Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Επένδυση στην ισχύ της χώρας μας και στον Έλληνα

Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χρόνια τώρα προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα μύθο η δεξιά: Ότι στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, υπάρχει σύγκλιση μεταξύ όλων των κομμάτων και, βεβαίως, και με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, οι συγκρίσεις αποκαλύπτουν τις συντριπτικές μας διαφορές. Διότι ακριβώς αυτός ο μύθος είναι απλώς μια προσπάθεια να συγκαλύψετε, κ. Καραμανλή, τις αποτυχίες σας στην εξωτερική πολιτική. Αποτύχατε παταγωδώς.

Παραλάβατε την Ελλάδα της αισιοδοξίας και του κύρους, την Ελλάδα της ασφάλειας και του μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων, μια Ελλάδα που πρωταγωνιστούσε στα Βαλκάνια, σημαντικό παίχτη στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, την Ελλάδα που συνδιαμόρφωνε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα που έβαζε και πετύχαινε στόχους, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αυτά παραλάβατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Και τι παραδίδετε; Παραδίδετε σήμερα μια Ελλάδα, με το λαό της απαισιόδοξο, τη διεθνή κοινότητα να μας αγνοεί, ή να μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά που συσσωρεύει η διακυβέρνησή σας. Πράγματι, σήμερα υπάρχουν επιλογές για τον Ελληνικό λαό. Από τη μια, έχουμε τη νεοσυντηρητική παράταξη, κ. Καραμανλή, που διακηρύσσει τη συναίνεση, αλλά βεβαίως καταλάβαμε σήμερα ότι εξελίσσεται σε μια εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων, διότι προφανώς θυμάστε ξανά πια το σύνθημα: «Η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Πάει ο μεσαίος χώρος κ. Καραμανλή, και οι θεωρίες σας. Μπράβο σας!
Είναι αυτή η επιλογή από τη μια, μιας νεοσυντηρητικής νεοδεξιάς παράταξης, που μας πάει σε αδιέξοδα, αδράνεια, πατριδοκαπηλία και ήττες, όπως ξέρουμε και ιστορικά. Και από την άλλη, του ΠΑΣΟΚ, που μας οδηγεί σε λύσεις, σε επιτυχίες και σε πατριωτική περηφάνια για την Ελλάδα. Έχουμε διαφορές. Θα αναφερθώ σε πέντε.

Εξωτερική πολιτική σημαίνει επένδυση στην ισχύ της χώρας μας και στον Έλληνα. Στο εσωτερικό μας μέτωπο. Εσείς, όμως, εξουθενώσατε την ελληνική οικογένεια και την ελληνική οικονομία. Πιστεύει κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι η επιδείνωση των όρων διεθνούς δανεισμού, η ανεξέλεγκτη αύξηση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η σταδιακή απόκλιση από την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και ευημερία, όλα όσα έχουν σχέση με τη δική σας πολιτική, και όχι με τη διεθνή κρίση, δεν επηρεάζουν την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια;

Πιστεύει κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι η ανισότητα, η κοινωνική ένταση, η ανασφάλεια για τον πολίτη, η διαφθορά, η συστηματική συγκάλυψη των σκανδάλων, δεν επηρέασαν και δεν επηρεάζουν αρνητικά τις δυνατότητες της χώρας μας σε επενδύσεις, μέχρι και τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας; Δεν περιορίζουν τις δυνατότητες της σημερινής κυβέρνησης της χώρας;

Πιστεύει κανείς ότι, χωρίς ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς παιδεία ποιότητας για όλους, χωρίς σοβαρή έρευνα και παρουσία μας στο διεθνές διαδίκτυο, μπορούμε να έχουμε ισχυρή παρουσία ως Ελληνισμός;

Πιστεύει κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι η αδιαφάνεια στις αμυντικές προμήθειες, η κατασπατάληση πόρων, η αναξιοκρατία και ο κομματισμός στο χώρο και του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική, το αίσθημα ασφάλειας και περηφάνιας των Ελλήνων πολιτών;

Σκεφτείτε, κύριοι συνάδελφοι, σκεφτείτε έναν αξιωματικό, αφιερωμένο στην υπηρεσία της πατρίδας. Είναι, από τη φύση της αποστολής του, έτοιμος να δώσει τη ζωή του στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Κι όμως, αξιολογείται από εσάς, όχι από το εθνικό του φρόνημα και την ικανότητά του. Γι’ αυτά, τιμωρείται.

Επιβραβεύεται, μόνο αν διαθέτει νεοδημοκρατικό φρόνημα. Και είναι ντροπή, κύριοι συνάδελφοι και κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά πρέπει να τελειώνουν.

Και σήμερα, δεσμεύομαι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, όχι μόνο για πλήρη διαφάνεια στις προμήθειες, αλλά θα βάλω τέλος σε κάθε λογική αναξιοκρατίας στις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου. Δεσμεύομαι να αποκαταστήσω το προσωπικό κύρος και την περηφάνια του ανθρώπου, που λέγεται Έλληνας αξιωματικός, και στον οποίο έχουμε όλοι μας υποχρέωση τιμής για το εθνικό έργο που επιτελεί.

Δεύτερη διαφορά μας. Σήμερα, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν καθυποτάσσει το εθνικό συμφέρον σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Που εγγυάται ότι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας έχει τις δυνατότητες να συμμετέχει ισότιμα σε όσα συμβαίνουν, ως πολίτης του κόσμου. Γι’ αυτό, εμείς στηρίξαμε και αξιοποιήσαμε την παρουσία των επιχειρήσεών μας στα Βαλκάνια. Τι κάνατε εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Καταφέρατε ακόμα και να κλείσετε τον ΟΤΕ στη γείτονα FYROM, σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων και των εξελίξεων για το ζήτημα του ονόματος, με την αλόγιστη και αδιαφανή πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, στην Deutsche Telekom.

Εμείς προωθήσαμε την πετυχημένη παρουσία μας στα Βαλκάνια με ειρηνευτικές αποστολές, υπό την αιγίδα πάντα του ΟΗΕ. Την παρουσία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τη διπλωματία των πολιτών, στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία, στις γειτονικές μας χώρες, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών. Και κατανοείτε σήμερα τη σημασία αυτής της πολιτικής, όταν έχουμε το, καταδικαστέο κατά τα άλλα, γεγονός στην Οχρίδα με τους Έλληνες τουρίστες.

Κάναμε τον πολιτισμό πρεσβευτή μας, με πολιτικές όπως της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και της διεκδίκησης των Μαρμάρων. Εσείς κομματικοποιήσατε και τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό, μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού που βρίθει σκανδάλων. Εμείς αξιοποιήσαμε το κύρος μας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, για να χτίσουμε συνεργασίες, για να βοηθήσουμε τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τις μεσογειακές χώρες, στην προσέγγισή τους με την Ένωση. Η σταθερή πολιτική ισοτιμία στην Ένωση και διεθνώς, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν χαρίζεται, κατακτάται με σκληρή καθημερινή προσπάθεια, με σχέδιο, με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ, αυτό έκαναν οι κυβερνήσεις του. Και γι’ αυτό φτάσαμε σε σημαντικές, στρατηγικής σημασίας συμμαχίες, όπως σήμερα αποδεικνύεται. Εσείς τα κατεδαφίσατε όλα αυτά εν μια νυχτί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε πάντα ένα απλό σύνθημα: «Η Ελλάδα στους Έλληνες». Σήμερα, αυτό σημαίνει τη διεύρυνση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται ο ίδιος την τύχη του.

Προχθές, μας είπατε ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας αντέτεινα ότι το πλαίσιο διευρύνεται ή συρρικνώνεται, ανάλογα με τη διαπραγματευτική προσπάθεια και ικανότητα. Δηλαδή, σας είπα, μην είστε μοιρολάτρης, αποδεχόμενος το κατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν με καταλάβατε. Καταλάβατε μήπως ότι, προχθές, το ECOFIN στις Βρυξέλλες έλαβε μια απόφαση για τον ΦΠΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες να μειώσουν το συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων; Και πήρε αυτές τις αποφάσεις, γιατί το διεκδίκησαν ορισμένες μικρές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος. Εσείς τι κάνατε; Καταθέτω αυτήν την απόφαση στα πρακτικά.

Η Ελλάδα τι έκανε; Πού είναι η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, που υπόσχεστε από το 2004; Και σήμερα πια, για δεύτερη φορά στην πενταετία της διακυβέρνησής σας, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη δαμόκλεια σπάθη της επιτήρησης. Αποτελεί αυτό, δυστυχώς, επιβεβαίωση της καταστροφικής σας οικονομικής πολιτικής της τελευταίας πενταετίας.

Το μόνο που κατάφερε η νεοδεξιά, τριάντα χρόνια μετά το 1974, είναι να ξαναβάλει βραχνά επιτήρησης στο λαιμό της χώρας. Και μην ξαναρχίσετε τα παραμύθια περί του τι παραλάβατε. Παραλάβατε καθαρά βιβλία, υπογεγραμμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι εσείς, παίζοντας με τις αμυντικές δαπάνες, τα αλλάξατε. Για το διασυρμό της χώρας, δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, κύριοι της κυβέρνησης. Φταίει η δική σας πολιτική κενότητα, ο ιδιοτελής σας μικροκομματισμός και η ανικανότητά σας.

Τρίτη μας διαφορά. Δικό μας δόγμα είναι η παρουσία της Ελλάδας παντού και η ένταξη της στρατηγικής επίλυσης των εθνικών μας ζητημάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς Δικαίου. Με αυτή τη στρατηγική, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή μας σε όλα τα διεθνή φόρα. Εξασφαλίσαμε την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είχαμε ισχυρότατη παρουσία στην Ένωση, συνδιαμορφώνοντας πρωτοποριακά θέματα, όπως αυτό της «πράσινης διπλωματίας» από το 2003, που σήμερα αποτελεί σημείο αιχμής για την Ευρώπη. Επί προεδρίας μας, βγήκε το πρώτο κείμενο για το Δόγμα Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Καστελόριζο.

Στο Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, πετύχαμε την καθολική υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών. Υιοθετήθηκε σε πρώτη φάση το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, με την επιτυχή μας διαπραγμάτευση, τη δική μας διαπραγμάτευση, για ρήτρα αλληλεγγύης, που επεκτείνει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, και στις περιπτώσεις ένοπλης επίθεσης κατά κράτους-μέλους. Μια ρήτρα, που διεκδικούσαμε στο ΝΑΤΟ από το 1974.

Πετύχαμε πολύ καλύτερη διατύπωση για τα νησιά μας και τις ορεινές περιοχές, ενώ η Νέα Δημοκρατία υπαναχώρησε σε μια εξαιρετικά αδύνατη διατύπωση, που τελικά και υιοθετήθηκε. Και βέβαια, χάσατε στη διαπραγμάτευση τη συμβολική αναφορά στον Περικλή, ως δημοκρατική ρίζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, στις δυνατότητες του λαού μας. Εσείς, αντιθέτως, υιοθετήσατε ένα καταστροφικό, συντηρητικό και φοβικό δόγμα, ότι «η μη θέση είναι θέση». Και μέσα από αυτό το άθλιο δόγμα, εγκαταλείψατε τη μεγαλύτερη κατάκτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικά μας θέματα, τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

Σας θυμίζω, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, καταφέραμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τεσσάρων ισχυρών χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας και Ολλανδίας), όταν υπέγραφαν κείμενο ότι δεν θα μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς λύση.

Θυμίζω ότι το κείμενο αυτό είχε και άλλη αναφορά, έλεγε ότι στο τέλος του 2004 – ήσασταν εσείς τότε κυβέρνηση – θα αξιολογούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμπεριφορά κάθε υποψηφίου μέλους, σε σχέση με το αν έχει δείξει σύνεση σε συνοριακές διαφορές, και δεχόταν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μια πάγια θέση της χώρας μας για την Τουρκία από τη δεκαετία του ’70.

Εμείς, σας παραδώσαμε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο αλλάζαμε συσχετισμούς, διευρύναμε τις συμμαχίες μας, εμπεδώναμε το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εσείς, πιστοί στο δόγμα της μικρής και ανήμπορης Ελλάδας, κάνατε κουμπαριά, πήγατε στις Ηνωμένες Πολιτείες και, δημόσια από το CNN, δηλώσατε ότι δεν πρόκειται να βάλετε βέτο στο τέλος του 2004 για την Τουρκία, χωρίς καμία διαβεβαίωση της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, χωρίς καμία διασφάλιση ότι η Τουρκία δεν θα μιλούσε για γκρίζες ζώνες, χωρίς να εξασφαλίσετε ότι δεν θα διεκδικήσει η Τουρκία ελληνικό έδαφος ως δικό της.

Θα μπορούσατε κάλλιστα να τα θέσετε αυτά το 2004, ως προϋπόθεση για τη δική σας συναίνεση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων το βασικότερο μοχλό προστασίας μας και επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα, με τρόπο που περιόριζε τις ορέξεις της Τουρκίας, μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου; Το ξανακάνατε και το 2005.

Κι εμείς, είχαμε θέσει και τη λογική, και την επιβάλαμε, ότι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική Πολιτεία, που αυτή και μόνο εξασφαλίζει την ισονομία και την ισοπολιτεία. Εσείς ξεκινήσατε το διμερή διάλογο και κάνατε πάλι διμερές το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας με την Τουρκία.

Πάνε περίπατο, επί των ημερών σας, οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές». Και σήμερα, αναρωτιέστε γιατί υπάρχει αυτή η επιθετικότητα της Τουρκίας. Εγκαταλείψατε το Ελσίνκι, διμεροποιήσατε και πάλι τα προβλήματα. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση γύρισε στην πολιτική του χαϊδέματος της Τουρκίας, με δωράκια εις βάρος μας και εις βάρος της Κύπρου, για να μην έχει να ασχοληθεί σοβαρά με την ένταξή της.

