Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Δικαίωμα κάθε πολίτη σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες

Ομιλία στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Προνοιακού Συστήματος της χώρας από την κυβέρνηση

“Κυρίες και κύριοι, να ξεκινήσω κι εγώ εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μου, τη λύπη μου και την συμπαράστασή μας, στα θύματα των οικογενειών στην Ινδία. Ήδη, έχω αποστείλει δική μου, προσωπική επιστολή στην κυβέρνηση και στην Σόνια Γκάντι, και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, και εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κάθε προσπάθεια για ανθρωπιστική συμπαράσταση εκ μέρους της Ελλάδας, εμείς θα τη στηρίξουμε.

Κυρίες και κύριοι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορούσε να συμβολίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη για στοιχειώδη αξιοπρέπεια, για ισότητα όλων στην πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη. Να συμβολίζει την αξία που δίνουμε στον κάθε άνθρωπο.

Έτσι βλέπουμε εμείς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι δέσμευσή μας, είναι δέσμευση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, να κάνουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύστημα αξίας, αξιοπρέπειας, πρόσβασης όλων, ισότητας προς τον πολίτη.

Σήμερα, το ΕΣΥ συμβολίζει την αναλγησία της κυβέρνησης, την απαξίωση του πολίτη, συμβολίζει την κακοδιαχείριση, το ρουσφέτι και τη διαφθορά. Και οι απαντήσεις του κ. πρωθυπουργού συμβολίζουν την υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Διότι ακούμε πέντε χρόνια από τα χείλη του κ. πρωθυπουργού τις υποσχέσεις ότι όλα καλυτερεύουν. Ακούμε συνεχώς, επί πέντε χρόνια, ότι για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι, οι συνδικαλιστές, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το ΠΑΣΟΚ. Καταντήσατε το ΕΣΥ, σύμβολο φτηνών δικαιολογιών.

Η πραγματικότητα είναι δραματική και είναι εφιαλτική για τον πολίτη:

* Χειρουργεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν.

* Κατάργηση απογευματινών ιατρείων.

* Νοσοκομεία, χωρίς στοιχειώδη υλικά, εξ αιτίας των χρεών τους προς τους προμηθευτές, που δεν παρέχουν ούτε τις στοιχειώδεις νοσηλευτικές υπηρεσίες.

* Ελάχιστες προσλήψεις νοσηλευτών, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην τα βγάζει πέρα.

* Κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών που δεν χρηματοδοτούνται και κοντεύουν να κλείσουν.

* Τετρακόσιες δομές στον τομέα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν χρηματοδοτούνται μετά το 2004 και απειλούνται με κλείσιμο.

* 2,5 χιλιάδες εργαζόμενοι και 2,5 χιλιάδες ασθενείς κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

* Κακοδιαχείριση παντού. Είπατε ότι από το 2007 θα εξοικονομούσατε 500 εκ. ευρώ το χρόνο. Δεν προκύπτει από πουθενά. Ούτε το νέο σύστημα προμηθειών έχει εφαρμοστεί 18 μήνες μετά την ψήφισή του. Η αλλαγή του συστήματος προμηθειών οδήγησε σε εξωσυμβατικές παραγγελίες 1,2 δις ευρώ, μόνο σε ένα χρόνο, και οι αγορές εκτός διαγωνισμών προκαλούν αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΥ.

Οι δαπάνες για την ιδιωτική υγεία έχουν εκτοξευτεί στο 60%, από το 45% που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Τα χρέη έχουν εκτοξευτεί, λόγω κακής, αδιαφανούς και κομματικής διαχείρισης, στα 4,5 δις. Φοβάστε να τα βάλετε με τη διαφθορά και τα συμφέροντα γύρω από το ζήτημα του φαρμάκου, ενώ οι δαπάνες για τα φάρμακα το 2003 ήταν 5 δις, το 2007 8 δις και, πλησιάζουν τώρα τα 10 δις ευρώ.

Ένα απίστευτο γαϊτανάκι συμφερόντων, σε βάρος των χρημάτων του Ελληνικού λαού και των ασφαλισμένων. Στον κρατικό προϋπολογισμό, μειώνεται συνεχώς η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κύριε πρωθυπουργέ, την προηγούμενη φορά που σας επέκρινα σε αυτή την αίθουσα, μιλήσατε για ασύστολα ψεύδη. Σας προκαλώ: ελάτε μαζί μου σε ένα νοσοκομείο, να δείτε τα χάλια τα δικά σας, για να μην παριστάνετε ότι δεν τα γνωρίζετε.

Να σας πω εγώ την αλήθεια, διότι εγώ τα έχω δει, έχω επισκεφθεί νοσοκομεία και έχω δει αυτοπροσώπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι σας λένε οι δικοί σας βουλευτές.

Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο στη Νίκαια. Νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, με καταπληκτικό εξοπλισμό, που ήταν εκεί πέντε χρόνια πριν. Πριν από δύο χρόνια που το επισκέφθηκα, ήταν στα πλαστικά, σήμερα, πάλι είναι μέσα στα πλαστικά. Πέντε χρόνια κλειστή η Μονάδα για τα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα περιστατικά.

Νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»: Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με ελλείψεις σε βασικά μηχανήματα. Πέντε χρόνια δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να προμηθευτεί ένα βασικό μηχάνημα ακτινοθεραπείας για τα παιδιά με καρκίνο! Απαράδεκτο, κ. πρωθυπουργέ.

Έχω επισκεφθεί επανειλημμένα κι άλλες μονάδες. Στον «Ευαγγελισμό»: βασική έλλειψη στη λειτουργία του, αρρυθμίες, διότι δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα χειρουργεία.

Προχθές, πήγα στο «Αττικό»: Έλλειψη προσωπικού, έξοχες υποδομές, από τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Δεν λειτουργούν. Μιλήσατε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πηγαίνετε στο «Αττικό». Υπάρχουν 24 κλίνες Εντατικής Θεραπείας νεογνών. Ξέρετε πόσες δουλεύουν; Τέσσερις, κ. πρωθυπουργέ!

Πεθαίνει ο κόσμος, επειδή δεν βρίσκει Εντατικές Μονάδες Θεραπείας ανοιχτές!

Στην επαρχία, τα ίδια προβλήματα. Τα νοσοκομεία του Μεσολογγίου, του Αγρινίου υπολειτουργούν. Οι ασθενείς πάνε στην Πάτρα. Εσείς τακτοποιήσατε άμεσα τους κομματικούς φίλους με την Αγροφυλακή, αλλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορούσατε να κάνετε προσλήψεις.

Έχουμε έλλειμμα 4,5 χιλιάδων γιατρών και 15 χιλιάδων νοσηλευτών.

Δεν φταίει το προσωπικό, που δεν πάνε καλά τα νοσοκομεία στην Ελλάδα. Κάνουν υπεράνθρωπες θυσίες και προσπάθειες, και όταν πάω, μου λένε το εξής: «Δεν αντέχουμε, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπάρχει υπερκόπωση, υπάρχει θέμα ασφάλειας των ασθενών».

Κύριε πρωθυπουργέ, αυτή η δικαιολογία, την οποία ακούω από κάθε δική σας διοίκηση στα νοσοκομεία, για το ΑΣΕΠ, είναι αστεία. Δεν φταίει το ΑΣΕΠ. Φταίει το δικό σας κυβερνητικό πρόγραμμα, που δεν επενδύετε χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα χρήματα πάνε αλλού, τα χρήματα του Ελληνικού λαού πάνε σε άλλες προτεραιότητες.

Αν φέρετε εσείς -διότι δεν φέρατε ποτέ- ένα νομοσχέδιο για να διευκολύνουμε τις προσλήψεις, εμείς θα το στηρίξουμε. Αλλά βάλτε τα λεφτά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν το κάνετε. Σκόπιμα διαλύετε, κ. πρωθυπουργέ, τη δημόσια υγεία, παραδίδετε την υγεία των πολιτών σε ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς. Είναι κοινωνικά προκλητικό και, βεβαίως, δεν καλύπτονται τα προβλήματα με επικοινωνιακά τρικ των υπουργών.

Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως έχει κλονιστεί και η εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στη δυνατότητά σας να δώσετε οποιαδήποτε ασφάλεια στον τομέα της Πρόνοιας. Και οι προνοιακές δομές σε όλη την Ελλάδα καταρρέουν από την έλλειψη χρηματοδότησης, τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Απασχόλησης των Νέων, η Βοήθεια στο Σπίτι.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, σε όποιον τομέα λειτουργίας του κράτους και αν σταθούμε, το συμπέρασμα είναι ένα. Δεν λειτουργεί τίποτα, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Οι τεράστιοι πόροι κατασπαταλήθηκαν υπέρ συμφερόντων, γιατί το καράβι είναι ακυβέρνητο.

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, γιατί είναι δραματικά επιζήμια για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.”

Διαβάστε επίσης