Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο Ε.Α.Ν.Κ.Ι.

“Σήμερα μιλάνε τα Γιάννενα.

Μιλάει η Ήπειρος.

Με τη μεγαλειώδη αυτή παρουσία, στέλνουμε μαζί ένα μήνυμα παντού. Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι, έχουμε τη βούληση, τη θέληση και μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να κάνουμε την Ελλάδα, τη χώρα που αξίζει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Σας ευχαριστώ θερμά, απ’ τα βάθη της καρδιάς μου, γι’ αυτή τη μεγαλειώδη παρουσία σας σήμερα. Το μήνυμά μας σήμερα, είναι μήνυμα και μάχης, αλλά και ελπίδας.

Θέλω ξεκινώντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις γυναίκες. Σήμερα, Ημέρα της Γυναίκας, να ευχαριστήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες, να ευχαριστήσουμε τις νοικοκυρές, τις νέες κοπέλες, να ευχαριστήσουμε όλες τις γυναίκες, που στέλνουν το δικό τους μήνυμα ελπίδας και αλλαγής από εδώ, από τα Γιάννενα, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζουμε σήμερα.

Αλλά δεν είναι μόνο μια μέρα γιορτής. Είναι μέρα να στείλουμε μήνυμα αγώνων για το δικαίωμα στην ισότητα που έχει η κάθε γυναίκα. Και εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, το έχουμε κάνει πράξη. Αποτελεί φιλοσοφία μας να στηρίξουμε τα δικαιώματα που αναλογούν σε κάθε πολίτη και να προστατέψουμε όλους, να προστατέψουμε και μία γυναίκα την οποία τιμούμε, την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Το μήνυμά της είναι ότι, δυστυχώς, η γυναίκα είναι η πρώτη που απολύεται, η τελευταία που προσλαμβάνεται.

Και το δικό μας, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό μήνυμα είναι η υπόσχεση να φτιάξουμε μια Πολιτεία, που προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, που δεν κάνει διακρίσεις, που δεν λέει «αν είσαι απ’ τους λίγους και ισχυρούς ή ευνοούμενους θα τα έχεις όλα, θα έχεις τα πάντα και αν είσαι απ’ τους πολλούς δεν θα βρίσκεις το δίκιο σου, θα βρίσκεις πάντα εμπόδια, εκμετάλλευση, γραφειοκρατία, έλλειψη σεβασμού, έλλειψη αξιοκρατίας».

Εμείς, σε αυτή την αντίληψη, λέμε όχι και φτιάχνουμε μια κοινωνία Δικαίου. Γι’ αυτό και σήμερα, Ημέρα της Γυναίκας, μιλάμε για μια κοινωνία, όχι με προνόμια για τους λίγους, αλλά με δικαιώματα για όλους.

Και καταγγέλλω σήμερα, φίλες και φίλοι, την αντίληψη που δυστυχώς δεσπόζει σήμερα στη χώρα μας, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού.

Σήμερα, από εδώ, απ’ τα Γιάννενα, δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε, για μια ευνομούμενη Πολιτεία. Σήμερα, που περνάει η χώρα μας μια κρίση, εγγυόμαστε την ισχύ του Δικαίου, ένα κράτος Δικαίου, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γεύεται τα δικαιώματά του, τις ελευθερίες του.

Για μας, είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο, η παιδεία, είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο, η υγεία, είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο, η πρόνοια, είναι δικαίωμα η εργασία, όχι αυτή η άθλια ομηρία και εκμετάλλευση των νέων ανθρώπων, με τις ρουσφετολογικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας, με τα λεγόμενα STAGE. Για μας, είναι δικαίωμα η εργασία, όπως είναι και δικαίωμα το υγιές περιβάλλον.

Και σήμερα, ξέρουμε ότι και η γυναίκα αποτελεί δύναμη ανανέωσης, αλλαγής, δημιουργικής ανατροπής, διότι ζει δύσκολες στιγμές και απαιτεί μια κοινωνία δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και δεσμευόμαστε για τη στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας, για να εξισορροπήσουμε την επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική της ζωή, για να μπορεί να έχει σύνταξη η ανασφάλιστη νοικοκυρά, όλες οι γυναίκες.

Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες, και εσείς, σε μια περιοχή με την οποία εγώ και η οικογένειά μου έχουμε ισχυρούς δεσμούς, ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει ανισότητα και κοινωνική αδικία.

Σας ρωτώ, τα δικά σας χρήματα, αυτό το χρέος που κάθε χρόνο η Νέα Δημοκρατία αυξάνει κατά 16 δις ευρώ στο δημόσιο, κάθε χρόνο της θητείας της, επί πέντε χρόνια, τα προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ, πού πήγαν κ. Καραμανλή αυτά τα χρήματα του Ελληνικού λαού; Τα χρήματα που έπρεπε, και εδώ, στην Ήπειρο, να επενδυθούν; Πέντε χρόνια χαμένα για την Ήπειρο.

Τι γίνεται με τα στρατηγικά έργα της Ηπείρου; Την Εγνατία; Την Ιόνια Οδό; Ο μεν βασικός άξονας της Εγνατίας καθυστέρησε και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2010. Παρά τις καθυστερήσεις, είμαστε περήφανοι για ένα έργο που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά πού είναι ο σχεδιασμός για την τοπική σύνδεση και άρα την αξιοποίηση αυτού του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής;

Ξέρετε, επίσης, ότι ο δυτικός άξονας, η Ιόνια Οδός καρκινοβατεί; Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει ούτε ένα εργοτάξιο. Ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαλλοτριώσει ούτε ένα μέτρο γης, με συνέπεια το λιγότερο ενάμιση ακόμη χρόνο καθυστέρηση και, πανάκριβες για την Πολιτεία, για σας, για όλους μας, αποζημιώσεις;

Ξέρετε ότι ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας παραπέμπεται στις καλένδες; Το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων; Τα ίδια και χειρότερα: κακή μελέτη, ανάδοχος με έκπτωση πάνω από 50% και σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση.

Ξέρετε ότι το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, πρέπει να παραδοθεί για χρήση το Μάιο, αλλά σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το 10% του έργου;

Ξέρετε, και γνωρίζω πολύ καλά, ότι ο εμπλουτισμός της λίμνης Παμβώτιδας εγκαταλείφθηκε, δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα σχεδιασμό; Θυμάστε; Υπόσχονταν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, τη συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα. Έγινε τίποτα; Απολύτως τίποτα.

Ξέρετε τι παρέλαβαν; Το 2004, η Ήπειρος ήταν μέσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε πέντε χρόνια, τι κατάφεραν; Διεύρυναν το αναπτυξιακό χάσμα, την ψαλίδα ανισότητας της περιοχής σε σχέση με το μέσο επίπεδο της χώρας. Και σήμερα, η Ήπειρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων Περιφερειών της Ελλάδας στην ανεργία.

Το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου και του νομού Ιωαννίνων, είναι ανεξίτηλα χαραγμένο από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ: Εγνατία, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σύγχρονες υποδομές της Πανεπιστημιούπολης, έργα που έσπασαν την απομόνωση της Ηπείρου.

Σήμερα, το ξέρω, το ξέρετε, το πιστεύω και το πιστεύουμε, τα Γιάννενα, η Ήπειρος, διεκδικούν με αξιώσεις το δικό τους ρόλο, τη δική τους θέση σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά.

Και σας ρωτώ: ο νομός Ιωαννίνων, η Ήπειρος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές νέες προκλήσεις; Δεν μπορούν να αποτελέσουν σταυροδρόμι νέων εμπορικών δρόμων; Δεν μπορούν να γίνουν πυλώνας συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας, στήριγμα ειρήνης και συνεργασίας των λαών μας; Δεν διαθέτει η περιοχή, αυτή η πανέμορφη περιοχή, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, αρχαιολογικά μνημεία οικουμενικής αξίας; Απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον;

Ρωτώ: δεν υπάρχει ένας ισχυρός αγροτοδιατροφικός κλάδος; Κλάδος, που ξέρουμε ότι μπορεί να δουλέψει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, να κάνει την Ήπειρο πρωτοπόρα, σε αυτό που εμείς επαγγελλόμαστε, την Πράσινη Ανάπτυξη;

Ρωτώ τον κ. Καραμανλή: πέντε χρόνια πού πήγαν τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για την Περιφέρεια; Για την αγροτική ανάπτυξη; Για τον αγροτουρισμό; Για τα νέα έργα; Κάποιοι πλούτισαν. Οι τραπεζίτες, οι πλουσιότεροι, οι ευνοούμενοι. Με χαριστικές φορολογίες για τους πλουσιότερους, με απαλλαγές εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία για τις τράπεζες, με νέους φόρους για τους πολλούς, με ξεπούλημα της δημόσιας γης, με ρουσφετολογικές σπατάλες παντού, ακόμη και στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώλεια πόρων του Γ’ ΚΠΣ.

Αφού ενίσχυσε αυτή η πολιτική του κ. Καραμανλή τους ευνοούμενους και καθυστέρησε την ανάπτυξη των Περιφερειών, τώρα τα βλέπει δύσκολα και ζητά, το νέο λογαριασμό, να τον πληρώσετε και πάλι εσείς, όπως παραδείγματος χάριν για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που ασφυκτιούν, που δεν πληρώνουν καν το εφάπαξ για τους συνταξιούχους, το οποίο το ζείτε κι εσείς εδώ, στην περιοχή.

Εμείς λέμε ένα ηχηρό: Φτάνει πια. Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία. Την κρίση αυτή, δεν θα την πληρώσει η μεσαία τάξη και ο φτωχότερος. Επιτέλους, λέμε να σηκώσουν το βάρος του κόστους αυτοί που έχουν και την ευθύνη για την κρίση, οι έχοντες και οι κατέχοντες.

Γι’ αυτό, εμείς δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, στην ανακατανομή των πόρων υπέρ των περιφερειακών προγραμμάτων. Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε, να διευρύνουμε τις υποδομές, την οδική διασύνδεση της ενδοχώρας του νομού, με την Εγνατία Οδό και με ενδιάμεσους κόμβους. Να δώσουμε βάρος στην προσβασιμότητα στις ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, που θα αποτελέσουν εναλλακτικούς πόλους τουριστικής ανάπτυξης, να αναδείξουμε την ομορφιά και το δομημένο περιβάλλον των χωριών.

Και τώρα, είναι η ώρα. Τώρα ακριβώς είναι η ώρα. Όχι για να περιορίσουμε, όχι για να κάνουμε περιοριστική πολιτική, αλλά για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, όχι πετώντας λεφτά στους ευνοούμενους, αλλά επενδύοντας απέναντι στην ύφεση, με έργα αναπτυξιακά, με βοήθεια στον αδύναμο, με ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Παραχωρούμε το σύνολο της έκτασης του στρατοπέδου Βελισαρίου στους πολίτες και το Δήμο Ιωαννίνων, για να αποκτήσουν τα Γιάννενα φιλοπεριβαλλοντικά αντίβαρα στην οικιστική πίεση που δέχονται και να δημιουργήσουν ένα πανέμορφο μητροπολιτικό πάρκο.

Όπως και για τον σιδηροδρομικό άξονα. Και την Ήπειρο, θα την κάνουμε πρωτοπόρα στην Πράσινη Ανάπτυξη. Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» -ένα παράδειγμα- είναι δημιούργημα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων, του καθημερινού τους μόχθου για την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας και, είναι απαράδεκτο, σήμερα που το εισόδημά τους καταρρέει, η βιομηχανία να στηρίζει με τα κέρδη της το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας, τα προνόμια των μεγαλοστελεχών της.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι τα κέρδη της επιχείρησης θα παραμένουν στην Ήπειρο και τους παραγωγούς. Τα Γιάννενα, η Ήπειρος, η Ελλάδα ολόκληρη, δεν έχει, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε πολιτική.

Φίλες και φίλοι

Μπροστά στην κρίση των τελευταίων πέντε ετών από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα μπαίνει, η ελληνική οικογένεια μπαίνει εξουθενωμένη στη διεθνή οικονομική κρίση. Γι’ αυτό, καταθέτω και σήμερα περιληπτικά το συγκεκριμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο απ’ την κρίση. Για μια νέα πορεία της χώρας.

Σχέδιο, που αρθρώνεται γύρω από πέντε εθνικές προτεραιότητες, γύρω από πέντε μεγάλους στόχους, που ανοίγουν τους ορίζοντές μας στο μέλλον. Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε απ’ την κρίση, χωρίς να έχουμε ανάπτυξη και σχέδιο. Γι’ αυτό και προχθές παρουσιάσαμε τον πρώτο μας στόχο, αυτόν της Πράσινης Ανάπτυξης. Είναι στόχος και όραμα για την Περιφέρεια, είναι και όραμα για τη νέα γενιά της χώρας μας.

Και η Ήπειρος, μας δείχνει το δρόμο. Μας δείχνει το δρόμο, διότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να ανθίσει αυτό το νέο μοντέλο. Ένα νέο μοντέλο, που θα μας κάνει ανταγωνιστικούς. Ένα νέο μοντέλο, που αποτελεί πρωτοπορία σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανταγωνιστική Πράσινη Περιφέρεια – πρότυπο για την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη.

Και ρωτώ και πάλι: δεν μπορεί η Ήπειρος να εφαρμόσει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα συνδέει και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με τις πράσινες μεταφορές, την πράσινη ενέργεια, την πράσινη οικιστική ανάπτυξη; Και βέβαια μπορεί η Ήπειρος.

Με την κατασκευή νέων, πράσινων βιοκλιματικών κτιρίων, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και τα ΤΕΙ να ανοίγονται στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, να προσανατολίσουμε την παιδεία μας στην Πράσινη Ανάπτυξη της περιοχής; Και βέβαια μπορεί η Ήπειρος.

Με τον αγροτοδιατροφικό της τομέα να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, με πιστοποιήσεις, με τη διαμόρφωση της ταυτότητας ενός «ηπειρώτικου καλαθιού» διατροφής; Να συνδέσουμε τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου, όπως το γάλα, τα επώνυμα τυριά, το ποιοτικό κρέας, το μοναδικό λευκό κρέας των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, το κρασί, με τον γαστρονομικό τουρισμό, την ιστορία μας, την ιστορία σας, την παράδοση της Ηπείρου; Και βέβαια μπορεί η Ήπειρος.

Δεν μπορεί η Ήπειρος να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, να διαχειριστεί τη χρήση χημικών και τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων με πράσινο τρόπο, με περιβαλλοντικό τρόπο; Να δημιουργήσει καινοτόμα αγροκτήματα; Να συνδεθούν με τον εκπαιδευτικό και τον εναλλακτικό τουρισμό; Και βέβαια μπορεί η Ήπειρος.

Με μπροστάρη τη νέα γενιά, για την Πράσινη Ανάπτυξη που σημαίνει νέες επιχειρηματικές δυνατότητες, νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες. Ένας νέος ισχυρός παραγωγικός ιστός, που θα παράγει πλούτο για τη χώρα, φορολογικά έσοδα για το κράτος, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, σε νέους παραγωγικούς τομείς, στη γεωργία, στον τουρισμό, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα τρόφιμα, στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, στις μεταφορές, στην πληροφορική και στα ευρυζωνικά δίκτυα οπτικών ινών, για να φτάνουν μέχρι και το τελευταίο σπίτι στο τελευταίο χωριό, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε πράσινες κατασκευές.

Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει και μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μια άλλη αντίληψη για το κράτος, που θα περάσει από τον πελατειακό, ρουσφετολογικό σχεδιασμό, στον πράσινο σχεδιασμό, στον σχεδιασμό τον συμμετοχικό, στη συμμετοχική οικονομία και στη συμμετοχική Δημοκρατία.

Και Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει πολύ απλά την εισαγωγή, σε όλα τα προϊόντα μας, σε όλες τις υπηρεσίες μας, της γνώσης, της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας και ό,τι καλύτερου και πιο όμορφου έχει η ελληνική παράδοση και η ηπειρωτική παράδοση να δώσει.

Αυτή είναι η Πράσινη Ανάπτυξη. Γι’ αυτό εγγυόμαστε ότι, εκείνοι που πρώτοι θα έχουν μέρος στα κέρδη, θα είναι οι τοπικές κοινωνίες, οι πολίτες, η μεσαία τάξη, οι αδύναμοι και τα φτωχότερα στρώματα.

Φίλες και φίλοι,

Εδώ, στα Γιάννενα, το πλούσιο παρθένο φυσικό περιβάλλον, οι ορεινοί όγκοι της Ηπείρου, η βιοποικιλότητα, δεν αποτελούν στοιχεία ανάπτυξης; Δεν μπορούμε να συνδέσουμε την έρευνα, τη μελέτη, την εκπαίδευση και την αναψυχή;

Δεν μπορούμε να αναδείξουμε τον αρχαίο και νεώτερο πολιτισμό της Ηπείρου, τη Δωδώνη, τη Νικόπολη, τις αρχαίες πόλεις της Θεσπρωτίας και την Άρτα, με το βυζαντινό παρελθόν; Και βέβαια μπορούμε. Αρκεί να υπάρξει μια κυβέρνηση, που σχεδιάζει μαζί σας και όχι απέναντί σας, στηρίζοντας μόνο και μόνο τους κολλητούς, τους ευνοούμενους και τους ισχυρούς, με τα δικά σας λεφτά.

Φίλες και φίλοι,

Δεύτερος στόχος είναι μια ελληνική φωνή παντού, με αξιώσεις. Πιάνουμε ξανά, από τις δικές μας μέρες, το νήμα της εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις και υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια.

Δεν μπορούμε, φίλες και φίλοι, να έχουμε μια κυβέρνηση σοβαρή, που μπορεί να εγγυηθεί την ισότιμη συμμετοχή μας στις διεθνείς εξελίξεις; Μια Ελλάδα, που δεν θα ανέχεται τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο; Που δεν θα ταλαντεύεται συνεχώς, σαν εκκρεμές, ανάμεσα στην υποχώρηση και στον τυχοδιωκτισμό; Που θα κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα; Και βέβαια μπορούμε.

Δεν μπορούμε, φίλες και φίλοι, να έχουμε μια Ελλάδα των αξιών; Που αξιοποιεί τις αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο, για να διευρύνει τα περιθώρια κινήσεων και συμμαχιών, αντί να ψάχνουμε ποιο θα είναι το αφεντικό; Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ελλάδα με σαφή, σταθερή εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην ενότητα του λαού, σε ένα νέο πατριωτισμό; Και βέβαια μπορούμε. Και το έχουμε αποδείξει, ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, πως όταν θέλουμε, μπορούμε, όπως όταν καταφέραμε και εντάξαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο θα σε κάνουμε πρωθυπουργό»

Λίγη υπομονή ακόμη και αγώνα. Και τώρα, και μετά τις εκλογές. Αγώνας για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, μιας νέας πορείας, ενός νέου οράματος.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς και η νεολαία μας, ποιος είπε ότι πρέπει να αποδεχτούμε τη συντηρητική Ευρώπη; Μια Ευρώπη, μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος; Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής Ένωσης; Ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που επενδύει στη γνώση, στην καινοτομία, στον άνθρωπο και το περιβάλλον του; Και βέβαια μπορούμε.

Γι’ αυτό, εμείς, οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης, καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίσουν προοδευτικά, δημοκρατικά, σοσιαλιστικά, στις Ευρωεκλογές που έρχονται. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να κάνουμε την Ευρώπη σοσιαλιστική, προοδευτική.

Φίλες και φίλοι,

Δεν μπορείτε εσείς, που ζείτε εδώ, στα σύνορα με άλλες βαλκανικές χώρες, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε εμείς, η Ελλάδα, τα Βαλκάνια και η Ν.Α. Ευρώπη, να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα θαρραλέο και ρεαλιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης για την περιοχή; Να στηριχθούν οι τραπεζικές επενδύσεις μας στην περιοχή; Να διαθέσει κονδύλια για να στηρίξει την οικονομία των βαλκανικών χωρών; Και βέβαια μπορούμε.

Η Ελλάδα πρέπει αμέσως να διεκδικήσει αυτό το στόχο, διότι εάν δεν το κάνει, μπορεί να έχουμε αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή. Αλλά δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση, ούτε τη βούληση, ούτε την ικανότητα έχει να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτό χρειάζεται νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Και αμέσως μετά τις εκλογές, εμείς αυτό θα πράξουμε.

Τρίτος εθνικός στόχος. Η τρίτη προτεραιότητά μας είναι η παιδεία. Και πάλι ρωτώ: δεν μπορεί η Ελλάδα να παρέχει δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες; Γιατί σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προετοιμάζει το νέο για τις ανάγκες της εποχής; Γιατί η ελληνική οικογένεια να πληρώνει ακριβά για τη δημόσια εκπαίδευση των παιδιών της; Γιατί να μην έχουμε την παιδεία ως εργαλείο ανάπτυξης για την οικονομία, την Περιφέρεια, ως δύναμη συνοχής για την κοινωνία; Μπορούμε. Μπορούμε με το Πρόγραμμά μας.

Θα επαναφέρουμε το Ολοήμερο Σχολείο, που η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε. Μαζί με αυτό, και την απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία, ώστε όταν ο νέος, το παιδί φτάσει σπίτι, να μην χρειάζεται καν να ανοίξει την τσάντα. Δημόσιο σχολείο, με υπολογιστές, με γρήγορο Internet, με ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες, με ξένη γλώσσα που θα γίνεται κτήμα μέσα από το δημόσιο σχολείο, χωρίς να χρειάζονται τα ιδιαίτερα.

Κάθε παιδί, το δικό του ηλεκτρονικό βιβλίο. Αντί να αποστηθίζει, να μπορεί να σκέφτεται κριτικά, δημιουργικά, να μπορεί να χαίρεται την παιδεία. Με το Εθνικό Απολυτήριο, ο νέος θα μπαίνει εγγυημένα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, χωρίς ξεχωριστές εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι, θα πάρουν ανάσα και οι γονείς, που αιμορραγούν οικονομικά για να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποια θέση για τα παιδιά τους στο ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης.

Και βεβαίως, αυτές τις αλλαγές θα τις χρηματοδοτήσουμε με το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Είναι δέσμευσή μας.

Τέταρτος στόχος. Και πάλι ρωτώ: δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, υψηλής ποιότητας, στους Έλληνες και, από αυτές, να κρίνεται; Που να εγγυάται το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες;

Δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να παραδεχτούν οι νεοσυντηρητικοί κύκλοι, και παγκοσμίως, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, ότι καμία ανάκαμψη δεν μπορεί να βασιστεί στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στην κοινωνική οργή και την ανεργία.

Σήμερα, πώς μπορούμε, φίλες και φίλοι, να ζητάμε θυσίες από το συνταξιούχο των 600 ευρώ και από το μισθωτό των 1.500 ευρώ; Δεν έδωσαν ήδη από το υστέρημά τους; Τώρα, είναι καιρός να συμβάλουν ισότιμα και οι άλλοι, οι λίγοι, οι πλούσιοι, οι ισχυροί και οι ευνοημένοι της τελευταίας πενταετίας.

Διότι για μας, το κοινωνικό κράτος δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι θεμελιώδης δημόσια λειτουργία, που διασφαλίζει δικαιώματα, που παρέχει προστασία, που διαμορφώνει δυνατότητες ανάπτυξης, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες.

Θα αφήσουμε πίσω μας, στο κακό παρελθόν τα νοσοκομεία, που κινδυνεύουν να κλείσουν, που δεν έχουν ορούς, που δεν έχουν γάζες, που δεν έχουν νοσηλευτές. Οριστικό τέλος στο αίσχος των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που στοιχίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο.

Τέλος στο καθεστώς των απλήρωτων γιατρών και φαρμακοποιών, που καταδικάζει τους συνταξιούχους σε βάναυση ταλαιπωρία. Η υγεία, για μας, δεν είναι εμπόρευμα. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο, δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι.

Ούτε μπορεί να ξοδεύονται οι μικρές αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής, για να αντιμετωπίσουν το κόστος μιας δύσκολης εγχείρησης ή μιας χρόνιας ασθένειας. Αυτή είναι η πιο ακραία, η πιο απάνθρωπη μορφή κοινωνικής αδικίας. Και εμείς, οι σοσιαλιστές, δεν θα την ανεχθούμε. Για μας, αξία είναι ο άνθρωπος.

