Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Για μια άλλη πολιτική χρειάζεται νέα κυβέρνηση

Ομιλία κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2009

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο. Για πρώτη φορά από το 1974, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αμφισβητείται η ικανότητα της χώρας μας, της πολιτείας, των θεσμών της δημοκρατίας, να εξασφαλίζουν τα αυτονόητα.

Αμφιβάλλει σήμερα ο πολίτης για το αν η πολιτεία, η πατρίδα, μπορεί να του εγγυηθεί τα βασικά του δικαιώματα. Ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά δικαιώματα, κοινωνικά δικαιώματα.

Τον σεβασμό της προσωπικότητάς του, ακόμα και της ζωής του. Τον σεβασμό του πολίτη απ’ την ίδια την Πολιτεία. Την προστασία της περιουσίας του. Την προστασία της ειρηνικής και ελεύθερης έκφρασής του. Την προστασία του απ’ την αυθαιρεσία της εξουσίας. Την έλλειψη παροχής σοβαρών υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας,

Με την αυθαιρεσία της κυβέρνησης, την έλλειψη σχεδιασμού, την πελατειακή σας πολιτική, η Νέα Δημοκρατία αφήνει ένα κράτος σε αποσύνθεση. Μέσα σε πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να απαξιώσει κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους, ενός κράτους Δικαίου, ενός κράτους αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Αυτός είναι, κύριοι συνάδελφοι, ο πυρήνας της κρίσης που σήμερα βιώνουμε στη χώρα μας. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέα ισχυρή λαϊκή εντολή, για να αλλάξει η πορεία της χώρας.

Σήμερα, έχουμε μια κρίση θεσμών και αξιών που χτυπά και την οικονομία και την κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Πρώτον, με την πλήρη απορρύθμιση του δημόσιου τομέα. Ειδικότερα, με την ιδιοποίησή του, τη λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού, προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και πελατειακών διευθετήσεων.

Δεύτερον, με τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας. Με την ακρίβεια και τις φοροεπιδρομές.

Τρίτον, με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, την υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης, την εγκατάλειψη της Περιφέρειας, που μας φέρνει και στο τέταρτο, το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, λόγω έλλειψης οποιουδήποτε σχεδίου ανασυγκρότησής της σε νέες βάσεις. Την έλλειψη επένδυσης στην παιδεία, στην καινοτομία, στις υποδομές, για μια σύγχρονη ανάπτυξη της χώρας μας.

Και τέλος, με την παταγώδη ανικανότητά σας να ελέγξετε τουλάχιστον το χρέος, έστω να το ελέγξετε, όπως είχαμε κάνει εμείς.

Και για να σταματήσουν οι αλχημείες σας, η όποια αναφορά στο παρελθόν είναι συντριπτικά υπέρ των κυβερνήσεών μας.

Και επειδή επαναλαμβάνετε ανακρίβειες, ότι δηλαδή πνίγεστε στους τόκους και στα χρέη του ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η επιβάρυνση από το χρέος τη δεκαετία ?94-2004 είχε περιοριστεί, απελευθερώνοντας πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική. Οι τόκοι του δημόσιου χρέους είχαν μειωθεί δραματικά, από το 13% στο 5% του εισοδήματος το 2004.

Και αυτό, παρά τις αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, παρά τα μεγάλα έργα που άλλαξαν την εικόνα της χώρας μας.

Τολμάτε να λέτε ότι πληρώνετε τα ελλείμματα του ΠΑΣΟΚ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ακούστε. Όταν σας παραδώσαμε την κυβέρνηση, το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία ήταν 2,7 δις ευρώ, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το φτάσατε στα 11 δις ευρώ, που χρωστάτε στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η δημοσιονομική σας αποτυχία είναι εκκωφαντική. Το έλλειμμα, το τινάξατε εσείς στα ύψη, ενώ ήρθατε μιλώντας για μείωση της σπατάλης, με αποτέλεσμα να έχει καταβαραθρωθεί η αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς. Και αυτό είναι έργο δικό σας. Αυτά είναι τα δικά σας επιτεύγματα. Ό,τι και να λέτε, όσο και να θέλετε να παραπλανήσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πιο επικίνδυνο για τη χώρα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τα προβλήματά της, αλλά προσπαθεί εναγωνίως να βρει άλλοθι για την παταγώδη αποτυχία της. Προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή της, με απαράδεκτες κατηγορίες που πολώνουν και διχάζουν ακόμα περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου. Διαχειρίζεται την κρίση με τρόπο που ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Επικαλείστε συνεχώς την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας. Εσείς όμως, εσείς τορπιλίζετε αυτή την ομοψυχία καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι άλλοι σάς φταίνε. Εσείς καμία ευθύνη! Τα πάτε μια χαρά!

Για την κρίση στην οικονομία, ποιος φταίει κατά την κυβέρνησή σας; Προσφεύγετε στη γνωστή σας, προσφιλή μέθοδο. Δεν σας φταίει η οικονομική σας πολιτική των πέντε τελευταίων ετών. Σας φταίει η υπονόμευση που κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Για την κρίση των θεσμών, της δημοκρατίας, ποιος φταίει; Δεν σας φταίει η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων Αρχών, η κομματικοποίηση της Αστυνομίας. Σας φταίει η υπονόμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαράδεκτα άλλοθι, για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στον τόπο.

Για τα σκάνδαλα, ποιος φταίει; Δεν σας φταίνε οι υπουργοί σας που ενήργησαν συντονισμένα, σας φταίνε μόνο οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι μοναχοί. Αυτά λέτε και δεν σας παίρνει πια σοβαρά ο Ελληνικός λαός. Και βέβαια, όταν θα ξαναβρεθείτε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, θα μας λέτε ότι “γι’ αυτό, φταίνε οι κακές επιλογές του Ελληνικού λαού”.

Με περίσσια αλαζονεία ακούμε τελευταία μια παλιά θεωρία από τη Νέα Δημοκρατία, ότι “για όλα φταίνε ξένοι και ντόπιοι πράκτορες”. Δηλαδή, να πιστέψουμε ότι φταίνε ξένοι και ντόπιοι πράκτορες για το Βατοπέδι, για τα ομόλογα, για την αναξιοκρατία παντού, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για τα χάλια μας στα νοσοκομεία, για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, για την εγκατάλειψη της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

Σας ρωτώ: Τα υιοθετείτε αυτά; Αν απόψε ακούσουμε ξανά αυτή την άποψη από τα χείλη σας, θα επιβεβαιώσετε τη γύμνια σας, την αδυναμία σας για μια ακόμα φορά. Την ένδεια επιχειρημάτων, το βαθύ αδιέξοδό σας, που όμως αφήνει τη χώρα ανοχύρωτη και το λαό σε απόγνωση.

Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν απολύτως κωμικό, αλλά η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας έχει τρωθεί από τις αστείες σας δικαιολογίες. Αυτά λέτε όταν πάτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Με αυτές τις υπεκφυγές προσπαθείτε να πείσετε τους εταίρους σας, τους εταίρους μας, να σας εμπιστευθούν;

Να διαβάσουμε δύο εφημερίδες; Το 2004 έγραφε η Le Monde: «στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά από μία ημιαρχαϊκή σε μια σύγχρονη χώρα η Ελλάδα». Σήμερα, η ίδια εφημερίδα γράφει: «η Ελλάδα χωρίς κράτος».

Η Observer γράφει το 2004: «η χώρα έχει μεταμορφωθεί, με ορατή την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις υποδομές». Σήμερα: «η Ελλάδα είναι μια τέλεια καταιγίδα απογοήτευσης σκανδάλων και οργής».

Έχετε καταλάβει ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, την οποία δημιουργήσατε εσείς; Έχετε καταλάβει ποια είναι η εικόνα που δείχνουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη χώρα μας; Και τολμάτε να εγκαλείτε εμένα, στην προσπάθειά μου να υπερασπιστώ την εικόνα αυτής της χώρας; Να υπερασπιστώ την Ελλάδα;

Να κάνω μία μικρή διαφοροποίηση, μια μεγάλη διαφοροποίηση δυστυχώς, ότι άλλο η Νέα Δημοκρατία, και άλλο η Ελλάδα; Δεν είναι αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα είναι άλλη κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή την άλλη Ελλάδα, την οποία εσείς δεν υπηρετείτε. Έλεος πια!

Αισθάνεται και δικαίως σήμερα ο μέσος Έλληνας, ακόμα και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, βαθιά απογοήτευση, απελπισία, οργή. Κι όχι μόνο η νέα γενιά της πατρίδας. Και το ερώτημα που σήμερα θέτει είναι τόσο απλό, όσο είναι και βαθύ. Ρωτάει: «Μπορούμε; Μπορούμε ως Έλληνες; Μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δίνη της κρίσης; Υπάρχει ελπίδα»;

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει κι έχει αποδείξει ότι η χώρα μπορεί, ο Ελληνισμός μπορεί, η Ελλάδα μπορεί. Λαού θέλοντος, το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες μας, αλλά και τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας.

Έχουμε κάθε λόγο να μην θέλουμε να παραλάβουμε μια Ελλάδα που βουλιάζει.

Έχουμε κάθε λόγο, όσος χρόνος απομένει μέχρι τις εκλογές, να θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να μπορούσε να πάρει μέτρα που θα αποτρέψουν τα χειρότερα, τη χρεοκοπία, την ύφεση, την αναξιοπιστία. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε καταθέσει επανειλημμένως προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, όπως με το θέμα των τραπεζών, προτάσεις που ποτέ δεν αξιώθηκε καν να κουβεντιάσει η σημερινή κυβέρνηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε παράταξη ευθύνης, όχι παράταξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και ξέρουμε ότι η παράταση της ζωής της σημερινής κυβέρνησης απλώς παρατείνει την κρίση, βαθαίνει την κρίση, δημιουργεί αδιέξοδα. Αδιέξοδα, τα οποία όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θα βρει μπροστά της. Από την πιθανή χρεοκοπία της οικονομίας, μέχρι τη βαθύτερη – κι είναι ακόμα χειρότερο αυτό – τη βαθύτερη χρεοκοπία της ίδιας της Πολιτείας, στα μάτια μιας ολόκληρης νέας γενιάς των πολιτών της χώρας μας.

Έχουμε πειστεί, έχει πια πειστεί και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ότι η παράταση αυτού του κακόγουστου θεάτρου σκιών, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βλάπτει σοβαρά την πορεία της χώρας μας. Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η κυβέρνηση σήμερα δεν αποτελεί μέρος της λύσης, διότι απλά είναι μέρος της κρίσης, παραγωγός της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις. Δεν θα γίνει με μαγικές συνταγές, αλλά με υπεύθυνο σχέδιο, με συστηματική δουλειά, με ισχυρή πολιτική βούληση. Να ενώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, μέσα από κοινούς στόχους και αρχές.

Προτείνουμε μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία, μια συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, μια πλατειά συμμαχία των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον, μπροστά στην κρίση, και την εσωτερική και τη διεθνή, απαιτείται να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα με την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη. Αποτελούν για μας πρώτη προτεραιότητα. Με την μείωση του φορολογικού βάρους για την μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα, τα φτωχότερα στρώματα.

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την «γενιά των 700 ευρώ», όπως ονομάζεται. Με την καταπολέμηση της ακρίβειας. Μπορούμε; Και βέβαια μπορούμε. Όχι με την παράταση μιας κυβέρνησης που με την πολιτική της διχάζει.
Δίχασε και διχάζει η Νέα Δημοκρατία με φοροαπαλλαγές για τους πλουσιότερους και φοροεπιδρομές για τους πολλούς.

Δίχασε και διχάζει η στήριξή της στα καρτέλ, εκτοξεύοντας την ακρίβεια στα ύψη.

Για μια άλλη πολιτική, χρειάζεται νέα κυβέρνηση.

Δεύτερον: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, κοινωνική πολιτική που προστατεύει και στηρίζει τον μέσο και φτωχότερο Έλληνα. Προτείνουμε παρεμβάσεις στην δημόσια υγεία και πρόνοια, που θα εξασφαλίσουν στους Έλληνες δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με ασφαλιστικό σύστημα που θα αποκτήσει ξανά βιώσιμη προοπτική.

Προτείνουμε την δραστική αύξηση των δαπανών για την δημόσια παιδεία. Ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θα προωθεί την κριτική σκέψη. Θα καταργεί το πιεστικό, ανούσιο, βαρετό σχολείο – εξεταστικό κέντρο, που πνίγει την δημιουργικότητα των παιδιών μας.

Για εμάς, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία παντού, τα Πανεπιστήμιά μας, είναι τα νέα μεγάλα έργα της επόμενης κυβέρνησης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Είναι οι γέφυρες για το μέλλον. Η αξιοπρεπής δουλειά για όλους είναι δέσμευσή μας.

Προτείνουμε να χρηματοδοτήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, για να διευκολύνουμε, να ανοίξουμε την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
Και βέβαια μπορούμε. Όχι όμως με την παράταση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, που απαξιώνει το κοινωνικό κράτος, που στηρίζει την ιδιωτική αισχροκέρδεια στον τομέα αυτό, που εμποδίζει την δημιουργικότητα των νέων, που ανοίγει την ψαλίδα της ανισότητας. Χρειάζεται νέα κυβέρνηση για μια άλλη πολιτική.

Τρίτον: Μπροστά στην κρίση που βιώνει ο Έλληνας, χρειάζεται νέο σχέδιο ανάπτυξης. Πολύ απλά, πέραν της πιο δίκαιης αναδιανομής του πλούτου της χώρας, να μεγαλώσει η ίδια η πίτα.
Προτείνουμε αναπτυξιακό σχέδιο, που να βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένους άξονες. Ένα σημαντικό πρόγραμμα δημοσίων έργων, δημοσίων επενδύσεων, που θα υποστηρίζει το νέο αναπτυξιακό μας πρότυπο, την «πράσινη ανάπτυξη».

Τι εννοούμε: Προτείνουμε ένα πρόγραμμα ικανό να αναθερμάνει την οικονομία, να ενισχύσει το εισόδημα, την οικονομική δραστηριότητα, να δώσει χιλιάδες νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίες. Δουλειά επιτέλους με αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερότητα και προοπτική. Δηλαδή, μια ανάπτυξη βασισμένη στην ποιότητα, στην ποιότητα των προϊόντων μας. Όχι στην φτήνια της εργασίας, που είναι η δική σας πολιτική επί πέντε χρόνια, εξευτελίζοντας τον νέο άνθρωπο.

Εμείς προτείνουμε την ποιότητα των γνώσεων, των υποδομών και των καινοτομιών. Αυτό απλά σημαίνει: Επένδυση στον άνθρωπο, όχι στη φτήνια. Το δικό μας μέλλον είναι η ποιότητα. Μια πορεία που θα γεννήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέα πεδία δράσης, νέες αγορές για τους δημιουργικούς παραγωγούς, για τους αγρότες μας, για τις καινοτόμες ιδέες, για τους νέους επιστήμονες, που σήμερα ασφυκτιούν και απελπίζονται σε μια κλειστή και αγκυλωμένη, πελατειακή οικονομική δομή.

Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με υπεύθυνες πολιτικές στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας, όχι της μαύρης τρύπας κάποιων τραπεζών, αλλά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενισχύοντας νέου τύπου τεχνολογίες μικρής κλίμακας, προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές και την καθετοποίηση της παραγωγής ενέργειας, αναπτύσσοντας την τεχνολογία, την τεχνογνωσία για την προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποιώντας αυτά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα εξαγωγικά, σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί να γίνει και θα γίνει πρότυπο κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις υπηρεσίες μεταφορών, στις επικοινωνίες, στην πληροφορική. Να παράγει και να εξάγει τεχνολογία, τεχνογνωσία, σε νέους ανταγωνιστικούς κλάδους.

Το παλιό πρότυπο ανάπτυξης πέθανε. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πορεία. Και μπορούμε να έχουμε αυτή την άλλη πορεία. Μπορούμε, βεβαίως μπορούμε.

Απαιτείται επειγόντως μια επιτελική κυβέρνηση, ισχυρή και όχι εξαρτημένη Αυτοδιοίκηση. Μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, με αλλαγές που εγγυώνται το δικαίωμα συμμετοχής στον πολίτη. Δικαίωμα στον λόγο, δικαίωμα στις Υπηρεσίες και στην ποιότητα. Προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι ένα κράτος δημοκρατικό, επιτελικό, ισχυρό και αποκεντρωμένο.

Μια κυβέρνηση που δεν φοβάται να αποκεντρώνει εξουσίες, αρμοδιότητες και πόρους, αντί να τα κρατάει για πελατειακές διευθετήσεις. Ένα κράτος στην υπηρεσία όλων των Ελλήνων, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, σχεδιάζει την ανάπτυξη, εποπτεύει αποτελεσματικά την αγορά, εφαρμόζει τους κανόνες αυστηρά, προστατεύει τον πολίτη και διασφαλίζει τα δικαιώματά του.

Ένα κράτος, που θα δεσμεύεται για δίκαιο φορολογικό σύστημα και θα αντιμετωπίζει τον φορολογούμενο με σεβασμό και δικαιοσύνη. Ένα κράτος, που πρώτο το ίδιο θα εγγυάται την διαφάνεια, την αξιοπρέπεια, την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό. Θα διαπνέεται από αρχές, αξίες και κανόνες. Θα είναι πάντοτε παρόν. Θα διεκδικεί τα εθνικά συμφέροντα, θα διεκδικεί το συμφέρον του πολίτη, θα διαπραγματεύεται με αξιοπιστία, με αποτελεσματικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα.

Μπορούμε, αγαπητοί συνάδελφοι; Και βέβαια μπορούμε. Όχι όμως με παράταση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, που προωθεί την εξάρτηση και την μιζέρια, την πελατειακή πολιτική και την κομματική παρέμβαση. Παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, παρέμβαση στις ανεξάρτητες Αρχές, κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, που προωθεί τους αρεστούς και όχι τους άριστους. Που περιθωριοποιεί κάθε πολίτη, κάθε κοινωνικό στρώμα, το οποίο θεωρεί αδύναμο. Αδύναμο να αντιδράσει, όπως τη νεολαία, που βέβαια έχει αντιδράσει. Τον μετανάστη, το άτομο με αναπηρία, τη γυναίκα.

Απαιτεί σήμερα και η νεολαία μας μια άλλη πολιτική. Και δικαίως. Άλλη πολιτική, που όμως απαιτεί μια νέα κυβέρνηση στον τόπο. Εμείς γνωρίζουμε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, η χώρα θέλει εξειδίκευση και ενδυνάμωση έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Χρειάζεται λεφτά για τη δημόσια παιδεία και έρευνα. Εσείς τη διαλύσατε. Χρειάζεται κανόνες, εσείς τους καταργήσατε. Χρειάζεται θεσμούς δημοκρατικούς, εσείς οδηγήσατε σε δυσλειτουργία με τρόπο αντιδημοκρατικό τους θεσμούς. Χρειάζεται μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο λαό και την κυβέρνηση, εσείς πράξατε ύβρη έναντι του λαού.

Και σήμερα, η νεολαία ξεσηκώνεται. Δεν είμαι εδώ για να κάνω εξαγγελίες. Σήμερα, ας τους ακούσουμε και μαζί ας συμβάλλουμε όλοι μας για να τους εγγυηθούμε το απλό δικαίωμα να εκφραστούν. Να εκφραστούν ελεύθερα, ειρηνικά, χωρίς βία.

Αυτό δεν μπόρεσε να το εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που αφήνει ανενόχλητους κουκουλοφόρους να δρουν, ενώ επιδεικνύει περίσσια βία σε νέους μαθητές που διαδηλώνουν ειρηνικά. Ακόμα και διώξεις κάνει στα παιδιά αυτά, με βάση το νόμο περί τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ανίκανη, παράλυτη, αντιφατική στην αντιμετώπιση της εξέγερσης των νέων. Γι/ αυτό είναι και οι δικές μας ευθύνες αυξημένες, οι ευθύνες της αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό το λόγο, θα πάρω πρωτοβουλία να καλέσω τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να βρεθούμε και, στο μέτρο που μπορούμε, το τονίζω αυτό, στο μέτρο που μας αναλογούν οι ευθύνες μας ως κόμματα αντιπολίτευσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τα στοιχειώδη για τη νέα γενιά, που δικαίως διαμαρτύρεται.

Χωρίς καμία διάθεση καπελώματος, χειραγώγησης ή κομματικής εκμετάλλευσης, να εγγυηθούμε το βήμα για τους νέους, να κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε την περιφρούρηση του δικού τους δικαιώματος να ακουστούν ελεύθερα, χωρίς βία, χωρίς κίνδυνο, χωρίς φόβο.

Επαναλαμβάνω και σήμερα: Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται κουκούλες, δεν φοβάται το φως, τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, τον διάλογο. Αυτά, τα επιζητεί. Αυτά ζητά και η νέα γενιά, ένα δημοκρατικό βήμα να εκφρασθεί, να διεκδικήσει τις ελπίδες της. Αλλά αυτή η φωνή της, κινδυνεύει να χαθεί, κάτω από τις συγκρούσεις μεταξύ των ΜΑΤ και των διαφόρων κουκουλοφόρων.

Και θα χάσει η Ελλάδα μια ιστορική ευκαιρία, να ακουστεί επιτέλους η φωνή της νέας γενιάς, να ακουστεί δυνατά, να ακουστεί όταν μας λέει ότι “το δημόσιο σχολείο έχει καταντήσει καταναγκαστικά έργα”, όταν μας λέει για ένα απάνθρωπο εξεταστικό σύστημα που ισοπεδώνει τον μαθητή και τα ταλέντα του, για αποστήθιση την εποχή που ο καθένας μας κουβαλά μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια στον υπολογιστή του.

Καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ζωής του μαθητή, τις επαγγελματικές, τις πνευματικές, τις ψυχαγωγικές, τις δημιουργικές. Ένα σχολείο που είναι απλώς συμπλήρωμα των φροντιστηρίων. Ένα κόστος για την οικογένεια αβάστακτο, που οδηγεί σε αδιέξοδα, σε νέα αδιέξοδα. Πτυχία χωρίς ανταπόκριση, δημόσιο πανεπιστήμιο όπου διδάσκεται δυστυχώς η συναλλαγή, το αλισβερίσι με τους καθηγητές και τις παρατάξεις, αντί της περιπέτειας, της εξερεύνησης, της γνώσης.

Σήμερα, είναι απαίτηση της νέας γενιάς να την ακούσουμε, όταν μας λέει ότι “για να προχωρήσει σε αυτή την κοινωνία, δεν έχει αξία το πτυχίο, δεν έχει αξία ο κόπος, η γνώση, η πρωτοβουλία, η προσπάθεια δημιουργίας, ούτε καν οι βαθμοί”. Αλλά σημασία έχει το μέσο, ο ευτελισμός των νέων. Αυτό είναι το πρόβλημα, που τρέχουν στα βουλευτικά γραφεία για να διορισθούν σε ένα άθλιο STAGE, να πουλήσουν τη συνείδησή τους, τις αξίες τους, με ποια προοπτική; Την ανασφάλιστη εργασία; Τα 300 με 700 ευρώ που θα πάρουν;

Σας ρωτώ, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι: Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την κατάντια; Ως πότε θα συνεχίσει αυτός ο ευτελισμός της νέας γενιάς; Θα αφήσουμε να γίνει η σημερινή γενιά, η γενιά που χάθηκε; Αυτοί είναι που θα κληθούν να τραβήξουν την Ελλάδα μπροστά. Αντί να τους δώσουμε ελπίδα, στήριξη, πρότυπα, αρχές και αξίες, την πίστη στον εαυτό τους, τους γυρνάμε την πλάτη.

Κι εγώ σήμερα, σας λέω και φωνάζω: Είμαι κι εγώ με τη νέα γενιά, εμείς είμαστε με τη νέα γενιά, που δεν συμβιβάζει τις αρχές της και τα όνειρά της, που δεν αντέχει άλλο τις άθλιες εικόνες της καθημερινής διαφθοράς, που δεν αντέχει άλλο το ρουσφέτι, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και το ψέμα.

Είναι αυτό το παρασκήνιο που καταδικάζει σήμερα η νεολαία. Είναι αυτή η ασυλία και η αλαζονεία στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι υπουργοί να οργανώνουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, τα Βατοπέδια, τα ομόλογα, τις υποκλοπές και οι υπουργοί να παίρνουν άφεση αμαρτιών από τον πρωθυπουργό της χώρας. Τι θα κάνετε;

Τι θα κάνετε; Σας ρωτώ, τι θα κάνετε με το θέμα της Προανακριτικής, για να μην παραγραφούν τα αδικήματα; Είναι αυτή σας η ευκολία να καταπατάτε κάθε αρχή και αξία. Να μιλάτε για αξιοκρατία και να κυβερνούν οι κομματικοί κουμπάροι. Είναι ύβρις να βλέπουμε σποτάκια περί φορολογικής συνείδησης, ενώ από την άλλη, οι υπουργοί να δίνουν μαθήματα για offshore και πώς θα φοροδιαφεύγουν.

Ο λαός απαιτεί μια νέα πορεία για τον τόπο. Απ’ αυτή την κρίση δεν θα βγούμε, αν δεν αλλάξουμε κυβέρνηση. Όσο παραμένει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, η κρίση θα βαθαίνει. Δεν ζητάμε εξουσία για την εξουσία. Απαιτούμε μια άλλη πορεία. Την προσφυγή στον Ελληνικό λαό. Και τη λύση, τη δίνει πάντα ο λαός.

Ο λαός, που στρέφει ήδη με εμπιστοσύνη το βλέμμα του στο ΠΑΣΟΚ και επενδύει σε εμάς όλες του τις ελπίδες. Για να μείνουν έτσι στον αέρα τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων που προωθούνται από εξωθεσμικούς κύκλους, από αυτούς που φοβούνται βεβαίως τη μεγάλη αλλαγή και κυκλοφορούν σενάρια τελευταία για το ενδεχόμενο κάποιου μεγάλου συνασπισμού.

Τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ήταν αρκετά για να αποδείξουν πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, όσοι ψάχνουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ, δεν θα τη βρουν στο ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό, όσοι αναζητούν παράταση της σημερινής κρίσης, δεν θα βρουν χέρι βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ. Γι? αυτό, όσοι προωθούν σενάρια συγκυβέρνησης για να προστατέψουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, τα προνόμιά τους, τις παρασιτικές τους δουλειές, το ΠΑΣΟΚ τους λέει ξεκάθαρα, «ψάξτε αλλού, ψάξτε αλλού, όχι στο ΠΑΣΟΚ».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το χάσμα μεταξύ μας αποτυπώνεται ανάγλυφα στον προϋπολογισμό που εσείς απόψε καλείστε να ψηφίσετε. Ο προϋπολογισμός σας, όχι μόνο αδικεί το μέσο Έλληνα, όχι μόνο δεν μας βγάζει από την κρίση, αλλά η ύπαρξή του είναι μέρος της κρίσης αξιοπιστίας που έχει η σημερινή κυβέρνηση και, μαζί δυστυχώς, και όλη η χώρα.

Μια κρίση αξιοπιστίας που αποτυπώθηκε όχι μόνο στο σημερινό προϋπολογισμό, αλλά και στον περσινό, για τον οποίο πήγαμε σε εκλογές. Το θυμόσαστε; Και στον προπέρσινο. Και πάει λέγοντας.

Και σήμερα, βρίσκεται σε μια κρίση αξιοπιστίας, μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, η χώρα μας. Με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, χωρίς σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και με τεράστιο κόστος δανεισμού. Με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και το λαό μας.

Ναι, εσείς υπονομεύετε την ανεξαρτησία της χώρας μας με την επικίνδυνη, πελατειακή οικονομική σας πολιτική. Διότι η ανεξαρτησία της χώρας μας έχει σχέση και με το δικαίωμα της Ελλάδας να μπορεί να ορίζει τις οικονομικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές πολιτικές. Να μην βρίσκεται υπό επιτήρηση, στην οποία μας βάλατε εσείς τα τελευταία χρόνια.

Και αν όλα πάνε τόσο καλά όπως μας λέτε, τότε γιατί το επίκεντρο του ανασχηματισμού είναι η μετακίνηση του υπουργού Οικονομίας; Γιατί, όπως διαβάζω, ψάχνετε να βρείτε υπουργό Οικονομίας; Ακόμα και τυπικά έξω από τον δικό σας πολιτικό χώρο; Δεν ξέρω αν θα βρείτε κανέναν τέτοιο, έτοιμο να γίνει περίγελος και να υπηρετήσει τη δική σας αποτυχημένη πολιτική. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Δεν πρόκειται να ξεγελάσετε κανέναν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για τη χώρα μας. Δεν χωρούν μεσοβέζικες λύσεις. Δεν χωρούν λύσεις παράτασης της κρίσης. Δεν χωρούν παρασκηνιακές συνεννοήσεις, που θέλουν να βάλουν τη βούληση του λαού στην άκρη. Δεν χωρούν προσπάθειες χειραγώγησης των αποφάσεων του Ελληνικού λαού.

Είναι αυτό το παρασκήνιο που καταδικάζει και η νεολαία μας και ο Ελληνικός λαός. Απ’ αυτό το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, θέλω να είμαι σαφής. Δεν μας ενδιαφέρουν οι λύσεις που σώζουν τη Νέα Δημοκρατία, για να πάρουμε εμείς κάποια υπουργικά έδρανα. Εμάς, μας ενδιαφέρει το μέλλον της ελληνικής Δημοκρατίας, το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον της πατρίδας.

Γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τέτοια σενάρια, ταγμένο να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα. Και με εξαίρεση τα φαινόμενα βίας, που όλοι υπεύθυνα και ειλικρινά καταγγέλλουμε, υπάρχει κάτω, στην κοινωνία, η διάθεση να πάρει η ίδια την τύχη στα χέρια της.

Γι’ αυτό, θέλουμε μια ξεκάθαρη εντολή από το λαό, που είναι ο μόνος εντολέας τον οποίο αναγνωρίζουμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να χαράξει μια νέα πορεία. Θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό λαό. Θα διαμορφώσουμε, ναι, νέες κοινωνικές και νέες πολιτικές συναινέσεις. Συναινέσεις, που όμως θα βασίζονται στο νέο Πρόγραμμά μας, σε προγραμματικές συγκλίσεις με προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, για μια εθνική κοινωνική συμφωνία, ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης με τον Έλληνα και την Ελληνίδα.

Μετατρέποντας τον αυταρχισμό, σε διάλογο.

Μετατρέποντας την περιθωριοποίηση της νεολαίας, σε ουσιαστική του συμμετοχή, δημιουργική, απ’ το σχολείο μέχρι και τον κυβερνοχώρο.

Μετατρέποντας το βόλεμα των «ημετέρων», σε κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού.

Μετατρέποντας τη ρουσφετολογική σπατάλη, σε αναπτυξιακή επένδυση.

Μετατρέποντας το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού, σε σοβαρή και υπεύθυνη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας των Ελλήνων.

Μετατρέποντας την απουσία μας στο εξωτερικό, σε δυναμική παρουσία και αξιοπιστία της χώρας μας, σε μια Ελλάδα των αξιών.

Μετατρέποντας την αδιαφάνεια του παρασκηνίου, σε φως, στην τήρηση αρχών που θα διέπουν τη διακυβέρνησή μας. Διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση, κοινωνική λογοδοσία, διαβούλευση. Και πάνω σε αυτές τις αρχές, ναι, πάνω σε αυτές τις αρχές, θα μπορέσουμε να χτίσουμε νέες κοινωνικές συναινέσεις. Όχι παρασκηνιακές. Ανοιχτές, με στόχο το δημόσιο συμφέρον.

Μιλώντας με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και θάρρος, να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη και να αντιμετωπίσουμε κατάματα τις πραγματικές δυσκολίες του τόπου, μετατρέποντας την πόλωση και τον διχασμό που κυριαρχεί επί των δικών σας ημερών, σε νέες συμμαχίες κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.

Αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία, αλλά και το νέο δυναμισμό του Κινήματός μας, αξιοποιώντας τα καλύτερα μυαλά του Ελληνισμού, αλλά και της διεθνούς κοινωνίας, μέσα από τα προοδευτικά Κινήματα και την Σοσιαλιστική Διεθνή. Προωθώντας τους άξιους, και όχι τους αρεστούς.

Προσηλωμένοι σ’ ένα νέο δρόμο δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και «πράσινης ανάπτυξης». Το τρίπτυχο της πολιτικής μας. Να διαμορφώσουμε μια κοινωνία ανοιχτή στα όνειρα των νέων παιδιών, που δεν θα φοβάται τα όνειρα των νέων παιδιών.

Προσηλωμένοι στην εντολή που θα μας δώσει ο λαός, να μετατρέψουμε την οργή, σε δύναμη ανατροπής και αλλαγής, δημιουργικής αλλαγής στη χώρα μας.

Και ναι, με νέα λαϊκή εντολή, θα ξαναδώσουμε σ? αυτή τη χώρα ελπίδα και προοπτική. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Αυτή είναι η ξεκάθαρη πορεία μας.

Πορεία, για να εγγυηθούμε το δικαίωμα σε μια κοινωνία ανθρωπιάς.

Σας ευχαριστώ.”

Διαβάστε επίσης