Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στη Νομαρχιακή Συνέλευση Σερρών

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Και σήμερα πράγματι μέσα σ’ αυτή την κατάμεστη από φίλους, μέλη και ενθουσιασμό αίθουσα, είναι γενιές που έχουν παλέψει στην Εθνική Αντίσταση, στο «1-1-4» για την αλλαγή του ’81 και είναι και η νέα γενιά που παλεύει και αυτή πάλι μαζί μας, κοντά μας, μπροστάρης η νέα γενιά.

Και είναι το μήνυμα πραγματικά ενθουσιώδες. Ένα μήνυμα ότι ξαναγεννιέται το ΠΑΣΟΚ και όπως εδώ στις Σέρρες, έτσι σε όλη τη χώρα γίνονται παρόμοιες συνελεύσεις, θα εκλεγούν τα συντονιστικά όργανα τα δημοτικά, τα νομαρχιακά. 940 Ιδρυτικές Δημοτικές Συνελεύσεις και 60 Νομαρχιακές Συνελεύσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, παλιούς και νέους, ιστορικά στελέχη, με μέλη της νέας γενιάς, άνδρες, γυναίκες, παλιννοστούντες, μετανάστες. Ξαναενώνουμε τον ελληνικό λαό, το μεγάλο αυτό λαϊκό κίνημα, για να γίνουμε μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη και σύντομα στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και πάλι κυβέρνηση, με εξουσία στο λαό.

Και εμείς αλλάζουμε. Αλλάζουμε και δημιουργούμε μια νέα οργάνωση. Κοιτάμε τις νέες εξελίξεις στον κόσμο. Αλλά για να μπορέσουμε να αλλάξουμε, κρατάμε σταθερά τις βασικές μας αξίες. Αυτές είναι οι αναλλοίωτες αξίες, είναι οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του πατριωτισμού. Της Ελλάδας που «ανήκει στους Έλληνες» όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Της Ελλάδας της περήφανης. «Της σύγχρονης Ελλάδας», όπως έλεγε ο Κώστας Σημίτης.

Και πάντα όταν επαναβαφτιζόμασταν στις αξίες μας, πηγαίναμε μπροστά. Όταν αυτές τις ξεχνάγαμε, μας το θύμιζε ο ελληνικός λαός. Διότι αυτό το κίνημα είναι του ελληνικού λαού. Αυτό το κίνημα δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους σας, σε όλους μας, σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Και περιμένει, και είναι μεγάλες οι ευθύνες, ο ελληνικός λαός από εμάς. Βλέποντας πολύ γρήγορα την κατάρρευση της ΝΔ, φοβάται ο ελληνικός λαός και δικαίως φοβάται, ότι στον κατήφορό της η ΝΔ, θα παρασύρει μαζί της και την Ελλάδα. Εάν καταρρεύσει η ΝΔ, αυτό είναι ένα θέμα των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών πως αντιμετωπίζεται αλλά δεν μπορεί να καταρρεύσει μαζί της, δεν μπορεί να πάρει στον κατήφορο την ίδια την Ελλάδα. Και ο ρόλος ο δικός μας και η ευθύνη η δικιά μας είναι να σταματήσουμε τον κατήφορο που χτυπάει τα λαϊκά συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Έτσι η νέα οργάνωση στις Σέρρες είναι η δική σας οργάνωση. Ανήκει στην κοινωνία, στους πολίτες. Ανήκει σε όλους τους φίλους του νομού. Κανένας άλλος, κανένας μηχανισμός, κανένας μα κανένας, δεν δικαιούται να ιδιοποιηθεί την οργάνωση. Και αυτό μπορούμε να το διασφαλίσουμε μαζί. Να μην είναι μια οργάνωση κλειστή, αλλά ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα.

Για να γίνουμε εμείς και πάλι όπως γινόμαστε, το μεγάλο εργαστήρι των δημοκρατικών ιδεών, σκέψης, πρωτοβουλιών για να λύνουμε τα προβλήματα. Έρευνας, επιμόρφωσης, να βοηθούμε τον κάθε πολίτη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Αλλά και διαβούλευσης, συζήτησης με τον ελληνικό λαό, συζήτησης με τον πολίτη, για να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο αύριο θα είναι κυβερνητικό πρόγραμμα, θα είναι οι μεγάλοι στόχοι του ελληνικού λαού. Αλλά αυτούς τους στόχους δεν θα τους οργανώσουμε και δεν θα τους διαβουλευτούμε μόνο μέσα τα κλειστά τείχη, στις κλειστές αίθουσες των υπουργείων ή στις κλειστές αίθουσες στη Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα θα είναι πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ, θα είναι πρόγραμμα δικό σας, θα είναι πρόγραμμα του ελληνικού λαού, μέσα από διαβούλευση και συζήτηση.

Έτσι, θέλουμε να παλεύουμε και σήμερα είναι μια πρώτη διαδικασία, ένα πρώτο βήμα. Πολύ σύντομα, αμέσως μετά το καλοκαίρι, θα οργανώσουμε σε κάθε περιφέρεια αναπτυξιακά συνέδρια. Θα έχουμε εκλέξει και τα περιφερειακά όργανα του κόμματός μας που για πρώτη φορά εκλέγονται στη χώρα μας. Και αυτά τα περιφερειακά όργανα θα έχουν ρόλο μαζί με την κεντρική καθοδήγηση, το Εθνικό Συμβούλιο, να καθορίσουν τις προτεραιότητες των αναπτυξιακών συνεδρίων. Δηλαδή ποια θα είναι η αναπτυξιακή ταυτότητα της κάθε περιφέρειας. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες στην περιφέρεια εδώ της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ανατολικής, της Δυτικής, της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες. Ποια θα είναι η ταυτότητα η αναπτυξιακή. Που θα επενδύσουμε. Στη γνώση; Στον αγροτικό τομέα; Στον τουρισμό; Στο περιβάλλον; Σε υπηρεσίες; Στην υγεία; Αυτά είναι θέματα που εμείς θα συζητήσουμε αμέσως μετά το καλοκαίρι μαζί σας και σας καλώ και σήμερα, μετά απ’ αυτή τη διαδικασία, μετά απ’ τις διαδικασίες τις εκλογικές, να προετοιμάσουμε αυτό τον μεγάλο διάλογο, ώστε και εδώ και σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι οι στόχοι μας, ποιο θα είναι το πρόγραμμά μας, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές μας.

Αλλά, ήδη, αυτή η περιοχή έχει πληγεί από την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού. Ο αγρότης, που βλέπει τους τελευταίους μήνες το δικό του προϊόν να μην πιάνει τιμή, ενώ να ακριβαίνουν τα προϊόντα για τον καταναλωτή. Ο μόνος που οφελείται είναι ο μεσάζοντας. Και ξέρετε εσείς καλύτερα τι έχει γίνει φέτος. Δεν υπάρχει ένα προϊόν με καλύτερη τιμή απ’ αυτήν που είχε πέρσι. Μήπως είναι το ρύζι που παράγει ο νομός Σερρών; Πόσο πουλιέται; Σε εξευτελιστική τιμή. 0,15 λεπτά είπε κάποιος.

Τεράστια τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών. Οι πατάτες, τα σταφύλια σαπίζουν τις αποθήκες, στα χωράφια. Το σιτάρι, το καλαμπόκι, η ντομάτα, τα λαχανικά, τα κεράσια, οι τιμές έχουν μειωθεί από τις περσινές τιμές. Και βέβαια η Νέα Δημοκρατία λέει «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, για όλα φταίνε οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κι εμείς τους είπαμε «τουλάχιστον δώστε αυτά που εμείς παλαιότερα με τους Κανονισμούς δίναμε στον αγρότη. Μπορεί να γινόντουσαν λάθη, αλλά τουλάχιστον δώστε αυτά».

Αντί να ασχοληθούν με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, να προετοιμάσουν τον αγρότη να πάρει τις ευκαιρίες, να αρπάξει τις ευκαιρίες, να κάνουμε πράγματι μια επανάσταση στον αγροτικό τομέα, απλώς κινδυνολογεί. Μιλάει για το παρελθόν.

Και βεβαίως υπάρχει ένα ερώτημα. Μέσα σ’ αυτό το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον υπάρχει μέλλον για την αγροτιά; Έχει δυνατότητες η περιφέρεια;

Κάνει ζέστη εδώ πέρα. Να βγάλουμε το σακάκι. Βλέπετε εδώ είναι η επαναστατική ατμόσφαιρα του ΠΑΣΟΚ που έχει ανεβάσει τις θερμοκρασίες!

Η Ελλάδα μπορεί να είναι πρώτης κατηγορίας στον αγροτικό τομέα. Μπορεί να είναι η χώρα που πραγματικά θα ακουστεί σε όλον τον κόσμο. Ήδη η μεσογειακή δίαιτα ακούγεται ως η πιο σημαντική και υγιεινή δίαιτα σε όλον τον κόσμο.

Είναι, λοιπόν, περίεργο να μην μπορούμε εμείς να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και θέλω γι’ αυτό να διαβεβαιώσω τους αγρότες, τους νέους αγρότες, τις αγρότισσες ότι, θα είμαστε δίπλα στον αγρότη, θα είμαι δίπλα στον αγρότη όχι με λόγια, αλλά με έργα. Όχι με υποσχέσεις ότι θα πηγαίνω στις Βρυξέλλες, αλλά ότι θα είμαι κοντά στον αγρότη για να παλέψουμε τα προβλήματά του και να φτιάξουμε τη νέα γεωργία της γνώσης, τη νέα γεωργία των εμπορικών δικτύων και των εκτεταμένων αγροαλυσίδων διαχείρισης και προσφοράς, τη νέα γεωργία που είναι προσανατολισμένη στην ποιότητα, τη νέα γεωργία που έχει ως επίκεντρο ένα άλλο ποιοτικό διαρθρωτικό μοντέλο, ένα άλλο μοντέλο υγιεινής διατροφής και για τον Έλληνα και για τις αγορές στην Ευρώπη και αλλού.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε ένα νέο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε να κάνουμε την ποιότητα, τον αγροτικό τομέα μαζί με το περιβάλλον, αιχμή του δόρατος. Και βεβαίως ξέρετε πόση σημασία έχει και η προοπτική αυτής της περιοχής, που υπάρχει ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, η λίμνη Κερκίνης, τα ποτάμια Στρυμόνα και Αγγίτης σε συνδυασμό με το σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Ιαματικά Λουτρά ?γγιστρο στο Σιδηρόκαστρο και στη Νιγρίτα.

Αυτός ο συνδυασμός μεταξύ του φυσικού κάλλους, τα μνημεία του πολιτισμού, τις τεράστιες δυνατότητες του γεωθερμικού πεδίου, αλλά και τις δυνατότητες που έχει ο αγροτικός πληθυσμός και η αγροτική δυναμική, δημιουργούν μια νέα πρόκληση για την περιφέρεια, μια πρόκληση για ανάπτυξη, με επιχειρήσεις οικοτουρισμού, επιχειρήσεις αγροτουρισμού και παραγωγή προϊόντων ποιότητας.

Είναι, λοιπόν, αυτά τα οποία τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε. Ήδη αύριο ο Τομέας για το αγροτικό, θα δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για τη νέα αγροτική μας πολιτική και σας καλώ να συζητήσουμε αυτές τις πολιτικές. Για να δούμε ακριβώς πώς θα δώσουμε στην περιφέρεια λύσεις για την ανεργία, για το μέλλον της αγροτιάς και της οικονομίας, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τα προβλήματα προσαρμογής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σ’ αυτή τη μεγάλη ανταγωνιστική οικονομία, την παγκόσμια, αλλά και βεβαίως πώς θα επενδύσουμε καλύτερα στην παιδεία, στην υγεία και στις σημαντικές υποδομές για την τρίτη ηλικία.

Είχα την ευκαιρία στον Λευκώνα, πριν από λίγες ώρες, να πω ότι, μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αποκέντρωση, για να μπορέσουμε να περάσουμε τις υπηρεσίες και τις αναπτυξιακές διαδικασίες κοντά στον πολίτη. Να ελέγχονται, αλλά και να συμμετέχει ο πολίτης στα θέματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας, βοήθεια στην τρίτη ηλικία, βοήθεια στα άτομα με αναπηρίες, διότι εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη. Κι αυτό θα γίνει μέσα από την Αυτοδιοίκηση, μέσα από την αποκέντρωση. Να δώσουμε λόγο στην περιφέρεια.

Φίλες και φίλοι, δεν θα ακολουθήσουμε εμείς το παράδειγμα του κ. Καραμανλή. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική το πρόγραμμά μας να είναι μια συρραφή προεκλογικών υποσχέσεων και επικοινωνιακών τρικ και συνθημάτων που κάθε άλλο παρά ήθελε ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία να κάνουν πραγματικότητα.

Ούτε στηριζόμαστε στη λογική του «ώριμου φρούτου», να ποντάρουμε στις αδυναμίες του αντιπάλου μας. Εμείς θα ποντάρουμε στις δυνατότητες τις δικές μας. Εμείς θα ποντάρουμε στις δυνατότητες του ελληνικού λαού. Εμείς θα φτιάξουμε πρόγραμμα μαζί με τον ελληνικό λαό.

Και όπως σας είπα, κάνοντας το πρόγραμμά μας πρόγραμμα συναίνεσης με τον ελληνικό λαό, την επόμενη των εκλογών θα ξεκινήσουμε τις μεγάλες τομές και θα είναι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε εδώ με το σλόγκαν «εξουσία για την εξουσία». Θέλουμε να υπηρετήσουμε το λαό, γι’ αυτό καλούμε και τις Οργανώσεις να βρούμε τη νέα ζωντάνια μας, να ξανασυνδεθούμε με τον πολίτη και να γίνουν οι Οργανώσεις μας χώροι προστασίας, χώροι αλληλεγγύης, χώροι συζήτησης, χώροι που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της σύγχρονης οικογένειας, της γειτονιάς και πάλι, να ξαναδώσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς μέσα στην κοινωνία μας.

Αυτό σημαίνει να είμαστε κοντά σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Την τρίτη ηλικία, το νέο που ψάχνει το δρόμο του, τη γυναίκα, τη νοικοκυρά, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον μετανάστη, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Να κάνουμε και πάλι την κοινωνία μας κοινωνία αλληλεγγύης.

Σ’ αυτά όλα η Νέα Δημοκρατία ήδη απέτυχε. Απέτυχε οικτρά, διότι δεν ήρθε με όραμα, δεν ήρθε με τόλμη, δεν ήρθε με ικανότητα. Ήρθε απλώς για να στρογγυλοκαθίσει στις υπουργικές και πρωθυπουργικές καρέκλες. Δεν ασχολείται τελικά με τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Στην εξωτερική πολιτική βλέπουμε ατολμία. Βλέπουμε την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης της Ελλάδας, όταν βρισκόταν πριν από λίγους μήνες, επί δικών μας κυβερνήσεων, η Ελλάδα στο ζενίθ, στην ακμή της δημοσιότητάς της, της αξιοπιστίας της, των δυνατοτήτων της να διαπραγματευθεί μεγάλα θέματα προς όφελος του ελληνικού λαού. Είτε ήταν το Κυπριακό, είτε ήταν οι λειτουργικές σχέσεις, είτε ήταν το Μακεδονικό, είτε ήταν το μεγάλο θέμα του Γ΄ και Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ή οποιοδήποτε άλλο θέμα σημαντικό για τη χώρα μας.

Μας βλέπανε με κύρος, με αξιοπιστία και σεβασμό. Ακούγανε την γνώμη μας. Στα Βαλκάνια δεν υπήρχε πιθανότητα να κινηθεί οποιαδήποτε χώρα, να πάρει πρωτοβουλία χωρίς να μας ρωτήσει. Όχι επειδή είχαμε κάποια μεγάλη δύναμη στρατιωτική, ή ότι θα μας φοβόντουσαν. Μας εμπιστευόντουσαν, μας πιστεύανε. Είχαμε με το σπαθί μας κερδίσει την αξιοπιστία και το κύρος σ’ όλο τον κόσμο.

Και ποτέ σε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα γινότανε μονομερής αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς καν να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Δυστυχώς, έχει θέσει η κυβέρνηση αυτή την Ελλάδα στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Γίνονται μεγάλες, κοσμογονικές εξελίξεις. Η Τουρκία, οι αποφάσεις πριν λίγους μήνες στις Βρυξέλλες, τα Βαλκάνια, οι αναγκαίες αποφάσεις για την δική τους πορεία. Πού είναι η Ελλάδα, ποιες είναι οι θέσεις, ποιο είναι το κύρος της;

Δυστυχώς η Ελλάδα πολύ γρήγορα μπήκε στο καβούκι της και μπήκαμε σε μια παλιά λογική, της αδύναμης, μίζερης Ελλάδας που έχει να φοβάται το εξωτερικό. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν φοβηθήκαμε. Από το 1974 παλέψαμε σκληρά για τα ελληνικά συμφέροντα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Αλλά και στο εσωτερικό είναι μεγάλη η απογοήτευση, ακόμα και στους πιο ένθερμους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινήσανε μ’ αυτή την λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή, να δούνε δηλαδή τι είχε ο κορβανάς του προϋπολογισμού. Και είπαμε και εμείς, για δείτε, δείτε καλά τι είχε ο κορβανάς, τι σας αφήσαμε. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θέλουμε την αλήθεια. Θέλουμε τη διαφάνεια. Θέλουμε να δούμε όλοι και ο ελληνικός λαός, όλα τα στοιχεία.

Αντί να κάνουνε με διαφανή τρόπο αυτή τη διαδικασία, σε 10-15 μέρες στείλανε λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δυσφημίσουν την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε δεκαπέντε μέρες είχαν τάχα τελειώσει όλη την δημοσιονομική απογραφή. Εδώ δεν μπορέσανε να προγραμματίσουνε για την Πρωτομαγιά, μπορούσανε σε δεκαπέντε μέρες να κάνουν απογραφή;

Αλλά ο στόχος τους ήταν άλλος. Ο στόχος τους ήταν να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν έχουν καταλάβει αυτοί που κυβερνούν την χώρα σήμερα, ότι ζούμε σε ένα πολύ διαφορετικό κόσμο. Ίσως αυτά τα τερτίπια πριν τριάντα χρόνια να πιάνανε. Όμως σήμερα που ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε τι που γίνεται στην Ελλάδα το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως κάθε τι που γίνεται στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ευρώπης. Και μας παρακολουθούν και είμαστε μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα.

Και όταν εσύ λες, «δεν πάει καλά το μαγαζί», ο άλλος λέει, εγώ δεν θα αγοράσω απ’ αυτό το μαγαζί, ή δεν θα επενδύσω σ’ αυτό το μαγαζί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν και κανόνες στην Ευρώπη και σου λέει, για να έρθω να δω, να ελέγξω.

Και έτσι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία αντί να δυσφημίσει το ΠΑΣΟΚ, δυσφήμισε την πατρίδα μας, δυσφήμισε την Ελλάδα, δυσφήμισε τον ελληνικό λαό.

Βλέπουμε ένα πρωτοφανές κύμα πελατειακών σχέσεων. Η ανάπτυξη φρενάρει, η ακρίβεια φουντώνει, η ανεργία ανεβαίνει, οι επενδύσεις υποχωρούν, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν. Καταστροφική διαχείριση της οικονομίας. Έχει υποθηκεύσει μεγάλες τομές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο χώρο της παιδείας, της υγείας και των επενδύσεων. Έργα πολύ σημαντικά έργα, για τα οποία ακούγαμε από τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι η ώρα της περιφέρειας.

Ποια έργα έχουν γίνει στην περιφέρεια; Δεκαπέντε μήνες καρκινοβατούν τα έργα και δεν απορροφούμε τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο δεν απορροφούμε, αλλά για πρώτη φορά η Ελλάδα θα δώσει και πίσω χρήματα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακούμε από 200 μέχρι 700 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα ποιανού είναι; Δανεικά και αγύριστα;

Αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, αυτά είναι δικά σας χρήματα, τα οποία εμείς καταφέραμε να πάρουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Έφθασε ο κ. Καραμανλής προχθές στον Βύρωνα να εγκαινιάσει ένα Κέντρο Υγείας. Δεν του είχαν πει ότι αυτό λειτουργούσε από το Φεβρουάριο του 2004;

Βέβαια τα λέω αυτά στην πατρίδα του και σέβομαι που βρίσκομαι στη πατρίδα του, όπως πρέπει να σεβόμαστε την πατρίδα και την καταγωγή του καθενός. Αλλά πρώτα απ’ όλα σεβόμαστε τις αρχές της δημοκρατίας και ο νομός των Σερρών έχει μια μεγάλη δημοκρατική παράδοση, ακόμα και από την εποχή του Σοφοκλή του Βενιζέλου που είχε βγει εδώ βουλευτής.

Ο κ. Καραμανλής αποφάσισε μετά πολλούς μήνες, να επισκεφθεί διάφορα υπουργεία. Και έτσι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σήμερα έναν πρωθυπουργό-επισκέπτη στην κυβέρνηση. Ένα πρωθυπουργό λοιπόν, ο οποίος δυστυχώς μας μίλησε πάρα πολύ για την διαφθορά -πολύ σωστά υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στη χώρα- αλλά μας έφερε ένα νόμο περί βασικού μετόχου που προειδοποιήσαμε ότι θα είχε προβλήματα, που προειδοποιήσαμε ότι δεν πρόκειται να λύσει τα πραγματικά ζητήματα της διαφθοράς και που καταθέσαμε και εμείς προτάσεις στη Βουλή, οι οποίες ούτε καν συζητήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν μας μιλούσε για συναίνεση γι’ αυτά τα θέματα.

Και τώρα έχει μπλέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά μαζί έχει μπλέξει και την Ελλάδα, που απειλείται να κοπούν σημαντικότατα έργα και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω αυτού του νόμου που αντιβαίνει στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά φάνηκε και αποκαλύφθηκε ότι ήταν εύκολο να ηθικολογεί προεκλογικά, αλλά σήμερα αποκαλύπτεται η υποκρισία της, η αναξιοκρατία, η ευνοιοκρατία. Και βεβαίως η απαράδεκτη υπόθεση του να ξεπερνούν τους νόμους του ΑΣΕΠ, που πασχίσαμε και με κριτική μάλιστα και από πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες και από πολλά μέλη μας και από πολλούς φίλους μας, που μας έλεγαν, «μην κάνετε το ΑΣΕΠ γιατί θα έρθει η Νέα Δημοκρατία να βάλει “τα δικά της παιδιά”» και λέγαμε εμείς, όχι εμείς θέλουμε να βάλουμε αξιοκρατία, διότι επιτέλους θέλουμε όλα τα παιδιά να τα βλέπουμε με ισότιμο τρόπο σ’ αυτή τη χώρα. Και έρχεται η Νέα Δημοκρατία με τον Χούπη και τον κάθε Χούπη και πιάνει τις θέσεις για τα γαλάζια παιδιά.

Εξαπάτησε τους συμβασιούχους, δημιούργησε νέα γενιά συμβασιούχων. Δεν προχώρησε στην ηλεκτρονική. Δεν προχωρά σε σημαντικές τομές για την αποκέντρωση. Σήμερα κατανοούμε ότι η νέα διακυβέρνηση είναι μια αντιλαϊκή, αυταρχική, αναποτελεσματική και συντηρητική διακυβέρνηση.

Και έτσι στρέφει ο λαός τα βλέμματα και πάλι προς εμάς. Βλέποντας όμως η Νέα Δημοκρατία την ταχύτατη φθορά της, έχει αρχίσει ένα άλλο τροπάριο και λέει: «Ε, όλοι ίδιοι είμαστε, δηλαδή όλοι τα ίδια χάλια είμαστε!». Όχι, δεν είμαστε τα ίδια χάλια, αγαπητοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα, με διαφορετική ιδεολογία. Μπορεί μεν να κάναμε λάθη, αλλά υπάρχουν διαφορές σημαντικές.

Συμφέρει το να λένε αυτό, το όλοι τα ίδια είναι; Βεβαίως. Θέλουν να δημιουργήσουν μια αναξιοπιστία στη πολιτική ζωή. Αλλά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις δικές τους πράξεις και τα δικά τους λάθη, προσπαθώντας να συμπαρασύρουν ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, μπροστά στα δικά τους προβλήματα.

Και εδώ νομίζω ότι το νιώσατε αυτό στο πετσί σας. Τι θα πει δηλαδή, να χάνει κανείς την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Διότι όταν χάνεις την εμπιστοσύνης στους δικούς σου δημοκρατικούς θεσμούς, αυτό δημιουργεί την έλλειψη αυτοπεποίθησης να πας μπροστά, να κάνεις αλλαγές, να κάνεις τομές, να πιστέψεις στις δυνατότητές σου σαν χώρα, σαν λαός. Χάνεις την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στην πατρίδα.

Και βεβαίως εδώ εννοώ την πρωτάκουστη, στην μεταπολίτευση, υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Την ανήκουστη για κάθε ευνομούμενη χώρα εκ των υστέρων εφαρμογή δυο διαφορετικών εκλογικών νόμων. Ενός δήθεν αντισυνταγματικού για όλη επικράτεια και ενός δήθεν για πρώτη φορά ορθού, στο νομό Πέλλας.

Εσείς εκλέξατε εδώ στις Σέρρες τους βουλευτές σας. Και μέχρι τώρα για ένα είσαστε και είμαστε βέβαιοι. Ότι στο Κοινοβούλιο βρίσκεται μόνο όποιος εκλέγεται από το λαό. Αλλά εδώ βλέπουμε για κάποιους υπάρχει και άλλος δρόμος. Και όποιος δεν μπαίνει απ’ την πόρτα, μπαίνει απ’ το παράθυρο.

Το ζήτημα, φίλες και φίλοι, δεν είναι η κλοπή της έδρας απ’ το ΠΑΣΟΚ. Είναι η αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος που πληγώνει τη δημοκρατία μας. Είναι η αμφισβήτηση της γνησιότητας της εκλογικής διαδικασίας. Είναι εκλογική αβεβαιότητα που είναι αδιανόητη σε μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.

Γιατί έγιναν όλες αυτές οι διαδικαστικές μεθοδεύσεις; Τι σκοπό εξυπηρετούν οι δύο εκλογικοί νόμοι που ισχύουν σήμερα στη χώρα; Ποιος πολιτικός είναι αυτός που δέχεται να επανέλθει στην ελληνική Βουλή με τέτοιες απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις;

Δυστυχώς, η υπόθεση του εκλογικού νόμου έγινε οικογενειακή υπόθεση και βαρύνει ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό της χώρας, που πρέπει να αναλογιστεί τις συνταγματικές του ευθύνες.

Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες, αλλά πρέπει και να προστατεύει το πολίτευμα το δημοκρατικό, τις αρχές τις δημοκρατικές. Και οφείλει σήμερα ο Πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις σ’ αυτό το μείζον πολιτικό θέμα που επιδεικτικά θέλει να αγνοεί.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής κυνηγά τους συγγενείς του βασικού μετόχου. Αλλά μη μας κοροϊδεύουν έτσι ασύστολα, όταν καταρρακώνουν κάθε μέρα το κύρος, την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και του πολιτεύματος, της δημοκρατίας.

Ξέρετε, δεν είναι ίσως και τυχαίο ότι κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν και αυτές τις διαδικασίες που εμείς κάνουμε σήμερα εδώ. Μας λένε: «είναι μία οργανωτίστικη διαδικασία. Ότι δεν έχει καμία πολιτική σημασία». Μα, οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι οργανωτίστικες ή είναι η πεμπτουσία των υποχρεώσεων των κομμάτων να διαμορφώσουν κανόνες δημοκρατικούς και ανοιχτούς, για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να μιλά, να έχει λόγο, να έχει δύναμη, να μπορεί να αποφασίζει;

Το Κίνημά μας ήταν, είναι και θα είναι κίνημα λαού. Εμείς πήραμε το μήνυμα και στις εκλογές και στην προσυνεδριακή διαδικασία. Το μήνυμα ότι αυτή η παράταξη πρέπει ξανά να υπηρετεί και να λειτουργεί ανοιχτά, κοντά στο λαό. Και αυτή είναι η ανασυγκρότηση που γίνεται και η ανανέωση που γίνεται. Διότι η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται αλλαγές. Χρειάζεται να κάνουμε τομές. Γίνονται μεγάλες εξελίξεις στον κόσμο.

Αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει για τις αλλαγές, σε βάρος ποιων θα γίνουν οι αλλαγές. Θα είναι ισότιμα, ισοδύναμα τα βάρη που ο καθένας θα σηκώσει αναλογικά; Ή θα είναι μεγαλύτερα τα βάρη κάποιων, των πιο αδύνατων μελών της κοινωνίας μας; Θα είναι τα βάρη στον αγρότη, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, στο νέο, στη γυναίκα, στον άνεργο;

Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά, ότι εμείς λέμε ναι, πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η αγροτική μας οικονομία. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός ο ΟΤΕ. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η επιχείρηση η ελληνική. Αλλά πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές μαζί με τον ελληνικό λαό. Μαζί και υπέρ του ελληνικού λαού και όχι ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Έτσι, εμείς θέλουμε με την πρόσφατη υπόθεση του ΟΤΕ, πράγματι να είναι ο ΟΤΕ ανταγωνιστικός, να δίνει φθηνότερες υπηρεσίες, καλύτερες υπηρεσίες, σε όλο τον ελληνικό λαό, τους έλληνες πολίτες όπου και αν βρίσκονται. Αλλά η ΝΔ δεν ήθελε να μεταρρυθμίσει τον ΟΤΕ. Ξέρετε τι πρόβλημα έχει; Έχει πρόβλημα εσόδων. Έχει καταρρεύσει η οικονομία δυστυχώς. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, εκεί που φώναζε για τη δικιά μας μαύρη τρύπα που δεν τη βρήκε, την έφτιαξε η ΝΔ δυστυχώς.

Αλλά ποιος θα πληρώσει τη μαύρη τρύπα; Ποιος θα την πληρώσει αυτή την τρύπα; Ξέρετε τι θα κάνουν; Πέρα απ’ τους φόρους, που όλο και περισσότερο θα βλέπουμε να επιτίθενται στον Έλληνα εργαζόμενο και στην επιχείρηση, θα εκποιήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας. Και ακριβώς αυτό ξεκινούν να κάνουν με τον ΟΤΕ.

Δεν έχουν σχέδιο για τον ΟΤΕ. Δεν μας λένε γιατί θέλουν να διώξουν 6 χιλιάδες άτομα. Και ποιους θα διώξουν. Μας λένε απλώς ότι θέλουν, πολύ γρήγορα μάλλον, να φέρουν κάποιον ιδιώτη για να αναλάβει τον ΟΤΕ, να πουλήσουν και άλλες μετοχές, να πάρει το κράτος λεφτά, να πουλήσει και άλλες επιχειρήσεις, να πάρει το κράτος λεφτά. Γιατί; Για τα λεφτά που χάσανε τους τελευταίους 15 μήνες και θα έπρεπε να επενδυθούν στον Έλληνα πολίτη, στην υγεία, στη παιδεία, στα έργα, στην περιφέρεια.

Αλλά όχι μόνο αυτό. Το κάνουν με σκανδαλώδεις όρους, με όρους όπου αυτή η εθελούσια έξοδος δίνει αδιακρίτως παροχές σε όλους που προκαλούν. Προκαλούν, όταν ένας χαμηλοσυνταξιούχος παίρνει λεφτά που πράγματι δύσκολα “τη βγάζει”, και ακούμε για παχυλές συντάξεις που έχουν συζητηθεί να πάρουν αυτοί που θα φύγουν με την εθελούσια έξοδο.

Αλλά ας πούμε ότι αυτό γινόταν. Αν ήταν η επιχείρηση από μόνη της να πληρώσει, οι μέτοχοι του ΟΤΕ, ίσως θα μπορούσε να πει κανείς, καλώς. Όταν όμως αυτό το κόστος θα το μετακυλήσει σε εσάς, στον έλληνα φορολογούμενο, στο χαμηλοσυνταξιούχο, στο χαμηλόμισθο και στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε γίνεται απαράδεκτη αυτή η σύμβαση, γίνεται αντιλαϊκή αυτή η σύμβαση.

Δεν είναι καθόλου μεταρρύθμιση αυτή η σύμβαση. Είναι μία συντεχνιακή, συντεχνία μεταξύ κυβέρνησης και κάποιων συνδικαλιστών.

Αλλά αυτή δυστυχώς είναι μια λογική της δεξιάς. Εμείς λέμε ναι στις μεταρρυθμίσεις και στις ρήξεις. Αλλαγή παντού. Αλλά είμαστε ενάντια σε τέτοιες λογικές συντεχνιακές ή και λογικές χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχεδιασμό. Είμαστε ενάντια σε αδιαφανείς μεθοδεύσεις. Να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και να κοινωνικοποιείται το κόστος.

Και θέλω να επαναλάβω. Το ΠΑΣΟΚ είναι για να ενώσει τον ελληνικό λαό και εμείς ενώνουμε τον ελληνικό λαό πάνω σε αξίες, στο κοινό συμφέρον.

Θέλουμε να ενώσουμε και το συνδικαλιστικό κίνημα και το αγροτικό κίνημα, για να έχουμε ισχυρή φωνή μεταρρύθμισης. Αλλά δεν ενώνονται τα κινήματα αυτά όταν ο καθένας βλέπει την πάρτη του. Πρέπει να δούμε το κοινό δημόσιο συμφέρον και είναι το ΠΑΣΟΚ που διαμορφώνει με αξίες αυτό το κοινό όραμα και το κοινό συμφέρον της χώρας.

Φίλες και φίλοι, είμαστε κίνημα λαού και μας αμφισβήτησε πιστεύω ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, επειδή χωριστήκαμε στο ΠΑΣΟΚ σε μικρά φέουδα, μικρές συντεχνίες, μικρούς ή μεγάλους παράγοντες, προσπαθώντας ο καθένας να πάρει τη μεγάλη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και να την αξιοποιήσει.

Και εδώ στις Σέρρες, θέλω να πω σε εσάς, όπως σε καθεμιά απ’ αυτές τις διαδικασίες που γίνονται αυτές τις μέρες, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι δικό σας το ΠΑΣΟΚ.

Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Μην αφήσετε κανέναν να ιδιοποιηθεί αυτή τη μεγάλη παράταξη, την ιστορική παράδοση και το μέλλον αυτού του τόπου.

Και όταν μιλάμε ακριβώς για την καταπολέμηση αυτής της λογικής του κρατισμού, αυτό εννοούμε. Ότι εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε από τις πελατειακές σχέσεις, από τη λογική της διαφθοράς το κράτος. Να υπάρχει εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτεία. Μια σύγχρονη πολιτεία, η οποία θα υπηρετεί τον πολίτη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα απελευθερώνει τον πολίτη, όπου ο πολίτης θα εξυπηρετείται από τον υπάλληλο και όχι το αντίστροφο, ο πολίτης να υπηρετεί τον υπάλληλο.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι κάποιοι έχουν τη σφραγίδα και έχουν το φέουδό τους μέσα στη δημόσια διοίκηση. Και όταν τα ξεχάσαμε, τότε μας καταψήφισε ο ελληνικός λαός.

Αυτό δεν είναι παραστράτημα στην ιδεολογία μας. Εμείς δεν είμαστε κρατιστές. Εμείς δεν είμαστε υπέρ ενός συγκεντρωτικού κράτους. Εμείς δεν είμαστε υπέρ ενός κράτους φέουδου, του Α ή του Β. Εμείς δεν είμαστε υπέρ ενός κράτους συντεχνιακού. Δεν είμαστε υπέρ ενός κράτους που βρίθει από διαφθορά. Εμείς λέμε: το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για το λαό. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, για να είναι ο λαός στην εξουσία.

Φίλες και φίλοι, αυτή η μεγάλη πρόκληση για την αλλαγή των σχέσεων εξουσίας, είναι μία πρόκληση πανευρωπαϊκή, θα έλεγα και παγκόσμια.

Μια λέξη να πω για το Ευρωσύνταγμα και το «ΟΧΙ» που υπήρξε στη Γαλλία και ίσως και σήμερα και στην Ολλανδία. Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ, είμαστε υπέρ του Ευρωσυντάγματος γιατί μας δίνει πολλά στην Ελλάδα. Πολλά για την ασφάλεια, πολλά για τα δημοκρατικά δικαιώματα, πολλά για τα Βαλκάνια, πολλά για την αγροτική μας προοπτική, την ανάπτυξή μας, την κοινωνική ρήτρα.

Αλλά, βεβαίως, κατανοούμε το μήνυμα το οποίο είναι μήνυμα των εποχών. Ότι ο κόσμος βλέπει μεγάλες αλλαγές. Βλέπει να αλλάζουν τα πράγματα γύρω του, την παγκόσμια αγορά, τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον, τα σύνορα, τους μετανάστες και υπάρχει φόβος και αισθάνεται ότι κάποιοι άλλοι παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτόν. Κάποιοι αποφασίζουν για την τύχη του χωρίς να τον ρωτούν.

Έτσι λοιπόν το «ΟΧΙ» πρέπει να το ερμηνεύσουμε, όχι ως ένα «ΟΧΙ» στο Ευρωσύνταγμα, αλλά ένα «ΟΧΙ» που είπαν οι πολίτες λέγοντας «θέλουμε περισσότερο δημοκρατία, θέλουμε περισσότερη κοινωνική Ευρώπη, θέλουμε κι εμείς να έχουμε λόγο».

Και σε μια παγκόσμια οικονομία ακριβώς αυτό είναι το στοίχημα. Να ενδυναμώσουμε -όχι το κράτος- τον πολίτη, να ενδυναμώσουμε τον κάθε πολίτη, διότι ο κάθε πολίτης δυνατός θα μπορεί να ανταγωνιστεί σε μια ανταγωνιστική αγορά. Ο νεολαίος να έχει σωστή εκπαίδευση, σωστές γνώσεις να ανταγωνιστεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά. Να μπορεί η τρίτη ηλικία να αισθάνεται προστασία από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στις αλλαγές. Να μπορεί ο αγρότης να ξέρει ότι το προϊόν του θα βρει τη στήριξη για να είναι ανταγωνιστικό στην ανταγωνιστική αγορά.

Αυτό όμως σημαίνει ότι αλλάζουν τα πράγματα και στα Κόμματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι το παραδοσιακό Κόμμα έχει πεθάνει. Αλλά τι θα πάρει τη θέση του παραδοσιακού Κόμματος; Κι εδώ είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας.

Τη θέση του παραδοσιακού Κόμματος θα μπορούσε να την πάρει ένας μικρός τυρρανίσκος, ένας μικρός αρχηγίσκος, μια προσωπικότητα που θα λέει «μη φοβόσαστε, εγώ είμαι, θα σας τα λύσω όλα». Ή θα μπορούσε στη θέση του παραδοσιακού Κόμματος να την πάρουν μικροί μηχανισμοί, μικρά φέουδα, μια διάσπαση, μια διάχυση.

Τι είναι όμως το Κόμμα; Το Κόμμα πρέπει να είναι το εργαλείο το δικό σας, που θα σας βοηθάει να οργανωθείτε, να συζητήσετε, να διεκδικήσετε, να αποφασίσετε, να αποφασίσουμε μαζί για το μέλλον της χώρας, το μέλλον το δικό σας, τα προβλήματα να μπορούν να λυθούν. Να ακουστεί η δικιά σας φωνή.

Άρα, λοιπόν, το δημοκρατικό όμμα είναι το κόμμα που δίνει δύναμη στο μέλος, δύναμη στο φίλο, δύναμη στον πολίτη κι αυτό είναι το ζητούμενο σε μια νέα παγκόσμια κοινωνία.

Κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε πρωτοπόροι, πρωτοπόροι και στην Ευρώπη, με τις αλλαγές που κάνουμε, με την ανασυγκρότηση που κάνουμε. Και θέλω να τονίσω, εγώ δεν ήρθα στο ΠΑΣΟΚ για να γίνω κάποιος μικρός αρχηγίσκος και να λέω «εγώ θα τα λύσω όλα». Θα τα λύσουμε μαζί. Εγώ έχω την ευθύνη να πάρω αποφάσεις, αλλά θέλω να φτιάξουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα.

Δεύτερον. Δεν ήρθα για να δώσω ισχύ σε σφραγιδοκράτορες στο Κόμμα μας. Ήρθα για να καταργήσω τις σφραγίδες στο Κόμμα μας. Δεν ήρθα για να προσπαθήσω να προστατεύσω καρεκλοκένταυρους στο Κόμμα μας. Ήρθα για να καταργήσω τη λογική της «καρέκλας» στο Κόμμα μας.

Είμαστε κόμμα προσφοράς. Δεν είμαστε κόμμα της «καρέκλας». Εγώ δεν ήρθα για να ενισχύσω την εξουσία κάποιων παραγόντων που θέλουν να ελέγξουν μέλη, φίλους ή συμπολίτες μας. Ήρθα για να συμβάλω να δώσουμε εξουσία στους συμπολίτες μας, εξουσία στον πολίτη, να προστατεύσουμε το δικαίωμα όλων, να έχουν λόγο, αποφασιστικότητα, δικαιώματα σε όλους και όχι προνόμια για τους λίγους.

Φίλες και φίλοι, είχαμε στο Συνέδριό μας τη δυνατότητα να καθορίσουμε και το πολιτικό και το ιδεολογικό μας στίγμα, αλλά και να αναδιοργανώσουμε το Κίνημά μας σε κεντρικό επίπεδο. Να φτιάξουμε μια νέα πορεία ανασυγκρότησης σε κεντρικό επίπεδο.

Τώρα ήρθε η ώρα σε περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο να δημιουργήσουμε αυτή τη νέα οργάνωση, αυτό το νέο Κίνημα ξαναενώνοντας τις δυνάμεις μας.

Είναι αυτό το οποίο κάθε φορά μπορούσαμε να κάνουμε σαν ΠΑΣΟΚ. Διότι εμείς είμαστε το Κίνημα της Αλλαγής και πρώτα απ’ όλα ξέρουμε να αλλάξουμε οι ίδιοι κι αυτό είναι το σύνθημά μας: «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα», κρατούμε όμως τις αρχές τις δικές μας ως οι βασικές αρχές, μόνιμες, ισχυρές μέσα στην ιστορία μας.

Καλούμε λοιπόν τη νεολαία που είναι εδώ, καλούμε τους παλαίμαχους εδώ, καλούμε τη γυναίκα, που της έχουμε δώσει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, καλούμε τους παλαιούς με την εμπειρία, τους νέους με το δυναμισμό, καλούμε τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον εργαζόμενο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σ’ αυτή τη μεγάλη μεταρρυθμιστική πορεία.

Καλούμε όλους να ενώσουν τη φωνή τους σ’ αυτή τη δημοκρατική παράταξη, όχι για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές, διότι όπως πάει το πράγμα, αυτό είναι σίγουρο, αλλά για να μπορέσουμε και πάλι να δώσουμε ελπίδα σ’ αυτόν τον τόπο.

Υπήρχε ελπίδα επί ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να έγιναν λάθη, αλλά εμείς ήμασταν το κόμμα της ελπίδας. Ξαναφέρνουμε σήμερα την ελπίδα στην Ελλάδα. Ξαναφέρνουμε την ελπίδα στον ελληνισμό. Ξαναφέρνουμε την ελπίδα στον έλληνα πολίτη.

Φίλες και φίλοι, καλό μας αγώνα. Καλή προσπάθεια. Καλές εκλογές. Καλή επιτυχία στα νέα όργανα και σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την πολύ ζεστή, ένθερμη υποδοχή. Το μήνυμα από τις Σέρρες είναι ότι από τις Σέρρες ξαναγεννιέται το Κίνημά μας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Να είστε καλά και καλό αγώνα!

Διαβάστε επίσης