Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής κύριε Κακλαμάνη, κύριε Πρόεδρε Νίκο Κωνσταντόπουλε, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, κύριε εκπρόσωπε της Εκκλησίας, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Καθηγητές.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών που για δεύτερη φορά μετά από πολλές 10ετίες, φιλοξενεί αυτή τη συνεδρίαση αλλά ιδιαίτερα να συγχαρώ την ΚΕΑΔΕΑ, και το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης την κα Βάϊς, που βρίσκονται εδώ μαζί μας σ’ αυτή την αίθουσα για να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ανθρωπότητα.

Ήταν τότε, είναι και σήμερα κυρίαρχο ζήτημα, για το μέλλον της Υφηλίου. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω τιμώντας τους ξένους μιλώντας στα αγγλικά.

Καλώς ήλθατε στην Αθήνα είναι τιμή για μας που διαλέξατε την Ελλάδα. Και ευχαριστώ και το Ι.Ρ.Β. που επέλεξε την Αθήνα. Η Αθήνα θα φιλοξενήσει το επόμενο καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς αγώνες και η απόφαση σας να συναντηθείτε εδώ πέρα και να συζητήσουμε θέματα είναι μια συμβολική επιλογή επίσης.

Ελπίζουμε το επόμενο καλοκαίρι ότι οι ηγέτες του κόσμου, θα αποκριθούν στην έκκληση μας και στη δική σας την έκκληση για την ειρήνη, και μια ανακωχή ολυμπιακή που θα τηρηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων. Διότι είναι η διεθνής ειρήνη που έχει καταστεί μια κοινή ευθύνη.

Κατά κάποιο τρόπο, είναι σφαιρική η ευθύνη, καθότι ο κόσμος καθίσταται ένα παγκόσμιο χωριό, όταν κάτι συμβαίνει σε μια γειτονιά έχει επιπτώσεις σε μια άλλη γειτονιά σ’ αυτή τη γη. Και αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις. Και είναι μερικές λέξεις που χρησιμοποιούνται όπως, «ασφάλεια», σαν πρόκληση για το μέλλον.

Θα ήθελα να πω όμως ότι για να έχουμε ειρήνη, θα πρέπει να πολεμήσουμε για ορισμένες αρχές. Η ασφάλεια είναι μια από τις αρχές αυτές αλλά η ασφάλεια, δεν είναι απλώς, δεν αφορά μόνο την στρατιωτική δύναμη και την άμυνα, δεν αρκεί μόνο, να πατάξεις το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, το εμπόριο ναρκωτικών. Χρειάζεται επίσης ένα καθαρό περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμός αυτών, η καταπολέμηση ενδημιών όλα αυτά είναι θέματα ασφάλειας ή ανασφάλειας, για μεγάλο μέρος, του πληθυσμού του κόσμου, και πρέπει να αναλάβουμε συλλογική ευθύνη, για αυτά τα προβλήματα, πολυμερείς δράσεις και όχι για να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα αλλά τις βασικές αιτίες, οπότε η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να φέρει την βιώσιμη ειρήνη.

Μια άλλη αρχή, είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αυτό επίσης έχει σχέση με την ασφάλεια. Η ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νομιμότητα. Μια αίσθηση ελευθερίας και σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δημοκρατία, δεν μπορεί να επιβληθεί διό της βίας, πρέπει να ενθαρρυνθεί. Κι αν δεν δούμε τις ανισορροπίες, της σημερινής κοινωνίας, η δημοκρατία πάντοτε θα υπόκειται σε ακραίες δυνάμεις, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο οι οποίοι αποκλείονται από την ευημερία.

Θα ήθελα να σας πω και δυο λέξεις για τον διάλογο τον ειρηνικό διάλογο. Προσφάτως, ένας νέος όρος εισήχθη που λέγεται: «ο διάλογος των πολιτισμών». Κατά την Προεδρία την Ελληνική της Ε.Ε. διαθέσαμε πολλές προσπάθειες για να δείξουμε ειρηνικές σχέσεις με τον Αραβικό Κόσμο και να προωθήσουμε την ευημερία και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Και θα είναι δυνατό να δούμε ελπίζω, ένα Παλαιστινιακό κράτος μέχρι το 2005, που να ζει παράλληλα με το Ισραήλ. Και να υπάρχει ένας κύκλος ειρήνης κι όχι αυτός ο συνεχής κύκλος βίας.

Αυτό δημιουργεί μια νέα πρόκληση. Το σύστημα μιας διεθνούς διακυβέρνησης είναι πραγματικά δημοκρατικό; Πόσο αντιπροσωπευτικό και πόσο υπεύθυνο είναι; Ποιος αποφασίζει για τους κανόνες και τους κανονισμούς, τους διεθνείς; Ποιος εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις; Τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν; Γιατί πολλοί από τους πολίτες μας νιώθουν την ανάγκη να βγαίνουν και να διαμαρτύρονται, όταν πραγματοποιούνται διεθνείς συναντήσεις – συναντήσεις κορυφής;

Υπάρχουν λοιπόν πολλές προκλήσεις. Θα πρέπει να μετατρέψουμε τον κόσμο μας, σε έναν κόσμο εσωτερικής πολιτικής. Να καταπολεμήσουμε τον αναλφαβητισμό, την ασθένεια. Να εξυπηρετήσουμε τις προοπτικές των νέων και να ανακουφίσουμε για τη ζωή των γερόντων.

Σε όλα αυτά έχουμε ένα θεσμικό όργανο. Λέγεται Ηνωμένα Έθνη. Ίσως να μην είναι τέλειο, αλλά είναι το καλύτερο που υπάρχει για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα όπως: την ανισότητα, την ρύπανση, τα όπλα μαζικής καταστροφής. Και ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ, στη δυνατότητα του να ανταποκρίνεται σε δυνητικές απειλές, να διατηρεί την ειρήνη και τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.

Και ο Κόφι Ανάν ο ίδιος, συνέστησε μια ομάδα σοφών ανθρώπων, για να διερευνήσουν τις νέες δυνατότητες για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο ΟΗΕ. Πιο αντιπροσωπευτικός. Και η Ευρώπη ακόμη, με την μοναδική εμπειρία της Ε.Ε., έχει καταστεί κατά τις τελευταίες 10ετίες ένα πρότυπο πολυμερούς συλλογικής κυβερνήσεως. Και αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα ενός συνασπισμού κρατών, εθνών, και των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σ’ αυτά.

Έχουν περάσει τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, είδαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου και έχουν δημιουργήσει ένα σχέδιο, έχουν φτιάξει πολλά σχέδια και για την αλληλεγγύη και για την ειρήνη και για την ευημερία.

Στη γειτονιά μας, έχουμε τα Βαλκάνια, τη Νοτιανατολική Ευρώπη που γνώρισαν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα υπέστη δυο Βαλκανικούς πολέμους, δυο Παγκόσμιους πολέμους και υπέστη επίσης και Εμφύλιο πόλεμο. Και άλλα προβλήματα. Και έχουμε επίσης γνωρίσει και έχουμε δεχτεί πολλούς πρόσφυγες από την Νοτιανατολική Ευρώπη και από τη Μέση Ανατολή.

Σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζεται σαν μια σταθερή δημοκρατία, μια ανθούσα οικονομία σε μια ιδιαίτερα μεταβλητή περιοχή. Εχουμε κάνει πρόοδο πολλή, λέγοντας κάτι πολύ απλό. Τι έχει οικοδομήσει αυτή την ειρήνη; Είναι αυτές οι κοινές αξίες που μοιραζόμαστε μέσα στην Ε.Ε. Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι καλές σχέσεις με τους γείτονες και η κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αρχές που έχουν κάνει την Ευρώπη, ένα μεγάλο ειρηνικό κίνημα τα τελευταία χρόνια και σφυρηλατώντας αυτό μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα τρίτο όραμα για την περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η Ε.Ε. έχει αποτελέσει ένα καταλύτη. Υπάρχει ακόμα εκεί ένα τείχος, αλλά το όραμα συμβίωσης σε μια ειρηνική Ευρώπη είναι ανοιχτό, και για την Τουρκία, και βλέπουμε τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να μπορούν να συμβιώσουν σε ένα κοινό σπίτι, σε μια κοινή Κύπρο, σε μια κοινή Ευρώπη.

Σε όλα αυτά, θέλω να τονίσω τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών. Προσφάτως πολλοί βγήκαν στο δρόμο για το θέμα του Ιράκ, πολλοί τραγούδησαν ότι δεν θέλουμε πόλεμο. Αυτό το σύνθημα δείχνει μια απογοήτευση και αποδέσμευση πολλών ανθρώπων, από την παραδοσιακή πολιτική, ένα αίσθημα αδυναμίας που δοκιμάζεται λόγω τη επιβολή της εξουσίας.

Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών είναι πολύ σημαντική στην περιοχή. Ξέρετε ότι ο Τζόρντι Γουίλιαμς κέρδισε το Νόμπελ χρησιμοποιώντας τη δύναμη αυτή, δια του διαδικτύου. Τώρα είναι καλύτερες οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, όπως και της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας ξεκινήσαμε μια ηλεκτρονική ψήφο και είχαμε 160.000 συμμετέχοντες που απαντούσαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη μετανάστευση, τα ναρκωτικά, το Ιράκ. Νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας για να ανανεώσουμε και να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας, σε όλο τον κόσμο.

Τέλος θα ήθελα να κλείσω λέγοντας μερικά πράγματα , σε όσα ο Πρόεδρος ίου Κοινοβουλίου ανέφερε πριν από λίγο, σχετικά με την Ολυμπιακή Εκεχειρία. 0 κ. Ζαΐμης, επίσης, εργάσθηκε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, αν και πριν από μερικά χρόνια ηχούσε σαν ρομαντική ιδέα, το ίδιο και ο κ. Φασούλας. Πριν λίγα χρόνια λοιπόν στη Βοσνία, είχαν μια ημέρα εκεχειρίας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ στη Νιγηρία 10.000 παιδιά εμβολιάστηκαν από την UNICEF.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ανανεώσουμε αυτή την παράδοση. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο πόλεμος δεν είναι εγγεγραμμένος στο DNA μας. Αν υπάρχει θέληση, όπου υπάρχει ένα θέλω, υπάρχει ένας δρόμος. Και οι παλιές οι παραδόσεις δείχνουν ότι υπήρχε δρόμος.

Ο «Κυναίφυτος ο Ελας» πήγε στο Μαντείο των Δελφών για χρησμό και ρώτησε: «Πως μπορώ να σταματήσω τους πολέμους;» Και η απάντηση ήταν: «θα σου δώσω μια ιδέα. Οργάνωσε αυτό το τεράστιο πανηγύρι κάθε 4 χρόνια, για αθλητικές εκδηλώσεις και γιορτές – και θα το επιτύχεις». Πήγε πίσω στην Ολυμπία λοιπόν, που είναι η πατρίδα του κ. Κωνσταντόπουλου, και είπε: «θέλω να μιλήσω στους γείτονες». Συμφώνησαν με αυτό, υπόγραψαν το σύμφωνο και για 1.100 χρόνια το σύμφωνο αυτό, τηρήθηκε. Δεν έλαβαν χώρα πόλεμοι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Αρχαία Ολυμπία.

Προσπαθούμε λοιπόν τώρα να επαναδραστηριοποιήσουμε την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Χωρίς τη βοήθεια σας όμως, χωρίς τη βοήθεια της Κοινωνίας των Πολιτών δεν μπορούμε να το επιτύχουμε. Το κίνημα αυτό προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Έχουμε 300 ονόματα διακεκριμένων ανθρώπων από όλο τον κόσμο που έχουν προσυπογράψει αυτή την ιδέα. Μεταξύ τους ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κλίντον και πολλοί άλλοι, αθλητές, μέλη του θρησκευτικού και του πολιτικού κόσμου.

Στα Ηνωμένα Έθνη, την επομένη εβδομάδα, ελπίζουμε να έχουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα, για την κήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για το 2004, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ξέρω ότι εσείς θα είστε στην Ολυμπία σε μια – δυο μέρες και θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για αυτό το θέμα. Σας συγχαίρω που αποφασίσατε να προσυπογράψετε αυτή την διακήρυξη. Η δύναμη σας, η δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών, από την οποία δύναμη αντλούμε και εμείς δύναμη, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα μπορέσει να εξασφαλίσει στην ανθρωπότητα την ειρήνη για 14 ημέρες.

Διαβάστε επίσης