Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Κομοτηνή

“Αυτή η μεγαλειώδης υποδοχή εδώ στην Κομοτηνή, είναι απόδειξη για τη νέα ελπίδα που έρχεται στη χώρα μας. Τη μεγάλη ήρεμη δύναμη του λαϊκού Κινήματος, των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας. Η ελπίδα έρχεται ξανά. Και σύντομα θα κληθούμε να αναλάβουμε με ευθύνη, με ευθύνη να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και πάλι.

Θα είμαστε σύντομα πάλι κυβέρνηση. Και η διαφορά μας θα είναι ότι, εμείς θα κυβερνήσουμε δίνοντας εξουσία στον πολίτη, στο λαό, στην περιφέρεια, δίνοντας δυνατότητες, ευκαιρίες, να μπορεί να συμμετέχει ουσιαστικά, με διαβούλευση, με αρχές, με αξίες, με κανόνες.

Φίλες και φίλοι, μετά τις εκλογές στις 7 Μαρτίου του 2004, ο κόσμος είχε μεγάλες προσδοκίες απ’ τον κ. Καραμανλή. Είχε υποσχεθεί πολλά.

(Ακούγεται το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»)

Να σας πω για το σύνθημα αυτό. Οι παλιότερες γενιές είχαν γνωρίσει μια δεξιά αυταρχική, αλαζονική, ανάλγητη, ρουσφετολογική, που χώριζε τον κόσμο στα μιάσματα και σε εθνικόφρονες. Και περίμενε ο κόσμος, και περίμενε η νέα γενιά, μετά απ’ τα λόγια του κ. Καραμανλή, ότι κάτι θα άλλαζε σε αυτή την παράταξη, της δεξιάς. Δυστυχώς, ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές, εκείνοι που ήλπιζαν, βλέπουν να απογοητεύονται πλήρως από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Καραμανλή. Δυστυχώς, δεν μάθανε, και πρέπει ξανά να πάνε στα θρανία της αντιπολίτευσης, μήπως επιτέλους βάλουν μυαλό, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον την εξουσία.

Είχε πολλές ευκαιρίες ο κ. Καραμανλής, να πάει την Ελλάδα μπροστά. Είχε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για να προβάλει την Ελλάδα. Είχε τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, για να βρεθούν δίκαιες λύσεις. Είχε τη δυνατότητα να κλείσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, να απορροφήσει απ’ το Γ’ ΚΠΣ σημαντικά ποσά για την περιφέρεια ιδιαίτερα, όχι να χάσει χρήματα, όπως έχασε. Είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί για το Δ’ ΚΠΣ.

Παρέλαβε μια χώρα με μια αναπτυξιακή πορεία δυναμική, και έδειξε ότι έχει έλλειψη οράματος, έλλειψη πολιτικής βούλησης να πάρει αποφάσεις σημαντικές, έλλειψη ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, και έλλειψη ικανότητας, πέρα από την ικανότητα να σχεδιάζουν και να κυβερνούν μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά όχι για τον ελληνικό λαό.

Διέψευσε προσδοκίες ο κ. Καραμανλής, σπατάλησε χρόνο, σπατάλησε χρήμα, σπατάλησε ανθρώπινο δυναμικό και το χειρότερο, σπατάλησε και την ελπίδα για το αύριο. Σήμερα η χώρα μας συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τις έρευνες που γίνονται, στις πιο απαισιόδοξες χώρες για το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλλιέργησε προσδοκίες και στη Θράκη. Δεσμεύτηκε ότι, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα αποκαθιστά τα πρόσθετα αναπτυξιακά κίνητρα για τη Θράκη, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ο νέος νόμος, όμως, εξομοίωσε τα κίνητρα αυτά με άλλων περιοχών, και αποδέσμευσε την επιδότηση από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων, με αποτέλεσμα να βαθαίνει ακόμα περισσότερο η ανεργία στη Θράκη. Και συνάντησα ανέργους σήμερα, και είδα την απόγνωση στο πρόσωπό τους, στα μάτια τους, μέσα από αυτή την πολιτική την οικονομική.

Δεσμεύτηκε για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών ιατρείων, την ίδρυση Κέντρου Υγείας στον ορεινό όγκο. Τα ξέχασε.

Δεσμεύτηκε για ένα ειδικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Τα ξέχασε.

Για τους καπνοκαλλιεργητές δεσμεύτηκε ότι, θα διεξάγει ο ίδιος δυναμικές διαπραγματεύσεις για την οικονομική τους στήριξη. Τον είδατε πουθενά να διεξάγει δυναμικές διαπραγματεύσεις; Πουθενά, στο εξωτερικό δεν διεξήγαγε ο κ. Καραμανλής -πόσο μάλλον για τους καπνοπαραγωγούς- δυναμικές διαπραγματεύσεις. Και η κατάσταση για τους καπνοπαραγωγούς τα δύο τελευταία χρόνια είναι τραγική και χειρότερη από ποτέ.

Δεσμεύτηκε ότι θα έχει ως κεντρική προτεραιότητα την αντιμετώπιση του στεγαστικού και εργασιακού προβλήματος για τους παλιννοστούντες, και όπως με ενημέρωσαν οι Σύλλογοι σήμερα το απόγευμα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Τους ξέχασε και αυτούς μετά τις εκλογές.

Φίλες και φίλοι, έρχομαι από μια επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συνάντησα τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, και όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας. Πήγα κλιμάκιο συμπροεδρεύων με τον Π. Λίπονεν, τον πρώην πρωθυπουργό της Φιλανδίας, και άλλους ευρωπαϊκούς ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, για να συναντήσουμε και να δούμε τις προοδευτικές δυνάμεις ιδιαίτερα, στην Τουρκία. Δυνάμεις δημοκρατικές, μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικάτων, και ανθρώπων που θέλουν να εξασφαλίσουν μια Τουρκία ευρωπαϊκή, μια Τουρκία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια Τουρκία που θα σέβεται τις θρησκευτικές και άλλες εθνικές μειονότητες. Μια Τουρκία που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, ακόμα και με την Κύπρο.

Ως υπουργός Εξωτερικών εργάστηκα με επιμονή για την προσέγγιση των δύο λαών, και είχα και χτες την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι προς τον Τουρκικό λαό. Είχα την ευκαιρία να προσφέρω στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με ίσα δικαιώματα αλλά και με υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι, ώστε να αρθούν τα εμπόδια, όπως η πλήρης εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, η επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της Ε.Ε., προκειμένου, επιτέλους, σε μια ενωμένη Κύπρο, να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συμβιώνουν ειρηνικά, και να γίνουν μοντέλο αγαστής και ουσιαστικής συνεργασίας και πολυπολιτισμού για την Ευρώπη και αλλού.

Βεβαίως, έθεσα και το θέμα της Χάλκης, και είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μαζί με όλη την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υποστηρίξανε και αυτοί από κοινού το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το άνοιγμα της Χάλκης και τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας στη Τουρκία.

Και είχε πει ο κ. Καραμανλής ότι, θα συνέχιζε -όπως έλεγε- την πετυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά θέματα. Και είχαμε προσδοκίες. Όμως, του παραδώσαμε την Ελλάδα του κύρους και σήμερα έχουμε μια Ελλάδα χωρίς φωνή.

Παραδώσαμε μια Ελλάδα που ήταν λύση για τα προβλήματα των Βαλκανίων, και αυτός καταντά την Ελλάδα πρόβλημα μέσα στα Βαλκάνια. Παραδώσαμε μια Ελλάδα που ήταν η Ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, και ο κ. Καραμανλής καταντά την Ελλάδα πάλι μια Βαλκανική χώρα στην Ευρώπη.

Παραδώσαμε την Ελλάδα στρατηγική δύναμη στη περιοχή, και ακολουθεί ο κ. Καραμανλής μια στρατηγική απομόνωσης. Βλέπουμε αντιφατικές πολιτικές, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική, χωρίς στρατηγική. Και έτσι βλέπουμε να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στην Νέα Υόρκη, και από την Νέα Υόρκη να μας ανακοινώνει ότι, δεν χρειαζόμαστε το βέτο, ενώ εδώ από την Αθήνα για άλλο θέμα λέει αντιφατικά, ότι θα επιβάλει το βέτο. Είναι πυροτεχνήματα; Είναι αλαλούμ; Είναι σοφή πολιτική;

Δε γνωρίζουν δυστυχώς πού πάνε τη χώρα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και δημιουργούν ανασφάλεια, δημιουργούν καταστάσεις που θα τις βρούμε, δυστυχώς, μπροστά μας.

Μιλήσανε για δημοψήφισμα για το όνομα, και τώρα μας λένε δημοψήφισμα για την ένταξη της FYROM. Ποια είναι η πολιτική μας, τελικά; Και γιατί από καλό παιδί και «στρατηγικό εταίρο» των Ηνωμένων Πολιτειών, γίναμε το κακό παιδί και ντροπή των Ηνωμένων Πολιτειών;

Εγώ φίλες και φίλοι, διαφωνώ με τις δηλώσεις του κ. Μπερνς, όπως διαφώνησα με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώρισή τους με το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας, της FYROM. Και θα ήθελα πράγματι να συμπαρασταθώ στη κυβέρνηση, αλλά σε ποια πολιτική; Δεν μπορώ να συμπαρασταθώ στη πολιτική αυτή, διότι εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ελλάδας, και η κυβέρνηση αυτή δεν γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Δεν γνωρίζει, ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ισχυρή δύναμη, ενώ σήμερα την αγνοούν, αγνοούν την δύναμη αυτή που λέγεται Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, είχε καλλιεργήσει ο κ. Καραμανλής προσδοκίες για τον αγρότη. Για τα πανωτόκια, για το βαμβάκι. «Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», για τον καπνό. Για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αγροτών. Δημιούργησε προσδοκίες για την υγεία. Υποβαθμίζει την δημόσια υγεία. Δημιούργησε προσδοκίες για την παιδεία. Ακόμα υπάρχουν κενά και στη φετινή χρονιά από δασκάλους και καθηγητές. Δημιούργησε προσδοκίες στους συνταξιούχους. Διαψεύστηκαν οικτρά οι προσδοκίες της πιο φτωχής τάξης, αν θέλετε, της χώρας μας.

Δημιούργησε προσδοκίες στο μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, και έφερε τα ωράρια, τα νέα ωράρια που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις. Δημιούργησε προσδοκίες για τους ανέργους, και αντιμετωπίζουν σήμερα τη μαύρη εργασία, τη μαύρη και άραχνη ανεργία.

Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι, η Ν.Δ. είχε καλλιεργήσει και για την οικονομία μεγάλες προσδοκίες. Βλέπουμε σήμερα με την πολιτική της, η ανάπτυξη να έχει ανακοπεί. Τα εισοδήματα των ελλήνων να υποχωρούν. Για πρώτη φορά το 2005 οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν. Οι ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία, ενώ τις δημόσιες επενδύσεις τις έκοψε βάναυσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καραμανλή, με θύμα ποιους; Ιδιαίτερα την περιφέρεια της χώρας, για την οποία είχε μιλήσει τόσο πολύ ο κ. Καραμανλής. Κανένα νέο έργο στη περιφέρεια.

Η ελληνική οικογένεια βιώνει την ακρίβεια όλο και πιο έντονα. Ο πληθωρισμός είναι σήμερα σε πιο υψηλά επίπεδα. Αυξήσεις παντού. Στα καύσιμα, στη στέγαση, στις μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση. Οι δυσκολίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται, ενώ τα χρέη έχουν εκτιναχθεί.

Η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας βρίσκεται δυστυχώς, στη χαμηλότερη στάθμη των τελευταίων ετών. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις τους, των νοικοκυριών για τα εισοδήματά τους, των ανέργων να βρουν δουλειά, έχουν καταρρεύσει.

Οι 12μηνες μεταχρονολογημένες επιταγές στην αγορά, η στάση πληρωμών, η ακύρωση επενδύσεων, η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον, αυτά είναι, δυστυχώς, που περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Και γι’ αυτά δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτά έχει αποκλειστική ευθύνη ο κ. Καραμανλής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε μια απογραφή, ανειλικρινή απογραφή, που διέσυρε τη χώρα μας.

Υπάρχει άλλος δρόμος, και θ’ αλλάξουμε τη χώρα, θα πάμε τη χώρα μπροστά, και θα σταματήσει ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα παρασύρει την Ελλάδα στον κατήφορο. Εμείς το εγγυόμαστε αυτό.

(ακούγεται το σύνθημα : « Όλοι μαζί για την ανατροπή»)

Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, με τη νεολαία θα κάνουμε πολλές ανατροπές. Μαζί θα είμαστε. Μπείτε μπροστά. Τραβήξτε μπροστά. Σας ανοίγουμε το δρόμο. Πιστεύουμε σε εσάς.

Ήδη δημιουργούμε αυτή τη νέα Ελλάδα με τις συζητήσεις μας, με τις πολιτικές μας, με την ανασυγκρότηση που κάνουμε στο Κίνημά μας, με την ανασυγκρότηση που ξεκινάμε τώρα στη νεολαία, και αυτό πολλοί το φοβούνται. Φοβούνται αυτή τη μεγάλη ήρεμη δύναμη που δημιουργούμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, στην ελληνική κοινωνία.

Και θέλω να συγχαρώ, και να υποδεχθώ, και να καλωσορίσω στις τάξεις μας τόσους νέους, που είναι πια επισήμως μέλη του Κινήματος, τόσες γυναίκες που έχουν πια εκλεγεί στα όργανα του Κινήματος, και ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή, πολλούς απ’ τη μειονότητα, που έχουν και αυτοί εκλεγεί πια ισότιμα στα όργανα του Κινήματός μας, συμμετέχουν ενεργά, άνδρες και γυναίκες.

Χρειαζόμαστε αυτό το δυναμισμό, διότι υπάρχουν προβλήματα στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη, στη Θράκη. Χρειαζόμαστε το δικό σας δυναμισμό. Χρειαζόμαστε το δυναμισμό της κοινωνίας, διότι υπάρχουν έντονα προβλήματα. Κλείσιμο εργοστασίων, οικογένειες χωρίς δουλειά, η βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, μια απ’ τις παλιότερες στη χώρα, βιώνει μία απ’ τις μεγαλύτερες κρίσεις της με ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων.

Πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά τους τελευταίους 18 μήνες στην περιοχή. Τι απαντά κανείς στον 50άρη άνεργο, στην 45χρονη γυναίκα που μένει χωρίς δουλειά μετά από χρόνια, και που αισθάνεται πως δεν έχει προοπτική, πως μένει στο περιθώριο; Τι απαντά στα παιδιά τους, στο νέο και τη νέα που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην αγορά εργασίας και βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

Δεν υπάρχουν βεβαίως εύκολες απαντήσεις για τον άνεργο. Κλάδοι ολόκληροι, ιματισμού, μεταλλουργίας, κλωστοϋφαντουργίας, που κάποτε ανθούσαν, χτυπιούνται απ’ τον ανταγωνισμό στις άλλες γειτονικές αλλά και πιο μακρινές χώρες. Και βέβαια, δεν μπορεί αυτή η διαδικασία εύκολα να αναστραφεί. Μπορεί, όμως, να προετοιμάσουμε την κοινωνία, τον εργαζόμενο, την επιχείρηση για τις αλλαγές, και να δώσουμε προοπτική. Μπορούμε να φροντίσουμε γι’ αυτούς να μη μένουν χωρίς δουλειά. Μπορούμε με προγράμματα ανασυγκρότησης για όσους πλήττονται, και με προγράμματα αναπροσανατολισμού του αναπτυξιακού μοντέλου στην περιοχή σας, μπορούμε με αυτούς τους άξονες, να δώσουμε προοπτική στη Θράκη.

Αλλά αυτό, δεν είναι αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είναι αυτό που κάνει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ξέχασε τις υποσχέσεις του και δεν γνωρίζει που να πάει τη χώρα, με ποια πυξίδα, ποιες είναι οι εξελίξεις, ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι. Δεν έχει πάρει ο κ. Καραμανλής μετά από ενάμιση χρόνο καμία νέα πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη παρέμβαση για την απασχόληση. Δεν έχει δώσει κανένα νέο πόρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα, όμως, να πω ότι, εμείς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Δεν μπορεί ο «μονόδρομος» της ΝΔ, που αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Εμείς ξέρουμε να σχεδιάζουμε την τύχη μας. Ξέρουμε να μην αφήνουμε την τύχη μας στο μέλλον, αλλά να διαμορφώνουμε το μέλλον εμείς, τη δική μας τύχη, το δικό μας δρόμο, το δικό μας σχεδιασμό. Εμείς λέμε, ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Είμαστε η ήρεμη δύναμη, το ήρεμο ποτάμι, που όμως δυναμικά προχωρά και θα σαρώσει ό,τι παλιό και ό,τι συντηρητικό η ΝΔ προσπαθεί να καλλιεργήσει, ό,τι προσπαθεί να καλλιεργήσει στην ελληνική κοινωνία. Για να δώσουμε διέξοδο, για να δώσουμε προοπτική, για να δώσουμε σιγουριά και ασφάλεια στον Έλληνα.

Φίλες και φίλοι, για τη Θράκη υπάρχουν τρία σημαντικά δεδομένα. Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία που αναπτύσσεται, και η πολυπολιτισμικότητα. Και η Θράκη αποτελεί κέντρο και των τριών αυτών νέων εξελίξεων.

Πρώτα απ’ όλα, η Θράκη θα είναι πολύ σύντομα το σύνορό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μόνο μας ουσιαστικά σύνορο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι η ενδοχώρα των Βαλκανίων, θα είναι το σύνορο της Ευρώπης με την Ασία, θα είναι η γέφυρα πολιτισμών.

Δεύτερον, η Θράκη έχει υποδομές στην τεχνολογία, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με τα νοσοκομεία, με τα ΤΕΙ. Μπορεί να είναι ένα κέντρο τεχνολογικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα οι πολίτες της Θράκης απολαμβάνουν, πλέον, σε μεγάλο βαθμό, μέσα σε μια πολυπολιτισμική παγκόσμια κοινωνία, ισονομία και ισοπολιτεία. Κάτι για το οποίο εμείς δεσμευόμαστε. Δεσμευόμαστε για την κοινωνία της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Αυτός ο πολυπολιτιστικός πλούτος, από φόβος που ήταν παλαιότερα, γίνεται πλεονέκτημα. Όταν πρωτοήρθα στη Θράκη πριν από πολλά χρόνια, και είχαμε πάει σε χωριά -βλέπω εδώ πολλούς με τους οποίους είχαμε περιοδεύσει σε πολλές περιοχές της Θράκης- ήρθα αντιμέτωπος με τον φόβο, με την ανασφάλεια και την καχυποψία. Κάναμε όμως δουλειά, μαζί, όλοι μαζί, μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την μειονότητα, και δώσαμε νέα ελπίδα και στην μειονότητα αλλά και σε όλους τους κατοίκους, δημότες, πολίτες της περιοχής.

Για μας η διαφορετικότητα, ο πολυπολιτισμός, δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, σε μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε μια παγκόσμια οικονομία. Για μας η διαφορετικότητα είναι πλεονέκτημα. Είναι η βάση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, των ανοιχτών οριζόντων, της γνώσης που μας επιτρέπει να κατανοούμε το διαφορετικό και να το αξιοποιούμε για το καλύτερο αύριο, για το καλύτερο μέλλον.

Και εδώ ο κ. Καραμανλής είχε δημιουργήσει πολλές υποσχέσεις και προσδοκίες. Μίλησε όταν ήταν στην Κομοτηνή για εκλογές στα Βακούφια, δεν τις πραγματοποίησε μέχρι σήμερα. Υποσχέθηκε αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και μέχρι σήμερα το μόνο που έχουμε δει, είναι η επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος ενισχυτικής εκπαίδευσης, και κανείς δεν ξέρει ποια μορφή θα πάρει για την μειονότητα.

Υποσχέθηκε αναβάθμιση της ΕΠΑΘ σε σχολή τετραετούς φοίτησης. Δεν την πραγματοποίησε ποτέ. Υποσχέθηκε σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική για την μειονότητα στη Θράκη, αντ’ αυτού βιώνουμε το πολιτικό πισωγύρισμα με την επανίδρυση του αυταρχικού μοντέλου της κρατικής διοίκησης.

Και βεβαίως, βλέπουμε την καταβαράθρωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, που σε μεγάλο τους αριθμό είναι από την μειονότητα. Τους έταζε διπλασιασμό των τιμών. Αντ’ αυτού εισπράττουν τα αποτελέσματα μιας πρόχειρα σχεδιασμένης αγροτικής πολιτικής, και βιώνουν τις χειρότερες μέρες που έχουν δει στη ζωή τους.

Με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά εμείς δώσαμε την ευκαιρία σε πολίτες της μειονότητας να εκπροσωπηθούν στα όργανα του Κινήματος, και χαίρομαι ιδιαίτερα, ότι μέσα σε αυτούς είναι και γυναίκες από την μειονότητα, που νομίζω ότι, για πρώτη φορά μπαίνουν τόσο δυναμικά στην πολιτική στη χώρα μας.

Με εκλεγμένους συντρόφους και συντρόφισσες της μειονότητας θα συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις μας, θα συζητήσουμε, θα υπάρξει διαβούλευση για όλα τα θέματα που εκκρεμούν. Το εκπαιδευτικό, το ζήτημα της εκλογής των διαχειριστικών Επιτροπών στα Βακούφια, την επίλυση του προβλήματος των «ανιθαγενών».

Εμείς δεν απευθυνόμαστε στην μειονότητα μόνο προεκλογικά, δίνοντας αδιέξοδες και ανέξοδες υποσχέσεις. Εμείς, και εγώ προσωπικά, θεμελίωσα σχέση εμπιστοσύνης με την μειονότητα, με τη θέσπιση της ειδικής ποσόστωσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της μειονότητας. Και έχουμε τα πρώτα δείγματα, τους πρώτους νέους και νέες που έχουν αποφοιτήσει και δουλεύουν έχοντας επιτέλους σπουδάσει σε ελληνικά Πανεπιστήμια.

Την πτώση της μπάρας που δημιουργούσε δύο κατηγορίες πολιτών στη Θράκη. Την κατάργηση του άρθρου 19, την αναγνώριση του δικαιώματος του ατομικού αυτοπροσδιορισμού, τη ψήφιση του νόμου Καποδίστρια, που έδωσε για πρώτη φορά σε πολίτες της μειονότητας να καταλάβουν σημαντικά αξιώματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Φίλες και φίλοι, και η μειονότητα βιώνει την αποσύνθεση και τις οικονομικές δυσκολίες αυτής της περιοχής. Υπάρχουν σοβαρά και μεγάλα προβλήματα σε αυτή την περιοχή. Βρίσκεται η βιομηχανία σε κρίση, μεταναστεύουν επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες, κλείνουν βιομηχανίες. Παρακολουθεί, απλώς, η κυβέρνηση τα γεγονότα. Δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ούτε μιας επένδυσης στη Ροδόπη, ενώ από το Γ’ ΚΠΣ, που είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης, κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα.

Κύριε Καραμανλή, δεν είναι δικά σας τα χρήματα αυτά, είναι χρήματα του ελληνικού λαού, για τα οποία εμείς παλέψαμε, διαπραγματευτήκαμε. Οι κυβερνήσεις μας διαπραγματευτήκανε σκληρά, για να έρθουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα, στην ελληνική περιφέρεια.

Το προεκλογικό συμβόλαιο του κ. Καραμανλή με τους αγρότες ήταν μια ισχυρή αγροτική οικονομία. Σήμερα, αποτιμάται με φτώχεια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή, κέρδη στους μεσάζοντες.

Το χτεσινό συμβόλαιο του κ. Καραμανλή, είναι σήμερα η απόδειξη της αναλγησίας τους, της ανικανότητάς τους, της αναξιοπιστίας τους, της υποκρισίας τους, και θα τους συνοδεύει αυτή η υποκρισία και η αναξιοπιστία για πάντα.

Έτσι, ζουν σήμερα με αβεβαιότητα οι αγρότες. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική κινδυνεύει, αντί να είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση υπέρ των αγροτών, να είναι θηλιά στο λαιμό της αγροτικής οικονομίας.

Στη Θράκη χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των απολυμένων, αλλά και των αγροτών, και αυτό είναι ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, που θα μπορεί να ξαναβάζει τον εργαζόμενο στην αγορά εργασίας, να τον κρατά ενεργό συμμέτοχο πολίτη. Να έχει προοπτική, να ξέρει ότι θα έχει μισθό, θα έχει εργασία, θα έχει προοπτική η οικογένειά του, θα έχει προοπτική η οικονομία της περιοχής. Το ίδιο και για τον αγρότη.

Δεύτερο που απαιτείται, είναι ένα πρόγραμμα αναπροσανατολισμού του μοντέλου ανάπτυξης, μέσα στις νέες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, που προϋποθέτει μέθοδο, στόχο και προϋπολογισμό. Στόχος μας είναι μια ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν στη Θράκη. Η Θράκη είναι από τη γεωγραφία της σημαντική για τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Τρίτον, η Θράκη πρέπει να γίνει σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, όπου θα μπορούν να συνδυαστούν φυσικό αέριο, για το οποίο παλέψαμε εμείς, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά τώρα και από το Ιράν μέσω Τουρκίας, γεγονός που δημιουργεί μια νέα σχέση με τη γείτονα χώρα, με το πετρέλαιο, την αιολική ενέργεια αλλά και την ενέργεια που παράγεται από τους πλούσιους υδάτινους πόρους. Υπάρχουν μελέτες στο Δημοκρίτειο, και χρειάζεται να συνεργαστούν όλο και πιο στενά τα Πανεπιστήμιά μας με την τοπική παραγωγή, με την τοπική ανάπτυξη, διότι εκεί είναι η προοπτική, εκεί είναι η αξία. Βάζοντας τη γνώση, βάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό, θα δώσουμε τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς.
Προχωράμε και αλλάζουμε τη χώρα βήμα-βήμα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κυβερνήσουμε, την επόμενη μέρα, να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, να εφαρμόσουμε άμεσα το πρόγραμμα.

Φίλες και φίλοι, η Θράκη μπορεί να είναι σημαντική πηγή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά τώρα που το πετρέλαιο ανεβαίνει σε τιμές, και υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από αυτή την ενεργειακή πηγή. Όλη η ανθρωπότητα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μια ουσιαστική και σημαντική προοπτική. Δυστυχώς, δεν έχει προωθήσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές. Μπορεί όμως η Θράκη, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πρώτα απ’ όλα τα αιολικά πάρκα στη Ροδόπη, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να συνεισφέρουν. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να εγκαταστήσουμε παρόμοια πάρκα στον Έβρο, την Ροδόπη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Ξάνθη.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για τον αγρότη, για να καλλιεργήσει την παραγωγή βιοκαυσίμου για τα εργοστάσια, όπως αυτό που ήδη λειτουργεί στο Κιλκίς. ?ρα, λοιπόν, μπορούμε να σχεδιάσουμε την αξιοποίηση των ήπιων ενεργειακών πηγών, βοηθώντας να βρει ο αγρότης νέες διεξόδους, νέες δυνατότητες προϊόντων, που θα είναι σύγχρονες, και θα του δώσουν πολύ σημαντικό εισόδημα. Θα καλύψουν σημαντικές θέσεις εργασίας αυτά τα πάρκα, και οι μονάδες βιοκαυσίμων. Με την χρήση φυσικού αερίου μπορεί η Θράκη να γίνει βασικός παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, της Ελλάδας.

Τέταρτο, η Θράκη μπορεί να γίνει βασικό διαμετακομιστικό κέντρο προς βορρά, νότο, ανατολή και δύση. Κέντρο υπηρεσιών μεταφορών, και να συνδυάσει την ανάπτυξη της αγροτιάς με νέα προϊόντα ποιότητας, με υπηρεσίες ποιότητας στον τουρισμό, στον συνεδριακό τουρισμό, στον τουρισμό εκπαίδευσης, στον τουρισμό υγείας, στον τουρισμό τον πολιτιστικό.

Όλες αυτές οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επισκέψεων μπορούν να αναπτυχθούν στη Θράκη με τις ομορφιές της, με το περιβάλλον της, με την παρθένα γη της, και βεβαίως, με την πολυπολιτισμικότητά της.

Οι υπηρεσίες ειδικών μορφών τουρισμού υγείας και παιδείας, υψηλής ποιότητας, μεταποίησης, όλα αυτά, μπορούν να δώσουν και πάλι την χαμένη αισιοδοξία στο πολίτη της Θράκης. Και εμείς δεσμευόμαστε γι’ αυτό το πρόγραμμα, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, μια νέα πορεία αναπτυξιακή που ανοίγεται με τις δικές μας προτάσεις, με τις δικές μας σκέψεις.

Και αυτές οι προτάσεις είναι προτάσεις τις οποίες εμείς καταθέτουμε, γνωρίζοντας, έχοντας συνείδηση των μεγάλων αλλαγών που γίνονται στη περιοχή μας και στο κόσμο. Έχοντας και εγώ προσωπικά γνώση και εμπειρία, από χώρες σε όλες τις γωνιές της γης, γνωρίζω ότι, αυτές οι προτάσεις είναι προτάσεις που ανοίγουν νέες προοπτικές, και ότι η Ελλάδα δεν υστερεί, ο ελληνικός λαός δεν υστερεί. Έχει όλες τις δυνατότητες, αν σωστά αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας, αν σωστά οργανώσουμε την παραγωγή μας, αν δουλέψουμε με κανόνες, με αξίες, με αρχές, να πάμε μπροστά. Και αν επενδύσουμε τελικά, ειδικότερα στον άνθρωπο.

Και εδώ είναι το κυρίαρχο της νέας μας πρότασης. Για μας, είναι η επένδυση στον άνθρωπο, είναι η επένδυση στη παιδεία, είναι η επένδυση στη προστασία του πολίτη, είναι η επένδυση στη νέα γενιά, είναι η επένδυση, όμως, και στη δια βίου εκπαίδευση, στην κατάρτιση, σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Είναι η επένδυση στη γνώση που θα δώσει νέα αξία, νέα ποιότητα και νέα σιγουριά για την οικονομία μας.

Γι’ αυτό εμείς έχουμε υποσχεθεί ότι θα δώσουμε από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, 40% των πόρων για την παιδεία, για την ποιότητα, για τον άνθρωπο. Γιατί εμείς βάζουμε στο επίκεντρο της ανάπτυξης τον άνθρωπο.

Φίλες και φίλοι, η Θράκη μπορεί ν’ αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των διαφορετικών πολιτισμών, για την ανάπτυξη της χώρας. Μπορεί να είναι η γέφυρα για την συνεργασία μεταξύ των λαών της περιοχής. Μπορεί να είναι ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή. Η Θράκη μπορεί. Και όταν έρθει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι η Θράκη που θ’ ανοίξει το δρόμο για το μέλλον.

Μην αφήσετε να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική και υπάρχει μια άλλη πολιτική, που δεν μπορεί όμως να την εφαρμόσει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Φίλες και φίλοι, δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο η ελληνική οικονομία. Αδιέξοδη είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Αδιέξοδες είναι οι επιλογές της δεξιάς σε μια εποχή που απαιτούνται νέοι δρόμοι, νέες αντιλήψεις, νέες ιδέες και νέες πρακτικές.

Η κυβέρνηση προχωρά στον κοινωνικά ανάλγητο δρόμο που έχει επιλέξει. Αρνείται να βοηθήσει όσους έχουν πραγματικές ανάγκες. Πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τον προϋπολογισμό. Δεν βοηθά τα νοικοκυριά. Δεν δίνει προοπτική στον άνεργο, δεν ξαναφέρνει έργα στη περιφέρεια, δεν χρηματοδοτεί το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την έρευνα. Προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στα εισοδήματα, πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις. Μειώνει για δεύτερη χρονιά τις δαπάνες για υγεία και παιδεία. Προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων για τα νοικοκυριά, θα πληρώσουν περισσότερα τα νοικοκυριά απ’ ό,τι οι επιχειρήσεις.

Αναδιανέμει τα φορολογικά βάρη υπέρ του κεφαλαίου. Έχει κρυφούς πόρους για τον απλό πολίτη. Επιδεινώνει την σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων. Αυξάνει τους έμμεσους φόρους που τους πληρώνει ο κάθε πολίτης, που είναι κοινωνικά άδικοι, σε βάρος της άμεσης φορολογίας, που αναδιανέμει τους πόρους πιο δίκαια, πιο σωστά, κοινωνικά πιο δίκαια.

Είναι, λοιπόν, ένας κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός, που εγκαταλείπει τη περιφέρεια, επιβραδύνει την απορρόφηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις στο επίπεδο του 1996, δέκα χρόνια πριν.

Είναι ένας προϋπολογισμός που απορρίφθηκε πριν την κατάθεσή του, τρεις μέρες μόνο μετά από την κατάθεση του σχεδίου. Και εμείς επισημάναμε ότι, ήταν προϋπολογισμός στον αέρα. Ο κ. Καραμανλής και πέρσι έκανε λόγο για τον πρώτο αξιόπιστο προϋπολογισμό της χώρας.

Θέλω να υπενθυμίσω στο κ. Καραμανλή, ότι τρεις φορές έχουν απορρίψει, ότι μόνο τρεις φορές στην Ευρώπη έχουν απορρίψει προϋπολογισμούς. Δυο φορές επί κυβέρνησης Καραμανλή, και η τρίτη φορά ήταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως φίλες και φίλοι, θα ήθελα να μιλήσω και για μία άλλη σημαντική προσδοκία που καλλιέργησε ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση της ΝΔ, και μας έχει απογοητεύσει όλους. Έχει σχέση με το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Έχει σχέση με την ταπεινοφροσύνη, τη σεμνότητα για την οποία μιας μιλούσε. Έχει σχέση με την αξιοκρατία, με τη διαφάνεια, με την καταπολέμηση της διαφθοράς, με τις αξίες, τις αρχές της κοινωνίας μας.

Είναι αυτές οι αξίες, είναι αυτές οι αρχές, που αν δεν εμπεδωθούν στην κοινωνία μας, δεν θα υπάρχει συνοχή. Αποτελούν αυτές οι αξίες και αρχές, το συνεκτικό ιστό της κοινωνίας μας. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη ΝΔ. Εμείς επενδύουμε στις αξίες, αξίες στο προϊόν μας, αξία στον άνθρωπο, για να φτιάξουμε μια κοινωνία αξιών, μια κοινωνία που θα σέβεται τον άνθρωπο.

Η ΝΔ με την πρακτική της αποδομεί τις αξίες, αποδομεί τους θεσμούς, αποδομεί τους κανόνες. Δυστυχώς βλέπουμε καθημερινά με έκπληξη όλοι μας, ο ελληνικός λαός, ότι η ΝΔ έπεσε σαν ακρίδα στη δημόσια διοίκηση. Η ΝΔ, δυστυχώς, αντί να προωθήσει αρχές, φτιάχνει και δημιουργεί το κλίμα μιας κοινωνίας της ζούγκλας, όπου το δίκαιο έχει εκείνος που έχει δύναμη, το δίκαιο έχει εκείνος που έχει ισχύ, το δίκαιο έχει εκείνος που έχει δόντι, που έχει μπάρμπα στην Κορώνη, και μάλιστα, και «μπλε δόντι». Μόνο «μπλε δόντι» περνάει σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, επενδύσαμε στους θεσμούς, επενδύουμε στους θεσμούς. Πιστεύουμε στην ισχύ όχι του ισχυρού, αλλά στην ισχύ του δικαίου που προστατεύει την ισοπολιτεία, την ισονομία, τα δικαιώματα όλων, και όχι τα προνόμια των λίγων.

Γιατί φίλες και φίλοι δίνω ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτό το κεφάλαιο του ήθους και του ύφους της εξουσίας; Πρώτα απ’ όλα διότι αφορά την ενότητα του ελληνικού λαού. Η ενότητα ενός λαού εδράζεται σε αρχές, σε κανόνες, χωρίς διακρίσεις. Και η ΝΔ πιστή στις παλιές της λογικές, ξαναφέρνει τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών. Παλιά, ήταν τα μιάσματα και οι εθνικόφρονες. Τώρα, είναι οι καλοί και οι κακοί, οι γαλάζιοι και οι άλλοι. Πάλι διχάζει τον ελληνικό λαό η ΝΔ με την πολιτική της.

Απ ‘τους Διευθυντές στη δημόσια διοίκηση μέχρι τις προσλήψεις. Απ’ τα έργα μέχρι τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Απ’ τους δημάρχους μέχρι τους στρατιωτικούς. Χωρίζει η ΝΔ τη χώρα μας σε καλούς και κακούς, ανάλογα με την κομματική τους ταυτότητα.

Φίλες και φίλοι, εμείς δεν μιλάμε για καλούς και κακούς Έλληνες. Εμείς μιλάμε για καλούς και κακούς θεσμούς, καλές και κακές πρακτικές, καλές και κακές αντιλήψεις, καλά και άσχημα προγράμματα. Η ΝΔ, αντί να διαπαιδαγωγήσει για το σωστό, για τις αξίες, διαπαιδαγωγεί την ελληνική κοινωνία προς το χειρότερο. Και αυτό είναι ένα βαθύ, βαθύτατο έγκλημα, έγκλημα που προκαλεί την υπονόμευση της συνοχής και της ενότητας του ελληνικού λαού.

Διότι η ψυχική ενότητα είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες εξελίξεις στην παγκόσμια κοινωνία. Χρειάζεται να μπορέσει ο κάθε Έλληνας αν αισθάνεται, ότι κανένας δεν δημιουργεί διακρίσεις εναντίον του, κανένας δεν τον θεωρεί δευτέρας κατηγορίας πολίτη, ότι έχει ίσα δικαιώματα, και ότι εάν προχωρήσει με την αξία του μπορεί να πάει μπροστά.

Δεύτερον, με την πολιτική της η ΝΔ υποβαθμίζει την έννοια της αξιοκρατίας, και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Τι σημαίνει η «γαλάζια συνέντευξη» που είναι το νέο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων; Ουσιαστικά ξέρετε τι λέει στη νέα γενιά η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής; Δεν έχει αξία το πτυχίο σου, δεν έχει αξία η επένδυση που έκαναν οι γονείς σου στην παιδεία σου, στην εκπαίδευσή σου, δεν έχει αξία η προσφορά σου, δεν έχει αξία η ικανότητά σου. Το μόνο που έχει αξία είναι οι διασυνδέσεις, σε μια εποχή όπου σε παγκόσμιο επίπεδο η παιδεία είναι το ανταγωνιστικό στοιχείο για τη χώρα μας, για την οικονομία μας, όπου η παιδεία και η κατάρτιση θα είναι αξία στην αγορά και στο δημόσιο. Χάνουμε το τρένο της ανταγωνιστικότητας, και αυτή η πολιτική δημιουργεί μεγαλύτερη ανεργία, και είναι αντιαναπτυξιακή για τη νέα γενιά.

Τρίτη αρνητική επίπτωση αυτής της λογικής, της πελατειακής λογικής της ΝΔ. Διαπαιδαγωγεί τη διαφθορά. Λέει στο νέο επιχειρηματία, λέει στο νέο δήμαρχο, στον κάθε έναν που έχει σχέση με το δημόσιο, ότι εγώ δεν υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον υπηρετεί εμένα. Δεν προσφέρω στην κοινωνία, η κοινωνία μου χρωστά. Δεν ακολουθώ τους κανόνες, οι κανόνες προσαρμόζονται στα δικά μου συμφέροντα, οικειοποιούμαι τη δημόσια υπηρεσία, κρατική ή ακόμα και κομματική, όπως είδαμε απ’ τα στελέχη της ΝΔ που οικειοποιούνται ακόμα και το δικό τους το δημόσιο ταμείο.

Ιδιοποιούμαι της εξουσίας που μου έδωσε ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης, για να εξαγοράσω συνειδήσεις. Αυτή είναι η λογική με τη «γαλάζια συνέντευξη». Αυτή είναι η λογική όταν οικειοποιείται κανείς χρήματα του δημοσίου. Αυτή είναι η λογική όταν μιλά κανείς για τις προσλήψεις, όπως έχουν γίνει. Διαπαιδαγωγούν μια νέα γενιά με τον χειρότερο τρόπο. Της λένε μπορώ να σε εξαγοράσω, μπορώ να σε κάνω εξάρτημά μου, μπορώ να κλέψω την ελευθερία σου.

Αυτό λέει η ΝΔ. Αλλά είμαι σίγουρος, ότι η νέα γενιά θα αντισταθεί. Διότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, δε διαχωρίζουμε τη νέα γενιά σε γαλάζιους, σε πράσινους, σε κόκκινους. Εμείς δε διαχωρίζουμε τη νέα γενιά. Εμείς πιστεύουμε στη νέα γενιά, εμείς πιστεύουμε στην αξία της νέας γενιάς, και θέλουμε να επιβραβεύσουμε την αξία.

Γι’ αυτό καλούμε τη νέα γενιά θα αντισταθεί, καλούμε τη νέα γενιά να επαναστατήσει απέναντι σ’ αυτές τις λογικές των «γαλάζιων συνεντεύξεων», των πελατειακών σχέσεων, της προσπάθειας εξαγοράς των συνειδήσεων των πολιτών με τον χειρότερο πελατειακό τρόπο.

Εμείς ανοίγουμε το δρόμο στη νέα γενιά. Εμείς βγάζουμε τη νέα γενιά απ’ το παρασκήνιο της πολιτικής, και φέρνουμε τη νέα γενιά στο προσκήνιο της πολιτικής. Ελάτε μπροστά. Τραβήξτε μπροστά. Αλλάξτε τη χώρα. Να αλλάξουμε τη χώρα μαζί.

Και βεβαίως φίλες και φίλοι, όταν σ’ αυτούς τους μικρούς πειρασμούς, των προσλήψεων, του χρηματισμού, της κλοπής των κομματικών τους ταμείων, όταν βλέπουμε να ενδίδουν τόσο εύκολα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πολύ φοβάμαι ότι στους μεγάλους πειρασμούς…

(στο σημείο αυτό σημειώνεται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος)

Μη φοβόσαστε, το ΠΑΣΟΚ έχει τον ήλιο του. Κανένας δεν μπορεί να σκοτεινιάσει την ελπίδα.

Μου θυμίζει φίλες και φίλοι, μια ιστορία από παλιά, από τον Γεώργιο Παπανδρέου, όταν κάπου πήγε και κάποιοι δεν θέλησαν τότε, της ΕΡΕ, να μιλήσει σε κάποιο χωριό, του έκλεισαν το ηλεκτρικό ρεύμα, και είπε, βεβαίως, ο Γεώργιος Παπανδρέου: «μπορεί να κλείνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν σταματούν το μεγάλο ρεύμα του λαού».

Θέλω όμως να αναφέρω δυο ακόμα σημεία σε σχέση με την διαφθορά και με την πελατειακή λογική. Είναι και αντιαναπτυξιακή. Και θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ένας ξένος επενδυτής, ένας έλληνας επενδυτής, αλλά πόσο μάλλον ένας ξένος επενδυτής, θέλει να επενδύσει στη Θράκη ή κάπου αλλού στη χώρα μας, εάν έχει να αντιμετωπίσει το γρηγορόσημο, την μίζα, το ρουσφέτι, το δόντι, την διασύνδεση ξέρετε τι θα πει; Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι φοροαπαλλαγές, δεν μ’ ενδιαφέρουν τα αναπτυξιακά κίνητρα, διότι εγώ δεν μπορώ να προγραμματίσω, δεν ξέρω τι θα μου τύχει, δεν μπορώ να σχεδιάσω.

Είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα τεράστιο στην αναπτυξιακή μας πορεία. Και, φίλες και φίλοι, στη χώρα μας, δεν πρέπει να επενδύσουμε στη φθηνή εργασία. Δεν πρέπει απλά να μειώσουμε τους φόρους για τους μεγάλους. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σύστημα κανόνων και αρχών ώστε να ξέρει ο επιχειρηματίας, ότι μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να επενδύσει, ξέρει ποια θα είναι η κερδοφορία, και να μην έχει το φόβο, ότι από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να αλλάξουν όλα λόγω της διαφθοράς, λόγω της έλλειψης ενός σταθερού περιβάλλοντος.

Και εμείς είμαστε εκείνοι, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο, που θα έρθουμε να αλλάξουμε και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μπορεί να υπάρχει αποκεντρωμένα ένα σταθερό περιβάλλον, για την ξένη επένδυση, για την ελληνική επένδυση. Αλλά να μπορεί να υπάρχει και η κοινωνική συνοχή, για τον έλληνα, τον εργαζόμενο.

Και τελευταίο στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στη Βουλή σήμερα, και σωστά αναφέρθηκε, κατηγορώντας τον κ. Καραμανλή για το πολιτικό σύστημα και την πολιτική που έχει ακολουθήσει ο κ. Καραμανλής πάνω σ’ αυτό το θέμα, σε σχέση με το «βασικό μέτοχο».

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία ήρθε μιλώντας για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς. Και έφερε το «βασικό μέτοχο» αντί για να βοηθήσει σ’ αυτόν το τομέα. Ουσιαστικά δημιούργησε ένα σύστημα εκβιασμού και χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε ελεύθερα τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης. Ελεύθερη τηλεόραση. Ελεύθερη ραδιοφωνία. Ελεύθερος ο Τύπος, για να μπορεί να ακούγεται. Για να μπορεί να κριτικάρει. Για να μπορεί να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο.

Εμείς καταθέσαμε προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, μιά πρόταση οκτώ σημείων, αλλά η Νέα Δημοκρατία, λέει ο κ. Καραμανλής που σήμερα ζητά να συστρατευθούμε όλοι, τι έκανε όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε οκτώ προτάσεις ουσιαστικές; Κώφευσε. Δεν τις άκουσε. Ούτε καν να τις συζητήσει. Μεγάλα λόγια του κ. Καραμανλή.

Στο παρασκήνιο των μεγάλων αυτών εξαγγελιών έχουμε την αυθαιρεσία, την αυθαιρεσία που δημιουργεί την αναλγησία και χτυπά τον αδύναμο. Εγώ καλώ από εδώ, από την Κομοτηνή, τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να αναπτύξουμε έναν διάλογο για αυτά τα οκτώ σημεία, να τα αναπτύξουμε και να καταθέσουμε εμείς, εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις ένα σχέδιο νόμου, το οποίο σχέδιο θα μας δεσμεύσει όταν το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε πραγματικά την διαφθορά, να δώσουμε την αισιοδοξία, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα πράγματι εκπροσωπεί τον έλληνα πολίτη, τον αδύναμο, τον κάθε πολίτη.

Διότι ο κάθε πολίτης είναι ισότιμος απέναντι στο νόμο και απέναντι στους θεσμούς. Και αυτό είναι θέμα ύψιστο για την δημοκρατία και για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Κύριε Καραμανλή, όχι, δεν είμαστε ίδιοι, όχι δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις, όχι δεν είναι ίδια όλα τα κόμματα. Έχουμε διαφορές. Έχουμε μεγάλες διαφορές.

Κύριε Καραμανλή, εγώ σας αναφέρω μερικά ονόματα: Αλογοσκούφης, Παυλόπουλος, Ρεγκούζας, Σαλαγκούδης, Χούπης, Παπαληγούρας. Εσείς δεν τους επιλέξατε; Τις δικές τους πολιτικές εσείς δεν τις εγκρίνατε; Εσείς έχετε ευθύνη γι’ αυτές τις πολιτικές.

Φίλες και φίλοι, όταν βλέπει ο Έλληνας πολίτης την απογραφή, προβληματίζεται για το μέλλον της οικονομίας. Όταν βλέπει την εξωτερική πολιτική, φοβάται. Όταν βλέπει το κύρος της χώρας να καταρρακώνεται, πληγώνεται ο Έλληνας πολίτης. Όταν βλέπει τη διαφθορά, απογοητεύεται. Και όταν βλέπει την κοινωνική αδικία και την πολιτική κοροϊδία, αγανακτεί, και αυτή την αγανάκτηση θα την καταθέσει στις επόμενες εκλογές, στις επόμενες εκλογές που θα ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον χρησιμοποιούσε, τα γκάλοπ ως εργαλείο φίμωσης της κοινωνίας. Έλεγε, εφόσον έχουμε το προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ, κάνω ότι θέλω, παίρνω εντολή από τα γκάλοπ. Ο κόσμος στηρίζει κάθε μου πολιτική. Ο κόσμος θέλει αυτές τις πολιτικές. Αυτό έλεγε κάθε φορά που χρησιμοποιούσε τα γκάλοπ ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία.

Ο κόσμος, όμως, αυτό το έχει καταλάβει. Έχει καταλάβει αυτό τον πολιτικό εκβιασμό, και σε λίγο ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορεί να επικαλείται ούτε τα γκάλοπ, τα οποία χρησιμοποιούσε τόσο καιρό για την υποστήριξη και τη συνέχιση της ανάλγητης και αδιέξοδης πολιτικής του.

Φίλες και φίλοι, εμείς λέμε μηδενική ανοχή στην ανάλγητη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς περιμέναμε ακόμη και για ένα απλό θέμα, με τα τεράστια έσοδα που έχει σήμερα από τη φορολογία των καυσίμων, να δώσει τουλάχιστον για τον φτωχότερο, τον αδύναμο και τις ιδιαίτερες περιοχές κάποιο επίδομα θέρμανσης, όταν εμείς με πολύ καλύτερες συνθήκες δώσαμε το επίδομα, και μας κατηγόρησε η Νέα Δημοκρατία, τότε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι δεν δώσαμε τα διπλάσια, και ότι έπρεπε να παραιτηθούμε ως κυβέρνηση.

Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Δείχνει την αναλγησία της. Υπάρχει, όμως, άλλος δρόμος, και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο εμείς επιλέγουμε. Άλλος δρόμος δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανταγωνιστικότητας αλλά και κοινωνικής συνοχής.

Φίλες και φίλοι, σε ένα χρόνο από σήμερα, και με την προοπτική των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση.

Οι εκλογές θα είναι και αντίσταση στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας, θα διασφαλίσουν την ενότητα και τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, και θα κατοχυρώσουν τη συμμετοχή του πολίτη.

Προχωρούμε στις επιλογές υποψηφίων, και θα στηρίξουμε πρωτόγνωρες διαδικασίες συμμετοχής και διαφάνειας. Αυτές τις διαδικασίες πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε για την ενότητα και την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί και δεν δικαιούται να πλήξει κανείς. Και η ευθύνη είναι όλων μας, είναι συλλογική και ατομική, διότι περιμένει ο ελληνικός λαός από μας που είμαστε στο επίκεντρο αυτού του λαϊκού Κινήματος, την ενότητα, τη σιγουριά, την αξιοκρατία, τη σωστή επιλογή, ώστε οι πλάτες πάνω στις οποίες εμείς θα βασίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να είναι δυνατές πλάτες, ικανές πλάτες, πλάτες που θα εγγυηθούν το ήθος και το ύφος της εξουσίας.

Και τελειώνοντας, με αυτή την πορεία που ξεκινάμε με το λαό, στο λαό και για τον λαό, διαμορφώνουμε μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, που θα είναι το πρόγραμμά μας, και το συνδιαμορφώνουμε αυτό το πρόγραμμα. Και εγώ εγγυώμαι προσωπικά, ότι η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, που μαζί διαμορφώνουμε, θα είναι μόνο η αφετηρία της νέας μας προσπάθειας, που θα ξεκινήσουμε μετά τις εκλογές.

Είναι βέβαιο, ότι αυτή η πορεία θέλει πολύ δουλειά, αλλά θα είμαστε απαλλαγμένοι από την απαισιοδοξία και την μιζέρια που προσφέρει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ως εδώ και μην παρέκει. Το λέει ο ελληνικός λαός, το λέτε εσείς. Ως εδώ και μην παρέκει.

Καλό μας αγώνα, καλή μας επιτυχία. Το κάλεσμα είναι για όλους. Καλή νίκη. Να είστε καλά.”

Διαβάστε επίσης