Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Αγρίνιο

“Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, Μαζί θα τα αλλάξουμε όλα και σήμερα, απόψε η δυναμική σας παρουσία δείχνει πόσο το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό, πόσο το ΠΑΣΟΚ είναι δυναμικό, πόσο το ΠΑΣΟΚ είναι παρόν μπροστά στις εξελίξεις, πόσο το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αλλάξει και να αλλάξει την Ελλάδα και θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Φίλες και φίλοι, εδώ είναι η τεράστια δύναμη του λαού μας, του πολίτη μας, των γενεών που πάλεψαν και αγωνίστηκαν και είμαι κι εγώ περήφανος για την παράδοσή μας. Είμαι κι εγώ περήφανος που είμαι ΠΑΣΟΚ. Είμαι κι εγώ περήφανος για τους αγώνες πολλών γενεών από την Εθνική Αντίσταση, από το 1-1-4, από τους αγώνες της αλλαγής με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αργότερα με τον Κώστα Σημίτη.

Κι εδώ είναι οι δυνάμεις. Είναι και η γενιά της αλλαγής εδώ πέρα που πρωτοπόρα προχωράει, είναι οι γενιές οι παλαιότερες, αλλά είναι και η νεολαία που ανοίγει δρόμους. Είναι αυτή η δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ που ανοίγει τα φτερά του και καλεί όλους σ’ αυτήν τη νέα ανασυγκρότηση που κάνουμε, τη νέα πορεία, το νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα που χρειάζεται η Ελλάδα και που ένδεκα μήνες με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατανοεί πια ο πολίτης την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς είμαστε ένα Κίνημα ζωντανό. Εμείς είμαστε ένα Κίνημα της προόδου, της δημοκρατίας, της ευημερίας. Και πριν από ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μία νέα πορεία. Τον ίδιο περίπου καιρό ξεκίνησε και μία νέα πορεία και η Νέα Δημοκρατία.

Εμείς βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση. Εκείνοι βρέθηκαν στην κυβέρνηση. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά το δίλημμα να μείνουμε οι ίδιοι ή να αλλάξουμε και να πάμε μπροστά. Εμείς πρέπει να διαλέξουμε. Αυτοί βρέθηκαν μπροστά σε μια ευκαιρία, στην ευκαιρία να δείξουν αυτά που δεσμεύτηκαν αν θα τα κάνουν πράξη. Αν θα κάνουν πράξη αυτά που υποσχέθηκαν στους Έλληνες την προεκλογική περίοδο. Και είχαν υποσχεθεί σε όλους σχεδόν τα πάντα.

Τι έχουμε δει μέχρι σήμερα; Καμία προετοιμασία, λάθος πολιτικές, αρνητικά αποτελέσματα, οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς όπου και αν κοιτάξεις.

Σήμερα, σε αυτή την αγροτική περιοχή, ήρθα για να μιλήσω σε σας, να συμπαρασταθώ και στον αγροτικό κόσμο, που περνάει δύσκολες μέρες.

Υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση πράγματι και όταν εμείς δίναμε αγώνα, η Νέα Δημοκρατία, σε κάθε προσπάθειά μας, κινδυνολογούσε. Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο αγρότης, δεν πρότεινε λύσεις η Νέα Δημοκρατία, απλώς έδινε υποσχέσεις. Αντί να προτείνουν υπεύθυνες λύσεις και ασφαλείς λύσεις, έπαιξαν με την ανασφάλεια του αγρότη, έπαιξαν με τον πόνο του αγρότη.

Και όταν πήραν την εξουσία τι έκαναν; Πάλι δεν προτείνουν λύσεις. Πάλι ανεύθυνα λειτουργούν.

Ό,τι προτείνουν, δε το προτείνουν, όχι στόχο το συμφέρον του απλού παραγωγού. Ξέχασαν τις υποσχέσεις τους, ξέχασαν ακόμα και τους ίδιους τους αγρότες, όταν ο κ. Καραμανλής λέει ότι δε θέλει να δει καν τον αγροτικό κόσμο.

Πώς να ξεχάσει, ο λαός τι σημαίνει δεξιά, όταν οι ίδιοι μας το θυμίζουν κάθε μέρα. Αντί να πούνε αλήθειες, αντί να μιλήσουν υπεύθυνα, τώρα απλώς έχουν βρει το σύνθημα, για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

Σαν να μην είναι αυτοί Κυβέρνηση ένδεκα μήνες και όχι μόνο αυτό. Αλλά λένε, εμείς βρήκαμε καμένη γη. Και για να το αποδείξουν προχωράνε οι ίδιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καίνε την ελληνική γη, για να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ . Αυτή είναι η λογική ενός πατριωτικού κινήματος, μιας πατριωτικής στάσης, μιας πατριωτικής κυβέρνησης;

Δε διστάζουν να απαξιώσουν, να υποβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας, για να αποδείξουν το επιχείρημά τους. Αλλά, φίλες και φίλοι, αυτό το επιχείρημα, κατανοεί ο Έλληνας πολίτης πια, πόσο έωλο είναι, πόσο αδύναμο είναι, πόσο αναληθές και ψεύτικο είναι.

Ιδιαίτερα για τον αγρότη, τους τελευταίους μήνες ζούμε μια ζοφερή πραγματικότητα. Φτήνια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή. Ο μόνος που ωφελείται είναι ο μεσάζοντας.

Λένε ότι υπάρχει ανταγωνισμός, ελεύθερη αγορά. Επί ημερών μας όμως, υπήρχαν και έλεγχοι, υπήρχαν και διαδικασίες και υπάρχουν και μέτρα που μπορούσαμε, σε ένα σημαντικό βαθμό, να προστατεύσουμε την τιμή στο αγροτικό προϊόν, να προστατεύσουμε τον αγρότη από τις αθρόες εισαγωγές, μέσα στα πλαίσια των κανόνων του ανταγωνισμού.

Ούτε αυτό έγινε.

Και σήμερα βλέπει ο Έλληνας αγρότης να καταρρέει το εισόδημά του. Και ξέρετε εσείς καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει αυτό φέτος. Σε ένα χρόνο είδατε τις διαφορές. Δεν υπάρχει ούτε ένα προϊόν με καλύτερη τιμή από πέρυσι. Δεν υπάρχει ούτε ένας αγρότης με εισόδημα καλύτερο από πέρυσι.

Και η Κυβέρνηση, απλώς, παρακολουθεί, αλλά με το να παρακολουθεί απλώς, βοηθά συγκεκριμένα συμφέροντα. Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ λέει, και οι κακοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά είναι αυτή η αντιαγροτική, η αντιλαϊκή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αυτή που φταίει για τις φετινές εξελίξεις στον αγροτικό χώρο.

Κινδυνολόγησαν και είπαν ότι θα καταστραφεί ο Έλληνας αγρότης με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά ξέρετε ότι εμείς ανοίξαμε το δρόμο για να μπορεί να ελπίζει ο αγρότης σε μέλλον, σε μέλλον με ασφάλεια, σε εξελίξεις με ασφάλεια, να έχει την ελπίδα ότι και αυτός και τα παιδιά του θα μπορέσουν να έχουν ένα σοβαρό, ικανοποιητικό και με κύρος εισόδημα κάθε χρόνο.

Φίλες και φίλοι, πράγματι ο αγρότης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά ειδικότερα εδώ, αισθάνεται μια ανασφάλεια.

Βλέπει τον ανταγωνισμό που έρχεται διεθνώς, ένα δύσκολο ανταγωνισμό, βλέπει να αλλάζουν τα πράγματα. Και σου λέει, ο αγρότης σήμερα, το προϊόν μου θα μπορέσει να αντέξει, να είναι ανταγωνιστικό τα επόμενα χρόνια;

Ρώτησαν πριν από λίγο, πριν μια ώρα, που ήμασταν στη Λεπενού, και συζητήσαμε για τα θέματα των καπνοπαραγωγών. Τι μέλλον, μου είπε κάποιος, τι μέλλον έχω εγώ και τα παιδιά μου, τι μέλλον έχει το παιδί μου, τι μέλλον έχει η ύπαιθρος, η αγροτιά, η περιφέρεια.

Φίλες και φίλοι, είναι σωστά ερωτήματα αυτά. Αλλά μπορώ να σας πω φίλες και φίλοι, ότι έχει μέλλον η αγροτιά, έχει δυνατότητες η Ελλάδα, έχει τεράστιες δυνατότητες η περιφέρεια.

Η Ελλάδα μπορεί και έχει προϊόντα που μπορεί να είναι πρώτης κατηγορίας. Με το κλίμα, με τις συνθήκες, μέσα στη διεθνή αγορά μπορεί να βγάλει ανταγωνιστικά και επώνυμα προϊόντα.

Γι’ αυτό παλέψαμε για μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εγγύησης του αγροτικού εισοδήματος από τη μια πλευρά, αλλά και παράλληλα το δικαίωμα και η δυνατότητα, αισθανόμενος την ασφάλεια ο αγρότης, να κινηθεί πιο ελεύθερα, να βγει στην αγορά, να δοκιμάσει ένα άλλο προϊόν, χωρίς να φοβηθεί ότι θα μείνει στο δρόμο ή δε θα έχει ένα εισόδημα. Εγγυημένο το εισόδημα, αλλά και δυνατότητα να μπει στην αγορά ανταγωνιστικά.

Πώς είναι το σύστημα σήμερα. Επιδοτείται ο αγρότης πάνω στην τιμή. Αύριο θα επιδοτείται με το εισόδημά του, άσχετα από την τιμή, άσχετα αν καλλιεργήσει ή όχι, άσχετα αν βγάλει προϊόν εκείνη τη χρονιά.

Μπορεί να θέλει να μπει σε ένα νέο προϊόν, να ξέρει ότι θα έχει ένα εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και θα πρέπει να υπάρχει η πλήρης αποσύνδεση του προϊόντος από την επιδότηση.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι σημαντικό για τον Έλληνα αγρότη.

Η Κυβέρνηση ταλαντεύεται. Αλλά πέρα από αυτό, χρειάζεται γι’ αυτή τη νέα πολιτική, προετοιμασία. Ενημέρωση ο αγρότης, προετοιμασία κανονισμών, αλλαγές στις υπηρεσίες, διαβούλευση με τον αγρότη. Δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Γεωργίας, για το οποίο θα πήγαινε και θα έκανε διαπραγμάτευση ο ίδιος ο Καραμανλής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα. Ποια προϊόντα προωθεί ο Υπουργός Γεωργίας; Με ποιους στόχους; Μήπως κι εδώ θα χάσουμε, όπως χάσαμε και σε άλλους τομείς τους τελευταίους ένδεκα μήνες, μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, για την οικονομία μας, για την περιφέρεια, αλλά ιδιαίτερα για τον αγρότη; Την ευκαιρία για τη ριζική αλλαγή στον αγροτικό τομέα ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον;

Πρέπει να είναι η πολιτεία κοντά στον αγρότη, να βοηθήσει σ’ αυτά απαραίτητα δύσκολα βήματα, για να διασφαλίσει το εισόδημα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φοβάμαι ότι έτσι όπως πάει η Κυβέρνηση θα χάσει κι αυτήν την ευκαιρία. Εμείς θα είμαστε παρόντες να δώσουμε τον αγώνα μας, όπως τον έδωσαν οι Βουλευτές και οι Βουλευτές οι δικοί σας εδώ του νομού προχθές στη Βουλή συστηματικά υπέρ του αγρότη για μία ριζική αναθεώρηση, και για μία ριζική και νέα πορεία στον αγροτικό χώρο.

Δυστυχώς απέχει η Ελλάδα από τη διεθνή σκηνή. Απέχει η κυβέρνηση από τη διεθνή σκηνή. Απέχει και ο κ. Καραμανλής από τη διεθνή σκηνή, πόσο μάλλον από το Συμβούλιο Γεωργίας.

Λέει ότι πήγαν και διαπραγματεύτηκαν με επιτυχία τα μεσογειακά προϊόντα, το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό. Κι εδώ λέει ψέματα η Νέα Δημοκρατία. Πρώτα απ’ όλα βρήκε έτοιμη τη δέσμευση για ίση μεταχείριση, μία δέσμευση που καταφέραμε με πολύ κόπο και σκληρή διαπραγμάτευση.

Αντίθετα τώρα στο Συμβούλιο που πήγε ο Υπουργός Γεωργίας τον περασμένο Απρίλιο, οδήγησε σε μείωση των κοινοτικών αγροτικών δαπανών που αφορούσαν στη στήριξη των παραγωγών.

Και ενώ υπήρχε η δήλωση, κοινή δήλωση των Υπουργών Γεωργίας ότι τα τρία αυτά μεσογειακά προϊόντα θα πάνε μαζί με κείνα των προϊόντων των βόρειων χωρών, δηλαδή θα αναθεωρηθούν με τον ίδιο τρόπο, θα εξασφαλιστούν δηλαδή στο σύνολο οι επιδοτήσεις, οι κοινοτικές αγροτικές δαπάνες ανά προϊόν, ανά κράτος και ανά παραγωγό, η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε με τη δικιά της διαπραγμάτευση να μειώσει τη στήριξη του ατομικού αγροτικού εισοδήματος.

Πέτυχε από το 2010 να μειώσει τις επιδοτήσεις στον καπνό κατά 50%, δηλαδή να μειώσει το εισόδημα του αγρότη κατά 50%. Το άλλο μισό θα πάει στην αγροτική ανάπτυξη. Να ζητούσε κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη, το καταλαβαίνω. Θα έπρεπε να αφήσει την επιδότηση μέχρι το 2013 και να ζητήσει ξεχωριστά κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη μέσα από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το οποίο διαπραγματευόμαστε τώρα ως χώρα.

Κατόρθωσε η Κυβέρνηση το ακατόρθωτο. Μία συμφωνία για τον καπνό χειρότερη από την πρόταση που έρχεται να μας κάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πέτυχε να χαθούν 189 εκατομμύρια € το χρόνο από τις επιδοτήσεις του καπνού. Καταστρέφει έτσι μία καλλιέργεια ιστορική για τη χώρα μας.

Έχουμε όμως κι ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό, το θέμα της αποδέσμευσης. 100% αποδέσμευση πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 100% ζητάτε κι εσείς και η ΓΕΣΑΣΕ. 100% αποδέσμευση λέμε κι εμείς. 100% αποδέσμευση είναι το συμφέρον του αγρότη. Μόνο οι καπνοβιομήχανοι διαφωνούν.

Ας έρθει λοιπόν εδώ ο Υπουργός Γεωργίας να εξηγήσει τι ποσοστό αποδέσμευσης έχει συμφωνήσει με τις καπνοβιομηχανίες και από πότε.

Ας έρθει εδώ να εξηγήσει με ποιες πλάτες οι καπνέμποροι στην Αταλάντη άνοιξαν την αγορά πριν μια βδομάδα δίνοντας το 30% της περσινής τιμής.

Ας έρθει εδώ να του θυμίσετε τις υποσχέσεις που έδινε πέρσι, γιατί μέχρι σήμερα μόνο τις υποσχέσεις σε εμπόρους και μεσάζοντες θυμάται.

Πριν από λίγες ημέρες ζήσαμε την οργή, την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών. Τους είχαν τάξει «λαγούς με πετραχήλια». Έκαναν σημαία προεκλογική το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Τους εξαπάτησαν. Έπαιξαν με τον πόνο του αγρότη και σήμερα δεν μπορούν να δώσουν ούτε τα περσινά του κακού κανονισμού, του κακού ΠΑΣΟΚ.

Για τους καπνοπαραγωγούς, για σας εδώ, η κατάσταση φέτος είναι ακόμα χειρότερη γιατί έχετε αφεθεί έρμαια στους εκβιασμούς των εμπόρων και της καπνοβιομηχανίας.

Η καπνοκαλλιέργεια παρείχε κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα για πολλές δεκαετίες σε δεκάδες χιλιάδες οικογενειών. Σήμερα το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας δεν είναι το ίδιο. Η καπνοκαλλιέργεια δεν πρέπει να σταματήσει, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει και το βασικό στοιχείο ανάπτυξης στην περιοχή.

Επιβάλλεται λοιπόν ένα νέο σχέδιο καλλιεργειών στο νομό ώστε σε συνδυασμό και με την εκπαίδευση νέων αγροτών να αναπτύξουμε υποδειγματική γεωργία με σύγχρονες καλλιέργειες. Αυτήν την πορεία στηρίζουμε εμείς. Είναι μία πορεία δύσκολη, αλλά με ασφάλεια και εγγυημένο το μέλλον.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για ένα νέο όραμα ανάπτυξης της χώρας μας που θα βασίζεται στην αγροτική μεταρρύθμιση που έρχεται, θα συνδυάζει το ποιοτικό προϊόν, θα συνδυάζει την περιφερειακή ανάπτυξη, θα συνδυάζει υπηρεσίες ποιοτικές όπως τον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό, την αξιοποίηση της παράδοσης και των περιβαντολογικών στοιχείων.

Πόσο μάλλον για τέτοιες περιοχές, όπως αυτή η όμορφη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Περιοχές σαν τη δική σας συνδυάζουν την όμορφη ενδοχώρα με τις παραλίες και μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία μιας νέας αναπτυξιακής προσπάθειας, μιας νέας ποιότητας προϊόντων, από το αγροτικό προϊόν μέχρι τις υπηρεσίες του τουρισμού.

Αλλά, βεβαίως, αυτό σημαίνει σχεδιασμό, πίστη στην περιφερειακή ανάπτυξη, σωστή επένδυση, εκπαίδευση. Πώς θα αναπτυχθεί η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας; Πώς θα εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει και πράγματι έχει, ειδικότερα όταν όλη η υποδομή την οποία εμείς ξεκινήσαμε, σήμερα εγκαταλείπεται από τη Νέα Δημοκρατία ή απαξιώνεται.

Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νομού, έργα που θα αντισταθμίζουν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών που μπορούν να αποτελέσουν κι αυτά πόλους τουριστικής ανάπτυξης. Η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων για την ανάπτυξη της μεταποίησης. Χρειάζεται πρωτοβουλία για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος που πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και να αποτελέσει υπόδειγμα ανάπτυξης για το νομό.

Όλα αυτά έχουν ξεχαστεί, όπως έχουν ξεχαστεί οι υποσχέσεις για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου από τον κ. Καραμανλή, όπως σταμάτησαν οι εργασίες στο νοσοκομείο και το φράγμα «Αχυρών» που κωλυσιεργούν τα έργα ή για την Ιόνια Οδό που θα αξιοποιούσε τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας και το αεροδρόμιο Ακτίου για να βγάλει την περιοχή από την απομόνωση. Ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας μικραίνει. Με τις ενέργειες της Ν.Δ. αποδυναμώνεται η προοπτική ένταξης όλου του έργου στο Δ’ ΚΠΣ.

Αυτά δεν είναι τυχαία φίλες και φίλοι. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική της Ν.Δ. Δεν είναι απλώς ανικανότητα, αν και είναι και αυτό. Είναι μια πολιτική της Ν.Δ. που δεν πίστεψε στην αποκέντρωση.

Ενώ εμείς σχεδιάζουμε για το αύριο. Η Ν.Δ. ασχολείται με το χθες. Εάν δεν ασχοληθούμε με το σήμερα και το αύριο, με το μέλλον της χώρας μας σε μια διεθνή παγκόσμια πραγματικότητα δύσκολη, πράγματι τότε, όπως λένε και οι νέοι μας, η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη. Δεν θα έχει δυνατότητα να ορίζει ο ελληνικός λαός τη δική του τύχη. Θα είναι έρμαια η χώρα μας στις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς. Έρμαια η χώρα μας και οι αγρότες στις διακυμάνσεις των τιμών των προϊόντων.

Εάν εμείς δεν επενδύσουμε, δεν αξιοποιήσουμε το σημαντικό δυναμικό και τη δουλειά που είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια επί ΠΑΣΟΚ, επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτό το έργο για να πάμε μπροστά, θα χάσουμε. Θα χάσουμε εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτό το έργο για ένα άλμα μπροστά, θα χάσουμε μια τεράστια ιστορική ευκαιρία.

Δυστυχώς, μετράμε ήδη τον πρώτο χρόνο, τον πρώτο χαμένο χρόνο για τη χώρα μας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Η χώρα υποχωρεί συνεχώς σε όλους τους τομείς και η ίδια η καθημερινότητα εκδικείται αυτούς που επιστράτευσαν τόσο άκριτα αυτή την έννοια για να πλήξουν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν προγραμματίζει αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει σχέδιο για τις προκλήσεις για μια νέα αγροτική πολιτική, για μια κοινωνία της γνώσης, του πολιτισμού και της καινοτομίας. Για μια οικονομία ανταγωνιστική διεθνώς, για ένα ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Για την παρουσία μας στην Ευρώπη των 25. Για την περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση, τη συμμετοχή, την επένδυση. Για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση της χώρας μας. Για τη διασφάλιση της απασχόλησης όλων των νέων. Για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα.

Αποδυναμώθηκε η θέση μας. Η Ελλάδα είχε ένα τεράστιο κύρος στην Ευρώπη και διεθνώς. Και ενώ αποδυναμώνεται η Ελλάδα διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα εθνικά. Εμείς ζούμε, ως χώρα σε ένα κλίμα εσωστρέφειας. Χάνονται κάθε ημέρα νέες ευκαιρίες.

Για το Κυπριακό, είδαμε τον Πρωθυπουργό να πηγαίνει στη Λουκέρνη ουσιαστικά για τουρισμό. Να παρακολουθεί. Λέει: «Συμπαρίσταμαι, δεν παρεμβαίνω». Σαν το Κυπριακό να μην είναι πρόβλημα για το οποίο εμείς παλέψαμε ως ΠΑΣΟΚ, ως Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Κάθε μέρα βλέπουμε την ακρίβεια, την ανεργία και τη συρρίκνωση του εισοδήματος του Έλληνα. Υποσχέθηκαν, θα θυμόσαστε, 5,5% ανάπτυξη, ενώ πηγαίνουμε τώρα, το 2005, κάτω από το 3%. Υποσχέθηκαν άμεσες δραστικές αυξήσεις στους μισθούς, που θα κινηθούν στο όριο του πληθωρισμού, ουσιαστικά δηλαδή, κάτω από το όριο.

Μίλησαν για ανθρώπινες συντάξεις και δεν βρίσκουν ούτε ένα ευρώ την ημέρα για τις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ.

Δεσμεύτηκαν για την πλήρη διασφάλιση των αγροτών και σήμερα έχουν καταρρεύσει όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Το ίδιο και το εισόδημά τους.

Μίλησαν για φορολογική μεταρρύθμιση και το πρώτο που έκαναν ήταν να μειώσουν τη φορολογία για τα κέρδη των επιχειρήσεων . Όχι γι’ αυτά που θα πήγαιναν για επενδύσεις, αλλά γι’ αυτά που θα πάνε κατευθείαν στην τσέπη του επιχειρηματία.

Υποσχέθηκαν την αντιμετώπιση της ακρίβειας και σήμερα ο πληθωρισμός κάνει κάθε μήνα και ένα άλμα, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη του Έλληνα, υπονομεύοντας τις οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Μιλούσαν για την διαφθορά και την διαπλοκή και το μόνο που κάνουν είναι να διευθετούν τα οικονομικά συμφέροντα σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

Η περιβόητη επανίδρυση του κράτους, την είχαμε ακούσει όλοι μας συνεχώς από τη Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή! Μιλούσαν τότε για αξιοκρατία. Σήμερα αυτή η επανίδρυση του κράτους, είναι συνώνυμο της απροκάλυπτης παλινόρθωσης του κράτους της νέας δεξιάς σε βάρος και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και σε βάρος και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Δεν είναι τυχαίο και γράφεται σήμερα στις εφημερίδες, ότι πάνω από 6.000 Δ/ντές του δημοσίου, καταφεύγουν στο ΣτΕ, διότι τους έχουν κυνηγήσει με το νόμο του Παυλόπουλου. Και το κυνήγι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αξιοκρατία. Έχει σχέση με τα «γαλάζια παιδιά» που θέλουν να βάλουν για να ελέγξουν τη δημόσια διοίκηση.

Και μέσα σε όλα αυτά, μας λένε ότι θέλουν συναίνεση και συνεννόηση για την οικονομία. Συναίνεση σε τι, συνεννόηση για ποιο πράγμα; Για τον κατήφορο που υπάρχει;

Το μόνο που έχει να δείξει ο Πρωθυπουργός είναι η αναξιοπιστία. Τεράστια απόσταση μεταξύ όσων υποσχέθηκε και όσων κάνει. Αναξιοπιστία που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τα φαινόμενα τα οποία παρακολουθεί εμβρόντητος ο ελληνικός λαός, στους κρίσιμους θεσμούς της δικαιοσύνης και της εκκλησίας.

Για την οικονομία ο κ. Καραμανλής μας λέει, ότι δεν γνώριζε την κατάσταση. Δεν γνώριζε όταν αναλάμβανε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, Δεν γνώριζε όταν έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις ως Κυβέρνηση.Δεν γνώριζε ο κ. Καραμανλής, όταν μιλούσε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δεν γνώριζε όταν κατέθετε και όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό στη Βουλή, έναν προϋπολογισμό που είπαμε ότι θα είναι ανεφάρμοστος.

Τώρα το παραδέχονται και οι ίδιοι γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Λένε μάλιστα ότι θα στείλουν ένα νέο πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έτσι η οικονομία μας βρίσκεται και επισήμως σε επιτήρηση με συνέπειες πολύ σοβαρές για τον Έλληνα οικογενειάρχη, την ελληνική οικογένεια.

Φίλες και φίλοι, πληρώνουμε αυτή την περιβόητη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε με την απογραφή Αλογοσκούφη – Καραμανλή. Επέμειναν σε μια απογραφή, να αξιολογήσουμε τι έχουμε. Ακούγεται σωστό.

Είπαμε κι εμείς; Θέλετε; Καταγράψτε τα. Καταγράψτε τα σωστά. Να είμαστε κι εμείς και τα άλλα κόμματα μπροστά, διότι εμείς θέλουμε να δούμε και να σας αποδείξουμε αυτά που λέμε εμείς και αν έχουμε άδικο θα το παραδεχτούμε.

Δεν ήθελαν. Δεν ήθελαν να είμαστε εμείς κοντά, να είμαστε από κοινού στην απογραφή. Εσπευσαν μόνοι τους, εν κρυπτώ, να κάνουν μια απογραφή και να δυσφημίσουν τη χώρα μας, μόνο και μόνο για να δυσφημίσουν το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν καταλάβει ότι 20 χρόνια ήμασταν Κυβέρνηση, ήμασταν ταυτισμένοι με την Ελλάδα στο εξωτερικό, παλεύαμε για την Ελλάδα στο εξωτερικό, ότι αυτός ο ελληνικός λαός είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση.

Πληρώνουμε σήμερα την πολιτική της Κυβέρνησης στην οικονομία, τους τελευταίους ένδεκα μήνες. Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός του 2004, και για τα έσοδα και για τις δαπάνες.

Πληρώνουμε τη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, πάλι λόγω κομματοκρατίας. Πληρώνουμε τα φορολογικά δώρα στους έχοντες.

Λες και περίσσευαν από τα ταμεία του κράτους 700 – 800 δις που επιστρέφονται στα μεγάλα εισοδήματα, 700 – 800 δις στα μεγάλα εισοδήματα, την ώρα που δεν υπάρχει 1 ευρώ για την αγροτική σύνταξη και το ΕΚΑΣ.

Όσοι πίστεψαν στις προεκλογικές υποσχέσεις και έδωσαν την ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, βλέπουν σήμερα τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

Αναρωτήθηκα πριν λίγες μέρες, πώς είναι δυνατόν να κρατάει ο κ. Καραμανλής στη θέση του τον Υπουργό Οικονομίας τον κ. Αλογοσκούφη. Δε βλέπετε τα αποτελέσματα;

Μας μιλάει ο κ. Καραμανλής για συναίνεση, εδώ δεν μπορούν όχι συναίνεση, ούτε συνεννόηση μεταξύ του να έχουν οι Υπουργοί για την οικονομική πολιτική της χώρας.

Ο κ. Αλογοσκούφης δεν ακούει τι του λέει ο κ. Σουφλιάς. Αλλά προφανώς δε φταίει ούτε ο κ. Αλογοσκούφης, ούτε ο κ. Σουφλιάς. Φταίει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος λέγεται Κώστας Καραμανλής.

Αυτός έχει την τελική ευθύνη της Κυβέρνησης και τις οικονομίας. Έχει την ευθύνη για το συντονισμό της Κυβέρνησης. Έχει την ευθύνη για τις προεκλογικές του υποσχέσεις, που σήμερα δεν τηρούνται. Έχει την ευθύνη για τα τόσα μεγάλα, τα λόγια, τα ψεύτικα, που ειπώθηκαν προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι,

Χρειάζεται η χώρα μας αλλαγές, όπως στον αγροτικό τομέα, σε πάρα πολλούς άλλους τομείς. Ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει προϋποθέσεις για να κάνουμε το νέο βήμα.

Ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες; Μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Αναδιάρθρωση στην οικονομία μας, στην παραγωγή και στον αγροτικό χώρο και βεβαίως στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες. Προσέλκυση επενδύσεων, θα μπαίναμε σε νέους τομείς. Παράλληλα θα έπρεπε να κρατήσουμε σταθερότητα στην οικονομία, σταθερότητα στην περιοχή, στις διεθνείς μας σχέσεις, σιγουριά και ασφάλεια και το κύρος το διεθνές, για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε, όταν χρειάζεται, μεγάλα ζητήματα, όπως το Δ΄ ΚΠΣ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όμως η στρατηγική η δική μας είχε μια μεγάλη διαφορά με τη Ν.Δ. Εμείς αυτές τις αλλαγές θέλαμε και θέλουμε να τις κάνουμε με τη συμμετοχή του πολίτη, μαζί με τον πολίτη, όχι ενάντιά του. Και αυτό είναι το δίλημμα. Προχωράμε στις μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας με συναίνεση, ή με σύγκρουση. Με ασφάλεια για τον πολίτη, ή με ανασφάλεια; Με το λαό, ή ενάντια στο λαό; Με προστασία του ατόμου, του αγρότη, του εργαζόμενου, της γυναίκας, της οικογένειας, όταν έχουν δυσκολίες, ή τους αφήνουμε στην τύχη τους;

Προχωράμε ακριβώς για να κάνουμε μεγάλες τομές και μεγάλες αλλαγές. Και αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές έχουν ως προϋπόθεση να λέμε την αλήθεια. Και εμείς, το ΠΑΣΟΚ, θα λέει πάντα την αλήθεια. Να κινητοποιούμε τον πολίτη για τη συμμετοχή του. Να διαμορφώνουμε ευρύτερες συμμαχίες των λαϊκών κινημάτων και να διαμορφώσουμε μαζί με το λαό μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης. Αυτή η νέα συμφωνία εμπιστοσύνης πρέπει να έχει τους εξής άξονες: Ανακατανομή του πλούτου με δίκαιο τρόπο. Αποκέντρωση και βοήθεια προς την περιφέρεια. Βιώσιμη ανάπτυξη. Αλληλεγγύη προς τον ασθενέστερο, το φτωχότερο. Παιδεία, γνώση στη νέα γενιά για να μπορεί να ανταγωνιστεί, αλλά και σε όλους τους πολίτες. Αποκέντρωση της εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Νομαρχία, στην περιφέρεια. Και τέλος, ο πολίτης κυρίαρχος, ο πολίτης να ελέγχει, ο πολίτης να ξέρει ότι υπάρχει δημοκρατία δυναμική που ακούει τον ίδιο τον πολίτη και δεν ξεχνά τα προβλήματά του.

Αυτή είναι η διαφορά η μεγάλη με την κυβέρνηση τη σημερινή. Αυτή δεν μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής. Φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι μπροστά στις αλλαγές αυτή θέλει να επιλέξει τον αυταρχισμό, ενάντια και όχι μαζί με τον πολίτη.

Αλλά πώς θέλει να το κάνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα θέλει να ελέγξει τους πόλους της εξουσίας. Μα, είναι τα ΜΜΕ, μα είναι η δημόσια διοίκηση, μα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μα είναι η εκκλησία, μα είναι η δικαιοσύνη, μα είναι οι επιχειρηματίες, μα είναι και ο απλός άνεργος που θα τρέχει από βουλευτή σε βουλευτή, από κομματάρχη σε κομματάρχη μήπως του βρουν δουλειά. Θέλει ξανά να φέρει μια εξάρτηση του πολίτη από το αυταρχικό και συγκεντρωτικό κράτος της δεξιάς.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που αφήνουν να απαξιώνονται οι θεσμοί. Πριν από 6 μήνες ο Έλληνας έλεγε, τι περήφανος είμαι εγώ ως Έλληνας, ως Ελληνίδα, ως μέλος αυτής της χώρας, ως μέρος αυτής της χώρας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που μας κοίταγε όλη η οικουμένη και έλεγε μπράβο στην Ελλάδα, μπράβο σε αυτή τη χώρα που τα κατάφερε.

Σήμερα έχει καταπονηθεί το φρόνημα του Έλληνα και πολλοί ρωτούν: Πού πάει αυτή η χώρα; Ποιοι ελέγχουν αυτή τη χώρα; Τι γίνεται σε αυτή τη χώρα; Σ’ αυτήν ακριβώς την απαξίωση δεν αντιδρά η Ν.Δ. Τελικά είναι μια απαξίωση των ίδιων των δημοκρατικών μας θεσμών. Κι αυτό έχει και ένα σημαντικό κίνδυνο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, διότι αυτό που θέλει να πετύχει η Ν.Δ. είναι να μείνει ο πολίτης παθητικός, να πει δεν αλλάζουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε σ’ αυτή τη χώρα.

Είμαστε εμείς το ΠΑΣΟΚ που λέμε θα τα αλλάξουμε και θα τα αλλάξουμε όλα. Είμαστε εμείς που δίνουμε την ελπίδα, είμαστε εμείς που έχουμε και το σχέδιο για το μέλλον.

Η δεξιά, η Νέα Δημοκρατία, ξαναγυρίζει στην παλιά της διαδρομή, της νεότερης ιστορίας μας, στον αυταρχισμό. Ταυτισμένη με το κράτος το κλειστό, το κράτος των διαφόρων παραγόντων, το κράτος των πολιτικών και κοινωνικών διακρίσεων, του φακελώματος και του ελέγχου των πάντων.

Γι’ αυτό εμείς, γι’ αυτό φίλες και φίλοι και ιδιαίτερα νέοι, νεολαία της περιοχής του Αγρινίου, παλεύουμε για να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία.

Απέναντι στα απολιθώματα αυτού του κρατισμού, εμείς χτυπάμε ακριβώς τις λειτουργίες που προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να βάλει σε κίνηση, που θα χειραγωγήσουν τον πολίτη.

Εμείς είμαστε απέναντι στον κρατισμό αυτό, που θέλουν κάποιοι να αναβιώσουν. Είμαστε απέναντι στα φαινόμενα του κρατισμού, που παραμένουν σε λειτουργία στις κοινωνίες μας, από την οικονομία, μέχρι τα νοσοκομεία και την εκπαίδευση.

Εμείς, ίσως δεν καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε όλα, αλλά, εμείς φίλες και φίλοι, απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία του κρατισμού, των προνομίων, μιλάμε για τον πολίτη, που έχει ίσα δικαιώματα απέναντι στο κράτος.

Δε μιλάμε για τα προνόμια των λίγων. Θέλουμε δικαίωμα για τον πολίτη. Δικαίωμα στην παιδεία, δικαίωμα στην απασχόληση, δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στο μέλλον.

Απέναντι στον κρατισμό των πελατειακών σχέσεων, μιλάμε για το κράτος της αξιοκρατίας. Απέναντι στον κρατισμό του συγκεντρωτισμού της εξουσίας, εμείς μιλάμε για αποκέντρωση, στην κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην περιφέρεια.

Απέναντι στον κρατισμό της γραφειοκρατίας, μιλάμε για τη διαφάνεια, για την απλούστευση των διαδικασιών, την ευκολία στις σχέσεις με τον πολίτη.

Απέναντι στην αδιαφάνεια, μιλάμε για το φως, τη γνώση, την αξιολόγηση, ώστε να μπορεί ο πολίτης να κρίνει την πολιτεία.

Απέναντι στον κρατισμό της αναξιοκρατίας, μιλάμε για την αξιολόγηση με κανόνες, ώστε να προωθηθούν οι καλύτεροι.

Απέναντι στον κρατισμό του δοβλετιού και του φέουδου θέλουμε μια ισότιμη σχέση του πολίτη με το κράτος, του πολίτη με την πολιτεία. Σχέση εμπιστοσύνη.

Απέναντι στον κρατισμό της συναλλαγής και της διαφθοράς, θέλουμε το σεβασμό και τη δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι,

Καλούμαστε να σπάσουμε έναν κόσμο αξιών, που μας κρατάει ακόμα σε λήθαργο, σε εξάρτηση, σε υπανάπτυξη και να ενισχύσουμε αξίες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις του ελληνισμού, του Έλληνα που παράγει, που δουλεύει, που δίνει τον ιδρώτα του γι’ αυτή τη χώρα.

Ποιοι είναι οι εγγυητές; Βλέπουμε όλα αυτά τα σκάνδαλα των τελευταίων ημερών. Και μας ρωτούν μερικοί, πού είναι οι αξίες μας; Ποιοι είναι οι εγγυητές των αξιών μας; Απαντούμε: Οι εγγυητές των αξιών μας, είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, είναι ο ίδιος ο Έλληνας πολίτης.

Μπροστά στα φαινόμενα αυτά, το ερώτημα είναι, όχι ποιοι ελέγχουν τον πολίτη, αλλά ποιος ελέγχει τους ελέγχοντες. Μπορεί να ελέγχει ο καθηγητής το μαθητή, αλλά ποιος αξιολογεί το σχολείο και το πανεπιστήμιο;

Μπορεί ο υπάλληλος να ελέγχει τον πολίτη, όταν θέλει μια άδεια ή κάποια εξυπηρέτηση. Ποιος ελέγχει τη δημόσια διοίκηση όμως;

Μπορεί ο επιχειρηματίας να ελέγχει την αγορά. Ποιος ελέγχει τον επιχειρηματία.

Μπορεί ο γιατρός να ελέγχει τον ασθενή. Ποιος ελέγχει το νοσοκομείο; Μπορεί η δικαιοσύνη να ελέγχει το δίκαιο του άλφα και του βήτα, το νόμιμο. Ποιος ελέγχει όμως τη δικαιοσύνη;

Μπορεί η εκκλησιαστική ιεραρχία να ελέγχει τον πνευματικό κόσμο, αν θέλετε να καθοδηγεί τον πνευματικό κόσμο της ορθοδοξίας. Ποιος ελέγχει όμως την εκκλησιαστική ιεραρχία;

Μπορεί ο δημοσιογράφος και καλώς κάνει, να ελέγχει την εξουσία. Ποιος θέλει όμως να ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης;

Μπορεί ο συνεταιρισμός να παρεμβαίνει στην παραγωγή, στο προϊόν, στην αγορά. Ποιος ελέγχει τελικά το συνεταιρισμό;

Μπορεί τα κόμματα να διεκδικούν την εξουσία. Ποιος ελέγχει τελικά τα κόμματα;

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ, προχωράει μπροστά και μιλάει για το δημοκρατικό έλεγχο, τη δημοκρατική επανάσταση, την κοινωνική λογοδοσία. Να δώσουμε το λόγο στον πολίτη.

Εμείς μιλάμε για μια δημοκρατική επανάσταση. Που θα συγκρουστεί. Μαζί θα προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική επανάσταση, που πρέπει να σπάσει τις παλιές αυτές αξίες της υπανάπτυξης, του κρατισμού και να απελευθερώσει αξίες, να απελευθερώσει δυνάμεις πραγματικά και να κάνει το κράτος μας πραγματικά κοινωνικό κράτος, κοντά στον πολίτη, κοντά στην οικογένεια, κοντά στον Έλληνα. Ένα διαφορετικό κράτος, δημοκρατικό κράτος. Αυτό ζητάει ο Έλληνας πολίτης.

Φίλες και φίλοι,

Μπροστά σ’ αυτά τα φαινόμενα, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Διότι προεκλογικά και μέχρι και προχθές, υπήρχε αυτή η στρατηγική συνεργασία, που καλλιεργούσε η Νέα Δημοκρατία με την ηγεσία της εκκλησίας.

Τώρα “νίπτουν τα χείρας τους” για τις εξελίξεις. Εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας. Να μπει φως, να μπει διαφάνεια, να μπει έλεγχος από το ίδιο το πλήρωμα, από τον ίδιο τον ορθόδοξο λαό.

Γι’ αυτό, αυτό το θέμα θα το φέρουμε προς συζήτηση. Και καλούμε την Κυβέρνηση να το φέρει σύντομα προς συζήτηση, το όλο θέμα της απαξίωσης αυτών των θεσμών, στη Βουλή, για να το συζητήσουμε, ενώπιος-ενωπίω, όλοι μας, να δει ο ελληνικός λαός, ακριβώς ποιες είναι οι εξελίξεις αυτές και να δούμε τι κάνει η Κυβέρνηση για να προχωρήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα μας.

Φίλες και φίλοι, θα ήταν για μας υποκριτικό εάν λέγαμε εμείς δημοκρατικό έλεγχο για την Εκκλησία, δημοκρατικό έλεγχο για τη Δικαιοσύνη, δημοκρατικό έλεγχο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την Κυβέρνηση και δεν προχωράγαμε εμείς στο ίδιο μας το Κόμμα.

Το Κόμμα μας ήταν πάντα ένα επαναστατικό Κόμμα. Όταν ξεκίνησε το 1974 ήταν η αυτοοργάνωση που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μετά από πολλά χρόνια στην κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός ζητά να κάνουμε κι εμείς τη δικιά μας εσωτερική επανάσταση και αυτήν την επανάσταση κάνουμε εμείς με όλους μαζί, παλαιούς και νέους. Προχωράμε να αλλάξουμε νοοτροπίες, να αλλάξουμε πρακτικές, να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο λέει η νεολαία μας, να τα αλλάξουμε όλα.

Αυτό το κάνουμε φίλες και φίλοι, όχι διότι δεν είμαστε περήφανοι για το παρελθόν. Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας, είμαστε περήφανοι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κάνουμε διότι ξέρουμε ότι το απαιτούν οι εποχές, το απαιτούν οι αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως. Και αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ ξέρουμε ότι αλλάζουμε την Ελλάδα, ότι πάει η Ελλάδα μπροστά γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν η ελπίδα του ελληνικού λαού.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που πάλι θα είναι η ελπίδα του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές όταν θα έρθουν. Θα είναι η ελπίδα και θα είμαστε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση και πάλι ανανεωμένοι με νέα προοπτική, με νέες δυνατότητες, με νέες προτάσεις και με σταθερές τις αξίες μας, σταθερές τις αρχές μας. Αυτές μένουν σταθερές.

Η Δημοκρατία, ο σοσιαλισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία είναι βασικές αξίες που δεν αλλάζουν. Αλλά είναι ακριβώς επειδή δεν αλλάζουν αυτές οι αξίες που επιτρέπουν να αλλάξουμε εμείς τις συνθήκες που έρχονται.

Είναι, αν θέλετε, ο μπούσουλάς μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αλλάζουμε κι εμείς. Και κάνουμε το ισχυρό και ανοιχτό Κόμμα, το Κόμμα της συμμετοχής και της αποκέντρωσης, το Κόμμα όπου καλούμε και τους παλαιούς, αλλά και τη νέα γενιά να συμμετέχει ισότιμα. Καλούμε και τις γυναίκες να συμμετέχουν δυναμικά. Έχουν κι αυτές λόγο και ρόλο στη δημόσια και πολιτική ζωή.

Καλούμε τις δυνάμεις τις ευρύτερες τις προοδευτικές να συνδράμουν μαζί μας, να συνεργαστούν. Και θα φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ όπου συνυπάρχει η πείρα, η γνώση, η ιστορία, οι παραδόσεις, οι αγώνες μαζί με τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις νέες ιδέες της νεολαίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Οι ρίζες μας μας εμπνέουν και το μέλλον μας μας οδηγεί. Θα είμαστε πάντα το ΠΑΣΟΚ της δημοκρατικής, δημιουργικής και κοινωνικής αλλαγής.

Την άλλη βδομάδα στις 20 Φεβρουαρίου θα εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας για ένα Συνέδριο σταθμό και αφετηρία. Σας καλώ όλους να πάρετε μέρος σ’ αυτή τη διαδικασία.

Σ’ αυτή τη διαδικασία δεν θα είναι μόνο ή επιλογή των Συνέδρων. Θα ζητήσουμε από σας και τις απόψεις σας με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο πάνω στα θέματα τα φλέγοντα της εποχής, πάνω στα θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία, που έχουν να κάνουν με την ανεργία, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία του Κόμματός μας, δημοψηφίσματα, θητείες και άλλα ζητήματα σημαντικά.

Σας καλούμε λοιπόν να έρθετε και να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά και στο Συνέδριο. Το Συνέδριο δεν θα είναι απλώς ένα Συνέδριο όπου θα πάμε, θα ακούσουμε, θα ψηφίσουμε και θα φύγουμε. Οι 5.000 Σύνεδροι που θα είναι εκεί, θα είναι εκεί για να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να συμμετάσχουν, να ακουστούν και να γίνουν πρεσβευτές της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ όταν γυρίσουν πίσω στις τοπικές κοινωνίες τους. Θα είναι οι «λαμπαδηδρόμοι» του νέου ΠΑΣΟΚ, της νέας προσπάθειάς μας.

Σας καλώ λοιπόν όλους. Η ΠΑΣΠ, η νεολαία, οι παλαιότερες γενιές, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι σε μία νέα πορεία.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να ξέρετε ότι εμείς δεν ακολουθούμε την πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Αυτοί ακολούθησαν την πολιτική του «ώριμου φρούτου». Περίμεναν βέβαια και 20 χρόνια.

Εμείς ακολουθούμε μία άλλη πολιτική. Πρώτα απ’ όλα πολιτική να υπεραμυνθούμε των κατακτήσεων του ελληνικού λαού. Δεν θα αφήσουμε οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού να ποδοπατηθούν από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, εμείς θα προτείνουμε, εμείς θα δίνουμε λύσεις, εμείς θα δείχνουμε το δρόμο διότι είμαστε αντιπολίτευση υπεύθυνη. Αλλά και τρίτον, διότι είμαστε εν δυνάμει κυβέρνηση και δεν θα περιμένουμε 20 χρόνια για να γίνουμε κυβέρνηση.

Εμείς φίλες και φίλοι, αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα και θα είμαστε έτοιμοι μετά το Συνέδριο με νέα δυναμική να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, ώστε να προετοιμαστούμε όχι μόνο για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, αλλά να προετοιμαστούμε για μία νέα πορεία συναινετική με τον ελληνικό λαό, με τις λαϊκές δυνάμεις όταν και πάλι θα είμαστε κυβέρνηση την επόμενη τετραετία.

Φίλες και φίλοι, σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη νέα πορεία.

Να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου γι’ αυτήν την τόσο ουσιαστική, τόσο δυναμική παρουσία σας απόψε. Μία παρουσία που στέλνει μήνυμα για το Συνέδριό μας. Μια παρουσία που στέλνει μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την αγροτιά, μια παρουσία που δείχνει τη ζωντάνια, που δείχνει το μέλλον αυτού του Κινήματος, που δείχνει την ανανέωση αυτού του Κινήματος.

Καλό μας αγώνα, καλή προσπάθεια και καλή μας νίκη! Γεια σας. Καλό αγώνα!”

Διαβάστε επίσης