Αν καταφέραμε την ένταξη της Κύπρου, ήταν διότι είχαμε σχέδιο για το μέλλον και στρατηγική, με όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και τον Κώστα Σημίτη. Και διαχειρίστηκα εγώ, ως υπουργός Εξωτερικών, την κρίσιμη φάση αυτού του κεφαλαίου. Και ξέρω, η εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγγαρείας στα Συμβούλια Κορυφής, ούτε αδράνεια, ούτε ανέξοδες δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.

Η απραξία, νομίσατε ότι ισοδυναμεί με μηδενικό ρίσκο και κίνδυνο. Αντίθετα, στην απραξία, στην έλλειψη πρωτοβουλιών, είναι εκεί που ελλοχεύει , το ρίσκο, ο κίνδυνος, ιδιαίτερα για μικρές χώρες. Και η απουσία της βαλκανικής μας πολιτικής αποτελεί σήμερα ένα άλλο ρίσκο για την Ελλάδα, την οικονομία μας και το τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα, τα Βαλκάνια δεν αισθάνονται την Ελλάδα δίπλα τους. Δεκάδες χιλιάδες δουλειές εξαρτώνται από ελληνικές επενδύσεις σε αυτές τις αγορές. Τι έχουμε κάνει για να τις προστατέψουμε; Πού είναι η δική μας πρόταση, όπως σας την έκανα και δημοσίως; Να πάτε στο Συμβούλιο Κορυφής και να θέσετε ευθέως την ανάγκη στήριξής τους, ακόμα και να προσδιοριστούν ημερομηνίες ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προστατευθούν από την οικονομική κρίση.

Αλήθεια, ποια είναι σήμερα η βαλκανική πολιτική της Ελλάδας; Η δική μας ισχυρή παρουσία για το μέλλον των Βαλκανίων θα μας βοηθούσε και στην αξιοπιστία μας στην επίλυση του ζητήματος της FYROM. Παράγοντας ασφάλειας η Ελλάδα, σταθερότητας, διασυνδέοντας τα Βαλκάνια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία.

Η επίκληση των εθνικών μας δικαίων δεν αποτελεί πειστική εθνική ή και ευρωπαϊκή πολιτική. Αποτελεί, το πολύ-πολύ, μια αφελή ευχή ή μια μάχη χαρακωμάτων. Και αυτή είναι η λογική της δεξιάς. Με την απραξία της, αναγνώρισε η Αμερική τη FYROM, επί δικής σας θητείας, με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία. Και εγκλωβίσατε έτσι την πατρίδα μας σε μια νέα μάχη χαρακωμάτων. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, αυτό κάνατε, για το όνομα των Σκοπίων.

Εμείς, με αίσθημα ευθύνης, και προσωπικά, για να βοηθήσω τη χώρα και την κυβέρνησή της, ανέλαβα την πρωτοβουλία να σας συναντήσω, να διατυπώσω το διαπραγματευτικό πλαίσιο επίλυσης αυτής της εκκρεμότητας, ορίζοντας την εθνική διαπραγματευτική γραμμή με ρεαλισμό και την ευθύνη αναζήτησης μιας ισόρροπης λογικής, αμοιβαία αποδεκτής και συμφέρουσας, έντιμης συμβιβαστικής λύσης.

Παρά τις διαφωνίες μου με την πολιτική και τους χειρισμούς σας, έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την πολιτική της εθνικής συνεννόησης και την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Είναι και εκεί μια ακόμα μεγάλη πολιτική διαφορά ανάμεσά μας.

Τρίτη διαφορά. Εμείς θέσαμε στόχους που εμπνέουν, κινητοποιούν τον Ελληνικό λαό, ενώνουν τον Ελληνικό λαό και, παράλληλα, προβάλλουν την Ελλάδα και την εικόνα της με θετικό τρόπο. Και συνδέσαμε αυτούς τους στόχους και την αξιοποίησή τους, με την εξωτερική πολιτική.

Καταθέτω, ακριβώς προς απόδειξη αυτής της προσπάθειάς μας, τον δικό μας προγραμματισμό, τον επιχειρησιακό μας προγραμματισμό για το πώς αξιοποιούσαμε και θα αξιοποιούσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την εξωτερική μας πολιτική. Αντιθέτως για σας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η αξιοποίησή τους, έληξαν με την τελετή λήξης και το σβήσιμο της φλόγας στην Αθήνα.

Πέμπτη διαφορά μας. Χαράζουμε δικούς μας εθνικούς στόχους και οι στόχοι αυτοί υπηρετούνται από μια κυβέρνηση, όταν υπάρχει στρατηγική και σχέδιο. Έτσι κινηθήκαμε πάντοτε. Γι’ αυτό και πετύχαμε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Και επειδή σας αρέσουν – μέχρι πρότινος – οι δημοσκοπήσεις, σας καταθέτω, για να δείτε πώς αξιολογήθηκε η δική μας πολιτική και στρατηγική από τον Ελληνικό λαό και πώς εμείς χτίζαμε, και θα χτίσουμε και αύριο, συναινέσεις για τις πολιτικές μας, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την κοινωνική πολιτική, μέχρι την πολιτική της παιδείας και της οικονομίας. Καταθέτω τις δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής, που απλώς αναφορικά λένε ότι το 74% εγκρίνει τις πολιτικές, τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησής μας για την Τουρκία.

Έτσι διαμορφώσαμε ευρύτατες συναινέσεις. Στον αντίποδα είσαστε εσείς, χωρίς σχέδιο. Νομίζετε ότι ο δρόμος για τη χώρα είναι να διαλέγει αφεντικά. Όπως πολιτεύεστε ρουσφετολογικά και στο εσωτερικό της χώρας. Η ίδια αντίληψη, να βρούμε τον προστάτη. Μια μέρα η Αμερική, την άλλη μέρα η Ρωσία, την άλλη μέρα η Γαλλία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για πρώτη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιος αφορούν και κάθε περιφέρεια του πλανήτη μας, αλλά και άμεσα κάθε χώρα, και τη δική μας χώρα, αλλά και κάθε πολίτη. Είναι τα δικά του καθημερινά προβλήματα.

Πρόσφατα, στις συναντήσεις μου στη Νέα Υόρκη, ανέδειξα την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και έκανα μια διπλή συμπληρωματική πρόταση. Η Ευρώπη να παίξει ρόλο, πιέζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για νέα θεσμικά όργανα ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μια πιο προοδευτική σήμερα αντίληψη, να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, για ένα ισχυρό πακέτο που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

Οι απόψεις μας αυτές σήμερα δικαιώνονται. Είναι απόδειξη ότι μπορούμε να κινηθούμε σε διεθνές επίπεδο, για να ωφελήσουμε και συνολικά τον κόσμο, αλλά και για να βοηθήσουμε ταυτόχρονα την Ευρώπη, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, με τον πολίτη πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Γι’ αυτό, η νέα στρατηγική για μας έχει τρεις παραμέτρους.

Πρώτη παράμετρος. Οι εθνικές μας υποθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Οικολογική καταστροφή, οικονομική και ενεργειακή κρίση, ανισότητα, μετανάστευση, διασπορά όπλων, ανάγκη επίλυσης περιφερειακών συγκρούσεων. Απαιτείται να εντάξουμε ξανά τις δικές μας περιφερειακές υποθέσεις στη γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή, για τα μεγάλα αυτά θέματα.

Δεύτερη παράμετρος. Χρειάζεται ένας πλανήτης ευνομούμενος, Διεθνούς Δικαίου, που θα διαχειριστούμε από κοινού, δημοκρατικά και προς όφελος όλων. Και πάλι, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθοριστικός.

Τρίτη παράμετρος. Να διασφαλίσουμε τη δυναμική συμμετοχή του Ελληνισμού σε αυτή τη νέα παγκόσμια σκηνή. Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, είτε στα ελληνοτουρκικά, είτε αλλού, όσο δεν αξιοποιεί τα νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο δεν συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά, όσο δεν έχει λόγο για τα Βαλκάνια, όσο δεν παίρνει θέση σε ζητήματα όπως της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο δεν ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους με την «πράσινη ανάπτυξη», όσο δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία για τον αφοπλισμό, ώστε να μην έχουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζοντας σήμερα – σε αντίθεση μ’ αυτό που κάνετε εσείς – την επαναπροσέγγιση Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ξεκίνησε ο κ. Ομπάμα, τόσο θα μας προσπερνούν, όπως μας προσπερνά και σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η αποτυχία μας να έχουμε στρατηγικό ρόλο στη Μέση Ανατολή άφησε το περιθώριο στην Τουρκία να θεωρήσει τον εαυτό της απαραίτητο και, όταν οι άλλοι αποφασίζουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και επιλέγουν την Τουρκία, είναι έγκλημα της δικής μας στρατηγικής.
Η ακυβερνησία έχει οδηγήσει στην ευρωπαϊκή μας περιθωριοποίηση. Η Ελλάδα, από ισχυρός κρίκος της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Για μας, είναι θέμα επιβίωσης μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, περιβαλλοντική και προοδευτική. Αυτό είναι το νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα βαλκανικά μας ζητήματα. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε απόντες. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική.

Ο Ελληνικός λαός έχει επιλογές. Η νεοσυντηρητική σας προσέγγιση αδυνατεί να αμφισβητήσει τα αρνητικά της συντηρητικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεκδικήσει μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εμείς τη διεκδικούμε.

