Γιώργος Α. Παπανδρέου

Οι κρίσεις που απειλούν την Ειρήνη και τη Δημοκρατία στο επίκεντρο των συζητήσεων του 24ου Διεθνούς Συμποσίου της Σύμης.

Για μια ακόμη χρονιά, συναντιόμαστε στο πλαίσιο ενός θεσμού που έχει προσλάβει διεθνή χαρακτήρα, του Συμποσίου της Σύμης, φέτος του 24ου, εδώ, δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα, για να συζητήσουμε όλα όσα μας απασχολούν, με κεντρικό θέμα, τη μεγάλη κρίση που περνάει τώρα η Ευρώπη και ο κόσμος, με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος αυτός, έχει μεγάλες συνέπειες που βιώνουμε και στην Ελλάδα, στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τις μεταφορές. Κινδυνεύει όμως να δημιουργήσει και αστάθεια για μεγάλο διάστημα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Τις επιπτώσεις αυτής της τραγικής και παράλογης εισβολής, θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες, γιατί χρειάζεται η Ευρώπη και η χώρα μας να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για μεγαλύτερη αυτάρκεια σε πολλούς τομείς, αν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον και να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά κεκτημένα μας.

Ελπίζω και εύχομαι, ως διοργανωτές αυτού του διεθνούς θεσμού, να συμβάλουμε με τις Εργασίες του στην προσπάθεια αναζήτησης και ανάδειξης ιδεών και προτάσεων χρήσιμων για τις κοινωνίες μας.