Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Επιμελητήριο στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Αγαπητές κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητέ συνάδελφε κ. Γκρόσμαν, να σας καλησπερίσω.

Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους διακεκριμένους φίλους για να γιορτάσουμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Πρέπει νομίζω να πει κάποιος δυο λόγια γιατί είναι πολύ σημαντική η ιστορία αυτού του Επιμελητηρίου που ιδρύθηκε το 1932, δηλαδή μόνο χρόνια μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση, το κραχ αν θέλετε στη Wall Street.

Η γέννηση του Επιμελητηρίου ήρθε σε δύσκολους καιρούς με την έλευση του προγράμματος Ρούζβελτ. Υπήρξε βεβαίως η προσπάθεια και η επιτυχής οικονομική ανάπτυξη, το λεγόμενο new deal και έγιναν ταυτόχρονα και αυτές οι προσπάθειες εποχή ελπίδας για νέες ευκαιρίες.

Η Ελλάδα ήταν και είναι μια χώρα η οποία έχει κοινές αξίες με τον αμερικανικό λαό. Επιπλέον η χώρα μας έχει ισχυρούς πολιτικούς, κοινωνικούς θεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι διαβιεί τόσο μεγάλος αριθμός ομογενών Ελλήνων, οι οποίοι δένουν τις δύο χώρες μεταξύ τους.

Ήταν επόμενο το Ελληνοαμερικανό Εμπορικό Επιμελητήριο να ισχυροποιείται όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων όπως και συνέβη. Αναπτύχθηκαν στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Μεγάλωσε η υποδομή του Εμπορικού Επιμελητηρίου, έγινε πιο δραστήριο και αποτελεσματικό και έχει φτάσει να επεκταθεί στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ’80 διοργάνωνε επιτυχημένα σεμινάρια, διασκέψεις σε θέματα εμπορίου και γενικότερων εμπορικών σχέσεων.

Εγκαινίασε την πιο σημαντική ετήσια έκθεση υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, την Comdex Greece. Συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του πολύ γνωστού Forum της Θεσσαλονίκης, “THESSALONIKI FORUM”. Αυτό το forum βρίσκεται στον 10ο χρόνο του και ασχολείται πια με οικονομικά θέματα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σήμερα έχοντας πάνω από 1000 μέλη, είναι το μεγαλύτερο Επιμελητήριο στην Ευρώπη και ένα από τα πιο δραστήρια. Παράλληλα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και έχει οργανώσει πρώτο μάλιστα όπως αναμένεται συναντήσεις με άλλα παρόμοια αντίστοιχα Επιμελητήρια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ήδη από το 2000 το Επιμελητήριο ηγείται των σχετικών πρωτοβουλιών στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Δείχνει δηλαδή ίσως τον δρόμο του ρόλου που παίζει πια σήμερα η χώρα μας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένας ρόλος ειρήνης, ένας ρόλος σταθεροποίησης, ένας ρόλος συνεργασίας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών στις χώρες αυτές.

Έτσι μέσα από τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου έχει καταστεί μια πραγματική γέφυρα μεταξύ των ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών κοινοτήτων. Μια γέφυρα πολιτιστικής εκπαίδευσης και κατανόησης που διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις όχι μόνο διμερώς, αλλά με την ευρύτερη περιοχή. Βέβαια τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ και άρα πρέπει να βλέπει κανείς και προς το μέλλον.

Μέσα σ’ αυτή την παγκόσμια οικονομία της αλληλεξάρτησης υπάρχουν νέες ευκαιρίες, προκλήσεις, αλλά ίσως από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να τονίσω την μεγάλη σημασία πια που έχει η οικονομική διπλωματία, αν θέλετε η διπλωματία των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανισμών και φορέων που παίζουν πολλές φορές τον πιο καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα νέων σχέσεων, στην δημιουργία νέων ιδεών και προτάσεων και στην εμπέδωση μιας πιο ανθρώπινης σχέσης με χώρες και περιοχές που βρισκόντουσαν πριν από λίγα χρόνια σε εμπόλεμη ή σε συγκρουσιακή κατάσταση.

Έτσι λοιπόν η διπλωματία αυτή πέραν της αμοιβαίας ωφέλειας που έχει για τις χώρες που εμπλέκονται ή την οικονομική ωφέλεια, έχει και την πολύ σημαντική πολιτική της διάσταση στην εμπέδωση των καλών σχέσεων και της σταθερότητας στην περιοχή.

Όλα αυτά βεβαίως αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί τον βασικό κορμό της βαλκανικής οικονομίας με τις επενδύσεις, με το γεγονός ότι είναι η μία βαλκανική χώρα που βρίσκεται όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρωζώνη και αυτό οπωσδήποτε ανοίγει διάπλατα τους δρόμους για περαιτέρω οικονομική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρέπει να πω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα αν και πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και περισσότερα. Έχουμε δει ότι από το ’99 μέχρι σήμερα έχουμε αυξήσει κατά 40% τις συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούσαν το 3% των εισαγωγών μας και το 5% των εξαγωγών μας.

Όμως έχουμε σημαντικά ακόμα περιθώρια για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Οι σχέσεις αυτές όπως είπα δεν είναι απλώς με την οικονομική τους διάσταση, αλλά με την σημαντικότατη διάσταση της σταθεροποίησης, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο τομέας της συνεργασίας μας βεβαίως διευρύνεται και με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου ήδη πολλές ευκαιρίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τα συστήματα ασφαλείας, στον τουρισμό, έχουν προχωρήσει μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών.

Οπωσδήποτε οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν θα έχουν μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη και σ’ αυτό μπορώ να τονίσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάθε διάθεση να συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι η Ελλάδα συνεχώς αναπροσαρμόζει τις δομές της ώστε να μπορέσει να διευκολύνει τις επενδύσεις στη χώρα μας. Ξέρουμε τα προβλήματα που έχει η ελληνική γραφειοκρατία, αλλά έχουμε και την πεποίθηση, την βούληση, αυτή η γραφειοκρατία να ξεπεραστεί, ώστε να διευκολυνθούν όλο και περισσότερο οι ιδιωτικές επενδύσεις και η προσέλκυση αυτών από διάφορες περιοχές της υφηλίου και βεβαίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιλοτικά προγράμματα, όπως το One Stop Shop, οι σύγχρονες μέθοδοι επένδυσης όπως είναι το Private Financial Initiatives, πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερο τους ξένους επενδυτές.

Ένας άλλος τομέας γνωστός στη συνεργασία μας είναι βεβαίως η ελληνική διασπορά, ιδιαίτερα η διασπορά που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά και εδώ υπάρχει δυνατότητα πολύ ουσιαστικότερης βοήθειας. Ξέρω πόσο ο φίλος μου o Andy Athens, που είναι μαζί μας απόψε, έχει συμβάλλει σ’ αυτόν τον τομέα. Τον ευχαριστούμε.

Θα πρέπει αυτή η διστακτικότητα από τους Έλληνες της Ομογένειας να μετατραπεί σε μια ισχυρή εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και την επένδυση σ’ αυτήν. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι που έρχεται δια μαγείας. Έρχεται και με τις δικές μας προσπάθειες, όπως βεβαίως και με τις προσπάθειες της ίδιας της διασποράς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά έναν σημαντικό σταθμό, τον Ιανουάριο του 2003 είναι σειρά της χώρας μας να αναλάβουμε για 6 μήνες το πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτό άμεση προτεραιότητα μας είναι η αναβάθμιση του διαλόγου, των επαφών, της ανταλλαγής απόψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο διατλαντικός διάλογος όπως λέγεται, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρος αυτή την εποχή που αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, νέες απειλές, όπως το θέμα της τρομοκρατίας, τη διεθνοποίηση της, αλλά και παράλληλα, πως μπορούμε να παίξουμε και σημαντικό ρόλο στον διάλογο των πολιτισμών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Σ’ αυτό το θέμα νομίζουμε ότι η Ελλάδα έχοντας μια ιδιαίτερη εμπειρία, ζώντας σ’ αυτή την άκρη αν θέλετε της Ευρώπης, έχοντας τις οδυνηρές πολλές φορές εμπειρίες των Βαλκανίων, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, αλλά έχοντας και γνώση και των πολιτισμών της περιοχής, έχουμε νομίζουμε πολλά να φέρουμε και στην Προεδρία μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας θα υπάρξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός εφόσον όλα πάνε καλά και το ελπίζουμε και το πιστεύουμε. Θα είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υπογραφή της ένταξης 10 νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ στην Αθήνα κάτω από την Ακρόπολη.

Ένα σημαντικό γεγονός, που ακριβώς αναδεικνύει την μετατροπή της Ευρώπης σε μια ενιαία Ευρώπη, μια δημοκρατική Ευρώπη και μια Ευρώπη που έχει σημαντικές δυνατότητες πια νέας οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης.

Σ’ αυτή την προσπάθεια η χώρα μας ήταν και είναι πάντα υπέρ της διεύρυνσης της Ευρώπης διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι ένα ειρηνευτικό σχέδιο που βγήκε από τα σπλάχνα μιας πάρα πολύ καταστροφικής εμπειρίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια προσπάθεια πια συνεργασίας των λαών και έτσι η λέξη διεύρυνση ίσως να μην είναι η πιο κατάλληλη.

Ουσιαστικά είναι η διαμόρφωση εκείνων των κανόνων και εκείνων των μεταρρυθμίσεων μεταξύ των κρατών και των λαών της γηραιάς Ηπείρου που θα επιτρέψουν μια σταθερότητα, μια μόνιμη ειρήνη και μια οικονομική ανάπτυξη για όλους τους λαούς.

Αυτή η εξέλιξη, αυτό το μεγάλο γεγονός, πρέπει να ολοκληρωθεί βέβαια με την συνέχιση της διεύρυνσης και προς τα Βαλκάνια. Όπως ξέρετε, έχουμε 3 υποψήφιες χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία και έχουμε και άλλες χώρες που βρίσκονται στο κατώφλι της έννοιας του υποψηφίου, δηλαδή με μία σχέση που ονομάζεται, σχέση σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ελλάδα, λοιπόν, θεωρεί, ότι αυτή η πολύ σημαντική ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να επεκταθεί και στη Ν.Α. Ευρώπη και ήδη με την ένταξη της Κύπρου, έχουμε μια σηματοδότηση των νέων συνόρων, της νέας επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά θα έχουν μια ιδιαίτερη σημασία και για το Επιμελητήριο το δικό σας, διότι ουσιαστικά το πεδίο δράσης θα είναι ιδιαίτερα διευρυμένο, όπως και βεβαίως σ’ αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει να παίξει και πάντα έναν ουσιαστικό ρόλο.

Θέλω να τονίσω, ότι με την ένταξη της Κύπρου ανοίγονται επίσης και εδώ νέες δυνατότητες. Η Κύπρος, μια οικονομικά προοδευμένη χώρα, μια χώρα με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, παρά το Κυπριακό πρόβλημα, θα αποτελέσει το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και προς τον Αραβικό κόσμο και ήδη αποτελεί την έδρα πολλών διεθνών δραστηριοτήτων.

Παραδείγματος χάρη, οι Παρατηρητές του ΟΗΕ από το Ιράκ έχουν αποφασίσει να εγκατασταθούν στη Λευκωσία, πάρα πολλοί από το Ισραήλ επιχειρηματίες έχουν ως έδρα την Κύπρο πια για να κάνουν τις διάφορες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και συναλλαγές. Και ως μέλος πια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτός της ο ρόλος θα επεκταθεί.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι και εδώ ανοίγεται μια νέα ευκαιρία για το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Παράλληλα η Ελλάδα έχει εκφράσει ήδη από σήμερα την βούλησή της να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας. Θέλει να δει τη σταθερότητα στη γείτονα χώρα, θέλει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που ξεκινήσαμε της προσέγγισης, έστω βήμα – βήμα, διότι έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα, θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στο πολιτικό, αλλά και στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μπορώ να σας πω, ότι η Τουρκία πριν από 3 χρόνια ήταν 25η στον κατάλογο των συναλλαγών με την Ελλάδα. Σήμερα είναι 5η στον κατάλογο των συναλλαγών και αυτό απλώς δείχνει την οικονομική σημασία των τελευταίων ετών. Γι’ αυτό ακόμα περισσότερο θέλουμε στη σταθερότητα στην Τουρκία, θέλουμε να δούμε την Ευρωπαϊκή της πορεία και χαιρόμαστε ότι και ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του έχει τονίσει τη δικιά του βούληση και του κόμματος του να προχωρήσει η Τουρκία προς την Ευρώπη.

Και βεβαίως είμαστε εμείς η χώρα που πρωτοστατεί, ώστε στην Κοπεγχάγη να υπάρξει ένα πολύ θετικό μήνυμα για την Τουρκία, ώστε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, που βεβαίως είναι μια πολύ δύσκολη δυναμική, είναι δύσκολες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων εσωτερικών, αλλαγών στον οικονομικό, στον πολιτικό τομέα μέσα στην Τουρκία, αλλά και την αλλαγή των σχέσεών της και με τους γείτονές της, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και πιστεύουμε και ελπίζουμε, ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει την τόλμη και την ικανότητα να κάνει το απαραίτητο άλμα, ώστε ιστορικά προβλήματα, όπως είναι το πρόβλημα της Κύπρου, το Κυπριακό, να μπορέσουμε να το λύσουμε και οι διμερείς μας σχέσεις να αποκατασταθούν σε ένα πλαίσιο διεθνούς δικαίου.

Πράγματι, αυτό θα σημάνει, ότι πια η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο των καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων με τη συμβίωση πια μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, των δύο Κοινοτήτων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα ήταν ένα πάρα πολύ θετικό αποτέλεσμα εάν πράγματι υπάρχει βούληση απ’ όλες τις πλευρές.

Εμείς μπορούμε να τονίσουμε και πάλι, ότι είναι η δικιά μας βούληση δεδομένη για την επίλυση του Κυπριακού, είναι η δικιά μας βούληση δεδομένη για την ανάπτυξη των καλύτερων ελληνοτουρκικών σχέσεων και βεβαίως για την ευρωπαϊκή της πορεία. Είναι πια ευθύνη από την πλευρά της ίδιας της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση να κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Χαιρόμαστε, λοιπόν, ότι η πρώτη επαφή του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν ήταν πολύ θετική σήμερα σε ένα τηλεφώνημα το οποίο είχε και προετοιμάζεται και επίσκεψή του ίσως και τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα απλώς τονίζοντάς τα αυτά να τονίσω, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο πολύ σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή, δύσκολων, αλλά πολύ σημαντικών εξελίξεων. Δεν είμαστε όμως απλώς επίκεντρο, πιστεύω, ότι είμαστε σε ένα βαθμό και πρωτοπόροι. Μια χώρα με σταθερότητα που έχει δεσμούς ιστορικούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικούς πολιτικούς δεσμούς μπορεί να συνεχίσει να παίζει αυτό τον σταθεροποιητικό ρόλο όλο και περισσότερο και μέσα απ’ αυτό προσβλέπουμε στην στενή συνεργασία τη διμερή, Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, αλλά οπωσδήποτε και την πολύ στενή συνεργασία με το δικό σας Επιμελητήριο που έχει μια τόσο ένδοξη ιστορία.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και καλή συνέχεια. Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Διαβάστε επίσης