- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Ομιλία στους αγρότες στη Λάρισα

“Φίλες και φίλοι της Λάρισας.

Αγρότες, αγρότισσες.

Αυτή η θερμή υποδοχή και η κατάμεστη αυτή αίθουσα δείχνει ότι το Κίνημά μας, το αγροτικό κίνημα, δε χωράει στους 4 τοίχους. Είναι Κίνημα δυναμικό, κοντά στο λαό, δίπλα στον κόσμο, δίπλα στον πολίτη.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την υποδοχή, όπως θέλω να ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, εδώ στη Λάρισα, όπου ήμουν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές. Αλλά θέλω, επίσης, να πω ότι από εδώ στέλνουμε ένα μήνυμα, από εδώ, από τη Λάρισα, σε όλους τους αγρότες της Ελλάδας: Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα μαζί, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στο ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον αγροτικό κόσμο. Μια νέα σχέση με τους αγρότες. Να ξανασυνδεθούμε με τις ρίζες μας.

Είμαστε εδώ να μιλήσουμε μαζί, για ένα νέο ξεκίνημα που χρειάζεται η ελληνική γεωργία, που χρειάζεται η ελληνική ύπαιθρος, ένα νέο ξεκίνημα που χρειάζεται, όμως, όλη η Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζετε ότι από την ίδρυσή του, από τον ιδρυτή του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι κοντά στον αγρότη. Εδώ είναι τα παιδιά της αλλαγής, είναι και οι νέοι αγρότες μαζί μας, που είναι μπροστάρηδες στην προσπάθεια για μια νέα αγροτική πολιτική. Αλλά αυτή η παράδοση δεσμών, πάει ακόμα πιο πίσω. Από τότε που πάλευε ο Γεώργιος Παπανδρέου για την αγροτική σύνταξη.

Αναπτύξαμε κοινούς δεσμούς, αγώνες για ένα καλύτερο αύριο για τον Έλληνα, για τον Έλληνα αγρότη, για την Ελληνίδα αγρότισσα. Για την ελληνική ύπαιθρο.

Οι ρίζες μας βρίσκονται εδώ. Εδώ στα χωράφια, στα βουνά, στις θάλασσες, στον κάμπό. Εδώ καλλιεργήσαμε το ΠΑΣΟΚ. Εδώ άνθισε το ΠΑΣΟΚ. Και ξανά είμαστε εδώ, να επανασυνδεθούμε με τις ρίζες αυτές, με τον αγροτικό κόσμο.

Πολλοί θα θυμούνται ότι το ΠΑΣΟΚ κάποιοι το έλεγαν, όχι Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, αλλά Πανελλήνιο Αγροτικό Σοσιαλιστικό Κίνημα. Και είχαν δίκιο. Γιατί μπορούμε να θυμηθούμε το μεγάλο έργο που έγινε, πώς άλλαξαν τα πράγματα από το ’81 και μετά, για τον αγρότη και την αγρότισσα. Μια μεγάλη αλλαγή.

Αλλά σήμερα, θέλουμε να χτίσουμε μια καινούρια σχέση μαζί. Ποια είναι η βάση αυτής της σχέσης; Πρώτα απ’ όλα είναι η ειλικρίνεια, είναι η αλήθεια.

Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν είμαστε, εδώ για να παίξουμε με τον πόνο του αγρότη, όπως έκαναν οι της Νέας Δημοκρατίας τα παλιότερα χρόνια. Θέλω να ξέρετε ότι θέλω να μιλάω πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας, για να μπορώ να σας κοιτώ απευθείας στα μάτια.

Θέλω τη σχέση μας, μια σχέση εμπιστοσύνης. Για να μπορούμε να συζητούμε και τα ευχάριστα, αλλά και τα δυσάρεστα. Και τις επιτυχίες μας, αλλά και τα λάθη μας, όταν γίνονται. Και τις κατακτήσεις, αλλά και τις παραλείψεις μας, όταν τις κάνουμε.

Δεύτερη βάση, αυτής μας της σχέσης, είναι αντιμετωπίζοντας το σήμερα, να μιλήσουμε και για το αύριο, να μιλήσουμε για το μέλλον. Γιατί το αύριο έρχεται πολύ γρήγορα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Να μιλήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες, για τις τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να αγωνιστούμε μαζί για να καταχτήσουμε αυτό το μέλλον, να κερδίσουμε μαζί το μέλλον.

Τρίτον, θέλω να ξέρετε και είναι και το νόημα αυτής της επίσκεψης, ότι δεν είστε μόνοι.

Είμαστε κοντά σας, σε αυτό το δύσκολο μέλλον, σε αυτή την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και θα τα βγάλουμε πέρα μαζί.

Είμαι εδώ, για να προχωρήσουμε και να καλέσω όλους σε μια συνεργασία. Για τη συμμετοχή των αγροτών στη διαμόρφωση της νέας αγροτικής πολιτικής. Δεν μπορεί η αγροτική πολιτική να διαμορφώνεται σε κάποια γραφεία στην Αθήνα. Θέλει τη συμμετοχή του αγρότη, θέλει τη συμφωνία του αγρότη. Θέλει το αγροτικό κίνημα να έχει λόγο.

Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές για το μέλλον, οι αλλαγές για το αύριο, πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει να γίνουν μαζί με το αγροτικό κίνημα. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύμφωνο, αν θέλετε, ένα νέο συμβόλαιο, για την αγροτική ανάπτυξη, για τον αγρότη και την πολιτική την αγροτική.

Μαζί και το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτείται. Κάνουμε και εμείς την αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Και η αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ θα γίνει μαζί και με την αναδιοργάνωση του αγροτικού κινήματος, που είναι στοιχείο, που είναι μέρος αυτού του μεγάλου σοσιαλιστικού κινήματος.

Εμείς είμαστε υπέρ της αυτονομίας των μαζικών κινημάτων, διότι θέλουμε να είναι περήφανα τα μαζικά κινήματα. Να συνεργαζόμαστε, αλλά να στηρίζουν αυτοί, να προχωρούν τα δικά τους συμφέροντα χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις, Έτσι λειτουργεί, πλέρια η δημοκρατία.

Πολλοί από τους αντιπάλους μας, μιλούν και για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι υπόθεση απλώς μηχανισμών και κάποιων προσωπικών φιλοδοξιών. Αντιθέτως, το συνέδριο που έχουμε μπροστά μας, είναι υπόθεση όλων.

Πρώτα απ’ όλα είναι υπόθεση δική σας και των ίδιων των αγροτών, του λαϊκού κινήματος. Και είναι το στοίχημά μας για την επανασύνδεση του Κινήματός μας με τη λαϊκή βάση, με τον πολίτη. Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή. Κι εμείς δίνουμε το λόγο μας γι’ αυτή την αλλαγή.

Είπαμε να πούμε την αλήθεια. Θέλω να ξεκινήσω με μερικές αλήθειες, για τη Νέα Δημοκρατία και τη σημερινή Κυβέρνηση.

Φίλες και φίλοι, πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα έχουν καταρρεύσει. Δεν έχουν απλά μειωθεί. Έχουν καταρρεύσει. Σε όλα τα προϊόντα. Στα σταφύλια, στις πατάτες, στα λαχανικά, στα φρούτα, στο καλαμπόκι, στο ρύζι, στα καπνά, στην ντομάτα, στο γάλα, στο βαμβάκι, στο λάδι.

Το βαμβάκι παραμένει απούλητο στις αποθήκες, το ίδιο και το στάρι. Δεν υπάρχει σήμερα προϊόν, ένα προϊόν, με καλύτερη τιμή από πέρυσι. Δεν υπάρχει ούτε ένας παραγωγός που να μη βλέπει το εισόδημά του, χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής μεγαλώνει. Οι δαπάνες κάθε αγροτικής οικογένειας αυξάνονται. Χαμηλές τιμές για τον αγρότη, υψηλές τιμές για τον καταναλωτή. Ποιοι κερδίζουν; Μόνο οι μεσάζοντες και οι αεριτζήδες κερδίζουν.

Κι αυτό είναι τυχαίο; Είναι η συγκυρία; Είναι η διεθνής οικονομία και αγορά; Πρόκειται μήπως μόνο για ανικανότητα της Κυβέρνησης να παρέμβει; Βέβαια είναι και η ανικανότητα της Κυβέρνησης, αλλά πρόκειται επίσης για μια συγκεκριμένη πολιτική που ευνοεί τους χονδρέμπορους και τους μεγαλέμπορους. Συγκεκριμένη πολιτική που μεταφέρει τον πλούτο από το αγροτικό εισόδημα στους μεσάζοντες και τους μεγαλέμπορους. Είναι, αν θέλετε, η εξόφληση των δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας στα συμφέροντα που τη στηρίζουν.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της σημερινής Δεξιάς. Αυτό είναι το πρόσωπο που προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να καλύψει με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Σήμερα τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας ξεσκεπάζονται. Εκμεταλλεύτηκε τις αγωνίες σας. Παραπλάνησε τον αγρότη. Στόχος ήταν απλώς η εξουσία για την εξουσία. Να ανεβούν στις υπουργικές καρέκλες. Και για να δικαιολογηθεί προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες αλλού.

Για την Κυβέρνηση Καραμανλή πάντα κάποιος άλλος φταίει. Φταίνε οι κακοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φταίνε οι ίδιοι οι αγρότες. Ίσως φταίει ο Παπανδρέου που δήθεν επέτρεψε τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Γενικώς φταίει το ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζετε όμως, ότι οι τιμές κατέρρευσαν φέτος και όχι τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυαν οι ίδιοι κανονισμοί. Γνωρίζετε ότι οι τιμές κατέρρευσαν ακόμα και σε προϊόντα στην αγορά που δεν ρυθμίζονται από κοινοτικούς κανονισμούς. Γνωρίζετε επίσης, ότι ποτέ πριν οι εισαγωγές δεν αφέθηκαν ανεξέλεγκτες και ποτέ πριν δεν είχαμε τις σημερινές απαράδεκτες τιμές.

Παίρνω ένα παράδειγμα. Πάντα είχαμε εισαγωγή σταριού από την Ουκρανία. Αλλά τι γινόταν; Περιμέναμε να απορροφηθεί η ελληνική παραγωγή και μετά έδινε η Κυβέρνηση άδεια εισαγωγής. Κι αυτό γιατί το κάναμε; Ποιος ήταν ο στόχος; Διότι εμείς είχαμε πολιτική στήριξης των αγροτικών προϊόντων. Νοιαζόμασταν. Δεν χρωστούσαμε και δεν χρωστάμε σε κανέναν αλευροβιομήχανο.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε ένα Κόμμα με βαθιές ρίζες στην ύπαιθρο και στον Έλληνα αγρότη. Υπήρξαν στη διακυβέρνησή μας δυσκολίες και προβλήματα, υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις. Και ακούω τις μέρες αυτές από κάποιους να μας καλούν να απολογηθούμε.

Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν φοβόμαστε να κάνουμε με ειλικρίνεια την αυτοκριτική μας, διότι εμείς θέλουμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη και καλύτερα το αγροτικό κίνημα και τον αγρότη. Όμως δεν απολογούμαστε στη Νέα Δημοκρατία. Τη Νέα Δημοκρατία που ξέχασε τις υποσχέσεις της προς τον ελληνικό λαό από τη δεύτερη μέρα που πήρε την Κυβέρνηση.

Χθες στη Βουλή όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επερώτηση και ενωμένοι δυναμικά αναδείξαμε τα προβλήματα της αγροτικής πολιτικής. Αλλά είπαμε και δυο αλήθειες και για την ευρύτερη πορεία της χώρας, που μέσα σ’ αυτά βεβαίως είναι και το αγροτικό ζήτημα.

Έχουμε περίπου ένα χρόνο που συμπληρώνεται Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κυβέρνησης Καραμανλή. Είναι ένας χρόνος ιστορικών προκλήσεων. Ένας χρόνος που έπρεπε ακριβώς να προσαρμοστούμε, να κάνουμε βήματα μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις που γίνονται ανά τον κόσμο. Και είχαμε τα φόντα, είχαμε τις προϋποθέσεις, είχαμε βάλει τις υποδομές, είχαμε βάλει τις βάσεις.

Είχαμε βάλει τις βάσεις για να λύσουμε μεγάλα ζητήματα: το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το όνομα της FYROM, απορρόφηση πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Είχαμε όλες τις προϋποθέσεις να εκτιναχθεί η Ελλάδα μπροστά, να κάνει το άλμα μπροστά. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της σταθερής ασφάλειας, της ανάπτυξης, της συνοχής, της ειρήνης, της παιδείας, της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας αποτύχατε οικτρά. Αποτύχατε οικτρά. Αποτύχατε στην εξωτερική πολιτική, όπου είχαμε ένα κύρος, ένα κύρος διαπραγματευτικό, έναν έλεγχο της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια νέα πορεία σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, μια μεγάλη ευκαιρία για το Κυπριακό.

Σήμερα ξανά έχει έρθει η ανασφάλεια για την εγκυρότητα της χώρας μας. Δεν μας υπολογίζουν στη διεθνή σκακιέρα. Χειριστήκαμε τεράστια θέματα, όπως την πορεία της Τουρκίας και την Κύπρο σαν να ήμασταν τουρίστες, σαν να μην είχαμε καμιά σχέση με τα προβλήματα αυτά. Και βεβαίως χάσαμε και δεν έχουμε οποιαδήποτε στρατηγική για το αύριο.

Είχαμε το μεγάλο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για μια νέα ανάπτυξη, για προβολή της χώρας μας, για τον τουρισμό, για την επένδυση, για την περιφέρεια. Πορεία που χάθηκε ως δια μαγείας από την έλλειψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας της χώρας μας, αλλά και βεβαίως και από το διασυρμό της χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία. Έναν διασυρμό που ξεκίνησε με τη δήθεν απογραφή, που έβαλε την Ελλάδα σε εποπτεία, σε επιτήρηση, σε εξάρτηση. Η ελληνική οικονομία σε ομηρία και ο Έλληνας, η οικογένεια σε ομηρία. Υπονόμευσε και την διαπραγματευτική μας ικανότητα για το Δ’ ΚΠΣ.

Αλλά ας πούμε για τα γεωργικά μας προϊόντα. Ξέρετε, ότι όταν ήμασταν Κυβέρνηση καταφέραμε έναν διακανονισμό σε σχέση με το βαμβάκι πολύ δύσκολο τότε με έναν τρόπο εθνικής -αν θέλετε- υποστήριξης. Πού να πάει η σημερινή Κυβέρνηση, πέραν ότι τα έχει κάνει θάλασσα, πού να πάει;

Εάν πήγαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το έθετε, θα την κοιτάγανε με στραβά μάτια. Θα της λέγανε, «εσείς εδώ τα έχετε κάνει θάλασσα στην οικονομία σας και έρχεστε και ζητάτε και άλλα»; ?ρα, λοιπόν, βλέπετε, και αυτή η πολιτική πόσο άμεσα επηρεάζει και τη διαπραγματευτική ικανότητά μας για το αγροτικό εισόδημα.

Φίλες και φίλοι, έχουν τάξει για την ανεργία και την απασχόληση, αλλά βλέπουμε να προχωρούν σε έναν έντονο κομματισμό. Θέλουν να επαναφέρουν την εξάρτηση του πολίτη. Το νέο παιδί που θέλει δουλειά, να πρέπει να τρέχει σε κομματικά γραφεία, να εγγράφεται στα βιβλία του πολιτευτή ή του κομματάρχη, όπως παλιά, για να σκύβει το κεφάλι για το δικαίωμα να έχει απασχόληση. Αυτή είναι η πρόοδος στη χώρα μας;

Θέλουν τον πολίτη σε ομηρία. Το νέο, το φοιτητή, το μαθητή σε ομηρία. Όπως θέλουν και σε ομηρία την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά σε μια γαλάζια γραφειοκρατία που στήνεται για να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό.

Και βέβαια, σε ομηρία και σε απόγνωση είναι και ο αγρότης. Απόγνωση σε όλη την Ελλάδα μπροστά στην κατάρρευση των τιμών και του εισοδήματός του. Αντί της συμπαράστασης προς τον αγρότη στη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στον αγροτικό χώρο με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία ανασφάλεια, αβεβαιότητα, ανησυχία, αγανάκτηση για το μέλλον του αγρότη και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να πω και μερικές αλήθειες για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Διότι σήμερα οι συνθήκες είναι πράγματι διαφορετικές. Υπάρχουν μεγάλα και διαφορετικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να δούμε καθαρά. Να τα κατανοήσουμε και να δουλέψουμε μαζί, ώστε ο Έλληνας αγρότης να κοιτάζει, να μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με σιγουριά, για τη δική του την οικογένεια, για τα παιδιά του, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι εισαγωγές θα γίνονται. Βρισκόμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Όπως κάνουν πολλές εισαγωγές και άλλες χώρες, όπως κάνουμε κι εμείς εξαγωγές. Το ? περίπου των δικών μας εξαγωγών, αφορούν τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Για να εξάγουμε εμείς πρέπει να υπάρχουν ανοιχτές αγορές, πρέπει να υπάρχουν εμπορικές σχέσεις των κρατών μεταξύ τους. Και είμαστε μια χώρα που ζει στον κόσμο, δεν είμαστε απομονωμένοι. Είμαστε μια χώρα ανοιχτή, εξωστρεφής. Στον κόσμο που αλλάζει διεκδικούμε τη δική μας θέση. Το μερίδιο ανάπτυξης και πλούτου. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει κλείνοντας τα σύνορά μας.

Θέλω να αναφερθώ σε μια ιστορία, μια εμπειρία μου που ανέφερα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είχα κάνει μια αναφορά που σχολιάστηκε. Είχα αναφερθεί στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Λούλα της Βραζιλίας. Μου είπε, «ξέρεις εγώ έχω ένα στόχο που ανέλαβα Πρόεδρος της Βραζιλίας». Μάλιστα ο ίδιος είναι συνδικαλιστής, πρώτη φορά εκλέχτηκε συνδικαλιστής εργατικού κέντρου στη Βραζιλία Πρόεδρος. Μου λέει, «εμείς έχουμε 1 εκατομμύριο πολίτες, που πεινάνε, 1 εκατομμύριο πολίτες που δεν έχουν ένα πιάτο φαΐ να φάνε κάθε μέρα. Εγώ αυτό που θέλω στα 4 χρόνια που θα είμαι Πρόεδρος, στο τέλος να είναι σίγουρο ότι αυτοί, ο καθένας τους, θα έχει τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ, τίποτα άλλο. Αλλά για να το κάνω -μου λέει- θέλω τη βοήθεια της Ευρώπης».

Του λέω, «ποια βοήθεια θέλετε;». «Ανοίξτε τις αγορές σας, για να πουλήσουμε τα δικά μας αγροτικά προϊόντα, μη βάζετε δασμούς, μη δίνετε επιδοτήσεις».

Του λέω «βεβαίως αυτό είναι δύσκολο». Αλλά βεβαίως, φεύγοντας από εκεί και πρόσφατα με τις διάφορες διαπραγματεύσεις που έγιναν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και με συμμαχίες μεγάλων χωρών, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Μαλαισία και άλλες χώρες, σιγά – σιγά πιέζουν και αυτό επιδιώκουν.

Βεβαίως είναι δύσκολο να αντισταθούμε πλήρως σε αυτή την αλλαγή. ?ρα θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή. Αν βεβαίως αφήναμε πλήρως ελεύθερα τα πράγματα, θα είχαμε άμεση καταστροφή, τεράστια ανεργία, τεράστιο χτύπημα του αγρότη. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε το μέλλον σχεδιασμένα. Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε συστηματικά, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Πρώτον, να αναδιατάξουμε επιτέλους καλλιέργειες ορθολογικά, πέρα από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις.

Να επενδύσουμε πάνω στον άνθρωπο. Τι σημαίνει αυτό; Θέλουμε τον εκπαιδευμένο, ενημερωμένο αγρότη και την αγρότισσα βεβαίως.

Θέλουμε να δώσουμε τη μάχη της μεταποίησης και της τυποποίησης, ώστε να ωφελείται ο αγρότης μεγαλύτερες τιμές.

Να έχουμε πορίσματα πρακτικά και εφαρμόσιμα, από αναβαθμισμένα ιδρύματα αγροτικής έρευνας, να έχει στήριγμα ο αγρότης, για το ποιο προϊόν και ποια αγορά έχει μπροστά του.

Να δούμε ξανά από την αρχή τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Γιατί μόνο ο οργανωμένος αγρότης, μπορεί πραγματικά να διεκδικήσει το μέλλον.

Να αναπτύξουμε παραπέρα το κοινωνικό κράτος. Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα δίνει πραγματική ασφάλεια στον αγρότη. Χωρίς δημαγωγία παροχών και αποσπασματικών μέτρων. Και

Να ενισχύσουμε τις δυνατότητες, για εξασφάλιση παράπλευρων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο αγροτοτουρισμός κλπ.

Μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση. Αλλά αυτή δεν είναι εύκολη. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να δουλέψουμε μαζί, να κερδίσουμε το στοίχημα της μεγάλης μεταρρύθμισης στην ελληνική γεωργία.

Να απαντήσουμε στο πιο σημαντικό θέμα, που τίθεται για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Δηλαδή να γίνει η αγροτική μας ανάπτυξη ανταγωνιστική διεθνώς, αλλά και παράλληλα φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μόνο αν σταθούμε κοντά στον αγρότη και κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί, θα πετύχουμε. Θα πετύχουμε μια νέα ποιότητα και όχι μόνο ποσότητα.

Ποιότητα σημαίνει τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά. Να λένε το προϊόν του Θεσσαλικού Κάμπου και να ξέρουμε ότι αυτό το προϊόν είναι προϊόν που είναι, αν θέλετε, ονομασίας προέλευσης. Που ξέρει ο άλλος, με περηφάνια, ότι αυτό το προϊόν είναι κάτι ιδιαίτερο στη διεθνή αγορά.

Σημαίνει τα προϊόντα μας να είναι υγιεινά. Σημαίνει να είναι μειωμένα τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, που βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον. Σημαίνει αναδιάταξη καλλιεργειών και βεβαίως αγροτικά – συνεταιριστικά κινήματα σύγχρονα.

Σημαίνει στροφή σε νέες μορφές τουρισμού στην επαρχία. Σημαίνει να αξιοποιήσουμε ό,τι ωραιότερο, την παράδοση, το περιβάλλον, γι’ αυτή τη νέα πορεία. Να διαφυλάξουμε το περιβάλλον μας, μέσα σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον.

Να κάνουμε δημιουργική και φιλική τη γεωργία μας. Μια πολιτική που θα εξασφαλίσει τη μικρομεσαία, οικογενειακή μονάδα, την οικογένεια την αγροτική, θα διατηρήσει την απασχόληση και για τους νέους, αλλά θα δώσει και μια νέα απασχόληση και για την αγρότισσα, που θα παίξει και αυτή σημαντικό ρόλο, σε αυτή τη νέα αγροτική πολιτική.

Η αγρότισσα θα έχει σημαντικότατο ρόλο σε μια νέα αγροτική πολιτική, ώστε να μπορεί, όχι μόνο η νέα γενιά, αλλά να ενταχθεί κι αυτή στο παραγωγικό δυναμικό, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, για ανάπτυξη παραδοσιακών τροφίμων, παραδοσιακών προϊόντων, συνεταιρισμών αγροτουρισμού και υπηρεσιών.

Εμείς καταθέτουμε ακριβώς τις προτάσεις μας, για να τα αλλάξουμε όλα. Αλλά για να είναι αυτή η πολιτική επιλογή αποτελεσματική, πρέπει να συνδυαστεί η σωστή διαχείριση από το κράτος, τους φορείς, τους παραγωγούς, τους ίδιους τους πολίτες.

Και πρέπει να είναι ενταγμένη στην περιφερειακή ανάπτυξη. Τοπικές και περιφερειακές προσεγγίσεις, ώστε να συνδυάζονται με την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Δεν μπορεί να είναι πλέον μόνο οριζόντιες οι πολιτικές.

Η Νέα Δημοκρατία, τι λέει; Η συντήρηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση των αγορών, πώς αντιδρά;

Καλλιεργούν το φόβο, καλλιεργούν την ανασφάλεια και έτσι καλλιεργούν την παθητικότητα. Ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ότι όλα που έρχονται, έρχονται για να σαρώσουν κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να κλειστούμε στο καβούκι μας.

Αλλά ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν μείνουμε παθητικοί, ποιοι θα κερδίσουν; Δε θα κερδίσει ο αγρότης το μέλλον του. Αυτοί που θα κερδίσουν, είναι το μεγάλο κεφάλαιο, το διεθνές, οι μεσάζοντες, το μεγάλο κεφάλαιο το αγροτικό. Θα κερδίσουν ίσως ξένα εμπορικά και αγροτικά κέντρα. Δεν θα κερδίσει ο Έλληνας αγρότης.

Γι’ αυτό και η συντήρηση καλλιεργεί το φόβο. Αν παθητικοποιήσουν το αγροτικό κίνημα, όπως σας είπα, θα κερδίσουν οι μεσάζοντες, οι μεγαλοχτήμονες, πιθανόν το εμπορικό κεφάλαιο και το διεθνές αγροτικό κεφάλαιο.

Γι’ αυτό είναι σίγουρο ότι δε θα κερδίσει ο Έλληνας αγρότης, δε θα κερδίσει η ελληνική ύπαιθρος, δε θα κερδίσει η παράδοσή μας, το περιβάλλον μας, η οικογένειά μας, η νέα γενιά.

Γι’ αυτό το δίλημμα, είναι πράγματι συντήρηση ή πρόοδος. Γι’ αυτό το αγροτικό κίνημα, πρέπει να ξυπνήσει. Πρέπει και πάλι να ξυπνήσει, να ξυπνήσει δυναμικά, για να προωθήσει το μέλλον.

Η αγανάχτηση, η δικαιολογημένη αγανάχτηση, πρέπει να γίνει δύναμη, για να πει ΟΧΙ στην πολιτική την αγροτική της Νέας Δημοκρατίας. ΟΧΙ στην πολιτική της απάθειας. ΟΧΙ στην πολιτική ερήμωσης της υπαίθρου. ΟΧΙ στην πολιτική της εξαφάνισης της παράδοσής μας. ΟΧΙ στην πολιτική της υποβάθμισης του περιβάλλοντός μας.

Και πρέπει το αγροτικό κίνημα να πει ΝΑΙ σε μία νέα προοπτική με τον αγρότη συμμέτοχο, με τον αγρότη μπροστάρη. Διότι θα γίνουν αλλαγές, δεν θα μείνει στάσιμη ούτε η οικονομία μας, ούτε η κοινωνία μας, ούτε ο κόσμος. Η παγκόσμια αγορά έρχεται και εμείς πρέπει να κάνουμε ανατροπές. Πρέπει να αλλάξουμε τη γεωργία μας.

Αλλά ποια είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία; Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, λέμε το εξής: Εμείς θα κάνουμε αλλαγές μαζί με τον αγρότη και όχι ενάντια στον αγρότη, όπως επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία.

Θα κάνουμε αλλαγές, ναι, ώστε να διασφαλίσουμε τη σιγουριά να μπορεί ο αγρότης να κάνει τις αλλαγές με ασφάλεια, με σχέδιο, με συνέπεια και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τις δικές του, με εμπιστοσύνη στο ίδιο το κράτος, στην ίδια την πολιτεία. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής διάλογος, ειλικρινής διαβούλευση, κατανόηση των σημερινών προκλήσεων και των επιλογών μας.

Μόνο με την ενεργή συμμετοχή για τις μεγάλες αλλαγές θα πετύχουμε να λύσουμε το αγροτικό ζήτημα στη χώρα μας. Γι’ αυτό εμείς σαν ΠΑΣΟΚ ήδη παίρνουμε πρωτοβουλίες. Πολύ σύντομα θα κάνουμε την Ολομέλεια της δικιάς μας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με μοναδικό αντικείμενο να συζητήσουμε το αγροτικό ζήτημα στη χώρα.

Δεύτερον, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα κάνουμε ειδική Διάσκεψη για το αγροτικό ζήτημα, όπου τα στελέχη που θα έρθουν από την περιφέρεια να διαμορφώσουν και εκεί στο Συνέδριό μας τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ για το θέμα το αγροτικό στη χώρα μας.

Τρίτον, θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα μετά το Συνέδριο Περιφερειακές Διασκέψεις για το αγροτικό ζήτημα στη χώρα. Και τέλος, μέσα στο 2005 θα κάνουμε Συνέδριο του Κόμματός μας για το αγροτικό ζήτημα για να πάρουμε οριστικές αποφάσεις για το θέμα του αγρότη.

Και θέλουμε την ενεργή συμμετοχή όλων σας. Θέλουμε στο Συνέδριο αυτό να συμμετέχετε. Εκλέξτε και τις δικές σας πρωτοπόρες ηγεσίες να συμμετέχουν στο Συνέδριο, να συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, να συμμετέχουν σε όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, για να έχει και ο αγρότης και η αγρότισσα φωνή στο Κίνημά μας.

Αλλά θέλω να πω και κάτι άλλο. Σ’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή εμείς δεν θέλουμε και δεν πιστεύουμε, ότι μπορεί να πάει ο αγρότης «ξυπόλητος στα αγκάθια». Δεν επιτρέπουμε να πάει ο αγρότης «ξυπόλητος στα αγκάθια». Πρέπει να πάει με σιγουριά.

Γι’ αυτό κάναμε αγώνα για να διαμορφώσουμε μια νέα κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκληρές μάχες, για να είναι προς όφελος του αγρότη. Αλλά δεν θα είναι προς όφελος του αγρότη αν έτσι απλά καθίσουμε παθητικά, όπως σήμερα η Κυβέρνηση. Πρέπει τώρα να πάρουμε αυτή την ευκαιρία, το πλαίσιο το οποίο διαμορφώσαμε.

Πολύ απλά το ξέρετε το πλαίσιο. Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στο προϊόν, αλλά πια έρχονται στον ίδιο τον αγρότη, για να αισθάνεται και να έχει διασφαλισμένο εισόδημα, έτσι ώστε να μπορεί να μπει στην αγορά, στην ελεύθερη αγορά και να αισθάνεται ότι δεν θα έχει ανασφάλεια να δοκιμάσει ένα άλλο προϊόν, να δοκιμάσει μια άλλη καλλιέργεια, να αναβαθμίσει την ποιότητα και αν έχει δυσκολίες θα ξέρει, ότι ούτως ή άλλως θα έχει ένα εγγυημένο εισόδημα. Αν πάει καλά, θα έχει ακόμα επιπλέον εισόδημα. Και δεύτερον, διασφαλίσαμε μέχρι το 2013 αυτές τις επιδοτήσεις.

Αλλά για να δούμε μια άλλη αλήθεια, για την εφαρμογή αυτής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δίνει την ευκαιρία προσαρμογής , την ευκαιρία που δεν πρέπει να την χάσουμε, δεν πρέπει να την χάσουμε για την πορεία της αγροτικής οικονομίας μας, για το μέλλον της οικονομίας. Όταν μπήκα, κάποιος είπε, «βοήθα, γιατί χανόμαστε» και πραγματικά αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι, ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουμε δύσκολες μέρες για την αγροτική οικονομία.

Εμείς χειριστήκαμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική με σύνεση. Τι πετύχαμε; Μέχρι το 2013 επιδοτήσεις. Τα επόμενα χρόνια είναι εξασφαλισμένο το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της διεθνούς αγοράς. Αλλά κανείς δεν πάει έτσι για να υπογράψει αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Υπουργών. Πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά.

Όπως ξέρετε, διαπραγματευτήκαμε κι εμείς πολλές φορές ως χώρα, είτε υπό την Πρωθυπουργία του Ανδρέα Παπανδρέου, είτε του Κώστα Σημίτη, σκληρά για να πάρουμε σημαντικά ωφελήματα για τον αγροτικό χώρο. Είμαστε σε ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ένα, πολλές φορές, ασφυκτικό πλαίσιο. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε ίση μεταχείριση των μεσογειακών προϊόντων με τα βόρεια προϊόντα.

Η Κυβέρνηση υπερηφανεύτηκε ότι διαπραγματεύτηκε, λέει, με επιτυχία τα μεσογειακά προϊόντα, το λάδι, το βαμβάκι, τον καπνό. Εδώ λέει ψέματα η Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση βρήκε έτοιμη τη δέσμευση για ίση μεταχείριση. Μια δέσμευση που με πολύ κόπο εμείς πετύχαμε. Αντίθετα η Κυβέρνηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας τον περασμένο Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των κοινοτικών αγροτικών δαπανών που αφορούσαν τη στήριξη των παραγωγών και των μέτρων αγοράς.

Και ενώ υπήρχε κοινή δήλωση των Υπουργών Γεωργίας, ότι τα τρία μεσογειακά προϊόντα θα πάνε μαζί με εκείνα των προϊόντων των Βορείων χωρών, δηλαδή ότι θα αναθεωρηθούν με τον ίδιο τρόπο, ότι θα εξασφαλιστούν στο σύνολο οι κοινοτικές αγροτικές δαπάνες ανά προϊόν, ανά κράτος και ανά παραγωγό, η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να μειώσει τη στήριξη του ατομικού αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών εφ’ όσον ένα τμήμα των επιδοτήσεων που έπαιρναν μέχρι σήμερα, μεταφέρεται σε ενίσχυση μέτρων αγροτικής ανάπτυξης και έτσι δεν πάνε αυτές οι επιδοτήσεις στον ίδιο τον αγρότη.

?ρα, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία αυτό το διάστημα το μόνο που κάνει είναι να καταστροφολογεί, να καλλιεργεί τον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Και βεβαίως να αποτυγχάνει στις πολιτικές της.

Φίλες και φίλοι,

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική άρχισε ήδη να εφαρμόζεται από την 1/1/2005. Γι’ αυτή την εφαρμογή χρειάζεται προετοιμασία, ενημέρωση, ρυθμίσεις. Όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τελειώσει το σχεδιασμό τους, προχωρούν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη και να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία. Δημιουργούν προϋποθέσεις για να στηρίξουν το αγροτικό εισόδημα. Κοιτούν το μέλλον.

Τι κάνει αυτή η Κυβέρνηση; Αντί να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα, αντί να καταθέσει προτάσεις και στρατηγικές για καλλιέργειες εκείνη βαδίζει προς τα πίσω.

Πότε θα γίνουν οι οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της ΚΑΠ; Πότε θα γίνει το νέο σύστημα πληρωμής, που θα είναι απλό, διάφανες, λιγότερο γραφειοκρατικό, χωρίς παρεμβάσεις μεσαζόντων. Το Μητρώο των αγροτών; Πότε θα γίνουν και πώς θα σχεδιαστούν τα συνοδευτικά μέτρα και οι πολιτικές ενημέρωσης και κατάρτισης των αγροτών που απαιτούνται;

Αυτά έπρεπε να είχε συζητήσει με τους αγρότες. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε με τους αγρότες. Απαιτείται δουλειά, απαιτείται σχεδιασμός και τίποτα δεν έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία ακόμα. Μετράμε ήδη τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησής τους.

Μόνο για τα θέματα που αφορούν, σκεφτείτε το, την περιβαλλοντική προστασία, τη δημόσια υγεία, την υγεία φυτών και ζώων πρέπει να εφαρμόσουμε 18 κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τήρησή τους είναι προϋπόθεση για να εισπράξουμε επιδοτήσεις. Ενώ η παραβίασή τους επισύρει πρόστιμα για τη χώρα. Κανείς δεν έχει ενημερώσει τον αγρότη για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των οδηγιών.

Από την 1/1/2005 έχει τεθεί σε ισχύ το σύστημα της δυναμικής διαφοροποίησης. Αυτό εξασφαλίζει επιπλέον πόρους για την αγροτική ανάπτυξη, που αποτελεί ανάγκη και πάγιο αίτημα της χώρας μας. Ούτε κι αυτό δεν κάνανε. Ποιος θα διαχειριστεί το ποσό της επιστροφής;

Η σημαντικότερη όμως αλλαγή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι οι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή ενισχύσεις που θα ισχύσουν σε λίγους μήνες, την 1/1/2006. Κάθε παραγωγός θα έχει, όπως σας είπα, ένα σταθερό εισόδημα, ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα είναι ελεύθερος να παράγει, ό,τι του αρέσει, ό,τι ζητάει η αγορά, ό,τι αυξάνει το εισόδημά του.

Πρέπει όμως η χώρα μας, να δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα ποσοστά αποδέσμευσης που επιθυμούμε για κάθε προϊόν. Αλλά αυτά τα ποσοστά δεν έχουν καθοριστεί ακόμα.

Και ξέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε ιδιαιτερότητες. Οι παραγωγοί μας παράγουν πολλά είδη προϊόντων. Μικρές εκμεταλλεύσεις, λίγα στρέμματα με σιτάρι, λίγα με βαμβάκι, λίγα ελαιόδεντρα. Και μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ξέρουν οι αγρότες τα ατομικά δικαιώματα που έχουν και τα ποσά τα οποία θα παίρνουν από κάθε δραστηριότητα συνολικά.

Πότε θα γίνουν αυτά κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Τι κάνετε 11 μήνες στην Κυβέρνηση; Ποια διαχείριση κάνετε; Πού είναι η στοργή σας, η φροντίδα σας, για τον Έλληνα αγρότη; Πόσο θα περιμένουν οι αγρότες για να μάθουν;

Σε κανέναν τομέα δεν έχει γίνει προετοιμασία. Και χωρίς αυτή την προετοιμασία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ο Υπουργός, όταν θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα υποστηρίξει, τι θα διεκδικήσει; Αν δεν έχουν προσδιορίσει εκ των προτέρων το στόχο της χώρας, τι θα κουβεντιάσουν; Και δε θα κουβεντιάσουν και με τους αγρότες;

Οι άλλες χώρες, που παράγουν μεσογειακά προϊόντα, και προτάσεις έχουν επεξεργαστεί, προτάσεις για βαμβάκι, για λάδι, για καπνό και τα έχουν στείλει ήδη στην Επιτροπή.

Η απραξία τους δε σταματάει ούτε εδώ. Την ίδια ώρα, δεν αξιοποιούνται όπως έπρεπε και οι κοινοτικοί πόροι. Κανένα έργο στον αγροτικό τομέα, δεν έχει προκηρυχθεί επί Νέας Δημοκρατίας για το Γ΄ ΚΠΣ, υπό τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου.

Αρκετά επενδυτικά σχέδια, που είχαν υποβληθεί, αξιολογηθεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ανακλήθηκαν. Ανακλήθηκαν για επαναξιολόγηση και επιλεκτική ικανοποίηση, δυστυχώς, των «δικών μας παιδιών», όπως λένε και οι Νεοδημοκράτες. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλος, για να χαθεί εισόδημα, για να χαθούν πόροι.

Ανησυχούμε γι’ αυτή την αδράνεια και την απραξία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή την ώρα, που έπρεπε να ασχολούνται με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μιλούν για το παρελθόν, συνεχίζουν την κριτική τους προς το ΠΑΣΟΚ.

Φίλες και φίλοι,

Οι αγρότες, οι βαμβακοπαραγωγοί, είναι αυτές τις μέρες στους δρόμους. Αισθάνονται αγανάκτηση. Τα προβλήματα τα έχει δημιουργήσει η ίδια η Κυβέρνηση.

Πρώτα απ’ όλα, με την προεκλογική της δημαγωγία. Έταξε «λαγούς με πετραχήλια». Έκανε προεκλογική σημαία «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Έκαναν κοινό λαϊκισμό, για να εξαπατήσουν τους αγρότες.

Τώρα, ως Κυβέρνηση, αποδυνάμωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα εκκοκκιστήρια και το χειρότερο παραβίαζαν το ΟΣΔΕΠ και νομιμοποίησαν, ρουσφετολογικά, με αδιαφανή τρόπο, χιλιάδες πρόσθετα στρέμματα.

Ποιο το αποτέλεσμα; Δεν μπορούν ούτε να δώσουνε τα περσινά. Και τους το προτείναμε χτες στη Βουλή. Τους είπαμε, «τουλάχιστον δώστε αυτό που έδωσε το κακό ΠΑΣΟΚ και ο κακός κανονισμός, πέρυσι στους αγρότες».

Η μισή σημερινή Κυβέρνηση, μηδέ του Πρωθυπουργού εξαιρουμένου, διαγκωνιζόντουσαν, ποιος θα πάει πρώτος στα μπλόκα των αγροτών. Ποιος θα φωτογραφηθεί αυτάρεσκα πάνω στα τρακτέρ. Ποιος θα πλειοδοτήσει στα αιτήματα των αγροτών.

Ο στόχος τους-το ξέρετε πια καλά, το ξέρουν οι αγρότες πια καλά-δεν ήταν η αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. Δεν ήταν η βελτίωση της ζωής του.

Στόχος ήταν να αρπάξουν απλώς, την ψήφο του αγρότη και της αγρότισσας, με ψεύτικες υποσχέσεις, με φρούδες ελπίδες. Έπαιξαν με τον πόνο του αγρότη.

Αλλά θέλω να τους ρωτήσω. Αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον αγρότη, πού είναι η Κυβέρνηση; Αυτές τις δύσκολες στιγμές δοκιμασίας, πού πήγαν τα ψεύτικα λόγια, τα μεγάλα;

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, που χρειάζονται την ανθρώπινη συμπαράσταση οι αγρότες, πού είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης, να διαπραγματευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαπραγματευθεί σκληρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χάθηκε η Ελλάδα από τη διεθνή σκηνή, διότι χάθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Καραμανλής. Χάθηκε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι χάθηκε ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνησή του. Χάθηκαν ακόμα και οι Υπουργοί από τα Συμβούλια Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπαιξαν με τον πόνο σας. Παλιότερα ήταν εύκολο να εμφανίζονται στα μπλόκα, να υπόσχεται ο Καραμανλής, ότι προσωπικά θα πάει να παλέψει για σας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαφανίστηκε σήμερα η Κυβέρνηση. Εξαφανίστηκε ο κ. Καραμανλής. Εξαφανίστηκε από τα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας. Δεν τόλμησε να πάει. Τώρα, όχι μόνο εξαφανίζεται από τις Βρυξέλλες, αλλά έχει εξαφανιστεί και από το Θεσσαλικό Κάμπο. Έχει εξαφανιστεί και από την Κυβέρνηση. Έχει εξαφανιστεί και δε θέλει ούτε καν να δει τους αγρότες. Δε θέλει ούτε καν να συναντήσει τους αγρότες. Δε θέλει καν να ξέρει ότι υπάρχουν αγρότες.

Εμείς είμαστε εδώ, ενωμένοι, δυνατοί και ξέρουν πολύ καλά της Νέας Δημοκρατίας, ότι η νέα Κυβέρνηση, θα είναι Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς, φίλες και φίλοι, θέλω να το ξεκαθαρίσω, εμείς δε θα παίξουμε με τον πόνο του αγρότη. Εμείς δε θα κάνουμε ότι ανεβαίνουμε στα τρακτέρ για να δημαγωγήσουμε.

Γιατί; Διότι εμείς σεβόμαστε τον ιδρώτα του αγρότη. Σεβόμαστε τους κόπους του. Είμαστε αλληλέγγυοι μαζί του. Είμαστε δίπλα του για τα δίκαια αιτήματά του. Αλλά πρώτα απ’ όλα ξέρουμε, ότι για να πάει ο τόπος αυτός μπροστά, χρειάζεται να δημιουργήσουμε και να ξαναφτιάξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, για να δουλέψουμε μαζί, για να αντιμετωπίσουμε το αγροτικό πρόβλημα το πρόβλημα της γεωργίας στη χώρα μας.

Γι’ αυτό θέλουμε τον αγρότη ενεργό, οργανωμένο, ισχυρό, ακηδεμόνευτο. Μαζικό αγροτικό κίνημα, με σύγχρονες δομές και λειτουργίες, με στελέχη νέα στον αγροτικό χώρο, με έμπνευση, με όραμα, με διάθεση για αγώνα. Για να αλλάξουν τα πράγματα.

Ναι, αλλάζουμε, κι εμείς. Με καλείτε κι εσείς να αλλάξουν όλα. Ελάτε μαζί να τα αλλάξουμε όλα. Να αλλάξουμε και το αγροτικό κίνημα, να ανανεώσουμε το αγροτικό κίνημα, το συνδικαλιστικό κίνημα, να προχωρήσει μπροστά ο τόπος.

Αγρότες και αγρότισσες,

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε. Για τη ζωή σας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Και ακόμα για ένα λόγο. Αυτός που θα λησμονήσει τη γεωργία, την αγροτιά, την ανάπτυξη της υπαίθρου, λησμονεί το μέλλον των παιδιών μας. Λησμονεί το μέλλον της οικονομίας. Λησμονεί το μέλλον της ασφάλειας της χώρας μας.

Στην αγροτική οικονομία στηρίζονται πάρα πολλοί. Στηρίζεται ο εργάτης, στηρίζεται ο επαγγελματίας, ο έμπορος, ο βιοτέχνης, οι υπηρεσίες. Το σύνολο της τοπικής οικονομίας, στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα.

Η σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη, θα αναπτυχθεί σε μια νέα αγροτική πολιτική, που θα συνδυάζει περιβάλλον, υγιεινό προϊόν για τον τουρίστα, με ποιότητα στις τουριστικές υπηρεσίες.

Η ανάπτυξη της χώρας στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα και η αιχμή του δόρατος της νέας αναπτυξιακής πορείας, μπορεί να γίνει η αγροτική πολιτική. Ο αγρότης, από αποπαίδι της οικονομίας, να γίνει μπροστάρης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό εμείς το πιστεύουμε σαν ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό θα παλέψω εγώ προσωπικά.

Είμαι εδώ, φίλες και φίλοι, για να πω ότι μαζί θα δώσουμε τη μάχη. Μάχη για αξιοπρέπεια, μάχη για το εισόδημα του αγρότη. Θα ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο περιφερειακής ανάπτυξης.

Ένα νέο κεφάλαιο απέναντι στις προκλήσεις-και είναι δύσκολες-της νέας εποχής. Αλλά τις ξέρουμε, τις γνωρίζουμε. Δεν έχουμε μόνο εμπειρία, δεν έχουμε μόνο γνώση, έχουμε και τη βούληση, έχουμε και το θάρρος, έχουμε το κουράγιο.

Κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα δυνατό και μαζί με ένα δυνατό αγροτικό κίνημα θα αλλάξουμε την αγροτική οικονομία, θα δώσουμε ελπίδα στις νέες γενιές, θα δώσουμε το δικαίωμα στον αγρότη να ελπίζει για το αύριο. μαζί θα κερδίσουμε το μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό μας αγώνα. Καλή συνέχεια.

Γεια σας. Καλό αγώνα.”