Ο ίδιος, μας μιλήσατε για τυφλή αποδοχή των ευρωπαϊκών δεδομένων. Εμείς διαφωνούμε. Υπάρχουν άλλες επιλογές. Εμείς διεκδικούμε. Διεκδικούμε βαθιές αλλαγές. Αδυνατείτε εσείς να κατανοήσετε τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αδυνατείτε να διαμορφώσετε συναινέσεις και να επεξεργαστείτε σχέδια σε αυτή τη νέα κρίσιμη φάση της Ευρώπης.

Εγώ, ακόμα και ως αντιπολίτευση, σας κατέθεσα το 2006 νέο σχέδιο για την εθνική μας στρατηγική, μετά από τα δικά σας, τραγικά λάθη, μετά από τη δική σας απουσία. Καταθέτω περίληψη αυτού του κειμένου.

Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει καθημερινά, με τον προγραμματικό του λόγο, με τις θέσεις και το σχέδιό του, ότι εκφράζει την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός, ότι μπορεί να προετοιμάσει και να εγγυηθεί, ως αυριανή κυβέρνηση του τόπου, το μέλλον της Ελλάδας. Έχει προτείνει να δώσει διέξοδο ο λαός, με προσφυγή στις κάλπες.

Έχουμε προτείνει να πάμε σε εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου προσλαμβάνουν, από αυτή την πλευρά, ένα διπλό πολιτικό χαρακτήρα. Θα δώσουν ένα σαφές, καθαρό μήνυμα για την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της Ελλάδας και θα στείλουν, ταυτόχρονα, πολιτικό μήνυμα για την ανατροπή της συντηρητικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ανατροπή των πολιτικών, που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Για την ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα, αυτήν της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ.”

Δευτερολογία Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική

“Αγαπητοί συνάδελφοι, κ. Καραμανλή, δεν περιγράψαμε μια ειδυλλιακή Ελλάδα. Περιγράψαμε, πρώτα απ’ όλα, μια Ελλάδα μαχόμενη, μια Ελλάδα αγώνων. Περιγράψαμε, δεύτερον, μια Ελλάδα που είχε σχέδιο και στόχους. Περιγράψαμε μια Ελλάδα, που όχι μόνο έθετε στόχους, αλλά και τους πετύχαινε τους στόχους, κ. Καραμανλή. Και σας ρωτώ: Ποιο στόχο θέσατε στην εξωτερική πολιτική; Ποιο στόχο θέσατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιο στόχο πετύχατε; Ούτε στόχους θέσατε, ούτε στόχους πετύχατε.

Εμείς θέσαμε και πετύχαμε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Θέσαμε και πετύχαμε την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

Θέσαμε και πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέσαμε και πετύχαμε τη θέση μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θέσαμε και πετύχαμε το κείμενο του Ελσίνκι, για να μπορέσουμε να λύσουμε, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Θέσαμε και πετύχαμε κάτι, για το οποίο από το ’74 πασχίζαμε ως χώρα, μια ρήτρα αλληλεγγύης στη νέα τότε συνθήκη, σήμερα σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εσείς καταφέρατε την επιτήρηση. Καταφέρατε την αναγνώριση της FYROM από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καταφέρατε να εγκαταλείψετε το Ελσίνκι. Καταφέρατε μια Ελλάδα δημόσιου χρέους. Κύριε Καραμανλή, ογδόντα δις ευρώ περισσότερα χρεώσατε τον Ελληνικό λαό, την ελληνική Πολιτεία, δηλαδή δεκαέξι δις ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο, στα πέντε χρόνια της θητείας σας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά, κ. Καραμανλή; Μήπως πήγαν στην παιδεία, στην υγεία, στην ανάπτυξη της Περιφέρειας; Απλώς, πήγαν σε σπατάλες και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των πλουσίων. Καταφέρατε ξανά τα ελλείμματα. Καταφέρατε την εξουθένωση της ελληνικής οικογένειας. Και καταφέρατε ξανά, να είμαστε μπροστά στην επιτήρηση, στη δαμόκλεια σπάθη της επιτήρησης.

Και ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε για τις πολιτικές σας; Για τις πολιτικές αυτές, που μας έφεραν στην επιτήρηση; Που χάσατε κάθε ουσιαστικό μοχλό διαπραγμάτευσης και κύρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς; Εμείς δεν χειροκροτούμε αποτυχημένες πολιτικές. Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Ζητούμε αλλαγή πορείας για τη χώρα. Και αυτό απαιτεί ο Ελληνικός λαός.

Βεβαίως, ψάχνετε να βρείτε πάλι άλλοθι – κάποιοι άλλοι πάντα φταίνε και, βεβαίως, κυρίως φταίει το ΠΑΣΟΚ! Μα το ΠΑΣΟΚ δυσφημίζει την Ελλάδα; Αυτό βλέπετε; Αυτό σας λένε οι σύμβουλοί σας; Τόσο κατανοείτε την πραγματικότητα γύρω σας;

Να σας διαβάσω τον διεθνή Τύπο; «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάγκη. Το λίκνο της Ευρώπης είναι για άλλη μια φορά το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης», Luxemburger Wort.

De Standaard, γερμανική εφημερίδα: «Τίποτα δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Ανέκδοτα για την «R-Κορυδαλλός». «Η οικονομία βυθίζει την Ελλάδα στην κρίση, αλλά και η πολιτική. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση».

Στο Γερμανικό Πρακτορείο DPA: «Διαφθορά στην Ελλάδα. Μαύρο χρήμα».

La Republica: «Ελληνική τραγωδία μετά την περίοδο της αναπτυξιακής έκρηξης της Ολυμπιάδας» κλπ. Να μη σας κουράζω και σας στεναχωρώ, γιατί με στεναχωρούν και εμένα κύριοι, ως Έλληνα πατριώτη αυτής της χώρας. Και αν λέω αυτά τα οποία λέω και κάνω κριτική, τα λέω διότι ακριβώς πονάω, πονάμε αυτή τη χώρα, κ. Καραμανλή. Πονάμε από την πολιτική την οποία εσείς εφαρμόζετε. Πονάει ο Ελληνικός λαός από την πολιτική την οποία εσείς εφαρμόζετε.

Η απογραφή. Σας ρωτώ: Δεν υπήρχε έγκριση της πορείας μας, από το 1999 μέχρι το 2004, από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Εσείς ήρθατε κ. Καραμανλή και το αλλάξατε. Αλλάξατε, ναι ή όχι, τον τρόπο μέτρησης των αμυντικών δαπανών και ιδιαίτερα των προμηθειών; Τα αλλάξατε; Γιατί τα αλλάξατε; Για να αλλάξετε ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται το έλλειμμα στη χώρα μας, βάζοντάς μας σε επιτήρηση. Αυτά τα κάνατε εσείς. Γι’ αυτό σας είπα, εμείς παραδώσαμε καθαρά βιβλία, κι εσείς, για μικροκομματικούς σκοπούς, βάλατε την Ελλάδα στην απογραφή, διασύροντάς την. Νομίζατε ότι θα διασύρετε το ΠΑΣΟΚ. Διασύρετε σήμερα η Ελλάδα, δυστυχώς. Και στην Ευρώπη, δεν έχουμε αξιοπιστία πια με την κυβέρνησή σας.

Όσο για την Τουρκία και αυτά τα οποία είπα, είτε στην εφημερίδα «Milliet», είτε αλλού. Δεν καταλάβατε, κ. πρωθυπουργέ, την πολιτική μας και, με αυτά που είπατε, φαίνεται ότι, πέντε χρόνια μετά, πάλι δεν καταλαβαίνετε. Εμείς κάναμε έναν αγώνα, έναν πολύ συγκεκριμένο αγώνα σε ό,τι αφορούσε την Τουρκία. Να μη δοθεί μια εικονική υποψηφιότητα στην Τουρκία, να μην πούνε όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «τώρα είστε καλά», αλλά να πούμε εμείς, θέλετε κύριοι της Ευρώπης, τα υπόλοιπα μέλη της Ευρώπης, θέλετε πραγματικά την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ωραία, να της δώσουμε πραγματική υποψηφιότητα, να της δώσουμε την πραγματική δυνατότητα να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως με προϋποθέσεις. Και δεν θα δώσουμε υποψηφιότητα έτσι, για τα μάτια, ως καραμέλα στην Τουρκία, μια πολιτική που τελικώς και εσείς έχετε πια αποδεχτεί, αυτήν της καραμέλας προς την Τουρκία, με την εγκατάλειψη του Ελσίνκι.

Αλλά θα δώσουμε την υποψηφιότητα, μόνο αν τεθούν οι όροι για την ένταξή της. Και οι όροι για την ένταξή της, πέρα από τα μεγάλα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των Κούρδων, των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, και βεβαίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν το θέμα της Κύπρου, της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, και της επίλυσης της υφαλοκρηπίδας. Εμείς αυτά καταφέραμε, κ. Καραμανλή. Γι’ αυτό και στηρίξαμε αυτή την επιλογή μας.

Αλλά χρειάζεται σχέδιο, το οποίο εσείς δεν έχετε. Σχέδιο, σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, όπου πράγματι έχουμε νέες προκλήσεις, νέες αναδυόμενες δυνάμεις, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία. Σε αυτή τη συγκυρία, χρειάζεται βεβαίως να δούμε και νέες προτάσεις, όπως είναι αυτή της Ρωσίας για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Να εξετάσουμε με προσοχή αυτή τη νέα δομή την οποία προτείνει η Ρωσία και να δούμε, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ξανά την ανάδειξη της χώρας μας στο νέο της ρόλο στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή.

