- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Ομιλία στη συνάντηση των Περιφερειακών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ

“Συντρόφισσες και σύντροφοι καλωσορίσατε. Στο κλείσιμο του Συνεδρίου μας είχα καλέσει όλα τα μέλη, τους φίλους, τους συνέδρους να πολλαπλασιάσουν το μήνυμά μας σε όλη την Ελλάδα, να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματός μας σε κάθε χωριό, κάθε Δήμο, κάθε περιοχή της χώρας.

Σήμερα απευθύνομαι σ’ εσάς. Έχετε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη, έχετε μπροστά σας μια πρωτόγνωρη διαδικασία όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για την Ελλάδα, και ζητώ από σας, τους Γραμματείς και τους Συντονιστές, πρώτα απ’ όλα να μεταφέρετε στην Ελλάδα, σε όλες τις περιοχές, στα χωριά, στις πόλεις, ότι το ανοιχτό συμμετοχικό και αποκεντρωμένο Κόμμα γίνεται πραγματικότητα.

Αυτό που υποσχεθήκαμε για τη συμμετοχική δημοκρατία το κάνουμε πράξη, φέρνοντας έναν διαφορετικό πολιτισμό στην πολιτική ζωή, κάνοντας την έννοια της ποιότητας και των αξιών, βασικό στοιχείο της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα.

Αλλά κι ένα δεύτερο. Να αναδείξουμε απέναντι σ’ αυτή την προσπάθεια ισοπέδωσης που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καλλιεργήσει, ισοπέδωσης στην πολιτική ζωή, ότι δηλαδή όλα είναι ίδια, ότι υπάρχει μονόδρομος, όλοι είμαστε το ίδιο κακοί. Αυτό ουσιαστικά είναι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Να πούμε ότι δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς έχουμε άλλο δρόμο, έχουμε άλλες πολιτικές και μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά, διαφορετικά, και αυτό είναι που εκφράζει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Σήμερα δεν συμμετέχουμε απλώς σε μια κλειστή διαδικασία του Κόμματος. Είμαστε εδώ για να πάει ο καθένας από μας στην Οργάνωσή του, με δύναμη, πίστη και αποφασιστικότητα, για να πολλαπλασιάσουμε τη πρότασή μας στο Δήμο, στο Νομό, στην Περιφέρεια.

Υπάρχουν επιλογές, δεν είναι μονόδρομος η πολιτική. Κι εμείς πιστεύουμε στις τεράστιες δυνατότητες του Έλληνα και του Ελληνισμού, αρκεί να διαμορφώσουμε εμείς τις συνθήκες για να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα του Έλληνα, τη δημιουργικότητα που ο κάθε Έλληνας έχει μέσα του.

Υπάρχει άλλος δρόμος, δρόμος που γεφυρώνει την οικονομική ευρωστία με την κοινωνική ευαισθησία. Δρόμος που οδηγεί σε μια κοινωνία ανάπτυξης προόδου, κοινωνικής συνοχής, αλλά και αλληλεγγύης. Αυτό τον δρόμο διαλέγουμε εμείς.

Θα ήθελα να φέρω απλώς μερικά παραδείγματα, των διαφορετικών πολιτικών των δικών μας σε σχέση με αυτά που ακολουθεί πια έμπρακτα η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι πια τα μεγάλα λόγια, τα οποία είναι εύκολα, αλλά είναι η πραγματικότητα, οι πράξεις, η πραγματική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή.

Πρώτα απ’ όλα καλλιεργούν την ηττοπάθεια, κατεβάζουν τον πήχη για την Ελλάδα. Εμείς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά. Πιστεύουμε στις δυνάμεις της χώρας μας, στις δυνάμεις του Ελληνισμού στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αρκεί να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο, τους στόχους, ώστε να μπορεί να υπάρξει κινητοποίηση για να ορίζουμε εμείς την τύχη μας.

Και αυτό κάνουμε σήμερα. Σχεδιάζουμε το μέλλον μας. διότι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Και αν θέλετε, είναι μια μεγάλη διαφορά αυτή η έννοια του σχεδιασμού μεταξύ των σοσιαλιστών και μιας κλασικής συντηρητικής ή και νεοφιλελεύθερης αντίληψης, για την οικονομία και την κοινωνία.

Εμείς δεν είμαστε παθητικοί διαχειριστές μιας μιζέριας. Είμαστε αρχιτέκτονες νέων οριζόντων. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βάλει ψηλά τον πήχη και να κερδίσει. Και το έχουμε κάνει, το έχουμε αποδείξει.

Η δική μας πρόταση διέπεται και από αρχές, αρχές που είναι απαραίτητες. Διότι δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα του Ελληνισμού, δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα και συναίνεση στις τοπικές κοινωνίες, στην περιφέρεια, χωρίς να κινούμαστε γύρω από βασικές αρχές. Αρχές δημοκρατικές, όπως της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της συμμετοχής, της κοινωνικής λογοδοσίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και συνοχής.

Η κυβέρνηση σπαταλά ένα τεράστιο κεφάλαιο. Κεφάλαιο το οποίο εμείς με κόπο ως κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ελληνικός λαός ακόμα περισσότερο, κατάφερε να δημιουργήσει. Ένα κεφάλαιο κύρους και αξιοπιστίας που συσσώρευσε ο Ελληνισμός στο διεθνές στερέωμα. Αλλά και πόρους. Πόρους και φόρους του ελληνικού λαού, Κοινοτικά Πλαίσια, τα οποία δυστυχώς χάνονται. Χάνονται για την ανάπτυξη, και είναι λεφτά τα οποία δεν ανήκουν ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στον κ. Καραμανλή. Είναι λεφτά του ελληνικού λαού, λεφτά για την Περιφέρεια, λεφτά για τη γειτονιά, λεφτά για την ανάπτυξη.

Σπαταλάται και χάνεται το μέλλον για τις γενιές που ακολουθούν και διαπαιδαγωγούνται γενιές αρνητικά με τις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς μπορούμε να διασφαλίσουμε και ένα ανταγωνιστικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία, μέσα σε ένα ισχυρό, κοινωνικό κράτος, μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας που διασφαλίζει ότι, ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο. Και για εμάς, πυρήνας της παράταξής μας είναι ο άνθρωπος.

Η κυβέρνηση Καραμανλή στα οικονομικά δανείζεται με υψηλό κόστος για να εμφανίσει μείωση του ελλείμματος, είναι πρακτικές που αντιβαίνουν τελικά στο ζητούμενο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε και δημοσιονομική πειθαρχία να έχουμε παράλληλα και την ανάπτυξη της χώρας, να πάνε αυτά χέρι – χέρι. Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να υπάρξει συρρίκνωση της ανάπτυξης και βάρη επιπρόσθετα για τον Έλληνα πολίτη.

Ο κ. Καραμανλής επικαλείται την οικονομική στενότητα, δηλαδή τα ίδια τα χάλια τα οποία ο ίδιος δημιούργησε με την πολιτική του για να μη βοηθήσει τα πιο ευαίσθητα και αδύναμα στρώματα, όπως για παράδειγμα με το επίδομα θέρμανσης. Εμείς απλά προτείναμε λύσεις, λύσεις απλές και εύκολες, όπως είχαμε και στο παρελθόν δώσει.

Ένα μέρος αυτών των εσόδων από το φόρο που εισπράττει η κυβέρνηση από το πετρέλαιο, που είναι σημαντικότατος λόγος της αύξησης της τιμής, να το πάρει και να το δώσει στους φτωχότερους της ελληνικής κοινωνίας. Επαναλαμβάνουμε και εδώ την πρόταση μας, η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση Καραμανλή απαλλάσσει τους μεγαλομέτοχους από φόρους, βάζει όμως φόρους μέσα από το ΦΠΑ στον κάθε πολίτη, ανακατανέμει, αναδιανέμει την πίτα, αν θέλετε, της οικονομίας, υπέρ των ισχυρότερων και ενάντια στους φτωχότερους και στη μεσαία τάξη. Εμείς θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο.

Αποκαλύπτεται η κυβέρνηση Καραμανλή καθημερινά και στον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες πια έχουν δει πόσο μεγάλο ήταν το προεκλογικό ψέμα, «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Εμείς υπηρετούμε την ειλικρίνεια, δημιουργούμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό πληθυσμό, και διαμορφώνουμε νέα πρόταση αισιοδοξίας για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Η ανεργία παραμένει πρώτο πρόβλημα. Έχουμε χάσει τους τελευταίους μήνες περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Για μας στόχος είναι εργασία για όλους, και βασική προστασία γι’ αυτούς που δεν μπορούν. Για μας, η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας θα γίνει με νέα εργαλεία, ώστε να διασφαλίζουν την ευελιξία, αλλά συγχρόνως και την ασφάλεια τόσο στη δουλειά, όσο και στο εισόδημα.

Προϋπόθεση για μας, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν με κοινωνική ευαισθησία, με το αίσθημα της ασφάλειας για τον πολίτη. Ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή βασίζει το οικονομικό της πρόγραμμα στην εξαθλίωση του εργαζόμενου, προτείνει ευελιξία χωρίς ασφάλεια. Ευελιξία χωρίς ασφάλεια σημαίνει την πιθανότητα πάρα πολλοί να μείνουν στο περιθώριο της οικονομίας, της κοινωνίας, και να βρεθούν πραγματικά σε καταστάσεις εξαθλίωσης και φτώχειας.

Εμείς βασίζουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα στην προστασία της εργασίας και την ασφάλεια του εργαζόμενου. Εμείς λέμε ασφάλεια ώστε να μπορεί να υπάρξει ευελιξία. Διότι μόνο όταν υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας του εργαζόμενου, τότε θα μπορεί να αποδεχτεί την ανάγκη και να θελήσει μάλιστα να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που βεβαίως είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Η Νέα Δημοκρατία βασίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στην επένδυση στην φτηνή εργασία. Επένδυση στη φτώχεια, επένδυση στην εξαθλίωση του εργαζόμενου.

Είναι, όμως, αδιέξοδη αυτή η πολιτική, διότι δεν μπορεί η χώρα μας να ανταγωνιστεί τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή ακόμα την Ινδία και τη Κίνα, μειώνοντας τους μισθούς. Ποτέ δεν θα φτάσουμε και ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουμε στην εξαθλίωση του εργαζόμενου σε τέτοιες συνθήκες.

Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επένδυση στην αξία. Είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και όχι υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που θα δώσει πια την ανταγωνιστική αιχμή της οικονομίας μας, και μια νέα πορεία ανάπτυξης που θα διασφαλίζει, όμως, παράλληλα, μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο, ανάπτυξη με ποιότητα, ανάπτυξη με αξία.

Εμείς βασίζουμε την ανάπτυξή μας στην επένδυση στον άνθρωπο, αλλά και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παιδεία, την καινοτομία, την τοπική κοινωνία, την εκπαίδευση, και την , αν θέλετε, έμπνευση αλλά και κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αξιών. Έτσι η αναπτυξιακή μας προοπτική θα δώσει διέξοδο στην Περιφέρεια.

Η Νέα Δημοκρατία φοβάται το διάλογο με την κοινωνία, φοβάται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς θεωρούμε τη διαβούλευση βασικό εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία δαιμονοποιεί μια την αγορά, μια το κράτος, ενώ αξιοποιεί την αγορά και το κράτος προς ίδιον όφελος.

Εμείς συνθέτουμε το κράτος και την αγορά. Χωρίς δογματισμούς. Αλλά συνθέτουμε το κράτος και την αγορά με στόχο να υπηρετήσουν και το κράτος και η αγορά τον πολίτη, την κοινωνία, όχι τα στενά, κομματικά, πελατειακά συμφέροντα όπως η Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση Καραμανλή δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στην εξωτερική πολιτική. Που είναι οι πρωτοβουλίες, που είναι η παρουσία; Που είναι η παρουσία μας στα Βαλκάνια, που είναι η παρουσία μας στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, που είναι η παρουσία μας στην Ευρώπη;

Υπονομεύει το κύρος της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Με την απογραφή κατάφερε να διασύρει το κύρος της χώρας μας, να διασύρει την Ελλάδα, έχοντας ως βασικό στόχο να διασύρει το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς δεν έχει κατανοήσει ο κ. Καραμανλής, ότι το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε τον ελληνικό λαό, το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε τη χώρα και διασύροντας το ΠΑΣΟΚ στο εξωτερικό διασύρει την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια οικονομία που πήγαινε μπροστά και σήμερα έχουμε μια οικονομία που πηγαίνει προς τα πίσω.

Αλλά στην εξωτερική πολιτική βλέπουμε την έλλειψη διπλωματικής κινητικότητας. Εμείς προβάλουμε την ισχυρή οικονομική παρουσία και διπλωματική παρουσία στα Βαλκάνια, που θα φέρει επενδύσεις στην περιοχή μας.

Αλλά σε ότι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις, θέλω απλώς να πω δυο λόγια ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας FYROM. Πρώτα απ’ όλα, ας θυμηθούμε ποιοι δημιούργησαν ή ποιοι όξυναν το πρόβλημα, ώστε να δημιουργηθεί αδιέξοδο. Ήταν η κυβέρνηση ’90-’93 του κ. Μητσοτάκη, τότε, που είχε άλλη πολιτική ο πρωθυπουργός, άλλη πολιτική ο υπουργός Εξωτερικών, και η Ελλάδα δεν είχε καμία ουσιαστική εικόνα κύρους στο εξωτερικό. Τότε υπήρχε μια δυνατότητα την οποία δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να λυθεί το θέμα με τρόπο αποδεκτό, θα έλεγα, με τρόπο αξιοπρεπή και για τις δύο πλευρές. Δεν την αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά, ήρθε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και αργότερα η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Ο Κάρολος Παπούλιας και αργότερα ο Θόδωρος Πάγκαλος και αργότερα και εγώ, αξιοποιήσαμε την ενδιάμεση συμφωνία που ήταν προϊόν δικών μας διπλωματικών ενεργειών και προσπαθειών, δύσκολων αγώνων και διατηρήσαμε στο ακέραιο, μέχρι που παραδώσαμε την κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία, τη δυνατότητα να βρούμε αξιοπρεπή, αμοιβαία, ικανοποιητική λύση στο θέμα της ονομασίας της «FYROM».

Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση επέπεσε ξανά σε σφάλματα. Δεν αξιοποίησε τη δυναμική. Έχασε χρόνο. Απέναντι στην κινητικότητα των κυβερνήσεών μας, έφερε την αδράνεια της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας, και αντιμετώπισε τα προβλήματα με φόβο. Χάσανε την ευκαιρία.

Και σήμερα βλέπουμε ότι σύρονται, διολισθαίνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο, σε μια λύση, σε όλο και χειρότερες λύσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα έχοντας πραγματικά βρεθεί σε αδιέξοδο, λόγω των δικών τους επιλογών και των δικών τους κινήσεων, θέλουν να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θέλουν να μεταφέρουν και πάλι, όπως κάνουν και σε άλλα, ευθύνη στην αντιπολίτευση, αλλά και ευθύνη στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Κι αυτή είναι μια πολιτική ανεύθυνη. Είναι μια πολιτική ανεύθυνη, που όμως, δυστυχώς, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία δεν θέλει, δεν μπορεί να αναλάβει μεγάλες ευθύνες μπροστά στα δύσκολα. Μπροστά στα δύσκολα δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια, πίσω από το αυτοκρατορικό ύφος υπάρχει ο φόβος της ανάληψης ευθυνών για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Δεν είναι μια κυβέρνηση την οποία εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός. Είναι μια κυβέρνηση η οποία φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες, είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, είτε στην οικονομία, είτε στην κοινωνία.

