Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων

Αγαπητοί φίλοι, φίλες, αγαπητοί σύντροφοι, πρώην σύντροφοι και γιατί όχι και μελλοντικοί σύντροφοι, χαιρετίζω αυτή την πολύ ουσιαστική διαδικασία το Περιφερειακό αυτό Συνέδριο, το πρώτο, μια δημοκρατική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ που είναι ανοιχτό στον κάθε πολίτη και σε κάθε φορέα της περιοχής, είναι ανοιχτό στη λαϊκή συμμετοχή. Πάντα πιστοί σ’ αυτή την πάρα πολύ σημαντική αρχή.

Γιατί ήταν πάντα βαθιά η πεποίθηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο με τον πολίτη, όχι χωρίς αυτόν και σίγουρα όχι ενάντια στον πολίτη. Είναι ο άνθρωπος το επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας και άρα έχει τον πρώτο λόγο πάντα ή πρέπει τουλάχιστον να τον έχει και αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Αυτό πάντα απαιτεί ένα Κόμμα ανοιχτό, ενημερωμένο, δημοκρατικό, σε συνεχή επαφή με την κοινωνία. Και έτσι, λοιπόν, αυτό το Συνέδριο αυτό ακριβώς κάνει και είμαστε ανοιχτοί και στην κριτική και άκουσα αρκετή από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, όπως είμαι σίγουρος ότι απαντήσεις θα υπάρξουν σε πολλά εξειδικευμένα θέματα απ’ όλους τους συντρόφους και στελέχη της Κυβέρνησης που θα πάρουν το λόγο σήμερα και αύριο σ’ αυτή τη διαδικασία.

Θέλω όμως να πω κάτι, ότι εάν σήμερα μπορούμε να μιλάμε στη χώρα μας για μια δυναμική ζωντανή Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τις άοκνες προσπάθειες και τους αγώνες τόσων στελεχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες, 20-25 χρόνια.

Είναι μια θετική πορεία που έχει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτή η θετική πορεία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τοπικές πρωτοβουλίες, τοπικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την γενικότερη έννοιά της.

Θα ήθελα να προσπαθήσω στο μικρό αυτό χαιρετισμό να συνδέσω λίγο τις εξωτερικές εξελίξεις και το ρόλο της περιφέρειας. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά: Βαλκάνια με την FYROM που βρίσκεται σε μια κρίση, σχεδόν μια κρίση υπαρξιακή θα μπορούσε να πει κανείς. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία πάντα δύσκολες, παρ’ ότι υπάρχουν νέες και ουσιαστικές προοπτικές. Το Κυπριακό που πάντα ταλανίζει τον ελληνισμό και που κάνουμε αγώνες για να λύσουμε επιτέλους με δίκαιο τρόπο το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αλλά και ακόμα στη γειτονιά μας, όπως στη Μέση Ανατολή περιοχές, σ’ όλες αυτές τις περιοχές παραδοσιακά οι Έλληνες είχαν διαδραματίσει και είχαν δημιουργήσει δίκτυα οικονομικά, δίκτυα πολιτισμού, δίκτυα επαφών μεταξύ διαφορετικών λαών και θρησκειών.

Αυτό είχε ανακοπεί. Σήμερα όμως ανοίγεται και πάλι μια νέα προοπτική. Η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί βασικό στοιχείο ενός οράματος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αποτελεί ένα όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου όταν αυτός μιλούσε για την Ενωμένη Ευρώπη, την Ευρώπη τη δημοκρατική, την ειρηνική, την Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, αποτελεί σημερινό όραμα της Κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

Η στρατηγική μας είναι η σταδιακή ένταξη της γειτονιάς μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κι αυτό διότι θεωρούμε, ότι αυτό θα διασφαλίσει προϋποθέσεις ηρεμίας, προϋποθέσεις ανάπτυξης, προϋποθέσεις δημοκρατίας, σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καλή γειτονία.

