Γιώργος Α. Παπανδρέου

Δήλωση Προέδρου Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις Εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνήλθε εκτάκτως το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, για το θέμα της Ουκρανίας.

Όπως τονίσαμε και στα συμπεράσματα του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι αναγκαίος ο απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους. 

Κατά συνέπεια, κάθε παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας ή η χρήση εξωτερικών δυνάμεων για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της, συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. 

Η απόφαση της Ρωσικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές τις Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. 

Οι πράξεις αυτές αυξάνουν επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή και μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Καθώς οι εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία είναι ραγδαίες και η κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη, πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να βρεθεί ειρηνικά λύση με βάση τη Συμφωνία του Μινσκ που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015. Παράλληλα, καθώς η κρίση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έναν πόλεμο με εμπλοκή χώρων με πυρηνικά όπλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες για μείωση των εξοπλισμών σε διεθνές επίπεδο, στο πνεύμα της κοινής δήλωσης των πέντε πυρηνικών δυνάμεων που έγινε στις αρχές του 2022. 

Εδώ η δήλωση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Ουκρανία: 

ttps://www.socialistinternational.org/presidium/meeting-of-the-si-presidium-on-ukraine/