Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Μέσα από την ατζέντα μας δημιουργούμε μια κοινή οικογένεια

Ομιλία στο κλείσιμο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μαυροβούνιο

“Σας ευχαριστώ πολύ. Πιστεύω ότι είχαμε ένα πολύ παραγωγικό Συμβούλιο. Θα θίξω ένα μόνο σημείο, δεν θα ήθελα να κάνω μια μακρά περίληψη των όσων ειπώθηκαν και έχουμε κάνει, αλλά πιστεύω ότι ένα σημείο που αξίζει να θέσουμε είναι να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα: Ποια είναι η αξία αυτής της οργάνωσης, της δικής μας οργάνωσης; Τι είναι αυτό που μας φέρνει εδώ, μαζί;

Πιστεύω ότι οι συζητήσεις που κάναμε αυτές τις δύο ημέρες, απέδειξαν όχι μόνο ότι η οργάνωσή μας είναι σημαντική, αλλά και ότι είναι πιο σημαντική από ποτέ. Βρισκόμαστε στον πυρήνα, αποτελούμε το κλειδί για να μπορέσουν να λυθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος.

Και θα προσέθετα σε αυτό ότι δεν είμαστε μόνο στον πυρήνα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, αλλά και ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και σε περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί μια νέα ιστορική αλλαγή για την ανθρωπότητα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το περιβάλλον, τα ζητήματα που συζητήσαμε. Ναι, το περιβάλλον αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, αλλά είναι και ένα τοπικό ζήτημα επίσης. Πρέπει να εργαστούμε για την προστασία του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τα κόμματά μας, οι λαοί μας, οι πολίτες των χωρών μας, αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό καθημερινά. Παρατηρούν το κλίμα να αλλάζει. Παρατηρούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλλαγή του ενεργειακού σχεδιασμού των βιομηχανιών και των οικονομιών μας.

Το ίδιο ισχύει και με τη Δημοκρατία. Δημοκρατία δεν είναι πια ο αγώνας μας για την ποιότητα της Δημοκρατίας μόνο στην Ελλάδα, γιατί εγώ ένιωσα την αλληλεγγύη του σοσιαλιστικού και προοδευτικού κινήματος σε όλο τον κόσμο, ούτε περιορίζεται σε μία χώρα, για τον αγώνα για Δημοκρατία στη Χιλή, ή για τον αγώνα για Δημοκρατία στην Ονδούρα, σήμερα. Είναι ένας αγώνας για Δημοκρατία σε κάθε μία χωριστά από τις κοινωνίες μας, είτε πρόκειται για δικτατορίες, είτε για κοινωνίες όπου λειτουργεί πλήρως η Δημοκρατία, ακριβώς επειδή η Δημοκρατία απειλείται από τεράστιες δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει πλούτο και μίντια, κοινωνίες στις οποίες παρατηρούνται τεράστιες ανισότητες – ο Zlatko αναφέρθηκε σε αυτό – όπως αυτές που παρατηρούνται στις ΗΠΑ και για τις οποίες μιλάει ο Paul Krugman. Λέει λοιπόν ο Krugman ότι σε αυτές οφείλεται η κρίση. Η κρίση που εμπεριέχεται στις μεγάλες ανισότητες, υπονομεύει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Ο αφοπλισμός. Ο αφοπλισμός δεν αποτελεί πια ζήτημα ανάμεσα σε δύο ψυχροπολεμικές δυνάμεις. Είναι ένα ζήτημα που αφορά πια πολύ περισσότερους και έχει επεκταθεί από τα πυρηνικά όπλα, μέχρι την πυρηνική ενέργεια, αλλά επίσης και τη διασπορά μικρότερων όπλων σε όλο τον κόσμο, με τραγικές συνέπειες πολύ συχνά σε πολλές από τις περιοχές της Αφρικής και άλλα μέρη του κόσμου, όπου σημειώνονται συγκρούσεις, καθώς οι πολεμικοί εξοπλισμοί έχουν μπει στις κοινωνίες μας. Και φυσικά, αυτό σχετίζεται και με τις πολιτικές μας για την ενέργεια.

