Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Δευτερολογία στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

“Φίλες και φίλοι, σύντροφοι, συντρόφισσες, ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση, ένα διήμερο ουσιαστικό. Παρουσιάσαμε χθες και σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο το πολιτικό πλαίσιο των θέσεών μας για την Αυτοδιοίκηση. Ακούσαμε παρεμβάσεις συντρόφων. Εμπλούτισαν το πλαίσιο με το διάλογο, και πολλά απ’ αυτά τα οποία ειπώθηκαν θα εξειδικευθούν στις αποφάσεις, τις εγκυκλίους, και βεβαίως, μέσα από το διάλογο που ξεκινάμε σε όλη την Ελλάδα.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι, υπάρχει άλλος δρόμος, και ήρθε η ώρα να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το άλμα στη νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης.

Θέλουμε να απελευθερώσουμε την τοπική κοινωνία, να χειραφετήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να επιτρέψουμε την άνθιση των πιο δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας περιφερειακά και τοπικά. Διότι εμείς, σε αντίθεση με τη συντηρητική παράταξη, εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία, εμπιστευόμαστε τον Έλληνα πολίτη. Κι αυτή είναι η διαφορά μας.

Η συντήρηση ενδιαφέρεται μόνο για τη συγκέντρωση, μόνο για τον έλεγχο της εξουσίας, γι’ αυτό πάει την Ελλάδα πίσω. Δεν της επιτρέπει να εξελίσσεται, δεν της επιτρέπει να αξιοποιεί τις δυνάμεις της, δεν της επιτρέπει να σκέφτεται με άλλους ορίζοντες, με νέους ορίζοντες. Την κρατά μέσα σε ένα κλειστό σύστημα, πελατειακό, αυταρχικό, συγκεντρωτικό.

Και γι’ αυτό εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο η αποσυγκέντρωση. Για μας η τομή για την οποία μιλήσαμε, και μίλησαν αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν είναι απλώς ένα ακόμα κεφάλαιο στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είναι βασικός μοχλός για την μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα, και θα υπάρξουν ευεργετικά αποτελέσματα, στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της υγείας, στο χώρο της πρόνοιας, στο χώρο της εξυπηρέτησης του πολίτη, στο χώρο της ανάπτυξης, στο χώρο του πολιτισμού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι και χώρος όπου θα δοθεί η μάχη της διαφάνειας. Όπου ο πολίτης θα μπορεί να ελέγχει, η εξουσία θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, και θα απαντήσουμε στην αξίωση των πολιτών για κοινωνική λογοδοσία και συμμετοχική δημοκρατία.

Εκεί θα δώσουμε τη μάχη για ένα νέο ήθος, για τις νέες αξίες που εμείς αναδεικνύουμε για την Ελλάδα του σήμερα και του μέλλοντος. Όπως ειπώθηκε και από τον Πρόεδρο, Απόστολο Κακλαμάνη και από τον Αλέκο Παπαδόπουλο, υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτήν τη μεγάλη τομή. Προϋποθέσεις που έχουν σχέση βεβαίως – το είπε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος – με τη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση, την οικονομική στήριξη, πια, της Αυτοδιοίκησης.

Και δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλάμε για φορολογίες εισοδημάτων που σε ποσοστό 60%, 70%, αλλού μέχρι και 90% πάνε στην Αυτοδιοίκηση, και το κεντρικό κράτος έχει μικρότερους πόρους.

Βεβαίως, αυτό θέλει ένα μεταβατικό στάδιο, για να μην πιαστούμε από τα ποσοστά από την πρώτη στιγμή, αλλά είναι μια τελείως διαφορετική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση. Σημαίνει, όμως, ότι μεταφέροντας τις εξουσίες στην τοπική κοινωνία, δεν θα πούμε «σας περνάμε τις εξουσίες, σας ρίχνουμε στα βαθιά και κολυμπήστε». Χρειάζεται να στηρίξουμε αυτήν τη μεταβατική φάση. Χρειάζονται, πέρα από τους πόρους, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και οι απαραίτητοι θεσμοί, ώστε αυτά να λειτουργήσουν συστηματικά.

