- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να χτίσετε μια κοινωνία δικαίου

Ομιλία στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 10 Μαρτίου 2005 αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών. Ένα ζήτημα που τότε χαρακτηρίστηκε από την ίδια την κυβέρνηση ότι, άγγιζε τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εθνικής ασφαλείας της πατρίδας μας. Κρατικά μυστικά, απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες, σχέδια αμύνης, προμήθειες, κινήσεις υπουργείων και οργανισμών, συνομιλίες του πρωθυπουργού και πολλών άλλων πολιτικών.

Αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι, κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν ήταν ασφαλής απέναντι στον μηχανισμό αυτών των υποκλοπών. Ανυποψίαστοι οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας μας, απροστάτευτοι από μια σπείρα που παρακολουθούσε τη ζωή τους και παραβίαζε βασικά τους δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Όμως, από αυτήν την συζήτηση που ζητήσαμε εμείς και ο Συνασπισμός, απουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός. Προτίμησε μια κομματική εκδήλωση, αντί να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, όπως έπρεπε. Δραπέτης και απών από τα σημαντικά και τα δύσκολα, όπως πάντα. Ίσως γιατί σήμερα στην Ολομέλεια αποκαλύπτεται μια νέα αλήθεια, ένα νέο σκάνδαλο. Αποκαλύπτεται η επιχείρηση συγκάλυψης των ενόχων.

Σήμερα, κύριοι της κυβέρνησης, καλείστε να μας απαντήσετε, γιατί εμποδίζετε τη Βουλή να προχωρήσει στη διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου στη χώρα μας από τη πτώση της χούντας και μετά.

Σήμερα, δυο και πλέον χρόνια μετά, πολλά και κρίσιμα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.

Ποιος έκανε τις υποκλοπές και γιατί;

Ποιους παρακολουθούσαν και ποια είναι η τελική περιβόητη λίστα;

Ποια τα προϊόντα της παρακολούθησης;

Αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνωρίζουν την απάντηση, τότε το ερώτημα είναι, γιατί δεν ενημερώνουν τον ελληνικό λαό. Αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν την απάντηση, τότε το ερώτημα είναι, ποιος ο λόγος να μην θέλουν να μάθουν.

Γιατί φοβάστε τη διαφάνεια της Βουλής;

Γιατί κάνατε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα; Γιατί σταματήσατε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από το να συνεχίσει την εξέταση βασικών μαρτύρων;

Γιατί φοβάστε την έρευνα; Γιατί φοβάστε την αλήθεια;

Αλήθεια, τι κρύβετε και γιατί κρύβεστε κύριοι της Ν.Δ.;

Αποκαλύπτεται ότι, πίσω από τις μεγάλες διακηρύξεις για τιμωρία των ενόχων και εξιχνίασης της εθνικής αυτής υπόθεσης κρύβατε τις πραγματικές σας προθέσεις.

Αποκαλύπτεται καθημερινά ότι, θέλετε να κλείσετε όπως – όπως αυτή την υπόθεση, να την κλειδώσετε στο αρχείο και με τον τρόπο αυτό να προστατέψετε τους ενόχους.

Είναι ή όχι συγκάλυψη κύριοι της Ν.Δ. το ότι επί 11 μήνες κρύβατε την υπόθεση από τους αρμόδιους υπουργούς, τους πολιτικούς αρχηγούς, τη Βουλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τις αρμόδιες αρχές;

Εσείς είπατε ότι, συνδέεται με ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Αντ’ αυτών των θεσμών ποιον εμπιστευτήκατε; Τον εκπρόσωπο μιας πολυεθνικής εταιρείας. Για σας, υπηρετούσε καλύτερα το δημόσιο συμφέρον αλλά υπηρετούσε βεβαίως, το δικό του ιδιωτικό συμφέρον.

Γιατί οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν για την άριστη συνεργασία με τη VODAFONE;

Γιατί εξαρχής την υπερασπιζόντουσαν και δημοσίως;

Είναι ή όχι συγκάλυψη, όταν υποχρεωθήκατε να στήσετε το σόου παραπληροφόρησης με τους τρεις υπουργούς αφού προηγήθηκε βεβαίως η σχετική αποκάλυψη από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»;

Είναι ή όχι συγκάλυψη, όταν μεθοδεύσατε την ανάθεση της υπόθεσης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ η υπόθεση ήταν υψίστης σημασίας και έπρεπε να είχε ανατεθεί σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Είναι ή όχι συγκάλυψη, όταν εγώ υποχρεώθηκα να παρέμβω για να ανατεθεί η υπόθεση των υποκλοπών σε εφέτη ανακριτή;

Είναι ή όχι συγκάλυψη, όταν επιλέξατε τη χρονοβόρα προκαταρκτική εξέταση και όχι αμέσως την πλήρη ανάκριση;

Είναι ή όχι συγκάλυψη η αυθαίρετη διακοπή της λειτουργίας της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της στη Βουλή;

Είναι ή όχι κυρίες και κύριοι, συγκάλυψη η παράκαμψη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και η μη αξιοποίηση του πορίσματός της; Είναι ή όχι συγκάλυψη όταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουσιαστικά αρνείται να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ;

Είναι ή όχι συγκάλυψη, όταν ο κ. Πολύδωρας δίνει εντολή στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει και να μην προσκομίζει έγγραφα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Ποιον προστατεύει;

Είναι ή όχι συγκάλυψη, όταν σας ζήτησα στις 13 Απριλίου του 2006 να διαβεβαιώσετε τη Βουλή πως δεν έχει γίνει χρήση του προϊόντος των υποκλοπών από κανένα κυβερνητικό ή κομματικό σας κλιμάκιο και ακόμη, δεν παίρνουμε απάντηση.

Οι εκφάνσεις της λυσσαλέας προσπάθειάς σας να εμποδιστεί η έρευνα είναι δεκάδες.

Είναι ή όχι συγκάλυψη, όταν δεχθήκατε εκ προοιμίου τους ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου της VODAFONE, ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη δεν συνδέεται με την υπόθεση των υποκλοπών ενώ το εισαγγελικό πόρισμα με σαφήνεια αναφέρει ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια;

Αν δεν υπήρχε το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, δεν θα είχαμε μάθει τίποτε για την υπόθεση αυτή. Το τονίζω, επειδή επικαλείστε την Δικαιοσύνη αλλά μόνο όταν σας συμφέρει για να κρύψετε πίσω από αυτή, τις δικές σας βαριές ευθύνες. Περιμένουμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Είναι ή δεν είναι η υπόθεση των υποκλοπών κατασκοπεία εις βάρος της χώρας μας; Και αν είναι έτσι, γιατί δεν ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας; Δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις. Είτε δείξατε, και ο κ. πρωθυπουργός ιδιαίτερα, εγκληματική αμέλεια, οπότε έχετε τεράστιες πολιτικές ευθύνες, είτε κρύβατε την πραγματική υπόθεση και δεν είχε κανένα λόγο να γνωρίζει ο έμπιστος υπουργός σας, τον οποίο είχατε τάξει να φυλάττει την άμυνα της χώρας μας, για την υπόθεση αυτή.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει, ποια είναι η αλήθεια; Μήπως η υπόθεση των υποκλοπών αγγίζει τις ελληνικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση; Γιατί φωτογραφήθηκε ως κέντρο των παρακολουθήσεων η Πρεσβεία των ΗΠΑ με βάση γεωγραφικές συντεταγμένες στην πρώτη συνέντευξη που έδωσαν οι υπουργοί; Η υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας είχε σοβαρή πληροφόρηση ως προς τούτο; Αν ναι, γιατί δεν μας το λέει; Αν όχι, τότε γιατί τα υπονοούμενα; Μήπως θέλατε να αποπροσανατολίσετε, να ρίξετε στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς υπαίτιους; Τι κάνατε ώστε να μην καταστραφεί το παράνομο λογισμικό; Λογισμικό το οποίο αν έμενε σε λειτουργία θα μας οδηγούσε με ασφάλεια στους δράστες του εγκλήματος, στους ενόχους.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας,

Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να χτίσετε μια κοινωνία δικαίου με αυτό τον τρόπο. Εσείς θέλετε τη Δικαιοσύνη, κομματικό σας εργαλείο. Θεωρείτε τον εαυτό σας υπεράνω ελέγχου και συμπεριφέρεστε σαν το κράτος να σας ανήκει. Πλήρης αυθαιρεσία. Δεν σέβεστε τους θεσμούς, δεν σέβεστε τους νόμους. Γι’ αυτό το λόγο έχει προκύψει απόλυτη διάλυση των υπηρεσιών, αλλά το πρόσταγμα το δίνετε εσείς.

Καταστρατηγείτε το δικαίωμα των 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να συγκαλούν την Επιτροπή και να καλούν σε ακρόαση όποιους εκτιμούν ότι μπορούν να συμβάλουν στην επιτέλεση του έργου τους. Είναι μια κοινοβουλευτική αταξία, που για πρώτη φορά παρατηρήθηκε στα κοινοβουλευτικά μας χρόνια. Ξεχωριστές είναι και οι ευθύνες για τη συμπαιγνία αυτή, της Προέδρου της Βουλής.

Η υποβάθμιση και η απαξίωση της δημοκρατίας και των θεσμών, απ’ όπου και εάν προέρχεται, έχει σαν αποτέλεσμα την ηττοπάθεια, την αποθάρρυνση, την απομάκρυνση του λαού από τις βασικές αξίες και την πίστη σε αυτές και στο πολίτευμά μας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχει κάνει τη χώρα να κάνει βήματα προς τα πίσω στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το σκάνδαλο της παράνομης μεταχείρισης των Πακιστανών παραμένει ανεξιχνίαστο. Δικαιώματα και ελευθερίες παραβιάζονται συνεχώς και συστηματικά. Είναι φαίνεται, ο μόνος τομέας στον οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή επιδεικνύει ασυνέπεια.

Και δεν τα λέμε εμείς αυτά, δεν τα λέει μόνο το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τα βεβαιώνουν και τα καταδικάζουν, δυστυχώς σε επίσημα κείμενα, όλοι οι αρμόδιοι και εθνικοί και διεθνείς Οργανισμοί και Αρχές.

Από τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, την Διεθνή Αμνηστία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, έχουν εκδοθεί αναφορές, εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις που οδηγούν σε ένα και μόνο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα, ότι μέσα στα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., τα δικαιώματα των πιο αδύναμων αλλά και όλων των πολιτών, παραβιάζονται συστηματικά.

Η ελευθερία έκφρασης, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ουδετερότητα της διοίκησης, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής υποχωρούν. Η αστυνομική βία, τα βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα, οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία εντείνονται.

Η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων και το κράτος δικαίου δέχεται χτυπήματα από την αυθαιρεσία της σημερινής εξουσίας.

Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη μείζονος σημασίας. Μείζονος σημασίας για τη χώρα και την δημοκρατία και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων του πολίτη, δημοσιοποιώντας εμπεριστατωμένη έκθεση για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Με την πολιτική σας, κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. δεν εγγυάστε ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη. Δεν εγγυάστε ασφάλεια και σιγουριά για τον Έλληνα πολίτη σε μια ευνομούμενη χώρα, σε μια δίκαιη κοινωνία, σε μια σύγχρονη δημοκρατία, όπου ο πολίτης προστατεύεται αποτελεσματικά από το κοινό έγκλημα, από τους θεσμούς της πολιτείας. Προστατεύεται όμως και από την αυθαιρεσία της εξουσίας, προστατεύεται από την αυθαιρεσία των ισχυρών, προστατεύεται από την αυθαιρεσία του κράτους, προστατεύεται και από την αυθαιρεσία του δικού σας κομματικού κράτους της Ν.Δ.

Για το ΠΑΣΟΚ, σε μια δίκαιη κοινωνία, ο πολίτης προστατεύεται και από το κοινό έγκλημα και από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Μόνο τότε μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, ότι σεβόμαστε τα δικαιώματά του και ότι απολαμβάνει ισότιμα τα δημόσια αγαθά από την παιδεία, την υγεία, την ποιότητα ζωής, μέχρι την σιγουριά για την οικογένειά του.

Εσείς έχετε την αντίθετη φιλοσοφία. Από τη μια, έχουμε την έκρηξη του κοινού εγκλήματος. Ολόκληρες περιοχές, το βράδυ δεν έχουν καμία αστυνόμευση. Προσλαμβάνετε αγροφύλακες, αλλά αφήνετε ολόκληρες γειτονιές στις πόλεις αφύλακτες. Ήμουν πρόσφατα στην Καλλιθέα και διαπίστωσα σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Μόνο ένα μικρό παράδειγμα της διάλυσης της Αστυνομίας επί ημερών σας.

Από την άλλη, έχουμε την περίεργη πρωτοφανή έξαρση του φαινομένου των κουκουλοφόρων. Οι κουκουλοφόροι γίνονται όσο ποτέ ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι, εναντίον της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Έχουμε και τη ρουκέτα στην Αμερικανική Πρεσβεία, που ήρθε να εμφανίσει την ελληνική κυβέρνηση απολογούμενη. Απολογούμενη σε μια συγκυρία που η ελληνική διπλωματία έχει να αντιμετωπίσει το διπλωματικό φάουλ της FYROM, την πρόταση για το Κόσοβο, την ευαίσθητη ισορροπία στα δυτικά Βαλκάνια, τις νέες Τουρκικές προκλήσεις, όπως στο Κυπριακό. Και ήρθε να αποκαλύψει αυτή η ρουκέτα, την πλήρη διάλυση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Η Ν.Δ. τι λέει τώρα; Προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της. Μπροστά στην αδυναμία δεν λέει να βάλει τάξη στην αστυνομία, δεν λέει να βάλει περιπολίες στις γειτονιές. Για τους κουκουλοφόρους, όπως και για κάθε εγκληματική πράξη, δεν λέει να εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο. Φταίει ο Συνασπισμός, φταίει το ΠΑΣΟΚ. Για το τρομοκρατικό χτύπημα φταίνε οι κάμερες. Δεν φταίει η διάλυση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Για τις φασαρίες στη Φιλελλήνων, φταίει το άσυλο.

Κυρίες και κύριοι, υπάρχει άσυλο στη Φιλελλήνων; Δεν το ήξερα. Πρώτη φορά το ακούω!

Όχι κύριοι της Ν.Δ., δεν θα ξεφύγετε και πάλι από τις δικές σας ευθύνες. Φταίτε εσείς που δεν κάνετε τη δουλειά σας, φταίτε εσείς που έχετε κομματικοποιήσει τα πάντα, που αυθαιρετείτε.

Τώρα βεβαίως, όχι μόνο θέλετε να αποφύγετε τις ευθύνες σας, αλλά ζητάτε και τα ρέστα. Μας λέτε ότι, φταίει η Δημοκρατία. Μας λέτε ότι, φταίνε οι Ανεξάρτητες Αρχές που δεν ελέγχετε βεβαίως εσείς κομματικά. Ζητάτε περισσότερες εξουσίες, ζητάτε περισσότερη αυθαιρεσία. Τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξαπλασιάζονται ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων, άξιων και δημοκρατικών αστυνομικών, διαμαρτύρονται για την κομματική διάλυση της Αστυνομίας.

Γιατί θέλετε και άλλες εξουσίες; Για να προστατέψετε ποιον; Τους δικούς σας ημέτερους, συνενόχους σας όπως προστατέψατε τον διευθύνοντα σύμβουλο της VODAFONE;

Προφανώς γι/ αυτό θέλετε να καταργήσετε και όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές. Για να μπορείτε ανεμπόδιστα να προστατεύετε συμφέροντα «ημετέρων». Να κάνετε τις αυθαίρετες συναλλαγές σας μακριά από τον έλεγχο και την διαφάνεια. Να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια για την ιδιοποίηση του κράτους και των δημοσίων αγαθών. Να μπορείτε να μην εγγυάστε ασφάλεια για όλους αλλά να εμπορεύεστε προστασία για τους δικούς σας.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας,

Οι μάσκες έπεσαν. Σας γνωρίζουμε καλά. Σας γνωρίζει ο ελληνικός λαός καλά. Αποκαλυφθήκατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία ενθαρρύνει την αυθαιρεσία της καταστολής και είναι εντελώς ανίκανη να προστατέψει τον πολίτη. Η καταστολή είναι το όπλο που χρησιμοποιεί για να επιβάλλει τη δική της αυθαιρεσία.

Η δική μας αντιμετώπιση είναι ριζικά διαφορετική. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων είτε της τρομοκρατίας είτε της εγκληματικότητας, μπορεί να γίνει μόνο με ταυτόχρονο σεβασμό των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν το Σύνταγμα, οι Νόμοι, οι κανόνες του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και αυτό για μας αποτελεί τη βάση για τη δημοκρατία μας.

Η ασφάλεια του πολίτη είναι συνυφασμένη με μια κοινωνία δικαίου, που σέβεται τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Αυτή είναι η προοδευτική αντίληψη της ασφάλειας, αυτή είναι η πραγματική εγγύηση για την ασφάλεια του πολίτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Επικαλεστήκατε το εθνικό συμφέρον για να συγκαλύψετε την υπόθεση των υποκλοπών. Σας θυμίζω και πάλι ότι, στο περίφημο σκάνδαλο Watergate όσοι επικαλέστηκαν το εθνικό συμφέρον για να καλύψουν και να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους, αποδείχθηκε ότι κρύβουν την πραγματική αλήθεια.

Το εθνικό συμφέρον επικαλείται ο κ. Καραμανλής για να μη μιλήσει. Αλλά αλήθεια, πως προστατέψατε το εθνικό συμφέρον, αρνούμενοι να ενημερώσετε τους αρμόδιους θεσμούς της χώρας; Αρνούμενοι να ενημερώσετε ακόμη και τους αρμόδιους υπουργούς;

Αρνείστε σήμερα την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί προστατεύετε το εθνικό συμφέρον της χώρας;

Από πότε η αλήθεια αντιμάχεται το εθνικό συμφέρον;

Το ψέμα και η συγκάλυψη είναι επιζήμια για τη χώρα.

Και σας θυμίζω, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τα παρακάτω λόγια: «Θέλω να σας πω ότι εμείς ακόμη και ως κυβέρνηση παλαιότερα, πάντα δεχόμασταν τα αιτήματα των Εξεταστικών Επιτροπών, που στο κάτω – κάτω της γραφής, θα σας έλεγα, διευκολύνουν την ίδια την κυβέρνηση». Αυτά είναι τα λόγια του κ. Καραμανλή πριν από τις εκλογές του 2004. Είναι τα λόγια του πρωθυπουργού που σήμερα δεν αξιώνει να βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα. Αυτά έλεγε τότε. Αλλά όπως πάντα, άλλα λέτε και άλλα κάνετε Άλλα λέγατε και άλλα κάνετε στην πράξη.

Και τώρα, κρύβεστε πίσω από την, Δικαιοσύνη. Αρνείστε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής μέχρι η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της, όπως μας λέτε. Μέχρι τότε ο ελληνικός λαός να μη μάθει τίποτε.

Αλλά ο ελληνικός λαός θα μάθει και η νέα πλειοψηφία αυτής της Βουλής μετά τις εκλογές, θα είναι εκείνη που θα εξιχνιάσει αυτή την υπόθεση και θα δώσει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επικαλούνται ότι είναι τα θύματα των υποκλοπών. Αν τα πράγματα είναι έτσι, παρατηρείται για πρώτη φορά το φαινόμενο, τα θύματα να μη θέλουν να μάθουν τους θύτες τους και να μην επιδιώκουν την τιμωρία τους.

Πραγματικό θύμα όμως, είναι η εθνική ασφάλεια. Πραγματικό θύμα είναι το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας. Πραγματικό θύμα, είναι η ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την αρχική αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και ένα χρόνο μετά την υποχρέωση της κυβέρνησης να το δημοσιοποιήσει, δύο πράγματα είναι σίγουρα. Από τη μια η συγκάλυψη. Αυτό είναι πασιφανές. Αλλά από την άλλη, υπάρχει μια πτυχή πολύ επικίνδυνη, ακόμη πιο επικίνδυνη. Είναι η ομηρία.

Η κυβέρνηση και ο κ. πρωθυπουργός είναι όμηροι των ψεμάτων τους και της συνεχούς προσπάθειας συγκάλυψης. Ο πρωθυπουργός έγινε όμηρος. Η συγκάλυψη των ευθυνών των υπουργών του, των ελληνικών και ξένων Υπηρεσιών τον καθιστά όμηρο. Όμηρο των πιθανών δικών τους εκβιασμών. Όμηρο των πιθανών δικών τους αποκαλύψεων.

Γιατί προστάτευσε τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό μεταθέτοντάς τον στον Υπουργείο Πολιτισμού;

Κανένας μας δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι, χωρίς να αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία, θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός σε ομηρία.

Και αυτό, δεν είναι προσωπική υπόθεση, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας που έχει να διαπραγματευτεί εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα ζωτικής σημασίας και να αντιμετωπίσει ορέξεις ελληνικών και ξένων παραγόντων, όταν αυτός βρίσκεται σε ομηρία, τότε δεν μπορεί να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορεί να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Μόνο η αλήθεια, θα σπάσει αυτήν την ομηρία.

Και σήμερα, πλανάται και ένα νέο ερώτημα. Εάν συγκαλύπτεται η παρελθούσα δράση κάποιων κέντρων, κάποιας σπείρας, πως μας εγγυάται η κυβέρνηση, πως μας εγγυάται ο πρωθυπουργός, ότι δεν συγκαλύπτεται και κάποια παρούσα, ή και μέλλουσα δράση αυτών των ίδιων των κέντρων, ή άλλων συμφερόντων, αυτής της ίδιας ή άλλης σπείρας υποκλοπών;

Η αλήθεια είναι ότι, η συγκάλυψη είναι εγγύηση για ασυδοσία, αυθαιρεσία και επανάληψη τέτοιων φαινομένων υπονόμευσης της δημοκρατίας και έχετε την πλήρη ευθύνη.

Για τον λόγο αυτόν, είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει και δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει. Είναι θέμα υψίστης δημοκρατικής λειτουργίας, είναι θέμα εθνικής σημασίας. Και καλούμε, τον πρωθυπουργό, αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής να πάρουν θέση.

Μπορεί, κυρίες και κύριοι, οι υποκλοπές να μην είναι θέμα συνταγματικής ρύθμισης, όπως πήγε να «περάσει» ο πρωθυπουργός, αλλά είναι σίγουρα θέμα σεβασμού των θεσμών και του Συντάγματος.

Τελευταίο ερώτημα.

Ποιες ενέργειες, ποιες πρωτοβουλίες έχετε λάβει, ώστε να μην βρεθούμε πάλι σε παρόμοια γεγονότα; Σήμερα, είμαστε ασφαλείς; Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σας εμπιστεύεται; Δεν μπορεί. Πώς μπορεί να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που συγκαλύπτει την αλήθεια; Φοβάται την αλήθεια για περίπου 2 ½ χρόνια. Πώς μπορεί να εμπιστευθεί ένα πρωθυπουργό, που δεν εμπιστεύεται καν τους θεσμούς της δημοκρατίας;

Και οι ευθύνες κύριοι συνάδελφοι αφορούν όλους σας, αλλά και τον καθένα σας ξεχωριστά.

Αν ο κ. Καραμανλής φοβάται την αλήθεια η χώρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όποιοι και εάν είναι οι δράστες, όποιοι και εάν κρύβονται από πίσω, η χώρα δεν εκβιάζεται, η χώρα δεν χειραγωγείται.

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι της Ν.Δ.,

Φαίνεται ότι, η αδιαφάνεια είναι πια βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησής σας σε όλους τους τομείς. Παραιτήθηκε προχθές ο κ. Μανιατάκης από την ΔΕΗ. Μήπως σας είπε η κυβέρνηση γιατί; Ποια συμφέροντα δεν εξυπηρετήθηκαν; Ποια συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετηθούν;

Αδιαφάνεια για τη συμφωνία εκατομμυρίων ευρώ για τη Finasbank.

Αδιαφάνεια για την Εθνική και την P&K Χρηματιστηριακή.

Αδιαφάνεια για την COSMOTE και για την ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Αδιαφάνεια στον τομέα της ενέργειας.

Αδιαφάνεια και κομματισμός.

Αδιαφάνεια στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, με μόνο στόχος σας την εκποίηση.

Αδιαφάνεια στην δημόσια διοίκηση και τις προσλήψεις.

Πίσω από όλα, η ίδια λογική. Ο έλεγχος των πάντων, με κάθε μέσο. «Η εξουσία για την εξουσία», με όλα τα μέσα.

Δεν θα πετύχετε, κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ., το στόχο σας. Δεν θα πετύχετε να υπονομεύσετε την δημοκρατία.

Την απάντηση θα σας την δώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές και όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα να γίνουν οι εκλογές.

Σήμερα, για ένα σας καλούμε. Να ανταποκριθείτε στο ελάχιστο χρέος σας. Να εμπιστευθείτε την εθνική μας αντιπροσωπεία, τη Βουλή των Ελλήνων. Να ανταποκριθείτε στην απαίτηση του ελληνικού λαού για διαφάνεια και αλήθεια.

Η σιωπή σας σημαίνει συνενοχή.

Δική μας ευθύνη είναι, η διαλεύκανση της αλήθειας και αυτή την ευθύνη ό,τι και εάν κάνετε δεν θα την αποποιηθείτε.

Ευχαριστώ πολύ.»