Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία μου στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για τον νέο χρόνο.

Αγαπητές Συντρόφισσες, Αγαπητοί Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συγκινητική σας παρουσία σήμερα, στην πρώτη, για τη νέα χρονιά, συνάντησή μας, και να ευχηθώ σε όλους, υγεία και μια γεμάτη, δημιουργική χρονιά, που να είναι και ελπιδοφόρα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, αφού είναι και μια εκλογική χρονιά.

Θα δώσουμε με αποφασιστικότητα αυτήν τη μάχη, για το καλό του Ελληνικού λαού και της Πατρίδας, που βιώνουν ένα ασφυκτικό αδιέξοδο.

Ψήφος Εμπιστοσύνης

Φίλες και φίλοι,

Προχθές στη Βουλή, ζήτησε ο Πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική του πλειοψηφία, δηλαδή το κόμμα του, του την έδωσε.

Σύντομα όμως, θα αναγκαστεί να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού.

Τι σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης;

Η ψήφος αυτή δεν είναι ένα like στο διαδίκτυο, δεν ψηφίζουμε κάποιον τραγουδιστή στο The Voice ή για το Survivor στoν Άγιο Δομίνικο, ούτε για τον Big Brother – αν και η ΝΔ συμπεριφέρεται σαν να είναι ο Big Brother, o ίδιος – παρακολουθώντας μας.

Η ψήφος αυτή, η ψήφος στις εκλογές, είναι ψήφος εμπιστοσύνης.

Και κάνω μερικές απλές ερωτήσεις:

Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό το κόμμα; Τη ΝΔ;

Ζήσαμε και ζούμε την πανδημία. Πάλεψε το ΕΣΥ, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, στην μάχη της δημόσιας υγείας.

Έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτό το κόμμα, η ΝΔ, θα στηρίξει τη δωρεάν, δημόσια και ποιοτική υγεία για όλους; Ήδη βλέπουμε την συστηματική εγκατάλειψη του ΕΣΥ με την αντίστοιχη ιδιωτικοποίηση της υγείας. Παράδειγμα, το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που δίνεται στον ιδιωτικό τομέα για επαγγελματική ή επιχειρηματική χρήση. Είναι δυνατόν να υπάρχουν προβλήματα υποδομών και να μην ενταχθεί το 409 στο κυβερνητικό και περιφερειακό σχεδιασμό; Ή να μην αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο όταν υπάρχουν τόσες ελλείψεις κτιριακών υποδομών σε δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και αναγκαζόμαστε ακόμα να νοικιάζουμε κτίρια;

Ζήσαμε την οικονομική κρίση. Σηκώσαμε το βάρος μιας ευθύνης που δεν μας ανήκε. Αξιόπιστα και χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος.

Ήταν μια βαθιά κρίση που μας κληροδότησε η δεξιά, αφού είχε λεηλατήσει τα ταμεία, αφού είχε σπαταλήσει χρήμα σε πελατειακά χατήρια, αφού είχε εκθρέψει τη διαφθορά που έτρωγε το βιος του λαού μας, αφού είχε εξαπατήσει τις αρχές της ΕΕ για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα υπερασπιστεί τη διαφάνεια, τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού; Ότι αυτά τα τεράστια ποσά που έρχονται από την ΕΕ θα αξιοποιηθούν με σχέδιο, με πρόγραμμα, με ορθολογικό τρόπο, με όραμα για μια ουσιαστική μετάβαση προς μια κοινωνία δικαίου, βιώσιμη;

Πώς να έχουμε εμπιστοσύνη; Όταν κρατά ακόμα σε ισχύ την έκτακτη νομοθεσία που νομοθέτησε επί Covid για να δίνει απευθείας αναθέσεις ακόμα και σήμερα στους ημέτερους, στους φίλους και στους ισχυρούς; 8 δις σε απευθείας αναθέσεις ήδη. Λεφτά υπάρχουν. αλλά ποιος τα διαχειρίζεται και πού πάνε;

Ζητά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Γιατί θεωρεί ότι είναι μια κυβέρνηση πετυχημένη. Πετυχημένη είναι η αντιδημοκρατική τακτική τους να ταΐζουν με κρατικές διαφημίσεις όλα τα ΜΜΕ για να μην κάνουν κριτική, να μην αποκαλύπτουν αλήθειες, να ωραιοποιούν την κατάσταση της χώρας και του Έλληνα πολίτη;

Πώς να έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση όταν λεηλατεί το εισόδημα του κόσμου με τιμές ενέργειας από τις ψηλότερες στην Ευρώπη και με τα φορολογικά έσοδα επιστρέφει μεγάλο μέρος στις μεγάλες εταιρίες και ελεημοσύνη στους πολίτες;
Για να τους κράτα στη ζητιανιά, με το χέρι απλωμένο, μήπως και κάτι ακόμα τους δοθεί.

