Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απαντήσεις Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επίκαιρες ερωτήσεις των ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν ευχαριστώ τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων για την ερώτηση. Συμμερίζομαι όχι μόνο τη δική τους αγωνία, αλλά ακόμη περισσότερο την αγωνία των ίδιων των αγροτών.

Διότι σήμερα, ο αγρότης βρέθηκε στη χώρα μας και απροετοίμαστος και απροστάτευτος, στο έλεος των ανεξέλεγκτων δυνάμεων των αγορών, εγχώριων και διεθνών, και αυτό συνέβη την πιο κρίσιμη στιγμή, δηλαδή της αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί ακριβώς για την προετοιμασία τους, τη στήριξή τους, τη θωράκισή τους, κάτι που βεβαίως όχι μόνο δεν έγινε, αλλά σπαταλήθηκε πελατειακά, ρουσφετολογικά και αναποτελεσματικά.

Έχουν λοιπόν δίκιο οι αγρότες που ανησυχούν για το μέλλον τους. Είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, το κόστος παραγωγής, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, το κόστος άρδευσης, να εκτοξεύονται, τις τιμές των προϊόντων τους να φθίνουν, με τους μεσάζοντες όπως είπατε κι εσείς, να είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι.

Συμπιέστηκαν από την απόλυτη ανοχή της παραβίασης κάθε κανόνα στην αγορά και στις διεθνείς αγορές. Συμπιέστηκαν, και χωρίς βοήθεια από τους ανταγωνιστές εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίοι δουλεύουν με τα πιο χαμηλά κοστολόγια, ή με την καλύτερη ποιότητα τελικά των προϊόντων τους.

Πλήρωσε ακριβά ο αγροτικός πληθυσμός τους αναχρονιστικούς πελατειακούς, είτε συνδικαλιστικούς, είτε και συνεταιριστικούς θεσμούς, που παραμένουν, δυστυχώς και αυτοί, κακοί μεσάζοντες εντέλει, και εμπόδιο στον αγρότη, αντί να είναι δύναμη συλλογικής οργάνωσης, δύναμη διαπραγμάτευσης, δύναμη για το marketing, δύναμη για την εκπαίδευσή τους και τη στήριξή τους.

Η έλλειψη εκπαίδευσης, η έλλειψη ενημέρωσης, η έλλειψη πληροφόρησης είναι αδιανόητη, σε σύγκριση με άλλους αγρότες άλλων χωρών. Δεν έχουμε ούτε μια σχολή για τον αγρότη, ενώ έχουμε βεβαίως για δημόσιους υπαλλήλους, για κτηνιάτρους, για γεωπόνους, αλλά δεν έχουμε σχολή για να βγάζουμε επαγγελματίες αγρότες.

Στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, δείτε τι έγινε. Ενώ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008, ξεκίνησε μετά την προθεσμία, δηλαδή το καλοκαίρι του 2009, με αποτέλεσμα τραγικές καθυστερήσεις για τα δικαιώματα των αγροτών. Από τις 4 του Οκτώβρη, όταν η πρόοδος ήταν μόλις 28% τότε, μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, φτάσαμε στο 85% της ψηφιοποίησης.

Σήμερα, είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, ώστε να αποδοθούν στους αγρότες 2,7 δις ευρώ. Κι αυτή είναι η απόδειξη ότι απαιτείται να έχεις πολιτική βούληση και σαφή στόχο για να υπηρετείς το κοινό συμφέρον.

Στο θέμα του ΕΛΓΑ, και στον αγροτικό τομέα δυστυχώς, έχουμε μεγάλο πρόβλημα της αναξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ναδίρ η αξιοπιστία μας και εκεί.

Δείτε τι έγινε: μετατράπηκε ο ΕΛΓΑ σε κέντρο εξαγοράς συνειδήσεων, αφού με απόλυτα πελατειακά κριτήρια δίνονταν διαφορετικές αποζημιώσεις για την ίδια ζημιά. Με ποια κριτήρια δίνονταν αυτές οι διαφορετικές αποζημιώσεις; Πολύ απλά, ανάλογα με το ποιον είχες ως μεσάζοντα, ποιο βουλευτικό γραφείο, τότε έπαιρνες καλύτερη ή μικρότερη αποζημίωση. Πελατειακές αντιλήψεις, προνόμια για τους λίγους, για τους «ημέτερους».

Γι’ αυτό, βάζουμε άμεσα τέλος σε αυτή την ομηρία των αγροτών. Ερχόμαστε με ένα νέο κανονισμό για τον ΕΛΓΑ, για να αντιμετωπίζονται οι αγρότες και δίκαια και ισότιμα. Τους θέλουμε και περήφανους, και με αξιοπρέπεια.

Δείτε όμως και τη σπατάλη στην οποία είχε επιδοθεί η Νέα Δημοκρατία. Φτάσαμε στο σημείο, το κόστος των τηλεφώνων, των τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, μόνο στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες έφτασαν να χρησιμοποιούν 60 και 70 κινητά τηλέφωνα.

Το περιβόητο αγροτικό κανάλι. Δαπανούνταν εκεί 3 εκατομμύρια ευρώ για εξαφανισμένους υψηλόμισθους. Και αυτά δεν τα λέω για τα ποσά. Τα λέω για την αντίληψη που επικρατούσε, μια αντίληψη διακυβέρνησης, που βεβαίως συνέβαλε στην ευρύτατη σπατάλη σημαντικών πόρων.

Οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου δεν έκαναν απολύτως τίποτα, για να σταματήσουν την παράνομη εισαγωγή υποβαθμισμένων προϊόντων στην Ελλάδα, τις ελληνοποιήσεις όπως λέγονται, ενώ γνώριζαν από επώνυμες καταγγελίες τη μόνιμη πρακτική της μίζας στα διόδια, με αποτέλεσμα και να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, και να καταρρέουν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων.

Και εδώ, αμέσως μόλις αναλάβαμε, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας. Στείλαμε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιες πρακτικές από κανέναν επίορκο δημόσιο λειτουργό.

Τα 5,5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ώθησαν και τους νέους αγρότες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Για παράδειγμα δεν αποπληρώνονταν τα πριμ και οι επενδύσεις τους, ώστε να φτάσουν τελικά στο αμήν. Το καθήκον της Πολιτείας είχε μετατραπεί σε διακριτική ευχέρεια κάποιων πολιτικών γραφείων απέναντι στους αγρότες.

Εμείς, σήμερα αποπληρώνουμε τις εκκρεμείς επενδύσεις των νέων αγροτών, γιατί το δικαιούνται. Και το δικό μας καθήκον είναι να τους δικαιώσουμε. Και σε αυτό το καθήκον, εμείς θα ανταποκριθούμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης την οποία βιώνουμε. Από την κρίση αυτή, δεν εξαιρείται σχεδόν καμία πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας, κανένας τομέας της οικονομίας. Εκεί μας οδήγησαν εγκληματικές πολιτικές εγκατάλειψης, κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου, υποταγής του συλλογικού συμφέροντος στα πολυποίκιλα ιδιοτελή συμφέροντα, που άνθησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κοινός παρανομαστής των πολιτικών αυτών, ήταν η κατάφορη αδικία, η κατάφορη ανισότητα, η ραγδαία επιδείνωση της θέσης των ασθενέστερων στρωμάτων, της μεσαίας τάξης, των μισθωτών, των συνταξιούχων, της υγιούς επιχειρηματικότητας και φυσικά της αγροτιάς.

Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εμείς έχουμε εντάξει σήμερα τους αγρότες σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες εισοδηματικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα, με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων, ύψους 1,14 δις ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα. Αυξήσαμε την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες από 7% στο 11%.

Εντάξαμε τους αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και σκοπεύουμε να τους εντάξουμε στις ρυθμίσεις, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, του ΤΕΜΠΜΕ.

Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες που βρήκαμε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλταζής», από το 2004.

Τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες, με 530 επενδυτικά σχέδια, ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, που και αυτά βρίσκονταν στα ντουλάπια των Υπουργείων.

Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα και θα αυξηθούν κατά 20 ευρώ επιπλέον από την 1/7/2010, έτσι ώστε στο τέλος της τετραετίας, να φτάσουν στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και στα 950 για το ζευγάρι.

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, καταβάλαμε μέσω του ΕΛΓΑ 160 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές σε φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους του 2007.

Και βέβαια, αυτά είναι μέτρα άμεσης στήριξης και δεν θα μείνουμε εδώ, διότι εμείς ήρθαμε για τις μεγάλες ανατροπές. Ξεκινήσαμε μια διαδικασία πρωτοποριακού και ευρύτατου διαλόγου για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό τομέα, για ανατροπές και όχι μερεμέτια.

Οι προτεραιότητες και οι ενότητες αυτού του διαλόγου είναι σαφείς. Είναι η ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας, για να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική -γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, αγοράζουμε ξένα και δεν πουλάμε ελληνικά προϊόντα- για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και μαζί μ’ αυτήν για να υπάρξει σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων για την υγεία του καταναλωτή, για το αγροτικό επάγγελμα, την εκπαίδευση και πιστοποίηση του αγρότη. Και ναι, χρειάζεται να ενισχύουμε όλο και περισσότερο τον αποκλειστικά, κατ’ επάγγελμα αγρότη, σταδιακά βεβαίως, αλλά εκεί πρέπει να πάμε. Στους συνεταιρισμούς χρειάζονται αλλαγές, ούτως ώστε να μην είναι απλά διαχειριστικές μονάδες επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων, ούτε παράγοντες και φέουδα στον αγροτικό τομέα, αλλά να είναι οικονομικές και συλλογικές κοινωνικές δυνάμεις, που μπορούν να μετατρέψουν πραγματικά τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και να εγγυηθούν μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση προς όφελος των αγροτών.

Να συζητήσουμε για την εύστοχη, δίκαιη και διαφανή αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να θέσουμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013, μια σημαντική διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να δημιουργήσουμε παράλληλα τις κατάλληλες συμμαχίες, για το καλύτερο συμφέρον της χώρας και των αγροτών, που θα εγγυώνται ένα αξιοπρεπές και σίγουρο εισόδημα για τον αγρότη.

Ένα εισόδημα με το οποίο, μέσα από τη στήριξη των Οργανισμών, την ενεργοποίηση των Οργανισμών, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά ένα δίχτυ ασφαλείας για μια κατώτατη τιμή στα αγροτικά προϊόντα.

Πάνω απ’ όλα όμως, χρειάζεται να θεμελιώσουμε μαζί μία σε βάθος αγροτική μεταρρύθμιση, για ένα νέο, για ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αυξήσει την πίτα για την ελληνική ύπαιθρο, θα την κάνει ανταγωνιστική, θα παράγει πλούτο, θα μοιράζεται δίκαια στους Έλληνες αγρότες, θα διασφαλίζει τη νέα γενιά των παραγωγών και μετά το 2013.

Να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος. Με επένδυση στην ποιότητα, στην παράδοση, στη γνώση, στην καινοτομία. Να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό, μέσα από τη μεσογειακή δίαιτα, που την έχουμε εγκαταλείψει.

Να διαμορφώσουμε μια νέα κρίσιμη οικονομική πολιτική, αλλά και συνείδηση του καταναλωτή, όπως κάνουν σήμερα άλλες χώρες, όπως κάνει η Μεγάλη Βρετανία, όπου αυτή τη στιγμή προωθείται η εθνική παραγωγή μέσα από διαφημιστικά προγράμματα, μέσα από προγράμματα διαμόρφωσης μιας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, που βοηθά στην ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία και ο αγροτικός τομέας.

Και εμείς εδώ, αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να προωθήσουμε, διότι εμείς έχουμε και τη μεσογειακή δίαιτα, στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε και να στηρίξουμε παράλληλα και την αγροτική παραγωγή, τον αγροτικό τομέα.

Δεν μπορεί παρά η αγροτική οικονομία να εδραιωθεί ως κεντρικός άξονας της συνολικής κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας. Άλλωστε, η αγροτική κοινωνία, ο αγρότης ήταν, είναι και θα είναι η βασική μας πολιτική αναφορά και ψυχή του δικού μας Κινήματος. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε τις λύσεις.

Κυρίες και κύριοι, η κυβέρνησή μας κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μετά τη μεταπολίτευση. Έχουμε το χρέος για μεγάλες αλλαγές. Θα τις κάνουμε για τους πολίτες, και όχι απέναντί τους. Τις μεγάλες αλλαγές στην αγροτική πολιτική, θα τις κάνουμε μαζί με τους αγρότες, όχι απέναντί τους. Δικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα, όχι τα θύματα των προβλημάτων, που γέννησε η πολιτική των προηγούμενων ετών.

Τα υπαρκτά και μεγάλα αυτά προβλήματα όμως, δεν θα λυθούν από μια άγονη αντιπαράθεση. Μόνος δρόμος είναι η συστράτευση, η συμμετοχή, ο διάλογος, για να πετύχουμε και στον αγροτικό τομέα, που είναι ένας δύσκολος τομέας, αλλά με επίπονο και επίμονο τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη ανατροπή.

Δεν ζητάμε ανοχή. Ζητάμε όμως κοινή συμμετοχή. Είναι κοινή η ευθύνη. Το έχω ξαναπεί: δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο. Αλλά δεν θα κάνουμε και μερεμέτια. Δεν υπάρχουν εξάλλου λεφτά για μερεμέτια. Πέραν των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, πέραν των όσων έχουμε προγραμματίσει και για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, κανένα απολύτως περιθώριο για να ικανοποιηθούν αυτή τη στιγμή διάφορα οικονομικά αιτήματα, που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται.

Αν κάναμε κάτι τέτοιο, θα ήταν εγκληματικό εις βάρος της ευημερίας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, εις βάρος της ίδιας της χώρας μας. Θα μπαίναμε πάλι σε πρακτικές αδιέξοδες, σε αντιλήψεις του παρελθόντος που πρέπει ν’ αλλάξουν.

Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις, που δεν αντέχουν παρά μόνο μερικούς μήνες. Και μετά, ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή, συναλλαγή με την εξουσία για να κλείνουν τα στόματα, και του χρόνου τα ίδια και χειρότερα, με τελικό αποτέλεσμα να υπονομεύουμε κάθε έννοια σοβαρού προγραμματισμού και προοπτικής.

Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών, που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή τη μεγάλη μάχη, την τολμηρή μάχη, καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή. Σας θέλουμε συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή που κάνουμε για τη χώρα, για το καλό όλων.

Κυρίες και κύριοι, τα μπλόκα στους δρόμους, όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα για τη χώρα. Προβλήματα για τους συμπολίτες μας, για την ελληνική οικογένεια, για τον επιχειρηματία, για την οικονομία. Σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, κάνουν πια τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας.

Όπως έχω πει, το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχουμε είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος για να βλάψουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Και μάλιστα, αυτή τη στιγμή, όπου πολλοί έχουν σκοπιμότητα, ακόμα και στυγνής κερδοσκοπίας απέναντι στην Ελλάδα.

Εγώ πρώτος κατανοώ τα προβλήματα των αγροτών. Και τα τελευταία χρόνια, το ξέρουν, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω συζητήσει με τον αγροτικό κόσμο. Αλλά ο τρόπος επίλυσης αυτών των προβλημάτων δεν είναι τα μπλόκα στους δρόμους.

Καλούμε όσους συμμετέχουν σήμερα σ’ αυτά τα μπλόκα, ν’ ανοίξουν τους δρόμους και μαζί ν’ ανοίξουμε το διάλογο για τη συμμετοχή και τη μεγάλη ανατροπή.

Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό, για να κρύψω ή ν’ αποφύγω προβλήματα. Αλλά η απουσία συλλογικής πατριωτικής προσπάθειας, θα βλάψει όλους. Τους πιο αδύναμους περισσότερο, την αγροτιά ιδιαίτερα.

Αυτούς τους τρεις μήνες, αποδείξαμε με συγκεκριμένες πράξεις το ειλικρινές μας ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο.

Δεν αυθαιρετούμε, καλούμε τους Έλληνες αγρότες να πάρουν μαζί μας απόφαση, την απόφαση να διαμορφώσουμε μαζί ένα καινούργιο μέλλον για τη γεωργία, την απόφαση να συμβάλουμε από κοινού στην μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στον ειλικρινή διάλογο, με διαφάνεια και εμπιστοσύνη, ώστε να μετατρέψουμε μαζί την αντίδρασή τους, σε κοινή μας δύναμη ανατροπής, για ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ.”

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στις Επίκαιρες Ερωτήσεις της Γενικής Γραμματέως της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη και του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

“Άκουσα τους Αρχηγούς των κομμάτων και τους ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις τους σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Βεβαίως, δεν κατάλαβα κυρία Παπαρήγα, ούτε τις προτάσεις σας, ούτε την πολιτική σας στον χώρο αγροτικό. Αν ακολουθούσα αυτά που είπατε, όχι μόνο θα ήταν κλειστοί οι δρόμοι, αλλά και τα σπίτια, τα οποία εσείς φοβάστε ότι θα κλείσουν, τότε σίγουρα θα έκλειναν και αυτά, με την πολιτική την οποία εσείς προτείνετε. Αλλά δεν κατάλαβα ποια είναι η διαφορά σας.

Δηλαδή, θέλετε να μην κάνουμε προγραμματισμό, να μην κάνουμε αγροτική πολιτική, να μην κάνουμε ριζικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα; Θέλετε να μην χτυπήσουμε τους μεσάζοντες; Θέλετε να μην χτυπήσουμε τη διαφθορά; Θέλετε να μην χτυπήσουμε το παραεμπόριο; Θέλετε να μην χτυπήσουμε πραγματικά τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα;

Αυτά δεν είναι εκείνα, τα οποία τόσα χρόνια υπονομεύουν, όπως και οι πολιτικές αυτής της αντίληψης, μια σοβαρή πολιτική απέναντι στον αγρότη; Επιτέλους, τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιου μεσάζοντα, κάποιου κομματικού παράγοντα, κάποιου φεουδάρχη της πολιτικής, κάποιου αγροτοπατέρα;

Αυτό το οποίο λέμε απλά, είναι να δούμε επιτέλους ποιο είναι το συμφέρον του αγρότη, ποιο είναι το συμφέρον των πολλών και να χτίσουμε πάνω σε αυτό το συμφέρον την πολιτική μας.

Και ναι, κ. Τσίπρα, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε. Να συγκρουστούμε με παλιές πρακτικές και αντιλήψεις, με δομές της αγροτικής οικονομίας, με δομές του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος. Θα συγκρουστούμε. Σας θέλουμε κοντά μας, για να συγκρουστούμε.

Μιλήσατε κυρία Παπαρήγα, για τον κατ’ επάγγελμα αγρότη. Δεν καταλαβαίνω ποιον θέλετε να βοηθήσουμε. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω. Βέβαια υπάρχουν, πολύ σωστά, πολλοί αγρότες που έχουν και άλλα επαγγέλματα στην Περιφέρεια, και αυτό είναι ένα επιπλέον εισόδημα.

Αλλά από την άλλη μεριά, θέλετε να βοηθήσουμε τον αγρότη του Κολωνακίου; Αυτά είναι τα ταξικά συμφέροντα, τα οποία εσείς εκπροσωπείτε; Γιατί έχει διαφορά.

Ελάτε λοιπόν, αντί να φωνάζετε και να διαμαρτύρεστε, ελάτε και εσείς στο διάλογο για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας. Να ακούσουμε τις σκέψεις σας, με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

Υπήρξαν προτάσεις που είναι θετικές, ίσως για το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ. Ναι κ. Καρατζαφέρη, ουσιαστικά, δεν το έχουμε ονομάσει έτσι, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε έτσι και ουσιαστικά αυτό κάνουμε. Εντάσσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, για να έχει το δικαίωμα ως επιχειρηματίας ο αγρότης, της υποστήριξης της επιχείρησής του.

Εργατικά ατυχήματα. Ο κ. Λοβέρδος εντάσσει τα θέματα των αγροτικών ατυχημάτων στη νομοθεσία, που έχει σχέση με τα εργατικά ατυχήματα.

Ανασυγκρότηση συνεταιρισμών. Όπως είπα, συμφωνούμε απολύτως. Ελληνοποιήσεις, ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα τεράστιο πρόβλημα. Εδώ υπάρχουν πρωτοβουλίες, πέραν της προσπάθειας, για την ανάγκη να ελέγξουμε τη διαφθορά. Και εδώ κυρία Παπαρήγα, είναι ένα θέμα τεράστιας διαφθοράς, η οποία χτυπάει το εισόδημα του μέσου και του απλού αγρότη, όταν ελληνοποιούνται προϊόντα.

Και βεβαίως, ένας φόρος για το διοξείδιο του άνθρακα, πολύ σωστά κ. Καρατζαφέρη, είναι μια σωστή σκέψη, διότι σε τι βοηθά αυτό; Βοηθά ουσιαστικά στο να επιλέγονται προϊόντα της κοντινότερης περιοχής, διότι δεν κοστίζουν τόσο, λόγω της μικρότερης επίπτωσης στο περιβάλλον, από την εκροή διοξειδίου του άνθρακα, λόγω των μεταφορών. Αυτή είναι μια λογική που θα μπορούσε να συμβάλει, ώστε και ιδιώτες, αλλά και κρατικοί φορείς -πολύ σωστά- να γίνουν προμηθευτές και καταναλωτές ελληνικών προϊόντων. Είναι κάτι για το οποίο είχαμε μάλιστα χθες σύσκεψη στο Μαξίμου, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ακριβώς για να δούμε πώς θα προωθήσουμε αυτή τη μεσογειακή, τη δική μας δίαιτα.

Η σήμανση στο γάλα, κ. Τσίπρα, έχει επανέλθει, σωστά το αναφέρατε, αλλά δεν έχετε ενημερωθεί, έχει επανέλθει. Σε ό,τι αφορά το θέμα των νέων αγροτών και το ότι είμαι επίτιμο μέλος στην Πανελλήνια Ένωση των Νέων Αγροτών, θέλω να σας πω ότι αυτή η Ένωση, η ΠΕΝΑ, συμμετέχει σήμερα σε αυτό το διάλογο με εποικοδομητικές προτάσεις. Και αυτό είναι που ζητάμε από όλους τους δυναμικούς αγρότες. Εγώ συμφωνώ, είναι δυναμικοί και πολλές φορές δεν εκφράζονται από τις παραδοσιακές δομές αυτοί οι αγρότες, οι οποίοι σήμερα είναι στο δρόμο με τα τρακτέρ.

Αυτό τους λέμε, ελάτε να συμμετέχετε, έξω από αυτές τις παραδοσιακές δομές, σε αυτό το νέο διάλογο τον οποίο κάνουμε. Ελάτε στο διάλογο, όπου έχουμε βεβαίως τις προτάσεις μας. Οι προτάσεις μας είναι διαυγείς, είναι σαφείς, τις έχουμε καταθέσει και προεκλογικά, και είναι αυτές που μας δεσμεύουν και μετεκλογικά, είναι υπαρκτές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο, σε μία διαβούλευση η οποία είναι σημαντική για πολλούς λόγους.

Πρώτα απ’ όλα, για να ξαναδημιουργήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει χαθεί. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη από τον αγρότη προς την Πολιτεία. Αυτό είναι απολύτως σίγουρο. Εάν δεν ξεκινήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια το διάλογο αυτό, για να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε εκατέρωθεν, ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος, αλλά και πού μπορούμε να πάμε, ποιοι είναι οι στόχοι μας, και να δεσμευθούμε όχι μόνο εμείς, όχι να λύσουν τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά όλοι μαζί, η κοινωνία ολόκληρη, από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή, να γίνουμε οι φορείς αυτών των αλλαγών, τότε τίποτα δεν θα μπορέσει να γίνει, εάν δεν υπάρξει μία σοβαρή διαβούλευση και βεβαίως μια κοινή δέσμευση, μια υπεύθυνη δέσμευση απέναντι στο μέλλον της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής.

Αν ήμασταν σε μία άλλη περίοδο στη χώρα μας, αυτά τα οποία θα συζητάγαμε, καθώς και το πρόβλημα που έχουμε σήμερα, τα μπλόκα στους δρόμους, θα ήταν ένα πολιτικό γεγονός βεβαίως, θα ήταν μία δυσκολία, μία ταλαιπωρία για πολλούς, ένα θέμα προς διευθέτηση, αλλά δεν θα ήταν ένα θέμα, που θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας.

Δυστυχώς, και όπως σας λέω δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να αποφύγω τα προβλήματα ή να τα κρύψω, αλλά λέω μία αλήθεια, ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται σήμερα καθημερινά. Είμαστε σε μία παγκόσμια κοινωνία. Οι δηλώσεις μας, το τι λέμε εμείς εδώ, μέσα στο Κοινοβούλιο, το τι συζητιέται, το τι γράφεται, το τι λέγεται στις τηλεοράσεις, όλα αυτά αποδελτιώνονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάνε στα γραφεία κάθε πολιτικού, ή οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Ξέρουν τι γίνεται στη χώρα μας.

Οι εικόνες στη χώρα μας κάνουν το γύρο του κόσμου. Η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο. Έχουμε έλλειψη αξιοπιστίας. Είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει η χώρα μας. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, σ’ αυτή τη χώρα, στο μέλλον, στο σήμερα και στο αύριο των νέων και των επόμενων γενεών.

Θα κριθούμε. Κρινόμαστε όλοι. Ζητώ λοιπόν υπευθυνότητα και ζητώ κάτι απλό, το δικαίωμα να κάνουμε μία νέα αρχή. Αυτό ζητώ από τους αγρότες. Και μην σας εκπλήσσει, αν και εμείς κάνουμε μία νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Ναι, βεβαίως, κι εμείς από τα λάθη του παρελθόντος μαθαίνουμε.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ, ως δημοκρατικό Κίνημα, να πούμε: κάνουμε μία νέα αρχή, ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε αυτή τη νέα αρχή, για να πάμε σε μία διαφορετική αγροτική οικονομία, σε μία διαφορετική Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης