Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Εξοχότατοι, κυρίες και κύριοι.

Όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη φιλοξενία της εκδήλωσης αυτής. Οι ελβετοί διαπραγματευτές αξίζουν επίσης τα συγχαρητήριά μας για τις επιδέξιες διαπραγματεύσεις τους, με τις οποίες έστρωσαν το δρόμο για την επιτυχία αυτής της συνόδου κορυφής.

Επίσης, επιθυμώ να αποτίσω φόρο τιμής στις εκατοντάδες των συμμετόχων οι οποίοι αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες για την επίτευξη συμβιβασμών στη Διακήρυξη και το Σχέδιο Δράσης ώστε να επιτύχει αυτή η Σύνοδος Κορυφής. Ευχαριστώ επίσης τη Γραμματεία της Συνόδου για τον επιδέξιο χειρισμό της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, η οποία υπερέβη τις προσδοκίες όλων μας.

Ο δρόμος προς την παρούσα Σύνοδο Κορυφής υπήρξε μακρός και δύσβατος, αλλά τελικά φθάσαμε στην πρώτη πραγματικά παγκόσμια σύνοδο ηγετών από όλους τους τομείς με αντικείμενο το μέλλον της Κοινωνίας της Πληροφορίας και τις συνέπειές της για την ευημερία της ανθρωπότητας. Η καινοτόμος συμμετοχική μορφή της Συνόδου Κορυφής μάς δίνει την ευκαιρία για μια ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών. Τα συμπεράσματα της συζήτησης αυτής θα οδηγήσουν, ελπίζω, σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις: όλοι μας μπορούμε και πρέπει να ενεργήσουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να διαδραματίσουμε ισότιμο ρόλο στη διαμόρφωση της έκβασής τους.

Η Σύνοδος Κορυφής της Γενεύης διεξάγεται σε μια εποχή σοβαρής αναστάτωσης στη διεθνή πολιτική κονίστρα. Αφ’ ότου ολοκληρώθηκε η τελευταία Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών έχει αμφισβητηθεί σοβαρά η αποτελεσματικότητα των πολυμερών θεσμικών οργάνων στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων. Ακόμα και ο ίδιος ο ΟΗΕ δέχθηκε επίθεση. Ορισμένοι αμφισβητούν την ικανότητά του να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της διαρκώς μεταβαλλόμενης φύσεως των συγκρούσεων, καθώς τη θέση των διακρατικών πολέμων παίρνουν όλο και περισσότερο οι εσωτερικές εξεγέρσεις, το διακρατικό έγκλημα και η διεθνής τρομοκρατία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει ενεργά την πολυμερή προσέγγιση της αντιμετώπισης των περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων και προβλημάτων. Η παγκόσμια ασφάλεια, ευημερία και ισότητα μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της μείωσης και, τελικά, της εξάλειψης της ασυμμετρίας των βιοτικών επιπέδων, των ευκαιριών και της φυσικής ασφάλειας μεταξύ ανεπτυγμένων και υπανάπτυκτων περιοχών. Μια τέτοια παγκόσμια ανισορροπία είναι και το ‘‘ψηφιακό χάσμα’’, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως μέσω ενός πολυμερούς πλαισίου.

Η παρούσα διάσκεψη αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορούμε να μετουσιώσουμε τις συλλογικές προσπάθειές μας σε πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαιρετίζω θερμά τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής. Η συμβολή τους στην Προπαρασκευαστική Διαδικασία υπήρξε εποικοδομητική και γόνιμη, και ελπίζω αυτό να αποτελέσει την απαρχή συνεχούς συμμετοχής τους σε όλες τις μελλοντικές πρωτοβουλίες και συναντήσεις μας.

Χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Δεύτερης Φάσης της Συνόδου Κορυφής στην Τύνιδα. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια αποτελεσματικότερη προσέγγιση στη διαχείριση του προπαρασκευαστικού έργου και μια οικονομικότερη δομή. Η εφαρμογή της πολυσυμμετοχικής προσέγγισης πρέπει να συνεχιστεί.

Καθώς οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μεταμορφώνουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Δυστυχώς, το ψηφιακό χάσμα διευρύνεται. Μπορεί να υπάρχουν πάνω από 550 εκατ. χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως, αλλά οι τάσεις στον τομέα της χρήσης του Διαδικτύου αντικατοπτρίζουν τις υπάρχουσες παγκόσμιες ανισότητες, ιδίως όσον αφορά το εισοδηματικό και το μορφωτικό επίπεδο. Το παγκόσμιο χωριό μας στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο παγκόσμιο, καθώς μόνο το 6% παγκοσμίως είναι δικτυωμένο. Αυτή η έλλειψη πρόσβασης στην πληροφορία μεταφράζεται σε παρεμπόδιση της συμμετοχής τόσο στις δημοκρατικές διαδικασίες όσο και στην οικονομία της γνώσης.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας, ιδίως τον τρόπο με τον οποίο το άτομο ενημερώνεται περισσότερο και συμμετέχει περισσότερο στις πολιτικές διαδικασίες. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία υπηρετεί καλά την πλειοψηφία των δυτικών χωρών. Όμως, η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές και το δημόσιο διάλογο μέσω των ΤΠΕ θα συμβάλει στη δημιουργία μιας καλύτερης και υγιέστερης δημοκρατίας. Το Διαδίκτυο, οι κινητές επικοινωνίες και άλλες μορφές άμεσης δημοκρατίας πρέπει να ενισχυθούν με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών οργανώσεων σε όλα τα επίπεδα – από τις τοπικές κοινότητες έως τις εθνικές κυβερνήσεις και τα διεθνή δίκτυα. Υπάρχει σαφής ανάγκη για πιο ανοικτές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου δημόσιου χώρου που θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος προοδευτικής παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ως μέρος της διαδικασίας αυτής, στη διάρκεια της πρόσφατης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αρχίσαμε ένα φιλόδοξο πείραμα εισαγωγής της ηλεκτρονικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: την Ηλεκτρονική Ψηφοφορία. Μέσω ενός διαλογικού φόρουμ on-line, η Ηλεκτρονική Ψηφοφορία στόχευε να προσφέρει στους πολίτες νέους τρόπους συμμετοχής στις συζητήσεις για θέματα πολιτικής της ΕΕ και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους. Η Ηλεκτρονική Ψηφοφορία γνώρισε εξαιρετική επιτυχία, με τη συμμετοχή άνω των 175.000 ατόμων, γεγονός που δείχνει την αξία αυτού του ευέλικτου εργαλείου για την προσέλκυση της συμμετοχής των πολιτών σε θέματα τοπικής και παγκόσμιας σημασίας. Πάνω από το 70% των συμμετεχόντων θεωρούσαν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας ‘‘ηλεκτρονικής εκκλησίας του δήμου’’ σε επίπεδο ΕΕ θα ήταν ‘‘πολύ καλή ιδέα’’ και το 70% δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούν συχνά αυτό το φόρουμ στο μέλλον.

Η ανάπτυξη μιας κοινωνίας της πληροφορίας για όλους θα βοηθήσει να καλλιεργηθεί αυτός ο νέος δημόσιος χώρος. Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν οι ίδιοι αυτή την παγκόσμια κοινωνία της πληροφορίας, μέσω των εκπαιδευτικών ικανοτήτων τους και της πρόσβασης στην κατάλληλη υποδομή. Σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή είναι η μετάβαση από τις τυπικές υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ενώ όμως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει συμβάλει στη επίτευξη ενός αποτελεσματικότερου και οικονομικότερου δημόσιου τομέα, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να ενθαρρύνει και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής μιας πραγματικής συμμετοχικής δημοκρατίας.

Η Αρχαία Ελλάδα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και μόνιμη πηγή έμπνευσης για όλους τους λαούς του κόσμου στους αγώνες τους για δημοκρατία. Η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη χώρα ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες. Η ίδια η ιστορία μας είναι μάρτυρας της αλήθειας ότι την ελευθερία πρέπει να την υπερασπιζόμαστε διαρκώς, να την προστατεύουμε και να την καλλιεργούμε. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους πολίτες να ασκούν την επιρροή τους με τρόπο που υπερβαίνει τον παραδοσιακό δίαυλο των εκλογών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι τεχνολογίες αυτές δημιουργούν άπειρες ευκαιρίες για να συμμετέχουν οι πολίτες απευθείας στις αποφάσεις στο πλαίσιο της κοινότητάς τους, αλλά και να δημιουργούν διασυνοριακούς και διαπολιτισμικούς συνασπισμούς συμφερόντων και δίκτυα συμμαχιών. Όμως, για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό αυτό, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μη διευρύνει η τεχνολογία τις κοινωνικές ανισότητες, εξασφαλίζοντας καθολική πρόσβαση σ’ αυτήν.

Έχοντας αυτά υπόψη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος διοργάνωσε μια εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου, με τίτλο ‘‘Η Υπόσχεση της Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας’’, σε συνεργασία με το UNITAR (Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών), η οποία θα διεξαχθεί αύριο στις 9:30 π.μ. στο Palexpo, Hall Cervain. Θα συμμετάσχει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων παγκοσμίου φήμης και αναμένεται ότι η συζήτηση που θα γίνει με αντικείμενο την Ηλεκτρονική Δημοκρατία θα είναι πολύ ζωντανή. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ΤΠΕ ώστε να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ πολιτών και κυβερνήσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε και να μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί μας.

Διαβάστε επίσης