Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην έναρξη των εργασιών της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή

Αγαπητοί Πρωθυπουργοί, αγαπητέ Ταγίπ, αγαπητοί Υπουργοί, Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα, κατ’ αρχήν, να σας καλωσορίσω όλους στην Αθήνα. Χαίρομαι που, αν και παίζει κρυφτό ο ήλιος πίσω από τα σύννεφα, το μεσογειακό κλίμα στέκεται και σήμερα στο πλευρό μας. Γιατί αιώνες τώρα, οι άνθρωποι ταξιδεύουν στη Μεσόγειο από τόπους μακρινούς, για να απολαύσουν το ηλιόλουστο εύκρατο κλίμα μας, τα νόστιμα τοπικά προϊόντα μας, τις καθαρές θάλασσές μας και βεβαίως, τον πολιτισμό μας, που συνδέεται με αυτό το περιβάλλον.

Αυτές οι ευλογίες, όμως, που τόσο απλόχερα μας προσφέρει η φύση, απειλούνται. Απειλούνται, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, που βρίσκεται μαζί μας και μπροστά μας. Ο αριθμός των προσφύγων παντού στον κόσμο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει διπλασιαστεί.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα: πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές – τα ζούμε – κύματα καυσώνων και μάλιστα, όλο με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα.

Γι’ αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, διότι στη Μεσόγειο – όπως είπε ο Jeffrey Sachs – επαληθεύεται το κακό σενάριο, ίσως περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλο μέρος του κόσμου.

Η περιοχή της Μεσογείου, η ΝΑ Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της θερμοκρασίας και έχουμε πραγματικούς κινδύνους μπροστά μας. Δεν αποκλείεται, παραδείγματος χάρη, οι θερμότερες και ξηρότερες κλιματικές συνθήκες, να αποδεκατίσουν την γεωργική παραγωγή, που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες την περιοχή μας.

Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές για το μέλλον μας. Απειλείται, όχι μόνο το κλίμα μας, αλλά ο ίδιος ο πολιτισμός μας, η ζωή μας. Και οι γενιές που έρχονται, κινδυνεύουν – αν ζουν εδώ, στην περιοχή – να θυμούνται τη Μεσόγειο, όπως είναι σήμερα, μόνο ως ανάμνηση.

Μπροστά σε αυτή την απειλή, όμως, ίσως υπάρχει και μια ευκαιρία, ένα καλό νέο, ότι μας δίνεται η δυνατότητα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, της συνεργασίας.

Η δυνατότητα να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες από πολύ μεγάλα δίκτυα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέχρι και περιφερειακά δίκτυα μεταφορών, που λειτουργούν μέσα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, ανανεώσιμων πόρων. Επίσης, ευκαιρίες για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων που, μέσα από τις οικονομίες κλίμακας, θα μειώσουν το κόστος που συνεπάγεται η στροφή στις νέες τεχνολογίες.

Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία μας έχει ιδιαίτερη σημασία, σε σχέση με πολλές άλλες. Διότι εμείς, συνδυάζουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την πράσινη ανάπτυξη.

Μας δίνει ευκαιρίες για την ανάπτυξη κοινών δράσεων και αποφάσεων, ώστε και η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα – διότι δεν είχε ακουστεί στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις η φωνή της Μεσογείου.

Αργότερα σήμερα, θα συνυπογράψουμε, με ηγέτες από όλη την περιοχή της Μεσογείου, μια Πολιτική Διακήρυξη, μια επίσημη δέσμευση όλων μας, ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη Μεσόγειο, ως μια περιοχή που αντέχει στις κλιματικές αλλαγές, αλλά και αξιοποιεί αποδοτικά τους πλούσιους πόρους που έχει.

Σκοπός μας, όλες οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, να είναι τελικά ενεργοί και ισότιμοι εταίροι σε αυτή την πρωτοβουλία.

Η σημερινή μας συνάντηση δεν είναι μια διακήρυξη απλών προθέσεων, αλλά δείχνει ότι πάνω από πολλά πιθανά περιφερειακά προβλήματα και διαφορές, υπάρχουν αυτά που μας ενώνουν.

Γι’ αυτό, η σημερινή συνάντηση είναι κάτι πολύ περισσότερο: αποσκοπεί στο να θέσει αυτό το φιλόδοξο όραμα σε κίνηση. Επίσης, να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων, το διάλογο μεταξύ επιστημόνων, ακαδημαϊκών, μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων, σχετικά με το πώς η Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα προγράμματα και τα έργα, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή, σε ό,τι αφορά αυτό το μεγάλο θέμα.

Χαίρομαι που, σήμερα, μαζί μας, δεν έχουμε μόνο αντιπροσωπείες των γειτόνων και εταίρων μας, αλλά και τόσους διακεκριμένους ακτιβιστές του περιβάλλοντος, καθώς και ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, διότι βασιζόμαστε και στη δική τους εμπειρία. Θέλουμε να μας βοηθήσετε και εσείς, ώστε να διαμορφώσουμε τους στόχους και να θέσουμε σε εφαρμογή συγκεκριμένα προγράμματα.

Καλωσορίζω επίσης τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Αραβικού Συνδέσμου. Η στενότερη συνεργασία, τόσο εντός των συγκεκριμένων, όσο και μεταξύ των υπολοίπων Οργανισμών, είναι καθοριστικής σημασίας.

Διότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, μπορεί να έχει ωφελήσει κάποιους, παράλληλα όμως έχει επιδεινώσει καταστάσεις για πολλούς. Έχει δημιουργήσει νέες και, πολλές φορές, μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του πλούτου. Έχει δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω των ενεργειακών προβλημάτων, είτε λόγω της ανεπάρκειας τροφής, που προέρχεται από μια διατροφική κρίση ή και εξαιτίας των τιμών των τροφίμων, είτε λόγω μιας κρίσης στη διαχείριση του νερού αλλά, πολλές φορές, και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της οικονομικής ύφεσης.

Για εμάς, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να εξανθρωπιστεί. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση και, πιστεύω ότι η πρωτοβουλία μας εδώ, ακριβώς αυτό το στόχο έχει. Και ακριβώς λόγω αυτής της ραγδαίας αλλαγής που έφερε η παγκοσμιοποίηση στους οικονομικούς, εμπορικούς και διπλωματικούς συσχετισμούς, οι διεθνείς Οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους, αφού έχουν χάσει – θα έλεγα – την ικανότητα να διαχειρίζονται με την απαιτούμενη επάρκεια και αποτελεσματικότητα αυτές τις απειλές.

Μόλις ένα μήνα πριν συναντηθούν για μια ακόμα φορά τα έθνη του κόσμου, αυτή τη φορά στο Μεξικό, στο Κανκούν, για να διαπραγματευθούν μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχει σκεπτικισμός, υπάρχει η αίσθηση ότι πάμε πίσω στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας η προσπάθειά μας να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Να συντονιστούμε σε διεθνές επίπεδο.

Και όπως έχουν δείξει οι συνομιλίες στον ΟΗΕ, το να συνεργαζόμαστε, να δουλεύουμε μαζί, αν και είναι τόσο απαραίτητο, φαίνεται ότι είναι και το δυσκολότερο σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια διακυβέρνησης. Αλλά αυτή είναι και η πρόκληση, διότι ο πλανήτης είναι πια ένας ενιαίος χώρος, τον οποίο αν δεν διαχειριστούμε μαζί, από κοινού, θα βρεθούμε στη θέση απλά να ανταγωνιζόμαστε και να συγκρουόμαστε γύρω από τα προβλήματα.

Αυτός ο δρόμος της συνεργασίας, είναι ο μοναδικός δρόμος για να πετύχουμε. Να δουλέψουμε μαζί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να δείξουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών, σε περιφερειακό επίπεδο, στη Μεσόγειο.

Κάνοντας έναν απολογισμό, μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει, γιατί όντως υπάρχει σημαντική πρόοδος, τόσο σε μεμονωμένες χώρες, όσο και στις υπάρχουσες περιφερειακές πρωτοβουλίες, στις προσπάθειές μας εδώ, στη Μεσόγειο. Αλλά συναντηθήκαμε εδώ, περισσότερο για να δούμε τα επόμενα βήματα, δουλεύοντας μαζί, ως μια περιφέρεια, ώστε ο καθένας μας να βγει δυνατότερος και να αντιμετωπίσουμε από κοινού, αλλά και η κάθε χώρα χωριστά, τις προκλήσεις που μας απασχολούν.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η περιοχή μας είναι μια όμορφη περιοχή, αλλά και ποικιλόμορφη πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Όμως, μας ενώνει αυτή η απειλή, αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τον φίλο Ταγίπ Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι, δύο γειτονικές χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους, μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών.

Έχοντας μάθει την αξία της συνεργασίας μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σ’ ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Δύο ισχυρά «πιστεύω», παρότρυναν εμένα και τον αγαπητό φίλο Ταγίπ, να υλοποιήσουμε μια Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Το πρώτο είναι ότι έχουμε να κερδίσουμε πολλά, είτε μοιραζόμενοι την εμπειρία μας, αλλά και τους κινδύνους, οι οποίοι συνδέονται με την αναζήτηση νέων λύσεων, είτε αποκτώντας μια δυνατή, ενιαία φωνή στο διεθνή χώρο.

Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για οικονομική ευμάρεια και κλιματική ασφάλεια, σαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, θα μας δοθεί μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού την οικονομική, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση.

Οι επενδύσεις σε υποδομές που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον, η εναλλακτική ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, τα νέα μεταφορικά μέσα και συστήματα, ο επανασχεδιασμός των κτιρίων, ο αειφόρος τουρισμός, η αειφόρος γεωργία, θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο για την αναδιάταξη των οικονομιών μας, την ενίσχυση των οικονομιών μας, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Και αυτή είναι, πιστεύω, η μοναδικότητα αυτής της πρωτοβουλίας, όχι μόνο η περιφερειακή πτυχή, αλλά και ο πυρήνας της σκέψης μας, ο συνδυασμός των δύο αυτών θεμάτων, στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα έχουμε, καθώς θα προετοιμαζόμαστε για το Κανκούν.

Έργο μας θα είναι, να μετατρέψουμε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σε μια οικονομική πραγματικότητα. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, εκείνοι που παρέχουν την ενέργεια και οι επενδυτές, θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τα υπέρ και τα κατά όλων των επιλογών μας, πιο λεπτομερώς, αύριο, στο Επενδυτικό Φόρουμ για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, όπου ελπίζουμε ότι θα προκύψουν Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που είναι αναγκαίες για την προώθηση διεθνών επενδύσεων σε έργα πράσινης ανάπτυξης στην περιοχή.

Τα δυνητικά οφέλη είναι τεράστια. Η περιοχή μας έχει μοναδικές δυνατότητες να αποτελέσει μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για εγχώριες και γειτονικές αγορές. Για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, απαιτείται η αύξηση της κοινής τεχνικής μας ικανότητας και η δημιουργία καινοτόμων χρηματοπιστωτικών μηχανισμών. Πάνω απ’ όλα, όμως, απαιτείται στενότερη συνεργασία όσον αφορά τις αγορές ενέργειας και τις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Κάποιοι ίσως πουν ότι, τώρα που βρισκόμαστε στη δίνη μιας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η προστασία των φυσικών μας πόρων και η ανάπτυξη νέων πράσινων υποδομών, δεν είναι το πιο επείγον μέλημά μας. Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για την περιοχή μας.

Ωστόσο, βρισκόμαστε παράλληλα και στα πρόθυρα μιας κλιματικής κρίσης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μη αντιστρέψιμη. Μια κλιματική κρίση, η οποία απειλεί μακροπρόθεσμα την ευημερία, την ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας, ως λαών της Μεσογείου.

Γι’ αυτό, πρέπει να αναζητήσουμε περιφερειακές λύσεις και να το κάνουμε τώρα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε τις λύσεις για την αντιμετώπιση και των δύο αυτών κρίσεων.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας και γι’ αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην περιοχή της Μεσογείου, πριν από πολλά χρόνια, είχε αναπτυχθεί ένα ισχυρό πλέγμα εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, μια πρώτη ενοποιημένη κοινότητα και ο προάγγελος ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου.

Η ελιά βρισκόταν στην καρδιά της γεωργικής επανάστασης γύρω από τις ακτές της Μεσογείου, ευδοκιμώντας σε ένα κοινό κλίμα, που επέτρεπε την εξάπλωση της γνώσης και της δημιουργικότητας. Η ελιά είναι ταυτόχρονα και ένα σύμβολο ειρήνης, ένα σύμβολο φιλίας μεταξύ των εθνών.

Αυτές οι αρχές θα μας βοηθήσουν να χαράξουμε πρωτοπόρες πολιτικές, που θα εστιάζουν στο μέλλον, για να προωθήσουμε τις επενδύσεις, την καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Σας καλώ λοιπόν όλους, να ακούσετε και να μάθετε ο ένας από τον άλλο αλλά, πάνω απ’ όλα, να δράσετε. Να δράσετε, ώστε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την πολιτική δέσμευση, που επιδείξαμε όλοι μας ερχόμενοι εδώ, σε απτά αποτελέσματα, τα οποία θα διασφαλίσουν το πολύτιμο και αναντικατάστατο μεσογειακό κλίμα μας, τον μεσογειακό πολιτισμό μας, τη μοναδική και αναντικατάστατη μεσογειακή ποιότητα της ζωής μας, για όλους.

Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω και πάλι.

Διαβάστε επίσης