Γι’ αυτό και μιλάμε για ευνομούμενη Πολιτεία, γι’ αυτό και ζητάμε αλλαγές και στο φορολογικό σύστημα, για να γίνει πραγματική αναδιανομή, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου στη χώρα μας. Γι’ αυτό και λέμε ότι θα προστατεύσουμε και το δανειολήπτη, ώστε να μη χάνει το σπίτι του, να μην πληρώνει πανωτόκια και καταχρηστικά επιτόκια. Να μη γίνεται όμηρος στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Και ο άνεργος, που χρειάζεται να τον υποστηρίξουμε ενεργά, να μην είναι αναγκασμένος να γίνεται επαίτης και όμηρος στα διάφορα βουλευτικά γραφεία και στους παράγοντες του πολιτικού μας συστήματος, με τα περιβόητα STAGE, τα άθλια αυτά αντικείμενα συναλλαγής, για τους νέους μας.

Πέμπτος στόχος, φίλες και φίλοι, είναι η δημοκρατική αναδόμηση του κράτους. Και ρωτώ: είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε ένα κράτος που δεν σχεδιάζει, που δεν προνοεί, που δεν οργανώνει, που δεν ελέγχει, που δεν λογοδοτεί, που δεν υπηρετεί τις δημοκρατικές αξίες; Ένα κράτος πελατειακό, που αδιαφορεί για τον άνθρωπο, για τα προβλήματά του; Ένα κράτος αναξιοκρατίας, διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας; Ένα κράτος, αιχμάλωτο των μεγάλων συμφερόντων; Που δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον του πολίτη;

Όχι, φίλες και φίλοι, ούτε ο Ελληνισμός, ούτε η Ελλάδα είναι καταδικασμένη στη μοίρα αυτή. Μπορούμε να έχουμε ένα κράτος ευνομούμενο.

Και δεν κοστίζει, φίλες και φίλοι, στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ, για να απελευθερώσουμε το κράτος και το πολιτικό σύστημα απ’ την αιχμαλωσία των μεγάλων συμφερόντων. Να αποδίδεται δικαιοσύνη όσο ψηλά και αν χρειάζεται. Να μη δεσπόζει η λογική ότι δίκιο έχει ο ισχυρός, αλλά να εγγυόμαστε την ισχύ του Δικαίου για όλους.

Δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ, για ένα κράτος που θα υπερασπίζεται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, που θα προστατεύει τη ζωή του, την περιουσία του, τις ελευθερίες του. Ένα κράτος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ, για να έχουμε ένα κράτος που υπηρετεί αξίες, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση παντού, τη διαβούλευση. Που δεν θα κάνει διακρίσεις κομματικές, θρησκευτικές, φυλετικές, πολιτικές. Που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, των Ατόμων Με Αναπηρία, των ανέργων, των γυναικών, των μεταναστών και των νέων μας συμπολιτών.

Και θέλω να καλωσορίσω και να χαιρετίσω τους νέους συμπολίτες μας που πολιτογραφούνται και θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές, τους Έλληνες απ’ την Αλβανία, τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και πολλούς άλλους, που γίνονται πια Έλληνες πολίτες. Και στην πολιτική μας, είναι να στηρίξουμε την ομαλή τους ένταξη, ως νέων πολιτών αυτής της χώρας, και να είμαστε περήφανοι που είναι και αυτοί συμπολίτες μας.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο κράτος, με μια κυβέρνηση που θα αξιοποιεί τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Όχι μόνο, φίλες και φίλοι, δεν χρειάζεται ένα ευρώ, για να αλλάξουμε το κράτος και να γίνει ευνομούμενο, με διαφάνεια, αλλά θα κερδίσει ο Έλληνας πολίτης, θα ξέρει και θα ελέγχει πού πάνε τα λεφτά του.

Τέλος η λεηλασία. Τέλος η λογική του Βατοπεδίου. Τέλος η λογική της λεηλασίας του πλούτου του Ελληνικού λαού.

Όλες οι υπογραφές των υπουργών θα βρίσκονται σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο, γιατί εμείς θα κυβερνήσουμε με διαφάνεια, ως πρώτο απαράβατο κανόνα. Και αυτή δεν κοστίζει, ωφελεί. Όλοι θα είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο της κοινωνίας, με λογοδοσία των οργάνων της εξουσίας, με μηχανογράφηση στα ΚΕΠ, που θα γίνουν Κέντρα Ολοκληρωμένης Εξυπηρέτησης των Πολιτών, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Με ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα βασικά Υπουργεία, που έχουν σχέση με τον πολίτη. Με πραγματικές λύσεις για τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές, ώστε μια επένδυση να θέλει λίγους μόνο μήνες για να αρχίσει. Εάν κράτος – στρατηγείο, με Υπουργεία που θα χαράζουν πολιτικές και θα ελέγχουν. Ισχυρές αναπτυξιακές Περιφέρειες, με εξουσία και πόρους και με εκλεγμένους Περιφερειάρχες. Νέους ισχυρούς Δήμους, που θα παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη.

Ναι, εμείς θα κόψουμε εξουσίες από τους υπουργούς, τα κεντρικά Υπουργεία και τους κεντρικούς παράγοντες, για να δώσουμε εξουσία στην Περιφέρεια, ώστε τα χρήματα του ΕΣΠΑ, των Κοινοτικών Προγραμμάτων, να επενδύονται με προτεραιότητα την περιφερειακή ανάπτυξη, όχι τις ρουσφετολογικές επιλογές του κάθε υπουργού ή κάποιων κεντρικών κομματικών παραγόντων. Τέλος σε αυτή τη λογική.

Τέλος στη λογική ότι ο πολιτισμός είναι θέμα ρουσφετιών. Τέλος στη λογική ότι, περιοχές όπως είναι ο Αμβρακικός, δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για περιβαλλοντικά έργα, ενώ θα μπορούσε να είναι ισχυρός πόλος τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για όλη την Ήπειρο.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε τη βούληση, έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και εμείς, με το Πρόγραμμά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε μια νέα ενότητα, ευρύτερες συναινέσεις, κοινωνικές συμμαχίες, που πάνε τη χώρα μπροστά.

Και μας ρωτούν: «πώς εκεί όπου απέτυχαν οι άλλοι, εσείς μπορείτε;». Και απαντώ: διότι εμείς θα αναμετρηθούμε με τα προβλήματα, με τα εμπόδια, με τα συμφέροντα, για να υπηρετήσουμε το λαό. Εκεί είναι η δύναμή μας.

Γι’ αυτό και ποτέ δεν φοβήθηκα τη λέξη «συναίνεση». Συναίνεση, και προσωπικά, έχω επιδιώξει σε όλη την πολιτική μου ζωή. Στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην εξωτερική πολιτική. Και τώρα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διαφάνεια, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στην αξιοκρατία στο Δημόσιο, στην αποκέντρωση, στην αλληλεγγύη με το συμπολίτη μας.

Εγώ λέω ναι στη συναίνεση. Αλλά συναίνεση με σχέδιο και στόχους για το λαό.

Συναίνεση, χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχους, όπως ζητά ο κ. Καραμανλής, είναι απλώς λευκή επιταγή, για να συνεχίσει την αδιέξοδη, άδικη και αναξιόπιστη πολιτική. Είναι λευκή επιταγή για αδράνεια και μεγαλύτερη κρίση. Είναι λευκή επιταγή για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι λίγοι, οι ισχυροί και οι ευνοούμενοι. Είναι λευκή επιταγή για να αφήσουμε να επιβιώνει ο παρασιτισμός, αντί να επενδύσουμε στην παραγωγική Ελλάδα. Είναι λευκή επιταγή για να συνεχίζεται η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η διαφθορά και η ανισότητα.

Τέτοια λευκή επιταγή, εμείς, δεν δίνουμε. Δεν δίνουμε κύριοι! Δεν δίνει ο Ελληνικός λαός!

Αλλά, φίλες και φίλοι, ακόμη κι αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε στα βασικά, στα αυτονόητα, ποιοι είναι οι φορείς που θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν; Εμπιστεύεται πια κανείς αυτή την κυβέρνηση, ότι μπορεί και θέλει να κάνει αυτά τα οποία εμείς λέμε, να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους που χρειάζονται για την Ελλάδα;

Φίλες και φίλοι,

Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία. Είναι ώρα για έναν άλλο δρόμο. Και μπορούμε.

Όταν μας ρωτάνε αν μπορούμε, τους απαντάμε ότι «πρώτα απ’ όλα, εμείς θα κριθούμε στην πράξη». Αλλά ο Ελληνικός λαός ξέρει ότι εμείς διαφέρουμε. Διαφέρουμε από τη σημερινή κυβέρνηση σε αντιλήψεις, σε πρακτικές, απέναντι σε ειδικά συμφέροντα και μικροκομματισμούς.

Δεύτερον, μας ρωτάνε αν έχουμε την ικανότητα. Απαντώ: η Ελλάδα πάντα είχε και έχει την ικανότητα. Δεν στερούμαστε από καλά μυαλά, από εμπειρία, από στελέχη ικανά, από επιστήμονες, από υγιείς επιχειρηματίες, από άξιους αγρότες και επαγγελματίες, από άξιες γυναίκες και νέους.

Η χώρα στερείται αυτά τα ικανά στελέχη, όταν η κυβέρνηση αξιοποιεί, όχι τους ικανούς, αλλά τους αρεστούς. Όταν τοποθετεί σε κρίσιμες θέσεις, όχι τους ικανούς, αλλά τους κουμπάρους και τους κολλητούς.

Τρίτον, μας ρωτάνε «μα τι μπορείτε να κάνετε εσείς τώρα, που έχουμε κρίση;». Δηλαδή, είναι σαν να μας λένε «τώρα που έχουμε κρίση, να σηκώσουμε τα χέρια». Μα τώρα είναι η ώρα, φίλες και φίλοι, να καθίσουμε κάτω, να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε σοβαρές αλλαγές στη χώρα.

Τώρα είναι η ώρα, να βοηθήσουμε τον αδύναμο. Τώρα είναι η ώρα, να χτυπήσουμε συναγερμό, να υποστηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τον αγρότη, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον τουρισμό που μπορεί να είναι πηγή ανάπτυξης για όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, τον νέο, τον συνταξιούχο. Τώρα είναι η ευκαιρία να κάνουμε και τομές, να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές σε θεσμούς, σε δομές, σε αντιλήψεις και σε πρακτικές, που μας είχαν πάει πίσω.

Μας λένε, τέλος, «ωραία όλα αυτά, αλλά πού θα βρείτε τα λεφτά;». Και απαντώ ευθέως:

Με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα. Και παράγει πλούτο αυτή η χώρα. Όχι με φορολογικά δώρα στους πλουσίους.

Θα μεγαλώσουμε την πίτα με την Πράσινη Ανάπτυξη, με επενδύσεις που θα πιάσουν τόπο σε όλη την Ελλάδα, στην Ήπειρο, στα Γιάννενα.

Θα κόψουμε τις σπατάλες του κράτους, που πάνε σε ρουσφέτια και δεν επενδύουν στην ανάπτυξη. Που δεν πιάνει τόπο το χρήμα το δικό σας, του Ελληνικού λαού.

Με χρηστή διαχείριση του πλούτου. Με τους πόρους από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε το σθένος, το φρόνημα να προχωρήσουμε με αξιοπρέπεια στην αξιοποίηση του πλούτου του Ελληνικού λαού, αρκεί να σεβόμαστε αυτό τον πλούτο. Αρκεί να σεβόμαστε τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της διαβούλευσης. Είναι αυτά που ενώνουν όλους τους Έλληνες στην κοινή μας προσπάθεια.

Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες, υπάρχουν επιλογές. Υπάρχουν επιλογές για την Ελλάδα. Υπάρχουν επιλογές για την Ήπειρο.

Υπάρχει ο δρόμος της αδράνειας και του κατήφορου.

Υπάρχει όμως και ο δικός μας δρόμος. Να ενώσουμε τους Έλληνες γύρω από μια αναπτυξιακή, κοινωνική, περιβαλλοντική συμφωνία.

Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής, ένα σύμφωνο νέας εμπιστοσύνης, για την πορεία της χώρας. Να ενώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις με τους αδύναμους, να πάμε μαζί μπροστά. Να βγάλουμε τον άνεργο από το περιθώριο, να βγάλουμε τον φτωχό από τη φτώχεια. Να δώσουμε φροντίδα σε όλους και να τους κάνουμε όλους συμμέτοχους σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια.

Να είμαστε η κυβέρνηση, που τηρεί τις υποσχέσεις της μέχρι το τελευταίο ευρώ. Να πορευτούμε με ειλικρίνεια. Αυτή είναι, φίλες και φίλοι, η στέρεα βάση, πάνω στην οποία θα χτίσουμε μαζί την Ελλάδα του αύριο. Και αυτή τη μάχη, θα τη δώσουμε.

Θα τη δώσουμε μαζί και θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη, φίλες και φίλοι των Ιωαννίνων.

Όταν θέλουμε, μπορούμε. Γι’ αυτό, από εδώ, από τα Γιάννενα, απευθύνω ξανά μήνυμα προς την κυβέρνηση: κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα της αξιοκρατίας, η Ελλάδα της ανάπτυξης, η Ελλάδα της διαβούλευσης, η Ελλάδα της διαφάνειας, η Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, η Ελλάδα της Πράσινης Ανάπτυξης.

Ας δώσουμε το λόγο στον Ελληνικό λαό να αποφασίσει. Να αποφασίσει:

ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία;

Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία;

Αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια;

Ασφάλεια ή ανασφάλεια;

Δουλειά ή ανεργία;

Πράσινη Ανάπτυξη ή ύφεση;

Παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας ή παρασιτική πελατειακή οικονομία;

Προστασία του δημοσίου πλούτου ή ξεπούλημα και λεηλασία του;

Φόβος και υποταγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ή ισχυρή και υπερήφανη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας;

Ο λαός, με την ψήφο του, θα διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, σε δύο διαφορετικές πορείες.

Και θα διαλέξει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Αυτό είναι το μήνυμά σας σήμερα.

Είναι το μήνυμα της νίκης. Μιας νέας πορείας.

Είναι το μήνυμα που στέλνουν τα Γιάννενα και η Ήπειρος σε όλη την Ελλάδα.

Ζητούμε, διεκδικούμε, απαιτούμε και θα κερδίσουμε το δικαίωμα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Στον κοινό μας αγώνα, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τα οράματά μας, τα οράματά σας, τα οράματα των νέων.

Καλό αγώνα.

Και με τη νίκη.”

Διαβάστε επίσης