Γι’ αυτό και το Κίνημά μας μιλά πια για τη μόνιμη διαδικασία εκπαίδευσης, της δια βίου εκπαίδευσης και μέσα στο Κίνημά μας, και για τα στελέχη μας, και βεβαίως, για να λειτουργήσουν οι θεσμοί της δημοκρατίας πολύ πιο ουσιαστικά.

Αλλά επίσης, είναι και το ποιόν των προσώπων που θα αναδείξουμε και θα αναλάβουν αυτές τις ευθύνες. Είναι μεγάλες οι ευθύνες τις οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να αναλάβουν, και οι πλάτες τους πρέπει να αντέχουν και από πλευράς ικανοτήτων και από πλευράς ευρύτερης δυνατότητας ενεργοποίησης και συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας. Αλλά ακόμα περισσότερο και από πλευράς ήθους, το οποίο θα εκφράσουν για να εμπνεύσουν τη σημερινή κοινωνία, που ζητά αυτόν τον άλλο δρόμο.

Κι εμείς θα το εκφράσουμε αυτό στην πολιτική μας, στις επιλογές μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.

Γι’ αυτό επιμένουμε ότι, Αυτοδιοίκηση για μας σημαίνει ταυτόχρονα μια άλλη αντίληψη, μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη, μια άλλη αντίληψη για το ήθος. Γι’ αυτό επιμένουμε στη γνώση. Γι’ αυτό επιμένουμε στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής, που αξιοποιεί στο έπακρον την Αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της. Και σ’ αυτό το πλαίσιο των θέσεων θα προχωρήσουμε.

Σαν Κυβέρνηση θα υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό, της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης. Αυτό είναι το μέλλον της χώρας μας, αυτή είναι η προοπτική της κοινωνίας μας.

Πέρα απ’ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλήσαμε και για δυο άλλους χώρους, τα θέματα του συνδικαλισμού και της σύνδεσης του συνδικαλισμού με το Κίνημά μας, και βεβαίως, της νεολαίας. Ο συνδικαλιστικός χώρος παίζει και θα παίξει, και μπορεί να παίξει, καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Έχει κάνει ήδη τεράστια βήματα εξέλιξης και μετεξέλιξης, με μπροστάρηδες το Χρήστο Πολυζογόπουλο, το Σπύρο Παπασπύρο, και άλλους συνδικαλιστές, και πολλούς άλλους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ’ αυτόν τον τομέα.

Το μεγάλο δίλημμα για το συνδικαλιστικό χώρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο για τις προοδευτικές δυνάμεις, είναι αν θα μείνει περιχαρακωμένος ο χώρος του συνδικαλισμού, και θα έλεγα και μειούμενος ο αριθμός των συμμετεχόντων. Αν θα μείνει στα στενά περιθώρια των στενών συμφερόντων του συνδικαλιστικού χώρου και μιας χθεσινής δομής παραγωγής, που εντέλει θα την κάνουν μια δύναμη συντηρητική, ανασταλτική των εξελίξεων ή αν θα μπορέσει να πολιτικοποιηθεί και να πολιτικοποιείται όλο και περισσότερο, αναλαμβάνοντας νέες ευθύνες, δημόσιες ευθύνες, όχι μόνο για το μέλλον των δικών της μελών, αλλά για το μέλλον ευρύτερα της οικονομίας και της κοινωνίας. Με τρόπο, όμως, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια, τη δουλειά, το μισθό, το μέλλον των εργαζομένων, το μέλλον της παραγωγής.

Η ΝΔ και η συντήρηση θα ήθελε να βλέπει να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο ο συνδικαλιστικός χώρος, να κατακερματίζεται, να αδυνατεί, να χάνει την επαφή με την ευρύτερη κοινωνία, ώστε πιο εύκολα να γίνει αντικείμενο επιμέρους συνδιαλλαγών και επιμέρους ρυθμίσεων, που βολεύουν εντέλει τα μεγάλα συμφέροντα.

Εμείς θέλουμε συνδικάτο χειραφετημένο, που θα παίζει όλο και περισσότερο πολιτικό ρόλο στις ουσιαστικές εξελίξεις στην κοινωνία μας, με ρόλο ουσιαστικής συμμετοχής, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να συνδέσουμε το συνδικαλισμό, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους, με τον κορμό του Κινήματός μας.

Γι’ αυτό κάναμε τη Δημοτική Οργάνωση επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας, όλων των χώρων του Κινήματός μας, και του συνδικαλισμού και της νεολαίας και των μεταναστών, αλλά βεβαίως πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα έκφρασης και δράσης στους επιμέρους χώρους. Γι’ αυτό το θέμα δεν έχουμε καταλήξει σε λεπτομέρειες, και είναι αντικείμενο συζητήσεων που θα γίνουν και στο Πολιτικό Συμβούλιο τις επόμενες βδομάδες, για να μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, τη χρυσή τομή, που θα μπορέσει να κρατήσει ισχυρές τις Δημοτικές μας Οργανώσεις και με δυνατότητα σύνθεσης στις Δημοτικές μας Οργανώσεις, όλων των επιμέρους χώρων της κοινωνίας, δίνοντας μια ευρύτητα στο σχέδιό μας για αυτό τον άλλο δρόμο, αλλά και ενισχύοντας τη δυναμικότητα των κινημάτων αυτών στους χώρους όπου δρουν.

Σε ό,τι αφορά τη νεολαία, μετά την απόφασή μου την 3η Σεπτέμβρη, υπήρξαν αντιδράσεις. Θετικές καταρχήν, στην ίδια τη δική μας νεολαία. Μίλησαν αρκετοί νεολαίοι εδώ στο Εθνικό Συμβούλιο. Θα έλεγα ακόμα πιο θετικές αντιδράσεις και στη νεολαία ευρύτερα, που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο χώρο μας, και θέλει να δει αλλαγές και τομές στον χώρο της νεολαίας.

Περιέργως, οι πιο σκληρές αντιδράσεις ήταν από τις φοιτητικές παρατάξεις των άλλων κομμάτων. Απ’ τη νομενκλατούρα, θα έλεγα, των παρατάξεων των άλλων κομμάτων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Φτάσανε, μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, να αμφισβητούν το δικαίωμα του λόγου και το δικαίωμα της συμμετοχής των νέων του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ στις συνδικαλιστικές και πολιτικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.

Αυτό, πρώτα απ’ όλα, είναι μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση και αντίληψη. Με ποιο δικαίωμα μπορεί να φιμώνεται όχι μόνο μια παράταξη, αλλά και ο όποιος φοιτητής;

Δεύτερον. Δείχνει τον φόβο που έχουν. Τον φόβο που έχουν αυτές οι νομενκλατούρες των άλλων παρατάξεων. Φόβο μπροστά σε μια πολιτική ανατροπή, μια πολιτική που στόχο έχει, και έχει πραγματικά στόχο, να χειραφετήσει το νέο από ομάδες και ομαδούλες, να απελευθερώσει το νέο, να του δώσει το δικαίωμα να έχει συμμετοχή και φωνή, το δικαίωμα να ξέρει ότι, η κοινωνία θα αναγνωρίζει την αξία του, τις ιδέες του, θα σέβεται το δικαίωμα του να ελπίζει στην παιδεία, στην εργασία, στον πολιτισμό, σε ένα άλλο ήθος και όχι σε ρουσφέτια.

Έλαβα, και θα σας διαβάσω, ένα e-mail από μια νέα κοπέλα που λεει το εξής: «Πρόεδρε, μπορούμε. Η νέα μας γενιά μπορεί. Η νέα γενιά δεν έχει εκφραστεί ακόμα πολιτικά. Δεν της έχει δοθεί η δυνατότητα, γιατί κανείς ουσιαστικά δεν ρώτησε τη γνώμη της, αλλά μόνο την ψήφο της. Θα μπορέσει όμως, αν εσείς δώσετε το στίγμα, την δυνατότητα, να δημιουργήσει ουσιαστικά το μέλλον της. Μια νεολαία, ένα κόμμα δημιουργικό, διαδικτυακό, διαδραστικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό, ευέλικτο, ανοιχτό, ζωντανό, με αξίες και αρχές. Αυτό θέλουμε. Και αυτό σίγουρα δεν υλοποιείται μέσα από συμβιβασμούς, απαιτούνται τομές και ρήξεις και κάθε φορά επιβεβαιώνεται σε όλους μας ότι είστε έτοιμος να τις κάνετε».

Και είμαι έτοιμος. Όλοι μαζί νομίζω είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτές τις τομές. Απευθύνομαι στη νέα γενιά, και απευθύνομαι και στους νέους των άλλων παρατάξεων και των άλλων κομμάτων. Και απευθύνομαι ιδιαίτερα στα «γαλάζια παιδιά». Εμείς δεν σας θεωρούμε «γαλάζια παιδιά», εμείς σας θεωρούμε παιδιά του ελληνικού λαού.

Μας θλίβει, ότι σήμερα η ηγεσία σας, σας ταπεινώνει για να γίνετε εξάρτημα του κόμματος ή κάποιων προσωπικών μηχανισμών στο δικό σας κόμμα.

Σας καλώ όλους να αντισταθείτε. Σας καλώ όλους να επαναστατήσετε. Σας καλώ να βγάλουμε τη νέα γενιά από το παρασκήνιο της πολιτικής, για να μπει στο προσκήνιο της πολιτικής.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι βαθύτατη η πεποίθησή μου ότι η χώρα μας, η πατρίδα μας, ο λαός μας, έχει τεράστιες δυνατότητες. Δεν επικαλούμαι μόνο τις επιτυχίες μας, όπως είπε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους αθλητές μας, ούτε την εξωτερική μας πολιτική. Επικαλούμαι και την προσωπική μου εμπειρία. Είχα και έχω την τύχη να μπορώ να συγκρίνω συνεχώς την Ελλάδα και τον Έλληνα με άλλες χώρες, άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς, άλλες εθνότητες.

Μπορούμε, βεβαίως, και πρέπει να μαθαίνουμε απ’ όλους. Ξέρω όμως ότι όταν θέλουμε, μπορούμε να μεγαλουργούμε, να δημιουργούμε, να παράγουμε, να πρωτοστατούμε. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας.

Δεν είμαι περήφανος, όμως, που αυτό μας το δυναμικό, αυτή μας η δημιουργικότητα, αυτή μας η ενέργεια, η αγάπη για τη ζωή, αυτή μας η κρυμμένη δύναμη, δεν αξιοποιείται, δεν την αξιοποιούμε, δεν την αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. Δεν ξέρει να την αξιοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν πιστεύει η σημερινή κυβέρνηση στις δυνατότητες του Ελληνισμού.

Δεν είμαι περήφανος που η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καραμανλή, χαμηλώνει καθημερινά τον πήχη για την Ελλάδα, πλήττει το φιλότιμο του Έλληνα και της Ελληνίδας, ταπεινώνει την προσωπικότητα του πολίτη που ζητά αξίες και κανόνες, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Σπαταλά το δυναμικό της νέας γενιάς, περιθωριοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, ευνοεί τις παρασιτικές δυνάμεις της οικονομίας, βαραίνει τις πλάτες των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, εκμαυλίζει συνειδήσεις της νέας γενιάς, των νέων ανθρώπων, με τις αθρόες προσλήψεις, με χρήματα του ελληνικού λαού, τα οποία υποτίθεται θα χρησιμοποιούσε για σημαντικές κοινωνικές παροχές. Χάνει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξατμίζει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Δεν είμαι καθόλου περήφανος που η χώρα μας, η Ελλάδα που πάλεψε και κατέκτησε την ανεξαρτησία της με το μεγάλο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «η Ελλάδα στους Έλληνες», σήμερα βρίσκεται υπό επιτήρηση από τη γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες, μετά από τις ενέργειες της Νέας Δημοκρατίας.

Και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, όπως ειπώθηκε από πολλούς από σας, υπονομεύει καθημερινά τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δημοκρατικές διαδικασίες και αντιλήψεις για τις οποίες παλέψαμε, και κατακτήσαμε μετά από αγώνες πολλών γενεών.

Απέναντί μας, φίλες και φίλοι, έχουμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική μιας κυβέρνησης που γυρίζει τη χώρα πίσω. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Δεν ξέρω τι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν, δεν ξέρω τι θα θελήσουν να πουν για το έτος των παροχών, το 2007.

Ξέρω όμως, ότι στην πραγματικότητα με την πολιτική τους έχουν πέσει έξω σε όλα. Υπάρχει κατάρρευση εσόδων, πλήρης αδυναμία συγκράτησης των δαπανών, μειώνουν συνεχώς τις δημόσιες επενδύσεις που θα πήγαιναν δήθεν στην Περιφέρεια, έχουν υπονομεύσει την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας.

Τα περίφημα 10 δισεκατομμύρια που θα βρίσκανε από την μείωση της σπατάλης, βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά βλέπουμε συνεχώς την ανάπτυξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, που μεγαλώνει και γιγαντώνεται.

Δεν ξέρω, ίσως πουν, ότι θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς στο όριο του πληθωρισμού, αλλά αυτό θα σημάνει μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ίσως πουν, ότι θα δώσουν στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ αυξήσεις διπλάσιες του πληθωρισμού. Τους βολεύει να μιλάνε με τα ποσοστά, διότι τα νούμερα, τα πραγματικά νούμερα είναι αυτά που έδωσαν και πέρσι, 8,00 -10,00 – 12,00 ευρώ.

Τα 30,00 ευρώ που είχαμε δώσει εμείς, ήταν γι’ αυτούς ψίχουλα. Κατεβάζουνε τον πήχη όταν μιλάνε με τέτοιους αριθμούς. Ενώ εμείς μιλούμε για έναν άλλο δρόμο, για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού, ικανού συστήματος πρόνοιας που θα στηρίζεται στην ίδια δίκαιη βάση για όλους τους Έλληνες.

Φίλες και φίλοι, γι’ αυτό έχουμε την ευθύνη να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο. Υπάρχει ο άλλος δρόμος. Υπάρχει ο άλλος δρόμος για τη χώρα, και έχουμε την ευθύνη να δώσουμε ξανά την ελπίδα, την αισιοδοξία, τη σιγουριά για μια άλλη πορεία.

Αυτή η ευθύνη μας αφορά όλους, συλλογικά και ατομικά. Συλλογικά για τα όργανά μας, ατομικά για τον καθένα μας. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ανέλαβα, μου έχει αναθέσει η πλατιά βάση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή των πολιτών, μου έχουν αναθέσει και έχω αναλάβει στο ακέραιο την ευθύνη, να οδηγήσω αυτή μας την πορεία.

Μια πορεία νικηφόρα, μια πορεία ενωτική για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ελπιδοφόρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μια πορεία με το λαό, με όλες τις δυνάμεις μας συντεταγμένες, με όλα τα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή.

Μια πορεία δημοκρατική, που σημαίνει πορεία ευαίσθητη στις ανάγκες των συμπολιτών μας, αξιόπιστη στη συζήτηση και τις νέες προτάσεις, υπεύθυνη στην υπηρεσία του συλλογικού μας στόχου, ενωτική στην καθημερινή μας δράση.

Μετά τις εκλογές του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2004, το ΠΑΣΟΚ έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, έχει γίνει πολύ δουλειά και αυτό το αποτυπώνουν πια και τα γκάλοπ. Νομίζω, ότι ελληνικός λαός βλέπει, αξιολογεί, συνειδητοποιεί όχι μόνο τις προσπάθειές μας, όχι μόνο τα βήματα που έχουμε κάνει, αλλά συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ισχυρή μας βούληση και ειλικρίνεια να πάμε μπροστά.

Όμως, δεν αρκούμαστε εμείς στα γκάλοπ, που αποτελούν απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο, που ούτε αυτοσκοπός είναι, ούτε οδηγός. Οδηγός μας είναι το συμφέρον της Ελλάδας, οδηγός μας είναι το συμφέρον του Έλληνα πολίτη.

Εμείς οδηγούμε τη χώρα, εμείς έχουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα, όχι τα γκάλοπ, εμείς έχουμε ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα στις επόμενες εκλογές και σε μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα υλοποιήσουμε με τους πολίτες συμμέτοχους, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους, απελευθερώνοντας δυνάμεις, δημιουργώντας ουσιαστικές προϋποθέσεις για τον Έλληνα σ’ αυτή τη νέα παγκόσμια κοινωνία.

Και η πορεία μας αυτή θα είναι πορεία με το λαό, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, απέναντι στην κυβέρνηση Καραμανλή, απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, απέναντι στον κομματισμό και στην φαυλότητα.

Όμως, πέρα από την πορεία μας προς τις εκλογές, θέλω εδώ να πω, ότι θα είμαστε κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Όμως, και αυτός ο στόχος δεν είναι αυτοσκοπός. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Κίνημα, ένα Κίνημα αλλαγών, ένα Κίνημα για νέες δομές και νέους δρόμους, ένα Κίνημα για μια Ελλάδα αναπτυξιακή, αλληλέγγυα, δίκαιη, συμμετοχική, για να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε την επομένη των εκλογών να μπορούμε να κάνουμε γρήγορα βήματα στην υλοποίηση αυτών των στόχων. Μαζί με τον ελληνικό λαό, όχι ενάντια στον ελληνικό λαό.

Και για να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, που δεν είναι στοίχημα εκλογικό, είναι ένα στοίχημα πολύ βαθύτερο, είναι στοίχημα ουσιαστικότερων αλλαγών, χρειάζεται – όπως ειπώθηκε και εδώ μέσα – να έχουμε μια στάση που θα διαπαιδαγωγεί. Να διαπαιδαγωγούμε ακριβώς για το νέο που φέρνουμε. Το νέο ήθος, το ύφος μας, θα κρίνει και την αποτελεσματικότητά μας για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η ανιδιοτέλεια, η υπηρεσία, η προσφορά, ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, αυτές είναι οι έννοιες που ταυτίζονται με το Δημοκρατικό Κίνημα, και πάντα ταυτιζόντουσαν με το Δημοκρατικό Κίνημα της χώρας μας.

Υπηρετώντας αυτές τις έννοιες, τότε δικαίως θα φέρουμε τον τίτλο της κοινωνικής και πολιτικής δύναμης, που μεριμνά για το δημόσιο συμφέρον, όχι το στενό κομματικό ή προσωπικό μας όφελος. Διότι εμείς, σε αντίθεση με τη συντήρηση, δεν σχεδιάζουμε μόνο για τις επόμενες εκλογές. Σχεδιάζουμε για τις επόμενες γενιές και θα τα καταφέρουμε.

Καλό μας αγώνα.

Καλή μας νίκη.”

Διαβάστε επίσης