Και βεβαίως αυτό σημαίνει, ότι θέλουμε να δούμε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία μια διαφορετική βαλκανική χερσόνησος, μια διαφορετική Τουρκία, μια Ενωμένη Κύπρο. Αυτό σημαίνει, ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια ισχυρή βαλκανική φωνή των λαών των Βαλκανίων, που θα μπορούν να ακουστούν οι λαοί των Βαλκανίων προωθώντας τα κοινά τους συμφέροντα.

Κάποιος μίλησε για την διεύρυνση και ο φόβος να χάσουμε κονδύλια. Επιτρέψτε μου να πω, ότι εάν σήμερα έχουμε σημαντικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάλι αυτό έγινε με σοβαρή, συστηματική, αλλά και πολλές φορές και αγωνιστική προσπάθεια αυτού του Κινήματος, αυτής της Κυβέρνησης, παλαιότερα του Ανδρέα Παπανδρέου και για το Γ’ ΚΠΣ τα 15 τρις που ποτέ δεν είχε τέτοια ποσά η χώρα μας, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Έλαχε σήμερα ιστορικά η Ελλάδα να πρέπει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, αυτή την μετατροπή αν θέλετε της περιοχής μας να εκσυγχρονίσουμε τον εκδημοκρατισμό της ευρύτερης αυτής περιοχής. Αυτό το βάρος αποτελεί και πρόκληση, αποτελεί και ευκαιρία. Και η σημερινή Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση χωρίς φόβο, θα έλεγα με μια νέα σιγουριά, με μια νέα αυτοπεποίθηση.

Αν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρξαν φοβικές αντιδράσεις στην περιοχή μας, σήμερα αντιδρούμε με σιγουριά και με προοπτική. Κι αυτό διότι η Ελλάδα έχει ένα άλλο βάρος, έχει άλλες δυνατότητες.

Εγώ όταν βγαίνω στο εξωτερικό, μπορώ περήφανα να μιλάω ως Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για μια Ελλάδα που είναι η πιο δημοκρατική χώρα και η πιο σταθερά δημοκρατική χώρα σ’ αυτή την περιοχή, μπορώ να μιλάω και μπορούμε να μιλάμε για την πιο εύρωστη οικονομικά χώρα με σταθερότητα όπως στην ΟΝΕ, μια χώρα που είναι πιο μπροστά τεχνολογικά, που είναι πάντα μπροστά σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη, για την επίλυση διαφορών, έχουμε ειρηνευτικές δυνάμεις σήμερα περίπου 2.500 άτομα ανά τα Βαλκάνια, είμαστε ο βασικός επενδυτής στην περιοχή και παρά τα προβλήματα τα καθημερινά που μιλάμε για το κοινωνικό σύστημα, το σύστημα προστασίας κοινωνικής πρόνοιας, έχουμε ένα σύστημα που δεν συγκρίνεται με τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Και βέβαια έχουμε δρόμο να κάνουμε, αλλά έχουμε διανύσει σημαντικότατη πορεία ενός δρόμου από την περιοχή μας που βρέθηκε δυστυχώς σε πάρα πολύ δύσκολη στιγμή.

Τι σημαίνει αυτό για την περιφέρεια; Η σημασία για την περιφέρεια είναι, ότι υπάρχει τεράστιο εύρος πρωτοβουλιών, ευκαιριών, προοπτικής. Πρώτα απ’ όλα μην ξεχνάμε, επειδή άκουσα κάποιοι που μίλησαν για την ανισότητα περιφέρειας με το κέντρο. Μα ένα μεγάλο μέρος της ανισότητας δεν είναι σημερινό και θα έλεγα, ότι ουσιαστικά είναι ιστορικό, διότι ουσιαστικά η χώρα μας ήταν απομονωμένη.

