Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο Αθήνας

“Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι να συγχαρώ τους νεοεκλεγμένους. Να ευχαριστήσω και εγώ το δήμαρχο για την φιλοξενία του, σε αυτά τα ωραία κτίρια, τα οποία είναι έργο και μόχθος του ελληνικού λαού, επί κυβέρνησης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ενα δείγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι, όχι μόνο δεν αξιοποιούν αυτούς τους χώρους, αλλά φαίνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί αυτούς τους χώρους, με τα Συνέδριά του, με τις Περιφερειακές του Συνεδριάσεις, όπως σήμερα.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία χρεοκοπεί. Κάθε μέρα που περνά, χρεοκοπεί και η κυβέρνηση και οι πολιτικές της. Χθες, στη Βουλή ήταν αξιοθρήνητος ο απολογισμός της. Όμως εμείς, δεν πανηγυρίζουμε. Για μας ξεκίνησε η μάχη, μάχη, ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα μαζί με τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς θα σταματήσουμε τον κατήφορο που έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία, βοηθώντας τη χώρα, και αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό. Ξεκινώντας, πρώτα από εδώ, από τα ίδια τα Περιφερειακά Συνέδρια, με τη συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων, με τη δική σας συζήτηση, με τη δική μας συζήτηση.

Ξεκινά σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος με τη συγκρότηση του Κινήματός μας. Ξεκίνησε από χτες, με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, όπου το Σαββατοκύριακο αυτό, η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της, ενώπιον των πράξεών της, ενώπιον των ανύπαρκτων έργων της, αυτού του 15μηνου.

Και το μήνυμα είναι σαφές. Το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται και είμαστε ενωμένοι, είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για μάχες. Το μήνυμα είναι σαφές. Είμαστε εμείς, όπως ήμασταν πάντα . Αυτή είναι η παράδοσή μας η ιστορία μας, αυτοί είναι οι αγώνες μας, είμαστε το Κίνημα της Αλλαγής, είμαστε το Κίνημα που ανυψώνει το φρόνημα του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή, μετά από τους πράγματι, εξαίρετους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έδωσαν ένα πνεύμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και νέας πνοής στον ελληνικό λαό, δυστυχώς, μετά από 15 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαβάζουμε σε διεθνείς έρευνες, ότι ο Έλληνας καταναλωτής είναι ο πιο απαισιόδοξος καταναλωτής σε όλο τον κόσμο σε σχέση με την οικονομία της χώρας του.

Αυτά είναι τα έργα και το κλίμα που διαμόρφωσε η Νέα Δημοκρατία, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε ή και σκόπιμα καλλιέργησε τη λογική της απαξίωσης της πολιτικής ζωής, της απαξίωσης της χώρας μας. Διότι με την απαξίωση έρχεται η απάθεια, με την απαξίωση έρχονται οι ακραίες αντιλήψεις, με την απαξίωση έρχεται η δυνατότητα επιβολής αντιδραστικών συντηρητικών και αντιλαϊκών αποφάσεων, γι΄ αυτό εμείς λέμε, όχι στην απάθεια, όχι στον ωχαδερφισμό.

Εμείς είμαστε το Κίνημα της συμμετοχής, είμαστε το κίνημα που κινητοποιεί, και δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό, και αυτό το αποδεικνύουμε και σήμερα, και θα το αποδείξουμε στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Είμαστε, όπως είπε και ο Μανόλης Σκουλάκης, είμαστε το Κίνημα, που θέλει και κάνει μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό όμως πρόσωπο. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αυτές τις μέρες, θα είναι η αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης, θα σηκώσει το βάρος της αντιπολιτευτικής μας τακτικής. Ήδη το αποδεικνύει.

Το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ένα μεγάλο έργο αυτούς τους μήνες, ένα δύσκολο έργο, και όλοι οι βουλευτές ενωμένοι στην πρώτη γραμμή χτυπούν τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή.

Εμείς από εδώ, από το Γαλάτσι, στέλνουμε μήνυμα, ότι όλο το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο δίπλα τους στη Βουλή, στη μάχη που δίνουν, στη μάχη που δίνουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από τη λαίλαπα της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν θα επαναλάβω πολλά από τη χθεσινή ομιλία, την οποία παρακολούθησε αρκετός -πιστεύω- κόσμος σε όλη την Ελλάδα. Θέσαμε το θέμα της οικονομίας ως επίκεντρο, διότι χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρχει σχέδιο, χωρίς να υπάρχει μια οικονομία που να προχωρά αναπτυξιακά, που να μπορεί να είναι σταθερή, με ανοδική πορεία, που να μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη στον Έλληνα πολίτη, στο νοικοκύρη, στον επαγγελματία, στο μικρομεσαίο επιχειρηματία, στον εργαζόμενο, χωρίς να υπάρχει οικονομία που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον επενδυτή, στον Έλληνας επενδυτή, αλλά και στον ξένο επενδυτή, χωρίς να υπάρχει ελληνική οικονομία που να έχει κύρος στις γειτονικές χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για άλματα προς τα εμπρός.

Και όλες οι λέξεις περί μεταρρυθμίσεων ακούγονται έωλες από το στόμα του κ. Καραμανλή, διότι χωρίς προϋπολογισμό, όπως ο ίδιος ο κ. Ρεγκούζας, ο αρμόδιος Υφυπουργός, ομολόγησε προ ολίγων ημερών, δεν μπορεί να μιλάμε καν για πρόγραμμα.

Και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής κυβέρνησης. Ήρθε χωρίς πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το μόνο πρόγραμμα που είχε ήταν το πρόγραμμα για τα «γαλάζια παιδιά», το πρόγραμμα για τις δικές της επιλογές, της «εξουσίας για την εξουσία».

Έχουμε την επέλαση στη δημόσια διοίκηση, στην προσπάθεια ασφυκτικού κομματικού ελέγχου. Την επέλαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να είναι το βάθρο της Δημοκρατίας, της εξέλιξης, της μεταρρύθμισης, που δεν έχει μέλλον με τη Νέα Δημοκρατία.

Γι’ αυτό εμείς, στο ΠΑΣΟΚ δίνουμε μεγάλο βάρος όταν μιλάμε για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, έχουμε βάλει ως επίκεντρο τη μεταρρύθμιση, που θα συμβάλλει, θα βοηθήσει στην αποκέντρωση προς την Τοπική και Νομαρχιακή και Περιφερειακή Διοίκηση.

Διότι, μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά καθημερινά ζητήματα. Μόνο έτσι οι υπηρεσίες, όπως αυτές της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι το ολοήμερο σχολείο, αλλά και η ανάγκη οι υπηρεσίες αυτές να αφουγκράζονται, να είναι κοντά στην καθημερινή ζωή του κάθε πολίτη και δημότη της χώρας μας, μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να κάνουμε μια δημόσια διοίκηση, που θα υπηρετεί τον πολίτη, θα υπηρετεί τις ανάγκες κάθε τόπου, θα ξαναδημιουργήσει το αίσθημα της γειτονιάς, το αίσθημα της κοινότητας, το αίσθημα της οικογένειας σε μια ευρύτερη περιοχή.

Κι αυτή η μεγάλη τομή, είναι μια τομή, την οποία πρώτα απ’ όλα κάνουμε κι εμείς στο ίδιο το Κίνημά μας. Είμαστε πρόπλασμα των μεγάλων αλλαγών, που θα φέρουμε ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις επόμενες εκλογές.

Κι αυτή ακριβώς η πολιτική, αντιστρατεύεται τη λογική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καθημερινά, για λόγους πελατειακούς, για λόγους αντιλήψεων συγκεντρώνει όλο και περισσότερες εξουσίες στα υπουργεία, στους παράγοντες, στο κεντρικό κράτος.

Στην εξωτερική πολιτική τους ελέγχουμε διότι αφήσαμε μια χώρα με κύρος, δύναμη και αξιοπιστία. Αφήσαμε συμφωνίες, ευκαιρίες, δυνατότητες και αντί να τις αξιοποιήσουν, κλείστηκαν στο καβούκι τους. Φοβήθηκαν να πάρουν πρωτοβουλίες, φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος. Δεν τόλμησαν να προχωρήσουν μπροστά. Με την αμίμητη φράση του κ. Καραμανλή, που είπε πριν από κάποιους μήνες «μα τι περιμένετε; Θα έρθουμε εμείς να λύσουμε προβλήματα τριάντα ετών;». Κύριε Καραμανλή, εμείς όταν ήρθαμε σαν ΠΑΣΟΚ, ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα πολλών γενεών. Εσείς δεν θα λύσετε θέματα , που είχαμε φτάσει κοντά στη λύση τους, όπως το Κυπριακό;

Και βεβαίως, η μη αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μία από τις πιο τραγικές στιγμές, μετά από το ένδοξο κεφάλαιο της άριστης διεξαγωγής αυτών των Αγώνων, όπου είχαμε μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για τον τουρισμό μας, αλλά για να αξιοποιήσουμε τα πάντα, όλους όσους δούλεψαν, τον πυρήνα αυτών των ανθρώπων που επωμίστηκαν αυτό το βάρος, που έδωσαν και έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα υψηλής τεχνολογίας, υψηλής ασφάλειας, ποιότητας στις υπηρεσίες, ποιότητας στις μεταφορές, ποιότητας στην τεχνογνωσία, στην τεχνολογία, ποιότητα στις υποδομές, την ποιότητα και το πάθος των εθελοντών.

Όλα αυτά εξανεμίστηκαν, αντί να είναι το μπόλιασμα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα μας. Εμείς υποσχόμαστε να αξιοποιήσουμε, και ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση, αυτό το μεγάλο κεφάλαιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι αυτό το κεφάλαιο θα μας επιτρέψει να πάμε μπροστά με σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις.

Έρχεται, όμως, η Νέα Δημοκρατία και μιλά τώρα για μεταρρυθμίσεις, αφού είχε αλλεπάλληλες αποτυχίες σε κάθε τι «μεγάλο» που προσπάθησε να κάνει. Με την απογραφή, ήρθε η επιτήρηση. Με τον βασικό μέτοχο και τις σημαίες που σήκωσαν τις ελληνικές, τις δήθεν πατριωτικές, ήρθε η άτακτη υποχώρηση.

Δε μας άκουσαν, όταν τους προειδοποιήσαμε, όταν καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας. Και ήρθε ο κ. Καραμανλής και μας μιλά για συναίνεση.

Συναίνεση ως προς τι; Τους προσφέραμε συναίνεση όταν με τις προγραμματικές δηλώσεις είπα κι εγώ προσωπικά «είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε στο Κυπριακό, τα μεγάλα εθνικά θέματα». Μα καμία επαφή δεν είχαμε, κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε από πλευράς της κυβέρνησης να ρωτήσουν τον μόλις προ ολίγων ημερών πρώην υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πώς μπορούν να χειριστούν το θέμα της Κύπρου. Τόσο μεγάλη ήταν η διάθεσή τους για συναίνεση.

Τους είπαμε συναίνεση για να κάνουμε τομές στη δημόσια διοίκηση, να ενισχύσουμε την αξιοκρατία, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, και μας αντιμετώπισαν με χλευασμό. Και μετά από λίγο αποκαλύφθηκαν οι «Χούπηδες». Τελικά δεν θέλουν συναίνεση, για να μπορούν ανεξέλεγκτα να κάνουν αυτό που θέλουν.

Τους μιλήσαμε για συναίνεση στο χώρο της παιδείας και συμμετείχαμε για πάρα πολλούς μήνες στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, και θελήσαμε να παραμείνουμε, αλλά όταν μας λέει το πρωί η υπουργός Παιδείας, ότι, δεν θα καταθέσει νομοσχέδιο πριν μας ρωτήσει, όταν μας λεει ότι δεν θα στείλει στο εξωτερικό προτάσεις πριν ρωτήσει το Συμβούλιο αυτό, και κάνει ακριβώς το αντίθετο, και μετά βγαίνει και λεει ότι, «εγώ τα κάνω με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ» χωρίς καν να μας ρωτήσει, τέτοια συναίνεση εμείς δεν δίνουμε. Τέτοιου είδους λογικές εμείς δεν υποστηρίζουμε. Δεν είναι αυτή συναίνεση. Είναι κοροϊδία.

Και τώρα μας έρχονται με τον ΟΤΕ για να μας πουν ότι, κάνανε την μεγάλη μεταρρύθμιση. Μα ποια μεταρρύθμιση; Είναι η εθελουσία έξοδος έξη χιλιάδων ατόμων μεταρρύθμιση; Είναι η μεταφορά του κόστους αυτής της εθελουσίας εξόδου στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων και του Έλληνα φορολογούμενου, του ΙΚΑ, είναι αυτή μεταρρύθμιση;

Ποιος κερδίζει από αυτή την μεταρρύθμιση; Κερδίζει το ελληνικό δημόσιο; Κερδίζει ο Έλληνας φορολογούμενος; Κερδίζει η ανάπτυξη; Κερδίζει ο ΟΤΕ όταν χάνονται πολύ σημαντικά στελέχη που θα πάνε σε ανταγωνιστικές εταιρείες;

Θα σας πω ποιοι κερδίζουν. Κερδίζουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Κερδίζουν οι ιδιώτες μέτοχοι, και βεβαίως, μπορεί προσωρινά η ελληνική κυβέρνηση να πει, ότι κάποια λεφτά έβαλα στα ταμεία, τα οποία η ίδια άδειασα με το σοκ που έφερα στην ελληνική οικονομία, με το σοκ της επιτήρησης, με το σοκ της απογραφής, με το σοκ του βασικού μετόχου, με το σοκ της δυσφήμισης, με το σοκ των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Αλλά δεν είναι μεταρρύθμιση αυτή. Αυτή είναι οπισθοδρόμηση. Και δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που γίνεται ενάντια στον εργαζόμενο λαό. Μεταρρύθμιση για μας γίνεται μαζί με τον εργαζόμενο λαό, μαζί με τον ελληνικό λαό. Διότι εμείς θεωρούμε μπροστάρη της μεταρρύθμισης, τον Έλληνα πολίτη.

Και θέλω να έρθω εδώ, στη δουλειά τη δική μας αυτή του Συνεδρίου. Είναι ακριβώς η δουλειά του ΠΑΣΟΚ αυτής της νέας εποχής. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα, και δημιουργούμε τις δομές, τις προϋποθέσεις, τις συνειδήσεις, την μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να ξαναενώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, για να μπορέσουμε εμείς, την επομένη της εντολής που θα πάρουμε από τον ελληνικό λαό, στις επόμενες εκλογές, όπου θα κυβερνήσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, να είμαστε πανέτοιμοι, για την εφαρμογή ενός προγράμματος.

Αυτή η εφαρμογή , δεν θα αφορά, όπως έχω πει επανειλημμένα, ένα πρόγραμμα συνονθύλευμα αιτημάτων που θα γράψουμε σε κάποια τεφτέρια για να κάνουμε επικοινωνιακά τρικ προς τον ελληνικό λαό. Θα είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, επεξεργασίας αλλά και συνειδητής διαβούλευσης με εσάς, με τα τοπικά όργανα, με την ελληνική κοινωνία, ώστε την επόμενη των εκλογών, να μην εφαρμόσουμε απλώς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά ένα πρόγραμμα του ελληνικού λαού, που θα το στηρίζει κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε χώρο κάθε χωριό, κάθε χώρος δουλειάς, κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Φίλες και φίλοι το Συνέδριο της 3ης Μαρτίου ήταν μια μεγάλη επιτυχία και καμπή για το Κίνημά μας. Οι πρόσφατες εκλογές για τα Δημοτικά και Νομαρχιακά μας Όργανα, ήταν οι πιο μαζικές και επιτυχημένες στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλου κόμματος στην Ελλάδα.

Σήμερα, ολοκληρώνουμε την οργανωτική δομή του Κινήματος με τα Περιφερειακά Συνέδρια. Κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε, και μάλιστα κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε και μέσα στα χρονικά όρια, τα οποία υποσχεθήκαμε, δημιουργώντας και μια νέα παράδοση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, της ουσιαστικής τήρησης των αποφάσεων που παίρνουμε, που παίρνουν τα συλλογικά όργανα, και αυτό είναι κάτι, το οποίο, εμείς θα επιδιώκουμε συνεχώς, να δημιουργούμε την βεβαιότητα σε όλη την Ελλάδα, ότι το ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνο που φέρνει την αξιοπιστία, το κύρος των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας.

Και πήραμε πέντε μεγάλες αποφάσεις. Πρώτη απόφαση. Να ανοιχτούμε αποφασιστικά στην ελληνική κοινωνία, να δώσουμε δικαιώματα σε φίλους, να δώσουμε δικαιώματα σε ψηφοφόρους μας ευρύτερα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν, και το εγχείρημα στη φάση αυτή πέτυχε. Όχι μόνο με την εκλογή του Προέδρου. Παλιά και καινούρια μέλη, συμμετείχαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες και ανέδειξαν σύνεδρους και προχώρησαν με ριζοσπαστικά βήματα.

Δικαίωμα συμμετοχής στους νόμιμους αλλοδαπούς συμπολίτες μας. Είναι ένα νέο κομμάτι της εργατικής τάξης, την οποία εμείς, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούμε, είμαστε κοντά τους, τους θέλουμε κοντά μας και θα μας δώσουν και αυτοί νέα δύναμη, και χαίρομαι που βλέπω εδώ και μετανάστες ανάμεσά μας, στο Συνέδριο αυτό.