Ο φόβος είναι στοιχείο της κυβέρνησης, ο φόβος της ευθύνης. Έτσι, φοβάται το ξένο, νιώθει ανασφάλεια, αδυνατεί να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο «μετανάστης». Ενώ εμείς εντάσσουμε τον μετανάστη πρώτα στο Κόμμα μας, αλλά και στην κοινωνία μας, ώστε η κοινωνία η ελληνική να νιώθει ασφάλεια και ο μετανάστης να προσφέρει εποικοδομητικά στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση Καραμανλή βλέπει το δημόσιο και κάθε τι το οποίο ελέγχει ως φέουδό της. Καταστρατηγεί την αξιοκρατία, υπονομεύει ανεξάρτητες αρχές. Κι εδώ, επειδή λένε «μα όλοι ίδιοι είσαστε κι εσείς τα ίδια κάνατε». Όχι. Εμείς παλέψαμε, και μάλιστα μια νεώτερη γενιά βουλευτών στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 και στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, παλέψαμε και καταφέραμε και φέραμε το ΑΣΕΠ.

Και θυμόσαστε εσείς, τα στελέχη του Κινήματός μας, με ποιο κόστος μέσα και στο ίδιο το Κίνημα παλέψαμε γι’ αυτό το σύστημα το αξιοκρατικό. Κι όμως, αποφασίσαμε και φέραμε αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα στις προσλήψεις στη Δημόσια Διοίκηση.

Ήταν ένα πρώτο βήμα. Έπρεπε να γίνουν και άλλα και θα γίνουν και άλλα, διότι εμείς δεν διαχωρίζουμε τη χώρα σε «γαλάζια», «πράσινα» και «κόκκινα» παιδιά. Για μας η νεολαία είναι μια άξια νεολαία, μια νεολαία που με τη σημαία της αξιοκρατίας μπορεί να διεκδικήσει θέσεις εδώ και στο εξωτερικό.

Εμείς θέλουμε ένα σύστημα αξιοκρατικό στη Δημόσια Διοίκηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάει πίσω στο κομματικό, πελατειακό και αντιαναπτυξιακό κράτος. Αυτή είναι η «επανίδρυση» την οποία υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής προεκλογικά.

Σε 18 μήνες, ίδρυσε 220 νέες υπηρεσίες για να βολέψει προφανώς τους ημετέρους. Συγκρότησε 400 νέες αμειβόμενες Επιτροπές για να βολέψει προφανώς και άλλους ημετέρους, και σύστησε 5.500 νέες θέσεις προσωπικού για να βολέψει ακόμα περισσότερους ημετέρους, κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Κι αυτές οι υπηρεσίες, σε μια εποχή που φωνάζει η Νέα Δημοκρατία για λιτότητα και για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, που υποτίθεται βρήκε από το ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίοδο η Νέα Δημοκρατία, έχουμε υπολογίσει σε μια τέτοια περίοδο λιτότητας, όπου δεν μπορούν καν να δώσουν ένα επίδομα για τη θέρμανση στους φτωχότερους στη χώρα μας, σ’ αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πετρελαίου, έχουμε υπολογίσει ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει 475 προσλήψεις την ημέρα.

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία της «ταπεινότητας και της σεμνότητας». Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία της «επανίδρυσης του κράτους».

Εμείς φίλες και φίλοι, προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης, αποκεντρωμένο. Απομακρύνει ο κ. Καραμανλής με διαβλητές και συνοπτικές διαδικασίες 25.000 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Πτυχιούχοι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και σπουδών, αντικαταστάθηκαν με νόμο που πέρασαν, από τους πρώτους νόμους που πέρασαν, με υπαλλήλους που είχαν μόνο απολυτήριο Λυκείου.

Αυτή ήταν η αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δείχνει πόσο θέλει να συγκεντρώνει εξουσίες, πόσο θέλει να σταματήσει τη διαδικασία της αποκέντρωσης, πόσο θέλει να χειραγωγήσει κάθε φορέα που έχει κάποια σχετική αυτονομία, είτε είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε είναι οι μαζικοί φορείς, είτε είναι τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αυτή είναι μια πολιτική αντίληψη, που είναι κλασική τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Ένα κράτος αυταρχικό, συγκεντρωτικό, πελατειακό. Όλη αυτή η αντίληψη φίλες και φίλοι, όλη η αντίληψη της οικειοποίησης του κράτους, είναι ένας πελατειακός καπιταλισμός. Οδηγεί αυτή η αντίληψη νομοτελειακά στη διαφθορά. Στη διαφθορά παντού.

Τα φαινόμενα που βλέπουμε, αυτά που βλέπουν τουλάχιστον το φως της δημοσιότητας -όπως και πόσα άλλα δε θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας- είναι τόσα αυτά τα φαινόμενα ώστε να μη μπορεί κανείς να πει ότι είναι τυχαία, ότι είναι συγκυριακά. Απεικονίζουν, αποτυπώνουν μια αντίληψη. Είναι μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία, « καταλαμβάνω το κράτος και μοιράζω τα λάφυρα». Αυτή είναι η λογική της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι, αυτή η αντίληψη είναι και βαθύτατα αντιδημοκρατική, υπονομεύει τη δημοκρατία, υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, υπονομεύει και την ανάπτυξη. Πρώτα απ’ όλα, δημιουργεί πολίτες πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών. Δημιουργεί προνόμια για τους λίγους αντί για δικαιώματα για όλους. Βοηθά τον ισχυρό να γίνει ισχυρότερος, ενώ ο απλός πολίτης γίνεται όλο και πιο αδύναμος, ενώ η ψήφος του κάθε πολίτη αρχίζει και διαβαθμίζεται, δεν είναι ισότιμη. Γίνεται πολλαπλή για τους ισχυρούς και τους λίγους, χάνεται για τους πολλούς και τους σωστούς.

Εμείς γι αυτό λέμε, ότι έχουμε μηδενική ανοχή μπροστά σ’ αυτά τα φαινόμενα. Φέρνουμε έναν άλλον πολιτισμό στην πολιτική ζωή της χώρας, με διαφάνεια, με κοινωνική λογοδοσία.

Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται σαφώς πολλά. Έχουμε καταθέσει οκτώ σημεία για το θέμα της διαφάνειας και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Θα υπάρξει και περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σημείων αλλά η διαφάνεια, ο έλεγχος, η λογοδοσία και η αποτελεσματικότητα θα υπηρετηθούν σε μεγάλο βαθμό με μια σωστή αποκέντρωση στην Περιφέρεια, μια σωστή αποκέντρωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτή η αποκέντρωση ευθύνης θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα. Θα δώσουμε αξία στην Περιφέρεια, την τοπική κοινωνία, τη γειτονικά και την οικογένεια. Μια αντίληψη που δεν είναι γραφειοκρατική, αλλά είναι μια αντίληψη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, πόρων αλλά και ευθύνης. Είναι ένας άλλος πολιτικός πολιτισμός, έτσι ώστε να αποκεντρώσουμε την ευθύνη και ο ρόλος της κεντρικής κυβέρνησης να περιοριστεί. Αν θέλετε, να περιοριστούν οι εξουσίες οι δικές μας.

Αυτό κάνουμε, και αυτή είναι βαθιά δημοκρατική κίνηση. Να πούμε ότι, οι δικοί μας υπουργοί, η δική μας κυβέρνηση, θα αυτοπεριοριστεί υπέρ της ελληνικής κοινωνίας, υπέρ του πολίτη, υπέρ της περιφέρειας, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό βεβαίως, μεταθέτει σημαντικές ευθύνες στην Περιφέρεια, στην τοπική κοινωνία, που θα χρειαστεί να βοηθηθεί με νέους πόρους, με νέο ρόλο, με ένα νέα φορολογικό σύστημα, με ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε οι βασικές καθημερινές αποφάσεις να λαμβάνονται σωστά, φωτισμένα αν θέλετε, από ενημερωμένες τοπικές κοινωνίες.

Άρα λοιπόν, εμείς ως κεντρικό κράτος δεν θα έχουμε στόχο να χειραγωγήσουμε την τοπική κοινωνία, αλλά να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία.

Γι αυτό, μέσα από τις προτάσεις μας, δεν θα αναφέρω όλο το πλαίσιο των προτάσεων τις οποίες έχετε ακούσει και πρόσφατα, και στη ΔΕΘ και αλλού, μέσα από την πρόταση μας για την Νέα εθνική Κοινωνική Συμφωνία στη χώρα μας έχουμε στόχο να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, και αυτές να τις ενισχύσουμε με μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης. Αυτός είναι ο δικός μας άλλος δρόμος.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η κυβέρνηση της ηθικολογίας αλλά όχι του ήθους, των μεγάλων λόγων, αλλά όχι της ειλικρίνειας απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμείς με τη νέα μας πορεία, διαμορφώνουμε δεσμούς ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης, διαφάνειας, αξιοπιστίας.

Ξαναφέρνουμε αξιοπιστία στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό είναι το βασικό δημοκρατικό μας καθήκον. Ξαναφέρνουμε αξιοπιστία και εμπνέουμε τις νέες γενιές που είχαν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Και κάνοντας μια μεγάλη κίνηση, ανασυγκροτούμε τη νεολαία του Κινήματός μας σε βάσεις καινούργιες, και καλούμε τη νεολαία όλης της χώρας να συστρατευθεί η προοδευτική νεολαία όλης της χώρας σε αυτή τη νέα μας προσπάθεια.

Φίλες και φίλοι, με βάση αυτή την αντίληψη για το ανοιχτό και αποκεντρωμένο Κόμμα, διαμορφώσαμε αυτές τις διαδικασίες και για την ανάδειξη υποψηφίων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι η επιλογή των ικανότερων, των σωστότερων που θα στηρίξουν τις μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, η πρότασή μας βασίζεται στην αυριανή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Άρα, λοιπόν, οι επιλογές μας δεν είναι επιλογές απλώς προσώπων, είναι επιλογές πολιτικών. Πολιτικών που θα πρέπει να υπηρετήσουν τα πρόσωπα τα οποία θα επιλέξουμε. Διαμορφώνουμε επίσης προϋποθέσεις και για το πολιτικό πλαίσιο συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με προοδευτικές δυνάμεις, με πολιτικές, με κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με την Κοινωνία των Πολιτών στη βάση προοδευτικών προγραμμάτων.

Ψηφίσαμε πρόσφατα τον Κανονισμό για την ανάδειξη υποψηφίων και θέλουμε τώρα να συζητήσουμε εδώ σε λεπτομέρεια. Η συζήτηση εδώ είναι πολύ σημαντική διότι για πρώτη φορά αποκεντρώνουμε την ευθύνη ανάδειξης των υποψηφίων σε τόση μεγάλη έκταση στην Περιφέρεια. Το 80% των υποψηφίων μας θα αναδειχθεί από τα Περιφερειακά όργανα, από σας.

Άρα λοιπόν, αναλαμβάνετε μια τεράστια ευθύνη, ευθύνη για την ανάδειξη των καλύτερων, ευθύνη να αφουγκραστείτε την κοινωνία, να διαβουλευτείτε με την κοινωνία, τους φίλους και τα μέλη.

Θέλω να κλείσω λέγοντας δυο λόγια για τη διαδικασία αλλά και την ουσία αυτής της συνάντησης.

Πρώτα απ’ όλα θα χωριστούμε σε Ομάδες Εργασίας. Είναι μια διαδικασία διαβούλευσης, ώστε να συνδιαμορφώσουμε -το τονίζω αυτό- την εγκύκλιό μας που θα διανεμηθεί μετά σε όλες τις Οργανώσεις. Εγκύκλιο για τον τρόπο ανάδειξης, τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων μας.

Δεύτερον, για την διαμόρφωση και των τοπικών προγραμμάτων, πώς θα γίνει ουσιαστική διαβούλευση για την ανάδειξη θεμάτων σημαντικών.

Θέλω σε αυτές ομάδες αυτές εργασίας να τεθούν τα πραγματικά ερωτήματα. Με ειλικρίνεια, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος. Τα ερωτήματα, τα διλήμματα, οι δυσκολίες που εσείς θεωρείτε ότι θα έχετε μπροστά σας. Γιατί αναλαμβάνετε μια ευθύνη. Στόχος δικός μας είναι να σας βοηθήσουμε αυτή την ευθύνη να την διεκπεραιώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει εσείς στις ομάδες εργασίας να αναδείξετε τα προβλήματα που θεωρείτε ότι υπάρχουν. Τα ζητήματα και τα διλήμματα που χρειάζονται απαντήσεις, ή και επεξεργασία ή και διευκρινίσεις.

Παίρνω μερικά παραδείγματα τα οποία έχω ακούσει, αλλά δεν είναι μόνο αυτά ως ερωτήματα. Π.χ. πώς αναδεικνύουμε το δικό μας πολιτικό στίγμα, την άλλη αντίληψη, τον άλλο δρόμο, ώστε να μην κυριαρχήσει σ’ αυτές τις διαδικασίες η επιλογή του προσώπου, υποβαθμίζοντας την πολιτική, τους πολιτικούς μας στόχους, και παράλληλα να εγγυηθούμε ότι, το πρόσωπο που επιλέγεται θα υποστηρίξει και θα συνδυάζεται με την επιλογή των πολιτικών μας και των αναπτυξιακών μας στόχων για την περιοχή;

Ποια είναι τα ζητήματα τα καινούργια που τίθενται σ’ αυτή την εποχή. Μετανάστες, ναρκωτικά, περιβάλλον, ιδιωτικές επενδύσεις. Πιθανώς και άλλα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε για το πρόγραμμά μας;

Πώς θα οργανώσουμε τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πώς θα συσπειρώσουμε δυνάμεις προοδευτικές γύρω από κοινό πρόγραμμα και πρόσωπα;

Πώς διαβουλευόμαστε, πώς γίνεται η διαβούλευση σωστά, πώς θα δημιουργηθεί μια κουλτούρα λογοδοσίας; Πώς αξιολογούμε τους δημάρχους και μάλιστα τους νυν δημάρχους και νομάρχες, με τρόπο αντικειμενικό που δεν θα δημιουργεί προβλήματα, αλλά θα είναι ειλικρινής, και πως θα μπορέσουμε να αποφύγουμε και προσωπικές συγκρούσεις και στρατηγικές.

Πού δίνουμε το χρίσμα και πού δεν δίνουμε το χρίσμα; Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να δώσουμε κομματικό χρίσμα. Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερες οι προκριματικές και σε ποιες όχι;

Σε ποιες ακολουθούμε άλλες διαδικασίες και με ποια κριτήρια, όταν αντιμετωπίζουμε πιθανές διαστάσεις, προσωπικές στρατηγικές που υπερβαίνουν το κοινό συμφέρον; Πώς τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά;

Πώς εγγυόμαστε την διεύρυνση στα Συμβούλιά μας με νέους ανθρώπους, νέα πρόσωπα, γυναίκες, από διάφορους χώρους της κοινωνίας. Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια διαδικασία που θα διαπαιδαγωγήσει την τοπική κοινωνία σε μια νέα αντίληψη διαβούλευσης.

Θέλω, λοιπόν, σήμερα, στις ομάδες εργασίας, εσείς να θέσετε τα ερωτήματα, που θεωρείτε σημαντικά. Να κάνετε δηλαδή, ένα κατάλογο ερωτημάτων και ζητημάτων, που εσείς θεωρείτε δύσκολα, δύσκολα διλήμματα, ή και αδιευκρίνιστα ζητήματα.

Και αμέσως μετά στην ίδια τη δική σας ομάδα, να κάνει μια προσπάθεια να δώσετε εσείς τις καλύτερες απαντήσεις, τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις στα ερωτήματα που εσείς έχετε θέσει, ώστε να αξιοποιήσουμε την δική σας εμπειρία, που είναι σίγουρα πλούσια εμπειρία και που θα είναι χρήσιμη για ολόκληρη τη χώρα.

Ο καθένας σας έχει την ιδιαίτερη εμπειρία της κάθε περιοχής και αυτή πρέπει να την συνθέσουμε για να διαμορφώσουμε την τελική εγκύκλιο. Θα μας βοηθήσει συλλογικά, λοιπόν, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή πρακτική, αλλά και αντίληψη.

Θέλω επίσης να πω ότι πρέπει να εγγυηθείτε τις διαδικασίες. Είσαστε αν θέλετε η εγγύηση των διαδικασιών. Τι σημαίνει αυτό; Ξέρω και όλοι μας ξέρουμε, ότι σας έχουν πλησιάσει, ότι υπάρχουν φιλίες, ότι υπάρχουν ακόμα και μηχανισμοί, πάρτε μια απόσταση, κάνετε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε το πιο αντικειμενικά, κοιτάξτε το μέσα από το πλαίσιο του γενικότερου συμφέροντος και των στόχων που έχει το Κίνημά μας. Υπάρχουν οι φιλίες, υπάρχουν οι προσωπικές πολλές φορές λογικές δεσμεύσεις και οι γνωριμίες, αλλά αυτό που εμείς πρέπει να δείξουμε, είναι ότι εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε πια συλλογικά για το κοινό μας συμφέρον.

Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό είναι το κλίμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά, μετά το Συνέδριο για πρώτη φορά, δημιουργούμε και την λογική μιας ουσιαστικής συμμετοχικής διαβούλευσης, σε ένα πολύ δύσκολο θέμα που είναι το πρόγραμμα, και οι επιλογές προσώπων, και πρέπει να εγγυηθείτε και εσείς, λοιπόν, και ένα δεύτερο στοιχείο. Για να γίνει σωστή διαβούλευση, το είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, πρέπει να αφήσουμε να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Πολλές φορές είναι παράταιρες, πολλές φορές εξωφρενικές, πολλές φορές περίεργες. Ακούστε τις. Σεβαστείτε τις. Στο τέλος θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Είμαι σίγουρος, ότι θα βγούνε και πολύ καινούργιες και ωραίες ιδέες μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αλλά μόνο έτσι θα μπορεί να αισθανθεί ο πολίτης, το μέλος μας, ο φίλος μας, ότι συμμετείχε, ότι ακούστηκε και ότι διαμορφώνουμε μια νέα ενότητα πάνω σε αυτή τη διαδικασία τη δημοκρατική.

Στο τέλος θα είναι δικές μας οι αποφάσεις, αλλά θα υπάρχει μια ουσιαστική συνδιαμόρφωση των αποφάσεων αυτών. Και μια ακόμα συμβουλή. Εμείς αποκεντρώνουμε σε σας. Αποκεντρώστε και εσείς στη Δημοτική Οργάνωση και στη περιφέρεια. Δεν είναι ο στόχος μας να φτιάξουμε μια νέα βαθμίδα συγκεντρωτική. Βοηθήστε εσείς τις Δημοτικές Οργανώσεις να αναλάβουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες. Να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις, τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε διορθωτικές αποφάσεις σε ένα ανώτερο επίπεδο. Αλλά στο μέτρο που θα πάρουν οι Δημοτικές Οργανώσεις τις καλύτερες αποφάσεις, θα διευκολυνθεί και η δική σας δουλειά. ?ρα, ήσαστε εκεί για να στηρίξετε, για να διαπαιδαγωγήσετε, να βοηθήσετε, να χειραφετήσετε αν θέλετε τις Δημοτικές Οργανώσεις σε μια νέα διαδικασία.

Στο τέλος της διαδικασίας αυτής των ομάδων εργασίας, θα ακούσουμε από την κάθε ομάδα εργασίας, από έναν που θα ορίσετε εσείς, ή τον συντονιστή ή τον πρακτικογράφο, τις απόψεις σας στην Ολομέλεια, για να μπορούμε να έχουμε μια συνθετική εικόνα, όλων αυτών των απόψεων.

Είναι μια, και εδώ, πρωτόγνωρη διαδικασία που ακολουθούμε. Πιστεύω ότι θα είναι πετυχημένη, αλλά θα την αξιολογήσουμε και αυτή στο τέλος, για να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα και σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε τη διαβούλευση αυτή να την περάσουμε μέσα και στα κεντρικά μας όργανα και στις λειτουργίες.

Κλείνοντας θέλω να ξέρετε ότι σ’ αυτή τη προσπάθεια όπου θα ενθαρρύνουμε νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες απ’ όλο το προοδευτικό χώρο να έρθουν για την προσφορά τους στο δημόσιο, γιατί αυτή είναι η λογική μας, είναι η λογική να έρθουν για να προσφέρουν στο δημόσιο, αυτός είναι ο στόχος μας, ότι θα είμαι δίπλα σας σε κάθε σας προσπάθεια.

Και όπως όλα τα στελέχη τα κεντρικά, όλοι όσοι μίλησαν, και οι υπόλοιποι βεβαίως που βρίσκονται εδώ, θα είναι κοντά στην νέα αυτή προσπάθειά σας.

Καλή δουλειά και καλή μας νίκη.”

Δευτερολογία του Γιώργου Παπανδρέου στη Συνάντηση των Περιφερειακών Επιτροπών και των Συντονιστών και Αναπληρωτών Συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών

“Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν έχω να προσθέσω πολλά. Μου άρεσε το σύνθημα από κάποια Oμάδα: «Η Αυτοδιοίκηση ενώνει». Νομίζω πως εδώ αποδείξαμε, ότι και η διαβούλευση ενώνει, και ότι, όπως είπε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχουμε μια κοινή αντίληψη, και μέσα από τη διαδικασία αυτή ξεκινάμε και μια καινούργια πρακτική στο Κίνημά μας, για την οποία έχουμε μιλήσει. Ελπίζω ότι, θα μπορέσει να αναπτυχθεί, να διευρυνθεί, να φτάσει, την τοπική Δημοτική μας Οργάνωση, μέχρι την τοπική κοινωνία.

Μια διαδικασία διαβούλευσης που θα γίνει μόνιμη πρακτική, μια άλλη αντίληψη πολιτικής που θα μας βοηθήσει και τότε που θα είμαστε κυβέρνηση και θα είμαστε πολύ σύντομα, μετά τις επόμενες εκλογές.

Η διαβούλευση αυτή απέδειξε και κάτι ακόμα: Ότι πρώτα απ’ όλα υπάρχει μια μεγάλη ταύτιση απόψεων όπως προέκυψε μέσα από τη συζήτηση. Αλλά και εκεί που υπάρχουν διαφορές είναι πολύ λογικές. Κατανοούμε τις ανησυχίες και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τα επιχειρήματα και τις σκέψεις της κάθε πλευράς

Εμείς έχουμε χρέος τώρα, να αποτυπώσουμε τις απόψεις αυτές και να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις, και νομίζω ότι, θα απηχούν στο μέτρο του δυνατού τη μεγάλη πλειοψηφία και τη σοφία, θα έλεγα, που βγήκε από αυτή την διαδικασία, τη συζήτηση, τη διαβούλευση.

Πίσω απ’ αυτό, δεν υπάρχει μια μηχανιστική επιβολή μιας εγκυκλίου. Είναι μια αντίληψη σεβασμού προς τον πολίτη, προς την κοινωνία, και στο να ενώσουμε τελικά την ίδια την κοινωνία μας μέσα από τις διαδικασίες των συζητήσεων για τα προβλήματα, τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά πολιτικά ζητήματα.

Είχε λείψει η πραγματική πολιτική συζήτηση στο χώρο μας και νομίζω αυτό μας ξαναενώνει. Οι διαφορές γίνονται δημιουργικές, γίνονται χρήσιμες, για να πορευθούμε όλοι μαζί σε έναν κοινό στόχο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Αυτό το οποίο άκουσα σε αρκετές Ομάδες Εργασίας και δεν εκφράστηκε τόσο πολύ στις παρουσιάσεις εδώ, ήταν ένα δίλημμα που πολλοί έθεσαν μεταξύ της επιλογής ατόμων με ήθος και ικανότητα, και εκείνων που είναι εκλόγιμοι. Εγώ πιστεύω ότι, ακριβώς η αντίληψή μας είναι να ταυτιστούμε με το ριζοσπαστικό, να ταυτιστούμε με το σύγχρονο, και να αναδείξουμε στην κοινωνία, ότι το ήθος, η ικανότητα, πάνε παράλληλα, χέρι-χέρι με την εκλογιμότητα.

Όχι μόνο η έμπνευση, αλλά είναι και αυτό το οποίο ζητά ο ελληνικός λαός από την πολιτική ζωή, που θα φέρει την αξιοπιστία, το κύρος και πάλι στην πολιτική ζωή. Και εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αυτό φέρνουμε.

Καλή μας δουλειά, καλή συνέχεια, καλό κουράγιο, γιατί έχετε αναλάβει σημαντικές ευθύνες και επενδύουμε σ’ εσάς.

Να είστε καλά.”