Τι σήμαινε περιφέρεια τόσα χρόνια; Σήμαινε, ότι εκεί τέλειωνε όχι η Ελλάδα, αλλά τέλειωνε ουσιαστικά, από εκεί και πέρα δεν υπήρχε ενδοχώρα. Προχθές όμως που πήγα στη Σάμο και στο Κουσάντασι με τον Ομόλογό μου τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, μπορώ να σας πω, ότι για πρώτη φορά αυτές οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αυτή η διαδικασία η αργή, αλλά η ουσιαστική διαδικασία εξευρωπαϊσμού στην περιοχή μας έχει επιτρέψει να ανοίξουν παλιότερα σύνορα που ήταν κλειστά. Και μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε διπλασιασμό τούρκικου τουρισμού και διπλασιασμού του τζίρου με την γειτονική χώρα την Τουρκία.

Το ίδιο και στη Θράκη, εκεί όπου αισθάνονταν ότι ήταν το τέλος της γης, μπορούν να γίνουν το κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Το ίδιο και εδώ στην Ήπειρο και στα Ιόνια Νησιά, εδώ που η Κροατία, η Σλοβενία, η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία, FYROM κλπ. που ουσιαστικά ήταν περιοχές που δεν υπήρχε πρόσβαση, δεν υπήρχε δυνατότητα ουσιαστικής ανάπτυξης, ανοίγονται νέα σύνορα, νέες προοπτικές.

Βεβαίως με τα προβλήματα που υπάρχουν. Αλλά εδώ είναι, που και η περιφέρεια μπορεί να παίξει ρόλο. Και αναφέρομαι σε συγκεκριμένες πιθανές πρωτοβουλίες. Πρώτα απ’ όλα η διπλωματία των πολιτών μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης σχέσεων και δημιουργίας δικτύων που βεβαίως θα έχουν και οικονομική και όχι μόνο, αλλά και πολιτιστική επέκταση και που όλα αυτά έχουν σχέση με μια ευρύτερη αναπτυξιακή πορεία.

Δεύτερον, σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία η ανάγκη προσαρμογής δεν θα μπορέσει να γίνει από το κέντρο, όσο θα γίνεται πολύ πιο άμεσα από μια αποκεντρωμένη κοινωνία, κοινωνία των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και υπάρχουν πολλά, δεν θα μπω σ’ αυτά, περιβάλλον, η κοινωνία της πληροφορίας, βιοκαλλιέργειες, μετακινήσεις πληθυσμών, εργασιακές σχέσεις, ανταγωνισμός δυστυχώς σκληρός, διότι κάποιος μίλησε, υπάρχει δυστυχώς σκληρός ανταγωνισμός, νέα μοντέλα διοίκησης σε παγκόσμιο επίπεδο και όλα αυτά πρέπει να γίνουν με την παράλληλη εμβάθυνση των δημοκρατικών μας θεσμών.

Εδώ είναι ο καθοριστικός, ο ρόλος κλειδί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια να μπορεί να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και τις ευκαιρίες που μας δίνονται πάντα αναδεικνύοντας και εμβαθύνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Θέλω επίσης να τονίσω, ότι οι τοπικοί φορείς μπορούν πιο εύκολα να συντηρήσουν και να εκσυγχρονίσουν τους θεσμούς κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεγάλων και γρήγορων αλλαγών.

Ο ρόλος της περιφέρειας αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μεγάλη συζήτηση που ανοίγεται τώρα για το μέλλον της Ευρώπης η περιφέρεια θα πρέπει να έχει όλο και μεγαλύτερο λόγο για να καλύψει το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν πρωτοβουλίες, όπως του Ιονίου και της Αδριατικής που επίσης ανοίγουν περιφερειακές συνεργασίες πολύ σημαντικές. Η Κυβέρνησή μας στη διαπραγμάτευση στη Συνθήκη του Άμστερνταμ κατάφερε να ενσωματώσει άρθρο που μιλούσε για τα Νησιά, για τις νησιώτικες περιοχές κι αυτό επίσης μπορεί και αξιοποιείται, αλλά μπορεί ακόμα περισσότερο να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προγράμματα, όπως το INTEREG, που μπορούν διασυνοριακά να αναπτύξουμε υποδομές, όπως βεβαίως και το Γ’ ΚΠΣ για το οποίο θα μιλήσουν άλλοι ομιλητές και που έγινε με σκληρή διαπραγμάτευση για την ανάπτυξη της υλικής, αλλά ιδιαίτερα θα έλεγα της ανθρώπινης υποδομής.

Επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας δυο λόγια για την Αλβανία, που είναι χώρα γειτονική με τα ιδιαίτερα και δύσκολα προβλήματά της, αλλά που είναι απαραίτητη η συνεργασία μαζί τους, ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές και γι’ αυτό οι προσπάθειές μας είναι να δούμε πως θα μπορέσουμε να την βοηθήσουμε στην ανάπτυξη την οικονομική της, την πολιτική σταθερότητα, την αντιμετώπιση διασυνοριακών προβλημάτων, όπως το διασυνοριακό έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών και άλλων προβλημάτων.

Να προστατεύσουμε βεβαίως, πρώτη προτεραιότητα την ελληνική μειονότητα ως γέφυρα φιλίας με τη χώρα αυτή και βεβαίως έχουμε και ένα νέο θεσμό, το σημαντικό αριθμό μεταναστών που δουλεύουν στη χώρα μας και που αυτές τις μέρες νομιμοποιούνται και εντάσσονται αρμονικά ελπίζουμε και αυτή πρέπει να είναι μια προσπάθειά μας μέσα στις κοινωνικές δομές.

Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά η τοπική κοινωνία, η περιφέρεια, έχουμε συζητήσει και με την κα Κανελλοπούλου, η περιφέρεια έχει και πολλές δυνατότητες σ’ αυτό το πλαίσιο με τη γειτονική χώρα., της Αλβανίας.

Κλείνοντας το Συνέδριο που είναι μπροστά μας τον Οκτώβρη, είναι ένα Συνέδριο που πρέπει να ακουστούν και πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια όλες οι φωνές, που όχι μόνο δεν τις φοβόμαστε, αλλά τις επιζητούμε. Ζητούμε το διάλογο, την πολιτική αντιπαράθεση, διότι ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα έβγαινε κερδισμένο μέσα από τέτοιες ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες.

Αν θέλετε, επειδή βρισκόμαστε στα Ιόνια, μπορούσε να πει κανείς, η διαδρομή προς την Ιθάκη έχει πολλές περιπέτειες, αλλά πάντα το ΠΑΣΟΚ βγαίνει πιο σοφό, πιο ώριμο, ανανεωμένο, πιο κοντά στο λαό, πιο δυνατό, ενωμένο, πιο αποτελεσματικό για τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας.

Έτσι, λοιπόν, Κεφαλλονιά το ξέρω, υπάρχει ένας αγώνας εδώ πέρα, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών σ’ αυτή την περίπτωση να πάρει πρωτοβουλία ειρηνευτική. Υπάρχει νομίζω αυτοδιαχείριση του προβλήματος μεταξύ σας.

Εν πάση περιπτώσει η διαδρομή για τα Ιόνια Νησιά είναι μια διαδρομή με περιπέτειες, αλλά θα βγούμε, είναι σίγουρο, γι’ αυτό χαιρετίζω αυτό το πρώτο Συνέδριο που νομίζω είναι ένας θετικός προπομπός και αυτή η περιπέτεια, η θετική περιπέτεια, η ωραία περιπέτεια της πολιτικής είναι κάτι το οποίο θα βγάλει και πάλι το ΠΑΣΟΚ δυνατό και ενωμένο τον Οκτώβρη μετά το Συνέδριο για τη συνέχιση της νικηφόρας πορείας όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα της Ελλάδας των τελευταίων ετών. Ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης