Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης

“Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι, είναι συγκινητική αυτή η αγάπη από τους αγωνιστές σοσιαλιστές δημοκράτες της Κρήτης, απ’ αυτό το νησί που τόσο αγάπησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και η φήμη των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών αγώνων της Κρήτης, έχει φτάσει σε όλη την Ευρώπη, απ΄ όπου και έρχομαι, αφού ήμουν με τους σοσιαλιστές στη Βιέννη. Πολλοί έρχονται και επισκέπτονται το νησί αυτό, που το θαυμάζουν, που το αγαπούν. Ξέρουν ότι εδώ βρίσκουν συντρόφους, συντρόφισσες αγωνιστές δημοκράτες. Ξέρουν ότι, αυτό το νησί είναι το «πράσινο νησί» της δημοκρατίας. Και γι΄ αυτό βέβαια, άργησα, διότι είχε καθυστέρηση το αεροπλάνο από τη Βιέννη.

Θέλω να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των σοσιαλιστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μετά και από δική μας πρόταση, πήραμε μια σημαντική απόφαση.

Αντί να είμαστε ένα σοσιαλιστικό Κόμμα Ευρώπης, που είναι απλώς μια Ομοσπονδία των Εθνικών Κομμάτων, να δώσουμε το δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε μέλος, σε κάθε χώρα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κοινό ισχυρό ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό Κόμμα.

Και θα ήθελα να καλέσω όλους εδώ, τα στελέχη μας, να καλέσω τη νεολαία, να καλέσω τις γυναίκες, να καλέσω τους παλαιότερους και έμπειρους των Οργανώσεών μας, να κινητοποιηθούμε, και μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού δικαίωμα θα έχει το κάθε μέλος μας και φίλος μας να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ήταν μια πρόταση και δική μας,

Διότι εμείς πιστεύουμε ότι, σήμερα, οι λαοί της Ευρώπης, οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή, ζητούν να ακουστεί η δική τους φωνή, ζητούν τη συμμετοχική δημοκρατία. Γι’ αυτό είδαμε και τις αρνητικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ολλανδία με τα «ΟΧΙ».

Διότι ζητούν να έχουν λόγο για τα πράγματα, για τις εξελίξεις, και στην Ευρώπη και διεθνώς, κι έτσι, εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, μπορούμε όχι μόνο με τη φωνή να αλλάξουμε την Ελλάδα, αλλά να συμβάλουμε ενεργά στο να αλλάξουμε και την Ευρώπη. Να φτιάξουμε μια Ευρώπη των πολιτών, μια Ευρώπη σοσιαλιστική, μια Ευρώπη πιο δημοκρατική.

Κι αυτή η δέσμευσή μας ήταν και δική μου δέσμευση. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και σήμερα είμαστε εδώ, σε μια κορυφαία διαδικασία, δημιουργώντας για πρώτη φορά στο Κίνημά μας μια περιφερειακή δομή, μια περιφερειακή δομή τόσο απαραίτητη σε κάθε περιοχή της χώρας μας, πόσο μάλλον στην Κρήτη. Στην Κρήτη, όπου, ως περιφέρεια, μπορεί να έχει πράγματι τη δική της πορεία, αρκεί να δώσουμε τη δυνατότητα λόγου, απόφασης αποκεντρωμένα στον Κρητικό λαό.

Είναι, λοιπόν, μια δομή, την οποία εμείς δοκιμάζουμε, αναδεικνύουμε, διαμορφώνουμε, ώστε μεθαύριο, ως Κυβέρνηση και θα είμαστε Κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τους θεσμούς, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας μας.

Έτσι, λοιπόν, δίνουμε το δικαίωμα συμμετοχής, λόγου, δύναμης, και εξουσίας στον πολίτη. Έχουν γίνει 940 Ιδρυτικές Δημοτικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, 60 Νομαρχιακές Συνελεύσεις, και 15 Περιφερειακά Συνέδρια από τα οποία τα 7 είναι σε εξέλιξη. Έχουμε συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, και παλαιοί και νέοι, ιστορικά στελέχη, μέλη της νέας γενιάς, άντρες, γυναίκες, παλιννοστούντες και μετανάστες.

Και θέλω να χαιρετίσω και τη συμμετοχή των μεταναστών, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στις Οργανώσεις μας, συμμετέχουν στο Κίνημά μας, και είναι μέρος κι αυτοί της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής.

Μ’ αυτό τον τρόπο εμείς ξαναενώνουμε το λαό, ξαναενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να γίνουμε και πάλι η μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη. Η μεγάλη δύναμη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του πατριωτισμού και των αλλαγών. Των αλλαγών που χρειάζονται, και χρειάζεται η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά το κάνουμε αυτό, όχι εγκαταλείποντας τις αξίες μας, αντιθέτως το κάνουμε επαναβαπτιζόμενοι τις αξίες μας, τις αρχές μας, από την ίδρυσή μας, της 3ης Σεπτέμβρη, από την ίδρυσή μας, όταν παλέψαμε για μια Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες, για τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατική συμμετοχή.

Αυτές είναι οι μόνιμες αξίες μας. Και για να τις υπηρετήσουμε καλύτερα, θέλουμε να φύγουμε από τις αγκυλώσεις που μπορεί να είχαμε επί πολλά χρόνια, διότι αφήσαμε το Κίνημά μας στην άκρη, και αφήνοντας το Κίνημα στην άκρη, χάσαμε το δεσμό, το φυσικό δεσμό ενός σοσιαλιστικού Κινήματος, με τον ελληνικό λαό.

Και παρά το μεγάλο έργο, πολλοί από εμάς γίναμε κατά κάποιο τρόπο γραφειοκράτες. Γι’ αυτό ακριβώς αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ ξαναβαπτιζόμαστε σε αυτές τις αρχές, και παίρνουμε δύναμη, για να γίνουμε και πάλι το μεγάλο Κίνημα του λαού, για να μπορούμε να είμαστε αύριο, η μεγάλη δύναμη για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Αυτή η ενότητα βασίζεται στις αρχές, βασίζεται στα δικαιώματα όλων. Αυτό το Κίνημα, το οποίο ξεκίνησαν με αυτοθυσία, και με αγωνιστικότητα, και με όραμα, οι πρώτοι που υπέγραψαν την 3η Σεπτέμβρη, ότι αυτό το Κίνημα δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε εσάς, ανήκει στον ελληνικό λαό. Είναι το Κίνημα που δεν ανήκει ούτε σε μηχανισμούς, ούτε σε παράγοντες, ούτε στα βιλαέτια. Είναι το κίνημα το δικό σας, είναι το Κίνημα κάθε Έλληνα πολίτη.

Είναι το Κίνημα που σήμερα δίνει τη μάχη, τη μάχη με την οποία αποκαλύπτεται καθημερινά, ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Καραμανλή, ήταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ήταν υποσχέσεις με τις οποίες θέλανε περισσότερο να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, για να μπορέσουν τελικά να διαμορφώσουν ένα δικό τους σύστημα, ένα δικό τους καθεστώς, της εξουσίας για την εξουσία.

Υιοθέτησαν συνθήματά μας. Υιοθέτησαν προγράμματά μας. Αλλά ποτέ δεν καταλάβανε αυτά τα συνθήματα, ποτέ δεν καταλάβανε αυτά τα προγράμματα, και πίσω από τα συνθήματα, πίσω απ’ αυτά τα προγράμματα, βρίσκεται η Ν.Δ., όπως ήταν παλαιότερα. Αυταρχική, αντιδημοκρατική, αναξιοκρατική, πελατειακή. Αυτή είναι η Ν.Δ. την οποία κάθε ημέρα εμείς αποκαλύπτουμε, με την αντιπολίτευσή μας, με τον αγώνα μας, με τον αγώνα στη Βουλή και στους δρόμους.

Οι 15 μήνες ήταν αρκετοί για να διαψεύσει η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, ακόμη και τις προσδοκίες των πιο φανατικών του οπαδών. Υποσχέθηκαν περιφερειακή ανάπτυξη, και μείωσαν, τελικά, τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Κανένα νέο έργο δεν έχει δημοπρατηθεί στην Κρήτη τους τελευταίους 15 μήνες. Κατόρθωσαν σε 15 μήνες να σταματήσει κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα στην περιφέρεια.

Εξαπατούν τους πολίτες, όταν ακυρώνουν δρομολογημένα έργα, για να τα εμφανίσουν αργότερα ως δικά τους έργα. Έχουν βρει ένα ‘νέο κόλπο’. Σταματάμε ένα έργο, ένα πρόγραμμα, και μετά από λίγο το βαπτίζουμε κάπως αλλιώς και λέμε αυτή είναι η δουλειά, αυτό είναι το έργο της Ν.Δ. Δεν έχουν καταλάβει ότι, οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερη γνώση, πολύ μεγαλύτερη εξυπνάδα απ’ ό,τι περιμένουν, απ’ ό,τι νομίζουν οι Νεοδημοκράτες.

Εξαπατούν τους πολίτες όταν εξαγγέλλουν νέες χρηματοδοτήσεις έργων από το αποθεματικό του Γ’ ΚΠΣ, και αποκρύπτουν ότι, αυτό οφείλεται στις καλές επιδόσεις της περιφέρειας από το κακό -όπως το ονομάζουν- ΠΑΣΟΚ.

Από την Αυτοδιοίκηση, μας κατηγορούσε, ο κ.Καραμανλής, ότι υπεξαιρέσαμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τους Δήμους και δεσμεύτηκε προσωπικά στη Βουλή ότι αυτός θα τα επιστρέψει αμέσως. Ακόμη περιμένουν οι Δήμοι, και δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα να τα δώσει. Όπως δεν δίνει και τα 60 εκατομμύρια ευρώ, για άλλες οριζόντιες πολιτικές.

Όπως δεν δίνει και τα 235 εκατομμύρια ευρώ για τις λεγόμενες μεταφερόμενες αρμοδιότητες, νέες αρμοδιότητες κοινωνικής πολιτικής και τα 130 εκατομμύρια ευρώ για τις ήδη μεταφερθείσες αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας, για συντήρηση σχολείων και άλλων σημαντικών έργων, που κάνει η Αυτοδιοίκηση.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο περίπου 650 δομές, μονάδων κοινωνικής φροντίδας των Δήμων. Διότι δεν μεταφέρει πόρους στους Δήμους όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν πολύ σημαντικά προγράμματα, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, η ‘βοήθεια στο σπίτι’, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και όλα αυτά οδηγούνται σε κλείσιμο.

Στη Βουλή προχθές, ο κ. Καραμανλής μας είπε ότι, έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα, ότι κάνουμε.. ότι εφαρμόζουμε… ότι υλοποιούμε… Χρησιμοποιεί, βλέπετε, αυτόν, τον διαρκήν, ενεστώτα. Αλλά κ. Καραμανλή, δεν έχετε διασφαλίσει τα χρήματα, και δεν έχετε κάνει έργο, και ο διαρκής ενεστώτας δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Κάθε έργο έχει αρχή, μέση και τέλος. Και θέλω από εσάς, τις επόμενες φορές που θα συζητήσουμε στην Βουλή, να μην λετε υλοποιούμε, κάνουμε, φτιάχνουμε. Πότε αρχίσατε, πότε αρχίζετε και πότε θα τελειώσετε. Δυστυχώς, δεν έχετε αξιοπιστία.

Φοβάμαι ότι, η κυβέρνηση Καραμανλή ούτε σχέδιο έχει, ούτε έργο μπορεί να κάνει, ‘νέα διακυβέρνηση’, όπως τη λεει ο κ. Καραμανλής. Είναι μια κυβέρνηση χωρίς αρχές και στόχους, άρα είναι μια Κυβέρνηση που θα έχει σύντομο και άδοξο τέλος.

Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι πηγές χρηματοδότησης των κεντρικών αυτοτελών πόρων μειώνονται. Θεσμοθετημένοι πόροι αφαιρούνται και περιορίζονται. Κι αντί να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση, την ανεξαρτησία και αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, την οδηγεί σε μαρασμό και σε εξάρτηση. Σε εξάρτηση διότι, θέλει, ακριβώς, τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο, όπως παλιά, να έρχονται να ικετεύουν, να ζητούν, για να μπορούν να κάνουν συναλλαγή. Ουσιαστικά, να εκβιάζουν την υποστήριξη των διαφόρων τοπικών αρχόντων, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση, αυτή δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική. Αυτή δεν είναι δημοκρατική πολιτική. Με όλα αυτά να πάμε και πάλι σε ένα κράτος Δεξιό, πελατειακό, αυταρχικό ,και σ’ αυτό θα αντισταθούμε, και θα χτυπήσουμε, και θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την Αυτοδιοίκηση από τα δεσμά αυτής της πολιτικής.

Στον αγροτικό τομέα, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί την ύπαιθρο σε εγκατάλειψη, τον αγροτικό πληθυσμό σε απόγνωση και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς στην Κρήτη, γιατί το ζείτε κάθε μέρα εσείς οι αγρότες.

Ακούσαμε μεγαλόστομες εξαγγελίες για περιφερειακή ανάπτυξη, για ισχυρή αγροτική οικονομία, κι όλα αυτά καταρρέουν. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται. Φθήνια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή, κέρδη στους μεσάζοντες.

Υποσχέθηκαν προεκλογικά, χάρισμα στα πανωτόκια σε 130.000 αγρότες, και έκαναν ένα νόμο που χώραγε μόνο 30.000 και ούτε. Υποσχέθηκαν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής κατά 7,4% το 2004, και έχει ξεπεράσει η αύξηση του κόστους το 15% το 2005.

Υποσχέθηκαν μείωση του ΦΠΑ σε 8% στα γεωργικά εφόδια για να το αυξήσουν στα 19%. Για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όλοι οι αγρότες ζητούν ολική αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Το ζητά και η ΠΑΣΕΓΕΣ, το ζητά και η ΓΕΣΑΣΕ. Και ολική αποσύνδεση για όλα τα προϊόντα έχουν επιλέξει σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μερική αποσύνδεση θέλει μόνο η βιομηχανία, για να μπορεί να έχει τον αγρότη σε ομηρία, και όχι μόνο στον καπνό, αλλά σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Και η Κυβέρνηση σιωπά. Η απόλυτη σιωπή.

Υποσχέθηκαν γρήγορη αποζημίωση, μέσα σε τρεις μήνες από τη ζημιά, για να το αλλάξουν, και να το πάνε σε τρεις μήνες μετά από την συγκομιδή. Υποσχέθηκαν θεαματική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, για να καταλήξουν στα 12 ευρώ το μήνα, όταν εμάς μας έλεγαν, όταν δώσαμε 30 ευρώ, ότι αυτά είναι ψίχουλα. Και ήρθαν στις εκλογές με το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», που δεν αφορούσε μόνο το βαμβάκι αν και ήταν θέμα διαρθρωτικής προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στη νέα πραγματικότητα.

Αλλά ήταν μια πολιτική που δεν λέει την αλήθεια. Όταν χτίζεις πάνω στα ψέματα, τότε χτίζεις πύργους χάρτινους. Κι όταν ο αέρας φυσάει, αυτοί οι χάρτινοι πύργοι πέφτουν, καταρρέουν, γκρεμίζονται, όπως γκρεμίζεται σήμερα και η κυβέρνηση και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς προετοιμαζόμαστε για τις μεγάλες αλλαγές. Έχουμε τις αλλαγές στην Ευρώπη. Έχουμε τις αλλαγές που έρχονται από το Ευρωσύνταγμα που τώρα έχει σκοντάψει, είτε προχωρήσει, είτε δεν προχωρήσει. Από τη διεύρυνση έχουμε κοσμοϊστορικές αλλαγές, όπως και τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Έχουμε αλλαγές στην ανταγωνιστικότητα, στην οικονομία.

Κι εδώ θέλω να θέσω δύο ερωτήματα, δύο ερωτήματα που είναι σημαντικά. Ποιος έχει την αξιοπιστία, ποιος έχει τη δυνατότητα, την εμπειρία, ποιος έχει το κύρος, τη γνώση, ποιος έχει την ευαισθησία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις;

Ποιος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει, να προετοιμάσει τον Έλληνα πολίτη, την Ελληνίδα, τον νέο, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται;

Ποιος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την Κρήτη να αντιμετωπίσει κι αυτή τις νέες εξελίξεις που έρχονται;

Η απάντηση είναι απλή. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, είναι το Κίνημά μας. Είναι η σημερινή μας οργάνωση, και η αυριανή μας κυβέρνηση.

Αλλά αυτά δεν τα λεω, απλώς, αντιπολιτευτικά. Τα λεω, διότι είμαι πεπεισμένος, κι όλο και περισσότερο πείθεται ο ελληνικός λαός. Διότι για τις μεγάλες εξελίξεις υπάρχουν προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα νέο ανταγωνισμό, να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια αγορά, να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο φαινόμενο της μετανάστευσης, να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τις αλλαγές που φέρνει διεύρυνση, στην περιοχή μας, να αντιμετωπίσουμε τη γήρανση του πληθυσμού.

Για όλα αυτά υπάρχουν προϋποθέσεις, για να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να έχουμε ισχυρή θέση στη Διεθνή Κοινότητα, με κύρος, μια διαπραγματευτική ικανότητα, με τέτοιο κύρος, ώστε να έρχονται και να ζητάνε τη συμμετοχή μας στις μεγάλες αποφάσεις, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα για την Ευρώπη και αλλού.

Τι έκανε η Κυβέρνηση; Έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στη Λουκέρνη. Ως τουρίστας, πράγματι, πήγε ο Καραμανλής στη Λουκέρνη, για μια μεγάλη υπόθεση του ελληνισμού. Είπε «πώς θα λύσουμε προβλήματα», ακούσατε τι είπε, «Πώς θα λύσουμε προβλήματα που χρονίζουν 30 χρόνια»;

Μα κ. Καραμανλή, γιατί σας εξέλεξε ο ελληνικός λαός; Για να κάνετε τουρισμό στη Λουκέρνη ή για να πάτε να συγκρουστείτε, να παλέψετε, να διαπραγματευθείτε, και να φέρετε το καλύτερο αποτέλεσμα;

Είχαμε την τροπή με την αναγνώριση του FYROM. Είχαμε και έχουμε την απουσία στη γειτονιά εδώ στην Κρήτη, στη Μέση Ανατολή. Έχουμε την παθητική στάση για την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη μη αξιοποίηση της μεγάλης ευκαιρίας του Δεκεμβρίου, όταν συζητήθηκε η πορεία και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την Τουρκία τον επόμενο Οκτώβριο.

Σκεφτείτε την διαφορά. 1999 Ελσίνκι. Η απόφαση να γίνει υποψήφια η Τουρκία. Πήραμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πήραμε το Ελσίνκι, για να αναγκαστεί η Τουρκία να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης, εάν δεν λυνόταν το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.

Δεκέμβριος 2004. Τι πήραμε; Απλώς περισσότερες παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Αυτό πήρε ο κ. Καραμανλής από την εξωτερική του πολιτική.

Αλλά και με το σκάνδαλο για τον «βασικό μέτοχο», με «την απογραφή» και την απουσία μας από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η Ελλάδα μπαίνει στο περιθώριο των εξελίξεων.

Εμείς έχουμε θέση, γιατί λένε, «ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ»; Εμείς έχουμε θέση, και το έχουμε αποδείξει. Εμείς έχουμε θέση για το δυναμικό ρόλο της Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα. Παντού παρόντες εμείς οι Έλληνες. Συμμετοχή παντού της Ελλάδας και στα δύσκολα, για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, και να κάνουμε, πράγματι την Ελλάδα όπως ήταν και πριν. Να είναι, η Ελλάδα της ειρήνης, της σταθερότητας, της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης, για την ευρύτερη περιοχή. Όπως καταφέραμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ, να ψηφίσουν ομόφωνα μια πρόταση της Ελλάδας, για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε όλο τον κόσμο.

Αντιμετωπίζει η Ευρώπη το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Και η Ελλάδα, με προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, την ανταγωνιστικότητά μας, την ανάγκη να έχουμε τεχνογνωσία καινούργια και άρα να έχουμε νέους ανθρώπους, που να μπορούν να αφομοιώσουν γρήγορα αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Έχουμε θέσεις. Πρώτα απ’ όλα λέμε, ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο για όλους. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν αναπαράγει τις ανισότητες. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που βοηθά στην αλληλεγγύη των γενεών. Δεν φορτώνει στις επόμενες γενεές χρέη των παλαιότερων γενεών. Ένα βιώσιμο σύστημα. Ένα σύστημα ασφαλιστικό, που βοηθά στην αλλαγή απασχόλησης από τη μια θέση στην άλλη με τη μεταφορά δικαιωμάτων, με τη απλοποίηση του συστήματος.

Ένα σύστημα που δεν επιβαρύνει την ανάπτυξη, αλλά εξασφαλίζει τις καλύτερες αποδοχές για τον ασφαλισμένο. Ένα σύστημα όπου υπάρχει δίκαιη συνεισφορά εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους. Ένα σύστημα, όχι σαν και αυτό το οποίο πάει να κάνει η Ν.Δ., που ουσιαστικά με τη ρύθμισή της στον ΟΤΕ κάνει χαριστικές μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι καν ρυθμίσεις. Χαριστικά μέτρα για λίγους και φορτώνοντας το κόστος στην κοινωνία και στα ασφαλιστικά ταμεία, και στις τράπεζες δίνει και κάνει χαριστικά μέτρα για τους τραπεζίτες, ενώ επιβαρύνει το ΙΚΑ. Δεν είναι αυτή μεταρρύθμιση. Είναι μια βόμβα στα θεμέλια των ταμείων. Αποτελεί ανεύθυνη πολιτική.

Ο ίδιος ο κ. Εβερτ, με την τροπολογία του κατέθεσε στη Βουλή, λεει κάτι πολύ απλό, «θέλετε να κάνετε αυτά τα μέτρα; Γιατί δεν κάνετε πρώτα απ’ όλα μια απλή μελέτη για το τι κοστίζει για στο ΙΚΑ, τι κοστίζει για τον ασφαλισμένο, τι κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο»; Μια απλή ερώτηση έκανε ο κ. Εβερτ. Αυτόν υποκινούμε εμείς κ. Καραμανλή; Αυτόν υποκινούμε; Μήπως έχουν δίκιο κάποιοι που βγαίνουν στους δρόμους, όταν λένε ότι, δεν έχετε πολιτική; Εσείς έχετε μια πολιτική η οποία είναι ανεύθυνη και δημιουργεί τεράστια προβλήματα, για το σήμερα και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν έχετε σχέδιο, δεν έχετε πολιτική.

Γιατί όμως τα κάνετε αυτά; Γιατί τα κάνετε; Τα κάνετε, διότι έχετε οδηγήσει την οικονομία σε μια κατάσταση που, πια, ούτε τον δικό σας προϋπολογισμό δεν θα μπορείτε να υλοποιήσετε Είπατε ότι είναι ο πρώτος αξιόπιστος προϋπολογισμός -έτσι τον είπε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή- που θα έχει η χώρα, και βγαίνει, βεβαίως, ο κ. Ρεγκούζας, και λεει: «είχαμε βάλει κάτι δισεκατομμύρια τα οποία ήταν ψεύτικα, αλχημείες, για να μπορούμε να καλύψουμε αυτό τον προϋπολογισμό». Αυτός είναι αξιόπιστος προϋπολογισμός;

Δεν σας πάει καλά αυτός ο προϋπολογισμός, γι΄ αυτό ψάχνετε από παντού μήπως μαζέψετε χρήματα, και ένας τρόπος είναι να εκποιήσετε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού. Αλλά με ποιά διαφάνεια; Με ποιους όρους; Με ποιες διαδικασίες; Με ποιο κόστος για τον ελληνικό λαό; Κι εδώ αποδεικνύεται, η πραγματική ταξική πολιτική της Ν.Δ. Αναδεικνύεται, ότι κάθε άλλο παρά είναι ο λεγόμενος «κεντρώος χώρος», αλλά εξυπηρετούν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι, για το θέμα το ασφαλιστικό, υπάρχουν και άλλα δύο σημαντικά στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα η ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα, που είναι αναγκαία για να βοηθηθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Με την δική μας πολιτική της ένταξης των μεταναστών μέσα στην κοινωνία, στην Ελλάδα, θα έχουμε οφέλη, και είναι ο καλύτερος τρόπος για την ασφάλεια, για τη συνοχή, για την πρόοδο, να υποδεχτούμε με ένα σωστό τρόπο αυτούς τους ανθρώπους Διότι αύριο, αυτοί θα είναι Έλληνες πολίτες, τα παιδιά τους θα είναι Έλληνες πολίτες, και θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πρόοδο της κοινωνίας.

Αλλά και δεύτερον, για τη γυναίκα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την κοινωνική φροντίδα για την οικογένεια, να μπορεί η γυναίκα να απασχολείται, να βρίσκει δουλειά. Κι αυτό σημαίνει να μειώσουμε το κόστος για την παιδεία, να μειώσουμε το κόστος για την υγεία, να μειώσουμε το κόστος και το άγχος για την οικογένεια, για να μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά. Αυτή είναι μια κοινωνική πολιτική, μια κοινωνική πολιτική που έχει εφαρμοστεί και σε χώρες βόρειες, όπου εκεί, με τα απαραίτητα μέτρα έχει αυξηθεί η γεννητικότητα, έχει αυξηθεί η απασχόληση, και η γυναίκα, και μπορεί να βρει δουλειά, και μπορεί να έχει οικογένεια, και να έχει σιγουριά η οικογένεια για το μέλλον των παιδιών τους, για την απασχόληση, τη φροντίδα, την παιδεία, χωρίς άγχος, χωρίς κόστος, χωρίς επιβαρύνσεις.

Έχουμε λοιπόν θέσεις. Έχουμε θέσεις και για την οικονομία. Σήμερα η Ν.Δ. ακολουθεί μια ανεύθυνη πολιτική για την οικονομία, με την απογραφή. Μας λεει, «μα, θέλαμε την αλήθεια». Εμείς την θέλαμε την αλήθεια κ. Καραμανλή, γι’ αυτό όταν μιλήσατε για απογραφή στη Βουλή, σας είπαμε να την κάνουμε μαζί. Να σας στείλουμε όλα τα κόμματα εμπειρογνώμονες και να το αναθέσουμε σε ένα ουδέτερο φορέα, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε όταν βγουν τα στοιχεία, να μην υπάρχει κανένας που να τα αμφισβητεί.

Αλλά ο κ. Καραμανλής δεν το ήθελε αυτό. Δεν ήθελε την αλήθεια, για να μπορεί να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, και να πάρει πίσω τις μεγάλες υποσχέσεις τις οποίες έδωσε στον ελληνικό λαό.

Εμείς έχουμε θέσεις. Εμείς μιλάμε για σταθερότητα δημοσιονομική, για τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, αλλά παράλληλα όχι να πάμε την οικονομία σε ύφεση, όπως πάει την οικονομία ο κ. Καραμανλής. Αλλά σε μια συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πολιτική, όπως είχε προχωρήσει, είχαμε φτάσεις το 4,5% με 5% ανάπτυξη, απ’ όπου τα έσοδα που είχε το κράτος μπορούσαν να πάνε στην περιφέρεια, στην υγεία, στην παιδεία, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, ώστε να υπάρξουν δουλειές, και βεβαίως, να μπορέσουμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία από το δημόσιο, για να μπορούμε να φέρουμε επενδύσεις και ελληνικές, αλλά και ξένες επενδύσεις.

Υποδομές. Χρειαζόμαστε σύγχρονες υποδομές για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Τι έκανε η Ν.Δ.; Έκοψε τα δημόσια έργα, δεν απορροφά το Γ’ ΚΠΣ και στη βασική ανάγκη να δημιουργήσουμε νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιακά, που είναι ένα βασικό στοιχείο ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα οι 4 πιο ανταγωνιστικές χώρες στον κόσμο, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία, είναι οι χώρες που έχουν τις καλύτερες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τη μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Αντί να προωθήσει αυτήν την πολιτική, σταμάτησε το έργο για την αξιοποίηση του μεγάλου Προγράμματος Πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση, και σήμερα, φέτος για πρώτη φορά, έχουμε τη μείωση της χρήσης από τους πολίτες του διαδικτύου, σε σχέση με πέρσι.

Στην ενέργεια έχουμε θέση. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας απέναντι στην κρίση που έχουμε. Απελευθέρωση της αγοράς. Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία; Καθυστερεί, δεν προχωρά τις απαραίτητες αλλαγές.

Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην αναμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής έχουμε θέση. Μιλάμε για μεταρρύθμιση. Να κάνουμε τον αγροτικό τομέα τη νέα αιχμή της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση.

Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Πρώτα απ’ όλα δεν προετοιμάζεται για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, και αφήνει τους αγρότες έρμαια των εξελίξεων. Είναι έρμαια των εξελίξεων.

Δεύτερον. Απέναντι στις προτάσεις που συζητήθηκαν πρόσφατα στο Συμβούλιο Κορυφής, ποια ήταν η θέση του κ. Καραμανλή, για τη μείωση της ΚΑΠ; Διότι άκουσα από τον Προεδρεύοντα, τον κ. Γιούνκερ του Λουξεμβούργου ότι είχε υπάρξει συμφωνία μεταξύ των 25, μεταξύ αυτών και του Μπλερ, τουλάχιστον για μείωση 17% των χρημάτων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν εμείς είχαμε εξασφαλίσει χρήματα μέχρι το 2013. Βέβαια, ο κ. Μπλερ ήθελε ακόμα μεγαλύτερη μείωση.

Συμφώνησε, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής για τη μείωση κατά 17% στους Έλληνες αγρότες; Διότι αυτό μας είπε ο κ. Γιούνκερ. Με ποιους όρους; Τι διαπραγματεύθηκε; Τι έθεσε ως αντάλλαγμα γι’ αυτήν τη μείωση;

Ποια αναθεώρηση δέχθηκε; Πού θα πάνε τα λεφτά; Θα κόψουν λεφτά από τους πλούσιους αγρότες του βορρά ή από τους φτωχότερους αγρότες του νότου; Θα βοηθήσουν τις πολύ μεγάλες μονάδες του βορρά ή τις μικρότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον μονάδες του νότου;

Θα δημιουργήσουν μια αγροτική παραγωγή βιώσιμη, ποιοτική, ανταγωνιστική, όπου η Ελλάδα θα έχει πραγματικά δυνατότητες να παίξει σημαντικό ρόλο και να αναπτύξει ανταγωνιστική γεωργία ή θα βοηθήσουν μονάδες του βορρά, απλώς, οι οποίες, επειδή είναι μεγάλες, έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν περισσότερα κονδύλια; Αυτά δεν μας τα απάντησε ο κ. Καραμανλής.

Στην εκπαίδευση έχουμε θέση. Είπαμε ότι πρέπει να φτάσουμε στο 5% του προϋπολογισμού. Να δώσουμε το μεγαλύτερο μέρος, το 40% του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο χώρο της εκπαίδευσης, για να δώσουμε προοπτική στους νέους. Να κόψουμε, μέσα από μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία, το κόστος των εξοπλισμών, για να επενδυθεί στο σύστημα εκπαίδευσης, στην αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης.

Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Μείωσε φέτος τα κονδύλια που δίνονται στην εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Όπως και στην υγεία. Είπαν ότι χρειάζεται να αυξηθεί το προσωπικό, να αξιοποιηθούν οι νέες Κλινικές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί. Καμία νέα πρόσληψη δεν έχουμε στον τομέα της υγείας από τη Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι, θέλω να κλείσω όμως, με ένα άλλο ερώτημα. Οι αλλαγές από ποιον θα γίνουν; Γιατί πράγματι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί.

Η συντήρηση στην Ευρώπη και αλλού, θέλει να μείνουμε παθητικοί, φοβισμένοι. Καλλιεργεί , τη φοβία και μπροστά στις αλλαγές. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι λύσεις θα αποφασισθούν από άλλους για μας.

Εμείς οι σοσιαλιστές, εμείς οι δημοκράτες, λέμε ότι, θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά και δημιουργικά, ώστε το πλαίσιο των λύσεων να εγγυάται ότι, αναγνωρίζει, ενσωματώνει, εντάσσει τα συμφέροντά μας, τις ανάγκες μας, τις αρχές μας. Είναι ο μόνος τρόπος να ορίσουμε εμείς την τύχη μας. Να πάρουμε εμείς την τύχη στα δικά μας χέρια, όπως έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου «η Ελλάδα στους Έλληνες».

Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για μια μεγάλη τομή στο δημόσιο τομέα, μεγάλη τομή στο κράτος, τη ριζική αποκέντρωση. Τη ριζική αποκέντρωση για να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία μπροστά στις αλλαγές, μπροστά στις εξελίξεις. Να μπορεί ο πολίτης να παίρνει πρωτοβουλίες, να μπορεί ο πολίτης να εξελίσσεται, και να βοηθιέται από το κράτος. Να μην είναι τροχοπέδη το κράτος.

Έτσι, λοιπόν, κι εδώ έχουμε θέση. Θέση που είναι διαφορετική από τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Αντί να αποκεντρώνει, ο κ. Παυλόπουλος όλο και συγκεντρώνει εξουσίες, για να μπορεί να κάνει τις ρουσφετολογικές του επιχειρήσεις, του τύπου του κ. Χούπη, που πια έχει γίνει γνωστός τοις πάσι. Αλλά ο κ. Χούπης δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Ο κ. Χούπης χαρακτηρίζει, ακριβώς, την αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία για τη δημόσια διοίκηση.

Εμείς μιλάμε για ριζική αποκέντρωση, μέσα σε γενικούς κανόνες, μέσα στις γενικές μας αρχές, της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, της αξιοπιστίας, της διαφάνειας, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της προώθησης ανάπτυξης, της απασχόλησης, της παιδείας και της υγείας. Θέλουμε να παίρνονται, πια, οι αποφάσεις αποκεντρωμένα.

Ποιος παίρνει αποφάσεις σήμερα για την Κρήτη; Κι εδώ μπορεί να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική. Ναι, εμείς προχωρήσαμε με μεγάλα και σημαντικά βήματα όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή του Γιώργου Γεννηματά, όταν ξεκίνησε η αποκέντρωση, και μετά, με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, αλλά και με τους άλλους υπουργούς που πέρασαν από το χώρο της δημόσιας διοίκησης, με σημαντικές τομές, από τον ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ¨ μέχρι την αποκέντρωση, τη δημιουργία και των Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Αλλά στ’ αλήθεια, έχουμε ουσιαστική αποκέντρωση; Δεν την έχουμε. Γι’ αυτό η μεγάλη τομή για το ελληνικό κράτος θα είναι μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, μια ριζοσπαστική αποκέντρωση προς την περιφέρεια.

Ποιος αποφασίζει, παραδείγματος χάρη, για την εκπαίδευση στην Κρήτη; Γιατί δεν μπορούν οι Κρητικοί να αποφασίζουν ποια Πανεπιστήμια, ποια Τμήματα, ποια επαγγελματική κατάρτιση θέλουν, για να μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία τους; Πόσες φορές έχω ακούσει για Τουριστική Σχολή; Μα αυτά πρέπει να αποκεντρωθούν. Να μπορεί η Αυτοδιοίκηση μαζί με τις παραγωγικές τάξεις, και των βιομηχάνων και των εργαζομένων, μαζί με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να λειτουργήσουν, να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν τις απαραίτητες Σχολές.

Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε την ανεργία. Μόνο έτσι θα αναπτύξουμε ποιότητα στις υπηρεσίες μας. Μόνο έτσι θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Μόνο έτσι θα μπορεί να αισθάνεται ο νέος ότι μεγαλώνοντας δεν χρειάζεται να ξεσπιτωθεί, να πάει αλλού σε μια άλλη περιφέρεια. Αυτό βεβαίως για την Κρήτη μπορεί να μην ισχύει τόσο διότι είναι πράγματι μια πιο ανθούσα περιοχή από άλλες περιοχές, αλλά ιδιαίτερα σε άλλες περιοχές είναι μεγάλης σημασίας να μπορεί να ξέρει το παιδί, ο νέος ότι μπορεί να εκπαιδευθεί στην περιοχή του, και αμέσως μετά, συνδεόμενος με την παραγωγή, να βρει δουλειά. Κι αν δεν βρει άμεσα δουλειά, να ξαναεκπαιδευθεί, και να βοηθηθεί από το κράτος, αλλά τοπικά, περιφερειακά, αποκεντρωμένα.

Για τις επενδύσεις και τα κίνητρα ποιος αποφασίζει; Εδώ τοπικά ή κεντρικά; Για τον πλούτο που παράγεται σε κάθε περιοχή, ποιος αποφασίζει; Σε άλλες χώρες, όπως στις αποκεντρωμένες χώρες της Ευρώπης μέχρι και το 80% των άμεσων φόρων πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση.

Κι αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει έλεγχος, υπάρχει λογοδοσία, και υπάρχει άμεσος προγραμματισμός από τους ίδιους. Σκεφθείτε εδώ στην Κρήτη, να μπορείτε εσείς με τα δικά σας χρήματα να προγραμματίσετε έργα, να προγραμματίσετε σχέδια, να έχετε τους δικούς σας στόχους, το δικό σας όραμα, για το πώς θέλετε να δημιουργήσετε την Κρήτη.

Το ίδιο για τον τουρισμό, για το περιβάλλον, για την ενέργεια, για τις υποδομές, για την αγροτική οικονομία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή είναι για μας μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή.

Γι’ αυτό λέμε ότι, δεν είμαστε κρατιστές. Όχι ότι δεν θέλουμε το σύγχρονο κράτος. Θέλουμε το σύγχρονο κράτος που δίνει σωστή παιδεία, σωστή υγεία, σωστές υπηρεσίες, αλλά δεν θέλουμε τον κρατισμό της Δεξιάς, τον κρατισμό της Νέας Δημοκρατίας, τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοιοκρατία στα μεγάλα συμφέροντα, την αναξιοκρατία. Όλα αυτά που δημιουργούν γραφειοκρατία και διαφθορά, συγκεντρωτισμό. Τα πολλαπλά επίπεδα των αποφάσεων, το κράτος χωρίς αρχές, αλλά και χωρίς ευελιξία.

Αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Και κάνουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή κάνοντας πρώτα απ’ όλα την αλλαγή και μέσα στο Κίνημά μας, προς την περιφέρεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι μόλις αναλάβουμε κυβέρνηση να μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές την επομένη των εκλογών. Διότι εμείς δεν περιμένουμε να γίνουμε κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα γίνουμε. Κυβέρνηση θα γίνουμε σίγουρα έτσι όπως πάει η Νέα Δημοκρατία.

Αλλά ο λαός δεν θέλει, απλώς, να ψηφίσει για να φύγει η Νέα Δημοκρατία. Θα το κάνει αυτό. Θέλει να ψηφίσει για να έρθει το Κίνημα το δικό μας, το μεταρρυθμιστικό, το δημοκρατικό, με το έτοιμο πρόγραμμα που θα καταθέσει, και θα ξέρει ο ελληνικός λαός. Το πρόγραμμα που θα είναι δικό του πρόγραμμα.

Γι’ αυτό δημιουργούμε το ανοιχτό ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό δημιουργούμε το συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό δημιουργούμε το αποκεντρωμένο ΠΑΣΟΚ. Και τώρα με τις νέες δομές, πάμε ένα βήμα παραπέρα και δημιουργούμε το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ.

Τι σημαίνει «δημιουργικό ΠΑΣΟΚ»; Πρώτα απ’ όλα να σπάσουμε τις αγκυλώσεις, να σπάσουμε τη λογική της γραφειοκρατίας, να σπάσουμε τη λογική των μηχανισμών, και να απελευθερώσουμε τις τόσες δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, το κόμμά μας, το Κίνημά μας. Να δώσουμε ελευθερία, σκέψη, φαντασία. Να απελευθερώσουμε την ικανότητα στο Κίνημά μας, για να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία.

Δεύτερον. Το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ σημαίνει να επενδύσουμε. Να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητά μας και να επενδύσουμε στην επιμόρφωση, στην παιδεία, στην καινοτομία, στην έρευνα. Κι έτσι το Κίνημά μας γίνεται ένα μεγάλο σχολειό. Όλοι μας εδώ έχουμε την εμπειρία, τη γνώση. Συνθέτουμε τη γνώση αυτή, για να είμαστε ακόμα καλύτεροι αύριο.

Τρίτον, το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι, δεν υπάρχει κανένας τον οποίο θα αφήσουμε πίσω. Δεν υπάρχει κανένας, ή καμία που μπορούμε να αφήσουμε στο περιθώριο. Είναι το κόμμα της αλληλεγγύης. Όλοι χρειάζονται. Όλοι είναι πηγή δημιουργίας. Όλοι είναι χρήσιμοι για την κοινωνία. Αυτή είναι η σημασία της δημοκρατίας, αυτή είναι η δημοκρατική μας ευαισθησία.

Και πάνω σε αυτό δημιουργούμε μια νέα ενότητα. Μπορεί η αγορά να πετάει κάποιον έξω, γιατί προσωρινά δεν τον χρειάζεται. Εμείς οι σοσιαλιστές ξέρουμε ότι, μακροπρόθεσμα η κοινωνία τους χρειάζεται όλους. Δεν είναι κανένας του πεταμού. Είναι όλοι χρήσιμοι. Γι’ αυτό είμαστε και σοσιαλιστές.

Τέταρτον, το ΠΑΣΟΚ της δημιουργίας, το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ, σημαίνει να αξιοποιήσουμε όλες τις διαφορετικές απόψεις, και υπάρχουν. Πολλές. Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχει ένας πλούτος. Βεβαίως. Έχουμε, όμως, το κόμμα μας, έχουμε τις διαδικασίες μας.

Εγώ προσωπικά έχω πει ότι, εγγυώμαι πως θα μπορεί να ακουστεί η οποιαδήποτε διαφορετική φωνή. Όλες οι φωνές.

Αυτό, όμως, που ζητάω, είναι όλοι μας να αισθανθούμε ότι, εδώ είναι το σπίτι μας, ότι εδώ θα συζητάμε, πριν πάμε έξω να τα διαλαλήσουμε. Εδώ τα συζητάμε δημοκρατικά και ανοιχτά. Ανοιχτά, αλλά εδώ στο σπίτι μας.

Δημιουργικό ΠΑΣΟΚ σημαίνει να εμπλουτιστούμε με την εμπειρία όλων, με την ποικιλία των απόψεων. Και αυτή είναι η δημοκρατική μας παράδοση. Διότι για μας, η διαφορά άποψης δεν μας φοβίζει, όπως στο συντηρητισμό και στη συντηρητική παράταξη. Εκεί θέλουν, απλώς, τον αυταρχισμό της πειθαρχίας, από πάνω. Εμείς θέλουμε την δημοκρατική αυτοπειθαρχία, που έρχεται από κάτω. Η δημοκρατία μας δίνει το οξυγόνο να πάμε τη χώρα μπροστά, να αλλάζουμε, να πείθουμε, να μπορούμε να φέρνουμε κοντά μας τον κόσμο, όλο τον κόσμο, σε μια νέα ενότητα.

Και τέλος, δημιουργικό ΠΑΣΟΚ σημαίνει, αποκεντρωμένο και δημιουργικό ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ το συλλογικό. Σημαίνει ότι, όσο δίνουμε αρμοδιότητες, όσο αποκεντρώνουμε εξουσία, τόσο θα πρέπει να μπορούμε να λειτουργούμε συλλογικά. Γιατί ξέρετε, ο συγκεντρωτισμός τι έκανε, επίσης; Και ήταν η λογική του συγκεντρωτισμού και της πελατειακής σχέσης. Εγώ, έλεγαν κάποιοι θα έχω την προσωπική μου σχέση από πάνω με την τάδε οικογένεια, με τον τάδε ψηφοφόρο, με την τάδε περιοχή, και έτσι διασπούσαμε την κοινωνία.

Δεν είχε δύναμη η κοινωνία. Αλλά αυτό δεν μας άφησε να διαπαιδαγωγηθούμε σε μια συλλογική λειτουργία. Ο καθένας έλεγε, ναι, θα πιάσω εγώ την επαφή, θα μπω εγώ σε αυτό το μηχανισμό, θα έχω εγώ για την πάρτη μου μια λογική αλλά πολύ συντηρητική λογική. Εμείς πρέπει να πάμε σε μια σοσιαλιστική λογική, ότι, δηλαδή όταν δουλέψουμε συλλογικά, όταν ξεφύγουμε από τις προσωπικές μας -όχι φιλοδοξίες- αλλά τη μεμψιμοιρία είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί. Μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Και έτσι ενώνουμε το Κίνημά μας, ενώνουμε την κοινωνία, για να μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα. Και αύριο, όταν θα υπάρχουν τα Περιφερειακά Όργανα, όταν θα υπάρχει η Περιφέρεια, μαζί με την Αυτοδιοίκηση, και η Κρήτη θα αποφασίζει για το 80% των θεμάτων που την αφορούν, τότε θα χρειάζεται να έχουμε διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες σε δημοκρατικές, ανοιχτές διαδικασίες, ώστε οι πολίτες, τα στελέχη μας, οι πολιτικοί μας, όλοι, θα συνεργαζόμαστε.

Βεβαίως με τις διαφορές, αλλά θα συνθέτουμε απόψεις για να πάμε την Κρήτη, την οποιαδήποτε περιφέρεια μπροστά. Και θα πάμε την περιοχή μπροστά, και αυτή θα είναι η απάντησή μας σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, στις γρήγορες αλλαγές. Στις γρήγορες αλλαγές θα έχουμε τα γρήγορα αντανακλαστικά σε κάθε περιοχή, ώστε να διατηρούμε τον πολιτισμό μας, τον δυναμισμό μας, την ανταγωνιστικότητά μας, την παιδεία μας και την αλληλεγγύη μας, και ο ελληνικός λαός, πράγματι, να έχει ισχυρή θέση σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι, κάναμε πέντε τομές στο Κίνημά μας. Πρώτα απ’ όλα την ανοιχτή οργάνωση. Με ανανέωση 77% στους άνδρες, σε όλα τα όργανα, και 98% στις γυναίκες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι, δεν είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι και οι παλαιότεροι. Οι παλαιότεροι με την εμπειρία τους, οι νεώτεροι με το δυναμισμό τους, δημιουργούμε και εδώ μια νέα ενότητα.

Δεύτερον, το δημοκρατικό και συμμετοχικό Κίνημα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν, διότι με τη συμμετοχή απαντούμε ιδιαίτερα στα ερωτήματά της νεολαίας η οποία λεει, «μα γιατί να συμμετέχω εγώ στα κόμματα, δεν με εμπνέουνε. Δεν έχουν ενδιαφέρον».

Εμείς καλούμε τη νεολαία να έρθει μαζί μας . Ελάτε να αλλάξετε και εσείς το ΠΑΣΟΚ. Ελάτε και εσείς να συμμετέχετε, ελάτε εσείς να βοηθήσετε. Και μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, όταν είναι κατακερματισμένο το Κίνημα, όποιο Κίνημα, ιδιαίτερα το σοσιαλιστικό Κίνημα, όταν δεν συμμετέχει ο πολίτης, ποιος τελικά κερδίζει; Κερδίζουν τα μεγάλα συμφέροντα. Κερδίζουν οι μεγάλες γραφειοκρατίες. Κερδίζουν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης και όχι ο απλός πολίτης.

Γι’ αυτό η οργάνωση, η συμμετοχή, είναι τελικά η δύναμη του λαού, να μπορεί να διεκδικήσει, να προτείνει, να οραματιστεί και να πραγματοποιήσει αυτά τα όνειρα.

Η Τρίτη τομή, είναι η κουλτούρα, ο πολιτισμός της διαβούλευσης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, για κάθε μεγάλο ζήτημα κεντρικά, και για τα μικρότερα ζητήματα τοπικά, θα υπάρχει διαβούλευση. Όταν το ΠΑΣΟΚ θα παίρνει ένα μέτρο, θα έχει ένα νευρικό σύστημα που θα είναι το κόμμα, και που θα μπορεί να συζητά με τον κάθε πολίτη το ζήτημα αυτό. Και όταν παίρνει την απόφαση, να έχει πάρει αυτή την απόφαση μετά από δημοκρατική συζήτηση, διάλογο, διαβούλευση με τον Έλληνα πολίτη.

Αυτό σημαίνει ότι, πάντα θα συμφωνούν όλοι με όλα; Όχι. Σημαίνει, όμως, ότι όταν πάρουμε την απόφαση, όλοι θα γνωρίζουν ποιες ήταν οι επιλογές, και γιατί πήραμε αυτές τις αποφάσεις. Και γιατί αυτές οι επιλογές τις οποίες προκρίναμε εμείς, είναι οι σωστότερες.

Τέταρτη μεγάλη απόφαση. Είναι το Κίνημά μας να βασίζεται με άτεγκτο τρόπο σε δημοκρατικές διαδικασίες. Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Πιστοποίησης, το Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου, διότι η αξιοπιστία της πολιτικής σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παντού, είναι να ξέρει ο πολίτης, ότι αν θέλει να συμμετέχει δεν θα βρει ένα τοίχος μπροστά του, ότι θα τον σεβαστούμε.

Εάν εμείς ζητάμε εμπιστοσύνη από τον πολίτη, πρώτα απ’ όλα πρέπει να δείξουμε εμείς εμπιστοσύνη στον πολίτη, να σεβαστούμε εμείς τον πολίτη, και αυτή είναι η βαθιά δημοκρατική πεποίθηση αυτού του Κινήματος.

Και τέλος η οικονομική διαφάνεια, για να μπορεί να υπάρχει η αυτονομία της πολιτικής, για να μπορεί να υπάρχει η αυτονομία του Κινήματός μας, για να μπορεί να υπάρχει η αυτονομία των πολιτικών μας. Πρέπει να μπορούμε να είμαστε οικονομικά αυτόνομοι. Πρέπει να μπορούμε να είμαστε οικονομικά διαφανείς. Να μπορεί να ελέγχει και να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, και τις πηγές και τους πόρους μας. Κι αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο δημοκρατίας, αυτή η διαφάνεια, και είναι μέσα στις βασικές μας αξίες.

Φίλες και φίλοι, όπως καταλαβαίνετε, το κάλεσμα που κάνουμε εμείς, να πάρει ο ελληνικός λαός, να πάρετε εσείς το Κίνημα στα χέρια σας, είναι ουσιαστικά μια μικρή δημοκρατική επανάσταση στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι μια μικρή δημοκρατική επανάσταση που σήμερα κάνουμε στο Κίνημά μας, αύριο στην κοινωνία, και μεθαύριο στις εκλογές, τις τοπικές και τις εθνικές, όπου το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί ως το μεγάλο Κίνημα της μεταρρύθμισης, το Κίνημα της ελπίδας, το Κίνημα για τη νέα πορεία μας, την πορεία στη νέα εποχή, στη νέα κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Καλό αγώνα. Καλή συνέχεια και όλη μου την αγάπη γι’ αυτήν τη ζεστή ανθρώπινη υποδοχή.

Να είστε καλά. Γεια σας.”

Διαβάστε επίσης