- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Ομιλία στη συνάντηση εργασίας με τους Υπεύθυνους και τα Μέλη των Τομέων του ΠΑΣΟΚ

“Να σας καλωσορίσω, και εγώ, και να σας ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα δουλειά σας στα κλιμάκια, στην προσπάθεια Ανασυγκρότησης που κάναμε, και η οποία βεβαίως συνεχίζεται. Είναι οπωσδήποτε μια νέα φάση δουλειάς, στην οποία μπαίνουμε, και γι’ αυτό θέλαμε να βρεθούμε για να ανταλλάξουμε απόψεις και να σηματοδοτήσουμε αυτή τη νέα φάση δουλειάς, το κεντρικό επιτελείο του κινήματός μας.

Θέλω ξεκινώντας να αναφέρω ότι, στην επικαιρότητα είναι αυτό το μεγάλο γεγονός, η τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο. Έχουμε εκφράσει την συμπαράστασή μας, ως Κίνημα, στις οικογένειες των θυμάτων, στο λαό της Μεγάλης Βρετανίας, και βεβαίως, στην αγγλική κυβέρνηση, στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, του Τόνι Μπλερ, και με τηλεγράφημά μου και με δήλωση.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω, ότι εμείς, μόλις πρόσφατα φιλοξενήσαμε το γεγονός των μεγάλων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά πρέπει πω ότι, μέσα απ’ αυτό το γεγονός, δεν καταφέραμε μόνο να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ασφάλειας, πιστεύω ότι, καταφέραμε να δημιουργήσουμε και ένα κλίμα ασφάλειας με την πολιτική μας διεθνώς, αλλά και να αναδείξουμε και έναν πολύ σημαντικό θεσμό, στον οποίο ακόμα συμμετέχουμε, διότι είναι πια ένας μόνιμος θεσμός. Είναι ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει ως έδρα, εδώ, την Αθήνα, και βεβαίως, υπάρχει η δική μου συμμετοχή, αλλά και απ’ την κυβέρνηση της κας Πετραλιά, στο Δ.Σ. αυτού του φορέα.

Το λεω αυτό, διότι αυτή θα είναι μία δραστηριότητα στην οποία θα συμμετέχουμε, ως Ελλάδα, στις επόμενες Ολυμπιάδες, προσπαθώντας να περάσουμε αυτό το αρχαίο μήνυμα της Εκεχειρίας, για κάθε πόλη και περιοχή που διοργανώνει την Ολυμπιάδα. Βεβαίως, το Λονδίνο έχει πολλά χρόνια μπροστά του, αλλά για να φέρει ένα τέτοιο κλίμα χρειάζεται σκληρή και συστηματική δουλειά.

Θέλω να τονίσω -δεν θα μπω σε μια πολιτική ανάλυση, γιατί και ομιλίες έχω κάνει πρόσφατα, και σε πολλές περιφερειακές συναντήσεις έχετε συμμετάσχει και εσείς- να τονίσω, κάτι που νομίζω ότι, είναι χρήσιμο πολιτικά, για να δούμε που βρισκόμαστε.

Όλο και περισσότερο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, όχι απλώς ότι δεν έχει ικανότητα, αλλά και ότι δεν διαθέτει σχέδιο. Προχωρά χωρίς σχέδιο για τη χώρα. Το μόνο το οποίο φαίνεται ως κοινή συνιστώσα, ως αντίληψη ενός κάποιου σχεδιασμού, που φαίνεται ότι, έχουν στο μυαλό τους, είναι ο έλεγχος των πραγμάτων. Με την κακή έννοια, ο έλεγχος των πραγμάτων.

Δηλαδή, πως θα ελέγξουμε τη δημόσια διοίκηση, πως θα διορίσουμε δικούς μας διευθυντές, πως θα διορίσουμε «δικά μας παιδιά», πως θα επηρεάσουμε τα Μέσα Ενημέρωσης, πως θα επηρεάσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο, πως θα δημιουργήσουμε ανασφάλειες για να μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια, πως θα ελέγξουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές, πως θα ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη.

Είναι, δηλαδή, μία επίθεση πολύ πιο σχεδιασμένη από παλιότερα, με μια ωραιοποίηση, όμως, προς τα έξω, με λόγια και παρ’ όλες και συνθήματα, που μάλιστα, πάρα πολλά απ’ αυτά είναι και αντιγραφή απ’ τις έννοιες και τις λέξεις που έχουμε χρησιμοποιήσει εμείς κατά καιρούς, στη δική μας διαδρομή.

Ο Καραμανλής είχε διάφορους στρατηγικούς στόχους, φαίνεται, στην προσπάθεια που έκανε. Από τη μια να αμαυρώσει το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές, από την άλλη να δημιουργήσει ένα κλίμα ελέγχου. Πώς; Μέσω μιας δήθεν, ηθικής κάθαρσης της ελληνικής κοινωνίας με τον «βασικό μέτοχο», κάτι το οποίο βέβαια, κάθε άλλο παρά τέτοιο στόχο είχε.

Βεβαίως, μέσα από την απογραφή επιχείρησε να δημιουργήσει ένα κλίμα ευνοϊκό, για να μπορέσει να απαρνηθεί, με εύσχημο τρόπο, τις δικές του δεσμεύσεις, να τα φορτώσει στο ΠΑΣΟΚ, και να προχωρήσει μετά, σε μια πολιτική ανεμπόδιστος από τη δική μας αντιπολίτευση.

Έχει αποτύχει και στα τρία, και στην κοινή γνώμη, αλλά και στον τρόπο που τα χειρίστηκε, με ζημιά για τη χώρα, και τώρα, βεβαίως, έχει βαλθεί, θα έλεγα αυτό χωρίς ένα σχέδιο, αλλά μάλλον εμπειρικά, να δημιουργήσει ένα κλίμα, ότι έρχεται ως μεταρρυθμιστής.

Εμείς αυτό το έχουμε αποδομήσει, αλλά νομίζω ότι, είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα, να αναδείξουμε σε κάθε τομέα, ότι κάθε άλλο παρά μεταρρύθμιση γίνεται, ότι πρόκειται για μια πρόχειρη αντιμετώπιση ζητημάτων.

Το να ανοίγεις μέτωπα, δεν σημαίνει ότι, κάνεις μεταρρύθμιση. Βεβαίως, η μεταρρύθμιση μπορεί να ακούγεται ωραία, και ακούγεται ωραία, γιατί όποιον και αν ρωτήσεις στο δρόμο, και του πεις μήπως χρειάζεται η Ελλάδα μεταρρύθμιση, θα σου πει, βεβαίως χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Όμως, ποιος είναι ο χαρακτήρας της μεταρρύθμισης, ποιος πληρώνει για τη μεταρρύθμιση, ποιον χτυπάει η μεταρρύθμιση. Τι δρόμους ανοίγει η μεταρρύθμιση;

Νομίζω ότι, εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με μεταρρυθμίσεις, και σίγουρα, όχι για δημοκρατικές, σύγχρονες, οραματικές μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η Ελλάδα. Έχουμε μέτρα, τα οποία είτε μπαλώνουν προβλήματα, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Είναι νομίζω σημαντικό, αυτό να βγει, και να υπάρξει ως βασικό μήνυμα στη δική μας δουλειά. Στη δουλειά μας, παρότι ξεκινάει το καλοκαίρι, γιατί και το καλοκαίρι πρέπει να είναι χρόνος δουλειάς.

Η ξεκούραση είναι σημαντική, βεβαίως, διότι έχουμε πολύ δουλειά πολλή και μετά από το φθινόπωρο, αλλά δε θα πρέπει να αφήσουμε να υπάρξει ένα κενό. Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο, που μπορεί να είναι ένας χρόνος δημιουργικός και για τους Τομείς.

Θέλω να μείνω περισσότερο στο ρόλο των Τομέων, και σε κάποια οργανωτικά στοιχεία, τα οποία όμως, είναι απαραίτητα για την καλή μας λειτουργία.

Πρώτα απ’ όλα, είναι η παραγωγή θέσεων για την αντιπολίτευση. Ως αντιπολιτευτικός λόγος. Η αντίδρασή μας στη Νέα Δημοκρατία, σε επιμέρους τομείς, και μάλιστα η επίκαιρη και η έγκαιρη αντίδρασή μας. Άρα, η συνεχής παρακολούθηση από πλευράς κάθε Τομέα των εξελίξεων, των συζητήσεων, των προβληματισμών που υπάρχουν, των προτάσεων ή των μέτρων που παίρνει η Νέα Δημοκρατία.

Δεύτερον, η επιχειρηματολογία για την αποδόμηση, αν θέλετε, -δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη λέξη- ή την αντιμετώπιση ή την αποκάλυψη, της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε τομέα.

Αυτά είναι χρήσιμα και για σας, ως Τομείς, αλλά είναι πάρα πολύ χρήσιμα και απαραίτητα για όλους, τους Βουλευτές μας, τα στελέχη μας, τα μέλη και φίλους.

Η ανάδειξη των αδυναμιών της Νέας Δημοκρατίας, πιθανόν με κάποιες πρωτοβουλίες ή η ανάδειξη και των δικών μας προτάσεων ή κατευθύνσεων, πάλι με δικές μας πρωτοβουλίες.

Υποχρέωση, βεβαίως, κάθε Τομέα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αυτά τα οποία εσείς αναλύετε, σχολιάζετε, αναδεικνύετε κάπου, να αποτυπωθούν, και το καλύτερο είναι να αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα ή μάλλον, υποχρέωση σας είναι να αποτυπώνονται αυτά στην ιστοσελίδα του Κινήματος, ώστε εκεί να υπάρχει ο «ένας χώρος», η κεντρική πληροφόρηση για όλα τα στελέχη, για όλα τα μέλη, για τον Τύπο, να μπορεί να ξέρει ο καθένας πού μπορεί να βρει την απαραίτητη πληροφόρηση. Θα πω δυο λόγια για την ιστοσελίδα και αργότερα, αλλά είναι νομίζω ένα βασικό σημαντικό εργαλείο.

Το δεύτερο κομμάτι είναι η παραγωγή θέσεων. Μας ρωτάνε που είναι οι θέσεις σας, ποιες είναι οι θέσεις σας. Αυτή η συνεχιζόμενη κριτική απέναντι μας δείχνει περισσότερο μια αδυναμία της άλλης πλευράς, αλλά βεβαίως ένα ενδιαφέρον που έχει ο κόσμος, που μας βλέπει πάλι ως εναλλακτική λύση. Βλέποντας ότι, δεν τα πάει καλά η Νέα Δημοκρατία, ξαναστρέφεται στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά υπάρχει και η κακή πρόθεση πολλών, ουσιαστικά να προσπαθήσουν να πουν ότι, δεν έχετε εσείς λόγο, δεν έχετε απόψεις κλπ. Και εμπειρία έχουμε, και λόγο έχουμε, και απόψεις έχουμε, και θέσεις έχουμε, και καθημερινά παίρνουμε θέσεις. Αλλά σαφώς, δεν θα τρέξουμε με πρόχειρο τρόπο να μιλήσουμε επί παντός επί της γης, διότι ακριβώς είμαστε ένα σοβαρό Κίνημα, και θέλουμε συστηματικά να δουλέψουμε. Είναι και μια ευκαιρία, μας δίνεται και μια ευκαιρία, ως αντιπολίτευση, να κάνουμε αυτή τη σοβαρή επεξεργασία, και σοβαρή διαβούλευση.

Όμως, είναι σημαντικό να δώσουμε ένα πλαίσιο αρχών σε κάθε Τομέα. Μέσα σ’ αυτό βεβαίως μπορούν να υπάρξουν πολλές εναλλακτικές προσεγγίσεις. Το πλαίσιο αρχών, το γενικό, βεβαίως το έχουμε. Είναι οι βασικές μας αρχές, και νομίζω το έχουμε αναδείξει. Αν το κάθε μέτρο της κυβέρνησης το αξιολογήσουμε μέσα από τις αξίες μας, είναι εύκολο να δούμε αν μας πάει ή δεν μας πάει.

Προωθεί την ανάπτυξη, προωθεί την αναδιανομή, προωθεί τη δικαιοσύνη, προωθεί την απασχόληση, προωθεί τη διαφάνεια, προωθεί τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη. Γενικές θα μου πείτε αρχές, αλλά αν αυτές τις αρχές απλώς τις αξιοποιήσουμε για αξιολόγηση, -π.χ τι κάνανε στον ΟΤΕ- νομίζω πολύ εύκολα μπορεί κανείς να απορρίψει ή να υιοθετήσει ένα μέτρο.

Όμως, είναι απαραίτητο εμείς να προετοιμάσουμε συστηματικά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, οι γενικές, τουλάχιστον, αρχές να ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα, για να μπορούν να αξιοποιούνται, είτε ως υλικό για διαβούλευση, είτε αργότερα όταν φτάσουμε κοντά στις εκλογές, ως κομμάτια, πια, του προεκλογικού μας προγράμματος. Εκλογές θα έχουμε και στην Αυτοδιοίκηση συντομότερα, άρα λοιπόν, τουλάχιστον αυτό το κομμάτι, θα πρέπει αυτό να έχει ετοιμαστεί σχετικά σύντομα.

Τώρα, πέρα από την παραγωγή θέσεων σε κεντρικό επίπεδο, πρέπει να βοηθήσουμε -γιατί, πια, είμαστε ένα αποκεντρωμένο Κίνημα, και θα πω και δυο λόγια μετά τι σημαίνει αυτό πρακτικά – να βοηθήσουμε στην παραγωγή θέσεων σε αποκεντρωμένη βάση. Θα έχουμε Περιφερειακά Αναπτυξιακά συνέδρια, όπως είπαμε, αναπτυξιακές διαδικασίες και διασκέψεις, αλλά δεν φτάνει απλώς να βοηθήσουμε. Πρέπει να βοηθήσουμε και για τη μέθοδο, να περάσει και η μέθοδος, ο τρόπος ώστε να μπορεί μια Δημοτική Οργάνωση, μια Νομαρχιακή, μια Περιφερειακή επίπεδο, να μπορεί να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα πολιτικό.

Άρα λοιπόν λέξεις, έννοιες, όπως η έρευνα, η διαβούλευση και η επιμόρφωση, θα μας οδηγήσουν, θα είναι οι μέθοδοι, ώστε να μπορούμε να παράξουμε πολιτική και σε αποκεντρωμένη βάση.

Το οργανωτικό μας σχήμα σε επίπεδο Τομέων είναι στόχος μας -γιατί έχω ακούσει ότι, είναι ένα πολύπλοκο σχήμα- για να απλοποιήσει τη δουλειά μας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε έναν καλό συντονισμό όλων των κομματιών του Κινήματος. Δεν υπήρχε αυτό παλιότερα, να μην έχουμε στεγανά, αν θέλετε, να δημιουργήσουμε συνέργιες και να ενσωματώσουμε νέες λειτουργίες.

Πιο συγκεκριμένα. Ο κάθε Τομέας έχει ουσιαστικά -αν και μπορεί να χρειάζονται κάποιες συμπληρώσεις, είναι αυτό ένα από τα θέματα που πρέπει να δούμε- τα εξής στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, κάποιον από το δικό μου γραφείο, ο οποίος συμβάλλει ώστε να έχω κι εγώ μια πληροφόρηση, έγκαιρη ενημέρωση, αλλά και μια αμφίδρομη πληροφόρηση με κάθε Τομέα.

Ένα συγκεκριμένο πρόσωπο – σύνδεσμο με το Πολιτικό Συμβούλιο, που εποπτεύει τον Τομέα, και έχει στενή συνεργασία και με το Γραμματέα του Τομέα. Αρκετούς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, συντονιστές από τα ΚΤΕ, ώστε να υπάρχει η σύνδεση και με τον κοινοβουλευτικό χώρο.

Μεθαύριο, ως κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόσωπο το οποίο θα είναι ο σύνδεσμος με την κυβέρνηση. Μπορεί να είναι ο ίδιος ο υπουργός, ή μπορεί να είναι ένας οριζόμενος από τον υπουργό, και σε συνεννόηση με το Κίνημα πρόσωπο, το οποίο θα έχει αυτή την ιδιότητα.

Από την Ευρωομάδα. Θα υπάρχει πάντα ένας σύνδεσμος με την Ευρωομάδα, για να μπορεί να υπάρχει αλληλοπληροφόρηση με τον Τομέα.

Στην Περιφέρεια, με τα νέα εκλεγμένα όργανα, θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι τομείς, ίσως με κάποια πιο λιτή διάταξη, λίγο αλλά θα υπάρχει αντιστοίχιση, ώστε να υπάρχει συνεργασία.

Όπου είναι δυνατό ή όπου χρειάζεται, κάποια στελέχη και από τον συνδικαλιστικό χώρο, που έχουν γνώση του συνδικαλιστικού χώρου, παρ’ ότι γενικά οι Τομείς πολιτικής δεν έχουν συνδικαλιστική δραστηριότητα. Ο συνδικαλιστικός χώρος έχει μπει με άλλη λογική στον Τομέα της Διαβούλευσης και της Συνεργασίας με τους θεσμικούς – κοινωνικούς εταίρους, και με τα Μαζικά Κινήματα.

Από το ΙΣΤΑΜΕ, όπου ουσιαστικά γίνεται η ερευνητική δουλειά, και που, πια, συνδέεται με τη δουλειά του Τομέα.

Από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, ώστε να συνδέονται οι Τομείς με επιμορφωτικά προγράμματα. Ο κάθε Τομέας θα πρέπει να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για τα στελέχη του ή σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, ας πούμε στα εξωτερικά θέματα, τα θέματα της άμυνας, θα μπορούσε να έχει το πρόγραμμα ενημέρωσης. Είναι ένας Τομέας που θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει σημαντική επιμόρφωση, για τα ευρωπαϊκά, για το πώς συνεργαζόμαστε σε τοπικό επίπεδο με άλλες χώρες, διασυνοριακά κλπ. Σε κάθε Τομέα, λοιπόν, υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο επιμόρφωσης των στελεχών μας.

Επίσης, ένας σύνδεσμος με τη διαβούλευση, ώστε η έννοια της διαβούλευσης να περάσει σε όλο το Κίνημα. Αυτή η λειτουργία του συνεχούς διαλόγου, αλλά και μιας διαδικασίας, μιας μεθόδου που ξεκινάει από μια πρόταση, προχωρά σε διαβούλευση με φορείς, προχωρά σε αποκεντρωμένο επίπεδο και με τους φορείς, αποκεντρωμένα, έρχεται ξανά με μια νέα σύνθεση ένα κείμενο, για να μπορεί να καταλήξει είτε σ’ ένα Συνέδριο, είτε σε μια συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου ή του Πολιτικού Συμβουλίου, για να αποτυπωθεί μια τελική θέση. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια νέα διαδικασία, ή εν πάση περιπτώσει μια συστηματοποιημένη, πια διαδικασία διαβούλευσης, που πρέπει να γίνει η δεύτερη φύση της ίδιας της Οργάνωσής μας και της λειτουργίας μας.

Όλα αυτά βεβαίως, πρέπει να συνδεθούν και με το διαδίκτυο. Ένας σύνδεσμος, λοιπόν, με το διαδίκτυο, όπου πρέπει να αποτυπώνονται και οι δραστηριότητες του Τομέα. Να ξέρει ο καθένας όχι μόνο στον Τομέα, αλλά ανά την Ελλάδα, ότι συνεδρίασε ο Τομέας, ότι πήρε αυτές τις αποφάσεις. Δεν χρειάζεται να μπουν όλες οι λεπτομέρειες, αλλά να ξέρει ποιοι είναι στον Τομέα, να ξέρει με ποιον μπορεί να έρθει σε επαφή με τον Τομέα, μέσω, τουλάχιστον, του διαδικτύου, και έτσι να είναι ζωντανή η δουλειά μας, και με διάφανο τρόπο να φαίνεται η δουλειά που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο.

Ουσιαστικά, μιλάμε για μια επιτελική λειτουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος. Άρα, σ’ ένα αποκεντρωμένο σύστημα μιλάμε για μια διαφορετική λογική, από αυτή την οποία είχαμε μέχρι τώρα σαν Κίνημα. Στο κεντρικό επίπεδο, ουσιαστικά γίνεται η παραγωγή, αλλά προέρχεται και υποστήριξη προς τα Περιφερειακά Όργανα όχι με την λογική του «καθοδηγούμε», ή σας λέμε κάντε αυτό, κάντε εκείνο, κάντε το άλλο. Ουσιαστικά ο στόχος μας είναι να υπάρχει αποκεντρωμένη δράση, και αποκεντρωμένη πρωτοβουλία.

Εμείς είμαστε εκείνοι που παράγουμε σκέψεις, ιδέες, εκπαιδεύουμε, επιμορφώνουμε, βοηθάμε, υποστηρίζουμε με συγκεκριμένες μεθόδους αν θέλετε, τη βάση του Κινήματος η οποία όμως, θα πρέπει να δράσει, να πάρει αποφάσεις, να λειτουργήσει.

Ουσιαστικά είναι αυτό και ένα πρόπλασμα μιας και κυβερνητικής λειτουργίας, ενός επιτελικού, πια, συστήματος, όπου η κυβέρνηση είναι πολύ πιο επιτελική, μιλάει για πολιτικές, δημιουργεί κανόνες πιστοποίησης αξιολόγησης, αλλά η δράση, η εφαρμογή, οι πρωτοβουλίες, είναι βασικά της τοπικής κοινωνίας.

Σε σχέση με τη βάση, επίσης, πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε για το γενικό μας πρόγραμμα, τις γενικές μας πολιτικές θέσεις, να έχουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου. Οι Δημοτικές Οργανώσεις μας, που πρέπει να είναι το ζωντανό κύτταρο του Κινήματός μας, πρέπει να μπορούν να αναπτύξουν ένα τοπικό πρόγραμμα, μια τοπική αναπτυξιακή ταυτότητα, ποια είναι η ταυτότητα για κάθε περιοχή.

Πρέπει να μπορούν να οργανώνουν προγράμματα εκπαίδευσης μελών, στελεχών, φίλων, πολιτών, γύρω από σειρά ζητημάτων. Πρέπει να μπορούν να κάνουν μια τοπική έρευνα με τη βοήθεια του ΙΣΤΑΜΕ. Πρέπει να μπορούν να αναπτύσσουν δραστηριότητες αλληλεγγύης, εθελοντισμού, ώστε να είναι ένα κύτταρο κοινωνικών προγραμμάτων για τα αδύναμα στρώματα, ή για τα μέλη και τους φίλους μας, από συμβουλευτική γονέων, μέχρι και συζητήσεις για δωρεά οργάνων, καταπολέμηση της φτώχειας ή δεν ξέρω τι άλλο. Είναι θέματα με τα οποία αναδεικνύεται το κοινωνικό μας πρόσωπο.

Και βεβαίως, να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία, τη Δημοτική μας Οργάνωση, να λειτουργεί με έναν τρόπο, να διαβουλεύεται. Όλα αυτά για να γίνουν, σημαίνει ότι, σε επιτελικό επίπεδο πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. Αποκεντρωμένη, συμμετοχική και ανοιχτή οργάνωση, σημαίνει ότι, πρέπει να υπάρχει, πια, σημαντική παραγωγή σε κεντρικό επίπεδο, και βεβαίως, η δυνατότητα να εισρέουν και να αξιοποιούνται οι πληροφορίες, να επεξεργαζόμαστε οι πληροφορίες, στοιχεία, σε κεντρικό επίπεδο.

Φέρνω ένα παράδειγμα. Προσυνεδριακά, νομίζω, είχαμε κάπου 800 ομάδες διαλόγου. Η δουλειά που έγινε για να αποτυπώσουμε τις αποφάσεις, τις προτάσεις, τις σκέψεις όλων αυτών των ομάδων διαλόγου, ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή, η συμμετοχική διαδικασία επιβαρύνει τον κεντρικό μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να συνθέτει αλλά και να γίνει και ο δίαυλος μεταφοράς, όλων αυτών των πληροφοριών.

Αλλιώς δεν έχει νόημα. Το να συμμετέχει ο άλλος, να λέει τη γνώμη του, και αυτή να φτάνει σε έναν τοίχο και να σταματάει, είναι δώρο-άδωρον. Βεβαίως, σε τοπικό επίπεδο, αυτό μπορεί να είναι εύκολο, αλλά το να μπολιαστεί κάθε Δημοτική Οργάνωση με τη σκέψη όλου του Κινήματος, ή ένας φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι έκανε ο δήμαρχος εκείνης της πόλης, τι έκανε ένας συνεταιρισμός, ο νέος αγρότης σε μία περιοχή, τι έκανε η νεολαία, τι έκανε ένας πολιτιστικός σύλλογος, και πως αυτό μπορεί εμείς να το αξιοποιήσουμε ή ποια αντιπολιτευτική δράση ποια μορφή αγώνα αξιοποίησε ή σκέφτηκε ένας χώρος, αυτά πρέπει να γίνουν κοινή, δική μας γνώση, κοινή, δική μας εμπειρία.

Η δουλειά μας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο, συστηματικά οργανωμένο, με την αρχαία έννοια, πρόσβασης στην πληροφόρηση, συζήτησης, διαλόγου.

Άρα, ένα βασικό στοιχείο είναι, όχι στα στεγανά. Η γνώση είναι εξουσία, η ελλιπής γνώση, σημαίνει ότι, έχουμε κατακερματισμένες εξουσίες και, ουσιαστικά, μικροφέουδα. Αυτό υπήρχε στο κόμμα μας, και πρέπει αυτό να το σπάσουμε. Η λογική του να έχουμε ανοιχτούς χώρους, συνεχείς δυνατότητες συνεργιών μεταξύ μας, να αξιοποιήσουμε το δίκτυο, είναι ακριβώς να μη δημιουργήσουμε ένα κλίμα, το οποίο μπορεί να περιγραφεί ως εξής : εγώ έχω την γνώση μου οι άλλοι έχουν τη γνώση τους, και γίνεται μια πάλη για το ποιος έχει το οικόπεδό.

Πρέπει, και μεταξύ των Τομέων, και μέσα στους Τομείς, και μέσα στις Επιτροπές, να δημιουργηθεί αυτή η έννοια του δικτύου. Η συνέργια, ένας μηχανισμός γνώσης και επεξεργασίας γνώσης, στο οποίο όλοι συμμετέχουν. Και βεβαίως, δεν είναι το επιτελείο, αυτό που ήσαστε εσείς από μόνο του δίκτυο.

Υπάρχουν και όργανα. Όργανα τα οποία αποφασίζουν, και προτείνουν συγκεκριμένες θέσεις, πολιτικές σκέψεις, για το Κίνημά μας στους διάφορους τομείς Η δουλειά σας δεν είναι μόνον να επεξεργάζεστε γενικά και αόριστα την πληροφόρηση, αλλά είναι να κάνετε και την πολιτική αξιολόγηση σε αυτό το σημαντικό επίπεδο, των προτεραιοτήτων μας, των θέσεών μας, των προτάσεών μας.

Θέλω να αναφερθώ σε 2 – 3 συγκεκριμένα θέματα που ίσως έχουν πρακτικότερη σημασία, για να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε καλύτερα.

Θα πρέπει να εξαιρεθεί μια διαδικασία σε συνεργασία με τον Τομέα Διαβούλευσης, που θα βοηθήσει ώστε, οι προτάσεις να μπουν αμέσως σε μια διαδικασία διαβούλευσης, να μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα αυτή την διαδικασία, και να αποδώσει.

Για το πώς, ακριβώς, θα γίνει η διαδικασία διαβούλευσης, νομίζω ότι, χρειάζεται μια σημαντική συνεργασία και με τον Τομέα Διαβούλευσης, αλλά και οι δικές σας σκέψεις.

Ποιοι φορείς, ποια άτομα, ποιοι χώροι, ποια κέντρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να έχουν μια επαφή, είναι νομίζω σημαντικό θέμα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μόνιμη βάση δεδομένων, και μαζί με το ΙΣΤΑΜΕ, αλλά και τον Τομέα, να δημιουργηθούν οι προϋπόθεσης που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια συνεχής διαβούλευση πάνω στα διάφορα θέματα.

Δεύτερον, με τις προτάσεις μας, να διαμορφώσουν έναν κατάλογο ανθρώπων, οι οποίοι πέρα από την επίσημη εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα οι ακαδημαϊκοί συνδικαλιστές, οι οποίοι θα μπορούν να βγουν και να μιλήσουν για διάφορα ζητήματα, ανθρώπους με κύρος στο χώρο τους και με κύρος και στα Μέσα Ενημέρωσης.

Νομίζω επίσης, και είναι σημαντικό αυτό το θέμα, ότι σε συνεργασία με τον Τομέα Επικοινωνίας, -είναι και ο Νίκος Αθανασάκης εδώ- πρέπει να συζητήσουμε, γιατί αποτελεί κρίσιμο, κομβικό σημείο στην εικόνα μας προς τα έξω. Μπορεί να κάνουμε εμείς εδώ υπέροχη δουλειά, και κάνουμε καλή δουλειά, αλλά αυτό που αποτυπώνεται στη συνείδηση του πολίτη, είναι ότι βλέπει στα παράθυρα.

Τα παράθυρα είναι μια άλλη πραγματικότητα, είναι μια εικονική πραγματικότητα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία συνειδητοποιεί ο πολίτης.

Άρα, το πώς εμείς αυτή την πραγματικότητα, τη σημερινή στο ΠΑΣΟΚ, που είναι παρασάγγες καλύτερη από αυτή που βλέπουμε στα παράθυρα, τη μεταφέρουμε στα παράθυρα, είναι από τα θέματα, νομίζω, τα οποία πρέπει να δούμε.

Οι Τομείς θα πρέπει να δουν πώς θα βοηθήσουν, αλλά και όσοι έχουν καλή πρόσβαση και στα Μέσα Ενημέρωσης, για να αναδείξουμε προτάσεις, πρόσωπα, ιδέες κλπ. στο χώρο αυτό.

Η δομή των Τομέων σήμερα, όπως θα καταλάβατε, είναι διαφορετική από την παλιά δομή των Τομέων ή των Επιτροπών. Είναι, ακριβώς αυτή που χρειάζεται για να συντονίσουμε τα διάφορα κομμάτια του Κινήματος, και να αναπτύξουμε νέες λειτουργίες στο Κίνημά μας, ένα αποκεντρωμένο και ανοιχτό Κίνημα. Ο Τομέας είναι ένα Όργανο, αλλά μπορεί να έχει και ένα δίκτυο ανθρώπων, που μπορεί να είναι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ή και πέραν των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Αυτό το δίκτυο δεν είναι ένα όργανο, δηλαδή δε συνεδριάζουν 100 άτομα για να πάρουν απόφαση για το τι θα κάνουμε στο τάδε ζήτημα, αλλά αξιοποιούμε τη γνώση όλων αυτών των ανθρώπων. Μπορεί να γίνεται μια ελεύθερη συζήτηση ή ένα σεμινάριο, μια διαβούλευση, ένα συνέδριο ή οτιδήποτε άλλο, αλλά αυτό δεν είναι όργανο απόφασης του Κινήματος. Αυτό πρέπει να γίνεται από τον Τομέα, όπως έχει οριστεί.

Αυτό το λεω, για να εξηγήσω, ότι είναι πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό το όργανο, ο Τομέας σήμερα. Παλιά οι Τομείς είχαν 40 – 50 ή και 100 άτομα, άλλοι έρχονταν, άλλοι δεν έρχονταν και ήταν λίγο, σαν μια κλαδική οργάνωση σε κεντρικό επίπεδο, βολεύαμε λίγο μηχανισμούς κλπ. Δεν βγαίνει πολιτική με αυτό τον τρόπο. Η πολιτική πρέπει να γίνει με σοβαρό τρόπο και γι’ αυτό ακριβώς έχουμε αυτή τη δομή.

Στα θέματα που θ’ αναλύσει και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου περισσότερο, θέλω να θέσω δυο τρία ζητήματα. Η ολοκλήρωση της συγκρότησης των Επιτροπών πρέπει να ολοκληρωθεί όπου δεν έχει γίνει. Πιστεύω ότι, πρέπει να γίνεται συνεδρίαση κάθε εβδομάδα. Εάν τώρα το καλοκαίρι γίνεται κάθε 15 ημέρες, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά να γίνεται συνεδρίαση του Τομέα. Εάν ο υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου μπορεί να έρχεται καλώς, αν δεν μπορεί να έρχεται, ο Γραμματέας του Τομέα θα πρέπει να συγκαλεί τον Τομέα για να λειτουργεί κάθε εβδομάδα.

Θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος -και αν δεν έχετε θα πρέπει να βρούμε κάποιον υπεύθυνο- ο οποίος θα είναι κάτι σαν ένας εσωτερικός ανταποκριτής για την ιστοσελίδα. Ουσιαστικά, εσείς ο κάθε Τομέας παράγεται ενημέρωση και ειδήσεις, που πρέπει να διοχετεύονται κανονικά στο κεντρικό σύστημα, στην ιστοσελίδα μας που είναι το διαδίκτυό μας, να αποτυπώνεται και να φαίνεται η δράση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, για να μπορούμε να έχουμε και ενημέρωση, και μια εικόνα για το τι γίνεται στο Κίνημά μας και ποιοι προβληματισμοί υπάρχουν.

Η τεκμηρίωση, καθώς θα έχετε βιβλιογραφία, μελέτες, προτάσεις κλπ., θα γίνεται από κοινού, σε μια κοινή βάση δεδομένων. Βεβαίως, πρέπει να γίνει σωστή αρχειοθέτηση, ώστε να μπορεί να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και εύρεση. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε μια πηγή γνώσης ικανή για όλους μας, για να μπορούμε να έχουμε ένα πλούτο για την Οργάνωσή μας, για το μέλος μας, για τον κάθε πολίτη.

Μπορεί μερικοί από εσάς να πουν, ότι και κάποια στοιχεία πρέπει να μείνουν απόρρητα. Θεωρώ ότι, στην εποχή της διαφάνειας, των Μέσων Ενημέρωσης και του δημόσιου διαλόγου, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα, έτσι το 99% της πληροφόρησης είναι θέματα που πρέπει να βρίσκονται στο διαδίκτυο, και με διαφάνεια στον κόσμο. Τώρα, αν χρειάζεται να αιφνιδιάσει κανείς με κάποια πρόταση στη Βουλή για παράδειγμα -αλλά όπως βλέπετε και αυτό πάντα δεν είναι εύκολο- νομίζω ότι, μπορεί να υπάρχουν και κάποια που θέλει κανείς να είναι απόρρητα. Νομίζω όμως, ότι είναι καλύτερα να λειτουργεί κανείς με τη λογική ότι δεν υπάρχουν απόρρητα, και ότι, όλα όσα κάνουμε, πρέπει να είναι στο φως της δημοσιότητας. Αν λειτουργεί κανείς με αυτή τη λογική, νομίζω ότι θα λειτουργήσει καλύτερα.

Σύνδεση με τους υπεύθυνους, από τις Περιφερειακές Επιτροπές. Θέλω από όλους σας να δουλέψετε για την ΔΕΘ. Η πρώτη μας επόμενη, μεγάλη, τουλάχιστον, επίσημη, παρουσία και αναμέτρηση του Κινήματός μας γίνεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, βασικά για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά όχι μόνο. Παράλληλα βεβαίως, ξεκινάει και η προετοιμασία για τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια του Κινήματος.

Υπάρχει ένα θέμα και πρέπει να το δούμε. Υπάρχει μια τάση, να γίνουν ομάδες δράσεις. Θέλει προσοχή. Δεν είναι οι Τομείς, ομάδες δράσης. Εμείς πρέπει να αποκεντρώσουμε τη δράση. Δεν σημαίνει αυτό, ότι ο Τομέας δεν μπορεί να αποφασίσει σε κεντρικό επίπεδο μια δράση, ένα Συνέδριο, ένα Συμπόσιο, μια πολιτική δράση, μια καμπάνια, μια εκστρατεία. Πρέπει όμως αυτά να συντονίζονται, και να αποφασίζονται κεντρικά. Εδώ θέλει συντονισμό με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συντονισμό και με το Θανάση Τσούρα που είναι υπεύθυνος του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Γιατί, για σκεφτείτε να βγουν δέκα Τομείς μέσα σε τρεις εβδομάδες με τεράστιες, μεγάλες, εθνικής εμβέλειας πρωτοβουλίες, και χωρίς συντονισμό. Πρώτα απ’ όλα δεν θα τα καταφέρουμε καλά και δεύτερον θα χάσουμε ουσιαστικό μέρος απήχηση μας στην κοινή γνώμη.

Όμως, γενικά, μην πάτε γρήγορα στη λογική να δράσουμε. Πρέπει να δούμε πως θα βάλουμε την Οργάνωση να δράσει, να βοηθήσουμε, δηλαδή, σε τοπικό επίπεδο να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις. Αν κάνουμε μια κεντρική εκδήλωση, να είναι τέτοια, που δεν θα μείνει στον αέρα. Να είναι τέτοια που θα παράξει πολλαπλασιαστικά παρόμοιες εκδηλώσεις, σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Δήμο κλπ.. Να δώσουμε τη δυνατότητα, την πληροφόρηση, τα εργαλεία, ώστε να μπορούν οι Δημοτικές Οργανώσεις, οι Νομαρχιακές, οι Περειφεριακές, αποκεντρωμένα να οργανώσουν παράλληλες εκδηλώσεις.

Γι΄αυτό χρειάζεται συνεννόηση και με τον Τομέα Διαβούλευσης, και με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και με τον Θανάση Τσούρα, ώστε να υπάρχει συντονισμός των δραστηριοτήτων μας.

Για τη διαβούλευση, θέλω να τονίσω ότι, στον αγροτικό Τομέα, ήδη έχουμε ξεκινήσει μια καλή δουλειά, και νομίζω ότι είναι ένα πρότυπο αυτό που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Μάλιστα καταφέραμε με τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης με το ΙΣΤΑΜΕ, και το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με φορείς, να σύρουμε την κυβέρνηση στις δικές μας θέσεις, γύρω από το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ιδιαίτερα στο θέμα της αποσύνδεσης. Αυτό νομίζω ότι, ήταν μια επιτυχία, και δείχνει ότι, όταν λειτουργούμε συστηματικά αναδεικνύεται το πλήρες κενό της κυβέρνησης, και βεβαίως, όχι μόνο αυτό αλλά και η δική μας η ηγεμονία σε θέσεις και προτάσεις.

Θέλω να μιλήσει ο Νίκος Αθανασάκης μετά, για τον τρόπο σύνδεσης με το Γραφείο Τύπου. Τελειώνοντας να πω, ότι και να πω επίσης θα πρέπει να σκεφτείτε από τώρα, πως το δικό σας πλαίσιο σκέψεων και προτάσεων θα βοηθήσει στον αγώνα που έχουμε την επόμενη χρονιά, στον κρίσιμο αγώνα των μεταρρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όταν λεω για μεταρρυθμίσεις, για μεταρρυθμιστικές προτάσεις, δεν εννοώ μόνο για τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για το περιεχόμενο των προγραμμάτων, του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τοπική κοινωνία. Άρα, κι εδώ, είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα βοηθήσουμε τις Δημοτικές, Νομαρχιακές και Περιφερειακές μας Οργανώσεις να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μαύρη Βίβλος», για την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανά Τομέα. Αυτό το επικαιροποιούμε. Δόξα τω Θεώ έχουμε πολύ τροφή για να μεγαλώσει αυτό το βιβλίο. Θα πρέπει αυτό να είναι ένα σημαντικό έργο των Τομέων. Βεβαίως μας βοηθάει σε αυτό ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος συστηματικά μας τροφοδοτεί με διάφορα στοιχεία. Επιτροπή Τεκμηρίωσης είναι αυτή. Αλλά πέρα απ’ αυτό, κάθε Τομέας νομίζω έχει ι μια καλή εικόνα γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές πρέπει να ενημερώνουν συνεχώς τους Τομείς. Θέλω να πω, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Ευρωομάδα, έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό ταμείο, και γίνεται μια κοινή προσπάθεια σε ό,τι αφορά τα ταξίδια προς τις Βρυξέλλες. Θέλουμε να αξιοποιήσετε συστηματικά και με στρατηγική στόχευση τη δυνατότητα ταξιδιών στις Βρυξέλλες, ώστε στελέχη μας ή φορείς να βοηθηθούν, να μάθουν μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία. Να αξιοποιήσουν συστηματικά αυτή τη δυνατότητα.

Υπάρχει και το θέμα της στέγασης. Όπως γνωρίζετε κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να αναμορφώσουμε τα υπάρχοντα γραφεία, με μια νέα, βεβαίως, φιλοσοφία. Αλλά είμαστε και σε μία φάση αναζήτησης νέων χώρων για το ΠΑΣΟΚ, που θα εκσυγχρονίσουν όλη τη λειτουργία μας.

Ελπίζω ότι, αυτή η διαδικασία θα δρομολογηθεί σύντομα, και ότι σχετικά σύντομα θα μπορέσουμε να μιλάμε για νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, που βεβαίως θα αναβαθμίσουν όλη τη λειτουργία και τη δουλειά μας.

Κλείνω λέγοντας ότι, το διαδίκτυο μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο σε όλο τον πληθυσμό, είναι, όμως, ένα πολύ βασικό εργαλείο για να μπορούμε να έχουμε μεταξύ μας μία καλή πληροφόρηση.

Να σας ευχηθώ καλή δουλειά. Θέλω να σας ακούσω, να ακούσω τις σκέψεις σας, για να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ευχαριστώ πολύ, και καλή δουλειά.”

* * * * * * *

Δηλώσεις του Γιώργου Α. Παπανδρέου πριν από τη συνάντηση εργασίας

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνάντηση εργασίας με τους υπεύθυνους και τα μέλη των Τομέων του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί υπό καθεστώς πανικού. Δεν έχει σχέδιο για τη χώρα. Έχει σχέδιο να εξυπηρετήσει, μόνο, τα δικά της, κομματικά συμφέροντα, και τα συμφέροντα των ολίγων.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουμε με σοβαρότητα, με όραμα για το παρόν και το μέλλον, μια σοβαρή συστηματική δουλειά, την οποία, και σήμερα, αναδεικνύουμε με τη συνεργασία όλων των Τομέων, οι οποίοι έχουν, πια, με τη σειρά τους, τον ρόλο να αναδείξουν τις προτάσεις μας, τις σκέψεις μας, το όραμά μας σε συγκεκριμένα θέματα.”