Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΛΑΟΣ σχετικά με τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και εδώ μιλούμε για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου. Οι αμοιβές, οι αποζημιώσεις που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση στις συμβάσεις των εν λόγω στελεχών, ήταν και είναι πραγματική πρόκληση.

Ξεκαθαρίζω: Αυτό εμείς θα το αλλάξουμε. Και θα το αλλάξουμε πολύ σύντομα. Δεν είναι μόνο το σημερινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, που καθιστά πρόκληση το φαινόμενο των «golden boys» στις διοικήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δεν είναι μόνο το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στην οικονομία.

Οι πρακτικές αυτές, οι αμοιβές αυτές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, αποτελούν αναιτιολόγητη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και σοβαρή προσβολή για τον κοινό νου, το κοινό αίσθημα. Είναι μία ακόμα αφορμή για να κάνουμε τους πολίτες να αισθάνονται ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι αναξιόπιστο.

Και είναι ακόμα σοβαρότερη η πρόκληση, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτές οι υπέρογκες αμοιβές, με το αποτέλεσμα που είχαν, δηλαδή τα ελλείμματα που έφεραν τα εν λόγω στελέχη στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, δεν βελτίωσαν καν την απόδοση αυτών των στελεχών.

Επιχειρείται βέβαια να δικαιολογηθεί – και αναφέρεστε σε αυτό, κύριε Καρατζαφέρη – αυτή η ντροπή, με την επίκληση δήθεν της αγοράς. Ότι δηλαδή πρέπει να προσαρμοστεί το Δημόσιο στις αμοιβές της αγοράς. Προφανώς, δεν μιλάμε γι’ αυτούς, δεν μιλάμε δηλαδή για τις λίγες περιπτώσεις εταιρειών που κινούνται στο χώρο του ελληνικού και διεθνούς ανταγωνισμού. Αλλά και εκεί περιμένουμε τη διάθεση προσφοράς, το παράδειγμα για το γενικότερο καλό.

Και βέβαια, μην ξεχνιόμαστε, στο παγκόσμιο πρόβλημα των αμοιβών των διοικητικών στελεχών, ειδικά στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα αποτελέσματα τα είδαμε. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κατάρρευση έδειξε την αντίφαση, από τη μια μεριά των αστρονομικών αμοιβών και, από την άλλη, των ζημιών των αποφάσεων αυτών των ανθρώπων, για την κοινωνία, τους μικροϊδιοκτήτες, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Έτσι, λοιπόν, κύριε Καρατζαφέρη, στο ερώτημά σας, απαντώ όχι απλώς ότι το θεωρώ σκόπιμο, αλλά είμαι απολύτως αποφασισμένος, και εγώ και ολόκληρη η Κυβέρνηση, όχι απλώς να περιορίσουμε, αλλά να σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα.

Ως Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αυτή την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Θα αναλάβουμε κάθε θεσμική και νομοθετική πρωτοβουλία εκεί όπου χρειάζεται, ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη αυτού του φαινομένου στο μέλλον.

Όμως, πρέπει να τονίσω ότι για πολλές απ’ τις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του δημοσίου τομέα, υπάρχουν ήδη όρια αμοιβών στις διοικήσεις βάσει του Ν. 2703/1999. Η προηγούμενη Κυβέρνηση όμως επέλεξε την καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν το ύψος των αποζημιώσεων, που ορίζονται από τη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, και φυσικά της δύναμης -που αξιοποίησε η ίδια- της εκτελεστικής εξουσίας, να επιβάλει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του Νόμου με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Αυτά τελειώνουν. Θα φανεί και στις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν, με το σταδιακό διορισμό των νέων διοικήσεων σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του Δημοσίου. Οι αμοιβές των στελεχών των Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και όχι μόνο με τη στενή εφαρμογή των όρων αυτών, για να συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις όπως της ΕΡΤ, από εδώ και στο εξής, θα ορίζονται με συγκεκριμένες αρχές. Τις αρχές που αποτελούν το θεμέλιο για ολόκληρο το κυβερνητικό μας έργο:

Πρώτον, διαφάνεια. Οι πολίτες θα γνωρίζουν ποια είναι η συνολική αμοιβή ενός στελέχους και πώς αιτιολογείται.

Λογοδοσία. Οι πολίτες θα γνωρίζουν το αποτέλεσμα του έργου των διοικήσεων και των στελεχών και τους λόγους που νομιμοποιούν την αμοιβή που τους δίνεται.

Δικαιοσύνη. Τα στελέχη πρέπει να αμείβονται δίκαια, ανάλογα με τις απαιτήσεις των θέσεων που κατέχουν, ώστε να επιτελούν σωστά το έργο τους, αλλά που δεν προκαλούν.

Όπως κάθε άλλη απόφαση Υπουργού, και οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις αμοιβές αυτών των στελεχών, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Θα γνωρίζουν οι πολίτες τι και σε ποιους πληρώνουν. Οι Υπουργοί οφείλουν να αιτιολογούν κάθε τους απόφαση.

Για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο υπάρχουν βεβαίως συγκεκριμένοι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, που επιβάλλονται από τις αρχές και τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Όμως, και εκεί το Δημόσιο, όπου είναι μεγάλος μέτοχος, που σημαίνει ότι έχει σημαντικό λόγο στη λήψη αποφάσεων, μπορεί να παρεμβαίνει στο ύψος των αμοιβών των στελεχών.

Οι κανόνες διαφάνειας που θα διέπουν από εδώ και στο εξής το σύνολο των αποφάσεων της Κυβέρνησης θα εφαρμόζονται και εκεί. Γιατί σε αυτές τις επιχειρήσεις, τα στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και οι διοικήσεις Οργανισμών του δημοσίου τομέα, όπως στα Ασφαλιστικά Ταμεία, επιτελούν το ρόλο εκπροσώπου του Δημοσίου, ως μετόχου. Διαχειρίζονται δημόσια περιουσία, εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον.

Γι’ αυτό, για μας, τα ψέματα τελείωσαν. Σας ευχαριστώ.”

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου σε  Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα

“Δεν θέλουμε να σας βάλουμε σε καμία δυσάρεστη κατάσταση ή θέση, κ. Καρατζαφέρη. Αντιθέτως, είμαστε εμείς οι οποίοι σήμερα ανοίγουμε το δρόμο της διαφάνειας για οποιοδήποτε ζήτημα. Δεν υπάρχει για εμάς θέμα, το οποίο θέλουμε να κρύψουμε ή να συγκαλύψουμε. Να τελειώσουν αυτά. Και να τελειώσουν και τα υπονοούμενα. Κατά τα άλλα, συμφωνώ μαζί σας. Δεν συμφωνώ πάντα κ. Καρατζαφέρη, αλλά συμφωνώ μαζί σας στο μεγαλύτερο μέρος αυτών που είπατε.

Πράγματι, έχουμε απαράδεκτες καταστάσεις στο Δημόσιο, αδιαφάνειας από μισθούς, από προμήθειες, από σχέσεις διαφημιστικών εταιρειών με το κράτος και, βεβαίως, και με τον Τύπο, αδιαφανείς σχέσεις, που επηρεάζουν και την πολιτική και την ανεξαρτησία του Τύπου.

Έχουμε απαράδεκτες πρακτικές, που θα αλλάξουν τώρα με το διαδίκτυο. Σας λέω ότι στο Υπουργείο Οικονομικών 35.000 ευρώ κοστίζουν οι εφημερίδες που αγοράζονται για να διαβάζουν οι υπάλληλοι.

Και βεβαίως, πολύ σωστά είπατε, να αναρτήσουμε στο διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις, αλλά για να δείτε τι κράτος έχουμε, γιατί είμαστε απέναντι σ’ αυτό το κράτος. Θέλουμε ένα σωστό κράτος που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Το να καταγράψουμε όλους τους φορείς που έχει το ελληνικό κράτος, το να καταγράψουμε όλες τις Επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί, το να καταγράψουμε όλους τους μισθούς που δίνονται στις διάφορες Διοικήσεις, το να καταγράψουμε όλους τους υπαλλήλους, είναι και αυτό από μόνο του ένα τεράστιο έργο.

Διότι δεν υπάρχει καταγραφή. Δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή αυτών των πραγμάτων. Σκεφτείτε το. Δεν ξέρουμε ως κράτος πόσους υπαλλήλους έχουμε. Δεν ξέρουμε ως κράτος ποιοι είναι οι Οργανισμοί. Δεν τους έχουμε καταγράψει. Και αυτό το έργο, το κάνουμε σήμερα. Είναι απλώς ένα δείγμα της αδιαφάνειας και της σπατάλης των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Εμείς λέμε να φτιαχτεί επιτέλους ένα κράτος που σέβεται τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Και γι’ αυτό, με ανοιχτές διαδικασίες, όχι μόνο στελεχώνουμε τις Γενικές Γραμματείες, που πολλοί μας είπαν ότι είναι και υπερβολή, αλλά θέλαμε να δώσουμε από εκεί το παράδειγμα. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Ούτε πρώην βουλευτή, αλλά ούτε και εκείνους που δεν ξέρουμε καθόλου. Και είναι πολλοί που δεν τους γνωρίζαμε, δεν τους γνώριζε κανένας, πριν οι ίδιοι υποβάλουν την αίτησή τους.

Αξιολογούμε, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Κι αυτό θα κάνουμε μέχρι και το τελευταίο Νοσοκομείο στη χώρα μας, τον τελευταίο Οργανισμό που υπάρχει σε κάθε Περιφέρεια. Με αυτές τις δεσμεύσεις θα προχωρήσουμε. Ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης