Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στην εκδήλωση με θέμα “Η κοινωνία των πολιτών και ο σύγχρονος ρόλος των Μ.Κ.Ο.”

Ήθελα να έρθω εδώ, όχι για να μεταφέρω κάποια νέα σοφία για το θέμα των μη Κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά για να τονίσω πόσο σημαντική για μας είναι η συνεργασία μαζί σας και πόσο εμείς είμαστε έτοιμοι και πεπεισμένοι για τον ρόλο των μη Κυβερνητικών οργανώσεων και πόσο υπάρχει και η πολιτική βούληση να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία.

Θα ήθελα, φίλες και φίλοι, να τονίσω ότι και η Συμβουλευτική αυτή Επιτροπή που δημιουργείται και είναι η πρώτη της Συνεδρίαση, ιδιαίτερο νόημα, είναι μια πολύ σημαντική μέρα, διότι ουσιαστικά, θεσμοποιείται ένας συστηματικός διάλογος με τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και παράλληλα ακολουθεί πρότυπα που είναι δουλεμένα, που είναι γνωστά και σε άλλες χώρες, όπως είναι οι Σκανδιναβικές, που επιτρέπουν ακριβώς αυτόν τον δημοκρατικό συμμετοχικό τρόπο με τον οποίον θα πρέπει τα Υπουργεία και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, να λειτουργούν.

Είμαστε εταίροι, αν θέλετε, εσείς με την αυτονομία σας, την δυνατότητα να παίρνετε πρωτοβουλίες αλλά και εμείς από την άλλη πλευρά, με τις δικές μας δυνατότητες, τις διπλωματικές και τις οικονομικές, να βοηθήσουμε τις δραστηριότητές σας.

Και βρίσκουμε έναν κοινό τόπο για την αναπτυξιακή συνεργασία διεθνώς, που οπωσδήποτε εδράζεται και σε μία φιλοσοφική, θα έλεγα, βάση, την πίστη μας ότι η κοινωνία, η Κοινωνία των Πολιτών, ο πολίτης, ο οργανωμένος πολίτης, έχει πάρα πολλές δυνατότητες να λειτουργήσει στην εξεύρεση λύσεων, στην υποβοήθηση σε σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και βεβαίως εντός της χώρας μας, αλλά οπωσδήποτε, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, και στο εξωτερικό, σε άλλες περιοχές της υφηλίου και ειδικότερα βεβαίως, σε περιοχές που είναι πιο κοντά στην Ελλάδα. Αλλά όχι μόνο.

Έτσι λοιπόν, αυτή η βούλησή μας, έχει εκφραστεί τα τελευταία χρόνια με σειρά ενεργειών από την δημιουργία της υπηρεσίας, της διεθνούς και αναπτυξιακής συνεργασίας, από νομοθετικές πρωτοβουλίες, από την αύξηση της οικονομικής υποστήριξης προς την δραστηριότητα της αναπτυξιακής συνεργασίας και προς τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις και τη βούληση της Κυβέρνησης να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και άρα λοιπόν, μία νέα ευθύνη που αναλαμβάνουμε και αναλαμβάνετε, ή από κοινού αναλαμβάνουμε, στην προσπάθεια αυτή.

Αυτή η νέα ευθύνη και η νέα αυτή πορεία, είναι λογικό να έχει πολλά θετικά αλλά οπωσδήποτε, να διαφανούν και οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν. Πιστεύω όμως ότι δεν χρήζουν της, θα έλεγα, πολλές φορές, χωρίς βάση κριτικής, που έχουμε ακούσει κατά καιρούς, από διάφορους ή από διάφορα μέσα ενημέρωσης, που προσπάθησαν να σπιλώσουν, αν θέλετε, την εικόνα των μη Κυβερνητικών οργανώσεων και της σημαντικής δραστηριότητάς τους.

