Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Κέρκυρα

“Σήμερα, μαζί, ενωμένοι, εδώ στην Κέρκυρα, ξεκινάμε ένα οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα. Ξεκινάμε, ξεκινάω από την Κέρκυρα, διότι εδώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές, προσωπικές αναφορές, μια παράδοση δημοκρατικών αγώνων, με τους οποίους συνδέθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης.

Θέλω να θυμίσω ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου το ’64 το Μάιο, ήρθε εδώ και εξήγγειλε την επανίδρυση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, δεν μπόρεσε βεβαίως να το υλοποιήσει λόγω της αποστασίας του κ. Μητσοτάκη.

Τον Ιούλιο του ’65, θα θυμούνται οι παλιότεροι, ότι από εδώ ο Γεώργιος Παπανδρέου, απάντησε στους βασιλικούς συνωμότες λέγοντας, «ο Βασιλεύς βασιλεύει, ο Πρωθυπουργός κυβερνά» και ξεκίνησε το δεύτερο ανένδοτο αγώνα.

Το 1980, τον Αύγουστο, λίγο πριν από τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ήρθαν εδώ, ο Φελίπε Γκονζάλες, ο Μπετίνο Κράξι, ο Σοάρες, ο υπαρχηγός του Σαλβαδόρ Αλιέντε ο Κάρλος Αλταμιράνο, εδώ στην Κέρκυρα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να ανοίξουν ένα νέο δρόμο για το σοσιαλισμό στη Μεσόγειο, το σοσιαλισμό στις 5 χώρες της Μεσογείου. Το ’86 ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως δείγμα αποκέντρωσης. Φίλες και φίλοι, όταν ανέλαβα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το 2004, γνώριζα ότι μπροστά μας είχαμε μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες.

Είχαμε το κυπριακό. Θα αντιμετωπίζαμε μια διαπραγμάτευση, μετά από 30 χρόνια, η οποία ξεκινούσε με τους ευνοϊκότερους όρους για την Κύπρο.

Είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο για την περιφέρεια, για την προβολή του τουρισμού μας, για τη χώρα μας, για να αποδώσει αυτή η μεγάλη επένδυση.

Είχαμε να παλέψουμε για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας.

Είχαμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των άλλων Βαλκανικών χωρών. Έπρεπε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική, να κλείσουμε χρονίζοντα θέματα, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας, με τον πιο δίκαιο τρόπο.

Είχαμε να προωθήσουμε το Γ΄ ΚΠΣ, και να διαπραγματευτούμε για το νέο Δ΄ ΚΠΣ. Να εφαρμόσουμε προς όφελος της περιφέρειας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να μπορέσουμε να κάνουμε το αναπτυξιακό άλμα προς τα μπρος. Να χαράξουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, έναν άλλο δρόμο στην ανάπτυξη που θα συνδύαζε τον τουρισμό με τον αγροτουρισμό, τον οικοτουρισμό, τον πολιτισμό, πράγματα και στόχοι που είναι τόσο σημαντικοί για μια περιοχή όπως της Κέρκυρας. Να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική αλλά και να διαμορφώσουμε και μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Και τέλος, να φτιάξουμε μια Δημόσια Διοίκηση κοντά στον πολίτη, αποκεντρωμένη, με σεβασμό στον πολίτη.

Στις εκλογές, ο λαός επέλεξε να δοκιμάσει την Νέα Δημοκρατία. Όλοι μας θεωρήσαμε ότι ίσως να άλλαξε η δεξιά. Ο κόσμος θεωρούσε ότι ίσως ο νεώτερος Καραμανλής να έφερνε κάτι από τη νέα γενιά, ίσως να είχε μάθει κάτι 11 χρόνια στα θρανία της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία.

Έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται καθημερινά η πραγματικότητα της Νέας Δημοκρατίας, διότι ο κ. Ρεγκούζας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα γνήσιο τέκνο της Νέας Δημοκρατίας, της δεξιάς. Είναι η γνήσια έκφραση της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι, ακόμα και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της Νέας Δημοκρατίας έχει απογοητεύσει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Σήμερα, 19 μήνες μετά, βλέπουμε ότι έχασε ιστορικές ευκαιρίες, σπατάλησε εθνικό κεφάλαιο, υποβάθμισε την Ελλάδα, έχασε ποσά, χρήματα, πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στον ελληνικό λαό και πήγαιναν για την περιφέρεια και την ανάπτυξής της.

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους αξιοποίησε για να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ, όχι για να προβάλλει την Ελλάδα. Έβαλε τη χώρα μας σε επιτήρηση και τον ελληνικό λαό σε μια δύνη φόβου, ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Δεν αξίζει η Ελλάδα τέτοια κυβέρνηση, αξίζει πολύ καλύτερη κυβέρνηση και εμείς είμαστε η εγγύηση. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι διαμορφώνουμε το κίνημά μας ώστε αύριο να πάμε την Ελλάδα πραγματικά μπροστά.

Πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών επειδή η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, με την πολιτική του της απογραφής, κλονίσανε την εμπιστοσύνη που είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο κύρος της χώρας μας, κλόνισαν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό. Βλέπουμε πια ότι θα τους έχουμε συνεχώς από πάνω, για την κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας της οικονομίας μας. Ειδικότερα βεβαίως και με τα πρόσφατα τερτίπια του κ. Αλογοσκούφη.

Χτες, Πέμπτη 6 Οκτώβρη, ο Επίτροπος ο κ. Αλμούνια άφησε έκθετη την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε μη αποδοχή εθνικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι – αν θυμόσαστε πέρσι ο κ. Καραμανλής μας έλεγε – είναι ο πρώτος λέει, αξιόπιστος προϋπολογισμός της χώρας. Ε, αυτόν τον προϋπολογισμό τον δεύτερο υποτίθεται αξιόπιστο, τον σταμάτησε στον αέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν καν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Τόσο αξιόπιστος είναι ο προϋπολογισμός. Τόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καραμανλή.

Πώς θα επαναφέρει ο κ. Καραμανλής τη χαμένη εμπιστοσύνη; Πώς θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας; Πώς θα βοηθήσει τα νοικοκυριά που βρίσκονται σήμερα σε δυσκολία, τον συνταξιούχο που δεν τα φέρνει βόλτα, τον μικρό επιχειρηματία που βρίσκεται σε πολλές περιοχές σε απόγνωση;

Πώς θα χρηματοδοτήσει σωστά το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την εκπαίδευση, την έρευνα στη χώρα μας, όταν ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στον αέρα;

Ο ελληνικός λαός, ο Κερκυραϊκός λαός σήμερα, στέλνει το μήνυμα, το ξεκίνημά μας, στην πορεία με το λαό. Μια πορεία νικηφόρα για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, κάποιοι έλεγαν ότι ίσως η επιτήρηση βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να νοικοκυρέψει την οικονομία μας, να βάλει μια τάξη στην οικονομία μας.

Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Αυξάνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, μειώνει τη φορολογία για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυξάνει τους έμμεσους φόρους που είναι κοινωνικά άδικοι διότι τους πληρώνει το ίδιο και ο φτωχός και ο πλούσιος, σε βάρος της άμεσης φορολογίας που είναι κοινωνικά δίκαιη.

Υπονομεύει την ανάπτυξη. Εγκαταλείπει την περιφέρεια. Οι δημόσιες επενδύσεις το 2006 ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπονται όσο το 1996. Πήγαμε 10 χρόνια πίσω. Αυτά τα χρήματα ήταν χρήματα για έργα, για ανάπτυξη, για τουρισμό, για πολιτισμό, για παιδεία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ιδιαίτερα στις περιοχές που θα μπορούσαν και έπρεπε να ανοίξουν νέους αναπτυξιακούς δρόμους.

Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό με αβέβαια τα μελλοντικά έσοδα, που μεταθέτει πληρωμές τόκων στο μέλλον, στις επόμενες γενιές και στις επόμενες κυβερνήσεις, που δεν καταγράφει το έλλειμμα του εθνικού συστήματος υγείας, που υποεκτιμά τις λειτουργικές ανελαστικές δαπάνες . Αυτό είναι το νοικοκύρεμα για το οποίο μιλούσε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία; Έχει καταρρεύσει κάθε ηθική υπόσταση των λόγων τους.

Η κυβέρνηση προχωρά σε έναν κοινωνικά ανάλγητο δρόμο. Αρνείται να δώσει στους φτωχότερους της κοινωνίας, όταν έχει έσοδα μεγάλα από το πετρέλαιο, αρνείται να δώσει το επίδομα θέρμανσης σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Εμάς, το ΠΑΣΟΚ, μας κατηγόρησε για λαϊκισμό, ενώ εμείς κάναμε συγκεκριμένη πρόταση και δώσαμε λύσεις και προτάσεις στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο κονδύλι που θα μπορούσε να πάρει από τα έσοδα του κράτους.

Και ας μην ξεχνάμε ότι όταν ήμασταν κυβέρνηση, εμείς δώσαμε νομίζω, 50.000 δραχμές ως επίδομα θέρμανσης όταν ήταν πολύ χαμηλότερες οι τιμές του πετρελαίου απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Τότε μας έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση εάν δεν δώσει 100.000 δραχμές επίδομα θέρμανσης; Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση για το θέμα του επιδόματος θέρμανσης; Αυτά έλεγε τότε, άλλα λέει σήμερα. Αυτό βλέπει ο ελληνικός λαός. Άλλα είπε προεκλογικά, άλλα κάνει στην πράξη.

Εμείς είχαμε επισημάνει τις μεγάλες ευθύνες του κ. Αλογοσκούφη και έχουμε επισημάνει τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Μηδενικές πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα. Πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις και στα επιδόματα. Μειώνει τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία για δεύτερη χρονιά. Eίναι ξεκάθαρο το έγκλημα της απογραφής και ο λαός περιμένει εξηγήσεις.

Δεν θα τις πάρει τις εξηγήσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Θα ψηφίσει όμως στις επόμενες εκλογές να φύγει η Νέα Δημοκρατία, για να μπορέσει να πάει η χώρα μπροστά.

Η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι, έλεγε προεκλογικά ότι θα έρθει με μια νέα οικονομική αντίληψη, μια νέα διακυβέρνηση. Πόροι, έλεγε, υπάρχουν, απλώς δεν αξιοποιούνται σωστά.

Έρχεται λοιπόν η άλλη αντίληψη της νέας διακυβέρνησης που πρέπει να την χαρακτηρίσει κανείς ως ένα πελατειακό καπιταλισμό, μια υποταγή στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Αυτό που στην Αμερική ονομάζουν – διότι για την κυβέρνηση Μπους έχει παρόμοιες πολιτικές στα οικονομικά – «μεγαλοκρατικό συντηρητισμό».

Αυτή είναι για τον κ. Καραμανλή η μεταρρύθμιση. Πελατειακές αντιλήψεις, κοινωνική αναλγησία, αυταρχισμός είναι τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή. Έλλειψη οράματος, έλλειψη σοβαρότητας, έλλειψη ικανότητας. Συνεχής αναίρεση με προφανή ψέματα των υποσχέσεων προς τον ελληνικό λαό.

Ας πάμε και στο μεγάλο θέμα της διαφθοράς. Είπε, θα πατάξει τη διαφθορά. Με ποιους θεσμούς και ποιους ανθρώπους; Μ’ αυτούς που καταγγέλλουν τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;

Κάθε μέρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρηματοδοτεί κερδοσκόπους και μεσάζοντες. Στασιμότητα παραγωγικών επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών. Φορτώνει φορολογικά βάρη στους πολλούς, χαρίζεται στους λίγους.

Αφήνει την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ, να παραπαίει ακυβέρνητη. Τσακώνονται η διοίκηση με τον διοικητή και παρακολουθεί ο κ. Καραμανλής..

Ξοδεύει την ολυμπιακή μας κληρονομιά.

Τόνισα προχθές στον κ. Αλμούνια ότι εμείς δεν θα δεχθούμε μέτρα που υπονομεύουν την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα δεχθούμε μέτρα τα οποία είναι σε βάρος του Έλληνα πολίτη και που βοηθούν μόνο τους «ημετέρους». Δε θα δεχθούμε μέτρα που υπονομεύουν την ελληνική οικονομία.

Εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, να βάλουμε πραγματικά τάξη στην οικονομία. Ένας δρόμος που θα είναι ανταγωνιστικός, αλλά θα έχει και την ανθρωπιά, κοινωνική συνοχή, κοινωνική αλληλεγγύη.

Εμείς μπορούμε να διασφαλίσουμε και τα δύο και να πάει η Ελλάδα μπροστά, ανταγωνιστικά αλλά και ο εργαζόμενος να μπορεί να έχει ασφάλεια, να ξέρει ότι αύριο δε θα έρθει η ανεργία, η ακρίβεια, η έλλειψη προστασίας από το κράτος.

Αλλά σήμερα, βλέπουμε και τα αποτελέσματα της «σεμνότητας και ταπεινότητας». Βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της άκρατης ηθικολογίας χωρίς όμως πραγματικό ήθος. Των μεγάλων λόγων χωρίς όμως πραγματική ειλικρίνεια.

Η δεξιά του κ. Καραμανλή μέρα με τη μέρα προχωράει σε όλο και μεγαλύτερες εκπτώσεις στο ήθος που επαγγέλθηκε προεκλογικά. Ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Ρεγκούζας, δεν ήρθε από το πουθενά, προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Το αμάρτημα του κ. Ρεγκούζα, κατά τη Νέα Δημοκρατία, κατά την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, δεν ήταν το τι έκανε ο κ. Ρεγκούζας, αλλά ότι τα έλεγε ο κ. Ρεγκούζας, ότι έκανε δηλώσεις για το τι έκανε ο κ. Ρεγκούζας.

Έτσι κάποιον άλλον τον διέγραψαν, αυτόν τον παραίτησαν. Διότι δεν ήταν ο στόχος τους, δυστυχώς, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, την ουσία του προβλήματος που αναδεικνύεται από την υπόθεση Ρεγκούζα, την πελατειακή σχέση, την ανοχή στη διαφθορά. Το μήνυμα είναι «μην το συζητάτε. Μην το συζητάτε, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό». Αλλά ο ελληνικός λαός βλέπει την αλήθεια, βλέπει τον κ. Ρεγκούζα, βλέπει τους πολλούς κυρίους Ρεγκούζα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Ρεγκούζας δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση όταν επιβεβαίωνε ότι ο προϋπολογισμός του 2005 εικονικές προϋπολογισμός. Δεν απομακρύνθηκε όταν έλεγε, να παίρνουν κάπως μικρότερη μίζα, και το ανεχόμαστε.

Ακόμα και σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος προ ημερών στη Βουλή μίλησε για μηδενική ανοχή, συνεχίζει και καλύπτει τον κ. Ρεγκούζα.

Λέει το εξής, παραιτείται λέει, «για να βρει το δίκιο του στη δικαιοσύνη». Δηλαδή ο κ. Καραμανλής αποδέχεται καθώς φαίνεται τους ισχυρισμούς του μέχρι σήμερα Υφυπουργού του.

Γι’ αυτό λέμε ότι είναι γνήσιο τέκνο της Δεξιάς παράταξης. Απλώς δεν είχε μάθει την τέχνη της διγλωσσίας που έχουν μάθει κάποια άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 11 χρόνια.

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει απολύτως την ευθύνη για την πορεία της κυβέρνησής του και για τις επιπτώσεις των επιλογών του στους Έλληνες πολίτες και τη χώρα.

Γι’ αυτό εμείς λέμε και το εννοούμε:

Μηδενική ανοχή σε όσα λέει και όσα κάνει η κυβέρνηση. Μηδενική ανοχή στα ψέματα και στα μεγάλα λόγια. Μηδενική ανοχή στις λαθεμένες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Αυτό το λέει, πρώτα απ’ όλα, ο ελληνικός λαός και σήμερα το λέει ο κερκυραϊκός λαός σε αυτή την πάνδημη συγκέντρωση, αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημά μας, το ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς καταθέσαμε για ένα πραγματικό πρόβλημα, το θέμα της διαφθοράς, 8 προτάσεις. Με την πρότασή μας θέλουμε να διαμορφώσουμε μηχανισμούς ελέγχου, ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου.

Να υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλής, για να γνωστοποιούνται διάφορες υποθέσεις. Να υπάρχει υπερκομματική διαβούλευση. Να υπάρχει έλεγχος του πολιτικού χρήματος. Να υπάρχει ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και θεσμικά μέτρα όπως η διαμόρφωση αντικειμενικών κριτηρίων, ένα είδος ISO, σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, είναι μερικές από τις προτάσεις και αρχές που εμείς προτείνουμε.

Η Νέα Δημοκρατία, όταν εμείς καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις, εκκώφευσε, δεν ανταποκρίθηκε, διότι η Νέα Δημοκρατία εντέλει δε θέλει να υπάρχουν σκληρότεροι και ουσιαστικότεροι κανόνες στο πολιτικό παιχνίδι.

Θέλει να υπάρχει η δυνατότητα αυθαιρεσίας, ώστε να μπορεί να κάνει αυτή τα χατίρια σε εκείνους που θέλει. Θέλει προνόμια για τους λίγους και όχι δικαιώματα για όλους, δικαιώματα για τον Έλληνα πολίτη.

Έτσι αντί για νοικοκύρεμα, βλέπουμε να προκηρύσσουν διαγωνισμούς με τη δικαιολογία του επείγοντος, χωρίς διαφάνεια, καταπατώντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

Προκηρύσσουν προσλήψεις έξω από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ. Κυριαρχούν οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις στις προσλήψεις στο δημόσιο. Δίνουν αυξήσεις σε συγκεκριμένους διοικητές της τάξης του 500% και 600%, αυτή είναι η ταπεινότητα, αυτή είναι η μετριοφροσύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει ευθύνη και η ευθύνη βαραίνει τον Πρωθυπουργό. Έναν Πρωθυπουργό που επέτρεψε την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις Σέρρες για την κοινοβουλευτική έδρα του θείου του. Αυτός είναι ο νέος πολιτικός πολιτισμός που διακήρυττε προεκλογικά.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε και ένα άλλο μεγάλο γεγονός. Την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Εμείς χαιρετίζουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, διότι εμείς ήμασταν οι αρχιτέκτονες αυτής της πορείας. Ήμασταν αρχιτέκτονες στο να κάνουμε την Τουρκία να κοιτά ευρωπαϊκά και να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αρχές. Διότι ξέρουμε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είναι οι αρχές του δικαίου και οι αρχές του δικαίου είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μια επιθετική χώρα. Ήθελε την ειρήνη και την εφαρμογή του δικαίου. Και με αυτό τον τρόπο βάζαμε την πορεία της Τουρκίας στην πορεία προς μια διαδικασία διεθνούς δικαίου, εφαρμογής και αν θέλετε, επιβολής του διεθνούς δικαίου.

Όμως τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Ενώ είχαμε εμείς διαμορφώσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είχαμε δώσει όπλα, εργαλεία, ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης ισχυρό, για να μπορούμε να λύσουμε και το Κυπριακό και το θέμα της υφαλοκρηπίδας, εγκατάλειψε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα διαπραγματευτικά όπλα. Απέναντι στον ελληνικό λαό έχει τεράστιες ευθύνες. Κάτω από ποιες πιέσεις, για ποιους στόχους, με ποιο σκοπό η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Καραμανλής μπόρεσε, να εγκαταλείψει χρόνια και χρόνια διαπραγματεύσεων, χρόνια και χρόνια προσπαθειών ελληνικών κυβερνήσεων και κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα αυτά θέματα;

Διότι αυτά τα θέματα κοστίζουν στη χώρα. Αυτά τα θέματα κοστίζουν στον ελληνικό λαό. Θα συνεχίζουμε κ. Καραμανλή να επενδύουμε στην άμυνα και να αγοράζουμε αεροπλάνα; Θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να τα λύσουμε τα προβλήματα, με προάσπιση όμως του δίκιου μας, των συμφερόντων μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε τα χρήματα αυτά να τα πάμε στη νέα γενιά, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια;

Δεν είναι προβλήματα τα οποία εμείς πρέπει να αφήνουμε στις καλένδες. Αλλά ο κ. Καραμανλής μπροστά στις ευθύνες μπροστά στις ιστορικές ευκαιρίες έκανε πίσω. Έκανε πίσω τόσο πολύ, που 15 μέρες πριν κλείσει η διαπραγμάτευση, αποφάσισε από τη Νέα Υόρκη, από το CNN, να παραχωρήσει το δικαίωμα βέτο, να αφήσει το δικαίωμα βέτο, να εγκαταλείψει τα βασικά του όπλα, όταν είχε μπροστά του μια μεγάλη διαπραγμάτευση. Γιατί κ. Καραμανλή; Ποιος σου ζήτησε να εγκαταλείψεις τα όπλα; Γιατί δεν τα κράτησες ως την τελευταία ημέρα, όπως έκανε η Αυστρία που ήθελε να βάλει την Κροατία; Είναι καλύτερη η Αυστρία; Δεν μπορούσαμε εμείς να κρατήσουμε τα όπλα αυτά;

Μαζί με τον ελληνικό λαό, όχι ενάντια στον ελληνικό λαό, εμείς θα μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες τομές και να πάμε μπροστά.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι η κυβέρνηση της ήσσονος προσπάθειας, της παράδοσης των όπλων. Βλέπουμε συνεχώς να εγκαταλείπει τα μεγάλα όπλα που είχε. Είχαμε μια μεγάλη στιγμή. Ήταν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ήταν να αποφασιστεί όπως είδατε και τους πανηγυρισμούς στην Τουρκία, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη.

Όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση, τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Βάζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ποια είναι τα θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία. Και αντί εκεί η Ελλάδα να θέσει θέματα και να πει θέλουμε χρονοδιάγραμμα, θέλουμε δεσμεύσεις, θέλουμε συγκεκριμένους στόχους, είπε εντάξει, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, θα τα δούμε στο μέλλον. Ποιο μέλλον; Θα τα βρίσκει μπροστά της συνεχώς η Ελλάδα, όταν δεν έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο μέλλον ποιος θα αποφασίσει; Θα πιέζει ο ένας, θα πιέζει ο άλλος και η Ελλάδα, η μικρή Ελλάδα δεν θα έχει στηρίγματα.

Δεν το καταλαβαίνει ο κ. Καραμανλής. Δεν κατάλαβε ποτέ η δεξιά τι σημαίνει εθνική πολιτική, τι σημαίνει το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «η Ελλάδα στους Έλληνες», η περήφανη εξωτερική πολιτική. Δεν κατάλαβε ποτέ τι εννοούσε το ΠΑΣΟΚ.

Θέλω όμως να απαντήσω και σε κάτι άλλο. Τώρα, επειδή τα πάνε χάλια, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κριτική, χρησιμοποιούν άλλα δύο επιχειρήματα. Ένα επιχείρημα είναι, μα μπορεί να έγιναν τόσο χάλια τα πράγματα σε 18 μήνες; Έπρεπε να ήταν από πριν χάλια.

Εγώ απευθύνομαι στους μαγαζάτορες εδώ πέρα, είμαι σίγουρος ότι είναι πολλοί επιχειρηματίες εδώ, και σας ρωτώ. Για να φτιάξετε το μαγαζί σας, μπορεί να θέλει πολλά χρόνια, για να το καταποντίσετε όμως λίγες μέρες είναι αρκετές. Έτσι δεν είναι; Αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία. Πήρε ένα «μαγαζί» που πήγαινε σχετικώς καλά, πολύ καλύτερα από παλιά και το χαντάκωσε μέσα σε λίγους μήνες. Όχι 18, σε 10 μήνες το χαντάκωσε.

Το δεύτερο όμως που λέει η Νέα Δημοκρατία είναι, κοιτάξτε τι λέτε, ίδιοι είμαστε όλοι. Τι εμείς, τι το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια πράγματα θα κάναμε. Ε, όχι κ. Καραμανλή, ε, όχι αγαπητοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα κάναμε τα ίδια πράγματα. Θα πήγαινε αλλού η Ελλάδα σήμερα, θα είχε άλλες προοπτικές, θα είχε άλλες δυνατότητες.

Και θέλω απλώς να αντιπαραθέσω πολύ σύντομα κάποιες διαφορές μας.

Η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει το ΑΣΕΠ για να βάλει τα «γαλάζια παιδιά». Εμείς θέλουμε την αναβάθμιση αυτού του οργάνου για να μπουν τα άξια ελληνόπουλα. Εμείς δεν θέλουμε να χωρίζουμε τα παιδιά σε «γαλάζια», «κόκκινα» και «πράσινα». Για μας όλα τα παιδιά είναι άξια παιδιά. Να τους δώσουμε δικαιώματα, να τους δώσουμε ελευθερία, να τους δώσουμε εργαλεία, να τους δώσουμε παιδεία, με την αξία τους να πάνε μπροστά.

Και λέγοντάς το αυτό, θέλω να πω ότι κάνουμε κι ένα νέο ξεκίνημα με τη Νεολαία μας. Μια Νεολαία που θέλουμε, να είναι όχι χειραγωγημένη, όχι υποχείριο μηχανισμών και λογικών φέουδων.

Θέλουμε μια ελεύθερη Νεολαία. Να κάνει την κριτική της, να δώσει τις ιδέες της, να πάει πιο μπροστά από μας τους λίγο ή περισσότερο παλαιότερους. Θέλουμε τη Νεολαία να τραβήξει την κοινωνία μπροστά.

Καλώ λοιπόν όλους τους νέους, καλώ ακόμα και τους νεολαίους άλλων Κομμάτων, καλώ ακόμα και τα παιδιά που τους εξευτελίζει αυτή η διαδικασία, γιατί κάποιοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να εξαρτήσουν, να εξαγοράσουν συνειδήσεις παιδιών μέσα από τη «γαλάζια συνέντευξη, τους καλώ να αντισταθούν, να απελευθερωθούν, να σπάσουν αυτή τη λογική για να πάμε την Ελλάδα μπροστά, σε μία αξιοκρατία. Να μπορεί να είναι η Ελλάδα των αξιών, η Ελλάδα του ήθους, η Ελλάδα των αρχών.

Εμείς δε δεχόμαστε αυτή την υποταγή που θέλει η Νέα Δημοκρατία να επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να υποτάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αθήνα και στη Ρηγίλλης. Εμείς θέλουμε να αποκεντρώσουμε εξουσίες, να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης. Εμείς θέλουμε μέσα ενημέρωσης ελεύθερα, αντικειμενικά, χειραφετημένα, να κάνουν την κριτική τους, να κάνουν την αξιολόγησή τους, να μην είναι υποχείρια κανενός.

Η Νέα Δημοκρατία φοβάται το διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για μας η διαβούλευση είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής και θα είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής από την ημέρα που αναλάβουμε την κυβέρνηση, θα είμαστε συνεχώς σε διαβούλευση με τον ελληνικό λαό για τα μέτρα και τις πολιτικές μας.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει την Εκκλησία υποχείριο κομματικό. Εμείς θέλουμε την Ορθοδοξία ανοιχτή, με ανοιχτή αγκαλιά για τον κάθε άνθρωπο.

Η Νέα Δημοκρατία απήλλαξε τους μεγαλομέτοχους από φόρους. Εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής για τους φτωχότερους, για τα άτομα με αναπηρία, για τους συνταξιούχους, για τους ανέργους.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να διορίσει αγροφύλακες. Εμείς θέλουμε να διοριστούν νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Η Νέα Δημοκρατία υπονόμευσε το κύρος της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Εμείς προβάλλουμε την ισχυρή οικονομική παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, που θα φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία ήθελε την απογραφή για να πλήξει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλαμε την απογραφή για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

Η Νέα Δημοκρατία έδωσε άσκοπες μάχες και έχασε, όπως με τον «βασικό μέτοχο». Εμείς ξέρουμε να δίνουμε μάχες και ουσιαστικές και μεγάλες και να κερδίζουμε, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πραγματικά, δημιουργούμε ένα νέο Κόμμα, μια νέα πορεία του Κόμματος που εμπνέεται από τις παραδόσεις μας της αυτοοργάνωσης, αλλά και μαθαίνει από το διεθνές κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, της συμμετοχικής δημοκρατίας, του ανοιχτού Κόμματος, του Κόμματος της λογοδοσίας, του Κόμματος που λογοδοτεί στον πολίτη.

Και μου είπε μια συντρόφισσα, νέα γυναίκα στη Θεσσαλονίκη μετά από τη ΔΕΘ, όπου οργάνωσαν ένα πάρτι Νεολαίας, μου είπε κάτι νομίζω πολύ σημαντικό.

Είπε: «παλαιότερα εμείς σαν ΠΑΣΟΚ βλέπαμε διαφορετικά την κοινωνία. Λέγαμε πώς θα υπηρετήσει η μη κυβερνητική οργάνωση, ο Δήμος, το μαζικό Κίνημα πώς θα υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ. Τώρα με το ανοιχτό Κόμμα εμείς βλέπουμε πώς το ΠΑΣΟΚ θα υπηρετήσει την κοινωνία, την τοπική κοινωνία, τη μη κυβερνητική οργάνωση, τους εθελοντές, τα άτομα με αναπηρία. Εμείς είμαστε το Κίνημα που κάνει κοινωνική προσφορά».

Με πολύ ειλικρίνεια, με πολύ ανθρώπινο τρόπο έδειξε αυτή η κοπέλα, ποιο είναι το νέο μήνυμα το οποίο φέρνουμε στην ελληνική πολιτική ζωή.

Η Νέα Δημοκρατία όμως συνεχώς αποκαλύπτεται. Στον αγροτικό τομέα, αποκαλύπτει το δικό της ψέμα. «Όλα τα κιλά» έλεγε στους αγρότες «όλα τα λεφτά».

Εμείς υπηρετούμε την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη προς τον αγρότη με την πρότασή μας να αξιοποιήσουμε τη νέα ΚΑΠ για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Μίλησε για σπατάλες η Νέα Δημοκρατία. Κόβει τα λεφτά από τους φτωχότερους, βάζει φόρους στον πολίτη. Όμως δε διστάζει να διορίσει περίπου 200.000, ίσως και παραπάνω, δήθεν αξιοκρατικά, αλλά με τις διαδικασίες των «γαλάζιων συνεντεύξεων». Αυτή είναι η σπατάλη που πληρώνει ο ελληνικός λαός για να κάνουν κάποιοι παράγοντες τους δικούς τους μηχανισμούς στη Νέα Δημοκρατία και να εξαγοράσουν συνειδήσεις.

Βλέπει η Νέα Δημοκρατία το δημόσιο ως φέουδό για να το αξιοποιήσει. Λάφυρα μετά τη νίκη τους στις εκλογές. Εμείς παλεύουμε για μια δημόσια διοίκηση αποκεντρωμένη, διάφανη, που υπηρετεί και σέβεται τον πολίτη.

Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο μοντέλο της φθηνής εργασίας. Χτυπά τον εργαζόμενο, ευτελίζει τον εργαζόμενο. Του δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, είτε με την ελαστικότητα, είτε με το ωράριο, είτε με τις υπερωρίες, είτε με τις άλλες ρυθμίσεις, αλλά και την ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο Έλληνας εργαζόμενος.

Εμείς δεν επενδύουμε στη φθηνή εργασία. Εμείς επενδύουμε στον άνθρωπο. Θέλουμε να δώσουμε αξία στην εργασία, αξία στον εργαζόμενο, για να είναι πιο ανταγωνιστικός, το προϊόν μας να έχει αξία. Εμείς μιλάμε για την Ελλάδα της αξίας και δε θέλουμε απλώς προϊόντα αξίας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια κοινωνία αξιών, μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Βασίζουμε το πρόγραμμα μας στην προστασία της εργασίας, στην ασφάλεια του εργαζόμενου. Εμείς λέμε ότι μόνο με την ασφάλεια μπορεί να αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται ο εργαζόμενος στις νέες αλλαγές που έρχονται.

Η Νέα Δημοκρατία φοβάται τον ξένο, νιώθει ανασφάλεια, αδυνατεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «μετανάστης». Εμείς τον εντάσσουμε το μετανάστη, ώστε η κοινωνία μας να νιώθει ασφάλεια, ώστε ο μετανάστης να μπορεί να προσφέρει εποικοδομητικά στην κοινωνία μας.

Εδώ, στην Κέρκυρα ζουν περίπου 5.000 Βορειοηπειρώτες, άλλοι 5.000 Αλβανοί, κάπου 10.000 νομίζω Εγγλέζοι και Εγγλέζες, οι οποίοι έχουν έρθει και ζουν εδώ και πιστεύω ότι με μια σωστή πολιτική, αυτή η πολυπολιτισμική κοινωνία, θα δώσει δύναμη στην κοινότητα, δύναμη στην κοινωνία, δύναμη στην Κέρκυρα, θα μας δώσει δυνατότητα να δούμε νέους ορίζοντες και θα γίνουν δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Και τα παιδιά τους, θα αισθάνονται Ελληνόπουλα και θα μπορούμε να είμαστε και περήφανοι όταν θέλουν αυτά τα παιδιά να σηκώνουν την ελληνική σημαία.

Η Νέα Δημοκρατία καταργεί τα ολοήμερα σχολεία. Εμείς οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα υπηρετεί τη γειτονιά, την οικογένεια. Η Νέα Δημοκρατία με τη δική της πολιτική έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και βλέπουμε, μου έλεγαν το πρωί, λείπουν κάπου 200 θέσεις διδακτικού προσωπικού, λόγω της πολιτικής λιτότητας της Νέας Δημοκρατίας.

Στο έτος ανταγωνιστικότητας, το φετινό, που κήρυξε η Νέα Δημοκρατία, έπεσε 9 θέσεις η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο στην ανταγωνιστικότητα. Διότι η Νέα Δημοκρατία δεν αξιοποίησε το μεγάλο κεφάλαιο των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα επίτευγμα για την Ελλάδα για το οποίο μας έδωσαν συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο. Ένα επίτευγμα που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί υπέρ της περιφέρειας, υπέρ των τουριστικών περιοχών, και δεν κατάφερε η Νέα Δημοκρατία να αξιοποιήσει.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία είχε μόνο ως στόχο την κατάκτηση της εξουσίας και τώρα προσπαθεί απλώς να διατηρήσει την εξουσία. Στόχο και όραμα για τη χώρα δεν είχε η Νέα Δημοκρατία Δε μας έχει δείξει στόχο και όραμα. Δε φαίνεται να υπάρχει στόχος και όραμα. Μόνο να βολευτούν οι «ημέτεροι». Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία θα καταδικαστεί στις επόμενες εκλογές.

Φίλες και φίλοι εμείς καταθέσαμε το ιδεολογικό μας πλαίσιο. Πολλοί έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ιδεολογικό στίγμα. Τους τελευταίους 18 μήνες ξεκινήσαμε μια νέα πορεία, ένα νέο ξεκίνημα, πρώτα απ’ όλα ανασυγκρότησης του Κινήματός μας, με ανοιχτές διαδικασίες, με διαφανείς διαδικασίες και εκλέξαμε νέα όργανα, νέους ανθρώπους.

Φέραμε στο Κίνημά μας μετανάστες. Δώσαμε ποσόστωση στις γυναίκες και φέραμε γυναίκες σε μια νέα θέση, ουσιαστική, που θα δώσει νέο δυναμισμό, νέα προοπτική, νέες αξίες στην πολιτική ζωή. Δώσαμε ισότιμη συμμετοχή στα νιάτα μέσα στο Κίνημά μας, να ακούγεται η φωνή της νεολαίας μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Και με αυτήν τη νέα πορεία διαμορφώσαμε ένα νέο ιδεολογικό πλαίσιο, ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει τις μεγάλες εξελίξεις.

Ποιο είναι το στοίχημα του σήμερα και του αύριο για τον Έλληνα; Είμαστε σε μια διεθνή Κοινότητα με μεγάλες προκλήσεις. Εμείς θέλουμε και εμείς εγγυόμαστε, ως ΠΑΣΟΚ, να δώσουμε τα εργαλεία στον Έλληνα πολίτη, στον κάθε Έλληνα νέο και μεγαλύτερο, να μπορεί και μόνος του και συλλογικά να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις της εργασίας, το πρόβλημα της ανεργίας, του περιβάλλοντος, για την οικογένειά του, για την οικονομία, για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Γι΄ αυτό μιλάμε για μια αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που δίνει διέξοδο στην περιφέρεια. Είναι η επένδυση στον άνθρωπο, στην επιστήμη, στην καινοτομία, στον πολιτισμό. Και αυτό το νέο όραμα, αυτή η νέα λογική ανάπτυξης, της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντική για την Κέρκυρα.

Διότι η Κέρκυρα θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπό αυτής της νέας πορείας, της νέας αναπτυξιακής πορείας που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ένα πρότυπο που συνδυάζει από τη μια την ανάπτυξη, την οικονομική ανάπτυξη, με τον πολιτισμό, με μια άλλη αγροτική παραγωγή συνδεδεμένη με ποιοτικές ανάγκες, με καλλιέργειες βιολογικές, με καλλιέργειες ποιοτικές, με συνδυασμό οικοτουρισμού, τουρισμού υγείας, τουρισμού παιδείας.

Να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό μας, να ανοίξει επιτέλους και το Μουσείο Καποδίστρια. Δεν μπορεί ο Υπουργός Πολιτισμού να βρει 40.000 ευρώ για να λειτουργήσει το Μουσείο Καποδίστρια που είναι ένα σημαντικό μνημείο για τη χώρα μας.

Να αξιοποιήσουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που μπορεί να γίνει επίκεντρο όχι μόνο για Έλληνες φοιτητές αλλά να γίνει ένα διεθνές κέντρο. Δεν αρκεί να λέμε θα φτιάξουμε ένα διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.

Πιστεύω ότι σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία όλα τα Πανεπιστήμιά μας θα γίνουν διεθνή Πανεπιστήμια. Όλα τα Πανεπιστήμιά μας θα φέρνουν φοιτητές από το εξωτερικό, δεν θα διώχνουν Έλληνες, θα φέρνουν από το εξωτερικό φοιτητές και ξένους και θα είναι ένας πόλος έλξης. Και θα συνδυαστούν αυτά με συνεδριακό τουρισμό, με τουρισμό υγείας, με τουρισμό πολιτισμού, με τουρισμό για άτομα με αναπηρία, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ανθρώπινη διάσταση στην ανάπτυξη, μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Και να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό το περιβάλλον. Αντί να είναι το περιβάλλον εμπόδιο για την ανάπτυξη, να κάνουμε το περιβάλλον υπεραξία, να δώσει μεγαλύτερη αξία στο προϊόν μας, μεγαλύτερη αξία στον τουρισμό μας, μεγαλύτερη αξία στον πολιτισμό μας, στην παιδεία μας, στα προϊόντα μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να φύγουμε από τη λογική του μαζικού τουρισμού και να πάμε στον ποιοτικό τουρισμό. Να μπορέσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν.

Φίλες και φίλοι, αυτήν τη νέα αναπτυξιακή πορεία θα συζητήσουμε ενόψει και των νέων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διότι εμείς θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αποκέντρωση, η εμπιστοσύνη στον πολίτη, είναι αυτό το οποίο εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Όπως έλεγε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ένας λαός πιστεύει στον εαυτό του, δεν υπάρχει τίποτε να τον σταματήσει. Και έλεγε, «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία».

Αυτό το όραμα θα το ολοκληρώσουμε. Θα το ολοκληρώσουμε κάνοντας την Αθήνα επιτελική κυβέρνηση, που σημαίνει θα αφαιρέσουμε εξουσίες από την Αθήνα, θα αφαιρέσουμε εξουσίες από μας τους πολιτικούς στο κέντρο. Θα αφαιρέσουμε εξουσίες από τους Υπουργούς μας. Δεν θέλουμε οι Υπουργοί μας να έχουν εξουσία. Θέλουμε να έχουν ένα πλαίσιο εξουσίας. Οι μεγαλύτερες εξουσίες θα πρέπει να είναι της τοπικής κοινωνίας.

Αλλά τι σημαίνει αυτό; Κάτι πολύ σημαντικό. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αποκεντρωμένα να λειτουργήσει η κοινωνία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα σημαίνει πόρους. Να μεταφέρουμε μεγάλους πόρους από το κέντρο στην περιφέρεια. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο των αλλαγών.

Δεύτερον. Να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία με εκπαίδευση, με εκπαίδευση των στελεχών ώστε να ξέρουν να αξιοποιήσουν τις νέες αρμοδιότητές τους.

Τρίτον. Να στηρίξουμε την κοινωνία των πολιτών. Είχα την ευκαιρία το μεσημέρι να έχω γεύμα και να συζητήσω με τους εθελοντικούς φορείς της Κέρκυρας και χαίρομαι γιατί με αυτήν την ευκαιρία ήταν η πρώτη φορά που μαζεύτηκαν μεταξύ τους, ήταν και η Άντζελα Γκερέκου εκεί και την ευχαριστώ που ασχολείται με το θέμα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο κόμμα μας, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.

Η διαδικασία της ανάπτυξης του εθελοντισμού, ουσιαστικά είναι μια φιλοσοφία που είναι βαθιά σοσιαλιστική και δημοκρατική. Διότι υποστηρίζει ότι εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας, θέλουμε την αλληλεγγύη, θέλουμε την ανθρωπιά. Βάζουμε τον άνθρωπο στο κέντρο της προσπάθειάς μας και δεν θέλουμε κανέναν να μείνει πίσω. Αν έχει κάποιο πρόβλημα, αν έχει μια αναπηρία, αν έχει κάποια δύσκολη κοινωνική θέση, εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά ώστε να έχει ισότιμες ευκαιρίες και δυνατότητες. Να στηρίξουμε αυτές τις νέες δυνατότητες. Να αποκεντρώσουμε εξουσίες.

Μίλησα με την ψυχολόγο που ασχολείται με τα παιδιά που έχουν εμπλακεί με τα ναρκωτικά και μου είπε το εξής. Οτι ενώ παλιότερα είχαν προγράμματα στα σχολεία, τα σταμάτησε το Υπουργείο Παιδείας και θα κάνει δικά του προγράμματα που θα στείλει εδώ στην Κέρκυρα. Μα, εμείς αυτό λέμε. Πρέπει να υπάρχει αποκέντρωση.

Γιατί να μην μπορούν οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι, γιατροί εδώ στην Κέρκυρα, να συνεννοηθούν με την εκπαιδευτική κοινότητα και μόνοι σας να φτιάξετε τα κατάλληλα προγράμματα για τη νέα γενιά, για τους νέους ανθρώπους; Πρέπει να έρθει κάποιος γραφειοκράτης από την Αθήνα να κάνει το πρόγραμμα; Κάποιος που δεν θα ξέρει την Κέρκυρα, που δεν θα ξέρει τα προβλήματα, που δεν θα έχει αυτή την ανθρωπιά και την προσήλωση στα πραγματικά προβλήματα της περιοχής. Γι’ αυτό μιλάμε για αποκέντρωση.

Όμως υπάρχει και άλλη μια προϋπόθεση κι αυτή εμείς, το ΠΑΣΟΚ, θα τη διασφαλίσουμε. Θα τη διασφαλίσουμε με την ενότητά μας, με τη διαφάνεια και με τις αρχές και με τις αξίες μας.

Είναι το να επιλέξουμε εκείνους τους ικανούς ανθρώπους που μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτών των μεταρρυθμίσεων και μπορούν να σηκώσουν τη σημαία του ήθους και του νέου που το ΠΑΣΟΚ σήμερα εκφράζει, που το ΠΑΣΟΚ φέρνει στην κοινωνία.

Διότι αυτό το οποίο εμείς λέμε, είναι: δεν θέλουμε να μεταφέρουμε εξουσίες από το κέντρο για να φτιάξουμε τοπικά φέουδα. Τέρμα τα φέουδα, τέρμα οι μηχανισμοί, τέρμα οι προσωπικές στρατηγικές. Όλοι μαζί ενωμένοι προχωράμε μπροστά, να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία. Καλούμε τον πολίτη να συμμετέχει ισότιμα, όχι υποχείριο του α ή του β παράγοντα. Ελεύθεροι.

Χειραφετούμε την ελληνική κοινωνία, χειραφετούμε τη νέα γενιά, χειραφετούμε τον πολίτη ώστε να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και να ακούγεται η φωνή του. Αυτή είναι η διαφορά η δικιά μας με τη Νέα Δημοκρατία

. Και προχωράμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Μια νέα αναπτυξιακή πορεία, μια πορεία που θα συνεχίσει με περιφερειακές συνδιασκέψεις για την ανάπτυξη στην περιοχή και με μεγάλες τολμηρές αλλαγές που τις συζητάμε από τώρα.

Τις συζητάμε από τώρα για έναν απλούστατο λόγο. Εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συμμαχίες, μια μεγάλη Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, πριν από τις επόμενες εκλογές, ώστε την επόμενη των εκλογών να ξεκινήσουμε το μεγάλο έργο των μεταρρυθμίσεων, με την υποστήριξη, τη συνειδητή υποστήριξη του ελληνικού λαού ο οποίος θα ξέρει πού πηγαίνει αυτή η χώρα. Θα είναι η επιλογή του. Θα έχουμε διαβουλευτεί, θα έχουμε συζητήσει. Θα είναι το πρόγραμμα όχι απλώς του ΠΑΣΟΚ, θα είναι το πρόγραμμα των προοδευτικών δυνάμεων του λαού, διότι θα το έχει διαμορφώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία σε μας είναι, ενότητα, αξιοκρατία, αξιοπιστία. Εμείς αυτές τις αρχές τις υπηρετούμε, τις σεβόμαστε και δεν χωράνε προσωπικές στρατηγικές. Θα είναι το πρόγραμμά μας το οποίο όλοι μας θα ακολουθήσουμε. Με δημοκρατικό τρόπο συζητάμε, αλλά με ενωμένο και αποτελεσματικό τρόπο θα δράσουμε.

Θα δράσουμε διότι ο ελληνικός λαός βλέπει τη λαίλαπα της δεξιάς. Βλέπει και πάλι τη Νέα Δημοκρατία όπως ήταν και επί Μητσοτάκη και παλαιότερα. Βλέπει δυστυχώς την πορεία της χώρας με απαισιοδοξία όσο χρόνο παραμένει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.

Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός ζητά από μας την ενότητα για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε κα πάλι εκείνο το ευρύ Κίνημα, το Κίνημα το λαϊκό, των μαζικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης, των μελών μας, των συνεταιριστών, των αγροτών.

Το ευρύ Κίνημα που για τον πολίτη είναι το εργαλείο για να προωθήσει τα συμφέροντά του, να προωθήσει ένα άλλο όραμα, να προωθήσει μια κοινωνία αξιών, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανθρωπιάς. Κι αυτήν την κοινωνία θα την προωθήσουμε, διότι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα πει «ως εδώ και μη παρέκει. Από έδω και πέρα δημοκρατική πορεία στη χώρα».

Καλό μας αγώνα. Ευχαριστώ γι’ αυτή την υποδοχή, γι’ αυτή την μεγαλειώδη υποδοχή. Το νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ ξεκινάει εδώ, από τη δημοκρατική Κέρκυρα, απ’ αυτή τη μεγαλειώδη υποδοχή και το μήνυμά σας θα ακουστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ευχαριστώ και καλό μας αγώνα. Γεια σας.”

Διαβάστε επίσης