Γιώργος Α. Παπανδρέου

Δήλωση μου μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα πάλι εδώ, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με το οποίο όπως γνωρίζετε με συνδέουν στενοί δεσμοί από την ίδρυσή του.
Αλλά αισθάνομαι και μεγάλη ικανοποίηση γιατί η πορεία του Ανοικτού Πανεπιστημίου και η προσφορά του στην παιδεία, επιβεβαιώνουν ότι αποτελεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα υψηλού επιπέδου.
Ένα ίδρυμα το οποίο παράλληλα, επιτελεί και μια σπουδαία κοινωνική αποστολή, παρέχοντας ακαδημαϊκές σπουδές, ως πανεπιστήμιο πρώτης ευκαιρίας, ίσο με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, σε συνανθρώπους μας κάθε ηλικίας, που δεν είχαν για διάφορους λόγους αυτήν τη δυνατότητα.
Σχεδόν 60 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποφοιτήσει από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο στη διεθνή κατάταξη αξιολογήθηκε 4ο μεταξύ 147 αντίστοιχων ιδρυμάτων σε 67 χώρες όλου του κόσμου.
Τώρα πλέον, όπως έχω σημειώσει και σε ένα άρθρο μου στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου, με τις περγαμηνές που διαθέτει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μπορεί να αποτελέσει την ήρεμη αλλά αποτελεσματική δύναμη για την ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα την εκπαίδευση στη χώρα μας.
Η νέα Διοίκηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου που προέρχεται από τα σπλάχνα του ιδρύματος, με την οποία είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να τη συγχαρώ, εύχομαι και ελπίζω να συμβάλλει και αυτή στη μετεξέλιξη του ιδρύματος σε ένα πρωτοπόρο εργαστήρι καινοτόμων και εναλλακτικών ιδεών που θα καταστήσουν την εκπαίδευση στα Πανέπιστημιά μας, αιχμή του δόρατος μιας εθνικής προσπάθειας που θα οδηγήσει την Ελλάδα με σιγουριά σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Τα σημαντικά Πανεπιστήμια που διαθέτει η Αχαΐα, ας μεριμνήσουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να φωτίσουν με το έργο τους το δρόμο που οδηγεί στην επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου.