- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Έχουμε μια διαφορετική πολιτική για τον αγρότη

Ομιλία σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στα Τρίκαλα

“Φίλες και φίλοι,

Η Θεσσαλία σήμερα, τα Τρίκαλα σήμερα στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Είναι το μήνυμα της αγροτιάς. Η Θεσσαλική αγροτιά στέλνει το μήνυμα, ότι μαζί μπορούμε. Ένα μήνυμα αλλαγής, ένα μήνυμα ανατροπής, ένα μήνυμα μιας νέας πορείας για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Είναι το μήνυμα, ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα. Και σήμερα, αυτή η μεγάλη αλλαγή είναι η ιστορική ευθύνη του Κινήματος, που λέγεται Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας, στο δρόμο της δημοκρατίας, μιας δημοκρατίας που δεν χειραγωγείται από το μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά εκφράζει γνήσια τον Ελληνικό λαό.
Μιας δημοκρατίας, χωρίς ευνοούμενα ολιγαρχικά συμφέροντα. Μιας δημοκρατίας, χωρίς χειραγωγούμενη δικαιοσύνη. Μιας δημοκρατίας, μόνο στην υπηρεσία του πολίτη, όπου ο πολίτης θα βρει ξανά τη δική του φωνή, όπου η Ελλάδα θα ακουστεί και πάλι, με ισχυρή φωνή παντού.

Είμαστε μπροστά, σ’ αυτό το νέο δρόμο, όπου θα αποκαταστήσουμε τη φωνή του λαού, αλλά και τη διεθνή παρουσία, το διεθνές κύρος της χώρας μας, μέσα από μια ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πέτυχε πάντα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, όλα τα χρόνια, στη διακυβέρνησή του. Όπως πετύχαμε και προχθές, με την ηρωική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, με την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγωμένη Γάζα.

Και θέλω από εδώ, από τη Θεσσαλία, από τα Τρίκαλα, να τονίσω, ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας και μετά από αυτή την εκεχειρία, αυτή την εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα, και ως ΠΑΣΟΚ, και ως Σοσιαλιστική Διεθνής, και αύριο, ως κυβέρνηση της χώρας.

Γιατί η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σημαίνει Ελλάδα με φωνή, σημαίνει Ελλάδα των αξιών, σημαίνει Ελλάδα της ειρήνης και της ασφάλειας, σημαίνει μια Ελλάδα που ξέρει να διαπραγματεύεται, όπως διαπραγματευόταν και θα διαπραγματευτεί σκληρά για τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα της χώρας μας. Και βεβαίως, θα είναι μια Ελλάδα που εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Διότι η ασφάλεια και η ειρήνη, φίλες και φίλοι, είναι προϋπόθεση για όλες τις άλλες πολιτικές. Και τίθεται το ερώτημα: Τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση; Πέντε χρόνια σταυρωμένα τα χέρια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε να αποθρασύνεται η γείτονα Τουρκία, με πρωτοφανείς προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο την τελευταία περίοδο.

Ακούγεται το σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»

Θέλω από εδώ, από τη Θεσσαλία, να πω ότι οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες, τις καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Απαιτούμε από την Τουρκία να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια. Αλλά η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί, ανέχεται και σιωπά.

Σήμερα, από εδώ, από τα Τρίκαλα, θα ήθελα να στείλω ένα σαφές μήνυμα στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε θα επιτρέψει, ούτε θα ανεχθεί τέτοιες ενέργειες.

Η Τουρκία και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος, ας το σημειώσει αυτό καλά: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Εμείς είμαστε η δύναμη, που μπορεί και τα δικαιώματά μας να υπερασπιστεί και την ειρήνη να προωθήσει, διότι η ειρήνη βασίζεται ακριβώς στην ισχύ του Δικαίου, σε αυτή την περίπτωση του Διεθνούς Δικαίου.

Και σήμερα, η κυβέρνηση είναι χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. Γι´ αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια σωστή αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, μια νέα εθνική στρατηγική, που θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας και θα δώσει και πάλι το απαραίτητο διεθνές κύρος και βάρος στην Ελλάδα, τον σεβασμό που μας αξίζει.

Αυτό το έχουμε αποδείξει, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε, όταν βάλουμε αυτούς τους στόχους και, πολύ σύντομα, ο Ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί ξανά την εξωτερική πολιτική, την εξωτερική του ασφάλεια.

Φίλες και φίλοι,

Ακούω κι ακούμε, ακόμα και σήμερα, να ψάχνει, η παράταξη της νεοσυντήρησης και ο αρχηγός της, δικαιολογίες. Δικαιολογίες ότι “όλα όσα έκαναν καλώς τα έκαναν, ήταν απαραίτητα, ήταν αναγκαία, ήταν μονόδρομος” και σηκώνουν τα χέρια, “ήταν επιβαλλόμενα έξωθεν”. Και άρα, μας λένε “τα ίδια θα κάνατε και εσείς”.

Τους λέμε ευθέως: Όχι κύριοι της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, ούτε θα κάναμε, ούτε θα κάνουμε τα ίδια. Εμείς προτείνουμε άλλο δρόμο, νέα αλλαγή, μεγάλη ανατροπή.

Μας λένε ότι “για όλα τώρα φταίει η διεθνής κρίση”. Όχι, όχι κύριοι της κυβέρνησης, φταίει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι πολιτικές της, που οδήγησαν τη χώρα να βρίσκεται σήμερα αθωράκιστη και αποδυναμωμένη μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις.

Οι πολιτικές της, άδικες, αντιαναπτυξιακές, λύγισαν τον παραγωγικό κορμό της χώρας μας. Το ζείτε. Με τις πολιτικές της, εμείς έχουμε διαφωνήσει, έχουμε αντιταχθεί, έχουμε διαμαρτυρηθεί, όπως παραδείγματος χάρη με την άδικη φοροεπιδρομή στα μεσαία και στα ασθενέστερα στρώματα, με την αύξηση του ΦΠΑ, με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Με την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας σε εκατομμύρια Έλληνες, με την κατάργηση για τους πλουσιότερους του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με την μείωση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, με την κατάργηση της φορολογίας στις μεγάλες κληρονομιές, τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των μετόχων των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, προνόμια για τους λίγους, και βάρη για τους πολλούς. Είναι η πολιτική τους, που έδωσε ασυλία στα καρτέλ της κερδοσκοπίας, τα οποία υφίσταται και ο αγροτικός κόσμος, και εκτινάσσουν τον πληθωρισμό στα ύψη.

Είναι η πολιτική τους, της αποσάθρωσης της δημόσιας παιδείας, όλων των κοινωνικών υποδομών, των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της κοινωνικής ασφάλειας, από τη Βοήθεια στο Σπίτι μέχρι και τα ΚΑΠΗ. Είναι η πολιτική τους, του ξεπουλήματος του πλούτου του Ελληνικού λαού, των στρατηγικών υποδομών της χώρας σε ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα.
Είναι η υποβάθμιση κάθε φορέα και Αρχής ελέγχου και εποπτείας των αγορών. Είναι η δραματική μείωση των δημόσιων επενδύσεων, με την πρωτοφανή καθυστέρηση στην αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και του 2000-2006, και του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με μεγάλο θύμα βεβαίως την ίδια την Περιφέρεια.

Έτσι μας φτάσανε ως εδώ. Αυτή ήταν η κρίση, δεν ήταν η διεθνής κρίση. Ήταν οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, που έφεραν τα τραγικά αδιέξοδα στην οικονομία μας, και είναι η ίδια που ευθύνεται για αυτή την οικονομική πολιτική.

Αυτή είναι η κυβέρνηση που γύρισε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, σε καταστάσεις που πιστεύαμε ότι είχαμε οριστικά αφήσει πίσω. Εξέθρεψαν και πάλι πρακτικές και αντιλήψεις αυθαιρεσίας, αλλά και ατιμωρησίας, με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, με ατιμωρησία στελεχών και υπουργών τους.

Και θέλουμε να δούμε, αν αύριο, και πάλι θα τραπούν σε φυγή, μπροστά στην απαίτηση του Ελληνικού λαού να υπάρξει διαφάνεια για τα μεγάλα σκάνδαλα για τα οποία ευθύνονται, αν και πάλι θα συγκαλύψουν, αν θα παραγράψουν αυτά τα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα στη διαχείριση του μεγάλου θέματος του Βατοπεδίου, αλλά και τόσων άλλων, μέσα από τα οποία λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο.

Διότι μόνο για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και για καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, μπορεί να μιλήσει κανείς. Με τη νέα γενιά, τα νέα παιδιά, να θεωρούν πια το πτυχίο τους άχρηστο και να σέρνονται σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία, για να πουλάνε τη συνείδησή τους για μια θέση σε ένα λεγόμενο stage.

Εμείς έχουμε άλλη πολιτική. Εμείς δεν θέλουμε προνόμια για τους λίγους, εμείς εγγυόμαστε δικαιώματα για όλους. Δικαίωμα για μας είναι η εργασία, δικαίωμα είναι η υγεία, δικαίωμα είναι η παιδεία, δικαίωμα είναι η κοινωνική σιγουριά, μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα.

Φίλες και φίλοι,

Με την πολιτική της η Νέα Δημοκρατία ανέχθηκε και καλλιέργησε παρακρατικές αντιλήψεις, κομματικοποίησε τη Δημόσια Διοίκηση, όπως βεβαίως και τα Σώματα Ασφαλείας και οδήγησε την Αστυνομία στη διοικητική διάλυση, την επιχειρησιακή ανεπάρκεια και το εκμηδενισμένο ηθικό.

Και μπροστά σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα, επιλέγουν την πόλωση, διαλέγουν τη στρατηγική της έντασης, αντί του κοινωνικού διαλόγου. Διαλέγουν την αναμέτρηση, αντί για τη συνεργασία. Κι αυτή είναι επίσης η μεγάλη μας διαφορά. Αυτοί διαλέγουν την ένταση, διότι βλέπουν το λαό ως πρόβλημα. Εμείς είμαστε εδώ, για το λαό, με το λαό και το πρόγραμμά μας προέρχεται από το λαό.

Και πέρα από την παιδεία, στην υγεία βλέπουμε αντί νοσηλευτικού προσωπικού, να γίνονται προσλήψεις αγροφυλάκων. Πέρα από την έλλειψη του προσωπικού, υπάρχει και η έλλειψη πόρων, σε περιοχές όπως η δική σας, τα Τρίκαλα. Οι απομακρυσμένες, οι δύσβατες, οι ορεινές περιοχές υστερούν δραματικά, αφού ούτε οργανωμένα πολυδύναμα ιατρικά κέντρα υπάρχουν, για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, δημιουργούν ένα βαθύτατο αίσθημα ανασφάλειας σήμερα στον Ελληνικό λαό, στις ελληνικές οικογένειες, στη μητέρα, στα παιδιά. Ανασφάλεια ότι δεν έχουμε μια Πολιτεία που να μπορεί να προστατεύσει τη ζωή, το βιος και τον κόπο των επαγγελματιών, των αγροτών, των εργαζομένων. Δεν μπορεί να προστατεύσει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη.

Αυτή η ανασφάλεια είναι που στερεί την ελπίδα, τα οράματά μας, την προοπτική μας. Γι’ αυτό, ο τόπος χρειάζεται αλλαγή πορείας, μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται ηγεσία με σχέδιο, με όραμα, που πιστεύει στη δύναμη του λαού, στη δύναμη του Έλληνα και της Ελληνίδας.

Αυτές, φίλες και φίλοι, είναι οι πολιτικές τους. Αυτοί ευθύνονται για το σημερινό γενικευμένο αίσθημα φόβου και ανασφάλειας, για την διεύρυνση της φτώχειας που βλέπουμε, για την ανισότητα, τη μεγάλη ψαλίδα που ανοίγει μεταξύ του πλούσιου και του φτωχότερου, για την καθίζηση των δημόσιων εσόδων στο κράτος, για τις ρουσφετολογικές σπατάλες του δημόσιου πλούτου, του δικού σας κόπου, για την υπερχρέωση της χώρας, για την οικονομική επιβράδυνση που ολοένα χειροτερεύει, για την διάλυση του παραγωγικού ιστού, για την απουσία κάθε αναπτυξιακού σχεδίου και προοπτικής.

Αυτοί ευθύνονται που η χώρα μπαίνει σε αυτή τη διεθνή κρίση χωρίς κανένα σχέδιο. Και τώρα, την ύστατη στιγμή, τι κάνουν; Προσπαθούν να γαντζωθούν στην εξουσία με έναν ανασχηματισμό επικοινωνιακό, αλλάζουν μάσκες, με τα μάτια στραμμένα στα δικά τους προβλήματα και, βέβαια, στο φόβο για τις εκλογές.

Αυτοί είναι που οργανώνουν προεκλογικά σχέδια εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων με τη χρήση πόρων του ΟΑΕΔ, την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία ασφυκτιούν. Θέλουν και πάλι να μοιράσουν κάποια χρήματα προεκλογικά σε νέα παιδιά, για να τους κλείσουν το μάτι μήπως και μπουν στο Δημόσιο, ενώ ξέρουν ότι, ουσιαστικά, απλώς τα κοροϊδεύουν για μια ακόμα φορά και τα θέλουν αδύναμα, για να τα έχουν εξαρτημένα, για να μπορούν να τους υποκλέπτουν τις ψήφους.

Αυτοί είναι που σκηνοθετούν τώρα συναντήσεις, δήθεν για να πιέσουν τους τραπεζίτες, ενώ τους τα λέγαμε πριν από μήνες, την ώρα που οι τράπεζες αρνούνται παρά τα 28 δις, αρνούνται επίμονα να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίους και την πραγματική οικονομία.
Είναι μια κυβέρνηση με μόνη πυξίδα τη δική της διάσωση, που όμως σέρνει μαζί της στο βάραθρο και τη χώρα. Και αύριο, στις Βρυξέλλες, θα ακουστούν και επίσημα τα μαύρα μαντάτα για την οικονομία μας.

Πριν από πέντε χρόνια, θυμόσαστε τι μας έλεγαν, ότι θα βάλουν τάξη σ’ αυτό το οποίο παραλάβανε. Ξεχνάνε, ότι τους παραδώσαμε την Ελλάδα, ίσως στην καλύτερη οικονομική στιγμή από τη μεταπολίτευση. Και αύριο, δυστυχώς, αυτά που θα πει ο Επίτροπος Αλμούνια, τα ξέρουμε ήδη. Τα είπαμε στη Βουλή προ ενός μηνός, τότε που είπαμε ότι ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι πλαστός και εικονικός. Τώρα, μας επιβεβαιώνει δυστυχώς με δραματικό τρόπο και η κάθε ανάλυση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα, φίλες και φίλοι, βρίσκεται μια ανάσα πριν από την ύφεση. Αλλά θέλω από εδώ, από τη Θεσσαλία, από τα Τρίκαλα, να πω: δεν θα το επιτρέψουμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, για να δώσει στον τόπο λύση και διέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο και υπεύθυνο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για την οικονομική ανάκαμψη.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, για να κατοχυρώσει ένα δίκαιο, ευνομούμενο και αποτελεσματικό κράτος, με αποτελεσματική εποπτεία στις αγορές, με λογοδοσία στους πολίτες για το τι κάνει τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, για να προωθήσει μεγάλες δημόσιες επενδύσεις για μια νέα οικονομική πρόταση, μια νέα οικονομική πορεία, ένα νέο πρότυπο με αιχμή την «πράσινη ανάπτυξη». Και είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, να αποκαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ένα άμεσο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, για τη διοχέτευση χρήματος, ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όχι στους ισολογισμούς και μόνον των τραπεζών, γιατί την τόνωση της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την στήριξη των δανειοληπτών, την στήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, την αντιμετώπιση της ανεργίας με ορθολογικό τρόπο, τη σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Για όλα αυτά όμως, χρειάζεται νέα κυβέρνηση, νέα πολιτική. Και τη λύση, την δίνουν οι κάλπες, την δίνει ο Ελληνικός λαός. Και θα την δώσει, και πολύ σύντομα. Μετά τις επόμενες εκλογές, η χώρα θα έχει κυβέρνηση Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Και αυτή η κυβέρνηση, ναι, θα έχει τιτάνιο έργο μπροστά της, αλλά θα προχωρήσουμε με οδηγό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αυτό που έχουμε επεξεργαστεί μαζί με τον Ελληνικό λαό, για την έξοδο από την κρίση, για την ανάκαμψη.

Το σχέδιό μας συμπυκνώνεται σε πέντε λέξεις: Δικαίωμα σε μια ανθρώπινη κοινωνία. Ανάπτυξη, ένα νέο πρότυπο για την Ελλάδα. Πολιτεία, κράτος που διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα του Ελληνικού λαού, με διαφάνεια, με σχεδιασμό και, βεβαίως, με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη και την δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σ’ αυτή τη χώρα.
Και τέλος, σιγουριά, ασφάλεια για τον κάθε πολίτη. Κανένας να μην αισθάνεται ότι σπρώχνεται στο περιθώριο ο ίδιος και η οικογένειά του.