Η οικονομική κρίση. Ναι, ξεκίνησε από την Wall Street, αλλά έχει επηρεάσει κάθε μία από τις χώρες μας, κάθε έναν πολίτη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε σημαντικοί, εμείς, οι σοσιαλιστές. Είμαστε σημαντικοί, γιατί συνδέουμε όλα αυτά τα παγκόσμια ζητήματα με τα τοπικά ζητήματα. Αλλά και κάτι ακόμα. Το γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα είναι παγκόσμια, πολλές φορές, κάνει τους πολίτες μας να αισθάνονται ανίσχυροι. Αισθάνονται ότι από τη στιγμή που τα ζητήματα αυτά είναι παγκόσμια, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς σε μια χώρα; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε τοπικό επίπεδο; Πώς μπορούμε εμείς πραγματικά να αλλάξουμε τον κόσμο; Πώς μπορούμε εμείς, ως ένα κόμμα, ένα σοσιαλιστικό κόμμα σε μια χώρα, να αντιμετωπίσουμε πραγματικά αυτά τα ζητήματα;

Έτσι λοιπόν, πολύ συχνά, οι συντηρητικοί λένε: «ε λοιπόν, έτσι είναι τα πράγματα. Δεν μπορείτε να τα αλλάξετε. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει και αυτός είναι ο νεοφιλελεύθερος. Ιδού λοιπόν η αγορά, την οποία δεν μπορείς πραγματικά να αλλάξεις».

Πιστεύω ότι αυτό που παρέχουμε εμείς, ως Σοσιαλιστική Διεθνής, είναι ότι μέσα από την ατζέντα μας δημιουργούμε μια κοινή οικογένεια. Οι πολίτες μας, οι σοσιαλιστές και τα κόμματα που είναι μέλη μας, μπορούν να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα και ότι δεν είναι μόνοι, ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, εφόσον συνεργαστούμε.

Και αυτό αποτελεί πλήγμα στην απάθεια, πλήγμα στον κυνισμό, πλήγμα και στις αντιδράσεις που εκδηλώνουν καμιά φορά οι πολίτες μας, όταν πιστεύουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλά πράγματα, όταν φτάνουν στα άκρα – στον εθνικισμό, το φασισμό, το νεοφασισμό, το ρατσισμό – επειδή δεν βλέπουν άλλη διέξοδο.

Πιστεύω λοιπόν ότι η ευρύτερη οικογένειά μας, σήμερα, αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, για τη δημιουργία αυτού του κινήματος, για αυτούς τους κοινούς στόχους, αυτή την κοινή κατανόηση και δύναμη, που ενισχύει τους πολίτες μας και τα κόμματά μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Και πιστεύω ότι, από το τελευταίο μας Συνέδριο, στο οποίο δημιουργήσαμε μια σειρά από Επιτροπές, υπάρχει σήμερα μια νέα δυναμική στις Επιτροπές αυτές, τόσο στις θεματικές, όσο και στις περιφερειακές. Και αυτό το διαπιστώσαμε σήμερα και χθες στο Συμβούλιό μας. Διαπιστώσαμε τη δουλειά που έχει γίνει, την πολύ παραγωγική δουλειά, που είναι τόσο ουσιώδης περιφερειακά, αλλά εξίσου σημαντική είναι και για τα ζητήματα που μας απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας ευχαριστήσω για την τόσο παραγωγική δουλειά. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάσθηκαν σε αυτές τις Επιτροπές, που έχουν εργαστεί και που συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, βεβαίως, τους Μαυροβούνιους οικοδεσπότες μας, τον Darko και τον Milo, και βεβαίως όλο το προσωπικό εδώ. Έχετε εργαστεί σκληρά, και σας ευχόμαστε να περάσετε καλά και να ξεκουραστείτε μετά από αυτές τις ημέρες. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας ευχαριστώ ξανά και προσβλέπω να σας ξαναδώ σύντομα στις Επιτροπές μας, στα περιφερειακά μας όργανα, αλλά και στο Συμβούλιό μας και πάλι.

Καλή τύχη και θα νικήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.”

Διαβάστε επίσης