Αποκτούν πλήρη δικαιώματα στο ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ένα πρόπλασμα επίσης, διότι εμείς τις επόμενες ημέρες, όταν θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μετανάστευση, θα παλέψουμε και για το δικό τους δικαίωμα να συμμετέχουν στην ελληνική πολιτική ζωή. Διότι έχουν δικαίωμα, μετά από τόσα χρόνια, πολλοί από αυτούς που ζουν στη χώρα μας και προσφέρουν σε αυτή τη χώρα, να συμμετέχουν πολιτικά, να συνδιαμορφώσουν αποφάσεις, και να μπορούν να ξέρουν ότι, και αυτοί και τα παιδιά τους έχουν μέλλον, ως Έλληνες πια πολίτες σε αυτή τη χώρα.

Και είναι η καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία. Είναι η καλύτερη απάντηση στην γκετοποίηση. Δεν είναι ο φόβος, δεν είναι η ανασφάλεια, είναι η ένταξη των αλλοδαπών μέσα στο Κίνημά μας, αρχικά, αλλά και στην κοινωνία μας που θα λύσει πιθανά προβλήματα που φέρνει η η μεγάλη αυτή μετανάστευση, την οποία είχαμε τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς εμείς, θέλουμε τη συνοχή της κοινωνίας, την ασφάλεια της κοινωνίας. Χτίζουμε την κοινωνία των πολιτών.

Φίλες και φίλοι, θέλουμε επίσης να έχουμε μια ισότιμη συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνία των πολιτών, και έτσι δίνουμε το δικαίωμα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Υπάρχουν πολλές που εκφράζουν σημαντικά κινήματα, σημαντικές ευαισθησίες και αγωνίες πολιτών μας, και ιδιαίτερα της νεολαίας. Από τη Διεθνή Αμνηστία μέχρι τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα». Από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως είναι η Green Peace, μέχρι άλλες φιλανθρωπικές ή αναπτυξιακές, που δουλεύουν σε όλο τον κόσμο με Έλληνες.

Είναι αυτοί τους οποίους αναγνωρίζουμε, έχουν και αυτοί λόγο για την κοινωνία μας και ανοίγουμε ένα διάλογο μαζί τους, για να πάρουμε ιδέες αλλά να στηρίξουμε και τις δικές τους δραστηριότητες, για μια σημαντική μεταρρύθμιση στην κοινωνία μας.

Εμείς θέλουμε και την ουσιαστική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν φοβόμαστε την αγορά. Θέλουμε όμως, να βάζουμε την αγορά στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι την κοινωνία στην υπηρεσία της αγοράς. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.

Εμείς, μπορούμε να διοχετεύσουμε το δυναμισμό της αγοράς προς όφελος του πολίτη. Να έχει καλύτερες υπηρεσίες, να μην υπάρχουν μονοπώλια και ολιγοπώλια, να μπορεί να έχει ποιότητα και φθηνές υπηρεσίες, αλλά, και παράλληλα, η αγορά να λειτουργεί με τρόπο, ώστε να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, τον εργαζόμενο, την κοινωνική συνοχή ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στην οικονομία και στην κοινωνία ισότιμα.

Στην Οργάνωσή μας είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και ξέρουμε ποιες είναι οι αξίες μας, ξέρουμε ποιες είναι οι παραδόσεις μας, ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας.

Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα, για κάθε πολίτη που έρχεται κοντά μας, όχι να του κλείνουμε την πόρτα, αλλά να τον ακούσουμε και αυτή είναι παρότρυνση προς όλους. Το ανοιχτό κόμμα λεει ότι ο κάθε πολίτης κουβαλά μέσα του μια πλούσια εμπειρία, μια τεράστια δύναμη και εμείς θέλουμε να προσθέσουμε τη δύναμή του, την εμπειρία του, τη γνώση του, το δυναμισμό του στο δικό μας Κίνημα, διότι έτσι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τις μεγάλες αλλαγές. Τέρμα οι αποκλεισμοί. Ολοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κίνημά μας.

Δεύτερη μεγάλη απόφαση. Γινόμαστε πραγματικά κόμμα συμμετοχής και διαβούλευσης. Όλοι συνυπεύθυνοι. Με τη συμμετοχή και τη διαβούλευση τι περιμένουμε από αυτή την οργάνωση; Να είναι ένας χώρος διαλόγου, η ραχοκοκαλιά ενός συνεχούς διαλόγου, για όλες τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις. Σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, για όλες τις μεγάλες τοπικές και περιφερειακές αποφάσεις.

Θα είναι η κινητήρια δύναμη των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης, της διαμόρφωσης του προγράμματος μας και θα είναι ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, με όλους τους φορείς της κοινωνίας, ώστε να μπορούμε σε συνεχές, συστηματικό επίπεδο, να έχουμε τις απόψεις και να συνδιαμορφώνουμε τις πολιτικές.

Έτσι, λοιπόν, ήδη διαμορφώνονται διαδικασίες, οι οποίες θα ξεκινούν είτε από το κέντρο με εισηγήσεις από το Πολιτικό Συμβούλιο και τα διάφορα Όργανα, όπως αυτά του ΙΣΤΑΜΕ, της Επιμόρφωσης ή από τους τομείς, και αυτές οι εισηγήσεις θα έρχονται προς συζήτηση και διαμόρφωση σε όλα τα Όργανα του Κινήματος και προς την ελληνική κοινωνία. Ήδη το κάνουμε, με πρώτο δείγμα αυτής της διαβούλευσης το αγροτικό, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το μέλλον της περιφέρειας, και θα συνεχίσουμε σε όλους τους άλλους τομείς.

