Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ακεραιότητα, ειλικρίνεια, τιμιότητα, σεβασμός, ανθρωπιά!

Ομιλία στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα “την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις”
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,Με λύπη για τη χώρα, ακούσαμε και πάλι ένα πρωθυπουργό, να διαβάζει μια υπηρεσιακή εισήγηση, στολισμένη βεβαίως με μεγαλόστομες και κενές διακηρύξεις. Και διαπιστώσαμε και πάλι, όλοι μας, πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα που ζει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα.

Πόσο δεν κατανοεί τις ανάγκες, την πραγματικότητα, το βάθος της κρίσης, αλλά και τις απαιτήσεις για την αντιμετώπισή της. Με αποκορύφωμα, να ακούμε τον πρωθυπουργό να μας μιλά για ένα επίδομα θέρμανσης που είχε εξαγγείλει, αλλά ποτέ δεν δόθηκε και να το μετονομάζει σε κάποιο άλλο επίδομα, που θα έρθει κάποια στιγμή. Να έχουμε ένα Ταμείο Κατά της Φτώχειας, όπου μόλις διόρισαν έναν Πρόεδρο. Και αναρωτιέται ο Ελληνικός λαός:

Πώς από τη μια μεριά, η κυβέρνηση είναι πολύ αποδοτική, όταν θέλει να λεηλατεί τα χρήματα του Ελληνικού λαού και, από την άλλη, όταν μιλάμε για τους φτωχούς, καθυστερεί και αναβάλλει;

Σήμερα, κυρίες και κύριοι, που βαθαίνει η κρίση, χρειάζεται σταθερό σχέδιο, ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, αξιόπιστες και σκληρές διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, όμως, η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπαίνει σε ένα κυκλώνα, χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερό χέρι στο τιμόνι της, σαν ακυβέρνητο καράβι.

Μπαίνει ήδη θαλασσοδαρμένη από τις πολιτικές της τελευταίας πενταετίας, ανεύθυνες και φαύλες πολιτικές. Υπενθυμίζω:

– Την καταστροφική επιλογή της απογραφής, που μας αφαίρεσε περιθώρια ελιγμών και, το σημαντικότερο, αξιοπιστία ως χώρα.

– Την αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου, με φοροαπαλλαγές για τους πλουσιότερους, δηλαδή την αφαίμαξη εισοδήματος από τη μεσαία τάξη και τα φτωχότερα στρώματα.

– Τις συνεχείς φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων, που αφαίρεσαν το οξυγόνο από την αγορά.

– Την ανοχή στα καρτέλ, που τροφοδότησε την ακρίβεια, αφαίρεσε εισόδημα από τις τσέπες των καταναλωτών.

– Την κακοδιαχείριση των πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που αναίρεσε ουσιαστικά μια προοπτική να επαναπροσανατολίσουμε τον αγροτικό τομέα, σε μια ανταγωνιστική και ποιοτική παραγωγή. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει, για να διασφαλίζει τη σιγουριά και το μέλλον για τους αγρότες, και ειδικότερα για τους νέους αγρότες. Αν δεν το κατανοείτε αυτό, δείτε πόσο – δικαίως βεβαίως – έχουν επαναστατήσει οι αγρότες.

– Την αντιαναπτυξιακή πολιτική, με τη συνεχή μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

– Τη δημοσιονομική εκτροπή, την υπερχρέωση, τη συνεχή απαξίωση κάθε δικτύου κοινωνικής προστασίας, της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας.

Έτσι μπαίνουμε στην κρίση. Όλα αυτά, τα έχετε ονομάσει κ. πρωθυπουργέ, «υπεύθυνη πολιτική». Ποια υπεύθυνη πολιτική; Τώρα με την κρίση, ακόμη και η συντηρητική Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Εσείς καταφέρατε τη συνεχή συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων. Όποιες επενδύσεις έγιναν, χαρακτηρίστηκαν από τη ρουσφετολογική διασπάθιση πόρων, κι όχι από ένα σχεδιασμό για τη χώρα και την Περιφέρεια.

Και τώρα, εν μέσω κρίσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2009 συρρικνώνεται, σε σχέση με το 2008, κατά 850 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα: όχι μόνο θα χάσουμε ζωτικούς κοινοτικούς πόρους, αλλά θα ακολουθήσει ραγδαία επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της δικής σας πολιτικής.

Είπατε «υπευθυνότητα». Ποιοι οδήγησαν στον εκρηκτικό δανεισμό του κράτους και των ΔΕΚΟ; Ποιοι μας έφεραν τα δομημένα ομόλογα στα Ταμεία; Ποιοι δημιούργησαν τα μεγάλα ελλείμματα, με την ανεύθυνη διαχείριση των Ασφαλιστικών Ταμείων; Πώς καταφέρατε μέσα σε 5 χρόνια να αυξήσετε το δημόσιο χρέος πάνω από 80 δις ευρώ;

Σας άκουσα για άλλη μια φορά να μιλάτε για το μεγάλο χρέος που σας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ. Για να μιλάμε με συγκεκριμένα νούμερα, για άλλη μια φορά, σας ξαναλέω, ότι η παράταξη που χρεώνει διαχρονικά την Ελλάδα είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Στο 70% του ΑΕΠ, σας παραδώσαμε το χρέος του ’89. Στο 110% του ΑΕΠ, μας το παραδώσατε το ’93. Καταφέρατε να το αυξήσετε κατά 40 μονάδες του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια. Από το 2004 μέχρι σήμερα, χρεώσατε επιπλέον 7.000 ευρώ σε κάθε Έλληνα πολίτη, και σήμερα, ψάχνουμε στις διεθνείς αγορές για να δανειστούμε, και με μεγάλο κόστος, και με επιτόκια στα προ ΟΝΕ επίπεδα.

Ποιοι ξεπούλησαν τα αναπτυξιακά μας εργαλεία, όπως τον ΟΤΕ και τα Λιμάνια, κι έκαναν τη ΔΕΗ ζημιογόνα; Και πολύ σωστά είπε ο κ. Αλαβάνος, άλλο η συνεργασία – που είναι χρήσιμη, απαραίτητη για μια αναπτυξιακή προοπτική – κι άλλο η παράδοση αυτών των εργαλείων σε ξένους.

Ποιοι σχεδίασαν τη νέα φορολογική επιδρομή των 7,1 δις ευρώ, που δίνει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους και επιδεινώνει την κατάσταση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων; Ποιοι έφτασαν το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας στο πρωτοφανές ύψος του 14% του ΑΕΠ το 2007;

Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι, την ώρα που άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν την κρίση με σχέδιο και αξιοπιστία, θα επενδύσουν στην καινοτομία και στην «πράσινη ανάπτυξη», εμείς, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, μένουμε ουραγοί χωρίς σχέδιο, με κίνδυνο να φαλιρίσει η ελληνική οικονομία.

Τη στιγμή που χρειάζεται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ο δικός σας προϋπολογισμός συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, συνθλίβει τον αγροτικό κόσμο, υπονομεύει την προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου και του τουρισμού. Αυτά είναι τα δικά σας έργα.

Μια πολιτική σκανδαλώδης, που κατέληξε σε μια κυβέρνηση σκανδάλων.

Νομίζετε ακόμη ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, εάν μειώσουμε κι άλλο τους μισθούς, αν στριμώξουμε κι άλλο τον Έλληνα εργαζόμενο, αν του αφαιρέσουμε δικαιώματα και δυνατότητες, αν τον κάνουμε τόσο ανασφαλή, ώστε να δουλεύει νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εδώ και μήνες, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά και σήμερα: ο τελευταίος που πρέπει να πληρώσει αυτή την κρίση, είναι ο πολίτης, τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Και η αδράνειά σας, σημαίνει απλά συνέργεια, συνενοχή στη μετακύλιση της κρίσης στις πλάτες του μέσου Έλληνα, της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Πόσο ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να εμπαίζετε τη νεολαία, την εργαζόμενη μητέρα, τα άτομα με αναπηρία, τον άνεργο, που βρίσκεται στο δρόμο στα πενήντα πέντε του και δεν μπορεί, ούτε να δουλέψει, ούτε να συνταξιοδοτηθεί. Ξέρουν πολύ καλά οι Έλληνες εργαζόμενοι τη δική σας και άδικη και αδιέξοδη πολιτική. Ξέρουν ότι τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας, στο σύνολο των νομών και των περιφερειών της χώρας, είναι διψήφια, διπλάσια και τριπλάσια από τις δικές σας επίσημες εκτιμήσεις. ΒΙΑΜΙΛ και SIEMENS έκλεισαν, η ΕΛΒΟ παραπαίει, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία αναμένει ακόμα την εγγύηση δανείου – ακούστε – τριάντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για να συνεχίσει να λειτουργεί, όταν εσείς δώσατε εγγυήσεις δεκαπέντε δις ευρώ στις τράπεζες.

Όλη η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται: Νάουσα, Δράμα, Φλώρινα, Κομοτηνή. Όλοι ξέρουν ότι τα προγράμματα STAGE και οι συμβάσεις έργου στο Δημόσιο κατάντησαν γαλάζιο εμπόριο ελπίδας για τους ανέργους νέους, βάρβαρη μέθοδος κομματικής ομηρίας νέων ανθρώπων. Ξέρουν ότι, από το 2004 μέχρι το 2007, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις έργου, τα περιβόητα μπλοκάκια, έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι τρεις στους τέσσερις μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από χίλια ευρώ το μήνα. Ότι δεν γίνονται έλεγχοι για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Γελιέστε, κύριοι συνάδελφοι της νεοσυντηρητικής παράταξης, αν νομίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρίση ως άλλοθι, για να περάσουν ακόμα πιο απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Γελιέστε, αν νομίζετε ότι η απαξίωση του ανθρώπου, θα μας κάνει πιο ανταγωνιστική ως χώρα. Γελιέστε, αν νομίζετε ότι θα μπορείτε για πολύ ακόμα να μας απειλείτε, ότι το κεφάλαιο θα φύγει από την Ελλάδα, για να βρει αλλού καλύτερες συνθήκες για κερδοφορία.