Για το λόγο αυτό, οι βασικοί μας άξονες είναι σαφείς: Δημιουργία πλούτου. Ναι, δημιουργία πλούτου, μέσω ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα είναι το σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα, θα μας κάνει ανταγωνιστικούς και θα φέρει ευημερία. Είναι οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις και βεβαίως η «πράσινη ανάπτυξη».

Δεύτερον, ένα ευνομούμενο κράτος. Να λειτουργεί επιτέλους με διαφάνεια, με αξιοκρατία, με αξιολόγηση, με λογοδοσία, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τον πολίτη, υπηρετώντας αξίες και, βεβαίως, με τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε εδώ, στη Θεσσαλία, για να δώσουμε ξανά ελπίδα, ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Και θέλω εδώ, να αναδείξω τι σημαίνει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και πώς είναι διαφορετική από τη δική μας.

Παράδειγμα είναι ο Νομός σας. Άλλα είπε η κυβέρνηση, και άλλα έκανε, χωρίς ειλικρίνεια, χωρίς σχέδιο, με μόνο γνώμονα το ρουσφέτι. Είμαστε εδώ, σε έναν νομό που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει και έχει καταδικάσει σε εισοδηματική και αναπτυξιακή υστέρηση, όπως βέβαια έχει κάνει σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα.

Μιλάμε για την αγροτιά, για τους αγρότες και τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους, την προοπτική τους. Εδώ βλέπουμε τα δημόσια έργα να καρκινοβατούν. Η νεολαία έχει αποκοπεί από κάθε δημιουργική εργασία, ψάχνει επαγγελματικές διεξόδους εκτός Νομού, πολλές φορές, δυστυχώς, και εκτός Ελλάδας.

Τόσοι νέοι πτυχιούχοι είναι άνεργοι και, ξέρετε, ότι άνεργοι αγρότες δεν καταγράφονται πουθενά. Κάθε μέρα, γίνεται πιο κρίσιμη η πορεία της γεωργίας, το ίδιο και της κτηνοτροφίας. Οι βιομηχανικές μονάδες ασφυκτιούν και ασφυκτιούν με το έλλειμμα πολιτικής για την ανάπτυξη του κλάδου. Καμία έρευνα, καμία καινοτομία, καμία σοβαρή εκπαίδευση, καμία επένδυση στον εκσυγχρονισμό.

Φίλες και φίλοι,

Γυρνώντας ανά την Ελλάδα, ξέρετε τι βλέπω; Βλέπω τα πρόσωπα των ανθρώπων της υπαίθρου, της επαρχίας, του χωριού, σε απόγνωση. Έχουν την αίσθηση ότι κανείς δεν νοιάζεται γι´ αυτούς, ότι τους κοροϊδεύουν, ότι μαραζώνουν χωρίς προοπτική και ελπίδα.

Μου λένε “δεν αντέχουμε, κάντε κάτι”, αυτό λένε παντού. Και η φωνή των κινητοποιήσεων έρχεται από όλη την Ελλάδα και εκφράζει μια αγωνία, την αγωνία των αγροτών που δεν τα βγάζουν πέρα. Κι είναι μια διπλή αγωνία. Είναι, από τη μία, η αγωνία για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τώρα, σήμερα, αυτή τη χρονιά, άμεσα, ίσως και την επόμενη. Είναι όμως και μια αγωνία ότι δεν υπάρχει προοπτική, ότι έρχεται το τέλος της αγροτικής οικονομίας, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις, ή ακόμα και για τις επόμενες γενιές. Και εμείς, καλούμαστε να απαντήσουμε και στο σήμερα και στο αύριο της αγροτιάς, της Περιφέρειας, της Θεσσαλίας.

Και θέλω να αναφερθώ στα προβλήματά σας, για να μην αφήσουμε κανέναν να μας λέει ότι “όλα είναι καλά”, όπως ακούμε. Διότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να μην αναγνωρίζει τα προβλήματα. Εάν δεν τα αναγνωρίσεις, δεν τα λύνεις. Και τότε, έρχεται η απόγνωση, τότε έρχεται η απελπισία.

Γι´αυτό, εμείς σήμερα λέμε: Ξέρουμε τα προβλήματα, ναι, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ξέρει τα προβλήματα. Τα ονοματίζουμε και τα ονοματίζουμε με ειλικρίνεια, λέμε την αλήθεια, διότι δεν τα φοβόμαστε. Ονοματίζουμε τις αλήθειες, διότι είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα όσο δύσκολα κι αν είναι, και να εφαρμόσουμε μαζί τις λύσεις.

Γνωρίζω λοιπόν και γνωρίζουμε ότι το εισόδημά σας μειώνεται συνεχώς κι, από την άλλη, το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται όλο και περισσότερο. Γνωρίζω και γνωρίζουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το λάδι, το κρέας, το γάλα, αλλά και παράλληλα, την αδυναμία ακόμα και διάθεσης κάποιων προϊόντων, όπως των δημητριακών.

Γνωρίζουμε τα καρτέλ που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα στις πλάτες και τις δικές σας και των καταναλωτών. Γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις, την αδιαφάνεια, την κακή διαχείριση, τις περικοπές πόρων στις γεωργικές επιδοτήσεις, όλα αυτά που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημά σας.

Κι είναι για πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα τριάντα χρόνια που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κινήσει διαδικασία περικοπής του 10% των κοινωνικών ενισχύσεων. Γιατί; Λόγω της έλλειψης αξιόπιστου εθνικού συστήματος ελέγχου.

Ναι, δυστυχώς, μετά από περίπου τριάντα χρόνια, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μας λένε ότι «δεν είμαστε αξιόπιστοι» για να πάρουμε τις επιδοτήσεις που δικαιούται ο Έλληνας αγρότης. Αυτή είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε καλά για τη μείωση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη των μέτρων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, την καθυστέρηση σε σχέδια βελτίωσης. Προγράμματα για τους νέους αγρότες. Πού είναι; Προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, που τα περιμένετε τόσο καιρό, αλλά δεν υλοποιούνται.

Ξέρουμε την οικονομική επιβάρυνση από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και το υψηλό κόστος των αδειοδοτήσεων και των μελετών για την ένταξη σε προγράμματα. Τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, κυρίως σε έργα διαχείρισης του νερού, με αποτέλεσμα το υψηλότατο κόστος της άρδευσης.

Οι καπνοπαραγωγοί και οι τευτλοπαραγωγοί πληρώνουν με το χειρότερο τρόπο την ανυπαρξία της διαπραγμάτευσης της χώρας μας, που ενώ μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι “θα βρισκόταν συνεχώς στις Βρυξέλες”, καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε από πλευράς της χώρας μας.

Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει καν διάθεση προσφοράς. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άλλαξαν τέσσερις υπουργούς σε πέντε χρόνια. Τόσο πετυχημένη ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον αγροτικό τομέα.

Δυστυχώς, είναι μια κυβέρνηση που ασχολείται με την επικοινωνία, όχι με την κοινωνία. Με τα δικά της προβλήματα, όχι με αυτά του Ελληνικού λαού.

Κύρια ενασχόλησή τους, δεν είναι να αλλάξουν την Ελλάδα, αλλά να αλλάξουν μόνο τις μάσκες που φορούν. Θα απαρνηθούν τις αποτυχημένες πολιτικές που ακολουθούν εδώ και πέντε χρόνια; Γι´ αυτούς, πάντα κάποιοι άλλοι θα φταίνε, το ΠΑΣΟΚ, η διεθνής κρίση, κάποιος προηγούμενος υπουργός, ο «στρατηγός άνεμος». Και θα τάζουν ρουσφέτια. Δηλαδή, θέλουν να εκμεταλλεύονται την αδυναμία του κόσμου, για να προσπαθήσουν να τον πείσουν να ξαναψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς δεν θέλουμε την αδυναμία του κόσμου, εμείς θέλουμε τη σιγουριά και την ασφάλεια του κόσμου. Και θέλουμε να μας ψηφίζουν, όχι γιατί τους έχουμε εξαρτώμενους, αλλά γιατί τους έχουμε σίγουρους. Σίγουρους για την προοπτική τους, σίγουρους για την ασφάλειά τους, σίγουρους για το μέλλον τους, σίγουρους για το βιος τους, σίγουρους για την παιδεία, την υγεία, για την κοινωνική πρόνοια.

Γι´αυτό, ο λαός, από εδώ, από τη Θεσσαλία, λέει φτάνει πια. Φτάνει πια η διάλυση του κράτους, φτάνει πια η αντικατάσταση της πολιτικής με την επικοινωνία, φτάνει πια η κοινωνική αδικία και η αυθαιρεσία της εξουσίας, φτάνει πια η ανασφάλεια για το τι θα ξημερώσει αύριο.

Φίλες και φίλοι,

Στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο αυτού του νέου πρότυπου της «πράσινης ανάπτυξης», βασικό ζήτημα αποτελεί το ζήτημα των υδάτινων πόρων, το μεγάλο πρόβλημα με το νερό, με την ποσότητα και την ποιότητά του. Και βέβαια, οι κλιματικές αλλαγές, μαζί με τις άστοχες προσεγγίσεις, μακριά από τη σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα στον γεωργικό τομέα, έχουν οδηγήσει ολόκληρη τη χώρα σε έντονα φαινόμενα λειψυδρίας.

Το θέμα «νερό» έχει γίνει ζήτημα εθνικό, και πρώτοι εμείς το αναδείξαμε. Ειδικότερα, έχουμε αναδείξει την ανάγκη για ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της Ελλάδας. Είναι ένα μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα, με διαστάσεις και διεθνείς και περιφερειακές και τοπικές.

Μπορώ να σας πω, όμως, ότι το δύσκολο αυτό πρόβλημα, μια σοβαρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση, που δεν φοβάται να σχεδιάζει, να παίρνει πρωτοβουλίες, να λύνει προβλήματα, θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει προς όφελος όλων. Για μας, ο στόχος είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με την σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα.

Στο όραμά μας για την «πράσινη ανάπτυξη» δεν υπάρχει χώρος για κερδισμένους και χαμένους, δεν υπάρχουν διλήμματα του παρελθόντος, που εξαντλούνται στα μέσα και ξεχνούν το σκοπό. Αυτού του είδους τα διλήμματα, τα αφήνουμε σε εκείνους που ζουν στο παρελθόν. Εμείς προχωράμε μπροστά, με όλους τους Έλληνες, για όλους τους Έλληνες.

Τι σχεδιάζουμε: Χρειάζεται ,πρώτον, να εκτιμήσουμε με προσοχή τις ανάγκες για ένα ισορροπημένο και βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο σε κάθε περιοχή της χώρας.

Χρειάζεται, δεύτερον, να αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε τις προοπτικές για βιώσιμη αγροτική και τουριστική ανάπτυξη σε κάθε μέρος της Ελλάδας.

Έμφασή μας είναι η ποιότητα. Εκεί είναι όπου θα δώσουμε το βάρος. Η λέξη «ελληνικό», το «ελληνικό προϊόν», να ταυτίζεται με τη λέξη «αξία», με υψηλή προστιθέμενη αξία, αξία που θα δώσει προϊόντα, που θα πετυχαίνουν υψηλές τιμές που θα εξασφαλίζει εισοδήματα και απασχόληση.

Χρειάζεται, τρίτον, να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής, με έργα υποδομής και σύγχρονα δίκτυα διανομής, για να μην χάνουμε το νερό που έχουμε.

Χρειάζεται, τέταρτον, να σχεδιαστούν έργα αποταμίευσης νερού, έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, και να προωθηθούν νέες, λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. Και βέβαια, να μεταφέρουμε πρόσθετους υδάτινους πόρους όπου είναι πραγματικά αναγκαίο.

Πέμπτον, εκτός από τα έργα, χρειάζεται να λειτουργήσουν σύγχρονοι φορείς διαχείρισης του νερού, που η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει δημιουργήσει, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χρειάζεται, έκτον, να εγγυηθούμε και να εφαρμόσουμε ισχυρά κίνητρα στους αγρότες, κίνητρα οικονομικά για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών, έτσι ώστε να υπάρξει αντικατάσταση των αρδευτικών συστημάτων, με στόχο την εξοικονόμηση του νερού, άρα την μείωση του κόστους της άρδευσης, που γνωρίζουμε ότι είναι πολύ υψηλό. Να είναι κερδισμένοι οικονομικά οι αγρότες από το μικρότερο κόστος, αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας, που είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες και τις πόλεις μας.

Ολοκληρωμένη, λοιπόν, πολιτική για το νερό, έργα και δράσεις για την αποταμίευση και την εξοικονόμηση νερού, με βάση συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, σύγχρονοι φορείς διαχείρισης και διασφαλισμένοι πόροι.

Αυτά αποτελούν τις μεγάλες επιλογές και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερημοποίησης. Και εδώ, θέλω κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω, η Θεσσαλία δεν θα γίνει Σαχάρα, αυτό το εγγυόμαστε και, δεσμευόμαστε για κάθε μέτρο που θα αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που εσείς έχετε μπροστά σας, που όλοι μας έχουμε μπροστά μας.

Προχωράμε σε σχεδιασμό για ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να συνδυάζονται και με παραπλήσιες, αλλά ουσιαστικές αναπτυξιακές δραστηριότητες, όπως είναι ο τομέας του τουρισμού. Ένας εναλλακτικός τουρισμός, που θα δώσει μέλλον στον εργαζόμενο της επαρχίας, αλλά και στον αγρότη.

Παίρνω παράδειγμα το Νομό σας, όπου μια σχεδιασμένη πολιτική θα ήταν εγγύηση για την καλύτερη αξιοποίηση των Μετεώρων και του ορεινού όγκου. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αναπτυχθούν νέες μορφές τουρισμού, να δημιουργηθούν δουλειές και εισόδημα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Γιατί χαμηλώνουμε τον πήχη, γιατί θεωρούμε ότι αυτά είναι δύσκολα, ή αδυνατούμε να τα προωθήσουμε; Τα Τρίκαλα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ένας πράσινος Νομός, με ήπια ανάπτυξη, που συνδυάζει τον ορεινό όγκο με τον εναλλακτικό τουρισμό, που συνδυάζει την παραγωγή, την μεταποίηση οικολογικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Αυτά όμως, φίλες και φίλοι, απαιτούν σχεδιασμό και βούληση. Εμείς έχουμε και το σχεδιασμό και τη βούληση. Απαιτούν συντονισμό και ενέργειες, όπως και προϋπόθεση την άμεση ολοκλήρωση του οδικού άξονα της Κεντρικής Ελλάδας και την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που έχει το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.

Γιατί χαμηλώνουμε τον πήχη, όταν ξέρουμε ότι με σοβαρό σχεδιασμό, ο Νομός μπορεί να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της χώρας; Γιατί δεν αξιοποιούμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τι μας εμποδίζει; Μας εμποδίζει η αντίληψη και η πρακτική ενός πελατειακού κράτους, που αντί να σχεδιάζει για το δημόσιο συμφέρον, για τον Ελληνικό λαό, κοιτά το βόλεμα των διαφόρων συμφερόντων. Αυτή είναι η διαφορά μας, εμείς έχουμε σχέδιο για τη συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας, σχέδιο για την ανάπτυξη, όχι την κατασπατάληση του κρατικού προϋπολογισμού για τα ισχυρά συμφέροντα.

Διότι, φίλες και φίλοι, η κρίση που σήμερα αντιμετωπίζουμε, η κρίση των θεσμών και των αξιών, η κρίση της πολιτικής ζωής του τόπου, είναι κρίση που παράχθηκε από αντιλήψεις και πρακτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι κρίση που παράχθηκε από ένα τρόπο διακυβέρνησης, με μια εξουσία που δεν ελέγχεται από τον πολίτη, μια εξουσία που συμπεριφέρεται με την περιουσία, με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, σαν να ήταν δική της περιουσία, μια εξουσία που δεν εκπροσωπεί γνήσια τον πολίτη και που βέβαια δεν μπορεί να βάλει τις σωστές προτεραιότητες ανάπτυξης για την Περιφέρεια, για τα Τρίκαλα, για τη Θεσσαλία, για την Ελλάδα.

Ακούγεται το σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»

Θέλω, λοιπόν, να αναφερθώ στις δεσμεύσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο, στον αγροτικό τομέα. Η δική μας πολιτική προβλέπει:

Την αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος, με συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων, με σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε, και μετά το 2013.

Τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να μπούμε στη νέα εποχή της «πράσινης ανάπτυξης».

Τα κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, με ισχυρή παρουσία του αγροτικού κόσμου για τον έλεγχο της αγοράς και το χτύπημα των καρτέλ.

Για όλα αυτά, επίκεντρο για μας είναι ο αγρότης, η αγρότισσα. Σε αυτούς θα επενδύσουμε, για μια αγροτική ανάπτυξη αιχμής με πρωτοπορία, για πρωτοπορία με ελληνική ταυτότητα.

Θέλουμε να δώσουμε την ελληνική ταυτότητα στο αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν, ώστε η λέξη «ελληνικό», όπως είπα, να είναι λέξη που ταυτίζεται με την αξία.

Γι’ αυτό, η νέα γεωργία που έχει προοπτική, είναι αυτή που θα στηρίζεται στον άνθρωπο, θα στηρίζεται στην πληροφόρησή του, θα στηρίζεται στην εκπαίδευσή του, θα στηρίζεται στις καινοτομίες που φέρνει ο άνθρωπος στην παραγωγή.

Θέλουμε ο αγρότης να επιλέγει συνειδητά το επάγγελμά του. Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα, ένας νέος πολλές φορές αισθάνεται ότι είναι η μοίρα του να γίνει αγρότης. Εμείς, που βλέπουμε μέλλον στον τομέα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, που βλέπουμε να γίνεται αιχμής του δόρατος μιας άλλης ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος να λέει, ναι, εγώ θέλω να γίνω αγρότης, διότι αυτό το επάγγελμα έχει μέλλον, έχει αξιοπρέπεια, έχει αξιοπιστία, έχει αναγνώριση, έχει ευημερία, έχει εισόδημα. ´

Τον θέλουμε περήφανο, τον θέλουμε με επάγγελμα αναβαθμισμένο, με προοπτικές, να νιώθει ασφάλεια στη δουλειά του, να έχει ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, ίσα δικαιώματα για τα παιδιά του, ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες, είτε στην υγεία, είτε στην παιδεία, είτε στον πολιτισμό.

Έναν πολιτισμό, που μπορούμε να τον αναπτύξουμε, που μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε, διότι έχουμε τόσα και τόσα σημαντικά σύμβολα, όπως είναι εδώ τα Μετέωρα, όπως είναι βέβαια και ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος ήταν και ο αγαπημένος τροβαδούρος και μουσικός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακούγεται το σύνθημα «Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς»

Και μπορούμε να ελπίζουμε, ότι δεν έχουμε μπροστά μας πολλές ακόμα συννεφιασμένες Κυριακές. Σήμερα, έχουμε τον ήλιο κόλας!

Θέλουμε λοιπόν, και έχουμε, μια διαφορετική πολιτική για τον αγρότη. Εμείς λέμε προοπτική στον αγρότη, ποιότητα στο προϊόν, αξία στην Ελλάδα. Ποιότητα που θα δώσει σιγουριά. Δέκα δεσμεύσεις συγκροτούν τη συμφωνία μας με τον αγροτικό κόσμο, μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης:
1. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για τη βελτίωση των υποδομών αποταμίευσης και διαχείρισης του νερού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των προϊόντων.
2. Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
3. Θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων, ισχυρών συλλογικών δομών, ώστε ο αγρότης να μπορεί να παρεμβαίνει με τη δική του φωνή αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, στα φυτοφάρμακα, στους πόρους, στις ζωοτροφές, στην εμπορία των προϊόντων, να μπορεί δηλαδή να διαπραγματεύεται σκληρά και αποτελεσματικά, για να έχει το καλύτερο κόστος, για να μειώσει το κόστος όσο γίνεται περισσότερο. Χρειάζονται εδώ αλλαγές και τομές στις Συνεταιριστικές μας Οργανώσεις, σε όλα τα επίπεδα, κι είμαστε αποφασισμένοι να τις προωθήσουμε.
4. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις πρέπει να είναι και θα είναι στην υπηρεσία του απλού αγρότη, να είναι εργαλείο και μοχλός στήριξης του εισοδήματός του, ενημέρωσης και εκπαίδευσής του, και όχι εφαλτήριο για τις προσωπικές στρατηγικές των διοικούντων.

Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης, αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης των αγροτών, για όλες τις τεχνολογικές και παραγωγικές εξελίξεις.

Διότι πράγματι, δεν είναι απλώς ότι αλλάζουν κάποια λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, αλλάζουν πια όλες οι προσεγγίσεις στην ανάπτυξη των προϊόντων, με σημαντικές ερευνητικές ανακαλύψεις, οι οποίες πρέπει, συνδυασμένες πάντα με την εμπειρία και τη γνώση της παράδοσης που έχει η χώρα μας, να μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας και της απόδοσης των προϊόντων μας.

Είναι λοιπόν σημαντικό να φτιάξουμε μαζί συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες δομές, οι οποίες θα συνδέονται με μία σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πια για τον αγρότη, διότι σήμερα δεν έχουμε σχολές που βγάζουν επαγγελματίες αγρότες.

Μπορεί να βγάζουμε γεωπόνους, μπορεί να βγάζουμε κτηνιάτρους, δεν έχουμε όμως σχολές που βγάζουν επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους, που να ξέρουν από management, που να ξέρουν από marketing, που να ξέρουν από εμπόριο, που να ξέρουν από διαχείριση, που να ξέρουν για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Και πρέπει να παραμένει αυτή η σχολή βασικός σύμβουλος σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής ζωής των αγροτών. Είναι ακριβώς αυτό που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν και νέα δίκτυα μεταξύ των αγροτών, δίκτυα ισχυρά, για συνεργασίες και εντός και εκτός Ελλάδας.
5. Καθιέρωση στην πράξη του Μητρώου Αγροτών κι ενός πραγματικού Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, για να σταματήσουν τα γνωστά σε όλους «κανόνια» στην αγορά.
6. Διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης, αποτελεσματικής ενημέρωσης των αγροτών στις παραγωγικές εξελίξεις, δια βίου.
7. Χωροταξικός σχεδιασμός, καθορισμός των χρήσεων γης και ευνοϊκοί όροι χρήσης ενοικίασης γης για τον αγρότη.
8. Εκσυγχρονισμός, αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ώστε να καλύπτονται και οι νέοι κίνδυνοι που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.
9. Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα, ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας: Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι. Να αισθανθεί η αγροτική οικογένεια ασφάλεια και σιγουριά. Είναι τα νέα μεγάλα έργα της επόμενης τετραετίας.
10. Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, ώστε να διαμορφωθεί στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι, και σταδιακή εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών, με εκείνα των ασφαλισμένων των άλλων Ταμείων, σε ό,τι αφορά προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όρια ηλικίας. Ενδεικτικά, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και οι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 60ό έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα Ταμεία.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές οι δεσμεύσεις αποτυπώνουν ένα πλαίσιο συμφωνίας που προτείνουμε στον αγροτικό κόσμο, που δίνουν ξανά προοπτική. Αλλά οι αγρότες μας, έχουν ανάγκη από άμεσα, δραστικά μέτρα, μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, μέτρα που θα στηρίξουν το εισόδημά τους, μέτρα που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κρίση, μια κρίση που γίνεται ακόμη πιο σκληρή με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και, στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα δέκα μέτρα οικονομικής ανακούφισης γεωργών και κτηνοτρόφων:
1) Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα.
2) Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος δύο ετών. Συγχρόνως, προτείνουμε την αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί να αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.
3) Προτείνουμε το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.
4) Προτείνουμε την επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, Ενώσεων Συνεταιρισμών, που βάσει αντικειμενικών κριτηρίων αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης – που θα ήταν δηλαδή υγιείς επιχειρήσεις, αλλά λόγω της κρίσης έχουν προβλήματα.
5) Προτείνουμε την άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, του ΤΕΜΠΜΕ δηλαδή, και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρξει διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
6) Προτείνουμε, με βάση τα στοιχεία της παραγωγής του 2007, την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Καταθέσαμε στις 7 Οκτωβρίου του 2008 αυτή την πρόταση στη Βουλή, που την απέρριψε βεβαίως η κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν γινόταν δεκτή η πρότασή μας, θα αυξανόταν η επιστροφή ΦΠΑ που πήραν οι αγρότες το 2008 για όλα τα προϊόντα. Για παράδειγμα, ένας βαμβακοπαραγωγός, με παραγωγή 300 κιλά ανά στρέμμα, θα έπαιρνε το 2008, εάν περνούσε η πρότασή μας, επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ περίπου 5 ευρώ το στρέμμα.
7) Προτείνουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με βάση τα στοιχεία του 2007. Τονίζω ιδιαίτερα ότι οι συντελεστές επιστροφής ΦΠΑ 11% και ειδικού φόρου κατανάλωσης 4% θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις εμπορικές τιμές των προϊόντων και τη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής. Στόχος και δέσμευσή μας είναι να αυξήσουμε τα ποσά επιστροφής ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για κάθε προϊόν, σε σχέση με αυτά που επιστράφηκαν το 2008.
8) Προτείνουμε τη χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και, εκ των πραγμάτων, οι πιο βόρειες περιοχές και οι ορεινές περιοχές θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Και γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση στη Βουλή. Και αυτή η πρόταση απερρίφθη.
9) Προτείνουμε την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ), που είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες. Θα επαναφέρουμε το καθεστώς του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου στη χώρα μας.
10) Προτείνουμε αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και τις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους κανονισμούς 1405/2006 και 1914/2006.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας. Αυτές είναι, φίλες και φίλοι, και οι δεσμεύσεις μας. Είναι δεσμεύσεις, οι οποίες θα γίνουν πράξη. Και σας διαβεβαιώνω, κοιτάζοντάς σας στα μάτια, ότι όπως σας κοιτάζω σήμερα, θέλω να μπορώ με ειλικρίνεια να σας κοιτάω στα μάτια και αύριο, να μιλώ για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και για τα προβλήματα του τόπου, και αύριο, ως πρωθυπουργός της χώρας. Και να ξέρετε ότι, αυτά που λέμε, τα εννοούμε και τα κάνουμε πράξη.

Στα δύσκολα, θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε κοντά σας, πάντα κοντά σας, για να λύνουμε τα προβλήματα. Δεν θα φεύγουμε, δεν θα κρυβόμαστε, δεν θα φυγομαχούμε.
Φίλες και φίλοι,

Κάθε μέρα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας βυθίζει τη χώρα σε ένα τέλμα. Χρειάζεται αλλαγή αντίληψης της εξουσίας, όχι απλά αλλαγή κάποιων υπουργών. Και αυτό, γίνεται μόνο με αλλαγή κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συσσωρεύει καθημερινά προβλήματα, τρώει το χρόνο, το μέλλον της Ελλάδας. Αναλώνει τις δυνάμεις της χώρας, καταξοδεύει τις τελευταίες οικονομικές μας δυνατότητες. Έχει βάλει απέναντί της κάθε μέση ελληνική οικογένεια, τον εργαζόμενο οικογενειάρχη, τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον νέο.

Γι´αυτό, φίλες και φίλοι, θέλουμε να ενώσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε. Κι αυτό θα κάνουμε. Θα ενώσουμε όλες τις προοδευτικές κοινωνικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας για μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, για μια «πράσινη ανάπτυξη», για την κοινωνική αλληλεγγύη.

Για μια Ελλάδα που έχει λόγο, για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, που ξέρουν ότι εκπροσωπούνται γνήσια τα δικά τους συμφέροντα, όχι τα συμφέροντα κάποιων λίγων και ισχυρών, αλλά τα πραγματικά συμφέροντα του αγρότη, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επιχειρηματία και επαγγελματία, της νεολαίας, της γυναίκας, της επαρχίας. Αυτή είναι η ευθύνη μας, φίλες και φίλοι, αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη μεγαλειώδη παρουσία σας εδώ στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλία, που στέλνει το μήνυμα της ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Ένα μήνυμα ότι, μπορεί η Ελλάδα, ότι μαζί μπορούμε και θα μπορέσουμε. Θα μπορέσουμε ξανά να φέρουμε την Ελλάδα σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευημερίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θα ανεβάσουμε και πάλι τον ήλιο ψηλά, να μας φωτίσει. Να φωτίσει την Ελλάδα, να φέρει την ελπίδα.

Μαζί θα νικήσουμε.
Καλό μας αγώνα.
Να είστε καλά.”