Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στην Ηγουμενίτσα

“Το μήνυμά σας, φίλες και φίλοι, το μήνυμά σας από την Ηγουμενίτσα με αυτή τη μεγαλειώδη υποδοχή, είναι απόδειξη της νέα ελπίδας που φέρνουμε για την Ελλάδα, που φέρνουμε με το Κίνημά μας.

Είμαστε αυτή η μεγάλη ήρεμη δύναμη του λαϊκού κινήματος των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Και είμαστε η μεγάλη δύναμη, διότι πρώτα απ’ όλα έχουμε αλλάξει αυτόν τον τόπο. Με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, δείξαμε ότι, μπορεί να αλλάξει ο τόπος.

Είμαστε η μεγάλη και ήρεμη δύναμη διότι δείξαμε ότι, μαθαίνουμε από το παρελθόν και την εμπειρία μας, και ξέρουμε να αλλάζουμε και τον εαυτό μας. Αλλάζουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Και είμαστε η δύναμη που θα έρθει ξανά μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, για τη νέα μεγάλη αλλαγή. Έρχεται και πάλι η ελπίδα, και έρχεται με τη δική σας εμπιστοσύνη. Της νεολαίας, των παλιότερων αγωνιστών, του δημοκρατικού κινήματος. Το λέει απόψε η Ηγουμενίτσα. Το λέει απόψε η Ήπειρος.

Σύντομα θα κληθούμε και πάλι να αναλάβουμε τα ηνία της χώρας. Η διαφορά η δική μας με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι, εμείς θα αναλάβουμε τα ηνία για να δώσουμε εξουσία στον πολίτη, και όχι να συγκεντρώσουμε σε πελατειακά δίκτυα την εξουσία για τον εαυτό μας. Θα δώσουμε λόγο και συμμετοχή στον πολίτη, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Και πια, προχωράμε για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα διότι ο ελληνικός λαός βλέπει καθημερινά, ότι διαψεύστηκε από τα μεγάλα λόγια του κ. Καραμανλή. Διαψεύστηκε ο ελληνικός λαός. Όλες οι υποσχέσεις του κ. Καραμανλή ήταν κενές περιεχομένου. Υποσχέσεις μεγάλες και ψεύτικες, αποδείχτηκαν όσα είπε ο κ. Καραμανλής. Και ακριβώς, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα. Από τη δημόσια διοίκηση μέχρι τη δικαιοσύνη. Από τα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αλλά εμείς δε θα αφήσουμε αυτό να γίνει πράξη. Διότι το ΠΑΣΟΚ -και γι’ αυτό το λόγο ο ελληνικός λαός θα δώσει ξανά σε μας εμπιστοσύνη- διότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναγεννηθεί, με νέες προτάσεις, με ανανέωση, επαναβαπτίζεται στις μόνιμες διαχρονικές αξίες του Κινήματός μας.

Αξίες όπως η δημοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η εθνική ανεξαρτησία, που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την «Ελλάδα στους Έλληνες». Μια περήφανη εξωτερική πολιτική.

Εμείς θα κυβερνήσουμε δίνοντας νέες ευκαιρίες να συμμετέχει ο πολίτης ουσιαστικά. Διότι εμείς πιστεύουμε σε δικαιώματα για όλους και όχι προνόμια για λίγους, που θέλει η Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι, διαψεύστηκε ο ελληνικός λαός από τις υποσχέσεις του κ. Καραμανλή. Διότι δεσμεύτηκε προσωπικά ο κ. Καραμανλής στον ελληνικό λαό, για όλα όσα σήμερα δεν κάνει. Γιατί όλες οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν. Όλες οι δεσμεύσεις εγκαταλείφθηκαν. Έμειναν μεγάλα λόγια χωρίς περιεχόμενο.

Και αποδεικνύουν την αξιοπιστία μιας Κυβέρνησης που είπε ψέματα σε όλους, και νομίζει ότι, θα συνεχίσει να κυβερνά με τα ψέματα. Αλλά τους έχουν πάρει χαμπάρι όλοι. Τα ψέματα τέλειωσαν. Ο λαός λέει, ως εδώ και μη παρέκει.

Μακάρι να μάθαινε η δεξιά, το ελπίζαμε και εμείς, ελπίζαμε ότι κάτι θα μάθαιναν από τα πολλά χρόνια προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς οι ίδιοι αποδεικνύουν ότι, είναι οι ίδιοι, οι ίδιοι που ήρθαν το ΄90-’93, οι ίδιοι που ήρθαν και παλιότερα.

Υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής «σεμνότητα και ταπεινότητα», και έγιναν αυτές οι λέξεις αυταρχισμός, αλαζονεία, αυθαιρεσία και αδιαφάνεια. Αδιαφάνεια βλέπουμε σε κάθε τομέα της πολιτικής ζωής, αδιαφάνεια με τον τρόπο που έκανε την δήθεν απογραφή της οικονομίας, χτυπώντας το κύρος της χώρας μας, και βάζοντας την οικονομία μας σε μια από τις δυσμενέστερες περιπέτειες των τελευταίων 10ετιών, της ιστορίας μας.

Αδιαφανείς διαδικασίες με νόμους, με μέτρα, που είναι χαριστικές πράξεις, με τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και τον επαναπατρισμό του μαύρου και αδήλωτου χρήματος. Αδιαφανείς διαδικασίες τώρα, πρόσφατα, με την αγορά των F-16, με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό. Με ποιες διαδικασίες, με ποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα πήγε η κυβέρνηση και αγόρασε 40 F-16, όταν δεν υπήρχαν παρόμοιες εισηγήσεις από τον ελληνικό στρατό;

Αδιαφανείς διαδικασίες στις αποφάσεις τους, στην αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική, μια αλλαγή πλεύσης που αντί να έχουμε επιτυχίες, έχουμε καθημερινά υποχωρήσεις και ήττες στο διεθνές επίπεδο.

Αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις στο δημόσιο και στην επανασύσταση του κομματικού κράτους, με τις μεταθέσεις και τις αλλαγές διευθυντών, με γαλάζιους υπηρέτες του κομματικού κράτους.

Και απευθύνομαι ιδιαίτερα στην νεολαία. Θα θυμόσαστε, προεκλογικά έλεγε ο κ. Καραμανλής, ότι θα βάλει τέλος στα μπλε και στα κόκκινα και στα πράσινα καφενεία. Βεβαίως, ήδη το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει τέλος σε αυτή τη διχαστική πολιτική, και αυτό πρέπει να μην το ξεχνάει η Νέα Δημοκρατία. Και ενώ μιλούσαν για αξιοκρατία, έφεραν τη «γαλάζια συνέντευξη», για να διορίζουν ελεύθερα τα παιδιά τα δικά τους.

Εδώ όμως, θέλω να πω κάτι. Με την πολιτική τους ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη στο δημόσιο. Με την πολιτική τους, όμως, δημιουργούν και φαυλότητα και διαφθορά. Όταν υπάρχει διαφθορά με τον τρόπο που προσλαμβάνεις έναν νέο, πώς θα μπορέσεις να αντισταθείς στα κελεύσματα μεγαλύτερων συμφερόντων που θα σε πιέσουν; Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αντιστάσεις απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.

Αλλά θέλω από εδώ από την Ηγουμενίτσα να καλέσω τις νεολαίες, και ιδιαίτερα των άλλων κομμάτων. Να καλέσω τις νεολαίες του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Συνασπισμού, και αυτοί να επαναστατήσουν απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, της αναξιοκρατίας, για να μπορέσουμε ξανά το ΑΣΕΠ να το κάνουμε, ισχυρό, να μην υπάρχουν παράθυρα για αναξιοκρατικές προσλήψεις.

Αλλά εγώ θέλω να καλέσω τα παιδιά της Νέας Δημοκρατίας να επαναστατήσουν απέναντι στον εξευτελισμό της δικής τους προσωπικότητας, να γίνουν ελεύθεροι, ελεύθεροι πολίτες, και με την αξία τους να πάνε μπροστά, όχι μέσα από τα κομματικά και βουλευτικά γραφεία των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα ο θείος του πρωθυπουργού, ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής. Ο Αχιλλέας Καραμανλής καλώς παραιτήθηκε, αλλά πολύ καθυστέρησε. Δεν έπρεπε καν να δεχτεί να επιστρέψει από την πίσω πόρτα στη Βουλή, με ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, πραξικόπημα που αλλοίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, αφαιρώντας και μια έδρα από το ΠΑΣΟΚ. Την πόρτα της Βουλής του την είχε κλείσει ο λαός, και την άνοιξε η Νέα Δημοκρατία με αντικλείδι, πραξικοπηματικά.

Εμείς καταγγείλαμε έντονα όλο αυτόν τον καιρό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, για τη μεθόδευση αυτή, και οι καταγγελίες παραμένουν, διότι η κλοπή της έδρας παραμένει. Παραμένουν όλοι έκθετοι και υπόλογοι. Οι βουλευτές πρέπει να εκλέγονται από τον λαό, και όχι με τέτοιες δικαστικές κατασκευές που προσβάλλουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε προεκλογικά σημαία την ηθικολογία, που δεν έχει καμιά σχέση με το ήθος. Το ήθος είναι στάση ζωής. Η ηθικολογία είναι προπέτασμα για αυθαιρεσία, και κάθε μέρα βλέπουμε να παραιτείται κάποιο στέλεχος για λόγους ηθικής τάξης.

Εμείς δεν μπήκαμε στη σκανδαλολογία. Εμείς προτείναμε «οχτώ σημεία», ώστε από κοινού όλα τα κόμματα να βάλουμε διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας, αξιοκρατικές, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τον ίδιο τον πολίτη από τη διαφθορά, και βεβαίως, το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αλλά η Νέα Δημοκρατία απέρριψε ακόμα την ιδέα ενός διαλόγου γι’ αυτό το ζήτημα.

Εμείς πιστεύουμε ότι, πρέπει να υπάρξει δημοκρατία παντού, και η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι όμηρος κανενός. Η δημοκρατία σημαίνει ότι, ο πολίτης της Ηγουμενίτσας με τον πολίτη της Αθήνας, με τον πολίτη της Θράκης, με τον πολίτη της Κρήτης, είτε είναι αγρότης, είτε είναι μεγαλοεπιχειρηματίας, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι επιστήμονας, είτε είναι συνταξιούχος, είτε είναι νεολαίος, όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στη δημοκρατία. Όλοι έχουν τον ίδιο λόγο, όλοι έχουν τη μια ψήφο τους, που είναι ισότιμη μέσα σε μια δημοκρατία.

Η οικονομία δυστυχώς πάει από το κακό στο χειρότερο. Πριν από ένα μήνα έφεραν προϋπολογισμό στη Βουλή. Ήταν ένας αναξιόπιστος προϋπολογισμός, όπως και ο προϋπολογισμός του 2005. Ξέρετε τι μας είχε πει ο κ. Καραμανλής πέρσι στη Βουλή, όταν μιλούσαμε για τον προϋπολογισμό; Είπε το εξής: «Ότι είναι ο πρώτος αξιόπιστος προϋπολογισμός της χώρας», και όμως, και τον περσινό και τον φετινό προϋπολογισμό τον πέταξαν από το παράθυρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Τόσο αξιόπιστος ήταν ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καραμανλή.

Αλλά δυστυχώς, δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα. Διότι ξέρετε τι σημαίνει προϋπολογισμός; Είναι η διαχείριση των δικών σας χρημάτων. Αυτά τα χρήματα δεν είναι κανενός άλλου, είναι δικά σας, του φορολογούμενου Έλληνα, και η διαχείριση γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και αυτή η κυβέρνηση όχι μόνον δεν είναι ικανή, αλλά διαχειρίζεται την οικονομία με τέτοιο τρόπο που σπαταλά και χάνονται σημαντικότατοι πόροι για τον Έλληνα πολίτη, δικοί σας πόροι. Διότι δικοί σας είναι οι πόροι από τη φορολογία, όπως και δικοί σας είναι οι πόροι, που εμείς καταφέραμε με διεκδίκηση και διαπραγμάτευση να εγγυηθούμε με το Γ΄ ΚΠΣ, πριν από λίγα χρόνια.

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας έπεσαν πολύ κάτω των προσδοκιών των πολιτών. Δεν απαντούν στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας μας. Δεν απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας που υπάρχει έντονο ως ζήτημα, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Δεν επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, εμπιστοσύνη που είχαμε οικοδομήσει, ώστε σε όλη την Ευρώπη να λένε ότι, η Ελλάδα ήταν πρότυπο, πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, πρότυπο για το πώς μπόρεσε να πάει μπροστά.

Δεν ανατρέπουν με την πολιτική τους τις αρνητικές προσδοκίες που δημιούργησαν. Δεν βοηθούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σήμερα σε δυσκολία, τον συνταξιούχο που βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, που δεν τα φέρνει βόλτα, τον μικρό επιχειρηματία, ο οποίος είναι σε απόγνωση.

Μου είπαν σήμερα σε συναντήσεις που είχα με τους τοπικούς φορείς ότι εδώ στην Ηγουμενίτσα αυτές τις μέρες έκλεισαν 15 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και όλα αυτά δεν δίνουν προοπτική για την ανεργία. Δεν ξαναφέρνουν έργα στην περιφέρεια, δεν χρηματοδοτούν το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την εκπαίδευση, την έρευνα.

Έχουμε την πλήρη αποδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας, διότι μίλησα με καθηγητές και δασκάλους σήμερα που μιλούν για πρωτοφανή αποδιοργάνωση από την έλλειψη καθηγητών και δασκάλων με κενές θέσεις, με ώρες που χάνονται για τα παιδιά, που δεν θα μπορέσουν εύκολα να αναπληρώσουν. Που χτυπούν ιδιαίτερα τα παιδιά της επαρχίας, της περιφέρειας, διότι θα πρέπει να ανταγωνιστούν σε εξετάσεις με άλλες περιοχές, που έχουν πληρέστερους αριθμούς δασκάλων και καθηγητών.

Και περιμένουμε από το φοιτητικό κίνημα ξανά, όπως και παλιότερα, να ανοίξει τα φτερά του, να ανοίξει δρόμους για μεγάλες αλλαγές στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Σημαντικές τομές που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε μιλήσει για την ακρίβεια. Το έκανε σημαία υποσχόμενη ότι, θα ήταν πρώτη προτεραιότητα. 19 μήνες μετά, η άνοδος των τιμών στα περισσότερα είδη, μαζί με τη μείωση του εισοδήματος και την ασφυκτική κατάσταση της αγοράς, έχουν κάνει τα νοικοκυριά, τον Έλληνα, την Ελληνίδα, να αισθάνονται το βάρος της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι εκτός ελέγχου η ακρίβεια σήμερα, και κατατρώει το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων οικονομικά στρωμάτων. Είναι απώλεια εισοδήματος για τους μισθωτούς. Είναι απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Αλλά κυρίως για τους αγρότες είναι βασικό αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Τι υπόσχεται η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια; Για τον επόμενο καιρό, όσον της μένει της κυβέρνησης εν πάση περιπτώσει. Ακούστε τι υποσχέσεις έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης με τις χθεσινές του ανακοινώσεις.

Προχωράει σε νέα σκληρή λιτότητα για τον ελληνικό λαό. Αυξήσεις χαμηλότερες από τον πληθωρισμό. Μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων.

Ανεβάζει τις τιμές στις δημόσιες υπηρεσίες, στις ΔΕΚΟ, που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Νέα μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Μείωση που θα χτυπήσει ιδιαίτερα την περιφέρεια.

Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για την Ήπειρο, όταν χρόνο με τον χρόνο είχε δει η Ήπειρος μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Μεγάλα έργα να υλοποιούνται με δημόσια χρηματοδότηση.

Αυτά τα έργα έβγαλαν την περιοχή από την απομόνωση και έδωσαν ένα νέο εφαλτήριο για ανάπτυξη. Αυτά είναι τα έργα και αυτά είναι τα χρήματα που σήμερα κόβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καραμανλή, όταν προεκλογικά μας έλεγε μεγάλα λόγια για την «ώρα της περιφέρειας». Ποια «ώρα της περιφέρειας» κ. Καραμανλή; Πού είναι αυτή η ώρα; Εσείς αντί να προχωρήσετε και να βοηθήσετε την περιφέρεια, κόβετε κονδύλια από την περιφέρεια.

Βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε μια κακή στιγμή λόγω των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της δήθεν δημοσιονομικής απογραφής. Λόγω της ανικανότητας και της έλλειψης οράματος.

Η Νέα Δημοκρατία μειώνει το έλλειμμα στραγγαλίζοντας την ανάπτυξη, στραγγαλίζοντας τις δημόσιες επενδύσεις. Αυξάνει τους έμμεσους φόρους, που ποιους χτυπούν; Νομίζετε ότι, χτυπούν τους πλούσιους οι έμμεσοι φόροι; Όχι, χτυπούν το μέσο και το φτωχότερο Έλληνα. Εκεί είναι που χτυπούνε τα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας.

Αρνείται στους φτωχότερους, και στις περιοχές που πλήττονται από το χειμώνα, το επίδομα θέρμανσης. Αλλά ταυτόχρονα υπόσχεται και δίνει φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις. Διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς τοπική συναίνεση, δυσκολεύοντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις, ώστε ο νέος που δουλεύει σε μια εταιρεία να βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση σε σχέση με το ωράριό του και τα δικαιώματά του.

Όλα αυτά είναι πολιτικές που δείχνουν ότι είναι πολιτικές υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών. Είναι πολιτικές συντηρητικές και οπισθοδρομικές.

Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μας φέρνει σε μια λογική πελατειακού καπιταλισμού. Είναι η υποταγή στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Δεν είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η ισχύς του δικαίου. Είναι η πολιτική που λέει το δίκιο έχει ο ισχυρός. Εμείς λέμε στο ΠΑΣΟΚ, ότι θα ξανάρθουμε για να κάνουμε το δίκιο να είναι του κάθε πολίτη. Να υπάρχει η ισχύς του δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η εντολή που μου έχει δώσει η νεολαία. Αυτή είναι η εντολή που μου δώσατε όλοι σας, όταν με ψηφίσατε στην ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Αυτή είναι η εντολή που πήραμε από τις εκλογές στις 7 Μαρτίου. Να αλλάξουμε βαθιά πρώτα απ’ όλα την ίδια την κομματική ζωή, και το κάνουμε, και μετά βεβαίως, να κάνουμε τομές μεγάλες στη χώρα μας.

Κάθε μέρα πληθαίνουν οι τάξεις της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Πληθαίνουν οι τάξεις από πολίτες, φίλους, που έρχονται κοντά μας, αλλά και πολλούς πια που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, και σήμερα βλέπουν ότι, η μόνη ελπίδα για τη χώρα είναι ξανά το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα να βρεθεί στην κυβέρνηση, και ο λαός, βεβαίως, στην εξουσία.

Τώρα με το ανοιχτό κόμμα, ο λαός έχει λόγο, συμμετοχή, άποψη, με διαβούλευση, και τώρα στην αντιπολίτευση, και αύριο στην κυβέρνηση για τα μεγάλα μέτρα που θα παίρνουμε.

Και ακούμε, με όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα που συμβαίνουν, φίλες και φίλοι, να ψάχνονται για δικαιολογίες οι της Νέας Δημοκρατίας. Ακούστε τι λένε οι Νεοδημοκράτες για να δικαιολογήσουν το χάος στην κυβέρνηση, το χάος που βλέπουμε καθημερινά, την αδυναμία τους να κυβερνήσουν τον τόπο. Ξέρετε τι λένε; Ότι δεν υπάρχει κάποιος να συντονίσει την κυβέρνηση. Μα έλεος, ο πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που συντονίζει την κυβέρνηση; Θέλουν μήπως συντονιστή και του πρωθυπουργού για να συντονιστεί η κυβέρνηση;

Αλλά, φίλες και φίλοι, δεν είναι τόσο απλό το θέμα, να προσλάβουν ένα manager. Το πρόβλημά τους είναι ότι, ήρθαν στην εξουσία για να μοιράσουν την κυβέρνηση και το κράτος σε δοβλέτια, σε μικροοικόπεδα, για να μπορεί ο καθένας τους να κάνει ό,τι θέλει στο δοβλέτι του. Ήταν και είναι η λογική της δεξιάς, της πελατειακής πια κυβέρνησης, όχι της «νέας διακυβέρνησης», αλλά της πελατειακής διακυβέρνησης. Έτσι, ποτέ δεν μπορεί να υπάρχει συντονισμός. Ποτέ δεν μπορεί να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και κατεύθυνση και όραμα για τη χώρα. Ήρθαν μόνο για την εξουσία.

Αλλά, φίλες και φίλοι, θέλω να πω δυο λόγια για το δικό μας πλαίσιο πολιτικής, και θα ήθελα, παρότι αγαπάω ιδιαίτερα τη νεολαία, να ακούσουν λίγο τις δικές μας σκέψεις. Βλέπετε ξεχειλίζει ο ενθουσιασμός, είναι επαναστατική η διάθεση της νεολαίας, και βεβαίως, γι’ αυτό τους αγαπάμε.

Ο ελληνικός λαός έχει πια στραφεί σε μας. Μας καταψήφισε για λάθη που έγιναν, για αδυναμίες που είχαμε. Τώρα έρχεται ο ελληνικός λαός και μας ξανακοιτάξει στα μάτια, όπως είπε κάποιος σήμερα το μεσημέρι που κουβεντιάζαμε.

Μας ξανακοιτάει στα μάτια ο ελληνικός λαός, και λέει, μπας και είχατε δίκιο, μήπως εσείς τελικά πρέπει σύντομα να ξανακυβερνήσετε τη χώρα; Αλλά ρωτάει: είστε έτοιμοι, έχετε πρόγραμμα, έχετε αλλάξει; Και θα πω ναι και στα τρία. Και έχουμε αλλάξει, και πρόγραμμα έχουμε, και έτοιμοι είμαστε να κυβερνήσουμε, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Η νέα μας πρόταση, φίλες και φίλοι, βασίζεται στην αξία που λέγεται άνθρωπος. Θα επενδύσουμε στον άνθρωπο, αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση την επόμενη τετραετία. Θα επενδύσουμε στην παιδεία. Θα επενδύσουμε στο κοινωνικό σύστημα. Θα επενδύσουμε στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα επενδύσουμε στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια.

Και θα επενδύσουμε διότι πιστεύουμε ότι, ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα, μια ισχυρή κοινωνία, είναι προϋπόθεση για μια ουσιαστική δυναμική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Δεν είναι το αντίστροφο. Δεν είναι να εξευτελίζεις τον εργαζόμενο, να εξευτελίζεις το συνταξιούχο, να έχεις άνεργο το νέο, για να έχεις φθηνά προϊόντα και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Απορρίπτουμε αυτό το μοντέλο, το οποίο θέλει να επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία. Διότι ποτέ πια η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε ένα παγκόσμιο επίπεδο με φθηνή εργασία.

Η Ελλάδα θα ανταγωνιστεί με ποιότητα προϊόντων, που σημαίνει αξία στον άνθρωπο, που σημαίνει να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να παράξει κοινωνική αξία, να παράξει ουσιαστική αξία.

Έτσι, η επένδυση στην επιστήμη, στην καινοτομία, στον πολιτισμό, στην περιφέρεια, στο κοινωνικό κράτος, στην αποκέντρωση είναι αυτά τα οποία εμείς έχουμε ως βασικό στόχο.

Και θέλω εδώ στην Ήπειρο, να αναπτύξω τα 10 σημεία για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Πρώτο σημείο, η ανάπτυξη και η σύγκλυση των περιφερειών, θα αποτελέσει κυρίαρχο άξονα του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δ΄ ΚΠΣ. Και πιο συγκεκριμένα. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει το 80% του συνολικού προϋπολογισμού να διατεθεί στις ελληνικές περιφέρειες. Και ιδιαίτερα, το 50% του προϋπολογισμού να διατεθεί απευθείας στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Δεύτερο σημείο. Επενδύουμε αυτά τα ποσά διότι θέλουμε την ισότητα και την ποιότητα των παροχών, των υπηρεσιών από το κράτος προς την ελληνική περιφέρεια. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν πρέπει μόνο να εξασφαλίσουμε το εισόδημα των πολιτών μας, των συμπολιτών μας, στην περιφέρεια, αλλά να υπάρχουν οι απαραίτητες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς.

Αυτό σημαίνει ποιότητα υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Πρωτοπόρα προγράμματα, όπως Βοήθεια Στο Σπίτι για τους ηλικιωμένους και για τους ασθενείς, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να είναι του ίδιου, ή ακόμα και καλύτερου επιπέδου λόγω και του περιβάλλοντος, απ΄ ότι έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

Έτσι, με επένδυση στις υπηρεσίες για τον πολίτη θα δημιουργήσουμε ξανά τη θαλπωρή, την ανθρωπιά, τη σιγουριά. Θα στηρίξουν αυτές οι υπηρεσίες την οικογένεια, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, τους ασθενείς. Αλλά θα στηρίξουμε με πιο βασικό στόχο; Βεβαίως, όχι για να παροπλίσουμε τον πολίτη μας. Όχι για να τον βάλουμε στη γωνιά. Όχι για να τον βάλουμε στο ψυγείο. Αλλά για να τον βοηθήσουμε ξανά να μπει ενεργά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Και ο συνταξιούχος, και ο νέος, και το άτομο με αναπηρία και ο ηλικιωμένος μπορούν να έχουν σοβαρό κοινωνικό ρόλο στη χώρα μας.

Τρίτο σημείο Καθιερώνουμε ευρύτερες αναπτυξιακές ενότητες, για να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός, μέσα βεβαίως από σοβαρή προετοιμασία, διάλογο, με πίστη στην αρχή της αποκέντρωσης.

Σημείο τέταρτο. Υποδομές. Εδώ, ο τόπος της Ηπείρου, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ιστορίας και την απομόνωση, αλλά και το συγκεντρωτικό μοντέλο του νέου ελληνικού κράτους.

Οι πληγές βέβαια, σιγά-σιγά κλείνουν, αλλά παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Αυτή της ερήμωσης των χωριών. Κλειστά σχολειά, έρημα καφενεία, αρχοντικά που καταρρέουν, πλατείες που γεμίζουν μόνο στα πανηγύρια το καλοκαίρι.

Βέβαια, ίσως θα είναι δύσκολο να ξαναφέρουμε την παλιά ζωή, όπως την ήξεραν οι παλαιότεροι στα χωριά μας. Μπορούμε, όμως, να δώσουμε πραγματικό μέλλον σε αυτά τα χωριά. Κι εγώ θέλω εδώ να αναφέρω ότι, πρώτος μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές. Αυτές οι υποδομές ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, επί ΠΑΣΟΚ.

Οι υποδομές είναι αυτές που θα πρέπει να στηρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Εμείς για τις υποδομές προχωρήσαμε με την Εγνατία Οδό, που συνδέει Ηγουμενίτσα-Γιάννενα με την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα, και τελικά την ίδια την Τουρκία. Τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που βελτίωσε τη σύνδεση με την Ήπειρο. Προγραμματίσαμε την Ιόνια οδό. Σημαντικός πόλος το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το Εμπορευματικό Κέντρο, που εντάξαμε στα σχέδιά μας.

Όλα αυτά βοηθούν, αλλά μπορούν να βοηθηθούν και παραγωγικές μονάδες στα ακριτικά χωριά, που θα αξιοποιούν ακριβώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της περιοχής, που είναι καταλύματα, βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, αγροτουριστικές μονάδες. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.

Άρα, οι υποδομές δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, αλλά είναι -και γι΄ αυτό βάζουμε στόχο, είναι ο τέταρτος στόχος μας- η πλήρης κάλυψη με ικανοποιητική συγκοινωνία και του τελευταίου ορεινού χωριού όπου κατοικούν και ελάχιστοι γέροντες.

Αυτές οι υποδομές όμως, από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως, και πολύ σωστά το πρωί κουβεντιάζαμε στη Νομαρχία, ότι αυτοί οι μεγάλοι δρόμοι μπορεί να είναι και δρόμοι φυγής. ?ρα, εμείς, γύρω από τις υποδομές αυτές, πρέπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου.

Πρώτα απ’ όλα την αξιοποίηση των επώνυμων προϊόντων της ηπειρωτικής γης. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα της Ηπείρου, τα προϊόντα τα γνήσια, τα παραδοσιακά, τα ελληνικά, που έχουν βάθος πολιτισμού, και που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Με τη γεωργική επιχειρηματικότητα για την ποιότητα και τη βιολογική πιστοποίηση, την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής ταυτότητας, σε συνδυασμό με τις καινούριες μορφές τουρισμού.

Να επενδύσουμε στον άνθρωπο και την επιχειρηματικότητα του Ηπειρώτη, το μεράκι των Ηπειρωτών. Είναι γνωστό το μεράκι αυτό, με την αγάπη για την περιοχή τους, αλλά όχι μόνο, αλλά και για την επιχειρηματικότητά τους.

Και βεβαίως, η παιδεία. Κάνοντας τα ΤΕΙ, κάνοντας τα ΑΕΙ να είναι πόλοι μόνιμης γνώσης, ερευνών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Να μπορούν με συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, να σπουδάζουν παιδιά, να κάνουν έρευνες, να συνδέουν το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία. Όχι μόνο για τα μπαράκια και για τα νοίκια, αλλά για την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει εργασία, εργασία για όλους, εργασία ιδιαίτερα για τα παιδιά της περιοχής.

Πέμπτο σημείο. Ο σχεδιασμός μας είναι ρεαλιστικός, αλλά σχεδιασμός και με φαντασία. Δεν αρκούμαστε απλώς να φτάσουμε τους άλλους. Πρέπει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα να τα αναδείξουμε, ώστε να είμαστε πρωτοπόροι εμείς σε μια παγκόσμια οικονομία. Δηλαδή, κάθε περιφέρεια θα θέσει ένα διαφορετικό στόχο αριστείας, διεθνούς εμβέλειας. Έτσι, όταν μιλάνε για τη Θεσπρωτία ή μιλούν για τα Γιάννενα ή για την Πρέβεζα ή για την Άρτα, να ξέρει ο καθένας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, ότι το προϊόν, η υπηρεσία που έρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, θα είναι ένα προϊόν συγκεκριμένο, που θα είναι γνωστό σε όλους για την ποιότητα, για το «άριστο» της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας αυτού του προϊόντος.

Μιλώ για παράδειγμα, για την περιβαλλοντολογική προστασία, τα γεωργικά προϊόντα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τη διεθνή ακτινοβολία. Γιατί όχι; Τα Πανεπιστήμιά μας να έχουν διεθνή ακτινοβολία. Γιατί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό για σπουδές, και να μην έρχονται ξένοι στην Ελλάδα για σπουδές; Μπορούμε αυτό να το αντιστρέψουμε, με τις μεγάλες τομές που θα κάνουμε στο χώρο της παιδείας.

Και εγώ θέλω εδώ να πω ότι, η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί τον φόβο απέναντι σε αυτή την παγκόσμια κοινωνία και οικονομία. Καλλιεργεί τη φοβία να αναμετρηθούμε με δυνάμεις στο διεθνές επίπεδο.

Αλλά θέλω να ξέρετε, και το έχω ζήσει σε κάθε γωνιά της γης, και έχω ζήσει και με πολλούς Ηπειρώτες, ιδιαίτερα στη Σουηδία όταν ζούσα πολλά χρόνια, όπου εκεί γνώρισα από κοντά τους Ηπειρώτες, να ξέρετε ότι όταν ο Έλληνας ανοίγεται σε ανοιχτούς ορίζοντες, όταν αναμετριέται ελεύθερα με τις δυνάμεις του, πάντα πετυχαίνει, πάντα πάει μπροστά. Οταν φοβάται και κλείνεται στο καβούκι του, όταν φοβάται να εξελιχτεί και να αναπτυχθεί, τότε είναι που χάνει. Και αυτό είναι που πολιτικώς κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Σημείο έκτο. Το περιβάλλον. Παλιότερα βλέπαμε το περιβάλλον ως κάτι που απλώς πρέπει να το προστατεύσουμε, και λέγαμε ότι η ανάπτυξη θα δημιουργούσε προβλήματα. Εμείς βλέπουμε το περιβάλλον ως πλεονέκτημα για την ανάπτυξη, ως βασικό αναπτυξιακό πόρο, ίσως από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πόρους.

Επιφανειακά και υπόγεια νερά εδώ στην περιοχή, το έδαφος, οι υγρότοποι, τα δάση, τα σπάνια ελληνικά οικοσυστήματα, αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας για την ίδια την αγροτική οικονομία, όσο και για τη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένη ανάπτυξη για την περιοχή.

Η ελληνική φύση μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις μέσω της ανάπτυξης οικοτουριστικών και αγροτοτουριστικών δραστηριοτήτων. Και βεβαίως, έχετε το παράδειγμα εδώ στην Ήπειρο, το τρανό παράδειγμα της ανάπτυξης στον Πάπιγκο και στα άλλα Ζαγόρια. Η προστασία του περιβάλλοντος τα ανέδειξε ως πρωτοπόρα τουριστική περιοχή. Δεν την μείωσε την ανάπτυξη, αντίθετα έφερε τον ποιοτικό τουρισμό και σημαντικά εισοδήματα για τους πολίτες, τους κατοίκους της περιοχής.

Η Ήπειρος έχει τέσσερις τέτοιες προστατευόμενες περιοχές, τον Καλαμά, την Παμβότιδα, τον Αμβρακικό, την Πίνδο. Εμείς ξεκινήσαμε τα πρώτα δύσκολα βήματα. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε αυτή την προσπάθεια στην τύχη της. Οι φορείς διαχείρισης είναι στην πράξη ανενεργοί. Δεν υπάρχει σχέδιο από την Νέα Δημοκρατία.

Οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν πόλους βιώσιμης ανάπτυξης, και οι τοπικοί πληθυσμοί πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.

Σημείο έβδομο. Η κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων, η ενθάρρυνση των τοπικών πρωτοβουλιών με την επένδυση στον άνθρωπο, με τις συμμετοχικές αποφάσεις.

Σημείο όγδοο. Η Αυτοδιοίκηση έχει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία, με την αναπτυξιακή ταυτότητα, με πρωτοβουλίες υποστήριξης, όπως είναι το Βιοτεχνικό Πάρκο εδώ στην περιοχή, που έγινε με δικές μας προσπάθειες, με προσπάθειες του τότε βουλευτή και υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, και των άλλων στελεχών της περιοχής, και είναι μια σημαντική προσπάθεια.

Θέλω εδώ να πω και κάτι ακόμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει και ένα σημαντικό ρόλο για την ένταξη ενός νέου ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε στη χώρα μας, και που ιδιαίτερα έχει και η Θεσπρωτία, η Ήπειρος στην παραγωγική διαδικασία. Είναι το μεταναστευτικό δυναμικό.

Και θέλω εδώ να πω ξεκάθαρα κάτι. Φίλες και φίλοι, η ασφάλεια στην κοινωνία μας, η σωστή συμβίωση, η σωστή ανάπτυξη, θα γίνει όχι όταν καλλιεργούμε τον φόβο και την απομόνωση απέναντι στον μετανάστη, αλλά όταν σιγά-σιγά, με σοβαρό και σωστό τρόπο τον εντάσσουμε στην ελληνική κοινωνία, ώστε αυτός, τα παιδιά του, και τελικά τα εγγόνια του να να αναπτύξουν πραγματική ελληνική συνείδηση και να συνεισφέρουν ως Έλληνες πολίτες σε αυτή τη χώρα.

Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα ζήσουμε και εμείς στιγμές, όπως πρόσφατα, αυτές τις μέρες, στο Παρίσι, στη Γαλλία, όπου γίνονται εξεγέρσεις στα γκέτο των μεταναστών.

Άρα, δεν είναι η φοβική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που απαντά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, είναι η σοβαρή ένταξή τους μέσα στην κοινωνία μας με σωστό τρόπο. Γι’ αυτό εμείς τολμήσαμε και είπαμε ναι στον μετανάστη, να έρθει και να συμμετέχει και ισότιμα στο Κίνημά μας. Και έχουμε ανθρώπους που θέλουν, αγαπάνε την Ελλάδα, κάνανε την Ελλάδα πατρίδα τους. Να τους δεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες αυτούς τους ανθρώπους, και έτσι θα γίνουν και αυτοί δυναμικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Ένατο σημείο. Η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, της τοπικής επιχειρηματικότητας. Να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια, που σημαίνει να σπάσουμε τη γραφειοκρατία, να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση, να προχωρήσουμε στην καθιέρωση των χρήσεων γης. Να υπάρξουν συνεργασίες ανοικτές, διαφανείς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση με γνώση, υποδομές και καινοτομίες.

Και τέλος, σημείο δέκατο, η εταιρική σχέση των τοπικών δυνάμεων, που διευρύνει τη συμμετοχή των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων, με διαφάνεια και κοινωνική διαβούλευση.

Φίλες και φίλοι, απέναντι σε αυτή την προοπτική και σε αυτό το σχεδιασμό για την Ήπειρο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τις παραλείψεις της, τις πράξεις της, ξανακλείνει, ξαναμικραίνει την Ήπειρο, όπως μικραίνει την Ελλάδα.

Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία; Η Ιονία οδός καρκινοβατεί. Ο άξονας Γιάννενα-Κακαβιά εγκαταλείπεται. Η σύνδεση Πρέβεζας-Εγνατίας ακυρώνεται, και για τον Παριόνιο άξονα Αμφιλοχίας-Πρέβεζας-Ακτίου-Ηγουμενίτσας ούτε κουβέντα.

Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου ξεχάστηκε. Ο υπόγειος αγωγός φυσικού αερίου στην Ήπειρο είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά η Ήπειρος με κυβερνητική απόφαση δεν θα συνδεθεί με φυσικό αέριο. Αυτή είναι η δουλειά, η πράξη της Νέας Δημοκρατίας.

Το κωπηλατοδρόμιο στα Γιάννενα δεν υλοποιείται. Το Μουσείο της Ηγουμενίτσας απεντάχθηκε από το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Η Αυτοδιοίκηση ακούει πλούσιες εξαγγελίες, αλλά είναι φτωχά και άδεια τα ταμεία τα δικά της, για να εκτελέσει έργα, ενώ έργα του Περιφερειακού Προγράμματος για τον αγροτικό τομέα έχουν σχεδόν μηδενική απορρόφηση.

Αρδευτικά έργα του κάμπου της Άρτας, στην Πέτρα, στο Κομπότη και στη Λάμαρη έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, ενώ για τους αγρότες η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία, όπου η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ενημερώσει σωστά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Οι δε αγρότες τους τελευταίους 19 μήνες, για τους οποίους πολλές ήταν οι υποσχέσεις του κ. Καραμανλή, είδαν να καταρρέουν και οι ελπίδες τους και τα εισοδήματά τους. Το «φτώχεια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή και κέρδη στους μεσάζοντες», είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό κόσμο.

Το δε ηπειρωτικό προϊόν, οδηγείται στην υποτίμηση. Μεγάλο παράδειγμα είναι αυτή, δυστυχώς, η παρωδία που είχαμε με το πρόσφατο χειρισμό, το φιάσκο του θέματος της γρίπης των πουλερικών.

Οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί χτύπησαν σοβαρά τον υγιή κλάδο της ηπειρωτικής κτηνοτροφίας, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μετέτρεψαν ένα ανύπαρκτο τελικά πρόβλημα, ένα ανύπαρκτο πρόβλημα σε πρόβλημα της διεθνούς Κοινότητας, σε εθνική πανδημία πανικού.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι, η ίδια έχει χτυπηθεί από τον ιό των αποδημητικών πτηνών, και πολύ γρήγορα θα μας αφήσει για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα σωστά, αποτελεσματικά, δημοκρατικά, αναπτυξιακά και δίκαια.

Προσπάθησε πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία να καταργήσει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της βιομηχανίας γάλακτος της Δωδώνης. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές του γάλακτος που παίρνει ο αγρότης, με χτύπημα τελικά του κοινωνικού ιστού, με μεγαλύτερη αστυφιλία, με μεγαλύτερη εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας από τον Έλληνα αγρότη.

Εμείς πιστεύουμε στο μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Εμείς πιστεύουμε ότι, η αγροτική οικονομία μαζί με την περιφερειακή ανάπτυξη θα αποτελέσουν την νέα αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Η θέση μας είναι, μια βιώσιμη ανταγωνιστική γεωργία, σε μια αναπτυγμένη ύπαιθρο, με κοινωνική συνοχή.

Και βλέπουμε περικοπές στο Γ’ ΚΠΣ. Μην νομίζετε, δεν έχει δημοπρατηθεί ούτε ένα έργο, απ’ ότι μαθαίνω, από τη Γενική Γραμματεία της περιφέρειας. Τα έργα τα οποία βλέπετε είναι έργα που είχαν δημοπρατηθεί επί των ημερών μας ή που δημοπρατούνται από την Αυτοδιοίκηση τη νομαρχιακή ή την τοπική.

Η στέρηση εσόδων με την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, έκοψε, επιβράδυνε όλη την ανάπτυξη της περιφέρειας. Και δυστυχώς, βλέπουμε και μια πρωτοφανή απουσία της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση, για το νέο πακέτο που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιφέρεια, το Δ’ ΚΠΣ.

Σε όλα τα θέματα της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας, είναι υποβαθμισμένη η παρουσία της Ελλάδας. Είναι η δική μας παρουσία επί ΠΑΣΟΚ στο διεθνές στερέωμα που καταφέραμε να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία, να δώσουμε κύρος, να δώσουμε εύρος στην εικόνα της χώρας μας, προβολή στην Ελλάδα και να μπορέσουμε να έχουμε διαπραγματευτικές επιτυχίες, από την ένταξη της Κύπρου μέχρι βεβαίως και το Γ΄ ΚΠΣ.

Φίλες και φίλοι, όταν ρωτούν αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, απαντούμε μπορούμε, μπορεί το ΠΑΣΟΚ και θέλει ο λαός. Διότι εμείς πάμε σε μεγάλες καινούριες αλλαγές. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη βασική αλλαγή που προτείνει, είναι να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε το έργο της αποκέντρωσης υπέρ της τοπικής κοινωνίας, για ένα άλλο πρότυπο εξουσίας, όχι κλειστό, αυταρχικό και συγκεντρωτικό. Ανοιχτό, με τον πολίτη συμμέτοχο, με τον πολίτη να ελέγχει. Να ενισχύσουμε όλες τις αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες.

Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες στο Εθνικό μας Συμβούλιο. Ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, που οι πολίτες θα έχουν λόγο για το σχολειό τους, για το νοσοκομείο τους, για τη γειτονιά τους, για το Πανεπιστήμιό τους, αλλά πόσο μάλλον και για την ίδια την ανάπτυξη της περιοχής τους. Θέλουμε να μεταφέρουμε εξουσίες όχι για να κάνουμε νέα φέουδα, αλλά για να δημιουργήσουμε μια νέα συλλογικότητα με διαφάνεια και κοινωνική συμμετοχή.

Φίλες και φίλοι τα χρόνια που πέρασαν η Ήπειρος άλλαξε. Διάνυσε μια μεγάλη απόσταση, έγινε μια περιοχή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση αναπτύχθηκε η Ήπειρος με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν έχει φτάσει ψηλά, αλλά αναπτυσσόταν με τους μεγαλύτερους ρυθμούς που υπήρχαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό είναι που διασφάλιζε ότι, αργά ή γρήγορα -και πολύ γρηγορότερα θέλουμε στην επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- η Ήπειρος να συγκλίνει με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι που εγγυάται η νέα δική μας αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό είναι που εγγυάται, με το σύνθημα εργασίας σε όλους. Και δεν είναι τυχαίο, ότι αυξήθηκε μιάμιση φορά το κατά κεφαλήν εγχώριο προϊόν της Ηπείρου.

Ξέρω ότι, οι Ηπειρώτες περιμένουν πολλά ακόμη, το δικαιούνται. Ίσως, και δικαίως, περιμένατε περισσότερα και από μας, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί το χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι να βρίσκεται κάθε ώρα πλάι στους ανθρώπους που ζουν στην περιφέρεια, στους εργάτες, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους, στις γυναίκες, στους συνταξιούχους και νέους.
Εκεί είναι οι ρίζες μας. Ξαναγυρίζουμε στις ρίζες μας, αλλά κοιτάμε στο μέλλον. Έχουμε γερές ρίζες για να μπορούμε να απλώνουμε τα κλαδιά μας πιο μακριά, πιο μελλοντικά, πιο οραματικά, να προχωράει ο τόπος μπροστά. Και η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή Ήπειρο. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές πόλεις και περιφέρειες.

Και βεβαίως, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη προς την Ήπειρο. Διότι και από την πλευρά του Γεωργίου Παπανδρέου, γιατί το Καλέντζι της Αχαΐας είναι συνδεδεμένο ιστορικά με το Καλέντζι της Ηπείρου, αλλά και από την άλλη πλευρά, από τη Σοφία Παπανδρέου, έχω καταγωγή από τα Γιάννενα, από την οικογένεια Μανάρη, και έτσι αισθάνομαι και εγώ, κατά ένα μεγάλο μέρος, κι εγώ Ηπειρώτης.

Πριν κλείσω θέλω να μιλήσω στους νέους της Θεσπρωτίας, της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας. Στις μεγάλες αλλαγές που εμείς ετοιμάζουμε και πιστεύουμε, χρειαζόμαστε μαζί μας τη νέα γενιά της χώρας, τους νέους της χώρας μας. Διότι εσείς θα ζήσετε την αναγκαιότητα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο νέο κόσμο που έρχεται. Και έρχονται μεγάλες αλλαγές.

Αυτές τις αλλαγές εσείς μπορείτε να τις καταλάβετε, μπορείτε να τις νιώσετε, μπορείτε να τις δαμάσετε. Και δαμάζοντας τις αλλαγές αυτές, να βοηθήσετε την Ελλάδα να πάει μπροστά, και να αξιοποιήσει αυτή τη νέα πρόκληση της παγκοσμιοποίησης.

Είστε οι αυθεντικοί φορείς μιας νέας νοοτροπίας, μιας νέας φιλοσοφίας για τη ζωή και τον άνθρωπο. Διότι με εσάς μπροστά θα χτυπήσουμε τις συντηρητικές λογικές του χτες. Εσείς θα ζήσετε στο νέο κόσμο που έρχεται.

Βέβαια, ακούω πολλούς νέους που λένε: ο Γιώργος έχει προωθημένες απόψεις. Συμφωνούμε, λένε, οι νέοι με αυτά που λέει. Όμως, θα τα κάνει στ’ αλήθεια; Το εννοεί; Θα μπορέσει;

Απαντώ ότι, ήδη έχουμε κάνει μεγάλες αλλαγές στο ίδιο το Κίνημά μας. Ήδη πάνω σε νέες αρχές που ακούγονται σε όλο το Κίνημά μας δουλεύουμε. Τις αξίες της συμμετοχής, της διαβούλευσης, του διαλόγου, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, των ίσων ευκαιριών, της αποκέντρωσης, της δικτύωσης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, της συλλογικότητας, της ενότητας, ενός νέου διεθνισμού.

Αυτές είναι οι αξίες μας, και εγγυώμαι στη νεολαία ότι, αυτές θα είναι οι αξίες που θα φέρουμε στην κυβέρνηση, σε αυτή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτές είναι οι αξίες που θα εφαρμόσουμε στην πράξη, στην κυβέρνησή μας, στα έργα μας, στους νόμους μας, στη συμμετοχή του πολίτη, στις λειτουργίες που θα έχουμε στην ελληνική κοινωνία.

Όλα αυτά τα κάνουμε, όχι απλώς γιατί είναι λόγια. Τα κάνουμε διότι εμείς πραγματικά τα πιστεύουμε, και τα κάνουμε διότι αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός του ΠΑΣΟΚ. Και όποτε δεν κατανοήσαμε, όποια στελέχη δεν κατανόησαν ότι ήταν αυτός ο στόχος, τότε ήταν που κάναμε λάθη. Ο μοναδικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η προσφορά. Δεν είναι αυτοσκοπός να γίνουμε κυβέρνηση. Σκοπός μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση για να υπηρετήσουμε το λαό, να υπηρετήσουμε το πρόγραμμα, όχι να υπηρετήσουμε τους εαυτούς μας, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, με την πελατειακή της λογική, και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την κάνουμε όπως εσείς οι νέοι θέλετε και ονειρεύεστε, όπως την ονειρευόμαστε κι εμείς.

Οι νέοι πριν από λίγο καιρό είχαν δύο επιλογές για την πολιτική. Ποιες ήταν οι επιλογές για τους νέους στην πολιτική; Οι επιλογές που είχατε νέοι και νέες, ήταν δύο παλιότερα. Είτε να εγκαταλείψετε την πολιτική, είτε να συμβιβαστείτε με την πολιτική.

Τώρα εμείς, με το Κίνημά μας, και με τη νέα μας προσπάθεια, ανασυγκρότησης και επανίδρυσης της νέας γενιάς του Κινήματός μας, της νεολαίας του Κινήματός μας, τώρα κάνουμε μια νέα επιλογή, σας δίνουμε μια νέα επιλογή. Όχι της εγκατάλειψης από τη μια ή του συμβιβασμού από την άλλη, αλλά να έρθετε να συμμετέχετε για να αλλάξετε τον τόπο. Να έρθετε με τη συμμετοχή και την αλλαγή. Αυτή είναι η επιλογή που δίνουμε στη νέα γενιά της χώρας. Και καλούμε όλους τους νέους της περιοχής, όλους τους νέους και νέες να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Κάναμε τα πρώτα βήματα ανοίγοντας το Κόμμα μας διάπλατα σε σας να συμμετέχετε, και χαίρομαι ότι, τόσοι νέοι συμμετέχουν πια στα όργανα του Κινήματος.

Φίλες και φίλοι, σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό οι εκλογές έχουν διπλή σημασία. Πρώτα απ’ όλα είναι αντίσταση στα αυταρχικά σχέδια άλωσης της Αυτοδιοίκησης από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας που πρέπει να δείξουμε, κατοχυρώνοντας τη συμμετοχή του πολίτη.

Και δεύτερον, είναι η επιλογή των άξιων υποψηφίων γύρω από τους οποίους θα συσπειρωθούμε. Επιλογή να στηρίξουμε άξιους υποψήφιους που θα μπορέσουν να σηκώσουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ, την επόμενη των εκλογών. Γιατί την επόμενη των εκλογών, με την αποκέντρωση, θα πέσουν στους ώμους των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης νέες σημαντικές ευθύνες.

Θέλουμε να στηρίξουμε επιλογές ανθρώπων που είναι άξιοι, ικανοί, που έχουν το ήθος, το πάθος, την προσήλωση για να μπορέσουν να βοηθήσουνε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που θα κάνουμε στη χώρα μας.

Ξεκινάμε ανοιχτές διαδικασίες για την ενότητα και την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ, και τη συμμετοχή του πολίτη. Περιμένει ο ελληνικός λαός να είμαστε εμείς το επίκεντρο του λαϊκού κινήματος, διασφαλίζοντας την ενότητα, τη σιγουριά, την αξιοκρατία, τις σωστές επιλογές.

Θέλω όμως να θυμίσω ότι, με τη νέα μας πορεία κινητοποιούμε πια -και η οργάνωσή μας μπορεί και κινητοποιεί απ’ άκρο σε άκρο στην Ελλάδα- τις λαϊκές δυνάμεις, για σοβαρές διεκδικήσεις και για το πρόγραμμά μας.

Έτσι, για το θέμα της ακρίβειας που είναι μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες και καταναλωτές, -το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, με 400 κλιμάκια και 5.000 νέα στελέχη, το ΠΑΣΟΚ προχωράει στην επικοινωνία με τους πολίτες σε όλη τη χώρα. Είναι η μέρα Κατά Της Ακρίβειας αύριο, και για τα θέματα αυτά θα κινητοποιήσουμε τον έλληνα καταναλωτή, για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να χτυπήσουμε την ακρίβεια. Να ανεβάσουμε το θέμα αυτό ως βασικό πολιτικό ζήτημα, που θα είναι σημαντικό και όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση.

Ξεκινάμε την πορεία με το λαό. Μια πορεία στο λαό και για το λαό για να συνδιαμορφώσουμε το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, τη νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία μαζί σας, με διαβούλευση, με διάλογο, ώστε το πρόγραμμα να μην είναι ένα πρόγραμμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά δικό σας πρόγραμμα, που θα εφαρμόσουμε αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης.

Και είναι βέβαιο ότι, αυτή η πορεία θέλει δουλειά, να είμαστε απαλλαγμένοι από την απαισιοδοξία και τη μιζέρια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εδώ από την Ήπειρο, από την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, εδώ από την Ηγουμενίτσα, από τη Θεσπρωτία, το μήνυμά μας προς τη Νέα Δημοκρατία είναι: ως εδώ και μη παρέκει. Το λέει ο ελληνικός λαός, το λέτε εσείς. Ως εδώ και μη παρέκει.

Καλό μας αγώνα, καλή μας επιτυχία. Το κάλεσμα είναι για όλους. Καλή νίκη. Να είστε καλά. Όλοι ενωμένοι μπροστά. Οι γενιές που πάλεψαν και παλεύουν. Η νέα γενιά, άνδρες, γυναίκες, συνταξιούχοι, αγρότες, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επιστήμονες.

Όλοι μαζί για τη νίκη. Να είστε καλά. Στη νέα μας πορεία όλοι μαζί.

Καλό σας βράδυ.”

Διαβάστε επίσης