Αλλά, μπορεί , να έρθουν για διαβούλευση και από την τοπική κοινωνία, από τη Δημοτική Οργάνωση, την Περιφερειακή Οργάνωση, να έρθουν προβληματισμοί, να έρθουν εισηγήσεις για να συζητηθούν. Όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, όχι μόνο κεντρικά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι δημιουργείται ένας μόνιμος χώρος διαλόγου. Κι αυτό εγγυάται το εξής: εγγυάται ότι όταν παίρνουμε αποφάσεις έχουμε λάβει υπόψη τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους πραγματικούς προβληματισμούς, τα πραγματικά συμφέροντα όλων των πολιτών μας. Και ιδιαίτερα των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν όσο κάποιοι άλλοι, που δεν έχουν το δικαίωμα να είναι στα παράθυρα της τηλεόρασης, που δεν έχουν τη δυνατότητα με τα μέσα που διαθέτουν να ακουστούν.

Εμείς εγγυόμαστε, ότι θα ακούγεται η φωνή του κάθε πολίτη, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, ιδιαίτερα αυτών που θέλουν κάποιοι να περιθωριοποιήσουν. Θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα και σ’ αυτούς να ακουστούν.

Εγγυόμαστε με αυτή τη διαδικασία ότι παίρνουμε αποφάσεις, όχι σαν την κυβέρνηση αυτή που μιλάει με στόμφο, αλλά δεν παίρνει τελικά ούτε αποφάσεις όταν διαφωνούν μεταξύ τους οι ίδιοι οι υπουργοί, αλλά θα παίρνουμε αποφάσεις, μετά από μια συστηματική διαδικασία διαλόγου.

Αυτή η διαδικασία διαλόγου, δεν σημαίνει, ότι όλοι θα είναι πλήρως ικανοποιημένοι. Θα ξέρουν όμως, ότι κάναμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να έχουμε συναίνεση. Και θα ξέρουμε επίσης ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των αποφάσεων μας. Έτσι, λοιπόν, με αυτή τη διαδικασία διαμορφώνουμε όπως είπα το κόμμα της διαβούλευσης.

Αλλά με τη συμμετοχή την οποία εμείς φέρνουμε στο κόμμα μας, φέρνουμε και την μεγάλη αλλαγή. Με τη συμμετοχή και πολλών που δεν είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής. Πρώτα απ’ όλα κάνουμε πράξη την ισότητα των φύλων. Με την ποσόστωση του 40% και θέλω να χαιρετίσω εδώ, τη συμμετοχή τόσων γυναικών που πραγματικά και εδώ στο Προεδρείο όπως και στο συνέδριο μας φέρνουν ένα νέο πνεύμα και ένα δυναμισμό και βεβαίως την εμπειρία τους και τις δικές τους απόψεις. Έχουμε ακόμα και σε μονοπρόσωπα Όργανα δημιουργήσει το θεσμό του αναπληρωτή ώστε και τα δύο φύλα να εκπροσωπούνται.

Σήμερα λοιπόν έχουμε 3.700 εκλεγμένες συντρόφισσες στις Οργανώσεις μας. Αυτή είναι μια βαθιά τομή για το πολιτικό μας σύστημα. Κατοχυρώσαμε καταστατικά την εκλογή οργάνου με ανανέωση τουλάχιστον του 20% των μελών τους. Οι πρόσφατες εκλογές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Στους άνδρες το ποσοστό ανανέωσης έφτασε το 77% και στις γυναίκες λόγω της μεγάλης αύξησης έφτασε το 98%.

Έχουμε κάνει έρευνες, και σε λίγο θα παρουσιάσουμε τις έρευνες, για το ποιο είναι το προφίλ του μέλους μας που συμμετέχει σ’ αυτές τις διαδικασίες. Η έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ σύντομα θα ανακοινωθεί.

Θέλω μόνο να σας πω ότι το προφίλ του Μέλους μας είναι ενός Μέλους που ενδιαφέρεται για την κοινωνία, για τα κοινωνικά προβλήματα, είναι ανοιχτό στις νέες ιδέες και προτάσεις, είναι ανοιχτό στις μειονότητες, πιστεύει στη συμμετοχική δημοκρατία και αρνείται τη συντήρηση. Δείχνει ένα προφίλ μέλους, στελέχους , που βλέπει μπροστά, που βλέπει το μέλλον, που γίνεται δύναμη αλλαγής.

Τρίτη μεγάλη απόφαση, είναι να χτίσουμε το Κίνημα της γνώσης και της επιμόρφωσης. Ξέρετε, μεταφέρουμε εξουσία, μεταφέρουμε αρμοδιότητες, μεταφέρουμε αποφάσεις σε σας, στις τοπικές κοινωνίες, με την αποκέντρωση, στις δημοτικές μας οργανώσεις και θέλουμε να μη παρεμβαίνουμε οργανωτικά και διοικητικά στις αποφάσεις.

Οι αποφάσεις που θα παίρνονται, θα παίρνονται από σας. Θα εμπιστευθούμε – και αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή επίσης πιστεύω στο Κίνημα μας- τη γνώση, τη σοφία, το πολιτικό αισθητήριο, την ωριμότητα του Έλληνα πολίτη, εμπιστευόμαστε τη βάση.

Αλλά αυτή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων θέλει και μια συνεχή υποστήριξη. Όταν είναι να πάρω μια απόφαση θέλω να έχω την κατάλληλη πληροφόρηση διότι αφορά εμένα, αφορά τη ζωή μου, αφορά την οικογένεια μου, αφορά την τοπική μου κοινωνία, αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον.

Να ξέρω τι συνέπειες έχει η απόφαση μου ώστε να την πάρω συνειδητά. Άρα, λοιπόν, η επιμόρφωση γίνεται βασικό εργαλείο μεταφοράς της εξουσίας στην ίδια την τοπική κοινωνία, στο ίδιο το μέλος μας, στα δημοτικά μας Όργανα. Η επιμόρφωση και η γνώση η ίδια είναι κι αυτή εξουσία, που πολλές φορές το κατεστημένο ήθελε να στερήσει από τον ελληνικό λαό.

Και δυστυχώς, πολλές φορές και μέσα στο Κίνημα μας είχαμε την αντίληψη να κλειστούμε σε στεγανά, να ξέρουν μόνο οι λίγοι για κάποια θέματα. Κι αυτό το στεγανό σπάει. Γινόμαστε Κίνημα μορφωτικό, πολιτιστικό, ένα κίνημα που δίνει δύναμη στον Έλληνα πολίτη, στα μέλη μας και στα στελέχη μας.

Αλλά, όχι μόνο, για να γνωρίζουν για τις αποφάσεις, αλλά γιατί πολλά στελέχη μας θα αναλάβουν σε δημοτικές εκλογές δημοτικοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Νομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, σε συνδικάτα, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε σημαντικά πόστα σε όλο το μαζικό Κίνημα, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά βεβαίως και σε κυβερνητικά πόστα από τη στιγμή που εμείς θα αναλάβουμε και πάλι και θα είμαστε στις επόμενες εκλογές στην κυβέρνηση.

Η διαδικασία αυτή, η μορφωτική, θα συμβάλει, ώστε όλα, τα στελέχη μας να έχουν την καλύτερη υποστήριξη ώστε να μπορούν από τεχνικές γνώσεις όπως το θέμα της ιστοσελίδας μέχρι και πολιτικές γνώσεις για την οικονομική διαχείριση και οτιδήποτε άλλο, να μπορούν να έχουν τις καλύτερες δυνατές γνώσεις.

Σκεφτείτε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ σαν ένα σχολειό για όλους μας, ένα σχολειό που παίρνουμε καθημερινά νέα πτυχία, διότι αυτή είναι η αντίληψη της σύγχρονης κοινωνίας, της δια βίου μάθησης, όπου ο πολίτης συνεχώς αλλάζει, μαθαίνει, αναπτύσσεται και βλέπει την πρόοδο.

Για να στηρίξουμε βεβαίως τις πολιτικές μας, έχουμε διαμορφώσει και το ΙΣΤΑΜΕ και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, που και τα δύο μαζί θα βοηθούν στην έρευνα, ιδιαίτερα στο περιφερειακό επίπεδο. Τα περιφερειακά όργανα θα έχουν σημαντικό ρόλο συνεργασίας με το ΙΣΤΑΜΕ και βεβαίως με την Επιμόρφωση για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μαθημάτων.

Θέλω εδώ, να πω επίσης, ότι η επιμόρφωση δεν θα είναι μόνο μια κλειστή διαδικασία εντός του Κινήματός μας. Σιγά-σιγά σε κάθε γειτονιά, όπου θα μπορούν να υπάρχουν δίκτυα γειτονιάς της Οργάνωσής μας, θα μπορούν να υπάρξουν μαθήματα για τον γονιό, για το νέο, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις οποίες εμείς ως ΠΑΣΟΚ θα μπορούμε να παρέχουμε μέσα από την επιμόρφωση, από τη διοργάνωση μαθημάτων για θέματα του διαδικτύου μέχρι -όπως σας είπα- συμβουλευτικά μαθήματα για θέματα οικογένειας και άλλα.

Τέταρτη μεγάλη απόφαση είναι η προσήλωσή μας να σεβαστούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και κανόνες. Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Πιστοποίησης, αλλά και τον Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου του Κινήματός μας.

Αυτό το κάναμε, για να εγγυηθούμε προς το Μέλος και τον Φίλο ότι όταν εννοούμε, όταν λέμε ότι εμείς φτιάχνουμε ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό Κόμμα, το εννοούμε και θα τηρούμε τις διαδικασίες και όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ θα είναι το παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα άλλα Κόμματα, για τη δημοκρατική λειτουργία, ήθος, ύφος και υλοποίηση αυτών των αρχών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, λοιπόν, καθιερώσαμε ασυμβίβαστα. Διαμορφώσαμε διαδικασίες διαφάνειας ώστε τις αποφάσεις μας να μπορεί να τις βλέπει ο καθένας όταν παίρνονται, τόσο αυτές των κεντρικών τομέων, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Θα υπάρχει ιστοσελίδα όπου όλες οι αποφάσεις και όλες οι δραστηριότητες θα αποτυπώνονται. Επίσης αποφασίσαμε από το Σεπτέμβριο να εφαρμόσουμε κανόνες για την ανάδειξη των υποψηφίων μας για τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας το εργαλείο οπότε είναι απαραίτητο με προκριματικές εκλογές, και όποτε είναι απαραίτητο με αξιολόγηση.

Έτσι, λοιπόν, ανοίγουμε ένα νέο δρόμο προς αυτήν τη σημαντική καινοτομία. Θα είναι μια μεγάλη -πιστεύω- δοκιμή που θα πάει καλά, δημοκρατική, ένα δημοκρατικό πείραμα, το οποίο, όμως, θα δώσει νέα πνοή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο οικονομικός έλεγχος θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, με ενημέρωση των μελών μας κι έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε την απόλυτη ικανοποίηση ότι εμείς τηρούμε τους συνταγματικούς, αλλά και όλους τους άλλους κανόνες που τα Κόμματα πρέπει να τηρούν.

Διότι εμείς θέλουμε τα Κόμματα να έχουν την ουσιαστική τους πολιτική αυτονομία απέναντι σε οποιαδήποτε συμφέροντα υπάρχουν στη χώρα μας. Να είμαστε ένα Κίνημα ενωμένο και δυνατό, που σημαίνει να μην είμαστε ένα Κίνημα με διάφορα φέουδα και με διάφορα μικροσυμφέροντα, το γιατί αυτό το γεγονός δεν επιτρέπει να είμαστε ισχυροί και ενιαίοι στις πολιτικές μας, γι’ αυτό και το οικονομικό ζήτημα είναι και αυτό κυρίαρχο για το Κίνημά μας.

Η οικονομική μας αυτονομία, επιτρέπει και την πολιτική μας αυτονομία, όχι μόνο του Κινήματος ολόκληρου, αλλά και του κάθε ενός στελέχους ειδικότερα, και γι’ αυτό η οικονομική διαφάνεια είναι μέρος της δικής μας δημοκρατικής διαδικασίας και υποχρέωσης.

Και βεβαίως, παρότι πολλές φορές δεν ακούγεται ευχάριστο, τα οικονομικά του Κινήματος είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τους επόμενους μήνες ώστε να μπει μια σωστή κι εδώ λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, η πέμπτη και η μεγάλη μας απόφαση είναι το αποκεντρωμένο και περιφερειακά οργανωμένο Κίνημα. Αποφασίσαμε ότι στο Κίνημά μας πρέπει να είναι επιτελική η δομή στο κέντρο και να μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες στην περιφέρεια.

Έτσι, λοιπόν, διαμορφώσαμε αυτό το νέο οργανωτικό σχήμα με τις Μητροπολιτικές περιοχές, τα Κέντρα, τις νησιώτικες περιοχές και την ισχυρή Δημοτική Οργάνωση.

Αυτή η δομή θα μας δώσει τη δυνατότητα ώστε -όπως σας είπα- να παίρνονται αποκεντρωμένες οι αποφάσεις. Αλλά είναι επίσης ένα πρόπλασμα – όπως το ανέφερα και προηγουμένως- για τον τρόπο που βλέπουμε τη δημόσια διοίκηση αύριο.

Μια κυβέρνηση πρέπει να είναι επιτελική, μικρή, να είναι μια κυβέρνηση ευέλικτη και αποτελεσματική, ακριβώς διότι θα είναι επιτελική, χάραξης στρατηγικής όπου όμως οι αποφάσεις θα παίρνονται στην περιφέρεια και στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θα φύγουμε από τη μεγάλη γραφειοκρατία, θα φύγουμε από την πελατειακή λογική, κάτι το οποίο είχαμε αρχίσει και είχαμε προχωρήσει αρκετά στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή, παρά τον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ”, κάναμε πίσω.

?ρα, λοιπόν, η δομή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα θεωρητικό κατασκεύασμα. Είναι η ουσιαστικά δική μας προετοιμασία για να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες στη δομή της Αυτοδιοίκησης, όπως υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη οργανωτική τομή, και εσείς εδώ, όπως και τα όργανα που θα εκλεγούν, θα έχετε ιδιαίτερες νέες σημαντικές ευθύνες. Θέλω εδώ να πω ότι, σ’ αυτές τις ευθύνες θα έχουμε ως πρώτο μέλημά μας την οργάνωση Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, αμέσως με το φθινόπωρο, Περιφερειακά Συνέδρια στα οποία θα διαμορφώσουμε το γενικό -αν θέλετε- πλαίσιο του προγράμματός μας, την ιδιαίτερη αναπτυξιακή ταυτότητα της κάθε περιοχής.

Να ξαναδώσουν το αίσθημα της ταυτότητας στον Έλληνα, στην περιφέρειά του, στη γειτονιά του, στο Δήμο του και αυτό θα είναι το βασικό αντικείμενο για τα Περιφερειακά Όργανα. Θα βοηθήσουν τα Κεντρικά Όργανα, θα είναι όμως ένα μεγάλο στοίχημα διαβούλευσης με όλους τους τοπικούς φορείς κάθε περιοχής και αυτό θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο για το νέο πρόγραμμά μας.

Πρώτα απ’ όλα, το πρόγραμμά μας για τις νικηφόρες, για το προοδευτικό Κίνημα, δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον επόμενο χρόνο, αλλά και δεύτερον, θα είναι και η βάση του κυβερνητικού μας προγράμματος για τις επίσης νικηφόρες εκλογές, όταν γίνουν οι επόμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Κλείνοντας, θέλω απλώς να απαντήσω και σ’ ένα άλλο ερώτημα. Ακούγεται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες «το ΠΑΣΟΚ τι θέσεις έχει, τι λένε τα στελέχη» και ούτω καθεξής. Για πολλά χρόνια, ίσως λόγω του ότι ήμασταν κυβέρνηση, ίσως διότι δεν είχαμε δώσει όσο θα έπρεπε βάρος στο Κίνημά μας, δεν είχαμε σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές συζητήσεις εντός του Κινήματός μας.

Υπήρξαν τεράστιες εξελίξεις και θα υπάρχουν όλο και περισσότερες , με μεγάλα διλήμματα για την ανθρωπότητα. Μεγάλα διλήμματα για την ανθρωπότητα, όπως η «βιοηθική», ή τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Μπορεί να ακούγονται αυτή τη στιγμή ως κάτι μακρινό. Όταν θα μπει στη ζωή μας αυτό το ζήτημα, θα είναι τεράστια τα διλήμματα, τα ηθικά, τα πολιτικά.

Η παγκοσμιοποίηση. Πώς την αντιμετωπίζουμε; Πώς αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια οικονομία που η ανταγωνιστικότητα , ο ανταγωνισμός σαρώνει τα πάντα; Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να αμυνθούμε, αλλά και να επιτεθούμε, να συμμετέχουμε ουσιαστικά; Θα φοβηθούμε ή θα μπούμε μάχιμοι στον αγώνα για να μπορέσει ο ελληνισμός να έχει πάντα μια καλή θέση στην παγκόσμια σκακιέρα;

Πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της μετανάστευσης; Πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα του περιβάλλοντος; Πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της φτώχιας;

Πώς θέματα δημόσιας υγείας που μας έρχονται συνεχώς σ’ αυτή την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, είτε από προϊόντα τα οποία παράγουμε και δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τη δημόσια υγεία, είτε από ασθένειες οι οποίες πια μπορεί να κυκλοφορήσουν και να μην έχουμε τα απαραίτητα φάρμακα αντιμετώπισής τους. Αντιμετωπίζοντας δηλαδή φόβο πανδημιών, και επιδημιών σοβαρών.

Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα, μερικά από τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αντιμετώπιζα εγώ, κάθε μέρα, ως υπουργός Εξωτερικών. Αλλά αυτά είναι τα μεγάλα θέματα, τα οποία τα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα όλο και περισσότερο.

Έχουμε απαντήσεις σ’ όλα αυτά τα θέματα; Κανένας επί της γης δεν έχει απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα. Και ποτέ νομίζω δεν μπορεί να υπάρχει ένας, να έχει απάντηση για όλα αυτά τα θέματα.

Αυτά τα θέματα απαντιόνται με δυο διαφορετικούς τρόπους. Είτε με έναν αυταρχικό τρόπο, το «αποφασίζω και διατάζω», είτε μέσα από μια συστηματική συνεργασία όπου γίνεται κομμάτι της συνείδησης του λαού και του πολίτη, το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα μεγάλα θέματα.

Ο πρώτος τρόπος είναι και συντηρητικός, είναι και φασιστικός. Και έχει τελικά σαν αποτέλεσμα τον φόβο, την ανασφάλεια και την περιθωριοποίηση της κοινωνίας.

Ο προοδευτικός τρόπος είναι πιο δύσκολος αρχικά, αλλά είναι πιο αποτελεσματικός , ως αποτέλεσμα, την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων προβλημάτων, διότι έχουμε τη δύναμη του πολίτη και του λαού μαζί μας, όταν τα αντιμετωπίζουμε.

Γι’ αυτό εμείς έχουμε ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο μέσα στο Κίνημά μας, για πάρα πολλά θέματα. Αυτό όμως δε σημαίνει, το να συζητάμε δηλαδή, ότι εμείς δεν έχουμε αρχές, οι οποίες είναι σταθερές, οι οποίες δεν αλλάζουν.

Αυτές οι αρχές είναι για μας το κάτοπτρο μέσα από το οποίο κοιτάμε τα προβλήματα, είναι οι αξίες μας και αυτές οι αξίες είναι μόνιμες και συνεχείς. Είναι ο πατριωτισμός μας, είναι και ο διεθνισμός μας. Είναι ο αγώνας για την δημοκρατία, είναι ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ο αγώνας για την συνοχή. Είναι ο αγώνας για την απασχόληση. Είναι ο αγώνας για την εργασία. Είναι ο αγώνας για τον αδύναμο. Είναι ο αγώνας για την ελευθερία.

Αυτές οι αρχές για μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Αλλά είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε μέσα απ’ αυτές τις αρχές, ποιες λύσεις υπηρετούν καλύτερα αυτές τις αξίες. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί. Ποια λύση είναι καλύτερη για την απασχόληση; Ποια λύση είναι καλύτερη για το περιβάλλον; Ποια λύση είναι καλύτερη για την ανάπτυξη;

Αλλά θα είναι ανάπτυξη, θα είναι προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, θα είναι ενίσχυση της απασχόλησης, θα είναι κοινωνική δικαιοσύνη, η όποια λύση επιλέξουμε. Βεβαίως επειδή πολλά χρόνια δεν κάναμε αυτό το διάλογο, ακούγονται σήμερα φωνές πολλές φορές και λέμε, μα ο τάδε είπε έτσι, ο άλλος είπε αλλιώς.

Αυτό που είπα και εγώ προχθές στο Συντονιστικό Όργανο είναι, ναι, να ακουστούν όλες οι φωνές. Αλλά επιτέλους, τώρα που έχουμε τα Οργανα, τώρα που έχουμε συγκροτηθεί, τώρα που είμαστε από την Δημοτική Οργάνωση μέχρι το Πολιτικό Συμβούλιο, να κάνουμε τη συζήτηση, όχι στα παράθυρα, αλλά μέσα στις Οργανώσεις μας.

Δημοκρατία θέλουμε, δημοκρατία έχουμε. Εμείς θα ενώσουμε τον λαό μας σε μια ενιαία πορεία. Και μετά ας βγαίνουμε και στα παράθυρα, αλλά εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι η εστία μας, εδώ είναι ο πυρήνας μας, εδώ είναι ο χώρος όπου θα φτιάξουμε την νέα δημιουργία, την νέα μεταρρύθμιση. Και βεβαίως το να ακούγονται διαφορετικές δημοκρατικές φωνές, δεν είναι απλώς θεμιτό, είναι αναγκαίο. Και θέλω να ξέρετε ότι εντός του Κινήματος, εγώ θα υπερασπιστώ την κάθε διαφορετική φωνή , που υπηρετεί αυτές τις αξίες.

Και δεν μπορεί ο κ. Καραμανλής, να συγκρίνει την δημοκρατική εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικής – συστηματικής αναζήτησης, για το καλύτερο αύριο της Ελλάδας και του λαού της, με την έλλειψη του συντονισμού μεταξύ του κυρίου Ρεγκούζα και του κ. Δούκα, την οποία δεν μπορεί ο ίδιος να επιβάλλει με συντονισμό ως πρωθυπουργός της χώρας.

Είναι τελείως διαφορετικής ποιότητας αυτή η λειτουργία. Θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός πραγματικά να «πρωθυπουργεύει», αλλά ευτυχώς, με την απόφαση του κ. Καραμανλή να μετατρέψει την μομφή προς τον κ. Αλογοσκούφη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς ολόκληρη την κυβέρνησή του, τελείωσε ο μύθος, ότι υπάρχουν οι κακοί υπουργοί και ένας πρωθυπουργός υπεράνω αυτών των κακών υπουργών.

Επιτέλους, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτός είναι ένας μύθος και ότι την ευθύνη σήμερα για την κυβέρνηση και για την πορεία της χώρας, έχει περισσότερο ο ίδιος ο κ. Καραμανλής , ως πρωθυπουργός.

Αλλά να ξέρει ότι μ’ αυτές τις διαδικασίες και με αυτό το σθένος και με αυτό το πάθος και με αυτό τον δυναμισμό, το ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα ανατρέπει τους συσχετισμούς και πολύ γρήγορα θα είμαστε και πάλι στην κυβέρνηση. Έτοιμοι να κυβερνήσουμε, με πρόγραμμα, με σταθερή πορεία, έχοντας κοντά μας τον ελληνικό λαό.

Καλή δουλειά, καλή επιτυχία, καλή μας πορεία. Να είστε καλά.”

Διαβάστε επίσης