Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με τους Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso μετά τη λήξη των εργασιών της Συνεδρίασης των Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ 

Συντονιστής:  Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Καλώς ήλθατε στη συνέντευξη Τύπου της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, θα δώσω διαδοχικά τον λόγο στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Herman Van Rompuy, κατόπιν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κύριο Barroso και, τέλος, στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κύριο Παπανδρέου. Κύριε Herman Van Rompuy, έχετε τον λόγο.

Herman Van Rompuy:   Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, με χαρά σας ανακοινώνω ότι βρήκαμε μια κοινή απάντηση στο θέμα της κρίσης. Η συνάντησή μας εστιάστηκε στο πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Λάβαμε σήμερα τρεις σημαντικές αποφάσεις, που υποστηρίχθηκαν πλήρως από όλους. Βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Λάβαμε μέτρα για να σταματήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης. Και τέλος, αναλάβαμε τη δέσμευση να βελτιώσουμε τη διαχείριση κρίσης στην Ευρωζώνη.

Συγκάλεσα αυτή τη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, επειδή η κατάσταση ήταν πραγματικά σοβαρή. Μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσα και την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ, την κυρία Λαγκάρντ, να συμμετάσχουν στις εργασίες.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη μπορούν να λυθούν μόνο στο ανώτατο επίπεδο. Έπρεπε να ενεργήσουμε γρήγορα. Η σύγκληση αυτής της συνάντησης, μας έκανε όλους να σκεφτούμε και επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης. Δεν μπορούσα να επιτρέψω, μια δύσκολη κατάσταση να εξελιχθεί σε επικίνδυνη κατάσταση.

Από μια σειρά εθνικών κρίσεων χρέους, η κατάσταση εξελισσόταν σε συστημικό πρόβλημα, που απειλούσε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Η απειλή αυτή έπρεπε να αναχαιτισθεί, αλλιώς η κατάσταση θα οδηγούσε σε σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στο κοινό μας νόμισμα, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα, εστιάζοντας σε δύο παράγοντες: τους φόβους των επενδυτών αφενός, ότι οι ζημιές θα επιβληθούν, σε μη εκούσια βάση, στους κατόχους ομολόγων στην Ελλάδα και ίσως και σε άλλες χώρες επίσης και, αφετέρου, στον άλλο φόβο, την αβεβαιότητα της αγοράς, σχετικά με την ικανότητα της Ευρωζώνης να ξεπεράσει την κρίση.

Επιτρέψτε μου να σχολιάσω πιο λεπτομερώς τις σημερινές αποφάσεις.

Πρώτον, προσφέραμε μια λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, που θα καλύψει πλήρως το κενό χρηματοδότησης και θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Δύο άλλα σημαντικά βήματα είναι η συμφωνία για τη μείωση των επιτοκίων για τα μελλοντικά δάνεια και την επιμήκυνση των λήξεων σε τουλάχιστον 15 χρόνια και μέχρι 30 χρόνια.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα, σε εθελοντική βάση, μέσα από ένα φάσμα δυνατοτήτων.

Είναι επίσης σημαντικό ότι μεταβάλαμε την προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Πρόκειται για σημαντικό πακέτο.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε για μια σειρά από μέτρα, ώστε να αναχαιτισθεί η μετάδοση. Καταρχήν, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι διαφορετική από εκείνη άλλων χωρών και γι’ αυτό απαιτεί ιδιαίτερα μέτρα, όπως τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Επιπρόσθετα, το μέσο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μπορεί να παρεμβαίνει με πιο ευέλικτο τρόπο. Προληπτική βοήθεια, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των Κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που δεν ανήκουν στο πρόγραμμα, καθώς και παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά σε εξαιρετικές συνθήκες, βάσει ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό τείχος πυροπροστασίας και καλύτερο εξοπλισμό για την πυροσβεστική μας μονάδα.

Τρίτον, αποφασίσαμε να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Ενώ θα αντιμετωπίζουμε τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την μακροχρόνια προοπτική. Και θα ήθελα να αναφερθώ σχετικά με αυτό, σε δύο θέματα ειδικότερα.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτησή μας από τους εξωτερικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Λάβαμε επίσης την εντολή να υποβάλουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση της διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και να βελτιώσουμε τις μεθόδους εργασίας. Θα συνεργαστώ στενά με τον Πρόεδρο του Eurogroup και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα υποβάλλω προτάσεις τον Οκτώβριο.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι, με όλες αυτές τις αποφάσεις, δείξαμε ότι δεν θα καμφθεί η προάσπιση της νομισματικής μας ένωσης και του κοινού μας νομίσματος.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι θα κάνουν ό,τι απαιτείται, για να σώσουν την Ευρωζώνη, είναι πολύ απλό, το εννοούμε.

Σας ευχαριστώ.

Συντονιστής:   Ευχαριστούμε. Πρόεδρε Barroso, έχετε τον λόγο.

José Manuel Barros   Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα κυρίες και κύριοι.

Θα εφαρμόσουμε ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο, το οποίο μόλις εγκρίναμε. Θα ήθελα να σας ενημερώσω πρώτα ότι, αύριο το μεσημέρι, θα υπάρξει μια τεχνική ενημέρωση στο κτίριο Berlaymont της Commission. Οπότε δεν θα υπεισέλθω εδώ σε λεπτομέρειες.

Μετά από την παρουσίαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω αυτά που θεωρώ ως τις πιο σημαντικές πολιτικές πτυχές.

Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική και οι αγορές συναντώνται.

Χθες, έκανα μια δήλωση, στην οποία έλεγα ότι έχουμε 24 ώρες για να ανταποκριθούμε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία απειλεί την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Είπα επίσης ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ρίξουμε φως σε πέντε ουσιαστικά θέματα.

Όχι μόνο το καταφέραμε αυτό, αλλά έχουμε τώρα ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο.

Πρώτον, μέτρα για τη βελτίωση τα βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας. Η μείωση των επιτοκίων και η παράταση των λήξεων αποτελούν σημαντικά στοιχεία και αυτό ισχύει τόσο για τη στήριξη του δημόσιου τομέα, όσο και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια την πλήρη εφαρμογή του ελληνικού μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής. Μιλάμε για ένα δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Ο κύριος Παπανδρέου μάς παρείχε, με πολύ σαφή τρόπο, τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις.

Δεύτερον, οι δυνατότητες και τα όρια της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Έχουμε πλέον σαφή εικόνα τού τι σημαίνει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, του λεγόμενου «PSI», και σε ποιους εφαρμόζεται. Πρόκειται για μια εθελούσια προσέγγιση του ιδιωτικού τομέα και αποτελεί, συνεπώς, μια λύση υπέρ και όχι κατά των αγορών.

Πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές ότι το PSI αφορά την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ειδική λύση, που αποκλείουμε για τους άλλους, μια μοναδική λύση. Ασφαλώς, υπάρχει περιθώριο για πιο ευέλικτη δράση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Συμφωνήσαμε για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του EFSF, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό, όπως το είχαμε άλλωστε ζητήσει στην Ετήσια Έκθεση για την Ανάπτυξη της Commission.

Μειώνουμε τα επιτόκια δανεισμού, παρατείνουμε τις λήξεις και σας επιτρέπουμε να κάνετε περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις δευτερογενείς αγορές, πέρα από τις παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε όποτε υπάρχει απειλή ζημίας, σε αντίθεση με αυτά που ίσχυαν προηγουμένως, που χρειαζόταν να περιμένουμε να προκύψει ένα σημαντικό πρόβλημα, προτού να μπορούμε να παρέμβουμε.

Τέταρτον, απαιτείται η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος. Το δεύτερο τεστ αντοχής, στο σύνολο της Ε.Ε., που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου, έδειξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευάλωτοι θύλακες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Παρέχουμε στις αγορές μια αξιόπιστη δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκείνων, που δεν πέρασαν ή σχεδόν δεν πέρασαν το τεστ.

Πέμπτον, μέτρα που εξασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα. Δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση στην κρίση του δημόσιου χρέους, χωρίς την πλήρη στήριξη της ΕΚΤ και του συστήματος του ευρώ – και το ακούσαμε αυτό σήμερα.

Κατέστησα επίσης σαφές ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε τις πιθανότητες των Ελλήνων στην Ελλάδα. Οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων αποδέχθηκαν την απόφαση της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας – task force – για την Ελλάδα, η οποία θα παρέχει τεχνική βοήθεια στη χώρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της και την πιο στοχευμένη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων.

Αυτό, παράλληλα με το πρόγραμμα για την Ελλάδα, είναι εκείνο στο οποίο αναφερθήκαμε στη συνάντηση, ως ένα σχέδιο Μάρσαλ ευρωπαϊκού τύπου, στο πλαίσιο του οποίου θα ζητήσουμε από τα κράτη – μέλη και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συνεισφέρουν.

Ζήτησα επίσης να υπάρξει ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα ότι το Συμβούλιο θα ολοκληρώσει το πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα, ακούσαμε ότι όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η τελική συμφωνία θα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην αρχική πρόταση της Commission.

Τέλος, επικυρώσαμε επίσης την απόφαση να περιορίσουμε την υπερβολική εξάρτηση από τους εξωτερικούς οίκους αξιολόγησης. Όπως γνωρίζετε, η Commission παρουσίασε μόλις χθες μια πρώτη πρόταση για το θέμα αυτό, την οποία θα ακολουθήσουν άλλες, το φθινόπωρο.

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, αυτό που χρειαζόταν ήταν ένα αξιόπιστο πακέτο. Έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο, που λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανησυχίες των αγορών, όσο και των πολιτών. Ανταποκρίνεται, επίσης, στους προβληματισμούς των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα πακέτο, το οποίο προσυπέγραψαν όλα τα κράτη – μέλη. Για πρώτη φορά, η κρίση, η πολιτική και οι αγορές συναντώνται. Ελπίζω λοιπόν ότι κάθε πλευρά θα αναλάβει να στηρίξει και να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα αυτό το πακέτο.

Σας ευχαριστώ.

Συντονιστής:   Σας ευχαριστώ και δίνω τον λόγο στον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ευχαριστώ πολύ. Χαιρετίζω την υποστήριξη και τη συλλογική βούληση που επιδείξαμε εδώ, στην Ευρώπη, με όλα τα θεσμικά όργανα και τα κράτη – μέλη να υποστηρίζουν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά και τα αναγκαία μέσα για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι έχουμε τώρα ένα νέο πρόγραμμα και μια δέσμη αποφάσεων, που δημιουργούν μια βιώσιμη πορεία για την Ελλάδα, μια βιώσιμη διαχείριση του χρέους για την Ελλάδα, και αυτό σημαίνει, τελικά, όχι μόνο τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά και την ελάφρυνση του βάρους για τον Ελληνικό λαό.

Ο Ελληνικός λαός είναι ένας περήφανος λαός. Είμαστε περήφανοι άνθρωποι, ένας λαός δημιουργικός και εργατικός.

Το μόνο που ζητάμε, είναι το δικαίωμα να προβούμε σε μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, βαθιές, εκτεταμένες αλλαγές. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, ώστε να γίνουν αυτές οι αλλαγές και να καταστήσουμε την Ελλάδα μια χώρα και μια κοινωνία βιώσιμη και δίκαιη, μια χώρα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο χαιρετίζω την απόφαση εφαρμογής ενός αναπτυξιακού προγράμματος, ενός προγράμματος που θα στηρίζεται, σε τεχνικό επίπεδο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μια νέα ειδική ομάδα, την οποία συγκρότησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής – και τον ευχαριστώ γι’ αυτό – ενώ ταυτόχρονα, θα κινητοποιηθούν όλα τα θεσμικά όργανα και τα ταμεία για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο ενός σχεδίου Μάρσαλ ευρωπαϊκού τύπου, ενός ελληνικού προγράμματος ανάπτυξης, όπως είπε ο José Manuel.

Η απόφαση που λάβαμε εκπέμπει, επίσης, ένα σαφές μήνυμα. Και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το ανέφερες αυτό, Χέρμαν, ότι πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνο του ευρωπαϊκού, αλλά και του ελληνικού, για τη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα, την κεφαλαιοποίηση και την ενίσχυση, τελικά, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα ευρωπαϊκό πακέτο. Δεν είναι μόνο μια ελληνική απάντηση, μια απάντηση μόνο από την Ελλάδα ή για την Ελλάδα, αλλά μια ευρωπαϊκή απάντηση για την Ευρώπη, ώστε να αξιοποιήσουμε εμείς και οι λαοί μας το δυναμικό μας, ως Ευρωπαίοι.

Σας ευχαριστώ,

S. Kennedy (Bloomberg News):   Μια ερώτηση τεχνικής φύσης, σε αυτό το κομμάτι για τις αγορές στη δευτερογενή αγορά: ο αναγνώστης έχει την εντύπωση ότι αντικαθιστάτε την ΕΚΤ και ότι το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο τη δημιουργία σταθερότητας, όχι να συμβάλει στη μείωση του χρέους. Ισχύει όντως αυτό; Ή αυτό που επιδιώκεται, είναι να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτό που είδαμε, δηλαδή τους αναλυτές να μιλάνε για το δικαίωμα της Ελλάδας να εξαγοράσει το χρέος της ή, ενδεχομένως, να γίνει χρήση του EFSF για την εξαγορά του χρέους; Πρόκειται λοιπόν για ένα μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης ή συμπεριλαμβάνει και ένα σκέλος μείωσης του χρέους;

Herman Van Rompuy:   Μπορεί να είναι και τα δύο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν διαδικασία εξαγοράς του χρέους, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός μας σκοπός. Σε καταστάσεις κρίσης, μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να μειώσουμε το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ένα εργαλείο, που μας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά για τέτοιες πράξεις χρειαζόμαστε πρώτα, βέβαια, ένα σήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μας έδωσε αυτό το σήμα. Εφόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τέτοιες πράξεις, μπορούμε να προχωρήσουμε, με την αμοιβαία συγκατάθεση των κρατών – μελών μας.

Δημοσιογράφος (Channel 4 News, England):   Θέλω απλώς να βεβαιωθώ ότι η λήξη των ελληνικών δανείων του EFSF είναι τριάντα χρόνια, συν μια περίοδος χάριτος 10 ετών. Αυτό κάνει συνολικά 40 χρόνια, αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί μου. Δεν πρόκειται λοιπόν για προσωρινή ή επιλεκτική χρεοκοπία; Και τι γίνεται, επίσης, με τα επιτόκια των διμερών δανείων; Θα μειωθούν και αυτά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες;

José Manuel Barros   Τα συμπεράσματα λένε το εξής: αποφασίσαμε να παρατείνουμε τη λήξη των μελλοντικών δανείων του EFSF στην Ελλάδα, όσο γίνεται περισσότερο, δηλαδή από το σημερινό όριο των 7,5 ετών, σε τουλάχιστον 15 έτη και μέχρι 30 έτη, με περίοδο χάριτος 10 ετών. Θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε επίσης να παρατείνουμε σημαντικά τις λήξεις του ισχύοντος ελληνικού μηχανισμού. Αυτό είναι που αποφασίστηκε για τα προγράμματα, σχετικά με τα ήδη εγκεκριμένα δάνεια.

Συντονιστής:   Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Καλή σας νύχτα.

Διαβάστε επίσης