Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Η νέα εποχή απαιτεί ένα νέο ξεκίνημα

Ομιλία για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από πεντάμηνη περίοδο κοινοβουλευτικής απραξίας της σημερινής Κυβέρνησης, η ίδια επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή για να προωθήσει ένα νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που ή ίδια είχε διαλαλήσει προεκλογικά ως «επανίδρυση του κράτους».

Ένα τόσο σημαντικό για τη ΝΔ νομοσχέδιο γιατί να θέλει να περάσει σχεδόν απαρατήρητα, βεβιασμένα και χωρίς διάλογο; Σε μια στιγμή μάλιστα που η Βουλή λειτουργεί με τα θερινά της τμήματα, η Ελλάδα ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλοί υπάλληλοι βρίσκονται στις άδειές τους, ενώ η ΝΔ κάνει το Συνέδριό της.

Φαίνεται ότι μεθαύριο, ο κ. Καραμανλής, ο σημερινός Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών, θα επαναλάβουν τα προεκλογικά τους λόγια για τη «νέα εποχή». Θα θέλουν και πάλι να χειροκροτηθούν από τα στελέχη της ΝΔ.

Θα επαναλάβει ο κύριος Πρωθυπουργός ό,τι είχε πει προεκλογικά, ότι «η νέα εποχή απαιτεί ένα νέο ξεκίνημα. Μια νέα διακυβέρνηση. Μια νέα πολιτική. Με νέα δυναμική και νέους ανθρώπους. Η νέα διακυβέρνηση αγκαλιάζει όλους τους έλληνες. Ενώνει. Συνθέτει».

Αλλά οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα έχουν παραπλανηθεί για πολλοστή φορά. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τον έλληνα ψηφοφόρο για τη «νέα εποχή» με ένα σχέδιο νόμου που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Σήμερα η Βουλή καλείται να συζητήσει και να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου ψευδεπίγραφο. Ένα σχέδιο νόμου που προωθήθηκε με μια ανεπίτρεπτη διαδικασία, με απαράδεκτο περιεχόμενο, αναχρονιστικό, αναξιοκρατικό και αναποτελεσματικό, που γυρίζει τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω. Και που βεβαίως δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.

Υπολογίζει λάθος η Κυβέρνηση. Εμείς, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, δεν θα αφήσουμε το νομοσχέδιο αυτό να περάσει απαρατήρητο. Κοντά στο συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσουμε τη μάχη για μια δημόσια διοίκηση δίπλα στον πολίτη, μια διοίκηση χρηστή, αποτελεσματική, αξιοκρατική που θα υπηρετεί με σεβασμό τον κάθε έλληνα και την κάθε ελληνίδα.

Γιατί το νομοσχέδιό σας όπως ξέρετε, δεν έρχεται με τον τίτλο τον πραγματικό. Δεν είναι ένα θέμα προσλήψεων όπως λέει ο τίτλος του. Το φέρνετε για το κυρίως σώμα του, το σώμα του εγκλήματος, το οποίο τι προβλέπει;

Πρώτον, καταργεί όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη ευθύνης της δημόσιας διοίκησης: γενικούς διευθυντές, διευθυντές, προϊσταμένους τμημάτων ή αυτοτελών οργανικών μονάδων.

Δεύτερον, καταργεί όλα τα επιτελικά στελέχη διοίκησης της εκπαίδευσης: περιφερειακούς διευθυντές, διευθυντές και προϊσταμένους γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τρίτον, καταργεί όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τα οποία κρίνουν τις προαγωγές και τις τοποθετήσεις στελεχών στο κράτος και την εκπαίδευση.

Τέταρτον, καταργεί όλα τα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια που μοριοδοτούνταν, για παράδειγμα η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, η κατοχή θέσης ευθύνης κλπ.

Για την κρίση των υποψηφίων ποια είναι τα κριτήρια; Ακούστε: «Η δραστηριότητα στην υπηρεσία», «η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών», δηλαδή κριτήρια ασαφή, μη μετρήσιμα. Κριτήρια που κανείς μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει, αυθαίρετα.

Τα κριτήρια αυτά ίσως να τα βρει κανείς σε εγχειρίδιο πρωτοετούς φοιτητή για το business management, για τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Όμως στην ιδιωτική εταιρία η αξιολόγηση είναι άμεση από την αγορά. Αντιθέτως στη δημόσια διοίκηση η εξυπηρέτηση του πολίτη απαιτεί δομές ελέγχου, αποκέντρωσης, συνεχούς αξιολόγησης και πολλαπλών κινήτρων.

Με τις δικές σας ρυθμίσεις μεταφέρετε με αυθαίρετο τρόπο την εξουσία της αξιολόγησης, της επιλογής και παροχής κινήτρων στα πολιτικά και κομματικά επιτελεία. Συγκεντρώνετε αντί να αποκεντρώνετε την εξουσία. Το αποτέλεσμα; Πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Πολύ περισσότερη αναξιοκρατία. Και για τον πολίτη: πολύ περισσότερη ταλαιπωρία!

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ωραία λόγια. Αλλά φαίνεται ότι μοναδικός της στόχος είναι η κατάληψη των θέσεων τμηματαρχών, διευθυντών, γενικών διευθυντών απ’ τους ευνοούμενους.

Ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να είναι απόλυτος. Για όλα θα αποφασίζει τελικά ο Υπουργός και το επιτελείο του. Ίσως και ο κ. Μεϊμαράκης. Θα έχει την απόλυτη εξουσία. Και γνωρίζετε καλά το ρητό «η εξουσία διαφθείρει». Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.

Όσο καλές να είναι οι προθέσεις σας φαίνεται ότι πολύ ψηλά στην παράταξή σας άρχισαν να υπάρχουν φαινόμενα που εσείς οι ίδιοι αναγκάζεστε να καταγγείλετε. Ήδη αναγκάζεστε να παρέμβετε στα πρώτα κρούσματα. Με το νομοσχέδιο αυτό θα πολλαπλασιάσετε τα κρούσματα και τα φαινόμενα διαφθοράς!

Αλλά και η ασυνέπεια της κυβέρνησης είναι προκλητική. Πριν από ένα μήνα ψηφίσατε νόμο στον οποίο προβλέπεται Επιτροπή για σύνταξη δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Η Επιτροπή, πριν καν εργαστεί, βρίσκεται ενώπιον ολοκληρωμένης άλωσης του κράτους από το κόμμα. Στην πραγματικότητα δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Και βεβαίως φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία συναίσθηση των σύγχρονων προβλημάτων, της πολυπλοκότητας τους. Δεν αναγνωρίζει ότι χρειάζεται μελέτη και σκληρή δουλειά για να προχωρήσουμε μπροστά, για να δοθούν πραγματικές λύσεις. Έχει απλά συνταγές από το παρελθόν. Έτσι θα λύσει τα σύγχρονα προβλήματα, με νόμους του παρελθόντος;

Δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών ότι βρίσκεται σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Φαίνεται ότι αυτή είναι η νέα τακτική της κυβέρνησης. Δημιουργεί επιτροπές και καλεί σε διάλογο κοινωνικούς φορείς και κλείνει με αιφνιδιαστικά και αναχρονιστικά νομοσχέδια.

Η υποκρισία όμως και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν σταματούν εδώ. Γιατί τι άλλο από επικοινωνιακό τέχνασμα είναι ο ισχυρισμός ότι «επαναφέρουμε και αντικαθιστούμε» διατάξεις Νόμου του 1994;

Κρύβει έτσι η κυβέρνηση το πραγματικό γεγονός ότι δηλαδή καταργείται ο νόμος του 1999, ένας νόμος ο οποίος έγινε με πολύ δουλειά, με ουσιαστικό διάλογο, με συστηματική προσπάθεια και με σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ αλλά και του ίδιου του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών προσωπικά.

Έτσι, ο νόμος αυτός προβλέπει και προέβλεπε ότι οι όποιες αλλαγές υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων να μην δημιουργούν ρωγμές στη συνέχεια της διοίκησης. Να υπάρχει μια δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη, σε ένα πνεύμα που δεν θα επιδέχεται έξωθεν παρεμβάσεις. Πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρούσε τον ελληνικό λαό για πολλές γενιές.

Και ενώ φθάσαμε σε αυτό το σημείο και αντί να προχωρήσουμε μπροστά η κυβέρνηση μας πάει πίσω. Πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή της Πλατείας Κλαυθμώνος.

Και ακούω τον κ. Υπουργό να πηγαίνει και στο 1981 για να δικαιολογήσει δήθεν τις αλλαγές που κάνει σήμερα. Ξεχνά να πει, γιατί νομίζει ότι κανείς δεν θυμάται, ότι μέχρι τότε, αν δεν ανήκες στη δεξιά ούτε απέξω από τις δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσες να περάσεις, όχι να προσληφθείς, ή να προαχθείς αξιοκρατικά.

Σήμερα, παρά τις εξαγγελίες για ενότητα και σύνθεση, παρά τις διαβεβαιώσεις για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, παρά την παραδειγματική «τιμωρία» του αγαπητού κ. Πολύδωρα προεκλογικά, η Κυβέρνηση, πιστή στις καταβολές της και τις κομματικές της υποχρεώσεις, έρχεται να καταργήσει τη συνέχεια, τη διάρκεια και την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης.

Είμαστε ευχαριστημένοι με το κράτος; Είμαστε ευχαριστημένοι με τη λειτουργία του; Δεν χρειάζονται νέες αλλαγές και νέα βήματα; Ασφαλώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη σημερινή δημόσια διοίκηση ασφαλώς χρειάζονται και νέα βήματα. Όμως αυτά πρέπει να μη μηδενίζουν τις σημαντικές κατακτήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Να κοιτάζουν προς το μέλλον μιας διοίκησης, να αξιοποιούν το υπόβαθρο των αποτελεσμάτων με διαφάνεια, με αξιολόγηση, με αξιοκρατία και με γνώση.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε μια δημόσια διοίκηση που όχι μόνο θα παρέχει υπηρεσίες και θα σέβεται τον πολίτη, αλλά θα απελευθερώσει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, του τόπου μας. Θα ενισχύσει ουσιαστικά την αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιφέρεια. Θα αποκεντρώσει εξουσίες και λειτουργίες, θα υποστηρίξει μια υγιή και ανθούσα οικονομία. Θα συνεργαστεί με όλες τις παραγωγικές και πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου για την δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης που θα ελαχιστοποιεί την γραφειοκρατία. Μια δημόσια διοίκηση που θα ελαχιστοποιεί τη φαυλότητα, τη σπατάλη χρόνου και ενέργειας σε άσκοπες δουλειές ώστε η Ελλάδα να συγκλίνει και να ξεπεράσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο νόμου όμως αυτό δεν έχει στόχους. Δεν έχει στόχους, τουλάχιστον δεν υπηρετεί τους δηλωμένους στόχους.

Μιλήσατε και μιλάτε για την ανάγκη μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Συμβολή για ένα σύγχρονο κράτος, μια σύγχρονη πολιτεία, ήταν ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ήταν η δημιουργία ισχυρών Δήμων κάτι στο οποίο εσείς αντιταχθήκατε με όλες σας τις δυνάμεις. Ήταν Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης τον οποίο εσείς καταψηφίσατε. Ήταν η δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών τα οποία θέλετε να διαλύσετε. Ήταν η περιφερειακή οργάνωση της χώρας για την οποία ούτε λέξη δεν ακούμε σ’ αυτό το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση.

Γνωρίζετε μόνο φαίνεται να καταργείτε και να παύετε ανθρώπους. Έτσι όμως δεν λύνονται τα προβλήματα. Έτσι δεν υπάρχει ούτε όραμα αλλά ούτε και σχέδιο.

Έτσι φαίνεται έλυσε η Κυβέρνηση και το πρόβλημα των συμβασιούχων, έτσι τίμησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο κ. Πρωθυπουργός. Το έλυσε δια των απολύσεων και σήμερα οι συμβασιούχοι είναι στους δρόμους.

Και κάτι ακόμα στο σημείο αυτό για τους συμβασιούχους διότι ακούω τον κ. Υπουργό στα Μέσα Ενημέρωσης και στη Βουλή βεβαίως, να αμφισβητεί ότι υπήρξε αναφορά και δέσμευση της Ν.Δ. και του κ. Καραμανλή για 250.000 συμβασιούχους.. Αλλά θα σας διαβάσω ένα απόσπασμα το οποίο λέει το εξής -είναι του κ. Καραμανλή:

«Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Εμείς βγήκαμε πρώτοι και είπαμε να λήξει επιτέλους η εκκρεμότητα με αυτούς τους 250.000 ανθρώπους συμβασιούχους. Και να κάνουμε τι: Να τους απαλλάξουμε από την ομηρία, από μια μικροκομματική, μικροπολιτική ομηρία, στην οποία τους κρατάει τόσα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι εγώ δεν το λέω δημοκοπικά και να σας το αποδείξω. Πρώτα απ’ όλα θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν καλύπτουν οι άνθρωποι αυτοί πραγματικές και πάγιες ανάγκες, πώς τους έχεις σε εκκρεμότητα χρόνια και χρόνια; Είναι αδιανόητο αυτό, είναι τεράστιο κοινωνικό και ανθρώπινο πρόβλημα.»

Είναι από το STAR στο δημοσιογράφο κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Επισημαίνω δυο σημεία: α) 250.000 συμβασιούχους και β) καλύπτουν οι άνθρωποι αυτοί πραγματικές και πάγιες ανάγκες.

Αυτές είναι οι δηλώσεις σας και οι προσωπικές δεσμεύσεις. Αυτό είναι το επίπεδο της αξιοπιστίας σας.

Μια δομημένη όμως δημόσια διοίκηση ωθείται να υλοποιήσει τις πολιτικές επιλογές μιας νέας κυβέρνησης. Εσείς προωθείτε την κατάργηση, την κατάλυση της ιεραρχικής δομής εξαρθρώνοντας όλο το διοικητικό σύστημα με αποτέλεσμα και αυτές οι δικές σας νέες πολιτικές επιλογές και μάλιστα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων να μένουν ανεκτέλεστες. Βρήκατε λίγες μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναστατώσετε τη δημόσια διοίκηση όταν ξέρετε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων και τη σημασία για το έθνος μας, για τη χώρα μας, για τη φήμη μας, για την εικόνα μας. Μπράβο σας!

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ότι η διοίκηση δεν θα εφάρμοζε τις πολιτικές της κυβέρνησης. Αλλά πού βρίσκεται το πρόβλημα; Θεωρεί φαίνεται η Κυβέρνηση ότι τα στελέχη της διοίκησης δεν διέθεταν κύρος ή γνώσεις; Τότε το πρόβλημα είναι στα κριτήρια αξιολόγησης. Ας προσπαθούσε λοιπόν να αναβαθμίσει τα στελέχη που απαρτίζουν τη δημόσια διοίκηση μέσω των κριτηρίων και της εκπαίδευσης.

Μα ούτε εκεί ήταν τελικά το πρόβλημα αφού το νέο νομοσχέδιο καταργεί τα αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια. Είναι εντυπωσιακό φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι δεν χρειάζεται ένα ανώτατο στέλεχος να κατέχει πια μια ξένη γλώσσα τώρα που βρισκόμαστε εμείς χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξέρουμε πόσο η δημόσια διοίκηση έχει καθημερινή τριβή με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εντυπωσιακό ότι ειδικά για την πρώτη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων την περίοδο 2004-2007, δεν τίθενται άλλα κριτήρια πέραν της εικοσαετούς υπηρεσίας.

Αυτό πώς μεταφράζεται; Χωρίς άλλα κριτήρια, γνώσης ή κατάρτισης και με μόνο κριτήριο την προϋπηρεσία, ουσιαστικά δηλαδή την ηλικία, κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα αυθαίρετα θα τακτοποιηθούν σε υψηλές θέσεις του Δημοσίου.

Είναι, φίλες και φίλοι, νόμος χωρίς όραμα, νόμος χωρίς έμπνευση, νόμος που ούτε καν μπαλώνει προβλήματα. Νόμος με αδήλωτους στόχους, με μια κρυφή ατζέντα που όμως αποκαλύπτεται καθημερινά.

Το πνεύμα αυτό διαποτίζει όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αρκεί να συνδυάσουμε αυτό το νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τι προβλέπεται εκεί; Αύξηση του αριθμού των Ανώτατων Δικαστικών. Τους χρειαζόμαστε; Κανένα από τα όργανα των Δικαστών και των Εισαγγελέων δεν διατύπωσε κάποια τέτοια ανάγκη. Αντίθετα, καμία αύξηση του αριθμού των Δικαστών στα κατώτερα δικαστήρια δεν προβλέπεται, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει ο όγκος δουλειάς και εκεί που ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Φαίνεται καθαρά ότι η Κυβέρνηση θέλει κάποιες υποχρεώσεις να ξεπληρώσει, ίσως να κατευνάσει ένα πνεύμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τώρα που προχωρά προς το Συνέδριό της.

Υπάρχει κι άλλη ρύθμιση για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Βάναυση παρέμβαση που γίνεται με το νομοσχέδιο στο Εκλεκτορικό Σώμα του ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το Υπουργείο παρεμβαίνει σε εκλογή Διδασκόντων σε Πανεπιστήμιο, η οποία έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Προχωρεί ουσιαστικά στην κατάλυση της Αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων προσβάλλοντας διαδικασίες δεδομένες που έχουν κατακτηθεί από τη μεταπολίτευση.

Αλλά εγώ έχω να μιλήσω και ειδικότερα για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ένα ιδιαίτερο Πανεπιστήμιο που κατάφερε χωρίς κομματικές παρεμβάσεις να έχει σήμερα 17.000 φοιτητές. 17.000 φοιτητές φοιτούν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Μην δημιουργήσετε προβλήματα σ’ αυτό το νέο και ευαίσθητο θεσμό που δίνει δυνατότητες για τους ενήλικες και αυτούς που θέλουν δια βίου να σπουδάσουν. Είναι κρίσιμο για την οικονομία μας, είναι κρίσιμο για τον πολιτισμό μας, μην κομματικοποιήσετε αυτόν το θεσμό που εμείς διαφυλάξαμε ως κόρη οφθαλμού.

Παρουσιάστηκε η Νέα Δημοκρατία τον τελευταίο καιρό με το καλοκάγαθο πρόσωπο της συναίνεσης και του διαλόγου. «Εκφράζουμε», ισχυρίστηκαν, «τον μεσαίο χώρο». Επαγγέλθηκαν διαφάνεια, αξιοκρατία στη δημόσια ζωή. Μα πού είναι ο διάλογος; Πού είναι η συναίνεση; Πού είναι αυτή η δημοκρατική αντίληψη του μεσαίου χώρου; Σήμερα σας καταγγέλλει σύσσωμη η Αντιπολίτευση, σας καταγγέλλουν φορείς που μέχρι χθες συζητούσαν καλόπιστα μαζί σας.

Παρακολουθήσατε όσα ειπώθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή; Η ΑΔΕΔΥ σας υπέβαλλε μάλιστα και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες αρνείστε ακόμα και να ακούσετε. Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Γιατί ούτε «μεσαίος χώρος» μπορείτε να είστε, ούτε τη συναίνεση και το διάλογο αντέχετε. Κάτω από το κέλυφος και το λούστρο αποκαλύπτεστε πάντα οι ίδιοι και απαράλλαχτοι.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Οι ασυνέπειες και οι αντιφάσεις που παρατηρήσαμε τους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της κυβέρνησης, συνεχίζονται. Με το νομοσχέδιο αυτό προκύπτουν αντιφάσεις μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας. Ακούσαμε την κα Γιαννάκου να προτείνει τα διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης να είναι μόνιμα και όχι επί θητεία όπως προτείνει ο κ. Παυλόπουλος.

Αλλά δεν σταματά εδώ. Η κυρία Υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε πρόσφατα στη Βουλή ότι τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση θα έρθουν σε νομοσχέδιο που να αφορά την εκπαίδευση. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών όμως, υπάρχει διάταξη με την οποία αντικαθίστανται εκατοντάδες στελέχη στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι νόημα έχει τότε η πρόσκληση της να προσέλθουμε σε διάλογο απ’ το Σεπτέμβριο, για να συζητήσουμε τα ζητήματα της εκπαίδευσης; Εμείς πρώτοι όταν ήρθε ο κ. Καραμανλής για να κάνει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης εδώ στη Βουλή, είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο και συναίνεση στο χώρο της εκπαίδευσης. Εσείς δεν θέλετε τη συναίνεση. Εσείς καταργείται αυτούς τους διευθυντές. Εσείς αυθαιρετείτε.

Ενδεικτική της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα διακυβέρνηση είναι και η κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλασσίων Ενδο-μεταφορών. Μια πολύ σημαντική αρχή. Και με την κατάργηση αυτή εγκαθιδρύεται καθεστώς ασυδοσίας των κερδοσκόπων και των οικονομικών συμφερόντων.

Παρακολουθήσαμε όλη αυτή την περίοδο αλόγιστες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα καύσιμα, στα φάρμακα, την ακρίβεια στην αγορά. Το είδαμε στις αυξήσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας τον προηγούμενο μήνα. Ίσως κύριε υπουργέ εσείς και ο Πρωθυπουργός να εισπράξετε θερμό χειροκρότημα στο Συνέδριό σας. Δεν θα σας χειροκροτήσει, όμως, ο ελληνικός λαός, που περιμένει από σας να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας.

Λέτε ότι η νέα διακυβέρνηση αγκαλιάζει όλους τους έλληνες. Εγώ θα έλεγα ότι είναι έτοιμη να τους αγκαλιάσει σε βαθμό ασφυξίας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση είναι διαφορετικά. Δεν είναι τι κόμμα ψηφίζει ο κάθε ένας. Είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη. Είναι το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε το κράτος να είναι λειτουργικό, λιτό. Είναι οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την κομματική ταυτότητα των υπαλλήλων, των προϊσταμένων, των γενικών διευθυντών. Το θέμα δεν είναι «τα δικά μας παιδιά» ή «τα δικά σας παιδιά». Οι πολίτες απαιτούν μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, απαιτούν να εξυπηρετούνται, να σέβονται τους πολίτες οι δημόσιες υπηρεσίες και να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις. Και αυτά, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει σήμερα ότι δεν μπορεί να τα προσφέρει, γιατί δεν την απασχολούν καν. Δεν έχει τέτοιο στόχο αυτό το νομοσχέδιο.

Αυτή θα έπρεπε να είναι η σημερινή συζήτηση της Βουλής. Όχι κομματικοποίηση του κράτους. Και πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε απ’ αυτό το φαύλο κύκλο. Κάναμε εμείς βήματα. Πρέπει να γίνουν και άλλα ώστε να δημιουργηθεί ένα κράτος πραγματικά αντάξιο στις απαιτήσεις του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διανύει τον πέμπτο μήνα της θητείας της. Εκτός από το να συνεχίζει να αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να ασχολείται μόνο με τα ευχάριστα. Αλλά είναι υποχρεωμένη να πάρει αποφάσεις. Και βλέπουμε δείγματα γραφής.

Τα βλέπουμε στην οικονομία, που μπήκε υπό επιτήρηση με ευθύνη της κυβέρνησης. Το βλέπουμε στην εξωτερική πολιτική, όπου έστω και αν είμαστε αντιπολίτευση, κυβερνούν οι ιδέες μας. Αλλά δεν αρκεί αυτό, γιατί δεν υπάρχει πρωτοβουλία, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει στρατηγική. Το βλέπουμε στην αγορά, όπου η κυβέρνηση περιμένει την αυτόματη ρύθμιση της ακρίβειας. Το βλέπουμε σήμερα στη Δημόσια Διοίκηση.

Εμείς όχι μόνο θα καταψηφίσουμε, αλλά δεν πρόκειται να καταθέσουμε τροπολογία για το νομοσχέδιο αυτό, γιατί μας διαχωρίζει η φιλοσοφία ολόκληρη αυτού του νομοσχεδίου. Και καλώ τον κ. Πρωθυπουργό να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις του, να προχωρήσει στην κυβερνητική σας πολιτική μετά από προσεκτική μελέτη, να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει ουσιαστική μελέτη και να έρθουμε συναινετικά όσο μπορούμε για να καλυτερεύσουμε τη δημόσια διοίκηση αυτής της χώρας.

Εμείς έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σωστούς, δίκαιους και σύγχρονους θεσμούς.

Γιατί θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία.

Εμείς, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, το Κίνημά μας, για μια τέτοια κοινωνία παλεύουμε και θα παλεύουμε.

Ευχαριστώ πολύ.”

Διαβάστε επίσης