Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών

Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω σήμερα το Συνέδριό σας για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στη δίνη μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, που μας ανάγκασε όλους να αντικρίσουμε κατάματα τις αδυναμίες του κοινού μας οικοδομήματος και να αναζητήσουμε δραστικές και διαρθρωτικές λύσεις για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του.

Η κρίση αποτελεί παράλληλα και μοναδική ευκαιρία να θέσουμε τις βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, την παροχή κινήτρων στους νέους επιχειρηματίες. Για μια νέα πορεία που θα αναδείξει και πάλι την Ευρώπη όχι μόνο ως τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, αλλά και ως έναν ισχυρό παράγοντα στο διεθνές, ραγδαία μεταβαλλόμενο, πολιτικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής πλεύσης αποτελεί η Ελλάδα, όπου τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες διαμορφώνουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, οριστικά απαλλαγμένο από την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία.

Με μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών απελευθερώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και παρέχουμε κίνητρα στην αγορά, βάζοντας τα θεμέλια για μία ανταγωνιστική, παραγωγική οικονομία με έμφαση στην ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, στην επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. Μόλις πρόσφατα, για παράδειγμα, καθιερώσαμε νέες διαδικασίες για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων, θέσαμε σε λειτουργία την υπηρεσία μίας στάσης για την ίδρυση των επιχειρήσεων και σύντομα προχωράμε σε ανάλογες διαδικασίες εξορθολογισμού για την αδειοδότησή τους.

Η Ελλάδα αλλάζει οριστικά σελίδα και δείχνει έμπρακτα ότι μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία. Και είμαι βέβαιος ότι την ίδια επιλογή θα κάνει πράξη και ολόκληρη η Ενωμένη Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ.”

* {Η πρώτη Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του YES για το 2011 πραγματοποιείται στην Αθήνα, από 14 Απρ.-16 Απρ. 2011 με τίτλο: «Μετατρέποντας την παγκόσμια κρίση σε μια ευκαιρία για την Ενωμένη Ευρώπη: Ανταγωνιστικότητα μέσω της επιχειρηματικότητας».

YES – European Confederation of Young Entrepreneurs – Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών είναι η σημαντικότερη ένωση των νέων επιχειρηματιών σε όλη την Ευρώπη που εκπροσωπεί 40.000 μέλη με στόχο τη στήριξη και τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών επιδόσεων της επιχειρηματικότητας των νέων στην Ευρώπη.}

Διαβάστε επίσης