Γιώργος Α. Παπανδρέου

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η ανάγκη αλλαγής παραδείγματος

Η ΝΔ επέλεξε να πανηγυρίζει για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, χωρίς έστω ένα ίχνος αυτοκριτικής για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης του 2004-2009, που όχι μόνο προκάλεσε τον διπλασιασμό του χρέους, αλλά και εξαπάτησε τόσο την ΕΕ όσο και τον Ελληνικό λαό για το τεράστιο έλλειμμα, καταρρακώνοντας το κύρος της χώρας μας διεθνώς.

Θα καταλάβαινε κανείς τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, αν στις πιο κρίσιμες στιγμές της Μεταπολίτευσης και μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας της Ελλάδας, είχε βάλει πλάτη ως αξιωματική αντιπολίτευση αντί να επενδύει στο λαϊκισμό.

Θα τους καταλάβαινε, αν η δίψα για εξουσία δεν άφηνε ανολοκλήρωτα δύο μνημόνια για να οδηγηθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αχρείαστο, τρίτο μνημόνιο.

Θα τους καταλάβαινε, αν δεν ενορχήστρωνε την πολιτική καταδίωξη ενός λειτουργού -του Ανδρέα Γεωργίου-, που κατάφερε για πρώτη φορά να παρουσιάσει αξιόπιστες στατιστικές για την οικονομία μας, εισπράττοντας τα εύσημα της ΕΕ και επαναφέροντας την αξιοπιστία της χώρας μας, καθώς για πρώτη φορά δεν υπήρχε αστερίσκος στους αριθμούς που παρουσιάζαμε.

Θα τους καταλάβαινε τέλος, αν είχαν διδαχθεί από τα μαθήματα της κρίσης και είχαν αλλάξει συμπεριφορά, δείχνοντας μια άλλη αντίληψη για τη διαχείριση της εξουσίας. Αν αγωνίζονταν για την διαφάνεια αντί να παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αν υπηρετούσαν την εμβάθυνση των θεσμών λογοδοσίας, ελέγχου αλλά και δημοκρατικής διαβούλευσης σε ό,τι αφορά το βιος, τα χρήματα, τους πόρους του Ελληνικού λαού. Αν διαχειρίζονταν τα τεράστια ποσά από την ΕΕ για την ανάκαμψη, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή εποχή και με διαφάνεια αντί για αναθέσεις προς ημετέρους.

Βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία χάρη στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού και την προσπάθεια όλων όσων έκαναν ένα υπεράνθρωπο αγώνα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Κόντρα και στην ανεύθυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που διοργάνωνε συγκεντρώσεις αγανακτισμένων στις πλατείες μαζί με τη ΝΔ, που παραλίγο να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, που με τις επιλογές της διακυβέρνησής του μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Δυστυχώς όμως, όχι μόνο δεν μπορεί να πανηγυρίζει η ΝΔ, αλλά ούτε και ο Ελληνικός λαός. Την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες εθνικές και διεθνείς προκλήσεις, υπάρχει κίνδυνος οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων να χαθούν αν δεν αλλάξει ο πελατειακός και αναχρονιστικός τρόπος διαχείρισης του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας και της εξουσίας.

Για αυτό, αποτελεί εθνική επιταγή μια αλλαγή παραδείγματος.