Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

(Τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού διάβασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος)

“Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Λυπάμαι που δεν μπορώ σήμερα να είμαι κοντά σας στη σημερινή εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Μιας πορείας που ξεκίνησε ως μια οραματική -ίσως και ουτοπική- σκέψη και πρωτοβουλία αλλά που με πολύ δουλειά και την συνεχή και αμέριστη στήριξη της Ελληνικής πολιτείας κατέληξε στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα καταξιωμένου χώρου καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Αυτά τα είκοσι χρόνια, η συμβολή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υπήρξε καθοριστική στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να απολαύσουν έργα και παραστάσεις άρτιας παραγωγής και υψηλής δημιουργίας, σχεδόν σε όλες τις μορφές τέχνης καθώς και τα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Έδωσε και την δυνατότητα σε καταξιωμένους αλλά και νέους Έλληνες δημιουργούς να ξεδιπλώσουν τη δουλειά τους και το ταλέντο τους, αναδεικνύοντας έτσι την ελληνική μουσική και τη σύγχρονη δημιουργία.

Αυτή η διάσταση είναι πολύ σημαντική, διότι συμβάλει στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε το ταλέντο, να επιβραβεύσουμε την δημιουργία, να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και της πρωτοπορίας.

Γνωρίζουμε όλοι πως η συμβολή του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού είναι πολύ σημαντική για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Φιλοδοξούμε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη τώρα που δίνουμε συλλογικά τον αγώνα για την ανάκαμψη της χώρας μας. Δημιουργώντας συνέχεια νέες ευκαιρίες. Δημιουργώντας συνεχώς συνθήκες συνεργασίας και εξωστρέφειας.

Με μεγάλες αλλαγές σε μία σειρά από τομείς όπως η παιδεία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, τη στήριξη της καινοτομίας και τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με το βάρος που δίνουμε στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού μας, φιλοδοξούμε να χτίσουμε μία Ελλάδα, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος.

Την Ελλάδα των δημιουργών, την Ελλάδα που ταυτίζεται με την ποιότητα, που διεκδικεί επάξια τη θέση της στο σημερινό κόσμο, που θα αποτελέσει και πάλι δύναμη πρωτοπορίας και πολιτισμού.

Στην προσπάθειά μας αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναδεικνύεται πολύτιμος αρωγός και συνοδοιπόρος. Με διεθνείς συνεργασίες, που έχουν ως βάση την ισοτιμία και την αμοιβαιότητα, με το άνοιγμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά και τους νέους και στη δια βίου μάθηση και με πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού, συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου μας.

Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω πως η συμβολή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των άλλων πολιτιστικών φορέων του τόπου είναι πολύτιμη και για έναν άλλο, πολύ σημαντικό λόγο.

Είναι πράγματι δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε. Η χώρα μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα. Σε μια τέτοια περίοδο, που πολλές φορές επικρατεί η απαισιοδοξία, είναι πρωταρχικής σημασίας να προτάσσουμε την εξωστρέφεια και τη δημιουργία, ως αντίβαρο και αντίδοτο στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Γιατί η τέχνη και ο πολιτισμός ανοίγουν τους ορίζοντες, αποτελούν πεδίο ζύμωσης, υγιούς διαλόγου, ακόμα και αντιπαράθεσης, αλλά πάνω απ’ όλα αποτελούν βασική κινητήριο δύναμη για το μέλλον. Που μας υπενθυμίζει ότι η «Ελλάδα που μπορεί» είναι εδώ, με τις προσπάθειες όλων μας.

Εύχομαι η λαμπρή αυτή εικοσαετής διαδρομή να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα του Μεγάρου Μουσικής προς την κοινωνία, ανοίγοντας τον δρόμο και για τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς, δημόσιους ή μη. Για να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τις πραγματικές ελληνικές αξίες της δημιουργικότητας, της καλλιτεχνικής έκφρασης και της καινοτομίας, του ανθρωπισμού και του μέτρου εντός και εκτός των συνόρων μας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση, τους εργαζόμενους, και τους καλλιτεχνικούς συντελεστές του Μεγάρου για την μέχρι τώρα προσφορά τους.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο σπουδαίο αυτό έργο. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης