Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου

“Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, σας καλωσορίζω κι εγώ, και βεβαίως σας ευχαριστούμε όλους, γιατί ήρθατε εδώ μια μέρα τέτοια. Γνωρίζουμε ότι, είναι αντίξοες οι συνθήκες για να βρεθούν σε περιφερειακό επίπεδο οι εκπρόσωποί μας του Νοτίου Αιγαίου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολο το θέμα της συγκοινωνίας και της πρόσβασης πολλών περιοχών του Αιγαίου μεταξύ τους, αλλά και με την Αθήνα.

Και σας καλωσορίζω, επίσης, διότι έχετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο και στόχο. Αυτή η περιφερειακή μας συγκρότηση θα συμβάλλει ουσιαστικά στο να μετατρέψουμε μια περιοχή που θεωρείται, ότι έχει σημαντικά μειονεκτήματα, να κάνουμε αυτά τα μειονεκτήματα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Θυμάμαι τις πολλές μέρες διαπραγμάτευσης που είχα, ως υπουργός Εξωτερικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ένα από τα πολύ μεγάλα θέματα ήταν οι αποφάσεις μας για να δώσουμε έναν ιδιαίτερο καθεστώς, μια ιδιαίτερη μεταχείριση, λόγω των μειονεκτημάτων στα Νησιά μας. Και πετύχαμε στο ‘Αμστερνταμ, πετύχαμε, βεβαίως και μετά, και με τη νέα Συνθήκη, το Ευρωσύνταγμα, παρά το ότι, και εδώ, η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε έχασε σημαντικό μέρος αυτών που είχαμε διαπραγματευτεί, πετύχαμε να υπάρξει μια ιδιαιτερότητα, και μια ιδιαίτερη μεταχείριση.

Και θυμάμαι, όταν μιλούσα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φίσερ, αλλά και με άλλους υπουργούς, που μου λέγανε, «μα γιατί να βοηθήσουμε τα Νησιά σας, έχετε τουρισμό, έχετε πλούτο». Λεω «δεν τα ξέρετε όλα τα Νησιά μας, υπάρχουν και τα νησιά τα πλούσια, υπάρχουν όμως, και πολλές μεγάλες ανισότητες και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη, κάθε πολίτη της Ευρώπης που είναι και ο πολίτης και του πιο ακριτικού νησιού, να αισθάνεται ότι ισότιμα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισότιμα συμμετέχει στην ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή».

Και δεύτερον, τους είπα, « κοιτάξτε, μιλάτε για έναν τόπο που είναι τόπος ομορφιάς, είναι τόπος με ένα εξαίσιο περιβάλλον, είναι ένας τόπος πολιτισμού, είναι ένας τόπος ανανέωσης της ψυχής και του σώματος. Αλλά δεν είναι τόπος μόνο για τους Έλληνες, είναι τόπος και για σας τους Γερμανούς, είναι τόπος και για σας τους Γάλλους, είναι τόπος και για σας τους Σκανδιναβούς, είναι τόπος πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανανέωσης για ολόκληρη την Ευρώπη, γι’ αυτό χρειάζεται να επενδύσουμε σ’ αυτή την παράδοση, να συντηρήσουμε, αλλά και αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε αυτή η ομορφιά, αυτή η παράδοση να συνδυαστεί με την ανάπτυξη, να συνδυαστεί με το μέλλον».

Έτσι καταφέραμε με σκληρές διαπραγματεύσεις να πείσουμε γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα και αυτή την ανάγκη. Τώρα, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε αυτή τη νέα δομή, διότι θεωρούμε ότι , αυτή η περιφερειακή δομή μπορεί να μας βοηθήσει το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο κατακτήσαμε και πολλές φορές δεν αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε, να το αξιοποιήσουμε να το εφαρμόσουμε.

Και εσείς εδώ, είσαστε ένα πρόπλασμα για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόπλασμα με το οποίο εμείς θα κάνουμε σημαντικές, σημαντικότατες τομές στη Διοίκηση, στη δομή του κράτους, ώστε να μπορεί η περιφέρεια να δημιουργεί ανάπτυξη, να παίρνει αποφάσεις αποκεντρωμένες, μακριά από γραφειοκρατίες, ώστε να εξυπηρετούμε επιτέλους τον πολίτη και στο πιο ακριτικό νησί.

Αυτές τις μέρες, βεβαίως δίνουμε μια ιδιαίτερη μάχη. Σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή, που προκαλέσαμε εμείς. Είναι αξιοθρήνητο το έργο, ο απολογισμός του έργου της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουν απογοητεύσει ακόμα και τους ένθερμους ψηφοφόρους τους. Και ήσαν πολλοί, ακόμα και δικοί μας ψηφοφόροι, που θεώρησαν, ότι ίσως μια αλλαγή θα φέρει κάτι παραπάνω, κάτι άλλο θα μας δώσει, πίστεψαν ότι, ίσως να έχει αλλάξει η Νέα Δημοκρατία.

Δεν χρειάστηκαν παρά 15 μήνες να αποδείξει η Νέα Δημοκρατία ότι παραμένει στον χειρότερό της εαυτό, ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσεις τις εξελίξεις της εποχής και όχι γυρνά πίσω στις παλιές πελατειακές λογικές και αυταρχικές λογικές.

Πολιτικές που δείχνουν, ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα σωστά. Και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επί 15 μήνες περνούσε έναν μύθο, ότι μπορεί να υπάρχουν κακοί υπουργοί, αλλά αυτός είναι υπεράνω όλων, με την κίνησή του να θέσει στη Βουλή θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για όλη την κυβέρνηση, ανέλαβε αυτός την ευθύνη, και έτσι τελειώνει αυτός ο μύθος. Δεν είναι οι κακοί υπουργοί με τον καλό πρωθυπουργό. Είναι η κακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Καραμανλή.

Από την οικονομία μέχρι τις συγκοινωνίες, από την παιδεία, μέχρι και την έλλειψη του προϋπολογισμού. Τι σημαίνει όταν δεν έχεις προϋπολογισμό; Όταν ένας υπουργός σαν τον κ. Ρεγκούζα, που είναι ο αρμόδιος υπουργός λεει, ότι βάλαμε και εικονικά, ψεύτικα χρήματα στον προϋπολογισμό και κάθε τόσο παίρνεις νέα μέτρα. Μα ακόμα μια οικογένεια, μια μικρή επιχείρηση κάνει ένα σωστό προϋπολογισμό. Λεει, τόσα έχω, τόσα θα ξοδέψω, τόσα θα επενδύσω.

Σκεφτείτε, λοιπόν, μια Κυβέρνηση που μιλά τώρα για μεταρρυθμίσεις, γενικά και αόριστα, αλλά δεν έχει καν έναν σωστό προϋπολογισμό για τα καθημερινά και τα τρέχοντα, αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι αξιόπιστη; Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ζητάει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, όταν δεν ξέρει να χειριστεί έναν προϋπολογισμό, που η κάθε ελληνική οικογένεια και η κάθε ελληνική επιχείρηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει;

Φίλες και φίλοι, αυτό, όμως μας δημιουργεί εμάς τεράστιες ευθύνες, διότι με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας αυτή παίρνει έναν κατήφορο, αλλά αυτό το οποίο εμείς πρέπει να σταματήσουμε και να αποφύγουμε, είναι ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας να μην παρασύρει την Ελλάδα σε μια δική της πορεία κατηφορική.

Και εδώ, το ΠΑΣΟΚ, θα αντισταθεί, θα παλέψει, θα αγωνιστεί και θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, ώστε να μπορέσει ξανά η Ελλάδα να πάει μπροστά με ελπίδα και με πρόγραμμα και με στόχους.

Σήμερα λοιπόν εδώ με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Αιγαίου, στέλνουμε έναν αγωνιστικό χαιρετισμό και στους βουλευτές μας στη Βουλή, που παλεύουν αυτή τη στιγμή και σήμερα γι’ αυτό τον αγώνα τον αντιπολιτευτικό, που όμως ανοίγει νέους δρόμους για την αυριανή κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Θέλω να πω δυο λόγια, για τις αλλαγές που κάνουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, διότι εμείς είμαστε ένα τελείως διαφορετικό Κόμμα από αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Στα έντεκα χρόνια της δικής τους Αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσαν να κάνουν καμία μα καμία ουσιαστική αλλαγή στο δικό τους Κόμμα. Το βλέπουμε και σήμερα. Έχουμε κάνει εμείς σε ένα χρόνο ριζοσπαστικές αλλαγές που δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο ελληνικό Κόμμα. Μάλιστα, οι αλλαγές που κάνουμε εμείς πρωτοπορούν ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ανοιχτή, η πλατιά συμμετοχή.

Θα σας πω παραδείγματος χάρη, πως όταν μίλησα με το νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον κ. Σόκρατες, μου είπε «πρώτη φορά εκλέγουμε εμείς από τη βάση τον αρχηγό του κόμματος». Το έκαναν μετά από εμάς. Και του είπα «ποια ήταν η συμμετοχή σας;» η Πορτογαλία είναι σε πληθυσμό περίπου σαν την Ελλάδα μου λεει «είχαμε 30.000 άτομα συμμετοχή. Εσείς πόσους είχατε;» και του είπα τον αριθμό βεβαίως.

Αυτές τις αλλαγές δεν τις κάνουμε ως αυτοσκοπό. Τις κάνουμε, διότι πιστεύουμε ότι, έτσι καλύτερα θα υπηρετήσουμε τον τόπο, και δεν φοβόμαστε τις αλλαγές. Δεν φοβόμαστε να κάνουμε κριτική για το παρελθόν μας, για να είμαστε καλύτεροι για το μέλλον. Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία είναι φυλακισμένη στο παρελθόν της. Το παρελθόν της το έχει ως δόγμα, και δεν μπορεί ν’ αλλάξει, και δεν μπορεί να είναι μεταρρυθμιστική δύναμη. Είμαστε εμείς μια μόνιμη μεταρρυθμιστική δύναμη.

Κάναμε, λοιπόν, πέντε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, οι οποίες υπηρετούν πρώτα απ’ όλα την καλύτερη λειτουργία του Κινήματός μας, αλλά και δεύτερον την καλύτερη υπηρεσία προς τον τόπο και την πολιτική ζωή, τη δημοκρατία.

Αλλάζουμε -όπως είπαμε στο Συνέδριό μας- το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα. Ξεκινήσαμε και υπήρξαν πολλές καχυποψίες και έγραφαν στις εφημερίδες «Τι είναι αυτά τα πειράματα;», «Τι είναι αυτές οι αλλαγές;», «Όλα αυτά είναι οργανωτίστικα».

Φίλες και φίλοι όταν εμείς δίνουμε το λόγο, και όπως πολύ σωστά είπε ο σύντροφος προηγούμενα, ακούμε εμείς τον πολίτη, αυτή δεν είναι μια οργανωτίστικη αντίληψη, αυτή είναι μια βαθιά δημοκρατική αξία, και αυτή την αξία εμείς την υπηρετούμε, και εμείς δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα ν’ αναιρέσει αυτή μας την αξία.

Έτσι λοιπόν πρώτη μας μεγάλη αλλαγή ήταν να φτιάξουμε το Ανοιχτό Κόμμα, για να πάρουμε τη δύναμη της κοινωνίας να την κάνουμε δημιουργική δύναμη αλλαγών. Διότι πράγματι η κοινωνία μας με τις εξελίξεις, με τις αλλαγές κατακερματίζεται. Χάθηκαν οι γειτονιές, οι χώροι δουλειάς, το σχολείο, όλο και περισσότερο αισθάνεται ο πολίτης σαν ένα άτομο απομονωμένο, χωρίς πολύ δύναμη, χωρίς να μπορεί ν’ ακουστεί η φωνή του. Έτσι, πρώτη μας προσπάθεια είναι, με το Ανοιχτό Κόμμα να δώσουμε τη δύναμη του λόγου στον κάθε πολίτη, στον πιο αδύναμο. Δύναμη διεκδίκησης, δύναμη πρότασης, δύναμη αντίστασης, δύναμη δημιουργίας. Έτσι ανοίξαμε το Κόμμα σε νέα στρώματα και ανθρώπους, που πολλές φορές δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όσο άλλοι.

Βάλαμε την ποσόστωση για τα δυο φύλα, και χαίρομαι ότι, ανάμεσά μας σήμερα βρίσκονται τόσες γυναίκες από το Αιγαίο, από τα νησιά μας, δυναμικές γυναίκες, οι οποίες θα δώσουν τη δική τους δύναμη, τις δικές τους ιδέες, τη δική τους δημιουργικότητα στο Κίνημά μας.

Θέλω να σας πω ότι στην ανανέωση των Οργάνων του Κινήματος σε όλη την Ελλάδα, είχαμε -παρά το ότι το Καταστατικό λεει μόνο για 20% ανανέωση των οργάνων- 77% ανανέωση σε άνδρες σε όλα τα Όργανα και 98% ανανέωση στις γυναίκες, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δείχνει τη σημασία αυτού του μέτρου.

Αυτό δε σημαίνει ότι, δεν χρειάζεται η πείρα και η γνώση των παλαιότερων. Όλοι είναι στρατευμένοι για τον κοινό σκοπό, και η πείρα, η γνώση και η αγωνιστικότητα των παλαιότερων. Όχι μόνο την τιμούμε, αλλά και την αξιοποιούμε για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην αυριανή μας πορεία.

Δεύτερον, είπαμε να συμμετέχουν οι νέοι όχι ξεχωριστά -ξεχωριστά να έχουν τις δραστηριότητές τους- αλλά να μπουν κι αυτοί μέσα στο δικό μας χώρο, στον κεντρικό κορμό του Κινήματος, για να φέρουν κι αυτοί τις νέες ιδέες, τις νέες τάσεις, τις νέες εξελίξεις, τη νέα κατανόηση των εξελίξεων, με πρωτοβουλίες και με δημιουργικότητα, και χαιρετίζουμε που υπάρχουν πολλοί νέοι ανάμεσά μας, και ότι, με δυναμισμό θα συμβάλλουν κι αυτοί στο Κίνημά μας.

Ανοίξαμε και δώσαμε ισότιμα το δικαίωμα της συμμετοχής στο μετανάστη, διότι υπάρχουν πια οικογένειες, υπάρχουν ξένοι είτε είναι από την γύρω περιοχή , είτε από μακρινές περιοχές. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει μετανάστευση. Νομίζω ότι, και οι περισσότεροι εδώ από τα νησιά θα έχουν συγγενείς αν δεν ήταν και οι ίδιοι, οι οποίοι είναι κάπου στην Αυστραλία, κάπου στη Γερμανία, κάπου στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, ή στον Καναδά, στις ΗΠΑ. Είμαστε λαός που ξέρουμε τι σημαίνει μετανάστευση. Γι’ αυτό είμαστε και πιο φιλόξενος λαός.

Αλλά η λύση, δεν είναι μια Δεξιά λύση φόβου, ανασφάλειας και αποκλεισμού. Διότι αυτό θα δημιουργήσει γκέτο, αντιθέσεις, συγκρούσεις και κοινωνική αναταραχή. Η πραγματική απάντηση για την ασφάλεια και για την πρόοδο, είναι η ένταξη των μεταναστών αυτών στην ελληνική κοινωνία να γίνουν δυναμικά στοιχεία στην ίδια την κοινωνία μας, ώστε και αυτοί και τα παιδιά τους αύριο να είναι περήφανοι ως Έλληνες πολίτες, να συμβάλλουν στην οικονομική πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Πρώτο βήμα μας, είναι να τους φέρουμε εδώ στο ίδιο μας το Κόμμα.

Και βέβαια, κάναμε, μια σημαντική τομή και για τον συνδικαλιστικό χώρο. Ο συνδικαλιστής, ο συνεταιριστής, πολύ σωστά στον χώρο όπου δουλεύει, θα αγωνίζεται για τα ιδιαίτερα ζητήματά του, τα ιδιαίτερα προβλήματά του. Όμως δε θέλουμε τα στεγανά, δεν θέλουμε κλειστούς χώρους, δε θέλουμε μόνο την συντεχνιακή λογική. Βεβαίως, είναι λογικό καθένας να παλεύει για το ιδιαίτερο πρόβλημά του, το δικαιούται, το σεβόμαστε και συμπαραστεκόμαστε. Αλλά χρειάζεται μέσα από το ιδιαίτερο πρόβλημα να δούμε και το γενικό δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό κι εμείς, είχαμε μια δύσκολη σύγκρουση, αλλά την κάναμε απέναντι σε μια λογική εθελουσίας εξόδου για την οποία θεωρήθηκε από την ηγεσία του ΟΤΕ και της κυβέρνησης, ότι θα μπορούσαν να εξαγοράσουν συντεχνιακά ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, μεταφέροντας τα βάρη στο ΙΚΑ, και σε άλλα Ταμεία και στον φορολογούμενο.

Γι αυτό εμείς, θέλουμε με τις νέες δομές μας να βοηθήσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, όχι ενάντιά τους ούτε εξαγοράζοντάς τους, μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, να γίνει το συνδικαλιστικό κίνημα μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη για όλους τους Έλληνες, για όλη την Ελλάδα, για τον δημόσιο τομέα, για τον ιδιωτικό τομέα, για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή, είναι ακριβώς το δημοκρατικό κόμμα, που βασίζεται σε μια νέα ενότητα και μια αντίληψη ότι αξίζει να συμμετέχεις. Ξέρετε, πολλοί νέοι μου λένε κι είμαι σίγουρος ότι, σας λένε κι εσάς, «τι είναι αυτά που κάνετε, τι είναι τα κόμματα, δεν έχουν ενδιαφέρον, δεν υπάρχει προοπτική, δε μας ακούτε έτσι κι αλλιώς, δε μας αναγνωρίζετε».

Ακριβώς αυτό αντιστρέφουμε, λέγοντας το νέο «η γνώμη σου μετράει, έλα να συμμετέχεις, αξίζει να συμμετέχεις». Αυτό δημιουργεί μια νέα ενότητα του λαϊκού Κινήματος, μια νέα ενότητα μεταξύ γενεών, μεταξύ φίλων, μεταξύ διαφόρων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και αυτό είναι το ζητούμενο. Το ΠΑΣΟΚ, ως προοδευτικό Κίνημα, να ξεφύγει από τη λογική των μικρών φέουδων, των μικρών ή μεγαλύτερων μηχανισμών, από τα βιλαέτια, τους μηχανισμούς που μας διαιρούσαν σε κομματάκια ή τις προσωπικές φιλοδοξίες -θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά δεν είναι μόνο έτσι οι προσωπικές φιλοδοξίες- και που ουσιαστικά μας αποδυνάμωναν.

Όταν είσαι κατακερματισμένος σε μικρά μαγαζάκια, δε θα μπορέσεις να τα βάλεις με μεγαλύτερα συμφέροντα. Ο ισχυρότερος θα σου επιβληθεί. Εμείς , λοιπόν, γινόμαστε και πάλι η φωνή του απλού πολίτη, ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε μια ισχυρή φωνή, απέναντι στην όποια αυθαιρεσία της όποιας εξουσίας, του όποιου κατεστημένου. Διότι εμείς δεν είμαστε με κανένα κατεστημένο, είμαστε με τον Έλληνα πολίτη.

Μέσα απ’ αυτά, διαμορφώνουμε και το άνοιγμα στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μια νέα μορφή πάλης, από το περιβάλλον μέχρι τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”, από τη “Διεθνή Αμνηστία” μέχρι την ανθρωπιστική βοήθεια διεθνώς, ανοιγόμαστε για ν’ ακούσουμε και τις απόψεις πολλών Κινημάτων, να μας μπολιάσουν, να σκεφτούμε αλλά και να τους βοηθήσουμε και στο δικό τους έργο. Έχουμε κατοχυρώσει καταστατικά και τη δική τους συμμετοχή και τον διάλογο.

Τέλος, εμείς αναδεικνύουμε και την παράδοση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Εθελοντισμού, που το βλέπουμε πια ότι το έχει μέσα του ο Έλληνας, θέλει, και μάλιστα σε μια μελέτη που κάναμε για το Συνέδριό μας και που πάρα πολλοί απάντησαν σε μια έρευνα, σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο σε λίγο θα το δημοσιοποιήσουμε, είχε το προφίλ για το ποιο είναι το μέλος μας, ποιο είναι το στέλεχος, και έδειχνε ότι το προφίλ του μέλους και του στελέχους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ είναι αυτού του ανθρώπου που ενδιαφέρεται να προσφέρει στην κοινωνία, που έχει βαθιά δημοκρατική συνείδηση, που είναι ανοιχτός στους αδύναμους και στις μειονότητες και στις μειοψηφίες, και είναι άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στη συμμετοχή ενάντια στη συντήρηση.

Είμαστε λοιπόν εμείς, το Κίνημα, που μέσα μας, έχουμε την αλληλεγγύη, και δεν είναι τυχαίο ότι και ως Κυβέρνηση, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα Κίνημα εθελοντισμού , που είχε την αποκορύφωσή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όλοι ήμαστε περήφανοι γι αυτά τα ωραία νέα, κι όχι μόνο νέα, παιδιά, τα οποία δείχνανε την Ελλάδα, τον Ελληνισμό, προς όλους τους ξένους που ήρθαν.

Ο εθελοντισμός λοιπόν, και η αλληλεγγύη, θα είναι στοιχεία της δημοτικής οργάνωσής μας. Έχω ζήσει σε πολλές χώρες όπου τα κόμματα βοηθούν, όχι στο να πιάσει ο άλλος δουλειά στο Δημόσιο, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε βάλει ταφόπλακα, στις πελατειακές σχέσεις, με τον ΑΣΕΠ αλλά και με αντικειμενικές διαδικασίες.

Θέλουμε να έχει δικαίωμα ο κάθε νέος που αξίζει, να μπορεί να βρίσκει δουλειά, όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό χώρο. Θέλουμε εμείς, με τη δική μας πολιτική, όχι να βολέψουμε τους λίγους προνομιακά, αλλά να εγγυηθούμε για κάθε νέο ότι θα έχει απασχόληση, θα έχει δουλειά, θα έχει μέλλον, θα έχει εργασία. Αυτή είναι η προοδευτική, σοσιαλιστική πολιτική. Και αυτό, θα γίνει, με την ανάπτυξη και όχι με τις πελατειακές σχέσεις και τον κρατισμό.

Αλλά υπάρχει και η αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο. Εγώ έχω δει κόμματα στη Σουηδία π.χ., να έχουν εκπαίδευση στα σουηδικά για τους μετανάστες. Έτσι έμαθα εγώ τα σουηδικά. Εκπαίδευση στα ελληνικά για τους μετανάστες. Εκπαίδευση στα αγγλικά για παιδιά που ίσως δεν έχουν πρόσβαση. Εκπαίδευση στο κομπιούτερ, στην ιστοσελίδα. Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλους. Οικογενειακές συμβουλές, οικογενειακή βοήθεια. Για τον προϋπολογισμό, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, για θέματα λειτουργίας της οικογένειας, ψυχολογικά προβλήματα, αντιμετώπισης ναρκωτικών, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Παίρνω απλώς μερικά από τα ζητήματα που είναι πραγματικά καθημερινά ζητήματα στην οικογένεια και τα οποία τα θεωρούμε εμείς αυτά μη πολιτικά, ότι δεν είναι πολιτικά ζητήματα να ασχοληθούμε εμείς. Μα δεν είναι αυτά τα προβλήματα του ελληνικού λαού; Δεν είναι τα προβλήματα που καθημερινά ένας γονιός μπορεί να αντιμετωπίζει;

Το Κίνημά μας, είναι Κίνημα που στέκεται κοντά στον πολίτη και η δουλειά που θα κάνουμε μέσα στο Κίνημα είναι το πρόπλασμα να κάνουμε αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα εξυπηρετούν σε όλα αυτά τα θέματα τον Έλληνα πολίτη στον τοπικό του χώρο, στο χωριό του, στην πόλη του, στη γειτονιά του.

Τρίτη μεγάλη τομή, είναι να δημιουργήσουμε μία νέα κουλτούρα διαβούλευσης, μέσα από τη γνώση, την έρευνα, τη μόρφωση, τον πολιτισμό. Ένα νέο πολιτισμό στην πολιτική.

Το στίγμα μας, μας ρωτούν, ποιο είναι; Το έχουμε το στίγμα μας. Το στίγμα μας είναι ξεκάθαρο από το 1974, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με πολλούς συντρόφους και με τον Κώστα Σημίτη ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτές είναι οι διαχρονικές αρχές, είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι ο πατριωτισμός μας, είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, είναι να λογοδοτεί η εξουσία, είναι η αποκέντρωση απέναντι σε έναν κρατισμό – συγκεντρωτισμό, στην ιδιοποίηση του κράτους που είναι η χειρότερη μορφή κρατισμού από διάφορα συμφέροντα. Είναι η αποκέντρωση και η εμπιστοσύνη στον πολίτη. Είναι η απασχόληση, είναι η ισότητα.

Και εμείς επαναβαπτιζόμαστε μ’ αυτές τις διαδικασίες, ακριβώς σ’ αυτές τις αξίες μας, σ’ αυτές τις αρχές μας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν οι επιμέρους θέσεις. Θα μπορούσαμε αύριο να καταθέσω εγώ προσωπικά ένα πρόγραμμα, να πω, αυτό είναι το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετίας μας. Θα ήταν σωστό; Δεν θα ήταν σωστό, όχι για λόγους αντιπολιτευτικούς ή για λόγους τακτικής. Διότι το πρόγραμμα μας, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το πρόγραμμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Το πρόγραμμα για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν να γράψουμε σε διάφορα τεφτέρια, όπως θυμόσαστε παλιά στο χωριό που πήγαινε κανείς στο βουλευτικό γραφείο και του έλεγε, «παιδί μου τι θέλεις, για γράψτ’ το εκεί πέρα παιδί μου, σ’ αυτά τα τεφτέρια». Απλώς αυτά τι τα κάνανε; Από μπακάλικο που ήταν, απλώς τα βάλανε σε ωραίο χαρτί επικοινωνιακά και τα βγάλανε ως προεκλογικό πρόγραμμα.

Μα είναι πρόγραμμα αυτό; Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, αυτό είναι κοροϊδία και εξαπάτηση του ελληνικού λαού, δεν είναι σοβαρό πρόγραμμα. Γι’ αυτό τα έχουν βρει δύσκολα, διότι υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες χωρίς σοβαρότητα, γι’ αυτό ασχολούνται όχι με το μέλλον, αλλά με το ΠΑΣΟΚ.

Με το ΠΑΣΟΚ ασχολούνται. Αν ακούσετε στη Βουλή, δεν ασχολούνται με το μέλλον, ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Μα είναι Κυβέρνηση δεκαπέντε μήνες, επιτέλους, δεν έχουν καταλάβει ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί απ’ αυτούς να κυβερνήσουν; Αλλά, βεβαίως, δε θα αλλάξουν.

Εμείς, δεν το βλέπουμε έτσι το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα για μας, πρώτα απ’ όλα, θέλει σοβαρότητα. Σοβαρότητα σημαίνει, να αξιοποιήσουμε όλες μας τις εμπειρίες και δόξα τω Θεώ εμείς, ως Κίνημα, μαζί, συλλογικά, έχουμε τις περισσότερες εμπειρίες, σε σχέση με κάθε άλλο κόμμα εδώ στην Ελλάδα.

Έχουμε διεθνείς εμπειρίες. Έχουμε εμπειρίες από τη δικιά μας διαχείριση, και γι’ αυτό είναι για μας ένα μεγάλο σχολειό. Αξιοποιούμε αυτή την εμπειρία για να δούμε, τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά, και γιατί δεν πήγε καλά.

Ποιες είναι οι λύσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλού, σε όλο τον κόσμο; Και ποιες, είναι οι πιθανές καλύτερες για τη χώρα μας. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Διότι και πάλι μπορούσαμε να μείνουμε εκεί, σε ένα τεχνοκρατικό επίπεδο. Πάμε ένα βήμα παραπέρα, που είναι και το βασικότερο.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι ένα πρόγραμμα στη Χαριλάου Τρικούπη, ή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα είναι δικό σας πρόγραμμα. Θα είναι πρόγραμμα, το οποίο εσείς, έχετε εγκρίνει, θα είναι πρόγραμμα στο οποίο εσείς, θα έχετε συμβάλει στο φτιάξιμό του, θα είναι δικό σας πρόγραμμα.

Γι’ αυτό μιλάμε για τον πολιτισμό της διαβούλευσης. Τι σημαίνει πολιτισμός διαβούλευσης; Σημαίνει να υπάρχει συνεχώς ο διάλογος, η συζήτηση, η κατάθεση απόψεων και βεβαίως, τελικά, η σύνθεση των απόψεων. Διότι οι επιλογές είναι πολλές. Τεχνοκρατικά μπορούμε να βάλουμε πάρα πολλές καλές λύσεις.

Αλλά στο τέλος – τέλος της γραφής, η όποια επιλογή, έχει σχέση με τη δικιά σας ζωή. Το αν θα επενδύσουμε σε μια περιοχή ξενοδοχεία ή θα προστατεύσουμε με έναν τρόπο το περιβάλλον ή η αποχέτευση θα γίνει με τον «Α» ή «Β» τρόπο, το κόστος, οι επιλογές, οι επιπτώσεις, για όλα αυτά υπάρχουν πολλές παράμετροι και πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Δεν είναι, λοιπόν, απλώς το να έρθουμε εμείς από πάνω, να σας πούμε, «έτσι θα το κάνετε». Είναι να το συζητήσουμε, ώστε όταν αποφασιστεί, να ξέρουμε, ότι είναι η καλύτερη λύση για το σήμερα και για το αύριο των γενεών που έρχονται, ότι είναι η καλύτερη λύση για όλους μας. Και όταν το αποφασίσουμε, δεν θα είναι μια επιβολή, αλλά θα είναι η κοινή μας προσπάθεια και το πρόγραμμά μας θα εφαρμοστεί, επειδή θα το πιστέψει και θα είναι δικό του, θα είναι του ελληνικού λαού.

Γι’ αυτό εμείς, την επόμενη των εκλογών, που θα είμαστε Κυβέρνηση, θα είμαστε και έτοιμοι για να εφαρμόσουμε σοβαρό πρόγραμμα σ’ αυτή τη χώρα.

Και γι’ αυτό, έχουμε δημιουργήσει και το ΙΣΤΑΜΕ, έχουμε αναμορφώσει το ΙΣΤΑΜΕ, που θα βοηθήσει ακριβώς τα περιφερειακά όργανα, σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου εκεί θα έχουμε νίκη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, και δεύτερον, βεβαίως θα είναι το πρόπλασμα για το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Τέταρτη μεγάλη απόφασή μας είναι, να χτίσουμε το Κίνημα πάνω σε διαδικασίες και αρχές που σέβονται βαθιά τη δημοκρατία, σέβονται τον πολίτη και το μέλος.

Είναι αλήθεια, ότι στην αρχή του Κινήματός μας και για πολλά χρόνια, υπήρχε μια διαδικασία, που επέτρεπε μικρές ή και μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, σε τοπικό ή και σε κεντρικό επίπεδο. Πιστεύω, ότι είμαστε τόσο ώριμοι, ώστε τώρα πια, να μπορούμε να κατακτήσουμε τις διαδικασίες που όχι μόνο θα κάνουν τη δημοκρατία ένα εργαλείο αξιόπιστο για το Κόμμά μας, αλλά θα δείξουμε στον πολίτη, ότι εμείς είμαστε το Κίνημα της αξιοπιστίας, των αρχών και των αξιών.

Ότι, όταν υπάρχει ένας νόμος, τον οποίον ψηφίζουμε, εμείς θα τον εφαρμόζουμε. Ότι όταν υπάρχει παραβάτης, εμείς θα τον εφαρμόζουμε. Αλλά βεβαίως να είναι δίκαιοι οι νόμοι και να είναι δίκαιες οι αποφάσεις. Ότι εμείς ως Κόμμα, είμαστε υπέρ της αξίας και της αξιοκρατίας. Και αυτή είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία.

Βαθιά, εμείς, εμπεδώνουμε τις διαδικασίες στο Κόμμά μας με την πιστοποίηση που υπάρχει, έχουμε διαμορφώσει πια την Επιτροπή Πιστοποίησης και βεβαίως και με το Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου. Με αυτές τις δύο διαδικασίες, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε πια, ότι όλο και περισσότερο θα υπάρχει διαφάνεια, θα υπάρχει έλεγχος, θα υπάρχει λογοδοσία.

Και όταν υπάρχει λογοδοσία μέσα στο Κίνημά μας, υπάρχει λογοδοσία της ηγεσίας του Κινήματός μας, εσείς θα είστε που θα ελέγχετε την ηγεσία του Κινήματός μας, και εμένα βεβαίως μεταξύ αυτών. Και με τον έλεγχο αυτό το δημοκρατικό, θα υπάρχει , όχι επιβολή, άλλο Κόμμα, άλλο Κυβέρνηση, αλλά δημοκρατικός έλεγχος και της Κυβέρνησής μας, στις υποσχέσεις μας, στο πρόγραμμα μας, στις δεσμεύσεις μας.

Και θα υπάρχει έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο, μία σοβαρή δημοκρατική λειτουργία, αλλά θα ξέρει και ο πολίτης και το μέλος, ότι έχει δικαιώματα, και ότι κανένας μα κανένας δεν μπορεί να καταπατήσει το δικό του δικαίωμα στο λόγο, στη συμμετοχή, στην απόφαση. Κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί να τον αποκλείσει. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, όλοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν.

Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, το περιφερειακό όργανο θα έχει σημαντικό ρόλο να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τελικά να προχωρήσουμε εκεί που χρειάζεται σε προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων μας, με διαφάνεια, με ανοιχτό τώρα ώστε να απηχούν πράγματι την ευρύτερη βάση, όχι μόνο του Κινήματός μας, αλλά και της κοινωνίας.

Τέλος, η οικονομική διαφάνεια, είναι κι αυτή μέρος των διαδικασιών αυτών. Φίλες και φίλοι, βάζουμε μια νέα βάση στην οικονομική διαφάνεια, για να μην ακούγονται όσα ακούγονται για τα Κόμματα, για να αποδείξουμε με τη λειτουργία μας – απέναντι σε όποια οικονομικά συμφέροντα- την αυτονομία της πολιτικής ζωής, την αυτονομία των Κομμάτων σε σχέση με την οικονομική αυτονομία

Διότι, όταν δεν έχεις οικονομική αυτονομία, τότε υπάρχει μεγάλο δέλεαρ να υποκύψεις σε χρηματοδοτήσεις που σε βάζουν σε συμβιβασμούς και το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θα συμβιβαστεί, το ΠΑΣΟΚ θα εκφράζει πάντα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και το οικονομικό ζήτημα, είναι ένα από τα ζητήματα, το οποίο πρέπει σοβαρά να δούμε και τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Κλείνοντας, υπάρχει μια ακόμη μεγάλη τομή που είναι ίσως και η ουσιαστικότερη: το αποκεντρωμένο περιφερειακό οργανωμένο Κόμμα και Κίνημα. Γιατί αποκέντρωση; Πρώτα απ’ όλα είναι στις αρχές μας, στην πίστη μας, στις βασικές μας έννοιες, αλλά σήμερα που υπάρχουν γρήγορες εξελίξεις παγκόσμια, χρειάζεται μια ευελιξία. Τι σημαίνει ευελιξία; Σημαίνει ότι το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει, δεν μπορεί να έχει τα αντανακλαστικά για να μπορεί να λύνει το κάθε πρόβλημα στην κάθε περιοχή.

Και για τον λόγο, ακόμη και των εξελίξεων παγκοσμίως, για να μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι, να είμαστε αποτελεσματικοί, να μπορούμε να αντισταθούμε στον ανταγωνισμό αν θέλετε, χρειάζεται να δώσουμε εξουσία στον Έλληνα πολίτη. Χρειάζεται να δώσουμε εξουσία στην τοπική κοινωνία, χρειάζεται να δώσουμε εξουσία στην περιφέρεια, και το κράτος να κρατήσει έναν επιτελικό ρόλο στρατηγικού σχεδιασμού και εργαλεία με τα οποία μπορεί να υποστηρίξει τις πολιτικές, που θα εφαρμόζουν πια τα περιφερειακά και τοπικά όργανα.

Έτσι, εμείς προχωράμε στην αποκέντρωση, στο ίδιο μας το Κίνημα, κάνοντας το Κίνημά μας πρόπλασμα των αλλαγών που θα κάνουμε ως Κυβέρνηση. Διότι βασικά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον ίδιο τον πολίτη. Προχωράμε, ώστε η αποκέντρωση να μπορεί να δώσει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, να μπορέσει η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, προγράμματα σαν το «Βοήθεια στο σπίτι», το Ολοήμερο σχολείο, όλα αυτά, να μπορούν να οργανώνονται στο τοπικό επίπεδο. Δίνουμε εμπιστοσύνη στον πολίτη, διότι είναι ανάγκη να κινητοποιηθεί μέσα σε μια νέα παγκόσμια κοινωνία.

Εδώ έρχεται και η έννοια της επιμόρφωσης. Η επιμόρφωση στο Κίνημά μας, δεν είναι απλώς για να βοηθήσουμε κάθε μέλος με τις ιδιαίτερές του ανάγκες. Είναι, διότι μεταφέρουμε εμείς πια, σοβαρότατες αρμοδιότητες και εξουσίες στην ίδια την κοινωνία. Ξέρετε, πάρα πολλοί λένε «μα δεν μπορεί ο λαός να κυβερνήσει, δεν μπορούν να ξέρουν, εμείς πρέπει να κρατάμε πάνω τις εξουσίες» αυτή είναι μια συντηρητική άποψη, ή η πελατειακή λογική «θέλουμε να κρατάμε τις εξουσίες εμείς κεντρικά, διότι έτσι μπορούμε να εξαγοράσουμε την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου, του Νομάρχη, του ψηφοφόρου κάνοντάς του μια εξυπηρέτηση». Τέρμα αυτές οι λογικές.

Από εδώ και πέρα, στο Κίνημά μας, εμείς, θα δίνουμε τις εξουσίες στον πολίτη, αλλά δεν θα τον αφήσουμε όμως να είναι χωρίς υποστήριξη. Τι σημαίνει; Θα αναλάβει ένας νέος σύμβουλος σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αναλάβει μια γυναίκα Δήμαρχος, θα βγει στο συνδικαλιστικό Κίνημα ένας νέος συνδικαλιστής, θα βγει ένας νέος Νομάρχης, θα βγουν στελέχη και στην κυβέρνηση, αλλά ιδιαίτερα στην τοπική κοινωνία και βεβαίως στις δημοτικές μας Οργανώσεις, εμείς πρέπει να τους στηρίξουμε. Πως οργανώνεις σωστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πως κάνεις ένα προϋπολογισμό; Πως οργανώνεις τις υπηρεσίες στην παιδεία, στην υγεία; Πως οργανώνεις την αλληλεγγύη; Πως οργανώνεις προγράμματα εκπαίδευσης για τους ενήλικες; Πως οργανώνεις την καμπάνια ενημέρωσης του πολίτη για θέματα δημόσιας υγείας;

Σειρά πραγμάτων πολύ σημαντικών, που δεν μπορούμε να περιμένουμε εμείς, ο καθένας, επειδή εκλέχθηκε, αυτά να τα έχει διαβάσει. Γίνεται το ΠΑΣΟΚ το μεγάλο πολιτικό σχολείο για τον Έλληνα πολίτη, για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για την αποκεντρωμένη διοίκηση, για την ανάπτυξη της χώρας μας, για να φτιάξουμε τον πολίτη να μπορεί να είναι ικανός σε κάθε περιοχή ν’ αναλάβει τις νέες αρμοδιότητες.

Και αν το σκεφτείτε, όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε τεράστια εμπειρία, τεράστιες γνώσεις. Είμαστε ένα εν δυνάμει σχολειό που οργανώνοντας την εμπειρία και τη γνώση μας -και ο καθένας έχει τη γνώση του από το χώρο δουλειάς του- θα μπορεί αυτή η γνώση να μοιραστεί, να μάθουμε ο ένας απ’ τον άλλον , και να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά.

Βλέπετε, αλλάζουμε το Κόμμα, διότι εμείς, απέναντι στην αυταρχικότητα των δεξιών λογικών, προτάσσουμε το δημοκρατικό ύφος και πρακτική. Απέναντι στις εν κρυπτώ αποφάσεις που έπαιρναν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, γινόμαστε κόμμα ανοιχτής και συνεχούς διαβούλευσης. Απέναντι στην άγνοια, στην αμορφωσιά, στην έλλειψη ενημέρωσης, είμαστε το κόμμα της γνώσης και της πληροφορίας, της έρευνας. Απέναντι στην κομματική γραφειοκρατία που βλέπει ο νέος και φεύγει, διαμορφώνουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία. Απέναντι στο κόμμα των μανιφέστων και των γραμμών, είμαστε το κόμμα των αξιών και του ήθους. Απέναντι στο κόμμα το ιεραρχικό, της μιας και μόνο γραμμής, είμαστε το κόμμα των κοινών αρχών, αλλά και των πολλών προσεγγίσεων και φωνών. Απέναντι στο κόμμα των κλειστών διαδικασιών, είμαστε το κόμμα της διαφάνειας, του ανοίγματος, το ανοιχτό κόμμα. Αλλά, θέλω να πω κάτι εδώ: Επειδή ακριβώς τώρα συγκροτούνται τα όργανα, όλους αυτούς τους μήνες ακούγονταν πολλές φωνές και ρωτούσε ο καθένας ποια είναι η θέση μας εδώ, ποια είναι η θέση μας εκεί. Με τη συγκρότηση αυτών των οργάνων, πρέπει και αυτό το παιχνίδια να τελειώσει.

Να ξέρετε ότι εγώ, θα εγγυηθώ την φωνή καθενός, την κάθε άποψη. Η κάθε άποψη είναι σεβαστή, η κάθε άποψη είναι δημοκρατικό μας χρέος να την ακούσουμε. Αλλά όσοι είμαστε στελέχη αυτού του Κινήματος, όσοι έχουμε την ευθύνη αυτού του Κινήματος, ας καταθέσουμε τις απόψεις μας εδώ στο σπίτι μας, εδώ στον πυρήνα μας, εδώ στο χώρο μας, εδώ στην εστία μας, να τα συζητήσουμε, πριν βγούμε να τα πούμε στα παράθυρα των τηλεοράσεων.

Και όταν ξεκινήσουμε τη συζήτηση εντός του Κινήματος, όταν θα έχουμε αρχίσει αυτή την σοβαρή συζήτηση, τότε να δούμε πώς προς τα έξω αυτή τη συζήτηση, θα την περάσουμε και στα παράθυρα. Οργανωμένα, συστηματικά, για να δείξουμε τη σοβαρότητα του Κινήματός μας, την πορεία του Κινήματός μας, την αξιοπιστία του Κινήματός μας απέναντι στον ελληνικό λαό, που αυτό θέλει απ’ το ΠΑΣΟΚ, αυτό περιμένει απ’ το ΠΑΣΟΚ.

Διότι ξέρει ότι αύριο εμείς θα είμαστε Κυβέρνηση, θα κυβερνήσουμε τη χώρα. Θα κυβερνήσουμε τη χώρα δημοκρατικά.

Φίλες και φίλοι καλόν αγώνα, συγχαρητήρια για τους νεοεκλεγέντες και καλή μας προσπάθεια.”

Διαβάστε επίσης