Βεβαίως, πρέπει και αυτό νομίζω έχει τονιστεί, να εμπεδώσουμε διαδικασίες διαφάνειας και ακριβώς η όλη λογική και του νομοσχεδίου και της ιδέας και των μέτρων που έχουμε πάρει, έχουν εμπεδώσει, νομίζω, έχουν βάλει τα πλαίσια μέσα στα οποία πραγματικά θα προστατεύσουμε και την διαφάνεια και τη σωστή λειτουργία και την αξιοποίηση των πόρων του Ελληνικού λαού.

Παράλληλα όμως, η υπερβολή που έχει υπάρξει, νομίζω χρειάζεται και την αντίδραση όλων μας, διότι θα ήταν πολύ κρίμα, στην αρχή μιας τέτοια προσπάθειας που έχει μέλλον, όχι μόνο για την βοήθεια που έχουμε προς το εξωτερικό αλλά για την ίδια μας την κοινωνία.

Είναι μια εκπαίδευση, αν θέλετε, είναι μια διαπαιδαγώγηση του πολίτη στο να αναλαμβάνει ευθύνη, στο να μπορεί να κινείται σε έναν εξωτερικό χώρο, στο να μπορεί να βλέπει ότι η πρωτοβουλία δεν είναι μόνο κρατική, δεν είναι μόνο από τα πάνω, αλλά η πρωτοβουλία σε μια δημοκρατική κοινωνία, πρέπει να είναι ειδικότερα και από τα κάτω, από τις ρίζες, αν θέλετε.

Θα ήταν πολύ κρίμα λοιπόν, όλη αυτή η περιρρέουσα προσπάθεια που γίνεται, να χτυπηθεί, αυτό το νέο βήμα στην εξωτερική πολιτική, να έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, τον φόβο, την απάθεια, αν θέλετε και την ακύρωση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που και εσείς και εμείς κάνουμε.

Θέλω λοιπόν, στην προσπάθεια αυτή, όλοι μαζί να δούμε πώς θα κινηθούμέ και να ενημερώσουμε και την Ελληνική κοινωνία για το τι ακριβώς γίνεται και σε αυτό θα έχετε και τη δικιά μας συμπαράσταση. Όπως είπα, η βούλησή μας είναι να συμβάλουμε στην κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα στον τομέα που χειριζόμαστε εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Και βεβαίως, η αναπτυξιακή προσπάθεια δεν είναι μια προσπάθεια που περιορίζεται στην αμεσότητα, όπως είπε ο κ. Βουδούρης, δηλαδή στο άμεσο πρόβλημα είναι και αυτό το ζήτημά μας και η Ελλάδα έχει αναδείξει τη χώρα μας, την κοινωνία μας, την ευαισθησία μας με άμεσες παρεμβάσεις σε πρόσφατες κρίσεις.

Αλλά είναι όμως – και σε αυτό σας συγχαίρω και θέλω να χαιρετήσω την αυτοθυσία πάρα πολλών που βρίσκονται και εδώ, σε αυτή την αίθουσα, των οργανώσεών σας – σε δύσκολες πράγματι περιπτώσεις, είτε βομβαρδισμών, είτε πολέμων, είτε συγκρούσεων, αλλά οπωσδήποτε είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια όπου η ανάπτυξη δεν είναι απλώς μία οικονομική, οικονομίστικη ή οικοδομική λειτουργία, αλλά είναι μια συνολικότερη αντίληψη.

Και μάλιστα στο Γιοχάνεσμπουργκ συζήτησαν πολύ για την βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη που βλέπει μακροπρόθεσμα και που αφορά και τους θεσμούς τους δημοκρατικούς, το πώς κυβερνάται ένας τόπος, μια περιοχή, μια πόλη, το πώς η επένδυση θα έχει δυνατότητα να διατηρηθεί, να συγκριθεί, να προχωρήσει, το περιβάλλον βεβαίως, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, την αντιμετώπιση ευρύτερα της φτώχιας, την εκπαίδευση.

Σειρά λοιπόν πολύ σημαντικών προτεραιοτήτων και η Ελλάδα όλο και περισσότερο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναδείξει τον ρόλο της και την ευθύνη της προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα βεβαίως σε μια κρίσιμη οικονομική καμπή, πολλές φορές οι πιέσεις για την μείωση δαπανών προς τον αναπτυξιακό τομέα και τη διεθνή βοήθεια υπάρχουν.

Και νομίζω σε αυτό πρέπει εμείς να εμμείνουμε, στην ανάγκη να συντηρηθεί αυτή η αυξητική πορεία και από εμάς και βεβαίως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις τρίτες χώρες, που τελικά θα βοηθήσει και την οικονομική ευμάρεια σε ένα διεθνές επίπεδο.

Θέλω να τονίσω τελικά ότι σε λίγους μήνες θα αναλάβουμε την Ελληνική Προεδρία, ίσως να σας είπε και ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι έχει ζητηθεί με διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει θεσμικές, στη λειτουργία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, έχει ζητηθεί και από εμάς να κάνουμε ένα πρώτο άτυπο Συμβούλιο εδώ στην Ελλάδα, των Υπουργών που χειρίζονται να Αναπτυξιακά ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ήδη το έχουμε προγραμματίσει και οπωσδήποτε ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πάρα πολύ σημαντικός και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας θα θέλουμε να αναδείξουμε αυτή την πτυχή της Ελληνικής Προεδρίας. Σε αυτό πάλι θα χρειαστούμε και την δική σας βοήθεια.

Θέλω επίσης να σας καλέσω να μας βοηθήσετε σε έναν διάλογο που πρόκειται να έχουμε με την Κοινωνία των Πολιτών, την ευρύτερη Κοινωνία των Πολιτών της Ευρώπης, αν όχι και διεθνώς, κατά την διάρκεια της Προεδρίας μας, όπου προβλέπουμε να μπορέσουμε να οργανώσουμε, τουλάχιστον μία συνάντηση με Επιτρόπους και με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής περιοχής, αν θέλετε, για να μπορέσουν αυτά τα θέματα που θα αναδειχθούν, να αποτελέσουν μέρος του διαλόγου, της συζήτησης που θα γίνει στην Συνάντηση Κορυφής στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003.

Εμείς είμαστε θετικοί και θέλουμε να φιλοξενήσουμε και τις μεγάλες κινητοποιήσεις που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια και της δικής μας Προεδρίας όπως και άλλων Προεδριών. Ζητούμε απ’ όλους την ειρηνική έκφραση των απόψεών τους ή την διαδήλωση των απόψεών τους, ώστε, πραγματικά να έχει ανταπόκριση αυτή η φιλοξενία αλλά και ουσιαστικά να ακουστούν και οι πραγματικές φωνές της Κοινωνίας των Πολιτών, που είμαι σίγουρος, δεν ταυτίζονται, ή ελάχιστα ταυτίζονται με πράξεις βίας και συγκρούσεις που κατά καιρούς έχουμε δει.

Θέλουμε λοιπόν και την συνεργασία μαζί σας σε αυτόν τον τομέα, διότι πιστεύουμε ότι η ανάδειξη της φωνής της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρώπης, αποτελεί και θα αποτελέσει σημαντικότατη πτυχή για το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση, αυτό που λέμε του ελλείμματος της δημοκρατίας, αλλά και την αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων, που πράγματι, πολύ σωστά θέτει η Κοινωνία των Πολιτών.

Με αυτά τα λόγια, να μη σας κουράσω άλλο, να ξανατονίσω την δική μας βούληση να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αυτή της ανάδειξης των μη Κυβερνητικών οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής. Ο κ. Λοβέρδος έχει τον άμεσο χειρισμό αυτών των θεμάτων και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο νέο αυτό πόστο που έχει αναλάβει και είναι πολύ σημαντικό και εύχομαι καλή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης