- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Ομιλία σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουγγαρίας

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουγγαρίας (MSZP)

Καταρχήν, αναφορικά με την αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν αριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Ας μην πάρουμε την Ευρώπη ως παράδειγμα, αλλά ας δούμε λόγου χάριν τη Λατινική Αμερική ή την Αφρική. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν σοσιαλιστική κυβέρνηση, αν και πρόκειται για μια προοδευτική κυβέρνηση και ο Μπαράκ Ομπάμα έφερε μια μεγάλη αλλαγή, πάντως, σε πολλά άλλα κράτη, αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Πιστεύω ότι οφείλουμε να επιστρέψουμε στις βασικές μας αξίες και αρχές, αλλά και να δούμε πώς αυτές οι αξίες ερμηνεύονται με τα σημερινά δεδομένα.

Ανήκουμε σε ένα κίνημα, το οποίο αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Αγωνιστήκαμε για τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Βίωσα και εγώ την περίοδο, όπου υπήρχε δικτατορία και στην Ελλάδα, και είδα τον πατέρα και τον παππού μου να μπαίνουν στη φυλακή, επειδή αγωνίζονταν για τη Δημοκρατία. Και άλλα σοσιαλιστικά κινήματα, επίσης, και στη Λατινική Αμερική, πάλεψαν για τη Δημοκρατία.

Τι είναι όμως η Δημοκρατία σήμερα; Ποια η σημασία της; Σε σημαντικό βαθμό, συνεπάγεται και την ενεργό συμμετοχή μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε μια αυξημένη αίσθηση συμμετοχής, διότι σε αυτήν ανάγεται η δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι πολίτες.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τα κόμματά μας ως ενώσεις εργαζομένων, να δούμε πώς οι πολίτες μπορούν να οργανωθούν, με ποιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες, όπως το Διαδίκτυο, ώστε ο κόσμος να οργανωθεί καλύτερα και να αποκτήσουν φωνή οι πολίτες μας.

Ιδίως στις μέρες μας, η νέα γενιά σε όλο τον κόσμο διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Υπάρχει άφθονο χρήμα, πολλή γνώση, τεχνολογία, εμπειρογνωμοσύνη. Οι νέοι μπορούν να κάνουν τόσο πολλά, κι όμως, νιώθουν ανίσχυροι.

Θεωρώ λοιπόν ότι το κίνημά μας πρέπει να προσφέρει οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, ενισχυμένη συμμετοχή και περισσότερες δομές, ώστε να επικοινωνούν τα κόμματά μας, όπως οι ενώσεις εργαζομένων, με τους πολίτες των χωρών μας.

Δεύτερον, πιστεύω στο αίσθημα δικαιοσύνης, σε μια απλή αλλά πολύ βασική έννοια. Σε ολόκληρη την υφήλιο, παρατηρούνται τεράστιες ανισότητες, ενώ φτώχεια και πανδημίες έχουν επίσης προκαλέσει μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα. Στις κοινωνίες μας, όμως, στις ανεπτυγμένες μας κοινωνίες, παρατηρείται αύξηση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, και πιστεύω ότι πρέπει να προσφέρουμε αυτό το αίσθημα δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον σε περίοδο κρίσης.

Και τρίτον, κάτι νέο για το κίνημά μας, το οποίο ωστόσο κατέχει κεντρική θέση και στο πλαίσιο του κινήματος, αλλά και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε «πράσινη οικονομία». Γιατί κατέχει αυτή την κεντρική θέση; Διότι, πρώτον, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε, χάριν των επερχόμενων γενεών, μια βιώσιμη κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, συνεπεία των οποίων η μελλοντική γενεά ενδέχεται να ζήσει σε ιδιαιτέρως δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

Δεύτερον, η στροφή στην πράσινη οικονομία μπορεί να ασκήσει καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη. Μπορεί να μεταρρυθμίσει και να αλλάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας και οδηγώντας σε επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Μπορεί να μας συνδράμει επενδυτικά και διαρθρωτικά. Μπορεί να συμβάλει, οδηγώντας και σε αυξημένο βαθμό αυτονομίας, ενεργειακής και άλλης. Μπορεί να καταστήσει την οικονομία περισσότερο εξωστρεφή και ανταγωνιστική. Αυτό πιστεύω ότι αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι τρεις βασικοί τομείς, στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας.

Ως προς το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφέρετε στους πολίτες της Ουγγαρίας, νομίζω ότι εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Προκειμένου να σας διευκολύνω, θα έλεγα ότι πρέπει να δείξουμε, και είμαι βέβαιος ότι όντως αυτό κάνετε, ότι είμαστε ένα κόμμα σοβαρό και ικανό να αντιμετωπίσει κρίσεις. Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε το όραμα για ένα αύριο, που θα χαρακτηρίζεται από περισσότερη δικαιοσύνη και εγγυήσεις εξόδου από την παρούσα κρίση, αλλά και να δώσουμε ελπίδες για την ανάπτυξη των κοινωνιών και των οικονομιών μας.

Όταν ρωτάτε τι θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα, θα έλεγα ότι το χρήσιμο για την Ελλάδα συνίσταται στο ότι περάσαμε από παρόμοιες κρίσεις και μάθαμε πολλά. Μπορούμε να διδαχθούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, από τα λάθη που διαπράξαμε στο παρελθόν, αλλά και από τις αλλαγές που θεσπίζουμε. Επίσης, από την αλληλεγγύη που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το τι χρειάζεται να αλλάξει, στο πλαίσια της Ε.Ε.

Πιστεύω ότι η φωνή των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών, των αριστερών κομμάτων, είναι πολύ πιο ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαθέτουμε, άλλωστε, αυτό που χρειαζόμαστε: ισχυρότερες φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την οικογένεια μέσα στην οποία ζούμε και με το πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή την οικογένεια πιο αποτελεσματική μέσα στην υφήλιο, αλλά και πιο αποτελεσματική μέσα στις κοινωνίες μας, για να υπάρξουν περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αυτό, πιστεύω, είναι πολύ σημαντικό.

Το διαπιστώνω ακόμα και σήμερα, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πράγματι, βλέπω αυτή την εκδήλωση αλληλεγγύης από πολλούς, αλλά έχουμε και δυσκολίες, επειδή χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα θεσμικά όργανα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την κοινοτική πολιτική. Χρειαζόμαστε θεσμούς, που θα βοηθούν μια χώρα όταν αντιμετωπίζει κρίση, όπως η Ελλάδα…

Πιστεύω ότι εμείς, στην αριστερά, είμαστε πιο έτοιμοι και πιο ικανοί να επιφέρουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να χειριστούμε, για παράδειγμα, όπως και εσείς είπατε, τις τράπεζες ή τους δημοσιονομικούς κανονισμούς σε όλη την υφήλιο. Πιστεύω συνεπώς ότι και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Με χαρά βλέπω και γνωρίζω ότι υπάρχει μια σημαντική και δραστήρια ελληνική κοινότητα εδώ, στην Ουγγαρία. Βέβαια, πολλοί είχαν έλθει στην Ουγγαρία σε πολύ δύσκολες εποχές, ως εξόριστοι, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ορισμένοι και στη διάρκεια του εμφυλίου στην Ελλάδα. Ο παππούς μου ήταν ο πρώτος που επέτρεψε σε αυτά τα άτομα, τα οποία δεν είχαν το δικαίωμα να γυρίσουν στη χώρα μας λόγω του Ψυχρού Πολέμου, να επιστρέψουν από την τότε Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα.

Ζήσαμε λοιπόν απογοητεύσεις. Και νομίζω ότι αυτό που λέμε σήμερα στον Ελληνικό λαό είναι ότι πράγματι είμαστε απογοητευμένοι. Είμαι απογοητευμένος. Είμαι απογοητευμένος από το γεγονός ότι η χώρα μου βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τις αλλαγές.

Πιστεύω ότι αν ο λαός αντιληφθεί ότι αυτές οι αλλαγές είναι διαρκείς, βιώσιμες, ότι θα κάνουν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική, στο μέτρο που θα είναι και δίκαιες, θα κάνουν τους πολίτες να αισθανθούν πιο ασφαλείς, να αισθανθούν ότι θα έχουν στο μέλλον καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, περισσότερες δουλειές, ότι η οικονομία θα ακμάζει, ότι θα έχουν ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα λειτουργεί, ότι δεν θα τους πνίγει η γραφειοκρατία, που συχνά συνεπάγεται και διαφθορά. Αυτά είναι τα πράγματα που αλλάζουμε και αυτά είναι, πιστεύω, που δίνουν ελπίδα στο λαό.

Θα προσθέσω απλά, στα θέματα της διακυβέρνησης και της γραφειοκρατίας, που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ότι και άλλες χώρες αντιμετώπισαν το πρόβλημα της μεγάλης γραφειοκρατίας, που αποτελεί μέρος του προβλήματος της διαφθοράς. Λάβαμε λοιπόν ορισμένα μέτρα. Για παράδειγμα, θεσπίσαμε αυστηρούς κανόνες πρόσληψης στο Δημόσιο, ώστε οι προσλήψεις να γίνονται χωρίς πολιτικά ή κομματικά κριτήρια.

Επίσης, έχουμε τώρα ένα νόμο, που προβλέπει ότι θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο όλες οι
αποφάσεις που λαμβάνονται με την υπογραφή του αρμόδιου δημοσίου υπαλλήλου, ακόμα και με τη δική μου υπογραφή, ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα χρήματα και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Προχωράμε επίσης σε αποκέντρωση, επειδή το σύστημα στην Ελλάδα ήταν πολύ συγκεντρωτικό.

Θα καταλήξω λέγοντας ότι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να κινούμαστε με τους πολίτες μας, όχι εναντίον τους. Είμαστε πεπεισμένοι, ως σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, ότι αυτοί αποτελούν τη δύναμή μας. Δεν αντλούμε τη δύναμή μας από μια κρατική γραφειοκρατία, ή από κάποιο μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Δύναμή μας, είναι η δύναμη του λαού μας. Δουλεύουμε για τους πολίτες μας. Και παρόλο που το ποτήρι είναι πικρό, δεν θα μας βλάψει αν ακολουθήσουμε τη σωστή κατεύθυνση. Διότι τελικά, ενδυναμώνουμε το λαό μας, και πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να μεταφέρουμε, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.