Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στη Νομαρχιακή Συνέλευση Αχαΐας

“Η Πάτρα, η Αχαΐα, όπως πάντα, δίνει το μήνυμα της δημοκρατικής μας αναγέννησης σε όλη την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν είναι τυχαία η επιλογή να έρθω εδώ στην Πάτρα, εδώ στην Αχαΐα, στο κλείσιμο των διαδικασιών αυτής της φάσης της Ανασυγκρότησης, που γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, επιλέξαμε την Πάτρα, επέλεξα εγώ προσωπικά την Πάτρα. Διότι η Πάτρα, για μένα, είναι πάντα μια πηγή έμπνευσης, μια πηγή στήριξης για αγώνες δημοκρατικούς που έχουμε μπροστά μας. Όπως ήταν πάντα πηγή έμπνευσης και για τον Ανδρέα, και για το Γεώργιο Παπανδρέου. Και θα ήταν περήφανος, γι’ αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ, στο ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να πω πόσο συγκινημένος είμαι που βλέπω τόσους πολλούς παλιούς φίλους και φίλες, συντρόφους και συντρόφισσες, που έχουμε μαζί παλέψει χρόνια, από τότε που ξεκίνησα κι εγώ ως Βουλευτής, εδώ από την Αχαΐα, και αγωνιστήκαμε για να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Από το ’81, με τη μεγάλη αλλαγή, με τις γενιές του 1-1-4, της αντίστασης και τη γενιά της αλλαγής.

Και γι’ αυτό θέλω να πω πόσο περήφανος είμαι σήμερα, που πέρα από τους παλιούς συντρόφους και συντρόφισσες, βλέπω την παρουσία της δυναμικής νέας γενιάς, της σημερινής νέας γενιάς, που είναι μαζί μας, όπως και τη δυναμική παρουσία των γυναικών, στη σημερινή Συνέλευσή μας.

Καλώ τους νέους, καλώ τη νέα γενιά, να έρθουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, να πάνε την Οργάνωση μπροστά, να πάνε το Κίνημά μας μπροστά, μαζί να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Ελάτε, συμμετέχετε, σας δίνουμε το λόγο, σας δίνουμε δικαίωμα απόφασης. Θέλω επίσης, να πω κι εγώ τα περαστικά μου στο φίλο Ανδρέα Καράβολα, χαίρομαι που είναι καλύτερα.

Προχωράμε γιατί δεσμευτήκαμε, δεσμεύτηκα προσωπικά με την εντολή σας όταν με εκλέξατε Αρχηγό αυτού του Κόμματος, αυτής της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, δεσμεύτηκα να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αλλαγή. Να αλλάξουμε εμείς τον εαυτό μας, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Έτσι, έχουμε αυτές τις μέρες 940 ιδρυτικές δημοτικές συνελεύσεις, 60 νομαρχιακές συνελεύσεις. Συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα, νέοι, παλιοί, ιστορικά στελέχη, άνδρες, γυναίκες, παλιννοστούντες, μετανάστες.

Εμείς, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενώνουμε ξανά τον ελληνικό λαό. Ενώνουμε ξανά τις προοδευτικές δυνάμεις, σε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη, σε μια δύναμη αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη, και αυτή η δύναμη είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Εμείς θα πάμε τη χώρα μπροστά, για να πάμε με ποιότητα, με συνοχή, με κοινωνική δικαιοσύνη, με ανθρωπιά. Διότι το πρόβλημα σήμερα στον κόσμο, δεν είναι εάν θα πρέπει να γίνουν ή όχι μεταρρυθμίσεις. Το δίλημμα που υπάρχει, είναι, εάν τις αποφάσεις θα τις παίρνει κάποιος για μας χωρίς εμάς, που είναι, ακριβώς, η αντιδραστική αντίληψη των εξελίξεων σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο, είναι η αντίληψη της συντηρητικής Δεξιάς σε όλον τον κόσμο, να αναλάβουν αυτοί τα ηνία της εξουσίας αυτοί να παίρνουν αποφάσεις, και στο περιθώριο να βρίσκεται ο πολίτης ή αν οι αποφάσεις θα γίνουν για μας, με εμάς, από εμάς, από τον πολίτη, από το λαό, από τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η δημοκρατική, η σοσιαλιστική πορεία της χώρας μας. Και, ακριβώς, είμαστε το Κίνημα που προετοιμάζει τη χώρα και τον πολίτη για αυτήν τη νέα εποχή.

Ποιος αποφασίζει και ποιος έχει τη δύναμη να αποφασίσει; Είναι το μεγάλο ερώτημα της εποχής, με τις νέες εξουσίες που δημιουργούνται σε όλο τον κόσμο. Κι εμείς γι’ αυτό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής ζητήσαμε με τα άλλα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, για το νέο Σύνταγμα, να υπάρξει δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, για να συμμετέχει ο ελληνικός λαός, για να προετοιμαστεί ο ελληνικός λαός για τις μεγάλες αλλαγές, που έρχονται στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

Εμείς, βεβαίως, είχαμε πάρει, και έχουμε πάρει θέση υπέρ του Συντάγματος, διότι πιστεύουμε ότι, συμφέρει την Ελλάδα, την ασφάλειά της, την προοπτική της, τη διεύρυνση. Την επίλυση των μεγάλων θεμάτων του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ενοποίηση των Βαλκανίων, σε μια Βαλκανική Χερσόνησο ειρηνική, δημοκρατική, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ευημερίας και της προόδου.

Αλλά πρέπει να ακούσουμε και αυτούς που ψήφισαν ΟΧΙ, διότι εγώ δεν πιστεύω, έχοντας γυρίσει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το ΟΧΙ αυτό, ήταν ενάντια σε ένα Ευρωσύνταγμα. Το ΟΧΙ αυτό είναι για κάτι άλλο. Έλεγε: «θέλουμε εμείς οι πολίτες, επιτέλους, να μπορούμε να αποφασίζουμε για τη δική μας τύχη. Θέλουμε εμείς να έχουμε λόγο στην Ευρώπη. Θέλουμε εμείς να καθορίζουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη». Θέλουμε μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη. Αυτήν την Ευρώπη τη θέλει και το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτήν την Ευρώπη πάλεψε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρησε με προτάσεις, για ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, για συμμετοχή των πολιτών, για άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να είναι στην πρωτοπορία.

Έτσι, λοιπόν, θέλω να σας ανακοινώσω σήμερα, εδώ, από την Πάτρα, ότι θα πάρουμε ως ΠΑΣΟΚ, και θα πάρω και προσωπικά, πρωτοβουλίες και μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ευρύτερα, με δυνάμεις της προόδου στην Ευρώπη, θα πάρουμε πρωτοβουλίες, για να ενώσουμε το προοδευτικό κομμάτι και του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, για να φτιάξουμε μια πρόταση για μας, για την αυριανή δημοκρατική Ευρώπη των πολιτών. Μια κοινή πρόταση, προοδευτική, για κοινωνική συνοχή, για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Διότι το ερώτημα το μεγάλο είναι: ποιος θα αποφασίσει για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις; Ποιο σχεδιασμό; Θα είναι ο σχεδιασμός που θα αφήσει απ’ έξω τον πολίτη, τον αγρότη με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τον εργαζόμενο με μια επίθεση απέναντι στα συμφέροντά του, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που δύσκολα ανταγωνίζεται σε μια δύσκολη ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία, τον επαγγελματία, τον νέο, την γυναίκα ή θα υπάρξει η μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να συμμετέχουν όλοι σ’ αυτήν την προσπάθεια;

Και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε ότι, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις πρέπει πρώτα απ’ όλα να επενδύουν στον ίδιο τον άνθρωπο, πρώτα απ’ όλα στην ίδια την παιδεία, και τη γνώση για τη νέα γενιά μας, αλλά και τη δια βίου εκπαίδευση. Να επενδύσουμε στις καινοτομίες. Να επενδύσουμε στην προστασία του πολίτη, την υγεία. Να αισθάνεται ασφάλεια. Κανένας πολίτης να μην αισθάνεται, ότι θα πεταχτεί στο περιθώριο. Έχουμε την ανάγκη όλων, διότι πιστεύουμε στον ελληνικό λαό, πιστεύουμε στον Έλληνα πολίτη. Πιστεύουμε στη δυνατότητα να είναι παραγωγικός.

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις για μια νέα ποιότητα, διότι η χώρα μας δεν είναι χώρα της φθήνιας και της ποσότητας. Είναι χώρα που έχει κατακτήσει σημαντικά δικαιώματα ο εργαζόμενος, έχει κατακτήσει σημαντικά δικαιώματα ο πολίτης. Κι εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, και τη φθήνια, για να μπορεί, πράγματι, να είμαστε ανταγωνιστικοί, σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον.

Φίλες και φίλοι, γι’ αυτό θέλουμε και ένα διαφορετικό κράτος. Ένα κράτος που δεν θα μπλοκάρει τις υγιείς δυνάμεις, που δεν θα δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανάπτυξη, που δεν θα συγκεντρώνει εξουσίες κεντρικά, προς όφελος των ολίγων, χωρίς να αποκεντρώνει στην περιφέρεια, τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να δημιουργήσει νέες προοπτικές και δυνατότητες πρωτοβουλιών.

Γι’ αυτό είμαστε ενάντια στη λογική του κρατισμού, που θέλει το συγκεντρωτισμό, που θέλει την αδιαφάνεια, που θέλει τη συντεχνιακή λογική. Έναν κρατισμό που δημιουργήθηκε στα τόσα χρόνια της Δεξιάς, μιας αυταρχικής Δεξιάς, που διαμόρφωσε αυτό το συγκεντρωτικό κράτος.

Αλλά και εμείς κάναμε μερικά λάθη, όταν ως Κίνημα απορροφηθήκαμε σε ένα βαθμό ή κάποια στελέχη μας απορροφήθηκαν απ’ αυτόν τον κρατισμό. Γι’ αυτό ερχόμαστε να επαναβαπτιστούμε στις αρχές μας, στις αρχές της αποκέντρωσης, της συμμετοχής, της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

“Ακούγεται το σύνθημα «Γιώργο προχώρα, άλλαξε τα όλα»”

Ακριβώς, θα τα αλλάξουμε, διότι είμαστε δύναμη μεταρρυθμιστική. Δεν είμαστε κρατιστές. Δεν είμαστε υπέρ ενός συγκεντρωτικού κράτους, δεν είμαστε ταυτισμένοι με το κράτος, που βρίθει από διαφθορά, συναλλαγή, συγκεντρωτισμό, συντεχνιασμό.

Είμαστε υπέρ του κράτους που δίνει πραγματικές υπηρεσίες στον πολίτη. Εμείς ξεκινήσαμε και φτιάξαμε σωστά νοσοκομεία, σωστά Κέντρα Υγείας, σωστά σχολεία, σωστά Κέντρα για την τρίτη ηλικία, «Βοήθεια στο Σπίτι», και, ακριβώς, εμείς είμαστε το Κόμμα που παλεύουμε, όχι για τα προνόμια των λίγων, αλλά για δικαιώματα για όλους, δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για κάθε πολίτη.

Εμείς είμαστε το Κίνημα που λέει «όχι εξουσία για την εξουσία», αλλά «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για να περάσουμε την εξουσία στο λαό». Αυτό ήταν το μεγάλο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δημιουργούμε το Κόμμα του λαού. Εμείς πρωτοπορούμε στην Ευρώπη, και μάλιστα, ήμασταν έτοιμοι, βάζοντας τα θεμέλια μιας μεγάλης μεταρρύθμισης με το μεγάλο έργο που κάναμε τα τελευταία χρόνια, έργο και των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, και των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, έργο μεγάλων υποδομών, έργο μεγάλο οικονομικής ανάπτυξης, έργο μεγάλο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μια πορεία εξωτερικής πολιτικής, ειρήνης και συνεργασίας, να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Πάνω σ’ αυτές τις βάσεις ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε άλμα μπροστά, για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αλλά η Νέα Δημοκρατία που ανέλαβε, και της παραδώσαμε, πράγματι, μια χώρα που προχωρούσε μπροστά, που είχε πρόοδο, που είχε κατακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία, αυτή η Νέα Δημοκρατία, μέσα σε λίγους μήνες αποδείχθηκε ότι, δεν είναι ικανή για να κυβερνήσει τη χώρα, δεν είναι ικανή για να μεταρρυθμίσει τη χώρα, δεν είναι ικανή να πάει τη χώρα μπροστά.

Φίλες και φίλοι, βλέπει ο ελληνικός λαός και η νέα γενιά, καθημερινά, τι σημαίνει Νέα Δημοκρατία και κυβέρνηση Καραμανλή. Βλέπουν τον κατήφορο. Έχουμε έναν κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας, και ο κατήφορος αυτός φαίνεται, ακούγεται σε κάθε γειτονιά της χώρας μας. Αλλά εμείς δεν προβληματιζόμαστε για τον κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας. Εμάς μας προβληματίζει, αυτός ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή, να μην συμπαρασύρει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, και γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα σταματήσει με τον αγώνα του, τον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα, λόγω της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι, βλέπουμε η Νέα Δημοκρατία, παντού να αποτυγχάνει, δυστυχώς. Στην εξωτερική πολιτική, ατολμία. Μας είπε ο κ. Μολυβιάτης, σήμερα, ότι είναι η χρυσή εποχή της ελληνικής διπλωματίας. Ποια είναι τα παράσημα; Τα παράσημα, μήπως, είναι η αναγνώριση των Σκοπίων από την Αμερική;

Μήπως είναι ότι, η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όσο ποτέ άλλοτε; Μήπως τα παράσημα είναι, ότι δεν κατάφεραν ούτε καν να διαπραγματευτούν ουσιαστικά στη Λουκέρνη, μήπως και είχαμε λύση στο Κυπριακό; Μήπως τα παράσημά μας, είναι ότι δεν μας ακούν καν στα Βαλκάνια, εκεί που είχαμε κύρος στο παρελθόν;

Φίλες και φίλοι έχουμε, επίσης, την μεγάλη απογοήτευση στην οικονομία. Αντί η Νέα Δημοκρατία να κοιτάξει προς τα μπροστά, κοιτάζει προς τα πίσω. Πρώτη της πράξη, ήταν η δημοσιονομική απογραφή. Τι είναι η δημοσιονομική απογραφή; Να δούμε τι έχει ο κορβανάς, τι έχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Και κατάφεραν μέσα σε 15 μέρες, και αποτύπωσαν όλα τα νούμερα, όλους τους αριθμούς, για να στείλουν μέσα σε 15 ημέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λογαριασμό. Αλλά ήταν τόσο οργανωμένοι οι της Νέας Δημοκρατίας; Είχαν τόσο προετοιμαστεί οι της Νέας Δημοκρατίας;

Εδώ βλέπουμε, ότι δεν μπορούν να οργανώσουν μια Πρωτομαγιά, και ήταν έτοιμοι για να διαμορφώσουν μια σωστή αποτίμηση της οικονομίας; Αλλά, είχαν άλλα στο νου τους. Είχε η Νέα Δημοκρατία άλλα στο νου της.

Ο κ. Καραμανλής ήθελε απλώς να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ. Να πει ότι, βρήκε καμένη γη, γιατί είχε δώνει πολλές, μα πάρα πολλές υποσχέσεις, και γι΄ αυτό ακριβώς, ήθελε να δημιουργήσει ένα κλίμα αρνητικό για το τι παρέλαβε.

Αλλά τι έκανε ο κ. Καραμανλής; Αντί να προχωρήσει μπροστά, πήγε πίσω για να δυσφημίσει το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη. Αλλά δεν έχει κατανοήσει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, ότι ζούμε σε έναν άλλο κόσμο, όπου κάθε πράξη σε μια χώρα γίνεται αμέσως γνωστή σε μια άλλη γωνιά της γης.

Μια αλλαγή, που γίνεται στην Ασία, επηρεάζει την Αμερική. Μια αλλαγή που γίνεται στην Ευρώπη, επηρεάζει την Αφρική. Και, βεβαίως, μέσα στην Ε.Ε. είμαστε, πια, μια οικογένεια και με τις νέες ρυθμίσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Άρα, λοιπόν, πηγαίνοντας στην Ε.Ε. για να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, τελικώς δεν εξέθεσε το ΠΑΣΟΚ, εξέθεσε την Ελλάδα, δυσφήμισε την Ελλάδα, και αυτή, δεν μπορεί να θεωρηθεί πατριωτική πολιτική, πολιτική προώθησης των ελληνικών συμφερόντων.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία ξέρει μόνο να μονολογεί για το παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ κάνει διάλογο με το μέλλον. Εμείς βλέπουμε μπροστά. Λόγω των μεγάλων σφαλμάτων της Νέας Δημοκρατίας, και της εμπάθειας, βλέπουμε σήμερα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η ανάπτυξη να φρενάρει, η ακρίβεια να φουντώνει παντού, να τα βγάζει δύσκολα ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος.

Η ανεργία να ανεβαίνει αντί να κατεβαίνει, οι επενδύσεις να υποχωρούν, να μην έρχονται καν ξένες επενδύσεις. Τα δημόσια έσοδα να καταρρέουν, οι δαπάνες να αυξάνονται, λόγω διαφόρων ρουσφετολογικών κινήσεων της κυβέρνησης, και έτσι έχει υποθηκεύσει η Νέα Δημοκρατία τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν νομίζω ότι, μπορεί να κάνει κανείς, ευκολότερα, όταν μειώνεται η ανάπτυξη, όταν πέφτει η ανάπτυξη, όταν σταματούν οι επενδύσεις, όταν ακριβαίνει για τον Έλληνα η ζωή. Όταν δεν έχουμε ουσιαστικό έργο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ισχυριζόταν η Νέα Δημοκρατία ότι, όταν θα ερχόταν στην εξουσία, θα ήταν η ώρα της Περιφέρειας, και αντί να είναι η ώρα της Περιφέρειας, πείτε μου ένα έργο το οποίο έχει προωθήσει η Νέα Δημοκρατία, αυτούς τους 15 μήνες. Όχι μόνο δεν έχει προωθήσει έργα στην Περιφέρεια, αλλά ακούμε ότι, με τη διαχείριση του Γ’ Κ.Π.Σ., μπορεί να υποχρεωθεί να επιστρέψει η Ελλάδα από 200 μέχρι και 700 εκατομμύρια ευρώ. Να επιστρέψει χρήματα, για τα οποία εμείς, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παλέψαμε πριν από κάποια χρόνια, για να τα διασφαλίσουμε, για την Περιφέρεια, για την ανάπτυξη, για τη χώρα μας, για τον πολίτη.

Αλλά για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τώρα έρχεται και μας λέει, «εμείς θα προωθήσουμε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τη στροφή στην Περιφέρεια».

Για να δούμε, όμως, τι έχει κάνει; Έκοψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον φετινό προϋπολογισμό, κατά 1,5 δις ευρώ. 1,5 δις ευρώ κόβει από την Περιφέρεια. Τόσα περίπου ακούω, μας λένε, ότι θα δώσουν για την εθελούσια έξοδο 6.000 ατόμων από τον ΟΤΕ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Αλλά, για να σκεφτούμε τι σημαίνει ιδιωτική χρηματοδότηση των έργων. Υπήρχε, πράγματι, ένας νόμος, τον οποίο είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – δεν είχε ακόμα ψηφιστεί – για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σημαντικός νόμος. Να υπάρξει συγχρηματοδότηση έργων, για να μπορούμε να αναπτύξουμε όλο και περισσότερο την επένδυση στην Περιφέρεια.

Η Νέα Δημοκρατία δεν το αξιοποίησε. Περίμενε 15 μήνες για να φέρει τον δικό της νόμο. Άλλοι 15 μήνες θα χρειαστούν για την εφαρμογή. Ουσιαστικά, απουσία έργων την 4ετία αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν εμείς δημιουργήσαμε έργα με την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όχι μόνο είχε αντιρρήσεις, αλλά καταψήφισε αυτά τα έργα, ο κ. Καραμανλής. Ένα από αυτά τα μεγάλα έργα, ήταν το έργο Ρίου – Αντιρρίου. Αφού το καταψήφισε στη Βουλή, μετά ήρθε, βεβαίως, για να κόψει την κορδέλα των έργων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής.

Αλλά υπάρχει ακόμα μια σημαντική πτυχή. Όταν κόβεις τη συμμετοχή του δημοσίου στα έργα αυτά, ιδιώτη και δημοσίου, σημαίνει ότι, θα πληρώσει λιγότερο το δημόσιο από τις επενδύσεις, και περισσότερο ο ιδιώτης.

Ο ιδιώτης, όμως, για να επενδύσει τα λεφτά του, θέλει να βγάλει ένα κέρδος. Άρα, αν έχει να επενδύσει περισσότερα, τι θα κάνει; Θα μετακυλήσει το κόστος στο χρήση, θα μετακυλήσει το κόστος στον πολίτη, στον πελάτη.

Έτσι, ενώ στην Αθήνα τα έργα είχαν αδρή χρηματοδότηση από το δημόσιο, τώρα, στην περιφέρεια, θα κληθεί να πληρώσει υψηλές τιμές για τις υπηρεσίες αυτές ο πολίτης της περιφέρειας, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανισότητα. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αυτή είναι η αντίληψη της, για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ήρθε η Νέα Δημοκρατία να μιλήσει για αξιοκρατία. Ξέρετε εσείς εδώ, πόσες φορές συζητήσαμε αυτό το θέμα και εδώ, σε αυτό το Νομό, όταν ήμουν Βουλευτής.

Θυμάμαι πολλές φορές, πολλοί και από εσάς εδώ, είχαν έρθει στο γραφείο για να πουν, «το παιδί μου έχει ανάγκη δουλειάς». Να σας πω ότι ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της πολιτικής μου ζωής, αυτές οι στιγμές. Γιατί; Διότι, έβλεπα ένα παιδί το οποίο είχε ανάγκη δουλειάς, και ουσιαστικά το σύστημα έλεγε, με τα χρήματα του ελληνικού λαού, εγώ θα εξαγοράσω τη συνείδησή του, την ψήφο του.

Γι’ αυτό παλέψαμε πολλοί Βουλευτές, για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αξιοκρατίας μέσα από το ΑΣΕΠ, διότι η δική μας θέση, ως ΠΑΣΟΚ, είναι να δώσουμε δουλειά σε όλα τα νέα παιδιά. Όλα τα νέα παιδιά αξίζουν δουλειά.

Βέβαια, όταν ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, υπήρχε μια μεγάλη αδικία πολλών δεκαετιών, και ήταν δικαιολογημένο το γεγονός, ότι για ένα χρονικό διάστημα υπήρχε αυτή η ανάγκη μιας εξισορρόπησης στη δημόσια διοίκηση.

Όμως, το ΠΑΣΟΚ – και δεσμεύομαι σε αυτό – θα προχωρήσει σε αξιοκρατικές διαδικασίες, για να λειτουργήσει σωστά το δημόσιο, για να ξέρει και ο κάθε γονιός ότι, αν το παιδί του δουλέψει σωστά, παλέψει στο σχολειό, θα μπορέσει να έχει σίγουρη μια δουλειά, αν όχι στο δημόσιο, θα έχει δουλειά, διότι θα παλέψουμε για την εργασία, για την απασχόληση, για τον ιδιωτικό τομέα, για την Περιφέρεια, για την ανάπτυξη της χώρας μας. Γιατί εμείς θέλουμε την παραγωγική Ελλάδα, θέλουμε την Ελλάδα της εργασίας.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία, που ήρθε με την ηθικολογία, είπε ότι, εμείς δε θα καταργήσουμε το ΑΣΕΠ, θα σταματήσουμε και τις όποιες τρύπες υπάρχουν, θα κλείσουμε τα όποια παράθυρα για την πρόσληψη νέων παιδιών με κομματικά κριτήρια.

Τι έκανε, λοιπόν, ο κ. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή; Μας μίλαγαν συνεχώς, με στόμφο, για την αξιοκρατία, και πίσω από τα μάτια μας έφτιαξαν ιδιωτική επιχείρηση με λεφτά του ελληνικού λαού, για να προσλαμβάνουν τα «γαλάζια παιδιά», μόνο τα «γαλάζια παιδιά». Αυτή είναι η αξιοκρατία, και αυτή είναι η διαφάνεια της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά θέλω να σας πω ότι, όλο και περισσότερο αποκαλύπτονται, αποκαλύπτεται η Νέα Δημοκρατία, για όλη αυτή την ηθικολογία για την οποία μιλάει.

Για ακούστε μια περίπτωση στην Αγροτική τράπεζα. Τι έγινε. Η Αγροτική τράπεζα έχει μια θυγατρική, τη λεγόμενη Αγροτική Τράπεζα Leasing, ATE Leasing. Είχε προσλάβει δύο ιδιώτες για να συνεργαστούν με την τράπεζα αυτή, να αναλάβουν κάποιες δουλειές. Αυτοί οι δύο ιδιώτες, υπεξαίρεσαν χρήματα της Αγροτικής Leasing, της θυγατρικής αυτής της τράπεζας, τους κυνήγησε η Αγροτική Τράπεζα, τους πήγε στα δικαστήρια, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως γιατί είχαν ακάλυπτες επιταγές εις βάρος της Αγροτικής τράπεζας.

Έρχεται η Νέα Δημοκρατία, και βεβαίως, τι κάνει για να λύσει αυτό το πρόβλημα, αυτών των δύο ιδιωτών. Αποφασίζει και τους διορίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΕ Leasing. Ποια είναι τα προσόντα αυτών των ανθρώπων; Αυτούς που ουσιαστικά εξαπάτησαν την Αγροτική τράπεζα, πώς τους έβαλαν σε αυτή τη δημόσια διοίκηση; Τι προσόντα είχαν αυτοί;

Θα σας πω ποιο προσόν είχαν. Είχαν το προσόν, που φαίνεται ότι, είναι το βασικό προσόν για κάθε διορισμό, και για κάθε υπόθεση με την οποία ασχολείται η Νέα Δημοκρατία, είχαν το μεγάλο προσόν, ότι ήταν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ήταν το προσόν με το οποίο διορίστηκαν αυτοί στην Αγροτική Τράπεζα.

Φίλες και φίλοι, μας είπε ο κ. Καραμανλής, ότι θα κτυπήσει τη μεγάλη διαπλοκή, και εμείς του είπαμε, πρόσεξε, διότι θα τα βρεις δύσκολα με τις προτάσεις σου, που κάθε άλλο παρά θα χτυπήσουν τη διαπλοκή, αλλά θα βρουν και εμπόδια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελικά, έκανε πίσω ο κ. Καραμανλής, ακριβώς διότι δε μας άκουσε. Δε μας άκουσε σε πολλά. Δε μας άκουσε στο Κυπριακό, δε μας άκουσε στην οικονομία, δε μας άκουσε στην παιδεία, δε μας άκουσε στη δημόσια διοίκηση, δε μας άκουσε για το πώς θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Και τώρα μιλάει για συναίνεση.

Και όχι μόνο αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, βλέποντας την πολύ γρήγορη φθορά της, ξέρετε τι λέει τώρα, ποιο είναι το επιχείρημά της; «Κι εσείς τα ίδια κάνατε, όλοι ίδιοι είμαστε, το ίδιο χάλι είμαστε».

Όχι, δεν αποδεχόμαστε αυτή τη λογική. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές, υπάρχουν διαφορές κ. Καραμανλή. Δεν είμαστε το ίδιο, γιατί εμείς θα παλεύαμε να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα, και να βρούμε δίκαιη λύση. Δεν είμαστε εμείς το ίδιο, διότι εμείς θα αξιοποιούσαμε την πορεία της Τουρκίας, και στις 17 Δεκεμβρίου που δώσαμε το πράσινο φως για την Τουρκία, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, εμείς θα είχαμε κάνει μεγάλη μάχη για να λύσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, που ταλαιπωρεί τον ελληνισμό και την Ελλάδα τόσα χρόνια.

Δεν είμαστε ίδιοι, διότι εμείς δεν θα κάναμε μια ψευδεπίγραφη απογραφή, για να βάλουμε την Ελλάδα και την οικονομία μας σε επιτήρηση, εμείς, το κόμμα που πάλεψε για να είναι η Ελλάδα ανεξάρτητη και να ανήκει στους Έλληνες.

Εμείς δεν θα βάζαμε τη χώρα σε περιπέτεια με τον «βασικό μέτοχο». Δεν είμαστε ίδιοι, διότι εμείς δεν θα ανεβάζαμε τον ΦΠΑ που χτυπά τον απλό και μέσο Έλληνα, και από την άλλη, δεν θα φέρναμε νόμο στη Βουλή, για να χαρίσουμε φορολογία στους μεγαλομετόχους των εταιρειών.

Εμείς, δεν θα φτιάχναμε, φίλες και φίλοι, ιδιωτική εταιρεία, για να διορίσουμε τα «πράσινα παιδιά» με λεφτά του δημοσίου. Εμείς δεν θα βάζαμε στην Αγροτική Τράπεζα «τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα». Ούτε θα παρουσιάζαμε έργα της Νέας Δημοκρατίας σαν δικά μας.

Αλλά και εδώ, για την Πάτρα, είχαμε σχέδια και είχαμε κάνει και σημαντικό έργο. Μια Πάτρα που χτυπήθηκε από την ανεργία, από την αποβιομηχάνιση. Στόχος ήταν, να δημιουργήσουμε στην Πάτρα ένα κέντρο εμπορευματικό, διαμετακομιστικό, ένα κέντρο αναπτυξιακό, για την ευρύτερη περιοχή, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, και στη Μεσόγειο και στη Δυτική Ελλάδα.

Δημιουργήσαμε πυκνά δίκτυα, και σχεδιάσαμε διευρωπαϊκά δίκτυα, τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, τον Δυτικό Άξονα, σχεδιάσαμε τον Δυτικό Σιδηροδρομικό Άξονα, τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, το νέο λιμάνι της Πάτρας, τα αεροδρόμια Αράξου, Ανδραβίδας και Ακτίου.

Αφήσαμε ένα σχεδιασμό έτοιμο για τη Νέα Δημοκρατία. Δεκαπέντε μήνες τώρα, δεν μπόρεσαν να πάνε ένα βήμα μπροστά την ανάπτυξη της περιοχής. Υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Πάτρα, και συγκεκριμένα το τμήμα από το Κιάτο μέχρι την Πάτρα. Του δώσαμε σχεδιασμό. Τώρα μιλούν μόνο για το μικρό τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη, και αυτό μέχρι το 2008.

Υποσχέθηκε κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ήταν και ο μεγάλος καταναλωτής του φυσικού αερίου. Σήμερα, 15 μήνες μετά, ούτε καν που το εξετάζουν το θέμα του φυσικού αερίου πριν από το 2007.

Εγκατέλειψαν τα έργα στα λιμάνια της Πάτρας και του Αιγίου. Εγκατέλειψαν στην τύχη τους την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων στο Αίγιο, αλλά δεν ξέχασαν, εγκαταλείποντας το σχέδιο για τη βιομηχανία αυτή, να διορίσουν με παράνομες διαδικασίες «τα δικά τους παιδιά», σε μια επιχείρηση που υποαπασχολείται.

Από την μια μιλάνε για εξυγίανση του μεγάλου δημόσιου τομέα με τον ΟΤΕ, και την εθελούσια έξοδο, από την άλλη, σε εταιρείες που υπολειτουργούν, διορίζουν «τα δικά τους παιδιά». Είναι υποκριτική η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την πολιτική που ακολουθεί.

Υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής εφαρμογή του σχεδίου υποδομών, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, και 15 μήνες τώρα δεν γίνεται τίποτε. Θέλω, απλώς, να πω ότι, για την Πάτρα, πρέπει να υπάρξει άμεση βοήθεια και συμπαράσταση, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ας προχωρήσουμε μπροστά, για να μπορέσει να γίνει ένα μεγάλο γεγονός, όχι μόνο για την Πάτρα, όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά για την Ελλάδα.

Δυστυχώς, αντί να δούμε μια ουσιαστική συνεισφορά στον Πολιτισμό για την περιοχή, η μόνη συνεισφορά του Υπουργείου Πολιτισμού – υπουργός Πολιτισμού είναι ο κ. Καραμανλής, τυχαίνει να είναι υπουργός Πολιτισμού – είναι ότι, ο υφυπουργός, το μόνο που έκανε ο υφυπουργός, για την περιοχή της Πάτρας, μόνη συνεισφορά του υφυπουργού Πολιτισμού, είναι να μεταφέρει τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού της Πάτρας, στη δική του εκλογική περιφέρεια. Αυτή ήταν η μεγάλη επένδυση στον Πολιτισμό, από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού.

Εγκατέλειψαν, βεβαίως, μεγάλες υποδομές ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση. Δήμοι, Κοινότητες, Νομαρχίες, έχουν δει μια μεγάλη διαφορά τη χρονιά που πέρασε. Σταμάτησαν χρηματοδοτήσεις, σε σχεδόν όλα τα αναπτυξιακά έργα.

Χρειάστηκαν 14 μήνες, για να ανακοινώσουν πριν λίγες μέρες τα χρήματα που θα πάρουν οι Δήμοι για την επόμενη 5ετία. Για το 2004, και το 2005 δεν υπάρχει δραχμή.

Στη Νομαρχία έχουμε μοναδικό αρνητικό ρεκόρ. Μηδενική είναι η επιχορήγηση για τα αντιπλημμυρικά έργα σε έναν Νομό που έχει σημαντικά προβλήματα με ρέματα και χείμαρρους.

Έχουμε πέσει κατά 25% στον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας, στη χρηματοδότηση της σχολικής στέγης, τώρα επί Νέας Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά τον αγροτικό πληθυσμό, υποσχέθηκε στους αγρότες μεγαλύτερες συντάξεις, και «όχι σαν τα ψίχουλα», όπως έλεγε, του ΠΑΣΟΚ. Τι είδαμε; Δεν είδαμε ουσιαστικά καμιά αύξηση για τον αγρότη.

Δεσμεύτηκε για γρήγορη αποζημίωση των αγροτών, μέσα σε τρεις μήνες. Και έχουμε τους αγρότες του Αιγίου να περιμένουν από τη θεομηνία του Φλεβάρη του 2004 την αποζημίωσή τους.

Δεν ελπίζαμε, βεβαίως, ότι θα ολοκλήρωνε την υπόσχεσή του να πάει ο κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες, όπως είχε δεσμευτεί. Πιστεύαμε ότι, κάποιος στο Υπουργείο Γεωργίας θα είχε στηρίξει την ανάγκη της αποζημίωσης για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπου υπήρχε πρόβλημα.

Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, ίσως είναι καλύτερα καμιά φορά να μην ασχολείται η κυβέρνηση με κάποιους τομείς. Διότι, όπου ασχολήθηκαν δεν τα πήγαν καθόλου καλά.

Διαπραγματεύτηκαν την αναθεώρηση του καπνού, και κατόρθωσαν να χαθούν μέχρι το 2010 οι μισές επιδοτήσεις από τον καπνό, που εμείς είχαμε εξασφαλίσει.

Διαπραγματεύτηκαν το βαμβάκι, και πέτυχαν από του χρόνου να χάνονται περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις.

Αλλά δεν μπόρεσαν και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να κάνουν οτιδήποτε. Να προετοιμάσουν τον αγροτικό κόσμο.

Εμείς βλέπουμε μια νέα περιφερειακή ανάπτυξη, που θα δώσει τη δυνατότητα να συνδυάσουμε ποιοτικά προϊόντα με τουριστική, οικοτουριστική και αγροτουριστική βιομηχανία, και υπηρεσίες με άλλες μορφές ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Αυτή η προοπτική χάνεται σήμερα από την έλλειψη προετοιμασίας της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε φτώχεια στον αγρότη, και ακρίβεια στον καταναλωτή.

Φίλες και φίλοι, το αύριο του αγρότη είναι μια ανταγωνιστική γεωργία. Ήδη, αυτές τις μέρες το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση προς τον αγροτικό κόσμο, διότι εμείς πάντα ήμασταν κοντά στον αγρότη. Και αν χάσαμε τους δεσμούς μας κάποια στιγμή με τον αγροτικό κόσμο, εγώ εγγυώμαι, και πάλι το ΠΑΣΟΚ να είναι κοντά στην αγροτιά, κοντά στην Περιφέρεια, κοντά στον πολίτη της Περιφέρειας. Γι΄ αυτό καταθέσαμε πρόταση για συζήτηση με τον αγροτικό κόσμο.

Φίλες και φίλοι, μιλάμε για τομές στην οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζονται. Οι εξελίξεις είναι πολλές. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας δεν είναι καλή. Χρειάζεται να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αλλά το ερώτημα είναι: ποιος θα πληρώσει τις αλλαγές, ποιος θα σηκώσει το βάρος των αλλαγών, θα είναι αναλογικά για όλους ή θα πληρώσει ο απλός πολίτης, και κάποιοι μεγάλοι θα κερδίσουν; Θα είναι οι αδύνατοι πάλι της κοινωνίας που θα πληρώσουν, και οι δυνατοί που θα κερδίσουν;

Κι εδώ, νομίζω, είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς λέμε: «ναι, στις αλλαγές μαζί με την ελληνικό λαό. Μαζί και υπέρ του ελληνικού λαού». Παράδειγμα, τον ΟΤΕ. Μας λένε ότι, θα γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Ποια μεταρρύθμιση; Εθελουσία έξοδος. Τι σημαίνει; 6.000 άτομα να φύγουν από τον ΟΤΕ. Πρώτα απ’ όλα, μήπως απ’ αυτά τα 6.000 άτομα είναι κάποια ικανά στελέχη που χρειάζεται ο ΟΤΕ, για να δίνει σωστές υπηρεσίες στον πολίτη; Μήπως υποβαθμίσει τις υπηρεσίες αυτές που χρειάζεται ο πολίτης, είτε στην κινητή τηλεφωνία, είτε στην σταθερή;

Δεύτερον. Θα βγουν στην αγορά 6.000 ικανά στελέχη για να πάρουν δουλειές. Από ποιους; Θα πάνε σε ανταγωνιστικές εταιρείες. Θα ανταγωνιστούν με νέους επιστήμονες. Θα έχουν και τη σύνταξή τους, και δεν θα ζητάνε και τη σωστή αμοιβή, που θα έπαιρνε ένας νεώτερος ο οποίος θα μπορούσε να πάρει τη δουλειά.

Και τρίτον. Ποιος θα πληρώσει αυτήν την εθελούσια έξοδο; Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» πραγματικά; Θα το πληρώσει η ίδια η εταιρεία, ο μέτοχος, οι μέτοχοι ιδιώτες ή θα τα πληρώσει ο ασφαλισμένος στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, ο ασφαλισμένος χαμηλοσυνταξιούχος, ο χαμηλόμισθος ο φορολογούμενος Έλληνας;

Αυτά είναι που μας κρύβει η Νέα Δημοκρατία, όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις. Μας λέει τώρα, ότι θα χτυπήσει τα προνόμια και τα «ρετιρέ». Αλλά τι έκανε η Νέα Δημοκρατία στον ΟΤΕ; Ακριβοπλήρωσε και αγόρασε τα «ρετιρέ», και στέλνει το λογαριασμό στα «ισόγεια και υπόγεια». Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι, μας ζητάει πολλές φορές να συμφωνήσουμε σε κάποιο μεμονωμένο μέτρο. Μας λέει: «εξυγίανση του ΟΤΕ, άρση της μονιμότητας κ.ο.κ.».

Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των τομών. Αλλά αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει τομές. Κλείνει, μπαλώνει τρύπες, τις οποίες η ίδια έχει ανοίξει. Δεύτερον, κάνει επίθεση αντιδραστική στα συμφέροντα του λαού και του εργαζόμενου. Και τρίτον, οι όποιες αλλαγές, πρέπει να γίνουν γνώμονα με βασικές αξίες, βασικούς στόχους, και διαφάνεια. Ποιος θα κερδίσει, και ποιος πάει να αγοράσει τον ΟΤΕ;

Απασχόληση. Ποιος θα βοηθηθεί; Η ανεργία θα χτυπηθεί απ’ αυτές τις τομές; Κάθε άλλο.

Κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι δίκαιες αυτές οι αλλαγές; Οι ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις είναι προς το συμφέρον του εργαζόμενου, ευρύτερα του Συνδικαλιστικού Κινήματος; Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις και ιδέες, αλλά όχι απ’ αυτήν την Κυβέρνηση, πια, η οποία κάθε μέρα δείχνει ότι, κάνει αποσπασματικές ενέργειες. Έχει πάρει τον κατήφορο.

Εμείς είπαμε από την αρχή, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη συναίνεση, για την πατρίδα. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε μεγάλες αλλαγές, για την πατρίδα. Δεν μας άκουσε η Νέα Δημοκρατία. Δεν ήθελε συναίνεση η Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα ζητάει συναίνεση. Όχι για την πατρίδα, όχι για την Ελλάδα. Για να σωθεί η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Αλλά εμείς δεν θα δώσουμε σωσίβιο στη Νέα Δημοκρατία, διότι δίνοντας σωσίβιο στη Νέα Δημοκρατία χαντακώνουμε την Ελλάδα. Εμείς θα παλέψουμε για την Ελλάδα, για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό.

Αλλά ξέρετε, ίσως, όλα αυτά να είναι ένα νέο επικοινωνιακό τρικ. Διότι βλέπουμε ότι, ο Καραμανλής έχει ανάγκη όλο να υποστηρίζει το λεγόμενο «αρχηγικό προφίλ». Μακριά από μένα ένα τέτοιο αρχηγικό προφίλ.

Και τι έκανε; Σήκωσε τη σημαία του υπερπατριωτισμού, για να τα βάλει με τους Ευρωπαίους, για να υποστηρίξει και να προασπίσει το Σύνταγμα της χώρας, και τράπηκε σε άτακτη φυγή.

Είπε ότι, θα είναι σκληρός με τα Σκόπια, και δεν μπόρεσε καν να απαντήσει όταν ο Σρέντερ μιλούσε για τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία». Ούτε μια λέξη να αρθρώσει. Είπε ότι, θα τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαπλοκή, και χθες ήρθε η κυβέρνηση, και ακύρωσε η ίδια το δικό της νόμο, που είχε φέρει στη Βουλή.

Είπε ότι, θα επιβάλει την αξιοκρατία, και βλέπουμε τη φαυλοκρατία. Κάτι έπρεπε να κάνει για να τονώσει το αρχηγικό του προφίλ. Και τώρα, είπε ότι, θα τα βάλει με τον εργαζόμενο λαό, με τον ελληνικό λαό. Είναι σίγουρο, ότι και τώρα, θα τραπεί σε άτακτη φυγή.

Φίλες και φίλοι, εμείς θέλουμε την Ελλάδα που θα μεγαλουργεί, και γι’ αυτή η Ιδρυτική Συνέλευση, εδώ, είναι, ακριβώς, να επαναβαπτιστούμε στις δικές μας αξίες. Να πάρουμε δύναμη, να πάρουμε δύναμη όλοι μας, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί κάνουμε αυτήν την επανίδρυση; Αν θέλετε, κακή λέξη – ο κ. Καραμανλής την έχει χρησιμοποιήσει – αλλά εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε πραγματική ανασυγκρότηση και αλλαγή.

Πρώτα απ’ όλα αλλάζουμε εμείς το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, και αυτή είναι η απόδειξη. Το κάνουμε για ένα βασικό λόγο, θέλουμε να ενώσουμε και πάλι τις δυνάμεις της χώρας μας, τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας. Αλλά πάνω σε πια βάση; Ο λαός θα ενωθεί πάνω στη βάση των αξιών μας, των στόχων μας, των αρχών μας, γι’ αυτό επαναβαπτιζόμαστε σε αυτές τις αρχές, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, του να βρει το δίκιο του ο πολίτης, της αποκέντρωσης, του να λογοδοτεί η κάθε εξουσία στον πολίτη.

Φίλες και φίλοι, γι’ αυτό λέμε κάτι απλό, το ΠΑΣΟΚ ανήκει στον ελληνικό λαό, δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, δεν ανήκει σε μικρομάγαζα, δεν ανήκει σε φατρίες, δεν ανήκει σε μηχανισμούς, δεν ανήκει σε παραγοντίσκους, ανήκει στον ελληνικό λαό.

Ένα ΠΑΣΟΚ που έχει αρχές, που έχει στόχους, που έχει αξίες, είναι το ΠΑΣΟΚ που ενώνει τον ελληνικό λαό, ενώ οι παραγοντίσκοι, οι φατρίες, τα μικρομάγαζα, διαιρούν τον ελληνικό λαό, διαιρούν το Κίνημά μας, διαιρούν τους πολίτες. Εμείς ενώνουμε τον ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι, δημιουργούμε το ΠΑΣΟΚ της διαβούλευσης. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι η ραχοκοκαλιά του διαλόγου που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Ήδη κάναμε ένα μεγάλο διάλογο προσυνεδριακά, πρωτοφανές γεγονός για την ιστορία του τόπου. Κάπου 600 ομάδες διαλόγου σε όλη την Ελλάδα, που είναι αποτυπωμένες οι προτάσεις τους, οι σκέψεις τους, στις ιστοσελίδες του ΠΑΣΟΚ, και σε κείμενα που υπάρχουν.

Αυτή είναι η δουλειά του νέου ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Να θέτουμε ερωτήματα, να καταθέτουμε προτάσεις, να καταθέτουμε το σχέδιό μας. Αλλά αυτό το σχέδιο να μην είναι ένα σχέδιο το οποίο απλώς θα αποφασίζεται μέσα στους 4 τοίχους της Χαριλάου Τρικούπη, ή αύριο στο Μαξίμου και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θα είναι το σχέδιο που θα συζητηθεί. Θα διαβουλευτεί το ΠΑΣΟΚ με όλη την ελληνική κοινωνία. Και έτσι το πρόγραμμά μας δε θα είναι ένα πρόγραμμα εγκεφαλικό, τεχνοκρατικό ή και συγκεντρωτικό.

Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα εκφράζει την πλατιά συναίνεση του ελληνικού λαού, και έτσι το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο να το εφαρμόσουμε την επόμενη μέρα που θα αναλάβουμε. Και θα αναλάβουμε στις επόμενες εκλογές, θα είμαστε έτοιμοι στις επόμενες εκλογές, την επόμενη μέρα να κάνουμε τις μεγάλες τομές, με την υποστήριξη του ελληνικού λαού.

Εμείς, δε θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε εγώ θα γίνω Καραμανλής, για να τάζω τα πάντα στους πάντες, και να μην προετοιμάσουμε πραγματικά τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την επόμενη μέρα. Δε θα είναι το δικό μας πρόγραμμα συρραφή υποσχέσεων και επικοινωνιακά τρικ. Θα είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα του ελληνικού λαού.

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, γίνεται με την ανασυγκρότησή του, εργαστήρι δημοκρατικών ιδεών, σκέψης, πρωτοβουλιών. Να λύνουμε τα προβλήματα. Εργαστήρι επιμόρφωσης για τον κάθε πολίτη. Να κάνουμε ισχυρούς τους πολίτες, να ξέρουν πώς θα προχωρήσουν. Πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους.

Πώς θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν το παιδί τους. Πώς θα φτιάξουν τη σύγχρονη οικογένεια, για να αναπτύξει καταναλωτική συνείδηση, να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα, όπως είναι το θέμα των ναρκωτικών.

Πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε κοντά μας, να αφομοιώσουμε, να εντάξουμε στην κοινωνία μας το μετανάστη. Πώς θα ξαναφτιάξουμε τη γειτονιά, τη ζεστασιά της γειτονιάς, την ανθρωπιά της γειτονιάς, την αλληλεγγύη της γειτονιάς,

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, αυτές είναι οι αξίες του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η ανθρωπιά του ΠΑΣΟΚ. Να είναι κοντά στον πολίτη, κοντά στον Έλληνα, κοντά στον καθένα σε κάθε γειτονιά.

Έτσι, φτιάχνουμε ένα διαφορετικό κόμμα, γιατί το παραδοσιακό κόμμα έχει πεθάνει. Έχει πεθάνει διότι αλλάζουν πολύ γρήγορα οι εξελίξεις στην κοινωνία, στην παγκόσμια κοινότητα.

Αλλά τι παίρνει τη θέση του παραδοσιακού κόμματος; Θα πάρει τη θέση σε αυτού του παραδοσιακού κόμματος, ένα κόμμα με αρχηγίσκους, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα πελατειακό, όπως επίσης είναι η Νέα Δημοκρατία ή ένα κόμμα που δίνει δύναμη στον πολίτη. Που θα είναι λιτό στο κέντρο, θα είναι ένα επιτελικό κόμμα στο κέντρο, και θα δίνει δύναμη στον πολίτη. Το ισχυρό κόμμα είναι το κόμμα με ισχυρούς πολίτες, με ισχυρά μέλη, με ισχυρούς φίλους.

Φίλες και φίλοι, θέλω να πω και το εξής. Ακούω τώρα στις διάφορες διαδικασίες που προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, ότι υπάρχουν, και μερικές παλιές πρακτικές, που κάποιοι σύντροφοι ακολουθούν.

Έχω ακούσει, ότι κάποιοι θέλουν να αποκλείσουν άλλους να συμμετέχουν, κάποιοι θέλουν κάποιους άλλους να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας τα μητρώα των μελών.

Θέλω εδώ να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Εμείς είμαστε εκείνοι που παλεύουμε για το κόμμα των αρχών και των αξιών. Και βασική μας αρχή και αξία είναι η ίδια η δημοκρατική διαδικασία. Εμείς οι ίδιοι θα διαφυλάξουμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες. Και όπου υπάρχουν οι παλιές λογικές και νοοτροπίες, αυτές θα χτυπηθούν. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ανοιχτές διαδικασίες. Απλώς, όλοι πρέπει να σεβαστούν τις βασικές δικές μας αρχές, αρχές που θέλει ο ελληνικός λαός, Έτσι μας θέλει ο λαός, ανοικτούς, δημοκρατικούς.

Εμείς θα τηρούμε τις αξίες, διότι να σήμερα τηρούμε τις αξίες αυτές, και αύριο ως κυβέρνηση θα επιβάλλουμε αυτές τις αξίες υπέρ του ελληνικού λαού.

Διότι, φίλες και φίλοι, όταν υπάρχουν μηχανισμοί, όταν υπάρχουν μικρομάγαζα, ποιος βοηθιέται; Δεν είναι ο ασθενέστερος, δεν είναι ο αδύναμος, δεν είναι ο σωστός, δεν είναι ο παραγωγικός.

Εμείς δε θέλουμε να χωρίσουμε, την Ελλάδα, από τη μια μεριά να είναι, οι καταφερτζήδες, και από την άλλη μεριά οι λεγόμενοι αγαθοί.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η Ελλάδα όπου πραγματικά αυτός που πιστεύει σε αξίες, αυτός που είναι σωστός, αυτός να επιβραβεύεται, και αυτή είναι η Ελλάδα την οποία εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, φτιάχνουμε, πρώτα απ’ όλα στο ίδιο μας το Κόμμα.

Γι’ αυτό είπα και προχθές στις Σέρρες, εγώ δεν ήρθα και δεν ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να δώσω ισχύ στους σφραγιδοκράτορες στο Κόμμα μας, ήρθα για να καταργήσω τις σφραγίδες.

Εγώ, δεν ήρθα για να βοηθήσω τους καρεκλοκένταυρους, αλλά για να καταργήσω τη λογική της καρέκλας. Εγώ δεν ήρθα για να δώσω εξουσία σε κάποιους που θέλουν να ελέγχουν, αλλά για να δώσουμε εξουσία στον πολίτη, γιατί εμείς είμαστε το κόμμα της προσφοράς, είμαστε το κόμμα που υπηρετεί τον πολίτη. Είμαστε το κόμμα της αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι, σας κράτησα πολλή ώρα, και θέλω να πω το εξής. Όλοι είμαστε σύντροφοι, είμαστε όλοι αγωνιστές, έχουμε όλοι μια μεγάλη ιστορία, αλλά πρέπει να αλλάξουμε πρακτικές, όχι γιατί εμείς είμαστε χειρότεροι από τους άλλους.

Πάντα το ΠΑΣΟΚ ήταν στην πρωτοπορία, αλλά η Ελλάδα θέλει ένα κόμμα που θα αλλάξει, που θα αλλάζει και θα μεταρρυθμίσει τη χώρα μας με νέες αξίες, με νέους στόχους: Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και αυτό το αποδεικνύουμε κάθε μέρα.

Καλώ όλους τους συντρόφους, παλιούς και νέους, να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι οργανώσεις μας πραγματικά να δώσουν το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι, θέλω να πω, όμως, κλείνοντας και δυο λόγια και για το συνδικαλιστικό χώρο. Η Πάτρα είναι μια περιοχή με μεγάλη εργατική παράδοση, ιστορική παράδοση, και ξέρω ότι, υπάρχουν και πολλά στελέχη από την ΟΜΕ – ΟΤΕ εδώ πέρα. Θέλω να πω το εξής. Είναι λογικό, και έτσι ιστορικά έχει αναπτυχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, να παλεύει κάποιος για το συγκεκριμένο συμφέρον. Να παλεύει κάποιος για το συμφέρον στο χώρο δουλειάς, για το μισθό του, να βλέπει το συγκεκριμένο εργατικό του συμφέρον. Και είναι γνωστό ότι πάνω σε αυτό έχει αναπτυχθεί το εργατικό κίνημα σε όλες τις χώρες.

Σήμερα αλλάζουν, όμως, οι εποχές, και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να μπει μπροστάρης στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να διασφαλίσει, να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη σιγουριά, την πρόοδο, την απασχόληση, και την ανάπτυξη, όχι μόνο για το στενό, συνδικαλιστικό του χώρο. Πρέπει να συνενωθεί με το μεγάλο λαϊκό κίνημα, για να διασφαλίσει την ασφάλεια για κάθε πολίτη. Για τον άνεργο, για το νέο, για τη γυναίκα, για τον μακροχρόνια άνεργο μεγαλύτερης ηλικίας. Πρέπει να γίνει μπροστάρης το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης.

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ ενώνει τις δυνάμεις του συνδικαλισμού, ενώνει τις δυνάμεις από τον αγροτικό χώρο, από τον εργατικό χώρο, τους μικρομεσαίους, ενώνει τη νέα γενιά, τις γυναίκες, που ήταν στο περιθώριο της πολιτικής. Τις καλούμε να συμμετέχουν ενεργά, τις θέλουμε διότι είναι δύναμη μεγάλη για την κοινωνία μας. Δύναμη παραγωγής, δύναμη ανάπτυξης, δύναμη μεταρρυθμιστική.

Καλούμε όλους να σπάσουν τους μηχανισμούς. Να έρθετε, διότι το Κόμμα αυτό είναι δικό σας. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, συλλογικά, όλοι οι πολίτες.

Κάντε το μεγάλο βήμα μπροστά, θα με έχετε κοντά σας. Θέλουμε τη μεγάλη εμπειρία των παλιών, θέλουμε και το δυναμισμό των νέων, θέλουμε τη βοήθεια όλων.

Αλλά θέλουμε να κάνουμε κι εμείς τη μεγάλη αλλαγή. Τη μεγάλη αλλαγή, διότι από εμάς περιμένει ο ελληνικός λαός αύριο να κυβερνήσουμε, και αύριο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει τις σημαντικές τομές και αλλαγές υπέρ του λαού, υπέρ της χώρας, υπέρ του εργαζόμενου, υπέρ του αγρότη, υπέρ της γυναίκας, υπέρ της νοικοκυράς.

Φίλες και φίλοι, και πάλι με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι εδώ στην Πάτρα, στην Αχαΐα, όπου βλέπω τόσους φίλους, τόσες φίλες, και βλέπω και τη νέα γενιά κοντά μας.

Καλή μας προσπάθεια. Καλές εκλογές. Καλή μας επιτυχία, και καλό μας αγώνα. Γεια σας. Καλό αγώνα.”

Διαβάστε επίσης