Αυτή είναι η πελατοκρατία – που μοιράζει δωράκια, εξυπηρέτηση, για να εξαγοράζει συνειδήσεις.
Που κάνει τον Έλληνα να αισθάνεται αδύναμος και εξαρτημένος απέναντι στην κομματική τους εξουσία.
Ψάχνοντας ένα μέσο, ένα καλό κονέ για οτιδήποτε.

Ενώ εμείς, μιλάμε για την ανάγκη να απελευθερώσουμε τον πολίτη, να αισθάνεται σίγουρος, ασφαλής, όχι με ένα κράτος δυνάστη – αλλά με κράτος αλληλεγγύης.

Να διασφαλίζονται δικαιώματα, όπως της πρόσβασης στην ποιοτική δημόσια υγεία, στην ποιοτική δημόσια παιδεία, στην πρόνοια για όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, με εργασιακές σχέσεις ανθρώπινες, για μισθούς κατώτατους που να εγγυώνται τα προς το ζην σε περιβάλλον προστασίας για όλους μας. Να αισθάνεται και σίγουρος ο Έλληνας, να αισθάνεται και ελεύθερος, να αισθάνεται ότι έχει η ζωή του, η ζωή των παιδιών του, την ίδια αξία, όποιος και να είναι, ότι είναι άνθρωπος και αξίζει ανθρώπινη συμπεριφορά και κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του. Του αξίζει αξιοπρέπεια.

Πώς να έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, όταν έχει δώσει τα κόκκινα δάνεια στα funds, στερώντας σε τόσους την πρώτη κατοικία – που εμείς προστατεύσαμε, φτωχοποιώντας τόσους συνανθρώπους μας, αδιαφορώντας για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, οδηγώντας σε σταδιακό αφελληνισμό την Ελληνική γη;

Γυρίζει ο Πρωθυπουργός ανά την Ελλάδα μοιράζοντας κατά το δοκούν έργα, ασύνδετα, χωρίς σχέδιο, για να λέει – κατόπιν ενεργειών μου. Δικά σας λεφτά, δικός σας βιος. Ποιος τα διαχειρίζεται αυτά; Ο Πρωθυπουργός, οι κομματικοί παράγοντες, οι ολιγάρχες;

Γιατί δεν υπάρχει εθνική διαβούλευση για το πού θα πάνε οι τεράστιοι πόροι που έρχονται από την ΕΕ;
Διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, διαβούλευση με τα πανεπιστήμια, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.
Διαβούλευση για το πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα, ποια Ελλάδα θελουμε να φτιάξουμε, για να μπορούμε όχι απλά να επιβιώσουμε αλλά να ζήσουμε πραγματικά ανθρώπινα, σε αυτόν τον κατά τα άλλα ευλογημένο τόπο.

Ένα παράδειγμα σας φέρνω. Την ενεργειακή δημοκρατία.
Τώρα θυμήθηκαν τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Προ 12ετίας το είχαμε ξεκινήσει, γιατί το ξέχασαν; Τότε θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε υπάρχοντα αποθέματα. Και μάλιστα, είχα αναδείξει αυτό το θέμα για να μπορέσουμε να βγούμε το γρηγορότερο στις αγορές.

Είχαμε θεσμοθετήσει και Ταμείο από τα αποθέματα, για τη νέα γενιά και για την πράσινη ανάπτυξη.
Τώρα είναι αργά, γιατί μπαίνουμε σε μια νέα εποχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αλλά και εδώ γίνονται εγκληματικά λάθη που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές.
Χάνουμε μια μοναδική ευκαιρία.
Η Ελλάδα θα μπορούσε όχι μόνο να είναι ενεργειακά αυτόνομη, όχι μόνο να εξάγει ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά να γίνει και πρότυπο ενεργειακής δημοκρατίας.

Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει και τη δυνατότητα αλλά και μας προτρέπει – ειδικά με τις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας -, να γίνει ο καταναλωτής ενέργειας και παραγωγός ενέργειας.
Δηλαδή, κάθε σπίτι, επιχείρηση, σχολείο, κτίριο, να μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα αλλά και να παράγουν την ενέργειά τους.
Δηλαδή, ο πολίτης θα ήταν κυρίαρχος και αυτοδύναμος, θα μπορούσε ο ίδιος να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Με όφελος τεράστιο για την τσέπη του, όφελος για την εθνική οικονομία αλλά και τη διεθνή γεωπολιτική παρουσία.
Και με πρόσθετα οφέλη, σε νέα επαγγέλματα, στη σύνδεση με άλλους τομείς όπως του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών, του εφοπλισμού, της προστασίας του όμορφου περιβάλλοντός μας.

Πώς λοιπόν να έχει εμπιστοσύνη στη ΝΔ όταν χάνει αυτή την ιστορική ευκαιρία; Που θέλει να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα. Δημιουργώντας μεγαθήρια που θα ελέγχουν τον ήλιο, τους ανέμους, τη γεωθερμία μας, που όμως, ανήκουν στον Ελληνικό λαό.

Δημιουργώντας και χωροταξικά μεγαθήρια, για να συγκεντρώνουν οι εταιρίες ενεργειακή δύναμη. Και τελικά, ο Έλληνας καταναλωτής θα είναι και πάλι εξαρτημένος από τις βουλήσεις και τις τιμές που θέτουν οι ισχυροί.

Η ΝΔ, λέει ότι νοιάζεται για την τσέπη του Ελληνικού λαού. Ούτε για αυτό δεν νοιάζεται.

Πώς να έχουμε εμπιστοσύνη στη ΝΔ όταν ευτελίζει και την αξιοπρέπεια του πολίτη. Όταν ουσιαστικά μας λέει, με αφορμή τις υποκλοπές, ότι δεν νοιάζεται ο Έλληνας πολίτης για τη δημοκρατία, νοιάζεται για την τσέπη του;
Έτσι, δεν χρειάζεται να μιλά η ΝΔ για δικαιώματα, αλλά για συναλλαγή και εξαγορά συνειδήσεων για ψηφοθηρικούς λόγους.

Γιατί ξέρει ότι οι δημοκρατικές αρχές, διαδικασίες, πρακτικές, ελέγχουν την αυθαιρεσία της εξουσίας, ελέγχουν τη σπατάλη και τη διαφθορά, προστατεύουν τη φωνή του αδικημένου, εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, και την προστασία ενός κοινωνικού κράτους.

Η ΝΔ ζητά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αλλά το πραγματικό πρόβλημά της είναι ότι φοβάται το λαό. Φοβάται τον λαό που έχει αυτοπεποίθηση, που απορρίπτει τη μοιρολατρία, που κάνει κριτική, που συμμετέχει, ενδιαφέρεται και έχει άποψη.
Ζητά μεν η ΝΔ την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, αλλά η ίδια δεν εμπιστεύεται αυτόν το λαό.

Οι υποκλοπές αυτό αποδεικνύουν. Ζητά την εμπιστοσύνη μας όταν δεν εμπιστεύεται ούτε τους υπουργούς της, ούτε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσό μάλλον και τους πολιτικούς τους αντιπάλους, όπως και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η δημοκρατία δεν απειλείται μόνο στην Ελλάδα από τις δυνάμεις της δεξιάς, αλλά παντού, γιατί η υπερσυγκέντρωση πλούτου, η εξαγορά ΜΜΕ, δικαστών, πολιτικών, αστυνομικών κ.λπ., μας πηγαίνει σε κοινωνίες – ζούγκλα, όπου το δίκιο έχει ο ισχυρός αντί να εμπεδώνεται η ισχύς του δικαίου.

Όμως, οι κοινωνίες που θα χτυπηθούν πιο άσχημα από τις παγκόσμιες εξελίξεις είναι εκείνες που θα έχουν πολίτες ανασφαλείς, κυνικούς, παραδομένους στη μοιρολατρεία, εξαρτημένους λόγω κοινωνικής ανέχειας από τα πελατειακά δίκτυα – όπως στη χώρα μας.

Οι χώρες που θα αντέξουν, οι κοινωνίες που θα επιβιώσουν, οι κοινωνίες που θα προκόψουν θα είναι εκείνες που έχουν δημοκρατικά λειτουργούντες θεσμούς, πολίτη συμμέτοχο, ικανό, ισχυρό, με αυτοπεποίθηση, κοινωνικά οχυρωμένο, κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Εμείς, ως Παράταξη, έχουμε δώσει ιστορικά τη μια και μοναδική απάντηση που σπάει τα αδιέξοδα του συντηρητικού πολιτικού προσήμου, μια απάντηση απελευθερωτική για την κοινωνία, για τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις.

Και διαφέρουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τους οποίους περιμένουμε την αυτοκριτική τους τουλάχιστον.
Για πολλά θέματα. Αλλά ειδικά στο θέμα των θεσμών.
Η παραδοσιακή αριστερά πολιτεύτηκε με την αντίληψη, ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Αδυνατίζουν όμως έτσι οι θεσμοί, που αδυνατούν πια να προστατεύσουν τους αδύναμους – όλους μας.

Εμείς,
Πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.
Για εμάς τα μέσα που χρησιμοποιεί κανείς αναδεικνύουν την ποιότητα του πολιτισμού μας, την πραγματική σχέση μας με τον πολίτη, το σεβασμό στην προσωπικότητά του, μια δημοκρατική πρακτική που χτίζει δρόμους και ένα διαφορετικό δημοκρατικό μέλλον.

Με κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.

Και είμαστε υπερήφανοι, γιατί παρά τις περιπτώσεις διαφθοράς που και εμείς αντιμετωπίσαμε, είμαστε η μόνη παράταξη που τολμήσαμε να θέσουμε τις δικές μας εξουσίες υπό δημοκρατικό έλεγχο.

Είχαμε και έχουμε αντισώματα ισχυρά.

Για αυτό και προχωρήσαμε σε θεσμούς που από τη μια προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη, από την άλλη ελέγχουν την εξουσία για να χτυπηθεί η λογική της νομής της, της ιδιοποίησης του πλούτου του Ελληνικού λαού.

Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκέντρωση στην Αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, ΑΣΕΠ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ Ηλεκτρονικές Συνταγογραφήσεις και Προμήθειες, Οικονομικός Εισαγγελέας, Πράσινο Ταμείο για μια δίκαιη μετάβαση στην πράσινη εποχή, Συμμετοχή του Πολίτη στη Νομοθέτηση μέσω Διαδικτύου, οι αμυντικές δαπάνες να περνάνε από τον έλεγχο της Βουλής, ακροάσεις ανώτατων δικαστών από την Βουλή να γίνονται πριν κριθούν για προαγωγή, θεσμοθέτηση open.gov για τις θέσεις υψηλόβαθμων στη διοίκηση.

Αυτή η δημοκρατική βούληση πολεμήθηκε – και άγρια, από τα κατεστημένα.

Είναι πια η ώρα, όλοι οι δημοκράτες πολίτες, να συσπειρωθούν γύρω από μια πατριωτική ιδέα.

Της δημιουργίας μιας απελευθερωμένης από τις χρόνιες παθογένειες πολιτείας.

Στις επικείμενες εκλογές καλούμε τους πολίτες σε δημοκρατική αντίσταση.

Αλλιώς θα ευνουχίζεται συνεχώς η ικανότητα του έθνους μας, της κοινωνίας μας, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής:
Κλιματική κρίση, πανδημίες, προσφυγιά, τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν το μέλλον της εργασίας, ριζική αλλαγή των εκπαιδευτικών μας συστημάτων, ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής προστασίας.

Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να ξαναπιστέψει ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που εγγυάται για όλους ανεξαιρέτως αξιοπρέπεια και ασφάλεια, όχι μέσω της αστυνομοκρατίας, αλλά μέσω της κοινωνικής συνοχής, με σιγουριά για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κατοικία, τις μεταφορές, το περιβάλλον.

Μια κοινωνία με τον πολίτη ενημερωμένο, συμμέτοχο και συνδημιουργό στη μετάβαση σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης.

Με ανάπτυξη πράσινη, συμμετοχική και δίκαιη.
Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής, που αποτελεί και πρόσκληση ενεργοποίησης και συμμετοχής για κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής.

Για όλους και πρωτίστως για τη νέα γενιά.

Σας ευχαριστώ.