Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Διάσκεψη Κοπεγχάγης: Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης

Κυρίες και κύριοι,

Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι.

Για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση, η οποία στην πράξη θα μπορεί να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να είναι εύλογη, δηλαδή δίκαια και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη. Να συνενώνει κράτη με έναν διαφανή τρόπο και να θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων, όπου θα υφίσταται αμοιβαία λογοδοσία.

Θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας, στις κυβερνήσεις, σε όσους από τους παίκτες δεν είναι κυβερνήσεις, αλλά και στους πολίτες των χωρών μας, να μετατρέψουμε την οικονομία μας που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σε μια κοινωνία χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων.

Η Ελλάδα, για να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

Ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία η ΙΜΟ. Και είναι απαραίτητο, το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελούμε μέλος, παίζει πρωτοπόρο ρόλο στον τομέα αυτό και είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%.

Ωστόσο, άλλες, αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια. Τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές.

Επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση. Ας εισακούσουμε τις φωνές των νησιωτικών ομάδων χωρών AOSIS.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει παράσχει τη βάση για δράση, και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Η Κίνα και η Βραζιλία, έχουν κάνει σημαντικά βήματα, αλλά τόσο αυτές όσο και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν περαιτέρω στην μετατροπή των οικονομιών τους, ώστε να γίνουν πιο πράσινες, εφόσον επιθυμούμε να παραμείνουμε κάτω από το όριο των 2oC.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, την οποία εκπροσωπώ εδώ, έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές.

Αλλά προσέξτε. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για χρήματα. Αυτό θα ήταν σαν να προσθέταμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επιδιώκουμε να κάνουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα πιο επαναστατικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη πράσινη επανάσταση, ενδυναμώνοντας τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας και κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο συμμετοχικές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Τέλος, για να φτάσουμε σε μια συμφωνία, είναι απαραίτητο ένα νέο πνεύμα αλληλεγγύης, για τη δημιουργία εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας, που να εγγυάται ότι όλοι, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και λιγότερο αναπτυγμένα κράτη, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη να κάνουμε τις οικονομίες μας πράσινες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα. Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στο οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να αλληλοκατηγορούμαστε. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμου.

Οι φωνές μας εδώ θα πρέπει να μετατρέψουν το όνειρο σε χειροπιαστή πραγματικότητα. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε, αν συμφωνήσουμε σήμερα και δράσουμε τώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης