικούς σου πολίτες.

Άρα, είναι ντροπή ότι πηγαίνουν οι Υπουργοί μας, οι Υπουργοί Οικονομίας, οι οποίοι πια θα δίνουν λόγο σε ποιον; Όχι στον ελληνικό λαό, αλλά σε διευθυντές στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί όμως τα έκανε η Νέα Δημοκρατία αυτά; Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί πολλά, και σου λέει, «πως θα καθίσω τώρα εγώ στην εξουσία; Αντί να κάνω έργο, θα αποφασίσω να κάνω κάτι άλλο. Αντί να κάνω κάτι καλό, θα καταστρέψω τον αντίπαλό μου, αυτόν που λέγεται ΠΑΣΟΚ, και έτσι θα είμαι σίγουρος ότι θα μείνω αιωνίως, εγώ, σ’ αυτούς τους υπουργικούς θώκους».

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν να δυσφημίσει – και αυτό κάνει και σήμερα: Αντί να ασχολείται με το σήμερα και το αύριο, δυσφημεί το έργο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι δυσφημώντας το έργο του ΠΑΣΟΚ, δυσφημεί την Ελλάδα. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι, ότι ο ελληνικός λαός, δεν θα επιτρέψει να υπάρξει δυσφήμιση της χώρας. Ο λαός ξανά ελπίζει στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Αλλά υπάρχει και ο αγροτικός χώρος. Στον αγροτικό χώρο βλέπουμε μεγαλύτερη εγκατάλειψη της υπαίθρου, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ανασφάλεια του αγρότη, που χρειάζεται την συμπαράστασή μας για να μπορεί να αξιοποιήσει την νέα αγροτική πολιτική.

Για να πούμε την αλήθεια, είχαν πολλά παράπονα μαζί μας αρκετοί αγρότες τα τελευταία χρόνια. Αλλά το ΠΑΣΟΚ και έκανε πολλά και μαθαίνει, και αλλάζει και προχωράει. Έχουμε διαμορφώσει πραγματικά μια νέα πορεία για τον αγροτικό χώρο. Και στο Συνέδριό μας θα το συζητήσουμε, και βεβαίως, θα κάνουμε και ξεχωριστό Συνέδριο για την αγροτική και την περιφερειακή οικονομία, για να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, μια νέα ανάπτυξη. Ανάπτυξη οικολογική, βιώσιμη. Μια ανάπτυξη, που θα συμβάλλει σε ποιότητα και σε ανταγωνιστικότητα.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία, άφησε φέτος τον αγρότη στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχει αγρότης σήμερα, που να παίρνει καλύτερη τιμή από πέρσι. Ο αγρότης βλέπει να έχει πέσει η τιμή των προϊόντων και του εισοδήματος του μέχρι και 50%. Από την άλλη μεριά, με την έλλειψη προετοιμασίας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπάρχει φόβος και πάλι να χάσουμε και εδώ.

Εμείς παλέψαμε για μια νέα κοινή αγροτική πολιτική, όπου ο αγρότης θα έχει εξασφαλισμένο ένα σημαντικό εισόδημα. Γιατί αυτό; Να ξέρει ότι δεν επιδοτείται η τιμή, αλλά επιδοτείται το εισόδημά του, ώστε να μπορεί να βγει στην αγορά, να δοκιμάσει νέα προϊόντα, νέες συσκευασίες, νέες επιλογές, άλλη ποιότητα, ώστε να είναι ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν. Δεν μπορεί το ελληνικό λάδι, το ελληνικό σταφύλι, να μην είναι ανταγωνιστικό σε όλη την υφήλιο. Αλλά κι εδώ ήθελε η Ν.Δ. να βοηθήσει τους μεσάζοντες και τους μεγαλοβιομήχανους.

Η ΝΔ τι είπε για το κράτος; «Θα επανιδρύσω το κράτος». «Θα φέρω την αξιοκρατία». «Θα φέρω τη διαφάνεια». Τι έκανε η ΝΔ; Σήμερα έξι χιλιάδες Διευθυντές είναι στα δικαστήρια μετά από το νόμο Παυλόπουλου, διότι κυνηγήθηκαν απ΄ τη ΝΔ. Και σήμερα εμπαίζουν τους συμβασιούχους, εμπαίζουν τους άνεργους, λέγοντας ότι με το νέο νόμο για τον ΑΣΕΠ θα υπάρξει αξιοκρατία και δικαιοσύνη, ενώ βάζουν τη συνέντευξη, – η οποία θα είναι τέτοιας φύσης, που μπορεί να παρεισφρήσουν- και δυστυχώς θα παρεισφρήσουν, κομματικά κριτήρια και πάλι στις επιλογές για τις διάφορες προσλήψεις στο δημόσιο.

Αυτά είναι τα νέα ήθη, αυτή είναι η νέα νοοτροπία και η ταπεινότητα που θα μας έφερνε ο κ. Καραμανλής; Και ποιο κράτος θα δημιουργήσουμε;

Φίλες και φίλοι, ζητάει η ΝΔ συνεννόηση και συναίνεση. Εμείς είπαμε για συναίνεση. Να βοηθήσουμε και στην οικονομία και στην απογραφή και στην Παιδεία και στη Δημόσια Διοίκηση και στην εξωτερική πολιτική. Καταθέσαμε ακόμα και προτάσεις. Που είναι η συναίνεση; Τώρα που τα κάνανε θάλασσα, θέλουνε σωσίβιο το ΠΑΣΟΚ, για να καλύψουν τα λάθη τους;

Αλλά οι τριακόσιες χιλιάδες που ήρθαν προχθές στην ψηφοφορία που εμφανίστηκαν και παρουσιάστηκαν, έδωσαν το μήνυμά τους. Ήταν η καταδίκη αυτής της πολιτικής. Ήταν, όμως, και ένα δεύτερο μήνυμα, φίλες και φίλοι. Ένα μήνυμα, ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Ότι πρέπει να κάνουμε τομές στη χώρα μας. Δεν είναι όλα ρόδινα.

Αλλά όχι μόνο ότι δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά, ότι αλλάζει ο κόσμος γρήγορα και ότι πρέπει να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική. Πρέπει τα προϊόντα μας να γίνουν ανταγωνιστικά. Πρέπει να έχουμε ανάπτυξη εάν θέλουμε να μοιραστεί ο πλούτος. Να υπάρξει όμως πρώτα ο πλούτος, για να μπορεί να μοιραστεί.

Χρειαζόμαστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία που εμποδίζει τις δημιουργικές δυνάμεις. Που να είναι ευέλικτο, που να εξυπηρετεί πιο καλά τον πολίτη και τον επιχειρηματία, τον αγρότη, τον νέο.

Χρειαζόμαστε τομές στο χώρο της Παιδείας, που είναι βασικό στοιχείο, είναι η βάση της νέας παραγωγικής διαδικασίας. Είναι η πληροφορία και η γνώση. Δεν είναι οι μηχανές, δεν είναι τα μεγάλα εργοστάσια. Είναι το μυαλό πια, που γίνεται το επίκεντρο της νέας παραγωγικής μηχανής. Άρα η γνώση, είναι το βασικό στοιχείο για την οποιαδήποτε ανταγωνιστική οικονομία.

Χρειαζόμαστε μια νέα αγροτική πολιτική. Χρειαζόμαστε μια πολιτική για το περιβάλλον, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα είναι για μας συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.

Αλλά αυτό σημαίνει, με αυτές τις αλλαγές, ότι δημιουργείται μια ανασφάλεια στον κόσμο. Που πάμε; Πόσες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε; Τι σημαίνει για μας, τι σημαίνει για τη δουλειά μας, για την οικογένειά μας, για την κοινωνία μας, την κοινότητά μας, το νησί μας. Τι σημαίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις διεθνώς.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής της ΝΔ. Έχοντας μπροστά μας μεγάλες αλλαγές, χρειάζεται και χρειαζόταν να υπάρχουν εκείνες οι οικονομικές δυνατότητες ώστε να επενδύσουμε σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο και να υπάρξουν αλλαγές με ασφάλεια, να αισθανθεί ο άλλος, ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές, και ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν με σιγουριά.

Αυτή είναι η διαφορά μας, η μεγάλη διαφορά με τη Δεξιά. Εμείς θέλουμε τις αλλαγές. Θέλουμε τις αλλαγές μαζί με τον ελληνικό λαό. Να κάνουμε τις αλλαγές ώστε να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός, όχι να περιθωριοποιηθεί ο Έλληνας πολίτης και ο ελληνικός λαός. Έτσι, οι αλλαγές αυτές πρέπει να κατοχυρώνουν δικαιώματα, ανάγκες, μισθούς, συντάξεις.

Φίλες και φίλοι, για να μπορούμε να κάνουμε αλλαγές με σιγουριά, το νέο Συνέδριό μας, το Συνέδριο στις 3 Μαρτίου του 2005, θα είναι ένα Συνέδριο που θα αναδείξει μια νέα κοινωνική συμφωνία. Μια νέα κοινωνική συμφωνία που θα λέει, ναι, θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλάζοντας εμείς το ΠΑΣΟΚ, αλλάζουμε την Ελλάδα. Αλλά παράλληλα οι αλλαγές αυτές, να γίνονται προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Με δικαιότερη κατανομή του πλούτου, με κοινωνική συνοχή, ώστε κανείς να μη βρεθεί στο περιθώριο. Με δικαίωμα όλων και όχι προνόμια, αλλά δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, στην περίθαλψη, στην σωστή σύνταξη. Όχι μόνο για τα προνόμια των λίγων.

Και με την αποκέντρωση, ώστε να μπορεί η τοπική κοινωνία, η περιφέρεια, να έχει λόγο, να έχει απόφαση, να έχει δυνατότητα να σχεδιάσει για το μέλλον.

Θα πάρω ένα παράδειγμα. Νομίζω, ότι πολύ σωστά η νεολαία, συνδυάζει με το σύνθημά της ότι η παράδοσή μας, η παράδοση του ΠΑΣΟΚ, οι ρίζες του ΠΑΣΟΚ, είναι πάντα να αλλάζουμε. Να είμαστε πάντα πρωτοπόροι. Πάντα να βλέπουμε μπροστά.

Παίρνω το παράδειγμα της παιδείας που ξέρω εδώ στο Ρέθυμνο, που υπάρχει μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική κοινότητα. Ήρθαμε να κάνουμε διάλογο με την νεολαία. Αλλά εδώ είναι μονόλογος της νεολαίας!

Φίλες και φίλοι, η αποκέντρωση είναι πολύ σημαντική για την περιφερειακή ανάπτυξη. Έχω πολλές φορές φέρει το παράδειγμα της παιδείας. Γιατί εδώ στην Κρήτη, να μην μπορεί η περιφέρεια, μια αναβαθμισμένη περιφέρεια με την Τοπική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με τους παραγωγικούς φορείς, είτε είναι ξενοδοχεία, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι οι ιδιοκτήτες, μαζί με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μαζί με την τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποφασίσουν οι ίδιοι για τα προγράμματα σπουδών, για τις ανάγκες, για την περιοχή τους;

Θέλουν τουριστική σχολή για την Κρήτη; Να μπορέσουν να φτιάξουν τουριστική σχολή για την Κρήτη. Με προδιαγραφές, με έλεγχο. Αλλά να μπορεί αυτό να είναι μέσα στο σχεδιασμό για τη περιφέρεια. Ο τρόπος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργήσουμε και θεσμούς, οι οποίοι θα λογοδοτούν στην κοινωνία.

Να κάνουμε μια δημοκρατική ανατροπή, ώστε οι θεσμοί της χώρας μας, να υπηρετούν πραγματικά, πιο αποτελεσματικά, πιο δημοκρατικά, πιο σωστά, τον πολίτη της χώρας μας.

Είναι τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, είναι οι αξίες του Έλληνα πολίτη και πρέπει οι θεσμοί να υπηρετούν τον πολίτη. Αντί να προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μια ουσιαστική και μεγάλη μεταρρύθμιση, με την συναίνεση του ελληνικού λαού, έχουμε στην πράξη, την επιδρομή της Νέας Δημοκρατίας.

Επιδρομή στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη, στο εισόδημα του αγρότη, στον κρατικό μηχανισμό, στα Μέσα Ενημέρωσης στην απαξίωση των θεσμών.

Αλλά οι 300.000 προχθές, στείλανε και ένα άλλο μήνυμα. Ότι θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν τα κόμματα, – και πρώτο το ΠΑΣΟΚ αυτό πιστεύει – να λογοδοτούν, όπως όλοι οι θεσμοί, πρέπει να λογοδοτούν στην κοινωνία.

Και θέλω εδώ να αναφερθώ, σε ένα πρόβλημα , ένα πρόβλημα μεγάλο, το θέμα της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης.

Πρώτα απ’ όλα θέτω σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα, την ικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο, στην κάθαρση, στην εξυγίανση της Εκκλησίας.

Διότι φίλες και φίλοι, μας παριστάνει η Νέα Δημοκρατία, ότι είναι το κόμμα της Εκκλησίας. Δεν σεβάστηκε η Νέα Δημοκρατία το θεσμό της Εκκλησίας, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά ανήκει στον ελληνικό ορθόδοξο λαό.

Και είναι αυτό ένα θέμα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ και εκεί διαφέρει. Οι θεσμοί, οι έννοιες, οι αξίες έχουν το μεγαλείο τους. Η έννοια της Εκκλησίας έχει το μεγαλείο της. Η έννοια της Δικαιοσύνης έχει το μεγαλείο της, η έννοια του Κόμματος, του δημοκρατικού κόμματος, της εκπροσώπησης έχει το μεγαλείο της. Η έννοια της Πολιτείας, η έννοια του συνδικαλισμού, η έννοια του Πανεπιστημίου, έχουν το μεγαλείο τους. Και η έννοια της ελεύθερης ενημέρωσης, των Μέσων Ενημέρωσης, έχει το μεγαλείο της, τις αξίες που εκπροσωπεί.

Δυστυχώς, αυτό το οποίο εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι η διαφύλαξη αυτών των αξιών, δεν είναι η διαφύλαξη και η ανάδειξη αυτών των θεσμών, ως αυτόνομους θεσμούς. Είναι η ιδιοποίηση, όχι ιδιωτικοποίηση, η ιδιοποίηση αυτών των θεσμών και αυτό ακριβώς πρέπει να χτυπήσουμε. Αυτοί οι θεσμοί δεν ανήκουν σε κανέναν, σε κανένα κατεστημένο είτε έξω από τους θεσμούς, είτε και μέσα στους θεσμούς. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουμε τα κατεστημένα. Είμαστε ενάντια στο κατεστημένο είτε είναι στην Εκκλησία, είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στα συνδικάτα, είτε στους συνεταιρισμούς, είτε στον κρατικό μηχανισμό, είτε στους επιχειρηματίες, είτε και στα κόμματα.

Εμείς θέλουμε θεσμούς που θα υπηρετούν αξίες, όπως θέλουμε και το Κόμμα μας, να υπηρετεί αξίες και αυτό επιδιώκουμε με την ανασυγκρότηση του Κόμματός μας. Να σπάσουμε κάθε λογική κατεστημένου για να μπορούμε να υπηρετούμε αξίες.

Αυτό που ζητάμε και αυτό για το οποίο μιλάμε, με αυτό το σύνθημα «Γιώργο άλλαξέ τα όλα», είναι να κάνουμε μια βαθιά δημοκρατική επανάσταση στην χώρα μας. Να αλλάξουν οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Να υπάρξει ένας δημοκρατικός εκσυγχρονισμός όπως και σε πολλούς άλλους θεσμούς, σε πολλά άλλα κλειστά συστήματα όπου δεν υπάρχει διαφάνεια, που δεν ελέγχονται απ’ τον ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι, γι’ αυτό και το σύνθημά μας ηχεί πολύ δυνατά στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ διότι είμαστε πρωτοπόροι .Για να αλλάξουμε την Ελλάδα που και αυτή μπορεί να είναι πρωτοπόρα. Πρωτοπόρα στα Βαλκάνια, πρωτοπόρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοπόρα στην Μεσόγειο.

Όταν ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, ήταν στην 3η του Σεπτέμβρη, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου που έφερε την αυτοοργάνωση με τις νέες ιδέες. «Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση» έλεγε, «ο λαός στην εξουσία».

Σημαίνει ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης και συνειδητά αυτό το βήμα το υποστήριξαν τόσοι, προχθές, στις κάλπες με την παρουσία τους, με την ψήφο τους, με την συμμετοχή τους στο διάλογο. Αυτοί οι 300.000 που ήλθαν έδωσαν ένα μήνυμα. Σημαίνει, το μήνυμά τους, ότι ξαναδημιουργούμε νέους δεσμούς με την ελληνική κοινωνία, που είναι πάντα η πηγή μας. Είναι εάν θέλετε, ο χώρος από τον οποίο εμείς γεννηθήκαμε και εκεί είναι πάντα οι ρίζες μας.

Οι 300.000 επίσης που ήρθαν, σημαίνει για μας, μια νέα ενότητα, που συνδέει τις γενιές. Τις γενιές της αντίστασης, της γενιές του ανένδοτου αγώνα, τις γενιές της Αλλαγής, του αντιδικτατορικού, απελευθερωτικού αγώνα, τις γενιές που πάλεψαν, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και σήμερα τις γενιές όλου του ΠΑΣΟΚ.

Ενώνουμε την πείρα με τον ενθουσιασμό, ενώνουμε τους αγώνες τους παλιούς με την πρωτοβουλία και την φαντασία των νέων. Αλλά και οι 300.000 που ήρθαν, έφεραν μαζί τους και κάτι ακόμα. Ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, μια νέα κουλτούρα στην πράξη. Ανοιχτές οργανώσεις, διαφάνεια, αξιόπιστες διαδικασίες, όπου η πολιτική δεν απαξιώνεται αλλά η πολιτική γίνεται και πάλι χώρος περηφάνιας, χώρος αισιοδοξίας, χώρος προσφοράς, χώρος έμπνευσης, χώρος οράματος. Εμείς φέρνουμε την αξία στην πολιτική και πάλι.

Οι 300.000 που ήρθαν προχθές, φέρνουν την αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα και θα αποτελέσουν την μαγιά. Τη μαγιά, όχι μόνο για την αντιπολίτευση που θα κάνουμε. Θα είναι και για το νέο πρόγραμμά μας, οι μάχιμοι πολίτες, οι οποίοι θα παλέψουν για τις αλλαγές στην τοπική τους κοινωνία, στην γειτονία τους, στο χωριό τους, στο Συνεταιρισμό, στο συνδικαλισμό, στη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κράτους, στη σχέση πολίτη-κράτους, στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα της εποχής.

Και οι 5.000 σύνεδροι που θα έρθουν στο Συνέδριο, δεν θα έρθουν απλώς να ακούσουν, να ψηφίσουν και να φύγουν. Θα έρθουν για να μιλήσουν, για να συμμετάσχουν, για να ακούσουν, για να μάθουν, για να επιμορφωθούν, για να μάθουμε όλοι μας και να γίνουμε όλοι μας πρεσβευτές αυτού του νέου ΠΑΣΟΚ στην τοπική μας κοινωνία, στον χώρο δουλειάς μας, στην γειτονιά μας και στα Πανεπιστήμια.

Θα είναι όλοι πρεσβευτές. Πρεσβευτές του μέλλοντος της χώρας μας, πρεσβευτές του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ.

Πραγματικά, οι οργανώσεις μας αλλάζουν. Από κλειστούς χώρους, θα είναι χώροι κινητοποίησης. Θα είναι χώροι επιμόρφωσης. Θα είναι χώροι συμβουλευτικοί. Θα είναι χώροι πολιτιστικοί. Θα είναι χώροι που θα δημιουργούν αλληλεγγύη μεταξύ μας, θα αποτελέσουν νέες πηγές έμπνευσης.

Και θέλω να συγχαρώ, εδώ την οργάνωση του Ρεθύμνου, που πραγματικά, δούλεψε προσυνεδριακά υποδειγματικά. Θέλω να συγχαρώ την οργάνωση του Ρεθύμνου, διότι με χαρά έμαθα ότι για τους νέους μετατρέψατε το μισό χώρο της οργάνωσης σε internet cafe, μια ιδέα που υπήρχε παλιά και είμαι σίγουρος ότι είναι ένας χώρος συμμετοχής, δυνατότητας συμμετοχής της νεολαίας.

Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα βλέπουν οι συμπολίτες μας, το μέλος, το φίλο του ΠΑΣΟΚ, την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και θα λένε: να ένα πρότυπο στο οποίο εγώ θέλω να μοιάσω. Να οι αξίες τις οποίες εγώ θέλω να εκφράσω. Να αυτό είναι το μέλλον της χώρας μας. Ετσι πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος. Μ’ αυτές τις αξίες, με αυτές τις λειτουργίες.

Πράγματι, έχουμε μια νέα παρουσία στο χώρο μας πολύ σημαντική. Έχουμε μια νέα παρουσία πέρα από τα παραδοσιακά στρώματα, που συμμετείχαν στο ΠΑΣΟΚ, και νομίζω ότι είναι σημαντικό το ότι κάναμε μια μεγάλη τομή. Πρώτα απ’ όλα υποδεχόμαστε ως ισότιμα μέλη την νεολαία του Κινήματός μας, για να συμμετέχουν ισότιμα στο Κίνημα.

Δεύτερον, διαμορφώσαμε τις συνθήκες, ώστε να συμμετέχει ισότιμα και η γυναίκα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ξέρω ότι για κάποιους εδώ πέρα μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές αυτό, αλλά νομίζω ότι το 40% είναι μια μεγάλη τομή για το προοδευτικό κίνημα, για την Ελλάδα.

Να το πω κι αλλιώς. Κάποιοι είπαν, η Εθνική Ελλάδος έφερε τις γυναίκες στα γήπεδα. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει τις γυναίκες στην πολιτική. Αλλά νομίζω επίσης ενώνουμε μαζί μας και τους νέους πολίτες αυτής της χώρας. Έχουμε γίνει εδώ και 10 χρόνια μια πολυπολιτισμική χώρα με ανοιχτούς ορίζοντες.

Άλλοι ήρθαν γιατί δεν είχαν δουλειά. Άλλοι ήρθαν κυνηγημένοι. Άλλοι ήρθαν γιατί υπέστησαν φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα από εκεί που έστελνε τα παιδιά της στο εξωτερικό, σήμερα μαζεύει κόσμο και από άλλες χώρες. Αυτό δείχνει το δυναμισμό της χώρας μας, αλλά δείχνει και μια νέα πρόκληση. Δείχνει πώς αυτούς τους νέους ανθρώπους, αυτές τις νέες υπάρξεις στη χώρα μας, θα τους κάνουμε να συμμετέχουν πραγματικά στην πολιτική, στη κοινωνική ζωή της χώρας μας, γιατί προσφέρουν στην οικονομία, προσφέρουν στον πολιτισμό, προσφέρουν στην κοινωνία.

Και εμείς ως ΠΑΣΟΚ πήραμε την πρωτοποριακή απόφαση να κάνουμε ισότιμα μέλη και τους μετανάστες στη χώρα μας. Και χαίρομαι γιατί αυτό έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από τα μέλη και τα στελέχη μας.

Φίλες και φίλοι, αυτά όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ προχωράει μπροστά. Η Νέα Δημοκρατία κάνει μονόλογο με το παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ κάνει διάλογο με το μέλλον. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Γι’ αυτό η ελπίδα ξαναγυρίζει στον ελληνικό λαό. Η ελπίδα ξαναγυρίζει στον ελληνικό λαό, διότι έχει ξαναγυρίσει στο ΠΑΣΟΚ. Και το Συνέδριό μας θα είναι σταθμός για μια νέα πορεία, ένα νέο αγώνα, ένα νέο ξεκίνημα. Σας καλώ όλους να κάνουμε μαζί, αυτό το νέο ξεκίνημα. Από εδώ, από την Κρήτη, στέλνουμε το μήνυμα της νέας νίκης, του νέου ξεκινήματος, της νέας πορείας της χώρας μας, της νέας πορείας του Κινήματός μας.

Κλείνοντας θα ήθελα, να καλέσω τον σύνεδρο που πήρε τις μεγαλύτερες ψήφους στις εκλογές αυτές στο Ρέθυμνο. Νομίζω ότι αξίζει συγχαρητήρια, που είναι πια και Έλληνας πολίτης. Νομίζω ότι κάτι μπορεί να μας πει. Το όνομά σου το μικρό; Ο Αλι.

Αλι: Μετά από τον κύριο Πρόεδρο ειλικρινά δεν θα ήθελα να μιλήσω, αλλά θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που είστε μέσα στο Κίνημα, κοντά στο Κίνημα. Μαζί θα προχωρήσουμε, με το ξεκίνημα του Γιώργου Παπανδρέου για την αλλαγή της Ελλάδας. Καλό αγώνα. Πιστεύουμε ότι θα γυρίσουμε στις ρίζες μας σε κάποιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι η αλλαγή θα είναι το καλύτερο για το σύνολο, την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Και σας εύχομαι πάντα να είστε καλά και να είστε κοντά στο Κίνημα και μέσα στο Κίνημα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Παπανδρέου: Καλό μας αγώνα. Καλό Συνέδριο. Και με νέα νίκη.

-*-*-*-*-*-*-*-*-

Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά το τέλος της εκδήλωσης στο Ρέθυμνο

Γιώργος Παπανδρέου: Από εδώ, από το Ρέθυμνο, ο ενθουσιασμός, και το όραμα όχι μόνο είναι ζωντανά αλλά υπάρχει και μία ποιοτική αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ για ένα νέο όραμα, μια νέα πνοή, με νέες διαδικασίες, αλλά και η ανάδειξη νέων προτάσεων και μιας νέας ηγεσίας που θα βγει απ΄ το Συνέδριο. Όλα αυτά δείχνουν τη νέα μας πορεία. ΄Οπως έχω πει, αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ και θα αλλάξουμε την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Μετά τις εξελίξεις που είχαμε στις Βρυξέλλες για το βασικό μέτοχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει διερευνήσεις απ? την κυβέρνηση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Γιώργος Παπανδρέου: Γι΄ αυτό το νομοσχέδιο, όπως και για πολλά άλλα νομοσχέδια και πολιτικές της ΝΔ, εμείς έχουμε κάνει τις επισημάνσεις μας για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και εντός Ελλάδας και εκτός. Η κυβέρνηση βρίσκεται πάλι απολογούμενη μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης