Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο Καμινίων

«Φίλες και φίλοι, σύντροφοι, συντρόφισσες, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτή την τόσο ζεστή και ανθρώπινη υποδοχή ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ήρθα εδώ στα Καμίνια για να μιλήσω μαζί σας, να σας συναντήσω, μια μέρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ την εισοδηματική της πολιτική. Και πέρασα απ’ τα μαγαζιά, πέρασα και μίλησα με πολλούς στο δρόμο, ρώτησα για την οικονομική κατάσταση, ήθελα να δω ακριβώς εδώ στα Καμίνια, σ’ αυτή την εργατική γειτονιά, τη γειτονιά που έχει δώσει αγώνες, αγώνες για τη δημοκρατία, αγώνες εργατικούς, αγώνες για την προκοπή, αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, και ήθελα να ακούσω ποια είναι η εντύπωση, πως περνάει ο κόσμος εδώ, πως αντιμετωπίζει την οικονομική κατάσταση.

Και είδα δύο συναισθήματα. Απ’ τη μια αγανάκτηση και ανασφάλεια του κόσμου για την οικονομική πολιτική της ΝΔ, μια πολιτική που φέρνει την ακρίβεια, την ανεργία, και την ασφάλεια. Απ’ την άλλη την ελπίδα. Ξανά ο κόσμος στρέφεται σε εμάς, στο ΠΑΣΟΚ, για την ελπίδα του αύριο, για την αισιοδοξία, και το μέλλον της χώρας.

Και κάνει εντύπωση, ότι πέρασε τόσος λίγο χρόνος, έντεκα μήνες και κάτι απ’ τις εκλογές, και ο κόσμος βλέπει την οικονομία να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο. Αντί να πηγαίνει μπροστά η οικονομία, πηγαίνει ολοταχώς προς τα πίσω.

Τι υποσχέθηκαν; Υποσχέθηκαν ανάπτυξη. Υποσχέθηκαν ότι θα επιταχύνουν τους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχουμε ανάπτυξη, αλλά έχουμε την διακοπή αυτής της ανοδικής πορείας, και το πισωγύρισμα στην οικονομία μας.

Σε κάθε έκθεση, όταν έρχονται οι διεθνείς οργανισμοί για να δουν την οικονομία μας, όλο και περισσότερο προβλέπεται χαμηλότερη ανάπτυξη. Τι έλεγε ο κ. Καραμανλής προεκλογικά; «Θα έχουμε 5% ανάπτυξη». Φέτος θα είναι κάτω του 3% όπως πάει η οικονομία.

Τι άλλο υποσχέθηκαν. Υποσχέθηκαν την αύξηση των εισοδημάτων. Είπαν, για να μπορέσει η ελληνική οικογένεια να πλησιάσει το βιοτικό επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάτι το οποίο είχαμε βήμα-βήμα προσεγγίσει εμείς, ως ΠΑΣΟΚ.

Τι πέτυχαν; Αντί για αύξηση των εισοδημάτων, έχουμε τη μείωση, την κατάρρευση των εισοδημάτων απ’ τον αγροτικό κόσμο, μέχρι τον εργατικό κόσμο. Η εισοδηματική πολιτική, – θυμόσαστε τα μεγάλα λόγια τα προεκλογικά – απ’ το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις, μέχρι τον εργαζόμενο, τους συμβασιούχους. Όλες αυτές τις υποσχέσεις για τον εργαζόμενο λαό και τους συνταξιούχους.

Τι ανακοίνωσε; Ανακοίνωσε αυξήσεις που μετά τον πληθωρισμό και τους φόρους αφήνουν τον εργαζόμενο, αφήνουν τον μισθωτό, με λιγότερα χρήματα στην τσέπη του, απ’ ό,τι είχε πέρσι. Τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται.

Υποσχέθηκαν υψηλότερες συντάξεις, συντάξεις για τους αγρότες, για τους εργαζόμενους, υψηλότερα επιδόματα για το ΕΚΑΣ. Αλλά χθες, ο Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης, δεν τόλμησε καν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, να πει ποια είναι τα νούμερα των αυξήσεων του ΕΚΑΣ για την κατώτερη αγροτική σύνταξη, δηλαδή, των αυξήσεων που δίνει η ΝΔ.

Μιλούσε μόνο με ποσοστά, για να μην καταλαβαίνει κανείς. Για να πει τι; μόλις οκτώ (8) € δίνει φέτος. Πέρσι όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τριάντα (30) € παραπάνω ως κυβέρνηση, τότε, πως μας κατηγορούσαν; Μας λέγανε ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει ψίχουλα. Τώρα δίνουν το…απ’ αυτά τα ψίχουλα που δίναμε εμείς πέρσι.

Ο Έλληνας εργαζόμενος, η ελληνική οικογένεια, ο συνταξιούχος, αισθάνεται εξαπατημένος από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτή είναι η πολιτική που τότε μας λέγανε, θα είναι μια λαϊκή πολιτική, μια πολιτική με κοινωνική ευαισθησία; μόνο που σοσιαλισμό δεν είπαν ότι θα έχουν. Και βλέπουμε ποια είναι πραγματικά η πολιτική τους.

Στο κέντρο της δικής μας πολιτικής είσαστε εσείς, ο εργατικός κόσμος, ο κόσμος της εργατιάς και της παραγωγής, ο κόσμος που μοχθεί, ο κόσμος που παλεύει, ο κόσμος που συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας. Ανάπτυξη μαζί με κοινωνική πολιτική, είναι η δική μας θέση. Αυτή είναι η πλεύση του Κινήματός μας. Θέλουμε, πράγματι, να εργάζεται ο κόσμος, θέλουμε και την κοινωνική συνοχή, να αισθάνεται ασφάλεια, σιγουριά, υγεία, παιδεία, δουλειά.

Εμείς παλεύουμε, ακριβώς, για το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να έχει εργασία, το δικαίωμα να έχει παιδεία σωστή, το δικαίωμα να έχει υγεία σωστή, το δικαίωμα να έχει περιβάλλον σωστό, πράσινο στην περιοχή του, και όχι τη χώρα των προνομιούχων, τη χώρα των προνομίων, όπως πάει να φτιάξει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία.

Υποσχέθηκαν να ελέγξουν την ακρίβεια στην αγορά, θυμόσαστε τι λέγανε προεκλογικά. Μιλούσαν συνεχώς για την ακρίβεια, για να μην εξανεμίζεται το εισόδημα. Αντί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, έχουμε έναν πληθωρισμό που ανεβαίνει σταθερά, ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν αυξήσεις στα πιο βασικά προϊόντα που καταναλώνει ο Έλληνας πολίτης. Νιώθει την ακρίβεια ο Έλληνας στην τσέπη του πολύ παραπάνω και από τα επίσημα στοιχεία.

Η Κυβέρνηση, όμως, παραπέμπει το θέμα της ακρίβειας στη λειτουργία της αγοράς. Δεν κάνει καμία προσπάθεια, ουσιαστική, να πέσουν οι τιμές και να προστατεύσει το εισόδημα του εργαζόμενου λαού. Κλείνει το μάτι στους μεγαλέμπορους, στους μεσάζοντες, χτυπώντας και το εισόδημα του αγρότη, και το εισόδημα του εργαζόμενου στην πόλη.

Υποσχέθηκαν πριν τις εκλογές ελάφρυνση της φορολογίας για τα νοικοκυριά. Αντί γι’ αυτό η Κυβέρνηση τι έκανε; Έσπευσε με τα πρώτα νομοσχέδια που κατέθεσε στη Βουλή να κάνει χαριστικές πράξεις και απαλλαγές στα μεγάλα εισοδήματα. Δηλαδή, έσπευσε να μειώσει τους συντελεστές φορολογίας στις επιχειρήσεις, αλλά για τα νοικοκυριά, για το μέσο Έλληνα, για την οικογένεια καμία μείωση.

Υποσχέθηκαν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις για την Αθήνα και την περιφέρεια, για γειτονιές όπως εδώ στα Καμίνια, να αξιοποιήσουν την κληρονομιά μιας μεγάλης ιστορικής μέρας, και της εποχής μιας μεγάλης προβολής της χώρας μας, των Ολυμπιακών Αγώνων

Αντί να αξιοποιήσουν όλη αυτή την προσπάθεια, αντί να επενδύσουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, περικόπτουν τον προϋπολογισμό δραστικά για τις δημόσιες επενδύσεις. Η δραστική αυτή μείωση σημαίνει μείωση στα έργα, μείωση στις υποδομές, μείωση στο κοινωνικό κράτος, μείωση στην εργασία, και περισσότερη ανεργία.

Αλλά όλα αυτά, φίλες και φίλοι, αποτελούν ένα τραγικό γεγονός. Εμείς αφήσαμε μια χώρα, και μια οικονομία, που βεβαίως, είχε τα προβλήματά της, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα ούτε σαν την Σουηδία, ούτε σαν την Φινλανδία. Αλλά τι καταφέραμε; Να βάλουμε τη χώρα σε ένα δρόμο, σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Βεβαίως, υπήρξαν και προβλήματα, και λάθη, και ανισότητες, έπρεπε περισσότερο να ανακατανείμουμε τον πλούτο, πιο δίκαια, για τον εργαζόμενο λαό.

Αλλά, αυτό το οποίο πετύχαμε, ήταν μια σταθερότητα, μια σιγουριά, ότι προχωράμε μπροστά. Και όχι μόνο αυτό, είχαμε πρόγραμμα να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα επιτεύγματα των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, του Ανδρέα Παπανδρέου που σίγουρα θα είναι περήφανος για τη νεολαία της αλλαγής που είναι εδώ πέρα.

Είχαμε, λοιπόν, μια γερή βάση πάνω στην οποία έπρεπε να κάνουμε αλλαγές. Αλλαγές για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, αλλαγές για να μπορέσουμε το προϊόν το ελληνικό να εξάγεται στο εξωτερικό ανταγωνιστικά, αλλαγές στις δομές της βιομηχανίας, για να φέρουμε επενδύσεις, αλλαγές για την ανάπτυξη στην περιφέρεια, αλλαγές για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για ένα νέο προϊόν ποιοτικό, ανταγωνιστικό στον αγροτικό χώρο, για την αναβάθμιση των τουριστικών μας υπηρεσιών, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Αλλαγές που, όμως, θα τις κάναμε μαζί με τον ελληνικό λαό, κοντά στον Έλληνα πολίτη, κοντά στον εργαζόμενο, ώστε να είναι σίγουρος, ότι αυτές οι εξελίξεις, οι μεγάλες, που γίνονται ανά τον κόσμο, δεν θα τον βάλουν στο περιθώριο. Να είναι σίγουρος ο Έλληνας, ότι ναι θα γίνουν αλλαγές, θα προχωρήσουμε μπροστά, θα προχωρήσει η χώρα, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν θα τον αφήσουν πίσω. Θα είναι μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές, θα συμμετέχει, θα είναι σίγουρος για τον εαυτό του, για τη σύνταξή του, για το μισθό του, για την εργασία του, για την παιδεία, για το παιδί του, για το περιβάλλον του. Και μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε.

Και μπορούσαμε να το κάνουμε για δυο λόγους. Πρώτα απ’ όλα, διότι η χώρα μας είχε πάει μπροστά, είχαμε μία αναπτυξιακή πορεία καλή, είχαμε έναν πλούτο που δημιουργούσε η Ελλάδα, που μπορούσαμε και να κάνουμε τομές και να διασφαλίσουμε τη σιγουριά, το κοινωνικό κράτος, την πρόνοια, για τον Έλληνα πολίτη.

Αλλά και πέρα απ’ αυτό, αυτό που είχαμε διασφαλίσει είναι, ότι η Ελλάδα μπορούσε να πάρει αποφάσεις μόνη της. Μπορούσε να πάρει αποφάσεις, βεβαίως, έπρεπε να βλέπει και τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά μπορούσε να αποφασίσει για την οικονομία της, για την πολιτική της στο ασφαλιστικό, για την πολιτική της στο εισοδηματικό, για την πολιτική της στο αγροτικό, μπορούσε να κινηθεί με ψηλά το κεφάλι, περήφανα, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες», και η Ελλάδα να ορίζει την τύχη αυτού του τόπου, αυτού του λαού.

Και τι κατάφερε η ΝΔ; Μέσα σε λίγους μήνες αντί να αξιοποιήσει αυτό το έργο, με τα όποια λάθη, δεν λέμε ότι ήμασταν αλάθητοι, αντί να αξιοποιήσει αυτό που τους δώσαμε, αυτό που παραδώσαμε στις 7 Μαρτίου, αντί να αξιοποιήσει αυτό, η ΝΔ, και να πάει μπροστά τη χώρα, όπως όσοι ψήφισαν τη ΝΔ ελπίσανε, άρχισε να ασχολείται με το πώς θα εκδικηθεί, και θα χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ.

Και τι έκανε; Αντί να ασχοληθεί με την οικονομία, το πρώτο που έκανε, είναι να πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταγγείλει όχι το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά την Ελλάδα, κάνοντας δήθεν την απογραφή. Αυτός είναι πατριωτισμός; Αυτή είναι ευθύνη; Και εμείς είπαμε ναι, να κάνετε μια απογραφή, να δείτε τι έγινε, διότι εμείς θα σας αποδείξουμε, αν κάνετε διαφανή απογραφή, ότι πράγματι, ήταν σωστά αυτά που λέγαμε, η Ελλάδα είχε πάει μπροστά. Αλλά δεν τη θέλανε την απογραφή. Δεν τη θέλανε τη διαφάνεια. Γι’ αυτό σπεύσανε εν κρυπτώ, ουσιαστικά.

Σπεύσανε εν κρυπτώ να μιλήσουν, δήθεν, για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Για ποιο λόγο; Για να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ξέρετε όμως τι έκανε; Έπληξε την Ελλάδα. Διότι, βεβαίως, ο επενδυτής στο εξωτερικό θα πει, αν έχετε πρόβλημα θα περιμένω να δω τι γίνεται. Περιμένουν να δουν τι θα γίνει η οικονομία.

Και αυτούς τους μήνες που πέρασαν, η έλλειψη οικονομικής πολιτικής σοβαρής, έχει δημιουργήσει ένα ταμειακό έλλειμμα. Η ευθύνη είναι όλη δικιά τους, της ΝΔ. Και τι έχουμε σήμερα;

(Ακούγεται το σύνθημα «Μαζί στη νέα εποχή»)

Μαζί θα κάνουμε την αλλαγή, γιατί ο ελληνικός λαός βλέποντας τους έντεκα μήνες της ΝΔ απαιτεί πια αλλαγή σ’ αυτή τη χώρα.

Για σκεφτείτε, όμως, τι πέτυχε η ΝΔ δυσφημώντας τη χώρα μας στο εξωτερικό; Πέτυχε μια θλιβερή πρωτιά. Εκεί που η Ελλάδα ήταν στο ζενίθ με το κύρος της, με τη διαπραγματευτική της ικανότητα, με μια οικονομία που προχώραγε μπροστά, έφτασε σε έντεκα μήνες να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είμαστε η πρώτη χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπαίνει επισήμως κάτω από επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κάθε μήνα, κάθε τρεις μήνες, κάθε έξι μήνες, ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να δίνουν λόγο όχι στον ελληνικό λαό, αλλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό είναι δημοκρατία; Αυτό είναι «η Ελλάδα στους Έλληνες»; Αυτό είναι πατριωτισμός; Αλλά ο ελληνικός λαός έχει τον λόγο και θα έχει το λόγο, και θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη.

Και μιλούν για συναίνεση τώρα. Αφού θέλανε να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ, και διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό, μας καλούν τώρα να έρθουμε να στηρίξουμε την οικονομική τους πολιτική. Αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει οι ίδιοι να συνεννοηθούν μεταξύ τους, διότι ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την οικονομική πορεία της χώρας.

Μας λέει ο κ. Καραμανλής ότι δεν γνώριζε τα αρνητικά. Ένα χρόνο τώρα έχουν ευθύνη. Ας πούμε ότι το έλλειμμα δεν ήταν στο 1,7 όπως λέγαμε, ήταν κάτι παραπάνω, στο 2, 2,5%. Ξέρετε που έχει πάει το έλλειμμα το 2004 που είναι δικιά τους διακυβέρνηση; Στο 6,5%, όταν εμείς είχαμε καταφέρει να βάλουμε μια τάξη στην οικονομία της χώρας μας, να είναι τα ελλείμματα κάτω του 3%, με κόπο και θυσία του ελληνικού λαού.

Δεν μπορεί να σπαταλά τον ιδρώτα του ελληνικού λαού αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν έχουν δικαίωμα. Ακολουθούν μια οικονομική πολιτική που υπονομεύει το εισόδημα του ελληνικού λαού.

Ποιος θα πληρώσει αυτή την ανεύθυνη πολιτική; Ποιος νομίζετε θα πληρώσει αυτή την ανεύθυνη πολιτική; Θα την πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο; Θα την πληρώσει ο Έλληνας εφοπλιστής του εξωτερικού; Εσείς θα την πληρώσετε. Εμείς θα την πληρώσουμε. Ο ελληνικός λαός θα την πληρώσει. Ο εργαζόμενος λαός, ο αγρότης, ο μισθωτός, ο μικρομεσαίος, ο επαγγελματίας και μικροβιοτέχνης.

Και πολύ σύντομα θα εξαπολύσουν τα λαγωνικά των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, διότι δεν μπορέσανε να κάνουν σωστή διαχείριση της οικονομίας τους τελευταίους έντεκα μήνες. Αλλά, βεβαίως, ποιον θα χτυπήσουν; Αυτόν ο οποίος είναι ο καλοπληρωτής. Αυτός ο οποίος είναι ο συνειδητός πολίτης, ο οποίος πληρώνει σωστά τη φορολογία του. Αυτός που είναι ο μισθωτός. Αυτός που είναι ο εργαζόμενος. Απ’ αυτόν θα πάρουν τα λεφτά για να μπορέσουν να καλύψουν το έλλειμμα, το οποίο αυτοί έχουν φτιάξει.

Φίλες και φίλοι, εδώ στον Πειραιά, στα Καμίνια, δυστυχώς, η πολιτική της ΝΔ θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργία. Αντί να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, να αναλάβουν ευθύνες, να σχεδιάσουν για το μέλλον, να υλοποιήσουν προγράμματα με ευθύνη και σοβαρότητα, παίξανε με τον πόνο του πολίτη προεκλογικά.

Παίξανε με τον πόνο του πολίτη για να πάρουν την ψήφο, και τώρα, δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Αρκεί να κάθονται στους υπουργικούς θώκους. Αυτός ήταν ο στόχος τους. Αλλά αυτό ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει. Ο ελληνικός λαός πολύ σύντομα θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ να καταλάβει.

Να καταλάβουν πρώτα απ’ όλα, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πάντα Κόμμα ευθύνης. Στα ζητήματα της οικονομίας, της ανεργίας, θέλω πάντα να μπορώ να κοιτώ εσάς στα μάτια. Όχι με κούφιες υποσχέσεις, αλλά με πραγματικές δεσμεύσεις για πολιτικές που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν και λύσεις.

Μιλάμε συχνά για την οικονομία με δείκτες και αριθμούς. Αλλά αυτά πολλές φορές κουράζουν. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, πέρα από δείκτες και αριθμούς, είναι κανείς σήμερα που να μπορεί να πει ότι βελτιώθηκε η ζωή του σ’ αυτό το χρόνο που πέρασε με τη ΝΔ; Υπάρχει εργαζόμενος που να αυξήθηκε το εισόδημά του; Υπάρχει νοικοκυρά που να βρήκε καλύτερες τιμές στην αγορά; Υπάρχει μικρομεσαίος που να είδε την επιχείρησή του να πηγαίνει καλύτερα; Υπάρχει άνεργος που να βοηθήθηκε να βρει δουλειά; Υπάρχει φοιτητής που να αισθάνθηκε ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες για τις σπουδές του;

Το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία, στο εξωτερικό μικραίνει την Ελλάδα. Εδώ στην Ελλάδα κάνει πιο πολλούς τους φτωχούς, και μεγαλύτερη την φτώχεια.

Εμείς σήμερα κάνουμε τη δικιά μας δημοκρατική επανάσταση στο ίδιο μας το Κόμμα. Διότι εμείς θεωρούμε, ότι πρέπει να γίνουν, πράγματι, τομές στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία, να παλέψουμε ώστε ο εργαζόμενος να αισθάνεται ασφάλεια, ο νέος να ξέρει ότι θα βρει δουλειά, η παιδεία να είναι ανταγωνιστική με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ευρώπης των εικοσιπέντε (25), πια, αλλά και σε ένα διεθνές επίπεδο.

Γι’ αυτό ξαναγυρνάμε στις ρίζες μας, ξαναγυρνάμε στις αρχές μας, ξαναγυρνάμε στους αγώνες μας, στις παραδόσεις μας αλλά ακόμα περισσότερο, ξαναγυρνάμε στον ίδιο τον πολίτη, στον ίδιο τον λαό διότι πράγματι είμαστε αρκετά χρόνια στην Κυβέρνηση, και λογικό ήταν, αποκοπήκαμε κάποιες φορές από λαϊκά κινήματα, και από τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη.

Ο ελληνικός λαός, πόσο μάλλον ο προοδευτικός Έλληνας ή και Ελληνίδα, θέλουν ένα διαφορετικό Κόμμα. Πριν από τριάντα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε το ΠΑΣΟΚ, κάναμε μια μεγάλη τομή. Μια μεγάλη επανάσταση. Είπαμε στον κόσμο, «θα φτιάξουμε όχι απλώς ένα Κόμμα αλλά ένα Κίνημα που θα αγκαλιάζει όλους τους μη προνομιούχους με αυτοοργάνωση, με τις τοπικές οργανώσεις, σε μια διαδικασία δημοκρατική και ανοιχτή».

Σήμερα μου φωνάζουν «Γιώργο, προχώρα, άλλαξέ τα όλα». Πιάνουμε και πάλι την αρχή. Οργάνωση ανοιχτή στον κόσμο, ανοιχτή στον πολίτη, να λογοδοτεί στο λαϊκό κίνημα, στον πολίτη, να μπορεί να εμπνέεται από τις παραδόσεις, αλλά να προχωράει την χώρα στο μέλλον.

Θέλουμε να σπάσουμε κάθε κλειστό σύστημα. Όπως βλέπουμε, πρόσφατα, δυστυχώς, τα γεγονότα στη δικαιοσύνη, τα γεγονότα στην εκκλησία ή και σε άλλους θεσμούς, είναι αποτέλεσμα συστημάτων που είναι κλειστά, γραφειοκρατικά, με κατεστημένα που ελέγχουν και δεν ελέγχονται. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να σπάσουμε τα κλειστά συστήματα, να υπάρχει φως, να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει ο έλεγχος τελικά, ο δημοκρατικός έλεγχος του Έλληνα πολίτη, να υπάρχει η κοινωνική λογοδοσία, να λογοδοτούν οι θεσμοί, είτε είναι το κράτος, είτε είναι η Αυτοδιοίκηση, είτε είναι ο συνεταιρισμός, είτε είναι το συνδικάτο. Πόσο, μάλλον, η εκκλησία, η δικαιοσύνη, να λογοδοτούν στην ίδια την κοινωνία. Το σχολείο, το νοσοκομείο.

Γι’ αυτό εμείς, ως Κίνημα, που πάντα παλέψαμε για τη δημοκρατία, καλούμαστε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, μια νέα δημοκρατική επανάσταση στον ίδιο τον χώρο το δικό μας. Ως πρωτοπορία το ΠΑΣΟΚ ανοίγει δρόμους. Αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ, αλλάζουμε την Ελλάδα. Αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ, ανοίγουμε μια πορεία ελπίδας και αισιοδοξίας για τον ελληνικό λαό.

Το ΠΑΣΟΚ, πράγματι, είναι εδώ ενωμένο, διότι συνυπάρχει, συνυπάρχει η πείρα, η γνώση, η ιστορία, οι παραδόσεις, οι αγώνες, συνυπάρχουν με τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα, την φαντασία και τις νέες ιδέες της νέας γενιάς.

Οι ρίζες μας, μας εμπνέουν, το μέλλον μας οδηγεί. Το ΠΑΣΟΚ είναι, και πάντα θα είναι, το Κίνημα της δημοκρατικής αλλαγής στην Ελλάδα. Για μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Για μια κοινωνία που μπορεί να ελπίζει και να αισιοδοξεί, να υπάρχει, να ανέχεται το διαφορετικό, τις διαφορετικές απόψεις, και δημιουργικά να προχωράει μπροστά.

Και θέλω να πω εδώ στα Καμίνια, που ξέρω πόσο έχετε αγωνιστεί σε λαϊκούς αγώνες, και πόσο έχετε αγωνιστεί και μέσα στο ίδιο το Κίνημά μας, πόσα έχετε κάνει, ότι το Κίνημα του ΠΑΣΟΚ είναι δικό σας κίνημα, και εσείς το έχετε αποδείξει, και εσείς το αγαπάτε, και εσείς το έχετε αγκαλιάσει.

Και βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή. Έχουμε μπροστά μας στις 3 Μαρτίου το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ένα Συνέδριο που θα είναι σταθμός, αφετηρία, ιστορικός σταθμός.

Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια νέα εποχή. Μεθαύριο στις 20 Φεβρουαρίου, θα εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας. Θέλω να σας καλέσω όλους να συμμετέχετε σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι δικαίωμά σας να ακουστείτε. Είναι δικαίωμά σας να επιλέξετε εσείς ποιους συνέδρους θέλετε, όπως δικαίωμά σας είναι να εκλέξετε την ηγεσία του Κόμματος. Δικαίωμά σας είναι και θα είναι να ακούγεται η φωνή σας σε όλα τα πολιτικά ζητήματα, να υπάρχει πάντα η διαβούλευση, και θα κάνουμε μόνιμο αυτόν τον θεσμό, και τώρα αλλά και αύριο, που πολύ σύντομα θα είμαστε κυβέρνηση και πάλι. Θα έχουμε ως μόνιμο θεσμό, μέσα από τις ανοιχτές κομματικές διαδικασίες, να ακούγεται η βάση, να συζητάει η βάση, να ακούγεται η πρόταση της βάσης ανάλογα με τις σκέψεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Και έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές, θα είναι μια Κυβέρνηση άρρηκτα δεμένη με τον πολίτη, με τον λαό, με το λαϊκό κίνημα, με την τοπική κοινωνία, με την οικογένεια, με την γειτονιά, με τον αγρότη, με την ύπαιθρο.

Και αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία, απλώς να περιμένει το ώριμο φρούτο, που λεγόταν ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει η φθορά του χρόνου, και όποιο αίτημα υπήρχε να το υιοθετήσουν άκριτα, άσχετα από το εάν αυτά τα αιτήματα ήταν πραγματοποιήσιμα ή όχι.

Δεν ήθελαν τίποτε άλλο, παρά απλώς να πάρουν την εξουσία και να καθίσουν στις καρέκλες. Γι’ αυτό, βεβαίως, δεν είχαν κατεύθυνση, γιατί η κατεύθυνσή τους ήταν μόνο να πάρουν την εξουσία.

Είμαστε, όμως, σήμερα, σε ένα πλοίο που δεν έχει καπετάνιο, σε ένα πλοίο που δεν έχει κατεύθυνση. Αυτό, το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν θα το έκανε και δεν θα το κάνει. Αλλά την κατεύθυνση θα την ορίσουμε. Καθαρή κατεύθυνση μπροστά, μετά από συζήτηση, μετά από διάλογο, μετά από διαβούλευση, ώστε αυτή η κατεύθυνση για την χώρα, να είναι κατεύθυνση που θα έχει την ευρύτατη συναίνεση του ελληνικού λαού, την υποστήριξη του ελληνικού λαού, το δυναμισμό του ελληνικού λαού, τον δυναμισμό των πιο υγιών δυνάμεων του ελληνικού λαού για να πάμε μπροστά.

Αυτό φτιάχνουμε, το ΠΑΣΟΚ, το δυναμικό ΠΑΣΟΚ, που θα ξέρει που πάει η χώρα.

Γι’ αυτό θέλουμε τη φωνή των μελών και των φίλων μας στο συνέδριό μας. Την φωνή της ελληνικής κοινωνίας. Και μες στο Συνέδριο. Δεν θα είναι απλώς ένα Συνέδριο που θα έρθει ο σύνεδρος να ακούσει. και να εκλέξει Αλλά να πει την άποψη του. Να γνωριστεί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες, φίλους και φίλες, να ξαναφτιάξουμε πραγματικά τους δεσμούς μας, να οργανωθούμε καλά, να μιλήσουμε για το σήμερα, το αύριο. Να δημιουργήσουμε τις δομές, και τις υποδομές για ένα Κίνημα δυναμικό, και φεύγοντας απ’ το Συνέδριο, να έχουμε την γνώση, να έχουμε την έμπνευση, ώστε όλοι οι σύνεδροι να είναι πρεσβευτές αυτής της νέας εποχής του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.

Ξεκινάμε από τις 7 Μαρτίου, μετά το συνέδριό μας, μια νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ με εμπνευστές την ίδια την παράδοσή μας, αλλά και τα ίδια τα μέλη μας. Προχωράμε δυναμικά μπροστά. Φίλες και φίλοι, θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω σ’ αυτή τη νέα πορεία. Περάσαμε μια χρονιά που ήταν, πράγματι, κρίσιμη για το Κόμμά μας. Μετά από είκοσι χρόνια, διακυβέρνησης της χώρας ουσιαστικά, που κάναμε πολλά, που παλέψαμε, που ιδρώσαμε, που φτιάξαμε μια διαφορετική Ελλάδα, μια Ελλάδα με κύρος, μια Ελλάδα που παλεύει για την ειρήνη, μια Ελλάδα που παλεύει για τη σταθερότητα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τις ελευθερίες και τις δημοκρατίες του ελληνικού λαού, ήρθε η ώρα που ο ελληνικός λαός αξιολόγησε, ότι έπρεπε να πάμε στην αντιπολίτευση.

Αλλά και ως αντιπολίτευση δίνουμε τον αγώνα μας. Δίνουμε τον αγώνα μας σκληρά, όλο και πιο ουσιαστικά, έχοντας ανασυγκροτήσει την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα σε επιτροπές, σε ομάδες, θεματικές, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και του πολίτη.

Ακούω πάρα πολλούς να λένε, και μου το λέγανε και εδώ στο δρόμο, θέλουμε πιο σκληρή αντιπολίτευση, θέλουμε να τα λέτε πιο σκληρά. Νομίζω, τα λέμε αρκετά σκληρά. Αλλά ξέρετε τι νομίζω ότι θέλει να μας πει πραγματικά ο κόσμος όταν λέει, πιο σκληρή αντιπολίτευση; Μας λέει μέσα σε έντεκα μήνες καταλάβαμε τι είναι η Νέα Δημοκρατία, και το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να αγωνιστεί, να αλλάξει, και να πάει μπροστά αυτή η χώρα. Και πάλι γυρίζει η ελπίδα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και εμείς γινόμαστε, ακριβώς η ελπίδα για το αύριο.

Φίλες και φίλοι, μπορεί ο ελληνικός λαός πραγματικά να αξιολόγησε, ότι έπρεπε να γίνει μια αλλαγή, αλλά τώρα, πραγματικά, όσο περνάει ο χρόνος, τώρα θα ζητήσει την απαλλαγή, διότι βλέπει τη Νέα Δημοκρατία ως εκείνη την παλιά δεξιά που απλώς ήθελε να έρθει στην εξουσία για την εξουσία.

Αλλά δεν αρκεί, απλώς, να περιμένουμε το ώριμο φρούτο. Γι’ αυτό ακριβώς, εμείς βρισκόμαστε στην πορεία διαμόρφωσης του νέου πλαισίου, των νέων πολιτικών μας μαζί σας, με τον πολίτη, με την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό ακριβώς προετοιμαζόμαστε, ώστε όταν έρθουν οι εκλογές οι δημοτικές, οι τοπικές να είμαστε έτοιμοι.

Και να πω, ότι εδώ στην περιοχή πρέπει, επιτέλους, να έχουμε προοδευτική λύση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αγωνιστούμε για προοδευτική λύση σ’ αυτή την περιοχή που είναι τόσος εργατόκοσμος. Και θα την έχουμε με τη σωστή ανασυγκρότηση του Κινήματός μας. Και με τη συνεργασία και με τις δυνάμεις ευρύτερα τις προοδευτικές. Και πάλι από εδώ, από την περιοχή αυτή, από τα Καμίνια, εγώ καλώ όλους, και καλώ ιδιαίτερα το Συνασπισμό, τις όμορες δυνάμεις, να βρεθούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Σε έναν διάλογο ίσος προς ίσον, σε ένα διάλογο για τα προβλήματα του τόπου. Δεν περισσεύουν δυνάμεις σε μια εποχή δύσκολη παγκοσμίως, όπου υπάρχει η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου των αγορών χωρίς κανόνες.

Χρειάζονται, λοιπόν, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Να δουλέψουμε μαζί για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ακόμα πιο αξιόπιστη πρόταση όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Διότι σε όλη την Ευρώπη η Αριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία αναζητεί δρόμους και θα βρει τους δρόμους. Όπως ο Θαπατέρο στην Ισπανία που κέρδισε, σοσιαλιστής πρωθυπουργός, όπως μεθαύριο ο Σώκρατες στην Πορτογαλία, που είναι βέβαιον ότι ο Πορτογαλικός λαός μετά από το πείραμα Μπαρόζο θα φέρει την εξουσία στους Σοσιαλδημοκράτες, έτσι και εδώ, στην Ελλάδα, και εμείς θα προχωρήσουμε σ’ αυτή τη νέα μας πορεία.

Σ’ αυτή, λοιπόν, τη νέα πορεία, εγώ σας καλώ όλους να συμμετέχετε ενεργά. Ιδιαίτερα εδώ στα Καμίνια, ιδιαίτερα εδώ σ’ αυτή την αγωνιστική περιοχή, ιδιαίτερα εδώ όλους εσάς που βλέπω τους αγώνες στα πρόσωπά σας, την παράδοση την οποία εσείς έχετε στις πλάτες σας, αλλά βλέπω και μια ισχυρή νέα γενιά, που κι αυτή τραβάει μπροστά. Όλοι μαζί, και βεβαίως, και ο γυναικείος πληθυσμός.

Σας καλώ όλους να προχωρήσουμε. Από εδώ, λοιπόν, από τα Καμίνια, που είναι η πρωτοπορία, ξεκινάμε την πορεία μας, τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ για το Συνέδριο και από το Συνέδριο για την πορεία και πάλι του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, αλλά και με τον λαό στην εξουσία, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Καλό μας αγώνα. Και ευχαριστώ για τη ζεστή αυτή υποδοχή. Να είστε καλά. Καλό μας αγώνα».

Διαβάστε επίσης