- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Δραστική μείωση ελλειμμάτων

Δεσμευτήκαμε να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων του δημοσίου που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

 

Ακόμη σημαντικότερη για την ελληνική οικονομία είναι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος με στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.

 

Μείωση δημοσίων δαπανώνΤο συνολικό μισθολογικό κόστος του δημοσίου έχει μειωθεί περίπου 15% σε σχέση με το 2009.

 

Αύξηση των δημοσίων εσόδων

Στα μέσα του 2011 αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (από 1% έως 5%) σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των όποιων αποκλίσεων στα έσοδα λόγω της βαθύτερης του αναμενόμενου ύφεσης και πάντα με το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012, η κυβέρνηση προχώρησε στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2011, σε σειρά μέτρων όπως π.χ. η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% στην εστίαση και τα αναψυκτικά από 1η Σεπτεμβρίου 2011 και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Με τον ίδιο στόχο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε στα μέσα Σεπτεμβρίου και την επιβολή έκτακτου, κλιμακωτού τέλους σε όλα τα ακίνητα.