Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Θέσεων

Συντρόφισσες, σύντροφοι, αγαπητέ Πρόεδρε, η Ελλάδα ευτυχεί να βρίσκεται στο απόγειο του οικονομικού της δυναμισμού, ευτυχεί να ζει μια εποχή πρωτόγνωρη για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, δημοκρατικής ομαλότητας, κοινωνικής και πολιτιστικής της ανάπτυξης. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αναδεικνύεται ως φάρος σταθερότητας.

Η νέα αυτή πορεία, η νέα αυτή αυτοπεποίθηση που αισθάνεται ο Έλληνας, έχει δώσει και νέα φτερά στην εξωτερική μας πολιτική. Παρά τους πολέμους, παρά τις αντιπαλότητες στο Κόσοβο ή στη Μέση Ανατολή, παρά τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των γειτόνων μας, η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο και έχει καταφέρει να αναδείξει στην πράξη μια πρόταση ελληνική, βαλκανική, ευρωπαϊκή. Έχει καταφέρει να προδιαγράψει ένα νέο όραμα και σχέδιο για τους λαούς της περιοχής.

Η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε στην εποχή όπου δεσπόζει η εικόνα, να αναδείξει μια εικόνα αξιοπιστίας, τόλμης και προόδου σε διεθνές επίπεδο. Αυτό το έχουμε κάνει διατηρώντας στο ακέραιο τις θέσεις μας και την ιδιαίτερη ελληνική φωνή, η οποία σήμερα ακούγεται.

Βεβαίως, απαιτείται ένα νέο κύμα εκσυγχρονισμού, όπως τόνισε ο Πρόεδρός μας Κώστας Σημίτης. Μιλώντας ως Υπουργός Εξωτερικών και βλέποντας τις εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό, θα τοποθετούσα το βάρος των προσπαθειών μας στους τομείς της κοινωνίας της πληροφορίας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών σε αυτή, του περιβάλλοντος, της διοίκησης, της αλληλεγγύης και ειδικότερα στον πολιτισμό και την παιδεία.

Η πολιτιστική διπλωματία αποτελεί βασικό εργαλείο ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, αλλά και για την ενσωμάτωση μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα Βαλκάνια, η αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την απελευθέρωσή της από τα γραφειοκρατικά δεσμά και τη λογική του κρατισμού, που, δυστυχώς, καλλιεργούμε υπό το πρόσχημα σοσιαλιστικών ιδεών, είναι απολύτως αναγκαίο. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανάγκη και ευκαιρία, η Ελλάδα να αποτελέσει το εκπαιδευτικό κέντρο της μελλοντικής ευρωπαϊκής βαλκανικής χερσονήσου.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να είμαστε και δεν είμαστε μοιρολάτρες. Το μεγάλο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου “η Ελλάδα στους Έλληνες” ανέδειξε τη βαθιά εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές εκλογές του Έλληνα και της Ελληνίδας, το δικαίωμα, αλλά και τη δυνατότητα κάθε λαού να ορίζει τη δική του μοίρα.

Αυτή η ρήση σήμερα μεταφράζεται, όχι από την ξενοφοβία, το ρατσισμό ή τις φοβίες μπροστά στο ξένο, όπως βλέπουμε στην Αυστρία και σε άλλες περιοχές, αντίθετα αυτή η ρήση αποτελεί μια βαθιά φιλοσοφική πεποίθηση, ότι στη σημερινή οικονομία που παγκοσμιοποιείται έχουμε και εμείς λόγο, έχουμε ρόλο, πρέπει να συναποφασίζουμε, να συμμετέχουμε, να τολμούμε με τις προτάσεις μας και να συνεργαστούμε για αυτές με τους γειτονικούς μας λαούς και εδώ στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Όχι μόνο δεν πέθανε η πολιτική, αλλά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου υπάρχει χώρος και ρόλος για μας, για χώρες σαν την Ελλάδα. Νομίζω όλοι βλέπουμε με ενθουσιασμό ότι στρώματα της κοινωνίας μας, όπως η Νεολαία, οι γυναίκες, οι διανοούμενοι, θέλουν πια να συμμετάσχουν και ενδιαφέρονται και πάλι για την πολιτική. Το απέδειξαν περίτρανα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία, στέλνοντας ένα σοφό μήνυμα ειρήνης.

Δεν είμαστε μοιρολάτρες και αυτή μας η πίστη, απότοκος τόσων δημοκρατικών αγώνων του ελληνισμού, μας ένωσε, μας κρατά ενωμένους στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και με αυτή την πίστη αλλάξαμε την πορεία της χώρας, δώσαμε νέα ιστορική προοπτική στον ελληνισμό και στη διασπορά.

Στο Ελσίνκι πρυτάνευσε το συμφέρον της χώρας μας, το συμφέρον της περιοχής, το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν αποτελεί σημείο τερματισμού των προσπαθειών μας, αλλά σημείο νέας εκκίνησης για εξίσου θαρραλέες πρωτοβουλίες.

Εδραιώθηκε ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, προϊόν επίπονων προσπαθειών. Προωθήσαμε μια ευρωτουρκική προσέγγιση, που εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα.

Δεν πιστέψαμε σε νίκες και ήττες ή νικητές και χαμένους. Κερδίζουμε βγάζοντας τον αντίπαλό μας από τη μιζέρια, στην οποία τον καθηλώνει η ίδια του η πολιτική. Κερδίζουμε, όχι όταν χάνουν, αλλά όταν και εκείνοι κερδίζουν μια νέα προοπτική. Ήταν, λοιπόν, το Ελσίνκι μια νίκη για το κοινό συμφέρον των λαών της περιοχής. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χορήγηση της υποψηφιότητας θα είναι καταλυτική για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Η προσπάθειά μας πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί και ειδικότερα τα συμφέροντα όσων στην Τουρκία επιδιώκουν τον εξευρωπαϊσμό και εκδημοκρατισμό της χώρας αυτής.

Είναι πολύ γνωστό ότι οι βασικές μας αρχές στην εξωτερική πολιτική εδράζουν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την σταθερότητα και το απαραβίαστο των συνόρων, την ειρηνική διευθέτηση των διμερών προβλημάτων, στα πλαίσια των διεθνών Συνθηκών και της δυνατότητας της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης. Είναι μια πολιτική που στοχεύει με ουσιαστικές επιθετικές πρωτοβουλίες να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων δημοκρατίας και δικαίου, που θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν περιοριστήκαμε στην αντιμετώπιση των ευρωτουρκικών σχέσεων ως μέσο πίεσης για ένα δεδομένο σκηνικό, αλλά ένα εργαλείο για την ανατροπή, για την αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού. Ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Σημίτης, ο Πρόεδρός μας, με ρυθμούς ταχείς και περιοδεύοντας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, “κοινοτικοποίησε” την αντιμετώπιση των διαφορών και σχέσεών μας, ανοίγοντας τον δρόμο της αλλαγής και μέσα στην ίδια την Τουρκία.

Τέλος, ακόμα περισσότερο, δεν περιοριστήκαμε στη διατύπωση της ανάγκης της επίλυσης του Κυπριακού, μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, μιας ομοσπονδίας, αλλά κάναμε ουσιαστικά βήματα για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Κύπρου, της ασφάλειας της νήσου και την ανάπτυξη αισθημάτων σιγουριάς για όλους τους Κυπρίους.

Μας δίνεται μια ευκαιρία πραγματικής προάσπισης των προτεραιοτήτων μας, των μεγάλων μας ελληνικών στόχων και ενός νέου ρόλου στην οικονομία της περιοχής, αλλά μας δίνεται και μια μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή μετά το Ελσίνκι.

Ήδη έχει ξεκινήσει βήμα – βήμα η συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, περιβάλλον, καταπολέμηση του εγκλήματος, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και έχει διευρυνθεί ήδη η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του αγροτικού τομέα και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Από τις πρώτες ενδείξεις και υπολογισμούς, η εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράψαμε θα αποφέρουν την επόμενη τετραετία ένα ποσό στις εμπορικές συναλλαγές κοντά στα 5 δισεκατομμύρια EURO για την περιοχή μας.

Όμως, όπως είπε και ο Πρόεδρός μας στους Τούρκους δημοσιογράφους προχθές, δεν βλέπουμε την σχέση μας μέσα από το άνοιγμα μιας νέας αγοράς ή τουλάχιστον όχι μόνο ως ένα άνοιγμα της αγοράς. Αντιθέτως, οι συμφωνίες που υπέγραψα τις προηγούμενες μέρες δημιουργούν μια κοινότητα συμφερόντων, που σε ένα βαθμό λειτουργεί -αλλά ακόμα περισσότερο και με το Ελσίνκι- αποτρεπτικά στην πρόκληση εντάσεων, εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και ειρήνης.

Είναι, βεβαίως, μια διαδικασία μακροχρόνια, που θα αξιολογείται σε κάθε της βήμα. Όσο, όμως, μεταφέρουμε το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων σε μια διαφορετική λογική, καθίστανται προφανείς οι θετικές προοπτικές για τις δύο χώρες. Η επιστροφή δε σε κλίμα έντασης γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Στο Ελσίνκι, λοιπόν, ανοίξαμε μια πόρτα ευκαιρίας, σίγουρα όχι μια πόρτα του παραδείσου. Ξεκινήσαμε βήμα – βήμα και, πράγματι, υπάρχει σήμερα μια δυναμική στην Τουρκία προς την κατεύθυνση του εξευρωπαϊσμού, όπως βεβαίως και υπάρχουν αντιστάσεις.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δογματικές προκαταλήψεις, όπως και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα και τελικά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε κάθε ουσιαστική κίνηση της Τουρκίας που θα συμβάλει στην άμβλυνση των ελληνοτουρκικών εντάσεων και τη λειτουργία των σχέσεών μας σε πλαίσιο διεθνούς δικαίου και διεθνών Συνθηκών.

Είναι ευπρόσδεκτες πάντα οι χειρονομίες καλής θέλησης, όπως αυτή η χτεσινή χειρονομία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, για την υποστήριξη του ελληνικού αιτήματος της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Όμως θέλω εδώ να τονίσω ότι όσοι επιμένουν στο θέμα των καλών χειρονομιών ως κεντρικό ζήτημα στις μεταξύ μας σχέσεις, χάνουν τον πραγματικό στόχο.

Δεν ζητάμε η σχέση μας να διέπεται από κάποια αμοιβαία ρουσφέτια. Θέλουμε να εμπεδώσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο σχέσεων, νομιμότητας, σεβασμού και εμπιστοσύνης, που θα μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα, την όποια προσέγγιση των σχέσεών μας και βεβαίως την επίλυση τελικά και του ίδιου του Κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένας οδικός χάρτης της Τουρκίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε αυτή την διαδικασία του οδικού χάρτη της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογείται το κάθε βήμα και θα είναι παρούσα και η Ελλάδα.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία οφείλει να έχει και αυτή και τις ίδιες υποχρεώσεις όπως βεβαίως και δικαιώματα με κάθε υποψήφια χώρα. Και είναι ιδιαίτερης σημασίας ο στρατηγικός ρόλος της χώρας μας, όπου μπορούμε να συμβάλλουμε στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Τουρκία, για την προώθηση της δικής της ενταξιακής πορείας. Αν θέλετε, είναι ένας νέος ιστορικός ρόλος που αναδεικνύεται για τη χώρα μας.

Τα επόμενα βήματα είναι πέντε σημεία:
1ον Η εμπέδωση του κλίματος μη έντασης, ύφεσης, συνεργασίας. Και συνεργασίας, σε περιφερειακό επίπεδο.
2ον Η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και από την Ελλάδα, αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
3ον Η εμπέδωση κανόνων, αρχών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο στις σχέσεις μας.
4ον Και παράλληλα η αντιμετώπιση των διμερών μας σχέσεων μέσα ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο κανόνων και αρχών.
Και τέλος, η επίλυση του Κυπριακού να σπάσει επιτέλους αυτό το τελευταίο τείχος του Βερολίνου, για μια ενωμένη Κύπρο όπου θα μπορούν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κάτω από τη στέγη μιας ομοσπονδίας.

Τελειώνω συντρόφισσες και σύντροφοι, κλείνοντας με δυο λόγια για τη χτεσινή επίσκεψη του κ.Τζεμ. Η χτεσινή επίσκεψη του κ.Ισμαήλ Τζεμ σηματοδοτεί και τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και τις προσδοκίες που δημιουργούνται για το μέλλον.

Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι θέλει την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Ο τουρκικός λαός -είμαι απόλυτα πεπεισμένος- θέλει το ίδιο. Και όσοι κύκλοι συντήρησης, ή και ξενοφοβίας είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία υπάρχουν και θέλουν να υποβαθμίσουν αυτή τη θέληση, δεν μπορούμε παρά ν’ απαντήσουμε ότι η δημοκρατική βούληση των δυο λαών, ποτέ δεν μπορεί να υποβαθμιστεί.

Και διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι όλο και περισσότερο αποτελεί δημοκρατική πεποίθηση και πολιτική βούληση των δυο λαών. Μια βούληση, που καμία Κυβέρνηση δεν πρέπει αλλά και δεν μπορεί ν’ αγνοήσει. Η βούληση αυτή αποτελεί σταθερό σύμμαχο, εργαλείο αν θέλετε, για μείωση ης έντασης, για υποστήριξη της ειρηνικής συνεργασίας, για δημιουργία ενός πλαισίου σταθερών σχέσεων ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη πρόκληση. Είναι η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων. Είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την αφομοίωση των ευρωπαϊκών αξιών, θεσμών και πρακτικών από πλευράς της Τουρκίας. Ο ρόλος μας μπορεί να είναι σημαντικός, ή μπορεί να είναι και σχετικά μικρός. Αυτό εξαρτάται από εμάς.

Θα συμφωνήσω με όσους τονίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν οι εσωτερικές εξελίξεις της Τουρκίας, θα φρενάρουν αυτή την πορεία. Κανείς αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει. Πράγματι δεν υπάρχει εγγύηση, ώστε αν οι εσωτερικές αλλαγές προσώπων, πολιτικών, ή οι κοινωνικές συγκρούσεις σε αυτή τη χώρα, δεν θα εμποδίσουν τελικά να κάνει η Τουρκία τα απαραίτητα βήματα προς την Ευρώπη, προς την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αξιών.

Θα διαφωνήσω όμως με όλους όσους λόγω αυτών των αβεβαιοτήτων ζητούν να παραιτηθούμε από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, τη μεγάλη αυτή ευκαιρία. Θα ήταν λάθος ιστορικό.

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν αρνήθηκε την πρόκληση. Το ΠΑΣΟΚ πάντα λειτούργησε με το μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης και αντιμετώπισε με ξεκάθαρο τρόπο, τις μεγάλες ιστορικές στιγμές. Εάν στην ιστορία του ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει πολλές απογοητεύσεις, ποτέ δεν σταμάτησε να ονειρεύεται. Ποτέ δεν σταμάτησε να οραματίζεται. Και αυτό αποτέλεσε και τη μεγάλη του δύναμη.

Το ΠΑΣΟΚ είχε το προνόμιο στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, όχι μόνο να ενσαρκώνει τα οράματα γενεών, αλλά και να εφαρμόζει με τις όποιες δυσκολίες και λάθη, ένα πρόγραμμα που άλλαξε την κοινωνία μας, την εικόνα μας διεθνώς και τις δυνατότητές μας ως χώρα, ως πολίτες, ως λαός.

Σήμερα στο νέο αιώνα συνεχίζουμε τη μεγάλη παράδοση που ενσάρκωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παράδοση ειρήνης και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων. Παράδοση αγώνων για μια δημοκρατική ενωμένη και ανθρώπινη Ευρώπη.

Στις νέες εκλογές καλούμε τον ελληνικό λαό να μας οπλίσει με νέα δύναμη και ορμή. Σπάνια στην ιστορία μας δίνονται παρόμοιες ευκαιρίες και η Ελλάδα σήμερα καλείται να παίξει τον ιστορικό της ρόλο. Ρόλο εκδημοκρατισμού, ρόλο εξευρωπαϊσμού, ρόλο ειρηνοποιού, ρόλο ενοποιητή για την ευρύτερη περιοχή μας όπως την οραματιζόταν ο μεγάλος Ρήγας Φεραίος.

Καλούμε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να στηρίξει αυτή την ιστορική πορεία με την ψήφο του στις 9 Απριλίου, ψήφο για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Απευθύνω κι εγώ ένα κάλεσμα σε κάθε συντρόφισσα και σύντροφο του ΠΑΣΟΚ, στην Ελληνίδα και Έλληνα πολίτη, την επομένη των εκλογών να συμμετάσχει στη μεγάλη προσπάθεια της διπλωματίας του πολίτη για την περιοχή μας και της εμβάθυνσης των κοινωνικών αλλαγών στη χώρα μας.

Σας καλούμε να κάνουμε μαζί τα επόμενα ιστορικά μας βήματα με Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Πρόεδρό μας Κώστα Σημίτη.

Διαβάστε επίσης