Θέλω να κάνω μια παρένθεση, για να στείλω ένα μήνυμα στη Σερβία, διότι σήμερα είναι η έκτη επέτειος από τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζις, ενός πολιτικού της Σερβίας, το έργο και το όραμα του οποίου τιμούμε. Ήταν όραμα για μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Βαλκανική, όραμα ευρωπαϊκό, το οποίο μοιραζόμασταν και για το οποίο αγωνιζόμαστε.

Συνεχίζει το έργο του ο σημερινός Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και του ευχόμαστε, για άλλη μια φορά, καλή επιτυχία στις προσπάθειές του. Και εμείς, δεσμευόμαστε να παλέψουμε, όπως παλέψαμε για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, και πάλι σας ακούω να συντάσσεστε με μια συντηρητική λογική. Δεν κατανοείτε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν καταλαβαίνετε ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με περιοριστικές πολιτικές. Και η Ευρώπη δεν είναι σήμερα σοσιαλιστική, είναι άκρως συντηρητική. Γι΄ αυτό βεβαίως έχει δυσκολίες η Ευρωπαϊκή Ένωση – ως έχει σήμερα – να μιλήσει για ένα σοβαρό πακέτο αυτή τη στιγμή, εν μέσω κρίσης, για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και δεν αφορά κάποια σοσιαλιστικά ή κάποια συντηρητικά κόμματα. Η συντριπτική πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυστυχώς συντηρητική. Και αν ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, είναι σίγουρο το βάθεμα της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, αλλά και η γειτονική περιοχή των Βαλκανίων.

Γι΄ αυτό ακριβώς, εμείς προτείνουμε και έχουμε στηρίξει την έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών για πακέτα αναθέρμανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βεβαίως, μιλάμε και για μια άλλη πρόταση για την Ευρώπη, που δεν μπορεί να είναι μια τεχνοκρατική υπόθεση γραφειοκρατίας των Βρυξελλών ή απλώς μια ενιαία αγορά και ένα ενιαίο νόμισμα.

Πρέπει να είναι ο πολίτης στο κέντρο των αποφάσεων, μέσα από δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Να επανεξετασθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να ενισχυθεί η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Επένδυση στη γνώση και την «πράσινη οικονομία», ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Εμβάθυνση των κοινοτικών πολιτικών υπέρ της στήριξης και προσαρμογής της ευρωπαϊκής γεωργίας με ανταγωνιστικά δεδομένα. Διαρθρωτική πολιτική συνοχής, πιο ουσιαστική, με μεγαλύτερο προϋπολογισμό και ουσιαστική επένδυση στην έρευνα, στην ανάπτυξη, στην ενέργεια και το περιβάλλον.

Μόνον έτσι μπορούμε να πάμε σε μια άλλη Ευρώπη. Μια άλλη Ευρώπη, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πρωτοστατήσει. Σήμερα δεν πρωτοστατεί και δεν είναι τυχαίο. Δεν μιλάμε για συνομωσίες, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι προσπερνάται η Ελλάδα τού σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πηγαίνοντας στην Τουρκία.

Φίλες και φίλοι, κ. πρωθυπουργέ, εμείς δεν κάνουμε εκλογολογία, εσείς την κάνετε. Εμείς κάνουμε κάτι πολύ απλό. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς συντηρείτε αυτή την εκλογολογία, με τα μισόλογά σας και με τα προεκλογικά ημίμετρα τα οποία παίρνετε, που δεν αποτελούν πραγματικό σχέδιο απέναντι στην κρίση.

Γι΄ αυτό, δεν θεωρούμε ότι μπορείτε να μιλάτε για μια υπεύθυνη πορεία της σημερινής κυβέρνησης, ούτε για τη δική μας «βουλιμία για εξουσία». Η βουλιμία για την εξουσία είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό των πέντε ετών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μια κυβέρνηση που διχάζει τον Ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση που κομματικοποιεί τον στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας, και όλη τη δημόσια διοίκηση. Μια κυβέρνηση που σπαταλά το δημόσιο χρήμα, που παίζει με την ανασφάλεια των νέων, με την ομηρία των stage, με τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από το Βατοπέδι, με τα ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων, με όλα αυτά τα οποία εσείς συγκαλύπτετε.

Όχι μόνο δεν έχουμε τη βουλιμία για την εξουσία, όχι μόνο δεν θέλουμε την εξουσία για την εξουσία, αλλά θέλουμε να έρθουμε για να φτιάξουμε ένα κράτος- επιτέλους – ευνομούμενο σε αυτή τη χώρα, που να σέβεται και το δημόσιο πλούτο, το χρήμα του Ελληνικού λαού, και να σέβεται και τον Έλληνα πολίτη. Να βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ.”

Διαβάστε επίσης