Γιώργος Α. Παπανδρέου

Η Σοσιαλιστική Διεθνής καταδικάζει την κατάχρηση εξουσίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν

Η Σοσιαλιστική Διεθνής καταδικάζει απερίφραστα τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστολή και τη βία από το ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν, καθώς πολίτες έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη μεταχείριση και την κατάχρηση εξουσίας από τις αρχές. 
Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν συγκλονιστεί από την τραγική περίπτωση της Μάχσα Αμινί, μιας αθώας γυναίκας Κουρδικής καταγωγής που πέθανε ενώ βρισκόταν σε κώμα ως αποτέλεσμα των σοβαρών τραυματισμών που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την Ιρανική αστυνομία ηθών, στην Τεχεράνη. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Αμινί δέχτηκε ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από τις αρχές, ενώ κρατήθηκε επειδή φέρεται να φορούσε το χιτζάμπ της με «ανάρμοστο» τρόπο. 
Η απάντηση στην δολοφονία της Μάχσα Αμινί ήταν μια έκρηξη διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα για τη βάναυση μεταχείρισή της και τους καταπιεστικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση γυναίκες και κορίτσια στο Ιράν.
Αντιμέτωπο με αυτές τις νόμιμες απαιτήσεις, το αυταρχικό καθεστώς προσπάθησε να καταστείλει και να καθυποτάξει όσους διαμαρτύρονται, με μια απεχθή χρήση θανατηφόρου βίας και πραγματικών βολών, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και μεγάλο αριθμό τραυματισμών. 
Η Σοσιαλιστική Διεθνής στέκεται στο πλευρό εκείνων που ύψωσαν τη φωνή τους στο Ιράν για να ζητήσουν θεμελιώδεις αλλαγές, και ζητά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που διέπραξαν το έγκλημα αυτό.
Επιπλέον, εκφράζει τον βαθύ της θαυμασμό για το θάρρος με τον οποίο οι πολίτες του Ιράν βγήκαν στους δρόμους, παρά τους σοβαρούς κινδύνους για τη δική τους ασφάλεια. Η δύναμη αυτών των διαμαρτυριών που έχουν στόχο να επιφέρουν αλλαγή είναι σαφής από την απάντηση των Ιρανικών αρχών, οι οποίες προχώρησαν στο κλείσιμο της πρόσβασης στο Διαδίκτυο για να εμποδίσουν την είσοδο σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων οργανώνονταν οι διαδηλωτές. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σε αυτές τις προσπάθειες λογοκρισίας του διαδικτύου, με στόχο να εμποδίσει τον κόσμο να ενημερωθεί για τη βία που ασκούν οι ιρανικές αρχές εναντίον άοπλων διαδηλωτών. 
Ένα θεμελιώδες ζήτημα που διακυβεύεται στο Ιράν και τέθηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες είναι η δύναμη της αστυνομίας ηθών να συλλαμβάνει γυναίκες επειδή φορούν ρούχα που θεωρούνται ακατάλληλα. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την επιλογή των ρούχων της χωρίς να της υπαγορεύεται αυτό από τις αρχές ή να γίνεται διάκριση εις βάρος της ανάλογα με το πώς ντύνεται. Ο κατασταλτικός χαρακτήρας του Ιρανικού καθεστώτος επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια των Κούρδων, οι οποίες καταπιέζονται τόσο λόγω εθνοτικής καταγωγής όσο και λόγω φύλου. 
Η Σοσιαλιστική Διεθνής προσφέρει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στα Κουρδικά κόμματα μέλη του στο Ιράν, τα οποία συνεχίζουν ακούραστα τον αγώνα τους για ένα διαφορετικό μέλλον για τον λαό του Ανατολικού Κουρδιστάν, όπου τηρούνται οι αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει αυτές τις καταπιεσμένες κοινότητες και να λογοδοτήσει το ιρανικό καθεστώς για τα εγκλήματά του κατά των πολιτών του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τη δολοφονία της Αμινί. 
Η Σοσιαλιστική Διεθνής θρηνεί την απώλεια της Μαχσά Αμινί και άλλων αθώων θυμάτων της βαρβαρότητας των Ιρανικών αρχών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ως απάντηση στη δολοφονία της. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες και τις μειονότητες στο Ιράν που υφίστανται κατασταλτική μεταχείριση από το καθεστώτος. Είναι καιρός το Ιρανικό κράτος να αντιμετωπίσει τα εύλογα παράπονα των πολιτών του, που υποφέρουν από κοινωνικούς περιορισμούς, οικονομική στασιμότητα και ένα άδικο και ασύδοτο θεοκρατικό σύστημα.