Σήμερα, απαιτείται – και προωθούμε εμείς οι σοσιαλιστές – την επαναρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που οδήγησε στην αδιαφάνεια και στην ξέφρενη κερδοσκοπία. Μια πολιτική, για την οποία ευθέως ευθύνονται οι νεοσυντηρητικές δυνάμεις, αντιλήψεις και δόγματα, τα οποία εσείς εκπροσωπείτε σήμερα στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά. Πρώτον, τέλος στη δυνατότητα του κεφαλαίου να ξεφεύγει από τον έλεγχο των εθνικών φορολογικών αρχών, όπως κάνουν και οι υπουργοί σας, με εξωχώριες εταιρείες και φορολογικούς παραδείσους. Αυτοί είναι πόροι που ανήκουν στους λαούς και τις κυβερνήσεις τους, για να επενδυθούν στην ανάπτυξη και στις κοινωνικές υποδομές.

Δεύτερον, τέλος στη δυνατότητα μιας εταιρείας να φεύγει από μια ευνομούμενη χώρα, που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, και να χρησιμοποιεί ακόμα και την παιδική εργασία σε κάποια άλλη χώρα, για να κερδοσκοπεί. Αυτό απαιτεί βεβαίως και πλήρη κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες που εργάζονται νόμιμα στις χώρες μας.

Δεν ζούμε, κυρίες και κύριοι, μια εποχή αλλαγών, αλλά μια αλλαγή εποχής. Κι εμείς, οι σοσιαλιστές, θα ανατρέψουμε, ναι, θα ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα, που εσείς, οι νεοσυντηρητικοί, κατασκευάζετε συστηματικά, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι επικείμενες εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγουν μια νέα ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις παγκοσμίως. Για μια πολιτική, που θα προχωρήσει σε ένα new deal στον 21ο αιώνα. Με μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην κατεύθυνση της «πράσινης ανάπτυξης». Με στόχο τη σωτηρία της μεσαίας τάξης και την προστασία των αδύναμων στις κοινωνίες μας. Εμείς έχουμε σχέδιο, δεν θα επενδύσουμε στη φθηνή εργασία, όπως κάνετε εσείς. Δεν θα ανταγωνιστούμε την Κίνα, ή ακόμα την Τουρκία και τη Βουλγαρία, πιέζοντας προς τα κάτω τον εργαζόμενο, κάνοντάς τον μηχανή, χωρίς ανάσα, χωρίς σκέψη, χωρίς προστασία.

Αντίθετα, θα επενδύσουμε στην ποιότητα, και αυτό θα είναι, και είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Θα δώσουμε σιγουριά και ασφάλεια στον εργαζόμενο, στη μικρομεσαία επιχείρηση, για να καινοτομεί, να δημιουργεί, να εγγυηθεί την ποιοτική εργασία. Και αυτό απαιτείται σήμερα, ακόμα περισσότερο εν μέσω οικονομικής κρίσης, όχι το αντίθετο. Όχι λόγω οικονομικής κρίσης, να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι. Τώρα είναι που χρειάζεται η υποστήριξη της Πολιτείας. Γι’ αυτό, έχουμε δηλώσει ότι θα καταργήσουμε ως επόμενη κυβέρνηση τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους της Νέας Δημοκρατίας. Και ειδικότερα: ωράριο καταστημάτων, τη λεγόμενη διευθέτηση χρόνου εργασίας, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ, τις άδικες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης ξεπερνά την κρίση και το κύμα απολύσεων που πιθανόν να έρθει. Θα την πολεμήσουμε και θα την πολεμήσουμε αποτελεσματικά, μόνο αν βάλουμε την οικονομία μας σε μια διαφορετική, μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Για την πατρίδα μας, προτείνουμε μια νέα συμφωνία. Μια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που θα ενισχύσει το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα. Θα αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος.

Για να εγγυηθεί, να εγγυηθούμε επενδύσεις για τις αναπτυξιακές μας προοπτικές. Να φέρουμε επενδύσεις για τις αναπτυξιακές μας προοπτικές. Να κατοχυρώσουμε μια άλλη λογική διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση διαφάνειας, αξιοκρατίας και λογοδοσίας στον Ελληνικό λαό. Αξιοπρέπεια για τον πολίτη, μια βασική έννοια που έχει χαθεί στη διακυβέρνηση της χώρας. Και δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο. Δεσμευόμαστε για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σαφείς δεσμεύσεις των τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάτι που δεν απαίτησε, δεν μπόρεσε να εγγυηθεί αυτή η κυβέρνηση, παρά τις δικές μας επισημάνσεις και την εμπειρία μας απ’ όλες τις διεθνείς προσπάθειες. Έχετε μείνει πολύ πίσω, ακόμα και σε εκείνες τις λογικές του κ. Πόλσον, της Αμερικής, που άλλαξε πια την πολιτική του και ως κυβέρνηση Μπούς, παρά τις δικές μας επισημάνσεις, και τα τεράστια ποσά τα οποία εσείς εξασφαλίσατε για τις τράπεζες.

Εδώ και τώρα, πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Προτείνουμε να αλλάξουμε αναπτυξιακό πρότυπο και να περάσουμε στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, που επενδύει στην παιδεία, στο περιβάλλον, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία.

Μην γελάτε, δεν τα κατανοείτε. Δεν κατανοείτε την εποχή που έρχεται, την εποχή στην οποία βρισκόμαστε. Δεν κατανοείτε ότι, αυτά που λέμε, γίνονται από προοδευτικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό, είστε μακριά από την πραγματικότητα και από τον Ελληνικό λαό.

Διότι αυτή η αναπτυξιακή προοπτική, θα φέρει νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, με σταθερότητα και προοπτική. Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική θα γεννήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες, θα ανοίξει νέα πεδία δράσης, νέες αγορές, αγορές για δημιουργικούς παραγωγούς, με καινοτόμες ιδέες, νέους επιστήμονες, που σήμερα ασφυκτιούν και απελπίζονται, σε μια κλειστή, πελατειακή και αγκυλωμένη οικονομική δομή.

Θα ανοίξει μια νέου τύπου τεχνολογία, που θα αξιοποιείται σε μικρή κλίμακα, προσαρμοσμένη σε τοπικές συνθήκες και στην ελληνική Περιφέρεια. Με προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – και εννοούμε και την καθετοποίηση της παραγωγής ενέργειας, δημιουργώντας σε κάθε κρίκο της παραγωγικής διαδικασίας, νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση της δικής μας τεχνογνωσίας διεθνώς, είναι για μας νέα προτεραιότητα. Είναι προτεραιότητα για την οικονομία, είναι προτεραιότητα, που θα στηρίξει ένα ευνομούμενο κράτος, που πιστεύει στην ανάπτυξη, πιστεύει στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχα την ευκαιρία και πρότεινα τη στοχευμένη αλλαγή, ή αν θέλετε ακόμη και επανερμηνεία των προδιαγραφών του Μάαστριχτ, που σήμερα, πράγματι, δεν μπορούν να αποτελούν μια ουσιαστική λύση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς, δεν μιλάμε για χαλάρωση, διότι αυτή η χαλάρωση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και σπατάλης από κυβερνήσεις, όπως η δική σας, με πελατειακές λογικές. Εμείς προτείναμε, συγκεκριμένα, να εξαιρεθούν από το Σύμφωνο Σταθερότητας δημόσιες επενδύσεις, που πηγαίνουν στις πράσινες υποδομές, στην καινοτομία, στην έρευνα και στην παιδεία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν δουλειές άμεσα και η Ελλάδα να προετοιμαστεί και να είναι σε μια καλύτερη θέση αύριο.

Αυτές τις προτάσεις, τις υιοθέτησαν και οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης. Απαιτείται βεβαίως αξιόπιστη κυβέρνηση, που μπορεί και σκληρά και αξιόπιστα να διαπραγματευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που δεν έχουμε σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, θα μετατρέψουμε την κρίση σε μια πραγματική ευκαιρία για τη χώρα μας.

Υπάρχει όμως και άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δημιουργείται σήμερα και, βεβαίως, αυτό να συνδυαστεί και με τις αυριανές αλλαγές. Βλέπετε τι κάνουν και πολλές άλλες χώρες, ακόμη και συντηρητικές κυβερνήσεις, οι οποίες, αναγκαστικά πια, υιοθετούν προοδευτικές πολιτικές.

Η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει 100 χιλιάδες επιπλέον επιδοτούμενες θέσεις και ανακοίνωσε 26 δις ευρώ για την ενίσχυση της «πράσινης ανάπτυξης» σε υποδομές, έρευνα και στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Βρετανία θα επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια στην ενεργειακή επάρκεια, επενδύσεις που σημαίνουν «πράσινη ανάπτυξη» και νέες θέσεις εργασίας. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι το κράτος διαθέτει 11 δις, με στόχο νέες θέσεις εργασίας και περιορισμό της ανεργίας. Η Γερμανία επιταχύνει διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων στις μεταφορές, Πράσινες επενδύσεις κι εδώ, πρόγραμμα για την ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων, που χρηματοδοτείται με 3 δις ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Η κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια νέα, άδικη αναδιανομή του πλούτου και αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων. Το αντίθετο. Χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις, που θα στηρίξουν το εισόδημα και τις δομές της κοινωνικής προστασίας.

Προτείνουμε συγκεκριμένα:

Τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού τετραετούς προγράμματος για τους νέους έως 30 ετών, για τους οποίους το κράτος αναλαμβάνει για τέσσερα χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές, τόσο του εργαζόμενου, όσο και του εργοδότη.

Νέο πρόγραμμα πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε χώρους δουλειάς.

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου.

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πλήρης, για όλους τους άνεργους, και για τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιδοτούμενη κοινωνική εργασία, με έμφαση στους απολυμένους των 40 και 50 ετών, ώστε να μην αισθάνονται στο περιθώριο της ζωής.

Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας. Ναι, πάμε αντίθετα στο ρεύμα της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων που είδαμε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κυρίες και κύριοι,

Το σχέδιό μας είναι και συνολικό και ρεαλιστικό. Είναι ένα σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση και να ανοίξει μια νέα προοπτική.

Καταθέσαμε όλους αυτούς τους μήνες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, από τη ΔΕΘ, όπως:

– Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των καταναλωτών και της απασχόλησης.

– Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων

– Δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

– Ευρωπαϊκό Ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

– Καθιέρωση νέων διεθνών κανόνων διαφάνειας.

– Εκδημοκρατισμός του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης.

– Κίνητρα για τη μετάβαση στην «πράσινη ανάπτυξη».

– Ισχυρότερο, αλλά όχι μεγαλύτερο κράτος.

– Αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2009.

– Μείωση του φορολογικού βάρους στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα.

– Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Επεξεργαστήκαμε αυτό το πρόγραμμα, είναι δέσμευση, είναι πρόγραμμα ευθύνης, είναι πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Θα ήταν ευχής έργο, εάν η σημερινή κυβέρνηση είχε τη διάθεση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Ίσως τότε, θα μπορούσε να ελπίζει κανείς, ότι θα υπήρχε κάποια σύγκλιση στις προσπάθειες όλων μας, για να ξεφύγουμε από την κρίση και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την κοινωνία, δεν ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου, δεν ασχολείται με τις αγωνίες της. Ασχολείται με τα δικά της προβλήματα.

Δεν ασχολείται με την επιβίωση της οικονομίας, ασχολείται με τη δική της επιβίωση. Αδυνατεί να σχεδιάσει, αδυνατεί να δημιουργήσει τις ευρύτερες, απαραίτητες συναινέσεις. Αδυνατεί να εμπνεύσει, εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης. Είναι, δυστυχώς για τη χώρα, μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση.

Η ανησυχία μου, η ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας, η ανησυχία τόσων ψηφοφόρων, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης, θα σημάνει και κατάρρευση της χώρας.

Ο Ελληνικός λαός δικαίως δεν σας εμπιστεύεται πια. Σκάνδαλα, αδιαφάνεια, οικειοποίηση και ιδιοποίηση του πλούτου του Ελληνικού λαού. Ο Ελληνικός λαός βλέπει τα ίδια πρόσωπα σε όλα αυτά τα σκάνδαλα, ένα κεντρικό συντονισμό, μια συνειδητή λεηλασία των χρημάτων του, με τις ευλογίες υψηλά ιστάμενων.

Βλέπει το τραγικό θέατρο συγκάλυψης των ευθυνών σας και, υποπτεύεται ότι, εσείς προτιμάτε το κόστος της συγκάλυψης, διότι το κόστος της αποκάλυψης της αλήθειας, που φοβόσαστε, είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ζούμε τραγικές στιγμές. Εν μέσω κρίσης, η χώρα δεν έχει κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δεν έχει κυβέρνηση που νοιάζεται για τον απλό πολίτη. Στην ουσία, δεν έχει κυβέρνηση.

Εμείς, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ως αντιπολίτευση. Είμαστε έτοιμοι να τις αναλάβουμε και αύριο, ως κυβέρνηση.

Δεσμευόμαστε και θα κυβερνήσουμε με διαφάνεια, με προσήλωση σε αρχές και αξίες, με πρόγραμμα και σχεδιασμό, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Με επίκεντρο τον άνθρωπο. Διαμορφώνοντας ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, μπροστά στο μέγεθος του εθνικού προβλήματος.

Είναι ώρα να αναλάβετε και εσείς τις ευθύνες σας. Να κατανοήσετε ότι αποτύχατε. Η συνέχιση της διακυβέρνησής σας θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην χώρα. Και δεν το λέω αντιπολιτευτικά. Απλά, έτσι είναι.

Η έξοδος από την κρίση είναι θέμα, πρωτίστως, πολιτικό. Αυτή η κυβέρνηση, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις. Και βέβαια, την απάντηση θα δώσουν οι Έλληνες πολίτες, θα τη δώσει ο Ελληνικός λαός.

Εμείς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του Ελληνικού λαού και θα ανταποκριθούμε.

Θα ανταποκριθούμε στη δική του εμπιστοσύνη, που δείχνει ξανά στο Κίνημά μας.

Σας ευχαριστώ.”

Δευτερολογία στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα “την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις”

“Κυρίες και κύριοι,

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι εδώ. Αυτό είναι το πρόβλημα, κ. πρωθυπουργέ. Αυτό είναι το πρόβλημα του Ελληνικού λαού. Μια κυβέρνηση, που ούτε ενωμένη είναι, ούτε δυνατή είναι, ούτε αξιόπιστη είναι, ούτε σχεδιασμό για το σήμερα και το μέλλον της χώρας διαθέτει.

Και η μεγάλη μας διαφορά, κυρίες και κύριοι, δεν είναι η ερμηνεία των αριθμών, που πολλές φορές μαγειρεύονται από την κυβέρνησή σας. Είναι κάτι άλλο, θεμελιώδες. Εσείς, πίσω απ? τους αριθμούς, δεν βλέπετε τίποτα. Δεν θέλετε να δείτε την πραγματικότητα.

Ναι, στους νόμους υπάρχει η προστασία των εργαζομένων. Παρότι αυτά τα πέντε χρόνια, υπονομεύσατε και αυτή την προστασία, την οποία είχαμε θεσμοθετήσει. Στην πράξη όμως, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Και κανένας έλεγχος απ’ την κυβέρνησή σας, σημαίνει πλήρης η ασυδοσία, και η αδράνεια η σημερινή, η δική σας.

Η παράλυση της κυβέρνησης, αλλά κυρίως η συνειδητή αδράνεια απέναντι στην κρίση, είναι συνέργεια και συνενοχή στη μετακύλιση των προβλημάτων της κρίσης, στις πλάτες των μεσαίων εισοδημάτων και των χαμηλών εισοδημάτων στη χώρα μας.

Εμείς γνωρίζουμε ότι, πίσω από τους νόμους και τους αριθμούς, υπάρχουν οι άνθρωποι που ανησυχούν, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, που γονατίζουν από την κρίση και που εξοργίζονται δικαίως και απ? αυτά τα οποία εσείς κάνετε και λέτε.

Εξοργίζονται και εξοργιζόμαστε από τον πρωταθλητισμό της κυβέρνησής σας. Πρώτοι στην ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κυριαρχία των καρτέλ, που απομυζεί εισόδημα από κάθε ελληνική οικογένεια. Τελευταίοι στην ανταγωνιστικότητα. Πρώτοι στη διαφθορά.

Πρώτοι στην Ευρώπη σε ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία. Εξοργίζεται, αγανακτεί ο πολίτης με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Νοσοκομεία, που ξεμένουν από γάζες και ορούς. Ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένοι, που έμειναν χωρίς φάρμακα, χωρίς γιατρούς, διότι οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί είναι απλήρωτοι.

Περηφανεύεστε γι’ αυτά. Γι’ αυτή την πρωτοπορία. Για το χρέος, για το οποίο ξαναμιλήσατε. Ούτε να προγραμματίσετε τις ανάγκες σε δανεισμό δεν μπορείτε! Πέντε χρόνια είσαστε κυβέρνηση, είχατε θέσει ως στόχο 39 δις ευρώ για το 2008. Φέτος τελικά, θα φτάσει στο ύψος – ρεκόρ των 44 δις ευρώ.

Γι’ αυτό, σας φταίει το ΠΑΣΟΚ; Ξέφυγε το έλλειμμα του 2007 και του 2008, λόγω του ΠΑΣΟΚ; Αυτή είναι η δική σας «υπεύθυνη» διαχείριση της οικονομίας.

Για το χρέος, να θυμίσω: Ποιος έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, στην ΟΝΕ; Στα κριτήρια, τα δύσκολα, πράγματι, της ΟΝΕ; Εμείς. Και σήμερα, αν δεν ήμασταν στην ΟΝΕ θα ήταν ακόμα πιο τραγική η κατάσταση.

Ποιος έβαλε την Ελλάδα σε επιτήρηση; Όχι μια χρονιά, αλλά ουσιαστικά, σε συνεχή επιτήρηση αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια. Εσείς βάλατε την Ελλάδα σε επιτήρηση και, σε κίνδυνο σήμερα, να μας αποπέμψουν από την Ευρωζώνη, απ’ τη δική σας οικονομική πολιτική.

Χρεώσατε ή όχι, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τους πολίτες, με 7.000 ευρώ ανά πολίτη;

Ας μιλήσουμε για το δικό σας παρόν και μην προσπαθείτε να βρείτε καταφύγιο στο δικό μας παρελθόν, ένα παρελθόν για το οποίο εμείς είμαστε περήφανοι.

Ούτε μπορείτε πια να κρύβετε τις πολιτικές σας και να κρύβετε και την ανικανότητά σας, βαφτίζοντάς τις ρεαλιστικές, ή λέγοντας ότι είναι χρόνια προβλήματα. Έχετε πια παρόν.

Και αγανακτεί, και δικαίως, από την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα ο πολίτης σήμερα, όταν βλέπει να κάνετε δωράκια – από εκεί θα βρούμε ένα μέρος των χρημάτων – δωράκια δισεκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλομετόχους επιχειρήσεων, στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ γονατίζετε φορολογικά τον εργαζόμενο, με το μπλοκάκι, γονατίζετε τον μισθωτό, τον επαγγελματία, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία.

Ναι, αναδιανομή του πλούτου, σημαίνει ότι εμείς και θα μπορέσουμε, ως κυβέρνηση, και λεφτά να βρούμε, και να κινήσουμε την ελληνική οικονομία.

Όσο για την ανασφάλιστη εργασία, να απαντήσω στον κ. Αλαβάνο. Δεν ζητάτε την παρέμβαση του κράτους; Δεν κατάλαβα. Θέλετε η αγορά να τα λύσει αυτά, απ’ ό,τι κατάλαβα. Δεν πρέπει να υπάρχει η παρέμβαση του κράτους, όταν υπάρχει ο άνεργος, όταν υπάρχει η μαύρη εργασία, όταν υπάρχει η πιθανότητα κλεισίματος μιας μικρής επιχείρησης, να έρθει το κράτος και να πει, ναι, τώρα σε βοηθάω, τώρα, εγώ εγγυώμαι, όχι την ανασφάλιστη εργασία, την ασφαλισμένη εργασία. Αυτό εγγυάται το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι δώρα σε καμία εργοδοσία. Είναι δώρο, είναι υποχρέωση απέναντι στον άνεργο και στην μικρομεσαία επιχείρηση. Και είναι πολύ εύκολη η ισοπέδωση, «όλοι ίδιοι είσαστε». Αλλά είμαι σίγουρος, κ. Αλαβάνε θα βρεθούμε στο μετερίζι των αγώνων μαζί, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και τώρα, και ελπίζω και στο μέλλον.

Διότι οι βασικές μας αρχές είναι η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανάπτυξη, και ιδιαίτερα η «πράσινη ανάπτυξη».

Είπατε κ. πρωθυπουργέ, τα 28 δις θα πάνε στους πολίτες. Μα, ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος σας διαψεύδει: 18 δις, λέει, θα καλύψουν ανοίγματα των τραπεζών, ανάγκες μόνο των τραπεζών, 18 δις! Και άλλοι, ανεβάζουν τις υπεύθυνες εκτιμήσεις σε 25 δις, για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Γι’ αυτό δεν πέφτει χρήμα στην αγορά. Γι’ αυτό σας μιλήσαμε για λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή, που, πολύ σωστά είπε ο κ. Αλαβάνος – εδώ συμφωνούμε – δημιούργησε, είναι η βασική αρχή της κρίσης, διότι υπήρξε η κρίση ακριβώς λόγω των λευκών επιταγών, νεοσυντηρητικών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την αδιαφάνεια, τη συγκέντρωση του πλούτου, τη συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας, τη συγκέντρωση της μιντιακής εξουσίας.

Όλα αυτά, τα οποία επέτρεψαν την απληστία και την κερδοσκοπία, την τεράστια κοινωνική ανισότητα, την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για μια φούσκα η οποία αναπτύχθηκε μέσα από τα λεγόμενα τοξικά ομόλογα.

Άρα, ακριβώς, είναι αυτή η αδιαφάνεια, είναι αυτή η έλλειψη ελέγχου, την οποία εμείς καταδικάζουμε, την οποία εσείς ξανά και ξανά και ξανά υπηρετείτε. Γι’ αυτό και εξοργίζονται οι Έλληνες πολίτες, που έχουν μια κυβέρνηση, η οποία το μόνο που κατάφερε να σχεδιάσει, το μόνο που κατάφερε να συντονίσει, και ακόμα και να πανηγυρίζει γι? αυτό, είναι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου υπέρ ολίγων, υπέρ «ημετέρων», απ’ τον ΟΤΕ μέχρι τα φιλέτα της δημόσιας γης, λίμνες, δάση, παραλίες, λιμάνια, Ασφαλιστικά Ταμεία.

Εξοργίζεται ο πολίτης και αγανακτεί δικαίως, όταν στερούμαστε από στρατηγικά εργαλεία και υποδομές εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη. Έτσι, χωρίς σχέδιο. Έτσι, χωρίς σχέδιο, λόγω ιδεολογίας, λόγω μαύρης τρύπας, λόγω συμφερόντων που εσείς εκπροσωπείτε. Μακριά όμως απ’ το δημόσιο συμφέρον. Λιμάνια στους Κινέζους, ΟΤΕ στους Γερμανούς. Το επόμενο θύμα; ΔΕΗ; Αεροδρόμια;

Αυτά είναι περιουσία του Ελληνικού λαού. Εμείς σεβόμαστε την περιουσία του Ελληνικού λαού. Για μας, είναι και εργαλεία, και είναι και πηγή ανάπτυξης.

Στα αζήτητα μένουν και 6,8 δις, σας το επαναλαμβάνω, 6,8 δις ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, που θα μπορούσε να απορροφήσει η κυβέρνηση ως το τέλος του 2009, τονώνοντας την οικονομία. Ναι, στα αζήτητα. Απαξιώνετε την οικονομία, απαξιώνετε τις δυνατότητες της Ελλάδας, απαξιώνετε τον Έλληνα πολίτη.

Μας κατηγορείτε ότι δεν θα βρούμε λεφτά. Σας απαντώ: Κάντε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στον δικό σας προϋπολογισμό. Κοιτάξτε γραμμή-γραμμή τα κονδύλια όλων των Υπουργείων, να δείτε ποιες σπατάλες μπορείτε και πρέπει να κόψετε. Γιατί οι γενικές δαπάνες, οι γενικές κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 18% το 2008; Αυτές οι καταναλωτικές δαπάνες δεν είναι σπατάλη; Δεν θα μπορούσαν να πάνε στην ανάπτυξη; Δεν θα μπορούσαν να πάνε στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια;

Μια σωστή διαχείριση, μια δίκαιη κατανομή, μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική χρειάζεται η χώρα. Έχετε αποδειχθεί ανίκανοι να διαχειριστείτε, με σοβαρότητα και με δικαιοσύνη, την οικονομία της χώρας. Γι’ αυτό και χρειάζεται αλλαγή.

Και τα μέτρα σας, βεβαίως, ως φτωχή φιλανθρωπία φαίνονται πια μετά από πέντε χρόνια, που ούτε την κρίση αντιμετωπίζουν, αντιθέτως, ταπεινώνουν τον πολίτη, τον ευτελίζουν και υποτιμούν τη νοημοσύνη του.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Ειλικρινά, αν θέλετε να μιλήσουμε για υπευθυνότητα, για μένα, η υπευθυνότητα στην πολιτική έχει να κάνει με μια απλή πράξη: Την ανάληψη των ευθυνών. Κάτι που αδυνατείτε εσείς να κάνετε.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Αναλάβατε καμία ευθύνη για τα σκάνδαλα που απασχολούν σύσσωμη την κυβέρνησή σας και, δυστυχώς, λόγω αυτού, και την ελληνική κοινωνία; Δεν φταίει η αντιπολίτευση με το ότι ασχολείται όλη η κοινωνία με τα σκάνδαλα. Φταίει η κυβέρνηση, που αδυνατεί και δεν θέλει και φοβάται ν’ αναλάβει τις ευθύνες της για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αναλάβατε καμία ευθύνη γι’ αυτούς που πλούτισαν, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα; Καμία.

Αναλάβατε καμία ευθύνη για τους υπουργούς σας, που έδιναν μαθήματα φοροδιαφυγής, την ώρα που γονατίζατε εσείς κάθε ελληνική οικογένεια με νέους φόρους; Καμία.

Υπεύθυνοι στα λόγια, ανεύθυνοι στην πράξη. Διότι υπεύθυνο, δεν είναι να μιλάς για σεμνότητα και ταπεινότητα κι, απ’ την άλλη μεριά, να καλλιεργείς αλαζονεία και υποκρισία. Δεν είναι αυτή μια αντίληψη διακυβέρνησης, που μπορεί να διαμορφώσει την οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στον Ελληνικό λαό. Υπεύθυνο είναι, να εννοείς αυτά που λες, να λες αυτά που εννοείς, να κάνεις τον λόγο πράξη.

Υπεύθυνο είναι, να ζητάς απ’ τον πολίτη, αυτό που πρώτο κάνεις εσύ. Ποια εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον σιγουριά και έμπνευση, μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση, που είναι σκληρή απέναντι στον πολίτη, αλλά ανέχεται τα εγκλήματα που αφορούν τους «ημέτερους», και βεβαίως τους κομματικούς.

Κι από την άλλη μεριά, να ζητά άλλες συμπεριφορές απ’ τον πολίτη. Υπεύθυνο είναι, να δίνεις το παράδειγμα με τις πράξεις σου, και να μετράς τα λόγια σου.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν πάει μπροστά η χώρα με μια τέτοια κυβέρνηση. Γι’ αυτό, η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει ένα τιτάνιο έργο μπροστά της. Πρώτη μας προτεραιότητα: Να κερδίσουμε και πάλι, ως Πολιτεία, ως χώρα, την εμπιστοσύνη του πολίτη. Να κερδίσει και πάλι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες την αυτοπεποίθησή τους, την αξιοπρέπειά τους. Να εμπεδώσουμε τη σιγουριά μιας ευνομούμενης και δίκαιης κοινωνίας.

Και σ’ αυτό θα χρειαστώ, θα χρειαστούμε, όλες τις δυνάμεις του τόπου, που έχουν διάθεση να προσφέρουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται πολιτικά. Γιατί τι χρειάζεται εν τέλει ο τόπος; Τι χρειάζεται ο πολίτης; Αντί να τον απαξιώνουμε, να του δίνουμε αξία, να δίνουμε αξία στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στην υγεία του, την παιδεία του, τη ζωή του.

Αντί να τον ταπεινώνουμε, να σεβαστούμε τις ανάγκες του, την δίψα του για δημιουργία και προοπτική. Να σεβαστούμε τη νοημοσύνη του, το αυτονόητο. Αντί να τον κάνουμε ν’ ασφυκτιά, να στηρίξουμε τις προσπάθειές του, πέρα και έξω από γραφειοκρατίες και κομματικές αντιλήψεις και πελατειακές σχέσεις, να του δώσουμε δυνατότητες γι’ ανάπτυξη και ευκαιρίες.

Αντί να ευτελίζουμε την προσωπικότητά του, να διαμορφώσουμε ένα κράτος αξιοκρατικό, που θ’ αξιολογείται, που θα λογοδοτεί. Να δείξουμε ότι ο πολίτης μπορεί να βρει το δίκιο του, ακουμπώντας στο κράτος. Να γίνουμε εμείς το καλύτερο παράδειγμα, πιστοί στις αξίες μας, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε επιτέλους ως Πολιτεία, ως κοινωνία.

Ακεραιότητα, ειλικρίνεια, τιμιότητα, σεβασμός, ανθρωπιά. Αυτή είναι για μας η πρώτη βασική μας προσπάθεια. Αυτή θα είναι η δέσμευσή μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Αυτό θα το κάνουμε πράξη.

Ακεραιότητα, ειλικρίνεια, τιμιότητα, σεβασμός, ανθρωπιά. Αυτό είναι το Σύμφωνο Εμπιστοσύνης, τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Διότι μόνον τότε, όταν εμείς οι πολιτικοί δώσουμε το παράδειγμα, θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες.

Γι’ αυτό κι εγώ, επανειλημμένως κ. πρωθυπουργέ, από εδώ, απ’ αυτό το βήμα, έχω κάνει εισηγήσεις, έχω κάνει εκκλήσεις, να υπάρξει διαφάνεια, ταχεία απόδοση δικαιοσύνης, σε κάθε μεγάλη υπόθεση κακοδιαχείρισης και λεηλασίας του πλούτου του Ελληνικού λαού.

Δεν το θελήσατε. Εμείς, πρέπει να πρωτοστατήσουμε, αν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ξανά εμπιστοσύνη σ’ αυτή τη χώρα και στον πολίτη. Να πρωτοστατήσουμε στην εμπέδωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

Μόνον τότε θα μπορέσουμε να πιστέψουμε όλοι μαζί, ως κοινωνία, στις αστείρευτες, στις πραγματικά μεγαλειώδεις δυνάμεις που κρύβει μέσα της αυτή η κοινωνία, ο Έλληνας και η Ελληνίδα, ο Ελληνισμός στην Ελλάδα και στη διασπορά. Για να μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία.

Και το μπορούμε.

Και θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.”

Διαβάστε επίσης